Keresés

Részletes keresés

Evicke Creative Commons License 2010.09.18 0 0 436
miért kellene a krémlevest szigorúan egy zöldségből csinálni??
és ha a brokkoli-krémlevesbe teszek már nem tehetek egy kis friss petrezselyemzöldet, mert akkor az már 2 zöldség? :-)
Előzmény: meinung (435)
meinung Creative Commons License 2010.09.16 0 0 435
Szerintem, ha érzed, hogy ez neked jó, akkor megér egy kis erőfeszítést.
Kezdő háziasszonyként írd meg előre egy hétre a menüt. Akkor ehhez tudsz vásárolni, rá tudsz készülni. Próbálj változatos menüt írni, váltogasd a húsokat (csirke, pulyka,marha,bárány,hal,disznó, belsőség ), a húsféle sokszor meghatározza mit készítesz, találj ki hozzá zöldség köretet, salátát, hétvégére levest.
Csinálhatod azt, hogy vacsorát többet készítesz, hogy másnap ebéd is legyen. Ez akkor praktikus, ha dolgozol, és viszed az ebédet a munkahelyedre.
Nekem köretként bevált a párolt zöldség (pl:répa, brokkoli), a zöldség pürék (pl:zellerpüré, karalábépüré petrezselyemmel, répapüré borssal stb.), és a sok saláta, különböző öntettel.
Az általunk kedvelt levesek: tányérhús (húsleves a benne főtt zöldséggel és hússal tálalva), és a pürélevesek-szigorúan egyféle zöldségből (répa, zeller, brokkoli), a normál zöldséglevesek, és a hagymalevesek.
A reggelit is variáld: főtt tojás, tükör tojás, rántotta (kolbászos,hagymás, paprikás,gombás)-paprikával, uborkával. Sült sonka, saláta, dúsítva tojással, maradék hússal, sült baconnel. De lehet enni egy tányér levest, vagy adalékanyagmentes kolbászt, virslit (bár nem könnyű olyat találni), de süthetsz muffint (liszt és cukor nélkül)ha arra fáj a fogad. Én a férjem miatt néha sütök, mákból, kókuszból,dióból.
Lehet rágcsálni olykor magokat, aszalt gyümölcsöt.
A gyerek kérdés nehéz ügy, de szerintem ez a táplálkozás egészséges, csak szegény kölök különc lesz az oviban, iskolában. Nem fizetheted étkezésre, mindig csomagolnod kell. De ez még neked sem égető probléma, és az élet sok mindent megold. Az biztos, hogy Japánban még mindig hajnalban kelnek az asszonyok, és frissen főtt ételt csomagolnak a lurkóknak kis dobozkákba.
Néha a sok zöldség tényleg csinál egy kis könnyebb székletet, de ez nem rossz, inkább olyan tisztulás-féle.
A húst le lehet fagyasztani, csak igyekezz egy pár hét alatt felhasználni. Arra használd, hogy megkönnyítse a munkádat, adagonként, főzésre előkészítve fagyaszd le.
A sütitől való rosszulléted szerintem határozottan arra utal, hogy neked az árt. Ha már hónapokig eszel e szerint a diéta szerint, nem fog hiányozni.
Én teljesen kiiktattam, tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegi étkezésemmel, és nem is mernék többet lisztet és cukrot enni, de nem vagyunk egyformák. Én azért nem merek enni gabonát, mert attól félek, hogy lassan visszaszivárognak azok a kaják, és egy pár év múlva ott tartok, ahol voltam.
Előzmény: Moncsika123 (429)
Evicke Creative Commons License 2010.09.16 0 0 434
hát szerintem nem ugyanaz tömény cukros cuccokat enni szénhidrátként, mint egy torta, vagy adott esetben egy kis zabkását, rizst vagy kölest.
nemcsak a szénhidráton van a hangsúly, hanem a cukron és a gluténen, no meg a lektineken. épp ezért én sosem ennék többet sültkrumplit, pizzát és tsait. mert a fent említett öszetevőikből nagyon kevés is elindíthat rossz folyamatokat.
sok cukrot és glutént tartalmazó dolgoktól simán megfájdulhat a hasad, még akkor is, ha nem paleózol. a szülinapi tortákat és a sütikéket el kell felejtened teljesen, pláne, ha még rosszul is vagy tőlük.
ha édességre vágysz, egyél egy kis aszalt gyümölcsöt, de mostanában érnek a legédesebb friss gyümölcsök is az évben!
Előzmény: Moncsika123 (430)
Butt Creative Commons License 2010.09.16 0 0 433

Mindig veszünk húsokat és abból főzök,...

 

Honnan, kitől veszitek a húst? Mert ha nem házilag nevelt és levágott állatról van szó, akkor elárulom, hogy a húsokba már a vágóhídon belenyomják injekcióstűvel a tartósítószert (uniós előírás).

Egyébként meg lehet élni hús nélkül is. Idézet következik Dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas - A táplálkozástan titkos dokumentumai c. könyvéből (a tarahumara indiánokról):

 

"A különösen zord, szurdokok szabdalta hegyvidéken, Chihuahuától északra, Mexikó északnyugati részén, megközelítőleg 130 000 nkm-es területen (Svájc területe 41 288 nkm) élnek a tarahumara indiánok, egy körülbelül 50 000 lelket számláló nép. A tarahumarák elszántságuknak és egyáltalán nem vonzó, zord hazájuknak köszönhetően még mindig eredeti, indián életformájukat élik. A civilizáció még nem ért el hozzájuk, így nem tudta elrontani őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elzártan élnek, mint a tasaday indiánok, mivel látogatják a környék ünnepeit. De egyedülállóan stabil, öntörvényű, egészséges, a környezettel harmonizáló társadalmi rendjük van. Ennél azonban még feltűnőbb meghökkentő fizikai teljesítőképességük, amely számos kutatót vonzott oda. [...]
A tarahumara táplálék kalóriamennyisége 70-80%-ban főleg kukoricából és babból származik: mais y frijoles – Mexikó ősi, indián eledele. Húst rendkívül ritkán esznek, míg a tejtermékek teljesen hiányoznak. Amit ezenkívül fogyasztanak, például mályvaspenótot és bogyókat, arra sajnos nem tér ki részletesebben a beszámoló és az 1945-ös nagy vizsgálat sem, amelyet a mexikói Táplálkozástudományi Intézet a Bostoni Kutatóintézettel végzett dr. Robert S. Harris professzor vezetése alatt. Annyit tudunk meg mindössze, hogy a mindennapok tápláléka meglehetősen szűkös, és nem különösebben vonzó, és hogy a felnőtt férfiak testsúlya ennek megfelelően alacsony, úgy 60 kg körül mozog, miközben a tarahumara indiánok „a Föld legegészségesebb és fizikailag legnagyobb munkaképességű emberei közé tartoznak”. A felsorolt irodalom pontosabb információkkal szolgálhat a táplálkozásról – többek között a tápanyag- és kalóriafelvételről, az elkészítési módról –, valamint az életmódról és az egészségről.
Amit ezek a munkák leírnak, az a tarahumarák rendkívüli teljesítőképessége szegényes kukorica- és babtáplálkozásuk mellett, tejtermékek, és – a mindennapokban – hús nélkül:
Gyakran rendeznek „labda-futást” (kick-ball-races). Ebben a versenyben két csapat fut a labda után huszonnégy-negyvennyolc órán keresztül pihenő és megszakítás nélkül, mialatt 150-300 km-t tesznek meg.
Vadászatnál a szarvast nem puskával vagy valamilyen más fegyverrel terítik le, hanem addig futnak az állat után folyamatosan, egy-két napon keresztül, amíg az a kimerültségtől össze nem rogy.
Abban sincs semmi rendkívüli, ha egy fiatalember félmázsás terhet cipel 177 km-en át (70 órán keresztül) a hátán, vagy ha családok 250 km-t gyalogolnak egy-egy látogatásért, vagy egy fiestán való részvételért.
Az asszonyok és gyerekek teljesítménye is hasonló: egy tizenöt éves leány nyerte meg a 65 km-es versenyfutást.
Ezek a versenyek meglehetősen zord hegyvidéki ösvényeken zajlanak hegyre fel és völgybe le. Ugyanakkor ez a teljesítmény nem csak az élet első felére korlátozódik. Egy negyvenhárom éves tarahumara a 65 km-es hegyi utat 6 óra 52 perc alatt tette meg. Teljesen mindennapos, hogy a felnőttek ilyen hegyi utakat 10-13 km/órás sebességgel tesznek meg.
Az ilyen teljesítmények Balke és Snow szerint az emberi teljesítőképességről alkotott minden elképzelésünket túlszárnyalják, és szükségessé teszik az ezzel kapcsolatos élettani nézeteink újragondolását.
A tüdő teljesítménye nem szolgálhat magyarázatul a teljesítőképesség növekedésére. A tarahumara indiánoknál ez ugyanis nem olyan nagy, mint a Titicaca-tó mellett, 4000 m magasan élő népcsoportoknál. A hemoglobinértékek, a szív és az érrendszer teljesítőképessége a kutatók szerint szintén nem szolgálhat magyarázatul, mert – bár ezek egészségesek és erősek – nem különböznek feltűnően a többi népcsoportétól.
Tehát az anyagcsere- és táplálkozásökonómia jelenségével szembesülünk. Felmerül az az elképzelés, mely szerint az energiaszolgáltató glikogén nem az izmokban vagy a zsírszövetben raktározódik, hanem a vérben, glükóz formájában (glükóz-6-foszfát), amely lényegesen nagyobb hatékonysági együtthatót és jobb táplálkozási ökonómiát eredményezhet.
A táplálkozás-élettannak alig van még egy olyan területe, amely általánosságban kevésbé elhanyagolt lenne. Az a gondolat, hogy ezt a hatalmas teljesítményt gyakorlatilag hús, illetve teljes egészében tejtermékek, azaz állati fehérje nélkül, szűkös (főleg kukoricából és babból álló) táplálék mellett érik el, számunkra szinte elképzelhetetlen. A Deutsche Ärzteblatt elővigyázatosságból a tarahumara táplálkozással egyáltalán nem foglalkozott. Másfelől megerősíti Kofrányinak, a Max Planck Táplálkozásélettani Intézet kutatójának az eredményeit a tisztán növényi fehérje biológiai értékét illetően. Eszerint a kukorica és a bab együtt szinte a legértékesebb fehérje.
A tarahumara indiánok napi fehérjefelvétele alig több mint 50 gramm tisztán növényi eredetű fehérje, és nyilvánvalóan a fölösleges fehérje – az anyagcsere-ökonómia jegyében – nem alakul át energianyerés céljából. A megfigyelt teljesítmények azonban Hood szerint óránként 720 kilokalóriát kívánnak meg, azaz több mint 10 000 kilokalóriát naponta!
De ami a legvonzóbb a tarahumara indiánokban, az az, hogy a legcsekélyebb késztetésük sincs az olimpiai játékokon való részvételre. Önmaguk számára teljesítenek. „Mit csinál a fa, amelyről elfeledkeznek? Virágzik.”
A felsorolt megfigyelések és elméletek természetesen csak a kezdetet jelentik. A kérdésnek bővebben utána kellene járni. Ez azonban sem a fogyasztói társadalom élettanának, sem az élelmiszeriparnak, se a vegyikonszerneknek nem áll érdekükben. Éppen ellenkezőleg. Az első indító lökésnek a WHO-tól kellene jönnie, vagy ha onnan nem, a vegetáriánusoktól."

 

Itt pedig egy részlet Somlósi Lajos magyar konyháról szóló előadásából (a teljes előadás letölthető az oldal alján található linkekről):

http://docler.hu/video/282036

 

Előzmény: Moncsika123 (429)
Dorien Creative Commons License 2010.09.15 0 0 432
Össze kell hangolnod, hogy mi az amit kívánsz, és mi az ami egészséges. Az embernek nem csak teste van, hanem lelke is, és néha jobb ösztönösen, pszichésen jóllakni, mint a kitalált szabályoknak megfelelni. Meg kell találni a helyes egyensúlyt.

Én szoktam enni aszalt gyümölcsös natúrmüzlit tejjel meg húshoz/halhoz zöldséges rizst. Nagy néha sültkrumplit, pizzát, vagy akár frankfurti virslit kenyérrel meg mustárral. A lényeg, hogy ez utóbbiakból nem csinálok szokást, csak ritkán eszek ilyeneket.
Előzmény: Moncsika123 (429)
Moncsika123 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 431
Huh, előző beírásomat késve tette fel és azt hittem nem lesz feltéve így megírtam újra :).
Moncsika123 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 430
Sziasztok!

Én azt tapasztaltam, hogy kb. 2 hétig nem ettem szénhidrátot (max. nagyon picit) és mikor jött a szülinapi tortám, akkor 2 szelet után másnap egész nap fájt a hasam, de nem kicsit ám. Ez megtörtént még vagy 2 alkalommal, hogy szénhidrátot ettem kisebb elhagyás után és minden alkalommal ilyen 1 napos hasfájásom lett.
Ez azt jelenti, hogy ha teljesen sikerül majd áttérnem, akkor jobban teszem, ha utána abszolút rá se nézek a szénhidrátra? Mert Szendi szerint azért imitt-amott becsúszhat egy kis mennyiség ha olyan helyzet van. Vagy épp ez mutatja meg nekem, hogy a szervezetemnek mennyire nem tesz jót a szénhidrát, hogy ha visszatérek ilyen "hevesen" ellenkezik? Fura, mert másoktól nem hallottam ilyet, többen is tudnak utána is bármit enni amit előtte, ha olyan helyzet adódik.
Még nem vagyok felkészülve receptekkel, ezért is történt ez a malőr, mert sajna visszaálltam lassanként a szénhidrátra. Egyszerűen nem volt ötletem, hogy milyen kaját csináljak. Tőlem távol állnak ezek az egyébként nem használatos termékek, mint pl. a különféle olajak vagy a zabkorpa, ezért csak a már jól ismert zsírt használnám, meg ami marad. Nálunk nehezen beszerezhetőek amúgyis a különleges élelmiszerek sajnos. Nem olyan régóta főzök, nem vagyok tapasztalt háziasszony, ez is nehezíti.
De! Úgy vettem észre, hogy a paleos kajáknál sokkal kevesebbet kell főzni. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy ha már több zöldséget eszek, akkor inkább nyersen eszem meg. Nem kell ezeket a hosszú ideig tartó főzőcskéléseket sem csinálni.
Amúgy sem szoktam feldolgozott élelmiszereket venni ha nem muszáj és ez most annyira passzol az elképzeléseimhez, csak nem tudtam már mit enni és valószínűleg meguntam hogy mindig ugyanazt ettem és emiatt térhettem vissza.

Egyébként azt tapasztaltam még, hogy sokkal könnyedebbnek éreztem magam, jobban aludtam este, nem volt soha ilyen telítettség érzésem, szabályosan éreztem, hogy mennyire kímélem magam és ez lelkileg is jó volt. Nem voltam állandóan éhes, reggeliztem és délig nem jutott eszembe az ebéd sem.
Betegségem nincs, így azt nem tudom
Moncsika123 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 429
Sziasztok!
Most kapcsolódok be a beszélgetésbe. Kb. 2,5 hónapja ismerem a paleolit táplálkozás előnyeit. El is kezdtem a változtatásokat, de sajnos nem voltam rá felkészülve eléggé, nem volt elég ötletem, hogy miket is csináljak, így mindig reggel kapásból találtam ki, hogy mi lesz a reggeli, amiben nincs gabona, tej, hüvelyes. Nem könnyű, nekem legalábbis, még kezdő háziasszony vagyok, épp megtanultam főzni és most mindent szükséges megváltoztatni, olyan sok kedvenc kaját nem ehetek meg már, pl. savanyú krumpli főzelék.
Viszont kis ideig sikerült a paleot valamennyire betartanom, reggelire mindig rántottát csináltam, mindig mást tettem bele, volt lecsós, kolbászos stb, kenyér nélkül persze. Tejet már abszolút nem iszunk a párommal, tejterméket se.
Odafigyeltem arra is, hogy soha ne egyem jóllakásig magam. Tök jó volt, olyan könnyednek éreztem magam. Mivel nincs betegségem, ezért nem tapasztalhattam gyógyulást, de a könnyű reggeli miatt jobb volt a közérzetem és mivel nem ettem szénhidrátot, jól bírtam délig az éhséggel. Mikor este párolt zöldséget vacsiztunk, olyan jól aludtam! Könnyű volt a gyomrom tőle.
De sajnos nem volt elég kitartásom, nem telt el még elég idő, jött egy szülinapi hétvége, kaptunk tortát is, nem ettem sok sütit, de olyan rosszul voltam másnap egész nap, szörnyen fájt a hasam.
Ez megtörtént vagy 2-3 X, hogy elszoktam a szénhidráttól és utána hasfájást okozott.
Most jelenleg kis mennyiségben, de újra eszek szénhidrátot. De az egésznek az elmélete bennem él, már csak meg kell valósítani.
El akarom kezdeni, de mostmár készen akarok lenni rá. Ehhez lenne pár kérdésem:
- MIlyen hatással lehet ez a táplálkozás arra, ha majd hamarosan gyereket szeretnék? A baba fejlődésének abszolút nem kellenek azok az anyagok, amiket kizárunk?Terhesség alatt is lehet paleosan étkezni?
- Gyereket is lehet kezdettől így táplálni? Mert azt olvastam a könyvben, hogy elég később ráállítani. De ha káros, akkor miért később? Vannak bizonyos káros anyagok, amikre valamilyen szempontból szüksége van a szervezetnek?Én nem eszem, a gyereknek meg adjam, mikor tudom milyen káros? Meg hát ha közösségbe jár majd, ott úgyis kap szénhidrátot.
- Ha sok zöldséget eszik az ember, akkor az emésztése megváltozik vajon? Nem okoz hasmenés-félét? Vagy ezen nem változtat végülis? Nekem elég érzékeny ilyesmikre a bélrendszerem.
- Volt szó a fagyasztásról. A hús lefagyasztása milyen minőségbeli romlást okoz?Vagy okoz -e?
- Leginkább az borzasztott el, hogy 2 hét paleos táplálkozás után ilyen rosszullétet okozott egy kis sütemény. Ez azt jelenti, hogy én nem tehetem majd meg, hogy nagy ritkán megengedjek egy pár falat szénhidrátot, ha éppen olyanom van, mert nálam ennyire rossz hatást vált ki? Mert Szendi is írta, hogy nem kell ezt olyan véresen komolyan venni, hogy soha nem csúszhat be egy kis szénhidrát alkalom adtán.

Ezek mellett mindenképpen alkalmazni fogom, mert teljesen meggyőzött és bennem eleve erősen él a természetes dolgok iránti vágy és nagyon örülök, hogy hallottam a paleoról. Mióta saját háztartást vezetek, alig veszek feldolgozott élelmiszert. Mindig veszünk húsokat és abból főzök, mert szerintem nagyon sok a szervezet számára mérget találunk a bolti kajákban.
Evicke Creative Commons License 2010.09.06 0 0 428
nem, tényleg nem hiszik el, hogy ezektől betegek.
ebben hibás a sok használhatatlan hülye csodadiéta is, amikre tényleg csak legyinteni lehet. a baj, hogy ezzel együtt a paleóra is legyintenek, így aztán meg sem ismerik, pláne ki sem próbálják.
én a betegeket nem értem igazából, akiknek pláne meglenne minden okuk rá, hogy legalább pár hétre kipróbálják, pláne, hogy semmi vesztenivalójuk nincs - hacsak meg nem kérdeznek előtte egy dietetikust, aki majd jól megmondja nekik, hogy tej és kenyér nélkül márpedig nem lehet élni. :-))
Előzmény: meinung (427)
meinung Creative Commons License 2010.09.06 0 0 427
Pár gondolat a diéta hatásairól:
1. Mióta így eszem, nem volt migrénem, pedig az utóbbi években megkeserítette az életemet. De még fejfájásom sem volt!
2. Bokámról ödéma eltűnt, és most szólok, hogy nem a fogyás miatt, ugyanis az az ödéma 20 éves koromban "került" a bokámra, mikor még csak 54 kg voltam.
3. Voltak korábban tüneteim amik miatt az volt a gyanúm, hogy kezdődik valami cukorbetegség. Hát azok is elmúltak!
4. Vérnyomásom nem volt túl magas, de már a felső határon mozgott 140/95. Most már huzamosabb ideje 125/79!

Azért ezek csodálatos dolgok. Az elmúlt 3 hónapban 10 kg-t fogytam is.
Közvetlen munkatársamnak ülőideg-gyulladásból származó kínzó, szűnni nem akaró fájdalma múlt el a diéta hatására.

Mi ezt úgy éljük meg, mint valami csodát! Hihetetlen, hogy csak annyi volt a teendő, hogy elhagytuk a gabonát ( tejet már korábban sem ittunk, mert rosszul voltunk tőle). A gabona elhagyásával, persze megnőtt a zöldségek, és a gyümölcsök szerepe, jelentősége.
Gyakorlatilag az emberiség kezében van a "csoda diéta", amivel lassan minden testi baj megszűnik, és a súly is ideális lesz. Sok embernek beszéltem már róla, akikről tudom, hogy valami tünetileg kezelt baja van, de meggyógyítani nem tudják. De a többség nem tudja elképzelni az életét, kenyér, liszt, meg tészták nélkül. Vagy talán nem hiszik el, hogy attól betegek lehetnek, vagy talán pont attól betegek.
Evicke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 426
hát általában nem pár nap tárolásról van szó, főleg ugye a téli alma- hagymatárolást tekintve... meg a hőmérséklettől is függ. nyáron bármilyen friss is az áru, ha nem adják el pár nap alatt (szállítást is beleértve, még ha nem is külföldről történik!), a vitamin nagy részének annyi, tekintve a sokszor 30 fokos meleget...

a fagysztásos 20% veszteség igazán nem sok, egy évig meg sose tároltam még semmit fagyasztóban, max. pár hónapig.

viszont olyat olvasok a lentebb említett könyvben, hogy pl. spenót 48 óra alatt 4 fokon is 34%-ot veszít, alma 3 fokon tárolva(!) 1 hét alatt 50%-ot (ennyit a télre bespájzolt almáról), paradicsom likopintartalmának felét, már fél órával a felszeletelése után! szóval nem semmi.
se boltban, se a piacon, se legtöbbünk spájzában nincsenek még ehhez hasonló alkalmas körülmények sem a tároláshoz.
Előzmény: meinung (425)
meinung Creative Commons License 2010.08.30 0 0 425
Pontosabb adatokat kellene keresnem, olyan vizsgálatokat, ahol a vitamintartalmat mérték a tárolási idő függvényében, de egyelőre csak összefoglaló munkákat találtam.
A vizsgálatok a C-vitamin változásait mérik.
Fagyasztással 20%-kal csökken a C-vitamin tartalom, 1év tárolás után van még 30% veszteség. Ha ezt a gyümölcsöt valami hőhatásnak tesszük ki felhasználáskor, a maradék vitamin 60%-át elveszítjük. A tortúra után a gyümölcs eredeti vitamintartalmának 20%-a marad meg.
Ezért jobb frissen enni, még pár nap tárolás után is több benne a vitamin, mint a fagyasztva tárolt, és esetleg még meg is főzött gyümölcsben.
Ettől függetlenül vitaminpótlásra úgy tűnik szükség van, ebben elég nagy az egyetértés. Én is szedek egy multivitamint, meg +C-vitamint, bár rendszeresen inkább csak télen.
Előzmény: Evicke (424)
Evicke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 424
miért gondolod, hogy lehetetlen?? kérdeztem. egy szakembert. mert én nem vagyok az.
szóval ha nem tudom 0 fok körül tárolni (sok más embertársamhoz hasonlóan, akiknek szintén nincs a kert végében hűtőházuk), akkor ugye a fagyasztás és a hetekig-hónapokig való tárolás közül (amihez ugye szintén megfelelő hely kellene...) között nincs különbség a beltartalmi érték szempontjából. nos, a kettő közül nekem a még mindig a frissen lefagyasztás tűnik a jobb megoldásnak.
legalábbis mindenhol ezt olvastam és hallottam élelmiszerminőséggel és vitaminokkal foglalkozó szakembertől.
jó lenne, ha a szakemberek egyetértenének ebben - dehát miben értenek egyet? :-P
pontosabb adatok is érdekeltek volna arról, meddig tarthatók el fagyasztóba tett növények, és milyen arányú a vitaminveszteség az idő függvényéban.
mert a tárolásról vannak adataim, lásd Andrea Jopp Veszedelmes vitaminhiány c. könyvét.

mindenesetre egyik jó alternatívaként addig is marad a vitaminkiegészítés tabletták formájában.
Előzmény: meinung (423)
meinung Creative Commons License 2010.08.30 0 0 423
Ha nem a felesleget fagyasztod, akkor nem értem. Miért nem eszed meg frissen?
Általában a felesleget szokták tartósítani az emberek.
A fagyasztással romlanak a beltartalmi értékek, és ahogy az idő telik, egyre kevesebb vitamin lesz benne. Egy idő után semmi.
Nem óhajtalak meggyőzni, ez lehetetlennek tűnik, csak tényeket írtam.
Előzmény: Evicke (422)
Evicke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 422
ezeket azóta olvashattad tőlem, mióta megjelentél itt a kioktató stílusoddal és felesleges okoskodásoddal, és leagresszívoztál.

de ahelyett, hogy egymás szavait idézgetjük, inkább a lényegre:
nem a fagyasztás utáni eredmény, állag volt a kérdés, hanem a beltartalom. speciel nem éttermi külsejű gyümölcssalátát csinálok belőle, hanem megeszem kiskanállal, vagy muffinba sütöm. a zöldséget meg zölségkenyérbe.
a tegbnap kivett szedrem pl. teljesen egészben van, semmi leve nincs.
különben nem, nem azért teszem a fagyasztóba a gyömölcsöt/zöldséget, mert sok termett, hanem mert ez a legegészségesebb eltartási mód, ami legjobban megőrzi a gyümölcs hasznos anyagait. és ebben te sem cáfoltál meg. én sem főzésről, sem befőzésről nem írtam egy szót sem. vagyis semmi másra nem voltak jók a hozzászólásaid, mint hogy magas lóról osszad itt az észt.

ja és a mindennapi ebédet-vacsorát el is kell készíteni naponta, nem elég kiugrani a hozzávalókért a piacra. mellesleg nem mindenkinek van egy ugrásra piac, és még kocsija sincs.
jó, hogy neked mind van erre időd, de ne mindig magunkból induljunk ki.
Előzmény: meinung (421)
meinung Creative Commons License 2010.08.30 0 0 421
Hát a stílusod agresszív, és sértő. Pl: olvasol, v. csak írsz/ még egyszer lassan/ tudod paleo
A mosoly jeltől sem lesz kevésbé az.
Én tudom mi a paleo, de vajon te is?
Pontosan a friss gyümölcs, zöldség és hús miatt kell minden nap vásárolni. Ha a régi módon táplálkoznál, megvennéd a zacskóba, dobozba zárt, tartósított dolgokat, és elég volna ritkábban boltba menni. A tej és a kenyér is kibírja 3 napig, a tartós változat meg egy hétig is. Régen én sem vásároltam minden nap, de most igenis minden nap mennem kell. És igen, Magyarországon élek, nem tartom extra megterhelésnek, hogy minden nap fél órát eltöltsek a zöldségesnél, és a hentesnél.
Gyümölcsből pedig egyértelmű, hogy azt kell vásárolni, aminek most van a szezonja, és ott mosolyog a fán, vagy a zöldséges ládájában.
A tél egy kissé problémás, akkor a hűtőben, pincében jól tárolható gyümölcsöket javaslom ( alma, körte) és hát kibővül a lista (kényszerűségből) a déligyümölcsökkel.
A házilag lefagyasztott gyümölcs is egy kényszer szülte megoldás, gondolom sok termett, és nem tudtátok megenni. Fagyasztva még mindig jobb, mint befőttnek, lekvárnak, ami a cukor miatt kilőve.
Itt egyébként revideálnom kell a korábbi hozzászólásomat, mert ha már fagyasztott, a gyümölcsöknél a hűtőházi sajnos jobb mint a házi. Ugyanis a hűtőházakban -30 fok körül fagyasztják le, és a tárolás folyik -18 fokon. Az otthoni fagyasztók ezt nem tudják, így fagyasztás közben makrokristályok képződnek, amik teljesen összeroncsolják a sejtet. Kiengedés után nem gyümölcsöd van, hanem egy tottyadt valamid, meg egy tál leved.
Előzmény: Evicke (419)
Evicke Creative Commons License 2010.08.29 0 0 420
egyébként ha élelmiszeripari mérnök vagy, biztos tudsz válaszolni:
melyik gyümölcsben van több tápanyag?
abban, amit a leszedés után pár órán belül lefagyasztasz (SEMMI blansírozás, úgy nyersen!), vagy amit X országból ideszállítanak, X helyen raktároznak, majd még legalább 1 hétig áll a szupermarket polcain.
Előzmény: meinung (418)
meinung Creative Commons License 2010.08.28 0 0 418
Gyanús, hogy pont a lényeget nem fogod fel. És attól, hogy agresszív vagy, még nem feltétlenül van igazad.
A főzést összekeverni az ipari előállítással csak tévedés. De azt hinni, hogy a fagyasztással megőrizted eredeti állapotában a gyümölcsöt, az meg tudatlanság.
Élelmiszeripari mérnök vagyok, és az iparban olyan technológiákat használnak, ami minden, csak nem természetes, és nem is egészséges. Például a zöldségeket vagy blansírozzák (előfőzik), vagy elősütik fagyasztás előtt, mert el kell pusztítani a termék saját enzimjeit, ugyanis -18 fokon is folyik tovább az élet, bár lassan.
Én nem azt mondom, hogy olykor-olykor nem ehetünk meg valamit, amit a fagyasztóból vettünk ki, de törekedni kell arra, hogy frisset fogyasszunk.
Azt sem látom be, miért olyan nagy fáradság minden nap elmenni a boltba, és megvenni a friss gyümölcsöt, zöldséget, és húst.
Az emberek minden nap járnak üzletbe, csak a megfelelő dolgokat kell vásárolni.
Előzmény: Evicke (415)
Dorien Creative Commons License 2010.08.27 0 0 417
Az élet pedig egy nemi úton terjedő halálos betegség.
Előzmény: Cillit (412)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 416
Nem. Főleg nyers növényi táplálékon élek, mert nagyon szeretem és finom, és közben imádkozok, hogy a rengeteg vegyszer, amit magamhoz veszek ezzel, engem is tartósítson, mint nagyanyámat az arzénes víz Karcagon (86 éves korában hunyt el ,végig jó egészségnek örvendett.)
Előzmény: Evicke (414)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 415
ha berakod a fagyasztóba a kertben szedett gyümölcsöt, az mióta "ipari előállítás"? :-)
mellesleg hány embernek van ideje szerinted minden nap húsért és frissen szedett gyümölcsért piacra menni? :-))
Előzmény: meinung (409)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 414
miért, akkor mit eszel? húst hússal? a zöldborsód meg szerinted sose látott permetszert?
Előzmény: Cillit (412)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 413
ez hülyeség, már bocs. a frissen fagyasztóba tett zöldség-gyümölcs sokkal egészségesebb, megőrzi az összes benne lévő tápanyagot, mint akár csak az 1 hétig eltartott.
Előzmény: meinung (409)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 412
Szerintem gyümölcsöt-zöldséget enni roppant egészségtelen, mert tele van vegyszerrel. Biozöldség/gyümölcs: amit a gazda éjjel permetez. Mint az közismert.
Előzmény: Dorien (411)
Dorien Creative Commons License 2010.08.27 0 0 411
A mirelit zöldség általában frissebb, mint a zöldségesnél kapható.
Utóbbi lehet, hogy pár napja / hete ott rohad már a raktárban / hajón / teherautóban / pulton, mire azt te megveszed.
Előzmény: meinung (409)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 410
a főzés is durva beavatkozás a táplálék természetes menetébe, NEM?
Előzmény: meinung (409)
meinung Creative Commons License 2010.08.27 0 0 409
Tévedés! Ebben a táplálkozásban kerülni kell az iparilag előállított ételeket. Ugyanígy nem ajánlott a konzerv, és az összes élelmiszeripar által előállított vacak.
Itt nem csak aszerint kell étkezni, hogy mi a megengedett, azt az elvet is követni kell, hogy minél természetesebb anyagok kerüljenek a fazékba, és az asztalra. Tehát vedd meg az alapanyagokat, a friss zöldséget, gyümölcsöt és a friss húst, és készíts belőle magad vacsorát. Télen pedig dominálnak a jól eltartható zöldségek és gyümölcsök, mint a répa, és az alma.
Előzmény: Evicke (408)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 408
ezt nem értem. attól, hogy valami fagyasztott, még simán lehet "paleolit".
Előzmény: Cillit (406)
Evicke Creative Commons License 2010.08.27 0 0 407
nem, egyáltalán nem jók alektinek miatt. de tényleg nem jártál még egyszer sem a fenti weboldalon??
Előzmény: Cillit (406)
Cillit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 406
hmmm, érdekes. A hüvelyesek sem jók? Rajongok a fagyasztott zöldborsóért. Igaz, az se paleolit, mert fagyasztott.
Előzmény: Evicke (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!