A Liskány-féle magyar íj 23000 Forint volt. De a Tüzes Íjász boltban sem sokkal drágább.
L. István csak telefonon érhető el, majd megkeresem a számát.
Üdv: P.Ö.
Én is láttam annak idején az Odüsszeuszt (akkor még volt miért tv-t nézni). Azt olvastam valahol, hogy meg van írva az is Homérosz által, hogy kitől kapta Odüsszeusz azt az íjat, valami szkíta vagy egyéb lovasnomád nép béli valakitől.
A filmben mintha az íj kíhúzásán erőlködtek volna a kérők, de az eposzban felajzani sem tudták. Gondolom azért, mert valami karikába visszahajló reflexíj lehetett, aminek a felajzása külön tudomány.
Felajzani az íjat csak ő tudta, illetve csak ő volt képes átlőni 12 fejsze fokán. A valóságalapja annyi, mint pl. egy küklopsznak. Bár szerintem nem ezért íródott eme hősköltemény.
A hétvégi versenyen viszont az volt a feladat, hogy ki tud átlőni három koszorún. Ja..., és cserébe nem kellett elvenni senkit. :-)
Hali BoGar!
A Tied egy picit más a húrzsámollyal. De miért nem próbáltuk egymásét? Majd legközelebb, ugye...
A budavári versenyen beszéltem egy Kisvárda környéki sráccal, akinek pont ilyen van, *-os 5-re osztályozta.
Bizarr, nem bizarr: megtaláltam egy gyárilag szőrmók íjat! :-)
45 fontos és nagyon különleges kialakítású, ilyen biztosan nincs másnak, mert a készítője már nem gyárt íjakat. Van egy szintén szőrmók tokja is, amiben alapállapotban szállítható. Nem ingyért van, 1,5 éve nincs rá vevő... Mondtam, hogy várjanak már karácsonyig, amíg összeszedek egy kis anyagit.
Nem tudom vannak-e itt olyan őskövületek, akik a 70-es évekből emlékeznek az Odüsszeusz sorozatra? Abban a filmben, mikor a távolról hazatérő Odüsszeusz meglátta a házában felesége körül hemzsegő kérőket, akkor egy szarvasagancsból készült íjjal - amit csak Ő tudott kifeszíteni - küzdötte le aki mozgott. Van-e ennek valóságalapja?
Szia Gue!
Nekem ugyanez a típus van. Formájára olyan, mint a képen, csak más a kidolgozása. (a boltban most ilyeneket láttam, mint a fotódon lévő, 24-26 eFt-ra emléxem).
Enyém: narancsfa szarv szaruval, szaru markolat. 45#, nagyon meg vagyok vele elégedve! Gyorsabb, mint ahogy a font-erőből következtetnénk.
Kovács Tamás címe, tel.száma elérhető. emilben küldöm.
Üdv.
Azt hiszem, nyugodtan feszíthetsz úgy, ahogy jól esik. A leggyakoribb (szerintem), ha valaki 3 ujját használja és a vessző a középső és a mutatóujja közt van. Ha a nock laza, előfordul, hogy az embernek nem csak hozzáér az ujja a vesszőhöz, hanem két ujjal tartja.
Mennyiért kapható az általad is birtokolt Liskány íj? Van a Liskánynak e-mail címe, vagy internet oldala? Elérhető valamiféle árlista az általa gyártott íjakról?
Van valakinek Kovács T. féle íjja? Mi a tapasztalata róla? Mennyibe kerül?
Nem tudja valaki a Kovács Tamásnak van-e e-mail elérhetősége? És ha van mi a pontos cím?
Szervusztok !
Hetekig tartó kemyény munkával végigolvastam ezt a topicot, összességében tetszett.
Kezdő íjász vagyok, a barátommal szoktunk edzeni, mindketten a neten kezdtük el az íjászattal való ismerkedést.
A már hivatkozott "Kis magyar íjkörkép" c. cikkben olvasottak hatására én 1 Liskány-féle íjat vásároltam. Fontos volt számomra, hogy a készítőjével személyesen beszélgessek, tőle instrukciókat kérhessek. Így is történt.
A 38 #-os íj jó választásnak tűnt, mert végig tudok csinálni egy olyan edzést, amelyen 300 lövést adok le, 10-es szériában.
KÉRDÉSEM: a rendszeres edzéseken Ti milyen lövésszámmal gyakoroltok? Milyen távolságból milyen célokra lövöldöztök?
Már 3 hónapja gyakoroltam a saját, Liskány-íjammal, amikor hozzám érkezett vendégségbe egy 6 éves (de a gazdája által ki sem próbált) Grózer-féle Magyar íj. Nosza, össze is hasonlítottam a két íjat!
Először is, a geometriájuk (ideghossz, markolat-ideg távolsága) teljesen egyezik. Az erősségük - horgász húzómérleggel mérve - azonos. Az már nem természetes, hogy az egyes húzáshosszakhoz tartozó erőigény is teljesen egyező !
A lövésekkor nekem határozottan úgy tűnt, hogy a lényegesen vastagabb markolatú Grózer íj nagyot dob a vesszőn oldalirányba. Így az ebből kilőtt vesszők nagyon összevissza mentek.
A barátom Kassai flatbow-ját (39 #)is bevonva végeztünk 1 távlövési kísérletet is. Mindegyik íjból 5-6 favesszőt lőttünk ki, amelyek súlya 33...40 g között változott. Az eredmények: mind a három íj lőtávolsága 140 és 163 m között szórt. A távolságot kevésbé a néhány g súlyeltérések, inkább a kilövési szögek (amelyeket 45 fokban igyekeztünk tartani) és a kevésbé egyenletes húzáshosszak befolyásolhatták.
KÉRDÉSEIM: Hogyan mérhető a vessző kezdősebessége (házilagosan :-) ? Miről ismerszik meg két azonos erejű íjnál az, ha az egyik gyorsabb?
PÓTKÉRDÉSEM: Az ideget két ujjal feszítem, a mutatóujjam érinti a vesszőt. Szabályos ez? (Mindenesetre ezt találtam a legkényelmesebbnek.)
Vannak még kérdéseim, de majd később a többit.
Szevasztok !
Lehet, hogy érdemes lenne felhívni az Egri Vármúzeumot információért. Ott régebben láttam egy darab török íjat, vagy Hidán Csabát lehetne még megkérdezni, Ő viszont biztosan tudna segíteni Neked.
Azért ez a megoldás tényleg elég bizarrnak tűnik. Elképzelem, amikor már 20-25 kg súly van a serpenyőben milyen stabilan viselkedhet ez a mérési módszer.
A húzóerő/húzáshossz mérése elég jól ki van találva. Kell hozzá először is egy erőmérő.
Valahogy így néz ki: A másik eszköz a húzáshossz mérő, amit el is készíthetsz. Kell egy hegy nélküli eredeti hosszúságú vessző. (Mondjuk egy vágatlan aluvessző.) Ez kb 32". A nock-tól mérve vonalzót kell gyártani belőle collonként bejelölve.
Íjon a húzáshosszmérő, erőmérő beakaszt, megfelelő hosszig kihúz és leolvasható a skálájáról az adott hosszhoz tartozó húzóerő fontban.
Ezek az eszközök minden íjászboltban megtalálhatóak. Szerintem ha bárhová bemész néhány mérést meg lehet csinálni.
Üdv
CC3
elf! persze vannak a Fülöp szigeteken muzulmánok, de ilyen alapon vannak Németországban is. Hogy jött a képbe a Fülöp szigetek? Bocs, nem értem a gondolatmenetet.
Mindenki elkezdi egyszer. Kép beszúrása:
balról nyíló kacsacsőr IMG SRC="http://kep.tar.hu/sagitis/thumbnails/pic1438793.jpg" jobbról nyíló kacsacsőr.
Kész. Javasolom a html próba topikot, szépen bele lehet tanulni :)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Sziasztok!
Tegnap végigrágtam magam a topikon, elég érdekes és aktív topik. Van egy régi íjam, most keresgélek valakit, aki véleményezni tudná: milyen régi, hol készült, miből, stb. Elküldöm külföldi szakértőknek is, de úgy látom, ti is elég tájékozottak vagytok, szeretném, ha megírnátok a véleményeteket. Én az erős C alakú görbület miatt török-indopersza íjnak vélem. És Ti?
Most megpróbálok életemben először képet beszúrni, kéretik nem kinevetni, ha nem sikerül.
ittkénelennie