Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A Herend feletti Hajag-tetőn a ruszki bázis tudtommal afféle rádiólokációs vezetési pont volt, lokátorral, antennákkal pl. Pápa felé (repülőtér) (több kW-tal sugároztak Pápa felé - kb. 25 km légvonalban).
Fent van/volt 2x 4 v. 5 hangár harcjárműnek, lent a tornyok tövében pedig 2 v 3 szint (már nem emlékszem, egy szilveszter éjjelen jártam lent :) ) harcálláspont, irodák, konditerem (még volt a falon bordásfal...), stb. Silót rakétának nem láttam, bár többször is jártam nappal a területen (ettől még lehetett).
A katonák a hegy alján lévő laktanyából jártak föl szolgálatba.
A mérete szerintem csak a ruszki technika szokásos helyigényéből adódott :))
A bázis kb. 83-84 körül épülhetett, még áltisibe jártam felsőbe, amikor osztálykirándultunk arrafelé, és még a turistaút a bázis területén át vezetett Herend felé (de akkor már ott voltak a kerítés elemei a helyszínen, úgy másztunk át rajtuk).
A képet majd meglátod. Tulajdonképpen nem volt lényeges, hogy hol van a 7-es épület. Hiszen ha valami balhé volt, a rakétákat azonnal szétrakták volna a RSZK-ba (Rakéta Széttelepülési Körlet). A szentendrei osztályoknak is a laktanyában volt a 7-es épülete, a TÁS meg viszonylag messze, különösen a 11/1. Fóton is csak a 6 darab volt kint, három az indítóállványon teljesen szerelt és feltöltött állapotban, a maradék három meg a szakaszfedezékekben teljesen szerelve és részben feltöltve.
Szinte semmilyen. De nem is kellett. Ugyanis a Vegának folyamatos üzemű lokátora volt, amit meg hagyományos aktív zavarással, valamint passzív zavarással nem nagyon lehetett zavarni. A Vega önrávezető fejének mindegy volt, hogy a célról visszavert jelre, vagy a célról visszasugárzott zavarjelre ment rá.
Nem, vagyis inkább nem tudom. A Vega - akárcsak a kortársai - indikátorain elsődleges rádiólokációs információ jelent meg, tehát azok többnyire az szűretlen, mindenféle jelfeldolgozást nélkülöző adatokat jelentettek meg. Ezt persze úgy értsétek, hogy nem olyan jelek voltak, mint a légiirányítás berendezésein, ahol irányok, járatszámok, sebesség, és más numerikus adatok jeleníthetők meg igény szerint. A Vega más volt, ebből a szempontból kezdetlegesebb. Ott az indikátoron visszaverődött jeleket, válaszjeleket, és más elsődleges adatokat lehetett látni. Na meg természetesen zajt. Ami lehetett ilyen is meg olyan is. No most hogy az időnként megjelenő zaj mitől származott, egy másik Vega volt, vagy valami más, például Traffipax, azt nem tudtuk. Legalábbis én nem tudtam. Arra meg sok lehetőség nem volt, hogy a szomszéd Vega osztálycsoportot felhívjuk, hogy "Koma! Aztán ránk sugároztatok-e?"
Más: Ezek a komplexumok aerodinamikus repülőszerkezetek ellen lettek kitalálva, azok ellen is lettek kihegyezve. Na persze ez sokat nem jelent, hiszen a lőtéren is volt olyan lőfeladat, hogy rakétára kellett lőni. De: A ballisztikus rakéták sebessége akkora, hogy a Vega a véleményem szerint nem sok eséllyel mozdult volna rájuk. Bár ki tudja. Az a két év, amit én a Vegánál eltöltöttem, azalatt ilyesmire nem emlékszem.
..én is, már elég régóta..:)) ..a tengerpartot már végig csemegéztem, a Balcsik légitámaszponton kivül semmi...ha minden igaz Shumen volt az akadémia, lehet, hogy most is az, bár a környékén semmi.. ...körzővel és vonalzóval, plusz a terepviszonyokat nézve, meg a fenyegetettséget is figyelembe véve Szófiától K-DK keresném az egyiket, a másikat Dimitrvgrád környékén, bár ott van nem messze Jambol, ami szintén légibázis...Szófiától ÉNY-ra Vraca, azt hiszem szintén lb., s mintha Kulára emlékeznék, az eltévedt HARM esetére gondolva a balkáni háborúból..ezek szerint ott radar van...keresés folytatva!..:))
Bulgáriában radar miatt elkergettek bennünket a Várna felett "Rókaorr" nevű csúcs közeléből. Valamiféle radar ott is volt/van. De, hogy a Vegáé-e azt nem tudom s meg sem esküszöm rá.
Szerintem északnyugat felejtős, a bolgár határ túloldalán ott magasodik a Szerb-érchegység kilométer magas csúcsokkal. A délkeleti csücskön túl meg az Isztrandzsa hegység takarja a kilátást. A térképre nézve én az ország közepére tenném, vhol a Balkán hegység egy magasabb pontjára, onnan lefedné az egész országot. Vagy a tengerpart fele, de szintén a Balkán hegységre. De azt nemtom lehet-e egy ekkora kiterjedésű cuccost hegyvidékre telepíteni... Ha nem, akkor marad a tengerpart, de azt már jópárszor átfésültem.
A mezőfalvai osztálycsoport műszerein látszódhattak a szomszéd osztályokból bármi?
Középhatótávolságú ballisztikus rakéták ellen állítólag rendelkezett képességekkel, ez igaz? Gyakoroltátok valaha mondjuk egy Pershing rakéta elfogását?
OFF! "Kár", hogy nálunk nem csinált hasonlót az orosz, a hosszú hétvégén biztos beiktatnám a megtekintését, bár ahogy hiszem, ez még mindig "titkos" lenne nálunk most is...a litvánoknak "szerencséjük" van, hogy ott van ilyen elhagyott bázis, amilyet Lex feltett..:))
..bár ez is légvédelem, de más: ma megint egy MIG-29 kevesebb hasítja az eget abból a néhány darabból, ami még repülőképes..gondolom, már tudtok róla, hogy ma délután Kecskeméten lezuhant egy...:((
Ezekre gondoltál? ... bár a második kép a rakétavédelmi rendszer egyik Leningrád köré telepített bázisának a műholdfelvétele( bocs a Leningrádért, én még így tanultam, ez maradt meg bennem!)..:))
egy kis teszt a még létező lv.-nek..élesben emelte Kecskemét a készültséget..
Na látjátok igaza volt politikusainknak, hogy Győrbe kell összevonni a légvédelmet, ha a MiG-ek nem tudtak volna felszállni, onnan még pont aládurranthattak volna a fertő tó felől támadó Cessnának...
Persze, ez érthető, hisz mást is kellett szállítani a MÁV-nak..nézz át a Kihalt laktanyák topikra, ott találsz egy ütemtervet Hpasp ttárs jóvoltából, mely tartalmazza a kivonás során havi lebontásban az igényelt szerelvényeket..
Szám szerint biztosan így van, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a számok nem azt jelentik, hogy ennyi kocsi volt felhasználva, hanem azt, hogy a használt kocsikat összesen ennyi alkalommal vették igénybe.
Kicsit érthetőbben:
Ha minden kocsi 3 fordulót tett Bp. - Záhony között, akkor 11500 kocsiról van szó.
(Akkoriban ugyanis a MÁV teljes teherkocsiparkja volt 35 ezer körüli mennyiségű.)
..akkor jól hallotttam délután: furcsa volt, mert szombat nem repülési nap, s gyorsító 29-esre lettem figyelmes..egy kis teszt a még létező lv.-nek..élesben emelte Kecskemét a készültséget..áll. , a híradóban benne lesz, valami kisgép miatt.