Nekem is volna egy kérdésem a GPS szakértőkhöz, ami lehet, hogy összefügg a Te felvetéseddel, ezért itt teszem fel.
Ha van egy kütyüm, ami magasságot is mér, meg van egy, ami nem, akkor a két készüléken mért megtett út - ugyanazon úton mérve persze - különbözhet-e? Én úgy gondolnám, hogy ha magasságértékekkel korrigálok, akkor hosszabb út kell, hogy kijöjjön, de könnyen lehet, hogy rosszul gondolom.
Nem tapasztaltam különösebb érdeklődést, de ha már elkészültem:-)
Mind a 27 OKT szakasz "járható".
Nem MapSource, de nekem jó a hagyományos lekérdezés is.
Az útvonal jelenlegi teljes hossza:
1.128.823 méter.
Ahogy tapasztaltam, ez szinte folyamatosn változik.
Biztos így van jól, engem kissé zavar, de én maradi vagyok.
A térkép segítségével, melyet HEV igen hasznos segítségének köszönhetően tudok megjeleníteni, minden különösebb szoftver nélkül (a Firefox elég), meglehetősen jól tudok navigálni.
A Mapsource gyakorlatban ingyenes. Az Excel meg egy néhányszor 10E Ft-os csomag része, és NEM grafikai munkára való, bár ugye akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Azaz anyagi oldalról nézve marhára nem gépfüggetlen.
Ami az lehet, az pl. egy GIMP-ben összerakott kép (natív gimp formátumban szerkesztve/tárolva: térképet háttérnek, a felrakott szövegeket/kereteket/egyebeket meg külön rétegre/rétegekre), pl. jpg-be mentve (de az eredeti gimp formátumú fájlt is megtartva).
Van néhány technikai problémám, de a nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük:-)
Remélem, nem sértek jogot azzal, hogy a térkép részletet közzéteszem!
A képen látszik, hogy EXCEL munkalapra lett beillesztve.
Szándékosan nem vágtam le a keretet.
Ezzel a technikával tudtam megoldani a virtuális irányító táblák "felszerkesztését".
Még két szövegdobozt próbálok a képen elhelyezni, remélem, sikerül!
Azok előzetes elnézését kérem, akik azt tanácsolták, hogy MapSource, tervezem, hogy "beleásom magam", de a cél most az, hogy olyan eszközöket használjak, melyek gépfüggetlenek.
Nem utolsó szempont volt, hogy idegenkedek a "kütyüktől", de ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkoztatnak az újdonságok.
Ha a két "doboz" megjelenik a képen, akkor az is kiderül, hogy mi jár a fejemben:-)
Alkotó hozzászólások reményében teszem közzé, amit összeraktam.
Olvastam, csak az a gond, hogy abban a témában nem tudtam mást csinálni, mint a kerekeseknél rákérdeztem, de magunk között szólva nem volt megnyugtató a reakció, mert, hogy választ nem kaptam az tutti. Szóval megoldani nem tudtam sajna, de ha jól tudom, lezártnak tekinthető az ügy
Mivel egy pár csúcs már nekem is megvan, megmozgatta a fantáziámat a túramozgalom, megnéztem a "bugyuta" kérdéseket is. Hát a legtöbbjére nem tudom a választ, hiába jártam ott :-) Annyi kiegészítésem lenne, hogy a Kab-hegyen már nincs kilátó, egy újoncnak értelmezhetetlen lenne a kérdés :-)
nem csak ezért regisztráltam, de ha tudok segíteni egy elhivatott kerékpározónak, akinél nem túl jól fekszik az MTSZ némelyik tagszervezete, na akkor már megérte regisztrálni :-)))
Remélem befér ide a hír, hogy a 2010. januárjában útnak indított Csúcsrajárás nevû túramozgalmunknak megvan az elsô teljesítôje! Igaz, hogy csak az alap fokozatról van szó, de akkor is remek. Kedvcsinálásnak ideírom, hogy a hiker milyen kombóval teljesítette az alap fokozatot, hátha kedvet kap valaki. Ugyanis régi teljesítménytúra okelevelekkel is lehet igazolni a csúcsokat, nem kell a "bugyuta" kérdésekre válaszolni;) !
Csóványos - Börzsönyi Vulkántúra Dobogókô - Piros 50 Gerecse - Magyarországi Forrástúrák (Gerecse) Írottkô -Írottkô túra Istállós kô - Szarvaskôi Öko park túra Kab-hegy - Téli Kabhegy túra Karancs - Karancs-Medves túra Kékestetô -Mátrabérc túra Kopasz-hegy -Bakancsos Bortúra Kôris-hegy -Tevel Kôris 40 túra Magas Bérc - Lôvérek 40 túra Nagy Kopasz -Budai Kilátók túra Nagy Milic - Kéktúra füzet Naszály - Fel a Naszályra 35 túra Ökör -hegy - IV. Béla emlék- és teljesítménytúra az Ó-Bükkben 50 Pilis - Pilis-Vörös-Vár túra Purga - Cserhát 50 Zengô -Hegymenet 55
Az eredeti kérdést én úgy értelmeztem, hogy ha látsz vmi fagyott cuccot pl egy bokron, akkor meg tudod-e különböztetni, hogy mi az, nagyító nélkül?
A válasz, hogy nem látod szabad szemmel a kristályszerkezetet magát, tehát nem. Azonban, ha a körülményeket figyeled, akkor szinte biztosan meg tudod állapítani, hogy dér vagy zuzmara.
A mostani kérdésed nem kapcsolódik az eredetihez, csak igen tág értelemben. A köd kondenzációs magokon kicsapódott pára, ergo kicsapódott. Az más kérdés, hogy a felhő (köd) bizonyos felületeken szintén nyomot hagy (kicsapódik).
Bár mindkét jelenség akkor észlelhető, ha hideg tárgyakon, objektumokon a levegőben lévő pára jégréteget alkot, dér csakis derült, csendes éjszakákon, tehát szélcsendben alakul ki, a zuzmarától ellentétben viszonylag szerény mennyiségben. (gondolj a deres autótetőre a hajnalban).
Különbség még, hogy dér többnyire éjjel/hajnalban alakul ki, ("napszakos jelenség") zuzmara bármikor, ha adottak a feltételek (melegebb, párás levegő/hidegebb környezet)
Eltérő még az időszaki előfordulása is, de ez más kérdés.
Remélem jól válaszoltam (érthetően) és remélem a kérdésre :-)
Szerintem nem tudod megkülönböztetni, max erős tipped lehet a témában
Alapvetően mindkettő kristályos szerkezetű (lévén fagyott víz)
Sokat segíthet a lerakódás formája, helyszíne de a különbség a kettő között, hogy az egyik alapja látható pára (köd-->felhő) a másiké meg nem látható (kicsapódó pára)
Ma minden deres és zúzmarás. Hideg volt nappal is, hideg lesz éjszaka is, röpködnek a mínuszok rendesen.
De mi is a különbség a dér és zúzmara között?
A zúzmara talajmenti csapadék, nem az égből hullik, hanem a kiálló, lehűlt tárgyakra rakódó jég, amely kristályokból áll, fehér. Ködös időben, fagypont alatti hőmérsékleten keletkezik. A hideg alsó légréteg fölé kicsit enyhébb, páradús levegő áramlik, így apró kristályos, tömött zúzmararéteg keletkezik. Ha erősebb a légáramlás, akkor hosszú kristályos zúzmaratüskék is keletkezhetnek. A zúzmara tulajdonképp a megfagyott köd, a tárgyakra került ködrészecskék fagynak meg. Ha a zúzmaratüskék megvastagodnak, igen szép látványt nyújtanak a faágakon.
A dér úgy keletkezik, hogy éjjel erősen lehűlnek a tárgyak, és a levegőben lévő vízgőz harmat alakjában kicsapódik rajtuk. Ha a levegő hőmérséklete fagypont alatt van, akkor a kicsapódás dér formájában történik. A dér tehát a megfagyott harmat. Sima felületű, fehér lerakódást képez a növények levelein, utak felszínén.
"Hull a hó, hull a hó, mesebeli álom, Télapó zúzmarát fújdogál az ágon."
Dél-délkelet felől érkezik a kék, és beletorkollik a P+ jelzésű sóderes útba.
Ritka, hogy a főútvonal a betorkolló, de itt így van.
A P+ ezt követően délnyugat felé el, a KÉK tovább észak-északnyugat felé.
Biztos, hogy nincs jelzés hisz nyílt a terep, emlékeim szerint van irányító tábla, de az biztos, hogy a régi esőbeállótól délre, a két jelzés által határolt füves "dombon" vannak padok.
Itt szoktam pihenni.
Innen kb. 2,5 km Németbánya, most már van pontos adat is:-)
Mivel előtte is és utána is van jelzés így nyilvánvaló, hogy a kék arra megy akkor is ha fizikailag esetleg ott éppen nincs is festett jel.
Itt az volt a gond, hogy a térkép szerkesztés közben egy több utas elágazásnál egy rövid összekötő szakaszt valószínűleg később rajzolt be valaki egy pontosítás során és a K jelzés beírásátt elfelejtette.