Keresés

Részletes keresés

lbj Creative Commons License 2002.11.10 0 0 22
Sziasztok!

Egy társasházban vagyok számvizsgáló bizottsági elnök, talán tudok segíteni.
Van egy törvény - 1997 évi CLVII - a társasházakról, az rendezi a kérdések többségét.
A társasház legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés, és nem a közös képviselő. A közös képviselő köteles végrehajtani a közgyűlés határozatát, persze, ha az nem törvénysértő.
Olyan tehát nincs, hogy a közös képviselő nem járul hozzá valamihez, amiről közgyűlési határozat van. A közös képviselő köteles évente költségvetést készíteni, amit a közgyűlés fogad el. Ha a közgyűlés elfogadta, akkor van közös költség, s azt a közös költséget mindenki - aki nem szavazta meg, az is -köteles megfizetni. A közgyűlés dönt a felújításokról is. Fontos, hogy minden 30 lakás fölötti társasházban kötelező számvizsgáló bizottságot választani, ami bármikor ellenőrizheti a közös képviselőt.
A közösköltség behajtása bírósági úton történhet, s nem kell megvárni a fél évet. A fél év arra vonatkozik, hogy 6 havi tartozás esetén a Földhivatalnál jelzálogjogot lehet bejegyeztetni a lakásra, s ez hat havonként megismételhető. Ha közben a tulajdonos kifizeti a tartozást, a jelzálogjog törléséhez az igazolást ki kell neki adni.
A behajtás egyébként a Ptk szerint történhet, célszerű egy közgyűlési határozatban rendelkezni a behajtás mikéntjéről / pl. felszólítás, még egy felszólítás, majd bírósági behajtás kezdeményezése /.
Úgy tudom, hogy a tartozás kamattal terhelése nem automatikus, csak ha közgyűlési határozat van rá.
Eredményes lehet, de akkor viszont a kamat bevételnek minősül, amit le kell adózni.
A nem lakás céljára szolgáló helyiségek hasznosítási módjának megváltoztatását a közgyűlés 2/3-os határozattal megtilthatja, ha az a társasház rendes életét zavarná.
Van egy csomó kötelessége a tulajdonosoknak is, de csak akkor ér valamit, ha a közgyűlés határozatban valamilyen szankciót is rendel mellé, mivel a törvény ilyenről nem rendelkezik. Ilyen pl, hogy a tulajdonos az albérlők adatait köteles bejelenteni a közös képviselőnek.

Hirtelen ennyi, ha tudok, még segítek.

Csao

lbj

kzt Creative Commons License 2002.11.10 0 0 21
Ő nem hajlandó erre pénzt adni azzal az idokkal, hogy a másik két lépcsőházat nem festik ezért ő nem járul hozzá
A kk. csak egy adminisztrativ valaki, neki nem kell hozzajarulni a festeshez. A festeshez szukseges penz kiadasahoz lakogyulesi hatarozat kell - ha ki akartok festetni akkor azok a lakok aki ezt szeretnek kozosen szolitsak fel a kepviselot hogy tartson kozgyulest a festes megvitatasara. Ha elegen vagytok akkor kotelessege kozgyulest osszehivni, ahol ha az otlet tobbseget kap akkor lesz penz. Az osszehivast kero levelbe irjatok bele mindent amit meg akartok beszelni (takaritas, kozos kepviselo levaltasa stb) mert egyebkent nem targyalhattok rola a kozgyulesen.
Előzmény: renault (20)
renault Creative Commons License 2002.11.10 0 0 20
Sziasztok,

Szeretném a segítségeteket kérni egy társasházi ügyben. A mi társasházunk 3 lépcsőházat foglal magába. Én két éve költöztem ebbe a társaházba de már akkor is probléma volt a lépcsőház tisztaságával a festés már akkor is ráfért volna. Azóta eltelt két év de nem történt semmi. A lakók most elkezdtek szervezkedni, hogy ki kellene festetni, mert már tényleg nagyon undorító. A közös képviselőnek is felvetették aki nem a társasházban lakik, nem tudom, hogy egyáltalán látta-e az állapotokat bár úgy gondolom, hogy ekkor is néha be kellene néznie. Ő nem hajlandó erre pénzt adni azzal az idokkal, hogy a másik két lépcsőházat nem festik ezért ő nem járul hozzá. Most úgy néz ki, hogy csak akkor lesz festés ha a lépcsőházban lakók kifizetik a fejenkénti 20.000Ft költséget. Kérdés, hogy akkor a felújítási alapba befizetett pénzt mire költik? Ha a következő festés ismét esedékes lesz akkor megint a lakok fogják fizetni?

Igazságtalannak érzem.

Lord Andrew Creative Commons License 2002.10.22 0 0 19
Kedves Csokis!

Köszönöm szépen a választ. Még egy kérdésem lenne: alapító okiratot ugye a társasház közös képviselőjének kell a rendelkezésemre bocsátania, ha kérem?

Még egyszer köszi a segítséget!

Andrew

Előzmény: Csokis (18)
Csokis Creative Commons License 2002.10.21 0 0 18
Laikus válasz, csak a jogérzékemre alapozom:
Szerintem megtehetik, és te köteles vagy tűrni, mert különben megfagy a nyomorult. (Mondjuk a kéményeseknek -nem a seprőknek, hanem akik bélelni szoktak- van egy bővítő szerszámjuk, amivel felülről is ki lehet talán ütni a törmeléket.) A költségek ügyében meg kell nézni a társasházi alapító okiratot. Hiába van, hogy a kémény a lakáshoz tartozik, azért az általában közös tulajdonba maradt az eladáskor. Akkor viszont a tisztítást és a helyreállítást is a közösből kell(ene) fedezni. Tehát a számlát be kell nyújtani a közös képviselőnek. Amikor szülőknél a csatorna miatt szétverték a szoba egy részét, akkor a falazás, vakolás, egy fal (az érintett) glettelése, festése volt, amit a ház állt.
Előzmény: Lord Andrew (17)
Lord Andrew Creative Commons License 2002.10.21 0 0 17
Üdv!

Felhoztam a topikot, mert sajnos előjött egy pár probléma a társasháznál, ahol 3 éve lakom.

Az alattunk lakó nem tud fűteni, mert a kémény állítólag nálunk van eldugulva. Azt, hogy ki dugította el, nem lehet bizonyítani, illetve kideríteni. Lehetett az előttem ott lakó is, aki meghalt. Szóval a kémény el van dugulva...

A mi lakásunknak nincs csatlakozása a kéményhez, mert villanybojlerünk van, a fűtés pedig konvektoros. A közös képviselő szerint ki kell bontani a kéményt a mi lakásunkban.

Kérdéseim:
-Megtehetik-e, hogy kibontassák a falat? (jogilag)
-Ha igen, kinek a költségén kell kibontatni és a helyreállítási költségeket ki fizesse?

Előre is köszönöm a segítséget:

Andrew

Thulya Creative Commons License 2001.05.16 0 0 16
Viszont:
- nem igényelhet a ház kiegészítő támogatást felújítási munkákhoz
- lakáseladás lehet hercehurca: mindenkinek bele kell egyeznie, hogy nem ő veszi meg inkább (és kiderül a bevallott vételár)
Előzmény: nagykékelefánt (15)
nagykékelefánt Creative Commons License 2001.05.16 0 0 15
Sziasztok!
Egy alapproblémával küzdök. Miért jó az nekünk, ha hivatalosan társasházzá alakulunk?
Ellene már több komoly érv is felmerült, pl:
- nem kell könyvelni (csak olyan szinten, hogy azt a lakótársak elfogadják)
- nem kell alapító okirat, elég egy házon belüli szabály, amit mindenki elfogad
- nincs földhivatali hercehurca
- a folyószámlanyitás/fenntartás egy nagyságrenddel olcsóbb
- nincs APEH bejelentkezés
- nem feltétlen kell mindenről számla

A dologhoz hozzátartozik, hogy kis házról van szó (9 lakás), és az ottlakáson kívül semmi különösebb üzleti tevékenységet nem akarunk folytatni.

Nerdy Creative Commons License 2000.12.10 0 0 14
Azt elfelejtettem, hogy az ominózus volt lakás, amiből az iroda lett nam a trsház tulajdona, hanem jelenleg egy Kft-é, aki nem itt "lakik" hanem 2 kerülettel odébb, így őt a mi problémáink természetesen egyáltalán nem érdekli. A trsház semmiféle hasznot nem húz a bérlőkből, csak "élvezi", hogy itt vannak!
Előzmény: Nerdy (13)
Nerdy Creative Commons License 2000.12.10 0 0 13
Szia Mindenki!
Sajnos nagyon érintett vagyok az itt felsorolt összes társasházi problémában, is.
Zaccc!
Nagyon vigyázzatok, hogy mit engedtek meg, mert utána NINCS VISSZA ÚT!!!!! Saját tapasztalat. A mi trházunkban a fszt-en is volt egy lakás, majd kft tulajdon lett, azóta a 100. bérlő bérli, és egyre pocsékabb a helyzet. Fütyülnek a tulajok jogaira, bakanccsal rúgják be a kaput, kaputelefon helyett. Használják az udvart, pedig ahhoz semmi közük. Kitámasztják a kaput, ami a kaputelefonos lenne, tehát szabad a vásár napközben amikor a legfontosabb lenne, hogy zárva legyen. Így aztán kilopják az újságainkat, stb.
Telipakolják a kukákat az ő irodai szemetükkel, így a tulajok majdnem versenytfutnak a kukához. Ez igy vicces, de nagyon bosszantó. Sorolhatnám még a gondokat oldalakon át.
A legbiztosabb, de nagyon drága, ha alapító okirtaot módosítotok, és abba vesztek bele minden "követelést", hogy milyen feltételek mellett engedtek oda irodát. Azt még a bíróság is méltányolja. Tudod ez úgy van (megint tapasztalat), hogy 3-4 havonta változni fog a bérlő, mert mind tönkre fog menni. Ennyiszer új emberek, átépítések, változtatások, stb. RETTENETES!!!
NAGYON sok pénzt kérjetek, talán még az 500.000.- Ft sem elég, arra a sok bosszúságra amit okozni fognak Nektek, tulajoknak.
Ha érdekel van még tovább is.......
Előzmény: Zaccc (8)
Thulya Creative Commons License 2000.12.10 0 0 12
gbrl: köszi, a közgyűlés rendjével ok, de nekem nem küldtek egy árva fia értesítőt sem, hogy mi történt.
Tudom, miért várom el, hogy küldjenek, miért nem én nézem meg a jegyzőkönyvet. Az lesz.
Előzmény: gbrl (10)
gbrl Creative Commons License 2000.12.09 0 0 10
thulya....
akárki képviseli és akárki a tulajdonos, a közös költséget meg kell fizetnie.
az, hogy a közgyűlésen hány %-os megjelenés kell a közös ktg változtatásához, a alapító okiratotokban van leirva........, de ált. az szokott lenni, ha nem határozatképes a közgyűlés, akkor rá kb fél-1órával megismétlik, ami a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
gbrL
Előzmény: Thulya (9)
Thulya Creative Commons License 2000.12.08 0 0 9
De beindult...

Nőgyógyász: ááá nem ismertelek fel. ;-)
Ezek szerint már látsz...
Remélem majd egyre jobban.
Egyébként kösz a választ. De nem hiszem hogy ez elrettentő erejű lenne.

gbrl: köszi, valami ilyesmire gondoltam én is, de ez a ráterheléses stb. ügy tényleg macera. Pláne hogy külföldön tartózkodik, és az öccse képvisel elvileg, dehát...

Más: ha a közgyűlevészésen megemelték a kk-t, de mivel nem voltam ott, és jegyzőkönyvet sem kaptam, akkor büntethetnének ha nem fizetném be?

Előzmény: Nőgyógyász (6)
Zaccc Creative Commons License 2000.12.08 0 0 8
Kösz *muallim* a választ!
Van valakinek lövése arra vonatkozóan, hogy mennyit kérhet érte a T.ársasház?
Régebbi építésü ház, egy bejárati ajtó. Kösz. Zaccc.
Előzmény: muallim (5)
gbrl Creative Commons License 2000.12.08 0 0 7
thulya......
késedelmi kamatot már az első késedelmes naptól lehet neki számítani, a fél év csak a jelzálognál érdekes......
ugyhogy nyugodtan számolgassátok ki azt, hogy mennyivel tartozik + késedelmi kamat (banki alap*2) , irjatok neki felszólítást, és az ezzel kapcs. felmerült költségeket is terheljétek rá.
gbrL
Előzmény: Thulya (3)
Nőgyógyász Creative Commons License 2000.12.07 0 0 6
Sziasztok! :)

Thulya:
A nevem ellenére is fel fogsz ismerni ... :)
A fizetési határidő elmulasztása esetére késedelmi kamatot lehet kikötni, amennyiben erről a közgyűlésen határozat születik. Illetve a lakóknak (de csak nekik, tehát falra tacepao tilos) be lehet dobni pl. havonta egy tájékoztatót, hogy ki mennyivel tartozik, talán ez is jelent valami visszatartó erőt.

Zaccc:
A Muallim által említett szerződésben határozzátok meg, hogy iroda kialakításához járultok csak hozzá, minden funkcióváltás (kivéve visszaalakítás lakásra) tilos, ill. újabb szerződés tárgya lehet csak. Szokás még olyanokat belevenni, hogy vízóra alapján fizeti a fogyasztását (nem átalány), meg emelt felújítási díjat fizet az ügyfélforgalommal járó fokozott igénybevétel miatt.

muallim Creative Commons License 2000.12.07 0 0 5
Mind a kettő igen.
Szerződésben kell rögzíteni,hogy eladáskor köteles helyreállítani az eredeti állapotot, hiszen a homlokzati fal,a szerkezet, a külső vakolat ,a lábazat ,az előkert stb. az társasházi közös tulajdon és annak átmeneti kizárólagos használatát haszonszerzés céljából a tulajdonosok átengedik, amiért egyszeri vagy rendszere juttatás jár.
Szerintem .
Előzmény: Zaccc (4)
Zaccc Creative Commons License 2000.12.07 0 0 4
Az volna a kérdésem, hogy nálunk az egyik lakás új tulajdonoshoz került; az újtulaj irodát akar kialakítani a lakásból; mivel a lakás a földszinten van ezért új bejárati ajtót is akar kialakítani az utca felé.
Ez mind rendben is volna, nem gond, hogy irodát akar, de mi van ha valamikor eladja, vagy valami teljesen mást akar ott nyitni? Találkoztatok-e már ilyesmivel, szoktak-e a hozzájárulásért cserébe valamit kérni az új tulajdonostól?

Köszi, Zaccc

Thulya Creative Commons License 2000.09.14 0 0 3
gbrl: köszi. Fél év? Uhh. És mi van ha 5 hónap után fizet? Ilyenkor mi van a kamattal? Lehet-e ilyet ennyi idő esetén rákényszeríteni, hisz azt a többi fizette ki és addig nem tudja kamatoztatni pénzét?
Előzmény: gbrl (2)
gbrl Creative Commons License 2000.09.13 0 0 2
..........hi, thulya......
ha egy lakótárs (tulaj) nem fizeti a ráeső közös költségeket (felújítás, kk. stb....) akkor ha a trtozása eléri a fél évet és min 5 e huf, akkor 1st: társasház felszólítja, 2nd: ügyvédi felszólítás 3rd: és ha nem fizet (a határidők letelte 8-15-30nap) letelte után, akkor a tulajdonára (lakád) rá lehet terhelni a tartozását - kamatokkal, költségekkel. a trtozás szaporodi a tulajdoni lapján, miután eléri az ingatlen értéket (vagy közel lesz hozzá) elárverezik a lakását........ ennyi.
üdv: gbrL
ui: azért találjatok más megoldást rá, mert ez nem túl jó senkinek.......
Előzmény: Thulya (1)
Thulya Creative Commons License 2000.09.08 0 0 1
Akor te is meg vagy áldva, meg a többiek is. ;-)

Ha netán felbukkanna egy szagértő: mit lehet tenni ha valamelyik lakó nem fizeti a ráeső felújítási költségrészt? Pereskedni? Hány év lehet egy ilyen per?

Előzmény: Ati-pati (0)
Ati-pati Creative Commons License 2000.09.08 0 0 0
Hülye jobb szomszéd, alkoholista bal szomszéd, zenemániás közvetlen szomszéd és én sem vagyok különb és a kör bezárult: O

Ati-pati

Thulya Creative Commons License 2000.09.08 0 0 topiknyitó
Kerestem, de nem találtam, így nyitok egyet: ez a topik társasházi és egyéb lakóközösségek problémáiról és remélhetôleg megoldásaikról szólna. Tehát mit lehet tenni, ha valamelyik lakó nem akar fizetni (közös költséget, valamilyen felújítási pénzt, stb.), antiszociáis módon viselkedik (kutyatartás miatti nemalvásra mondjuk van már másik topik), stb. Lehet panaszkodni, lehet bedobni a jó ötleteket, lehet megírni ha valakinek valamilyen közösképviseleti társasággal jó/rossz tapasztalatai vannak, minden ami kapcsolatos. Nagyon jó lenne, ha egy tapasztalatokkal megáldott ügyvéd is becsöppenne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!