Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
volt három lövészraj (1 lövő, 1 lövősegítő, híradó, 1 sofőr)
összesen 16 fő, de ez sosem volt feltöltve, híradó például sosem volt egy darab sem.
A szakasz tulajdonképpen ennyi volt. Állománytábla szerint a szakaszba tartozott 4 darab Land Rover Defender, de sose láttam egyiket sem. Biztosan a HM-ből jártak vele vadászni. A 4 darab gépkocsi helyett 1 darab GAZ-66 volt a szakasznak.
A legnagyobb földmunka ott az Igla szakasz gyakorló fedezéke volt. Gödröket kellett ásni a rajoknak, a szakaszparancsnoknak, meg a távmérőnek. Köztük futóárkokat is csináltunk, és az egész belül ki volt bélelve dorongokkal.
Annak idején ott semmiféle földhányással körülvett valami nem volt. Nem volt sík a hely, mert itt már elkezdődött az a hatalmas gödör, ahonnan a fedezékek borítására szolgáló földet kitermelték. A legnagyobb földmunka ott az Igla szakasz gyakorló fedezéke volt. Gödröket kellett ásni a rajoknak, a szakaszparancsnoknak, meg a távmérőnek. Köztük futóárkokat is csináltunk, és az egész belül ki volt bélelve dorongokkal. Akkor az őrök rendkívül lelkesen ásták, de utólag belegondolva kifejezetten veszélyes volt a lövészre. A gödör akkora volt, hogy elfért benne rakétástul, de ha a másik irányba akart fordulni, akkor már lépkedni kellett. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges indítás nemcsak a rakétát indította volna el, hanem a lövészt is kidobja a gödörből. Azon a területen tehát nagyobb földmunka nem volt. A Nyeva odatelepülése után valamit már kaparásztak, de sok földmunka akkor sem kellett. Mostanában a hatalmas gaz miatt meg alaposabban körül kell nézni, hogy az ember megtaláljon bizonyos dolgokat.
Az SZ-300 igazából a sík területet szereti, mint minden "rendes légvédelmi technika. Akárhol láttam eddig róla képeket, sose láttam olyat, hogy erődített körletbe telepítették volna.
Harcászatilag semmi nem indokolta azt, hogy a két komplexum egymás mellett legyen. Igazából úgy tudom elképzelni, hogy az egyik a Kisalföldön, a másik meg valahol a Tisza környékén lett volna telepítve. Mert akkor egy célszerű, jól felépített tűzrendszert képeztek volna.
Ahogy az SZ-300 elemeit néztem, az alávilágító lokátor és az indítójárművek mellett kellett neki még néhány harcjármű, véleményem szerint eszközönként 1 - 200 méter távolságokra. Mezőfalván pedig akkora szabad hely nem volt. Emlékezz rá, lépten nyomon dombok és fedezékek voltak. Vagy gödör.
Azt az úttal körbevett placcot semlegesítő térnek építették. Az arra jó, hogy a rakéta hajtóanyagtartályait ott lehetett volna - viszonylag mindentől távol - semlegesíteni. Ez forró vizes, valamilyen mosószeres kimosást jelentett. Tulajdonképpen nem tudom, hogy ennek a folyamatnak mi a lényege, az viszont tény, hogy nem tudok róla, hogy egyszer is használták volna a nevének megfelelően.
Vagyis lehet hogy ott lett volna az S300-as.
Jobban meg kellene nézni azt a helyet.
Kellene ott lenni valami domboknak az S300-as rávezetőjének...
... persze azt sem tom mi annak a részei...
... mindjárt kiképzem magam belőle.
Az SZ-300-asokat is Mezőfalvára tervezték, de csak a laktanyába, azoknak a települési helye "valahol" lett volna. Ez csak annyira kezdetleges terv volt, hogy még a technikájuknak sem épült semmi. Feltételezem - legalábbis, ahogy annak idején lehetett hallani - a két komplexum közül az egyik mindig kint lett volna, a másik meg a laktanyában. Azt is feltételezem, hogy szükség esetén mégis építettek volna nekik valami hangárokat.
Nem hiszem hogy kibumliztak volna a technikával, valószinűbb, hogy a laktanyán belül vettek volna fel harcrendet.
Azt az úttal körbevett placcot semlegesítő térnek építették. Az arra jó, hogy a rakéta hajtóanyagtartályait ott lehetett volna - viszonylag mindentől távol - semlegesíteni. Ez forró vizes, valamilyen mosószeres kimosást jelentett. Tulajdonképpen nem tudom, hogy ennek a folyamatnak mi a lényege, az viszont tény, hogy nem tudok róla, hogy egyszer is használták volna a nevének megfelelően.
Az SZ-300-asokat is Mezőfalvára tervezték, de csak a laktanyába, azoknak a települési helye "valahol" lett volna. Ez csak annyira kezdetleges terv volt, hogy még a technikájuknak sem épült semmi. Feltételezem - legalábbis, ahogy annak idején lehetett hallani - a két komplexum közül az egyik mindig kint lett volna, a másik meg a laktanyában. Azt is feltételezem, hogy szükség esetén mégis építettek volna nekik valami hangárokat.
Nézegetem Mezőfalva alaprajzát, s felmerül bennem egy kérdés: ahová végül is az átfegyverzett dunaföldvári osztály került ( már a TÁS), arra a helyre eredetileg is ők voltak tervezve, vagy, ahogy egy Stock János féle visszaemlékezésben olvastam, az ( már a laktanya és TÁS építése közben) akkor már tervezés szintjén álló S-300-as rendszer települési helye lett volna..bár, mint tudjuk, ezt a gazdasági helyzet már nem tette lehetővé, hogy megvegyük, rendszerbe állítsuk..aztán jött a GERECSE, s így tovább, a mostani állapotig..sajna..:((
A rajz szerintem nagyon jó, s evvel kapcsolatban lenne egy kérdésem: ugye Dunaföldvárt átfegyverezték Nyeva-ra anno, s ezzel együtt összevonták a VEGA-val, vagyis átköltöztek Mezőfalvára...ők ott telepítették a rendszerüket, ha igen, melyik részen?
Régebben a 104. ezred dunaföldvári közepes osztálya, később, az átfegyverzés után ugyanaz az osztály, de a Nyeva technikával letelepültek volna valahová Paks mellé. Védelemnek ott volt a Mezőfalvi Vega is. Kalocsán volt egy csapatlégvédelmi rakéta ezred is, de az csak békeidőben ért valamit, mert azok mozdultak volna a szárazföldi csapatokkal.
Ez volt régebben. A mostani védelem leírása sokkal rövidebb:
Nem kell ott eltévedni. Hiszen a látott képek alapján a különféle programok a volt fedezékekben zajlanak. Az egyik sorozaton az SZNR aggregátorainak helyét láttam (szegény ESZD-100, biztos forog a sírjában Mezőfalván), de felismertem az egyik szakaszfedezék ajtaját is.
Állagmegóvás? Nem tudom, a "színház" gazdájának mennyire van pénze az állagmegóvásra, az biztos, hogy a lényegesen később feladott, és bár más célra, de még mindig használt mezőfalvi területen sincs pénz állagmegóvásra. Minden csak pusztul, rohad, és az ott dolgozók - sok valamikori ottani katona van köztük - szíve facsarodik el, hogy az ország egyik legfiatalabb és legkomfortosabb laktanyája mivé lett.
De talán nincs olyan rossz állapotban, mint a többi, amit eddig láttunk, talán vigyáznak rá, esetlegesen állagmegovás is folyik...figyelni fogom a Zsámbéki Szombatok rendezvénysorozatot, mikor lesz ott kiállítás, vagy előadás, egy belépőt megérne nekem a szétnézés a területen..véletlenül el lehet tévedni, elég nagy terület az ott..:))
Megnéztem a képeket, és lehet, hogy az én elmaradott agyam az oka, de oda sok mindent oda tudok képzelni, csak pont ilyent nem. Egy ilyen militarista környezet a véleményem szerint maximum túlélőtábornak jó, nem pedig a művészeteknek. Hiába no. Soha nem fogom megérteni egyes emberek észjárását.
Erre nem emlékszem, de Zsámbékon történt némi szarakodás azért, hogy az indítóállványokat álcázni tudják. Ott próbálkoztak néhány változattal, ez a kép lehet éppen az egyik próbálkozás. Azt azért el kell mondanom, hogy olyan nagyon egyik próbálkozás sem sikerült.
Lehet, hogy a ...Security által őrzött valamelyikben van, vagy a Demján által megvett Etyek-iben lenne?..csak ezekre tudok gondolni, bár még egy van, ami szóba jöhet, Zsámbék..a többiről vannak fotók..:))
A Herend feletti Hajag-tetőn a ruszki bázis tudtommal afféle rádiólokációs vezetési pont volt, lokátorral, antennákkal pl. Pápa felé (repülőtér) (több kW-tal sugároztak Pápa felé - kb. 25 km légvonalban).
Fent van/volt 2x 4 v. 5 hangár harcjárműnek, lent a tornyok tövében pedig 2 v 3 szint (már nem emlékszem, egy szilveszter éjjelen jártam lent :) ) harcálláspont, irodák, konditerem (még volt a falon bordásfal...), stb. Silót rakétának nem láttam, bár többször is jártam nappal a területen (ettől még lehetett).
A katonák a hegy alján lévő laktanyából jártak föl szolgálatba.
A mérete szerintem csak a ruszki technika szokásos helyigényéből adódott :))
A bázis kb. 83-84 körül épülhetett, még áltisibe jártam felsőbe, amikor osztálykirándultunk arrafelé, és még a turistaút a bázis területén át vezetett Herend felé (de akkor már ott voltak a kerítés elemei a helyszínen, úgy másztunk át rajtuk).
A képet majd meglátod. Tulajdonképpen nem volt lényeges, hogy hol van a 7-es épület. Hiszen ha valami balhé volt, a rakétákat azonnal szétrakták volna a RSZK-ba (Rakéta Széttelepülési Körlet). A szentendrei osztályoknak is a laktanyában volt a 7-es épülete, a TÁS meg viszonylag messze, különösen a 11/1. Fóton is csak a 6 darab volt kint, három az indítóállványon teljesen szerelt és feltöltött állapotban, a maradék három meg a szakaszfedezékekben teljesen szerelve és részben feltöltve.
Szinte semmilyen. De nem is kellett. Ugyanis a Vegának folyamatos üzemű lokátora volt, amit meg hagyományos aktív zavarással, valamint passzív zavarással nem nagyon lehetett zavarni. A Vega önrávezető fejének mindegy volt, hogy a célról visszavert jelre, vagy a célról visszasugárzott zavarjelre ment rá.