Tudok a napszemcsóról, fél évig hordani kell stb. Van is qrva jó Versace-m, tavaly az Év Üvege címet megkapta. És még öltöztet is. :)
Aztán amikor el kellett kezdenem váltva hordani a lencsét a szemcsóval, muszáj volt beruháznom egy Versus keretbe (Versace leányváll.) - 20.000.-, bele színes üveg (a jégkék szemek miatt, ami kib@szott fényérzékeny), vékonyítás, antireflex, stb. 35.000.- lett a két lencse bele.
Jajaja. Főleg így nyáron gáááááz! Egyfolytában törölgetem az orrom, hogy le ne essen a majd' 60rongyos cucc. Utolsó divat szerinti, szinte a legkirályabb műanyag lencsével, de hát nem bírom hordani, vazzz. Utáááálom!
:(
És sose fogok jól látni.
Úgyhogy nagyon becsüljétek meg a szerencséteket ám!
Pedig a napszemcsót muszáj hordani a műtét után fél évig : )
Amúgy kamionnal (tehát nem takarékoskodunk, hogy egy kalappal, hanem egy egyész kamionnal) a vizsgálatra.
Én is utálom a szemüveget, förtelmes volt a vizsgálat előtti egy hét vele. Állandóan lecsúszófélben volt az orromról, torna közben pláne idegesítő volt. Egyébként mindig kontaktlencsét hordok, csak otthon váltok át, ezért a szemüvegem nem az utolsó divat szerinti. Minek költsek rá, ha úgyis csak a szűk családi kör látja, meg műtétezni akarok?
Örök hála JO!!!
Azért szurkoljatok nekem, plíz! Már a lencsétől kezd kikészülni a szemem (12 éve hordok), és szemüveg nélkül vagyok igazán csini. A szemem a legszebb rajtam (naná, hogy full világoskék), de nem éri meg!!!!
Ezt nem lehet annak megmagyarázni, aki lát. Olyan, mintha azt mondanád valakinek, akinek a fekete haj áll a legjobban, hogy át kell festetnie platina szőkére a haját, ami roppant szarul áll neki, és élje le úgy az életét!
De a legfontosabb, hogy mennyire nem bírja az orrnyergem a szemcsót. A napszemcsót dettó.
A kedvedért előkerestem a papírt:):
Nekem is Ciloxant kellett nyomni óránként és a kezelés másnapján a nyers távoli vízus a bal szemre 0,4, a jobb szemre 0,95 volt.
És ez csak mostanra egyenlítődött ki, a jobb eddig egy kicsit mindig előrébb járt:))
Nincs miért félned. Ha mindkét helyen azt mondják, hogy meg lehet csinálni, akkor az úgy is van. A Sote-n nem a pénz az elsődleges, pl a tanszékvezető prof. asszony megtiltotta, hogy reklámozzák magukat, így csak a kezeltek hozhatnak új pacienst. Az OM-nél nekem azt mondta doki, hogy kb a 40% nem alkalmas valamilyen oknál fogva. Tehát nem akarnak mindenáron kezelni, és ha valami nem stimm, ők is a Sote-ra fognak küldeni további vizsgálatra.
A belegyező nyilatkozatot a kezelés előtt fél órával kell aláírni.
Vegul atestem en is a muteten. 07.06 –an szombaton voltam en is az OM-ben. Kozel 3 orat vartam (ebben mar benne volt a csepegtetes miegymas) mire tenylegesen megkezdodott a beavatkozas. A doki nagyon rendesnek tunt, hamar vegeztunk is (kb. 5-10 perc).
Aznap nem nagyon fajt a szemem (reszben az erzestelenito cseppek meg a terapias kontaktlencse miatt), sot meg vendegsegben is voltam es gepeztem is (igaz LCD-s monitoron, ami azert kevesbe zavaro).
Aztan masnap reggel mentem a kontrollra. A Ciloxan –tol kisse (feny)erzekeny volt a szemem, igy a tablat eloszor nehezen lattam, mert nagyon konnyezett a szemem, de vegulis jobb: 1.00 bal: 0.80 nyers vizust allapitottak meg, ami azt mondtak nem rossz, es boven javulni fog. (a beavatkozas elott –1.75D –s korrekcio volt mindket szememen, mint utolag mondtak – en -2,5D –re emlekeztem, leven 2 eve nem is kellett szemuveget cserelnem, s arra emlekeztem -2,5D –est adtak akkor…)
Egyebkent tudja valaki, hogy mit jelent ez a nyers vizus? Meg hogy az 1.00 ill. 0.80 mit jelol? Ez megfelel 100% ill. 80%-os latasnak? Es a 100% ugye azt jelenti, hogy nincs szukseg semmilyen korrekciora (0.00 D), igaz?
Jovo kedden megyek kontrollra, majd akkor rakerdezek azert ezekre. Idaig folyamatosan javult a szemem, mar tudok TV-zni meg szamitogepezni is, bar kozelre picit nehezen latok meg.
Amugy a legrosszabb a terapias kl. –levetel utani idoszak volt. Aznap (hetfon) a falat kapartam, annyira fajt. Elotte es utana levo napokon a sotetitett szobaban zenet hallgatva, illetve lakason belul is napszemuvegben egeszen jol megvoltam.
Idaig nem tunik rossz dontesnek a mutet, de meg varjuk ki a veget :) Remelem 100% -on feluli latast sikerul majd nalam is elerni (az orvos azt mondta ez siman lehetseges)
JO: neked milyen volt kozvetlen a mutet utan a nyers vizus? Tudni szeretnem mennyire befolyasolja az elso meresi eredmeny a vegleges (legalabbis 6 honapos) kontroll eredmenyeket.
Nem a főorvoson volt a hangsúly. Csak félek. Ez érthető, nem? Aláiratnak veled minden szart, aztán mi van, ha jön a baj? Cseszhetem. Szaruhártya transzplasztáció.
De nem adom fel! Semmi kedvem így leélni az életem. Kész nájtmer.
Te tudod, nekem mindegy. A Sote-t azért ajánlottam, mer ők kezdték ezt itthon csinálni, és mégiscsak egyetemi klinika, az OM-et pedig azér, mer ott csinálták a legtöbb ilyen kezelést és van tapasztalatuk. Ne aggódj ott sem fognak nekedesni csak a pénz miatt. Mikor kontrollon voltam a fülem hallatára már több embert tanácsoltak el különböző okok miatt.
Ne vedd el magadtól az esélyt!
Az pedig, hogy valaki főorvos egyáltalán nem jelent semmit, nekem elhiheted, eléggé otthon vagyok a témában.:))
Sajnálom, hogy ez derült ki, én sem voltam túl boldog, amikor közölte velem a dokinő, hogy inkább ne csináltassam meg. A dokibácsi meg azt mondta, hogy a dokinéni túlzottan aggodalmaskodó és tutkóbizti, hogy ezek a homályok nem fognak változni/rosszabbodni.
Ha egy főorvos azt mondja, hogy nem vállalja, akkor ha egy másik helyen ennek vki az ellenkezőjét mondaná, akkor már mindenképpen azt gondolnám, hogy ezt csak üzleti megfontolásból teszi.
A jobb szememben annyira vékony a szaruhártya (kb. fele, mint a normál), hogy nem mernek hozzányúlni. Kilyukadhat. Ez állítólag 20 éves fiúk betegsége, ami valószínűsíti azt, hogy nekem genetikai eredetű. Ezt alátámasztja az is, hogy erre a szememre soha nem tudtak olyan dioptriát vagy cilindert tenni, hogy 100as legyen a látásom.
Lett volna még egy olyan lehetőség, hogy ezen is javítanak valamit, mondjuk -1.0 - -1.5-re felhozzák, míg a bal teljesen OK, és akkor mozihoz, színházhoz, stb. kell csak napi lencse vagy szemüveg, de sajnos a szaruhártya szerkezete is olyan speciális, hogy nem lehet tudni, milyen következményekkel járna még ez is. :((((
Nem tudom, hányból lehetek az az egy, akinek ilyen van.
Befordultam, de nagyon.
BB_
Te legalább látni fogod a Dunát, amikor nekimész!!! :)
Nem Te vagy az egyetlen, bár nekem múlthét pénteken azt mondták, hogy mégis lehet műtét, mert a bal szememben lévő homályok egészen biztosan születési rendellenességek. A bal szemem mindig is gyengébb lesz, ennyi. Szeptemberig eldöntöm, hogy megcsináltassam-e vagy sem.
Ha megvigasztal, más okból ugyan, de szivesen mennék a Dunának én is : )
Na, a sok szájtépés feleslegesnek bizonyult részemről. Én vagyok az egyetlen balf@sz, akinek nem vállalták a műtétet?? Sírógörcsöt kaptam. Kedvem lenne a Dunának menni.
Miel?tt m?töttek, -9 dioptriás voltam. Körülbelül 5 és 20 cm között láttam élesen, még az orrom hegyét is! Most, ha nagyon er?lködöm, akkor látok 20 centir?l, de inkább távolabb viszem amit meg akarok nézni. a távoli korrekcióm remek egyébként, 1.0 körüli.
A párom szeme sokkal kevesebb dioptriás, kérdez?sködtünk, és egy orvos (_nem_ szemorvos) azt mondta, hogy szerinte túlkorrigálják a látást, hogy meglegyen az 1.0 a végén. Magamtól úgy képzelem, hogy ett?l a közeli látás elromlik (nagyon távol kezd?dik az éles tartomány).
Nemrégiben említett valaki 1.6-os látásélességet. Azzal mennyire látsz közel? És hol kezd?dik egy "normális", eleve jól látó ember fókusza?
Nem csoda, mert marketingre idén tavaszig szerintem szinte semmit sem költöttek, én csak onnan vettem észre, hogy arrafelé lakom. Az áraik meg - akció nélkül - elég borsosak, én is a kedvezményeik miatt döntöttem mellettük (meg persze mert nem szeretek a "nagyátlagba" tartozni az OM-et illetően. Meg amilyen prospektusokat csinálnak... azért én nem akarok fizetni.)
Nagyon meggyőzően hangzik, valószínüleg tényleg igen korrekten is csinálják a dolgot. Nem lehet véletlen, hogy önköltségi áron végzik a beavatkozásokat, hiszen egy olyan piacra akarnak betörni, kihasítani egy szeletet maguknak, amit már felosztott egymás között a három nagy cég (SOTE, OM, FM).
Egyetlen pici aggodalmam van velük kapcsolatban, az az egyik mondatukkal kapcsolatban jutott eszembe: ... 2000 áprilisa óta többszáz beavatkozást végeztek ...
Helló srácok, rég jártam erre. Csak, hogy gyűljenek a tapasztalatok:
Március 9-én műtöttek, ma reggel voltam kontrollon. Mindkét szemmel 0.85 volt a nyers vizus, és -0.5D-val 1.25-re sikerült ezt felpumpálni. Állítólag ez már a visszarendeződés kezdete, két hét múlva megyek vissza. Most épp napi három Flucon-t kell csepegtetnem és a mai vizsgálat után ebben is maradtunk. Ez így nem rossz, de azért szerettem volna, ha legalább 1.00-ig még eljutok, de sebaj.
Még mindig sokkal kellemesebb, mint előtte. Akkor -6.0D/-5.25D volt a műtét előtti mérés eredménye.
Egyébként nekem is csak az első néhány órában fájt, aztán egy nap szünet következett, de után nagyjából papírforma szerint folytatódott. Azért ki tudtam nyitni a szemem, csak az éles fény, meg az autózás zavart (émelyített).
Gratula :-) (Én műtét után 2 napig nem mertem géphez ülni, ez volt a legnagyobb kihívás benne :-) )
Csak hogy tudd, mi lesz két év múlva, én meg elmondom, hogy kontrollon voltam ma, eredmény nem változott (bal: 0,25, jobb: 0,75), úgy fest, hogy ez már így marad, tehát nem sikerült teljesen "lenullázni" a szememet, de ez két szemnél nem zavaró. Éjszakai vezetéshez azért kértem egy szemüvegreceptet, mert a becsillogó fények kicsit zavaróak szoktak lenni.
Na megvolt az én kezelésem is. Reggel 10.40-re kellett mennem. Aláírtam a beleegyezést, felmentem a 3.-ra a műtőhöz, bekaptam a gyógyszert majd vártam. Kb. 40-50 percig rám sem néztek, ami először idegesített de aztán rájöttem, hogy nyilván a gyógyszer hatádát kell kivrni. Aztán egy újabb viszgáalt jött, majd elkezdték rendszeresen csepegtetni az érzéstelenítő cseppeket. Kb 30-40 perc múlva besétáltam, a "műtőbe" majd felfeküdtem az asztalra. Itt jött egy elég kellemetlen (de nem fájdalmas) dolog, miszerint elkezdték valamivel kapargatni a szememet. Eztán a lézerezés nem tartott tovább egy percnél szemenként. Csak nézni kellett egy kör közepébe amíg az tette a dolgát...
Miután felültem már tök jül láttam (szerintem kb 0.25-ös látással) ami elég megnyugtató volr, hogy az orvos azonnal mondta, hogy ez még bőven javulni fog. Számíthatok kb 110-120%-os látásra.
Aztán kijöttem fizettem, odaadták a gyógyszereket, vettem cseppeket, majd hazavitt anyám.
A legérdekesebb dolog az egészben az, hogy fájni csak az első néhány órában fájt, majd azóta aludtam egyet, felkeltem kb fél 6-kor és azüta is semmi. Egy deka fájdalom nincs. Nem értem, kicsit aggaszt a dolog, mert másoknak mindenkinek fájt, és zavar, hogy nekem miért nem.
Ezeket a sorokat is lazán írom ide, pedig mindenki véleménye az volt, hogy a szemét sem bírta kinyitni napokig... Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogytök lesötétített szobában 0.0-ra húzott fényerőnél, és 50%-os kontraszt mellett 100 Hz-en nézem a monitort.
Nincsmit. :) Ha engem kérdezel, én (is) a PRK-t ajánlanám. Nem azért, mert olya nagy szakember lennék a témában, hanem pusztán azért mert az általam látott, és hallott tapasztalatok alapján ez a jobb ,és biztonságosabb módszer. Tény, hogy a LASIK-kal ellentétben a műtét után még 2-3 hétig lábadozol, azaz nem szabad komolyabb megterhelésnek kitenni magadat (persze vannak kivételek, akik már tudtak, de ez egyénfüggő; amellett szerintem főbb a biztonság), de szerintem ez egy minimális rossz, ami idővel megszűnik. Ennyit megér az óvatosság, főleg akkor, ha az ember szeme világáról van szó.