Keresés

Részletes keresés

Primitív Örömíjász Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1335
A Liskány-féle magyar íj 23000 Forint volt. De a Tüzes Íjász boltban sem sokkal drágább.
L. István csak telefonon érhető el, majd megkeresem a számát.
Üdv: P.Ö.
BoGar Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1334
A Tied mekkora is? (Súly/font)
Előzmény: Sztrapacs (1329)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1333
Emlékeim szerint komplett szarvasagancs volt, nem kell ahhoz negatívba hajolnia, hogy ne lehessen meghajlítani, bitang erős cucc lehet!
Előzmény: PETYUS (1332)
PETYUS Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1332
Én is láttam annak idején az Odüsszeuszt (akkor még volt miért tv-t nézni). Azt olvastam valahol, hogy meg van írva az is Homérosz által, hogy kitől kapta Odüsszeusz azt az íjat, valami szkíta vagy egyéb lovasnomád nép béli valakitől.
A filmben mintha az íj kíhúzásán erőlködtek volna a kérők, de az eposzban felajzani sem tudták. Gondolom azért, mert valami karikába visszahajló reflexíj lehetett, aminek a felajzása külön tudomány.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (1327)
caress Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1331
A Szalóky merevszarvú laminált íjakról ki mit hallott?
caress Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1330
Felajzani az íjat csak ő tudta, illetve csak ő volt képes átlőni 12 fejsze fokán. A valóságalapja annyi, mint pl. egy küklopsznak. Bár szerintem nem ezért íródott eme hősköltemény.

A hétvégi versenyen viszont az volt a feladat, hogy ki tud átlőni három koszorún. Ja..., és cserébe nem kellett elvenni senkit. :-)

Sztrapacs Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1329
Hali BoGar!
A Tied egy picit más a húrzsámollyal. De miért nem próbáltuk egymásét? Majd legközelebb, ugye...
A budavári versenyen beszéltem egy Kisvárda környéki sráccal, akinek pont ilyen van, *-os 5-re osztályozta.
Előzmény: BoGar (1326)
Emma Woodhouse Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1328
Ugye majd lesz róla kép is?
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1327
JIHÁÁÁ!!

Bizarr, nem bizarr: megtaláltam egy gyárilag szőrmók íjat! :-)
45 fontos és nagyon különleges kialakítású, ilyen biztosan nincs másnak, mert a készítője már nem gyárt íjakat. Van egy szintén szőrmók tokja is, amiben alapállapotban szállítható. Nem ingyért van, 1,5 éve nincs rá vevő... Mondtam, hogy várjanak már karácsonyig, amíg összeszedek egy kis anyagit.

Nem tudom vannak-e itt olyan őskövületek, akik a 70-es évekből emlékeznek az Odüsszeusz sorozatra? Abban a filmben, mikor a távolról hazatérő Odüsszeusz meglátta a házában felesége körül hemzsegő kérőket, akkor egy szarvasagancsból készült íjjal - amit csak Ő tudott kifeszíteni - küzdötte le aki mozgott. Van-e ennek valóságalapja?

Előzmény: PETYUS (1257)
BoGar Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1326
Nekem is ilyen van, (ugye Sztrapacs? d:-) ) és meg vagyok vele elégedve. (Magammal meg nem, de ez mind1.) én 1 éve 24-ért vettem a Tüzesben.
Előzmény: Gue (1322)
Sztrapacs Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1325
Szia Gue!
Nekem ugyanez a típus van. Formájára olyan, mint a képen, csak más a kidolgozása. (a boltban most ilyeneket láttam, mint a fotódon lévő, 24-26 eFt-ra emléxem).
Enyém: narancsfa szarv szaruval, szaru markolat. 45#, nagyon meg vagyok vele elégedve! Gyorsabb, mint ahogy a font-erőből következtetnénk.
Kovács Tamás címe, tel.száma elérhető. emilben küldöm.
Üdv.
Előzmény: Gue (1322)
Emma Woodhouse Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1324
Azt hiszem, nyugodtan feszíthetsz úgy, ahogy jól esik. A leggyakoribb (szerintem), ha valaki 3 ujját használja és a vessző a középső és a mutatóujja közt van. Ha a nock laza, előfordul, hogy az embernek nem csak hozzáér az ujja a vesszőhöz, hanem két ujjal tartja.
Előzmény: Primitív Örömíjász (1319)
Gue Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1323
Privitív Örömíjász!

Mennyiért kapható az általad is birtokolt Liskány íj? Van a Liskánynak e-mail címe, vagy internet oldala? Elérhető valamiféle árlista az általa gyártott íjakról?

Guerilla

Gue Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1322
Üdv mindenkinek!

Van valakinek Kovács T. féle íjja? Mi a tapasztalata róla? Mennyibe kerül?

Nem tudja valaki a Kovács Tamásnak van-e e-mail elérhetősége? És ha van mi a pontos cím?

Guerilla

cc3 Creative Commons License 2002.10.27 0 0 1321
Én azzal kezdtem. :-))
Üdv
CC3
Előzmény: PETYUS (1320)
PETYUS Creative Commons License 2002.10.27 0 0 1320
Miért nem azzal kezdtétek hogy van már ilyen? Így persze hogy egyszerűbb.
Előzmény: cc3 (1317)
Primitív Örömíjász Creative Commons License 2002.10.27 0 0 1319
Szervusztok !
Hetekig tartó kemyény munkával végigolvastam ezt a topicot, összességében tetszett.
Kezdő íjász vagyok, a barátommal szoktunk edzeni, mindketten a neten kezdtük el az íjászattal való ismerkedést.
A már hivatkozott "Kis magyar íjkörkép" c. cikkben olvasottak hatására én 1 Liskány-féle íjat vásároltam. Fontos volt számomra, hogy a készítőjével személyesen beszélgessek, tőle instrukciókat kérhessek. Így is történt.
A 38 #-os íj jó választásnak tűnt, mert végig tudok csinálni egy olyan edzést, amelyen 300 lövést adok le, 10-es szériában.
KÉRDÉSEM: a rendszeres edzéseken Ti milyen lövésszámmal gyakoroltok? Milyen távolságból milyen célokra lövöldöztök?

Már 3 hónapja gyakoroltam a saját, Liskány-íjammal, amikor hozzám érkezett vendégségbe egy 6 éves (de a gazdája által ki sem próbált) Grózer-féle Magyar íj. Nosza, össze is hasonlítottam a két íjat!
Először is, a geometriájuk (ideghossz, markolat-ideg távolsága) teljesen egyezik. Az erősségük - horgász húzómérleggel mérve - azonos. Az már nem természetes, hogy az egyes húzáshosszakhoz tartozó erőigény is teljesen egyező !
A lövésekkor nekem határozottan úgy tűnt, hogy a lényegesen vastagabb markolatú Grózer íj nagyot dob a vesszőn oldalirányba. Így az ebből kilőtt vesszők nagyon összevissza mentek.
A barátom Kassai flatbow-ját (39 #)is bevonva végeztünk 1 távlövési kísérletet is. Mindegyik íjból 5-6 favesszőt lőttünk ki, amelyek súlya 33...40 g között változott. Az eredmények: mind a három íj lőtávolsága 140 és 163 m között szórt. A távolságot kevésbé a néhány g súlyeltérések, inkább a kilövési szögek (amelyeket 45 fokban igyekeztünk tartani) és a kevésbé egyenletes húzáshosszak befolyásolhatták.

KÉRDÉSEIM: Hogyan mérhető a vessző kezdősebessége (házilagosan :-) ? Miről ismerszik meg két azonos erejű íjnál az, ha az egyik gyorsabb?
PÓTKÉRDÉSEM: Az ideget két ujjal feszítem, a mutatóujjam érinti a vesszőt. Szabályos ez? (Mindenesetre ezt találtam a legkényelmesebbnek.)

Vannak még kérdéseim, de majd később a többit.
Szevasztok !

caress Creative Commons License 2002.10.26 0 0 1318
Lehet, hogy érdemes lenne felhívni az Egri Vármúzeumot információért. Ott régebben láttam egy darab török íjat, vagy Hidán Csabát lehetne még megkérdezni, Ő viszont biztosan tudna segíteni Neked.
Előzmény: kefir65 (1306)
cc3 Creative Commons License 2002.10.26 0 0 1317
Hali Petyus!

Azért ez a megoldás tényleg elég bizarrnak tűnik. Elképzelem, amikor már 20-25 kg súly van a serpenyőben milyen stabilan viselkedhet ez a mérési módszer.
A húzóerő/húzáshossz mérése elég jól ki van találva. Kell hozzá először is egy erőmérő.
Valahogy így néz ki:
A másik eszköz a húzáshossz mérő, amit el is készíthetsz. Kell egy hegy nélküli eredeti hosszúságú vessző. (Mondjuk egy vágatlan aluvessző.) Ez kb 32". A nock-tól mérve vonalzót kell gyártani belőle collonként bejelölve.
Íjon a húzáshosszmérő, erőmérő beakaszt, megfelelő hosszig kihúz és leolvasható a skálájáról az adott hosszhoz tartozó húzóerő fontban.
Ezek az eszközök minden íjászboltban megtalálhatóak. Szerintem ha bárhová bemész néhány mérést meg lehet csinálni.
Üdv
CC3

Előzmény: PETYUS (1303)
kefir65 Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1316
nincs rajta húrzsámoly

elf! persze vannak a Fülöp szigeteken muzulmánok, de ilyen alapon vannak Németországban is. Hogy jött a képbe a Fülöp szigetek? Bocs, nem értem a gondolatmenetet.

Előzmény: 3xcess (1315)
3xcess Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1315
A koreain van húrzsámoly, ezen nem látni.
elf_archer Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1314
Ott is vannak muzulmánok (ha nem is koreában, de a fülöpszigeteken pl.)
Előzmény: kefir65 (1313)
kefir65 Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1313
Szándékosan linkeltem, de kösz.

Hogy miből van? Egy barátom összehoz egy restaurátorral, talán okosabb leszek. Valamilyen fa, inak, nyírfakéreg, festék.

Kizárt, hogy koreai mert a mintázat iszlám hatást mutat és van rajta arab felirat. Elismerem, a fénykép sem profi, de szabad szemmel is alig látszik.

Előzmény: moonshadow (1309)
PETYUS Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1312
Milyen anyagból van? Vagy azt nehéz megállapítani?
Előzmény: kefir65 (1308)
elf_archer Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1311
http://www.koreanarchery.org/gakgng2.jpg
elf_archer Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1310
Nekem kóreainak tűnik, legalább is a teljes körbehajlás miatt.
moonshadow Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1309
Mindenki elkezdi egyszer. Kép beszúrása:
balról nyíló kacsacsőr IMG SRC="http://kep.tar.hu/sagitis/thumbnails/pic1438793.jpg" jobbról nyíló kacsacsőr.
Kész. Javasolom a html próba topikot, szépen bele lehet tanulni :)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

kefir65 Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1308
Még nem próbáltam, az az igazság, hogy nem is merném felajzani és ideg amúgy sincs hozzá. Több száz éves és félek, hogy eltörne.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (1307)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1307
Hűha, nem hétköznapi darab!
Gratula!
Működ is? (Nincs ideged hozzá?)
kefir65 Creative Commons License 2002.10.25 0 0 1306
Sziasztok!
Tegnap végigrágtam magam a topikon, elég érdekes és aktív topik. Van egy régi íjam, most keresgélek valakit, aki véleményezni tudná: milyen régi, hol készült, miből, stb. Elküldöm külföldi szakértőknek is, de úgy látom, ti is elég tájékozottak vagytok, szeretném, ha megírnátok a véleményeteket. Én az erős C alakú görbület miatt török-indopersza íjnak vélem. És Ti?
Most megpróbálok életemben először képet beszúrni, kéretik nem kinevetni, ha nem sikerül.
ittkénelennie

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!