Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2019.04.12 -1 1 16717

"a hely B-t" -> "a helyi B-t"

Előzmény: heted7 (16716)
heted7 Creative Commons License 2019.04.12 -3 1 16716

Baszki, mi lett volna, ha egyből belinkeled az eredeti problémát és nem velünk keresgélteted ki, hogy mi a szar ez a kontextusból kiragadott izé?! Akkor nem azon kezdünk el vitatkozni, hogy mi az, hogy vektor.

Amúgy lásd ezt: https://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_model_of_the_Earth%27s_magnetic_field

A B0 a mágneses indukció átlagértéke, és ebből tudud meghatározni egy adott szélességi körön és a Föld közepétől vett adott távolságon a hely B-t. Ezt két egymásra merőleges komponenssel adja meg: a Br a sugárirányú kompontens (a Föld közepét összekötöd az adott ponttal, és ennek a szakasznak a meghosszabbítása), a másik, a Bteta pedig az érintő irányú komponens, ez párhuzamos az adott pontbeli földfelszínnel (és, ha minden igaz, É-D irányú). Ezek merőlegesek egymásra, ezért is igaz, hogy Pitagorasz tételével igazolható, hogy gyök(Br2+Bteta2)=|B|, ahol ezek a mennyiségek az idézett wikipedia oldal első 3 egyenlete által van megadva. Házi feladat a bizonyítás elvégzése egy trigonometrikus azonosság segítségével :)

Így már érted? Ha nem, kérdezz.

Előzmény: Törölt nick (16715)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 16715

Azért írom, mert eszerint nem. Itt az egyenlítő felett a koszinusz miatt eltűnik a B_r, miközben ott is van mágneses tér. A B_r a radiális komponensét adja a vektornak, de nem tudom hogy kell ezt értelmezni, milyen vetületét kell venni a vektornak, hogy megkapjuk a radiális összetevőt? Illetve a másik komponens akkor mi, ha nem irány?

Előzmény: heted7 (16713)
NevemTeve Creative Commons License 2019.04.12 0 1 16714

Tehát nem a tanárodról van szó. Akkor kiről? Barkóbázzunk, vagy csak úgy megmondod?

Előzmény: Törölt nick (16712)
heted7 Creative Commons License 2019.04.12 -2 1 16713

A polárkoordinátától tekintsünk el picit. Van olyan hogy vektor, aminek mondjuk 2D-ben és Descartes koordináta-rendszerben van egy x és y komponense. Szóval két valós számmal tudod megadni. Nincs "helye" a koordináta rendszerben, azaz nincs meg, hogy honnan hova mutat (az 4 valós lenne), hanem csak úgy van a világban. Ezért nem kell "bevinni a koordináta-rendszer közepébe". A másik a helyvektor, ami (szintén 2D-ben) egy olyan vektor, ami az origóból egy adott (x,y) koordinátájú pontra mutat. Ennek fix az eleje (0,0) és vége (x,y).

"Logikusnak tűnne, hogy v_r a hossza és v_fí valamilyen kitüntetett egyenestől vett iránya, de nem."

Nekem is logikusnak tűnne. Miért írod, hogy "de nem"?

Előzmény: Törölt nick (16712)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 16712

Nem hiszem, mert a vektorok megadása nem tanárfüggő. Meg van adva mondjuk a szélsebesség v_r és v_fí értékekkel és nem tudom mit jelentenek ezek. Logikusnak tűnne, hogy v_r a hossza és v_fí valamilyen kitüntetett egyenestől vett iránya, de nem.

Előzmény: NevemTeve (16711)
NevemTeve Creative Commons License 2019.04.12 0 0 16711

Esetleg arról van itt szó, hogy tőlünk kérdezed meg, hogy a tanárod vajon mire gondol?

Előzmény: Törölt nick (16710)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.12 0 0 16710

Sziasztok!

Egyszerű kérdés, de nem tudom a választ. Hogyan kell megadni polárkoordinátákkal egy vektort? Úgy próbáltam, hogy a vektort beviszem a koordinátarendszer középpontjába és megadom a végpontjának polárkoordinátáit, de állítólag nem így kell.

Macska Bonifác Creative Commons License 2019.04.10 0 1 16709

Igaz-e, hogy ha van az R2 síkon egy irányítástartó homeomorfizmusokból álló végtelen G csoportom, amely egyrészt fixpontmentesen hat, másrészt minden p ∈ R2 pont pályája diszkrét, akkor R2/G is felület, és ez meghatároz egy R2 ⟶ R2/G fedést? (Pl minden p pont körül van egy olyan kis Up környezet amely diszjunkt minden képétől.)

Gergo73 Creative Commons License 2019.04.05 0 3 16708

De a konstanssal való szorzás minden esetben megőrzi a deriváltfüggvény tulajdonságait, mert ez a deriválás alaptulajdonsága, és nem az ex függvényé.

Igen, és pont ezért érdemes az ex-et másként jellemezni. Pl. úgy, ahogy én mondtam a hivatkozott üzenetemben. Na mindegy, ez inkább ízlésbeli kérdés, nem matematikai.

Érdekelne, hogy ez a ciklikusság megvalósítható-e valamely függvényre tetszőleges n-dik deriváltra is?

Igen. Ha w egy primitítv n. egységgyök, akkor az ewx függvény n. deriváltja önmaga, de a korábbi deriváltjai nem. Ez a függvény persze komplex értékű (ha n>2), de a valós része is ugyanilyen tulajdonságú. Az n=2 és n=4 esetek vezetnek a ch(x) és cos(x) függvényekhez. A sh(x)-et és a sin(x)-et is meg lehet kapni ennek az ötletnek az általánosításával, és minden példa visszavezethető az ewx függvényekre.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (16707)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2019.04.05 0 1 16707

Valóban a konstansszoros deriváltja is hasonló tulajdonságú. De a konstanssal való szorzás minden esetben megőrzi a deriváltfüggvény tulajdonságait, mert ez a deriválás alaptulajdonsága, és nem az ex függvényé. Érdekes, hogy az e-x függvénynek viszont a második deriváltja önmaga, a sin(x), és cos(x) függvényeknek meg a negyedik deriváltja önmaga. Ezek a függvények gyakran előjönnek fizikai példákban is. Érdekelne, hogy ez a ciklikusság megvalósítható-e valamely függvényre tetszőleges n-dik deriváltra is?

Előzmény: Gergo73 (16691)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2019.04.05 0 0 16706

Másik lehetőségként én azt olvastam ki, hogy minél több üveg kerüljön minél közelebb az egy literhez. Ez egy eltérő optimumot eredményez.

Előzmény: heted7 (16703)
heted7 Creative Commons License 2019.04.04 -2 0 16705

Lehet, persze. Egy olyan algoritmust kell adni, ami minden esetre működik. Vannak köztük "nehezebbek", és vannak "könnyebbek".

Előzmény: zöldkomcsi: (16704)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16704

Úgy írja véletlen szerűen töltött poharak. Akkor az is lehet benne, hogy mind teli van az is, hogy mind üres. (-:

Előzmény: heted7 (16703)
heted7 Creative Commons License 2019.04.04 -2 0 16703

Nem volt rendesen leírva, de az ilyen feladatoknál általában az a cél, hogy minél kevesebb üveget felhasználva az összes löttyöt áttöltsd üvegekbe úgy, hogy egy lötty csak egy üvegbe kerülhet, nem lehet osztani. Így kicsit mondvacsinált, de ha különböző súlyú kockákat pakolsz adott kapacitású hátizsákokba, vagy kerítéslécekből akarsz adott méretű darabokat levágni, akkor könnyebben érthető.

Előzmény: zöldkomcsi: (16702)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16702

A cél állapot nem világos.

Illetve jól értem? A cél, hogy a legkevesebb maradjon kinn a poharakban? Vagy más szóval túl se csorduljon de a maximális mennyiség kerüljön az üvegbe?

Előzmény: bakibaby (16700)
bakibaby Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16701

nem biztos, hogy a legtöbbel kell kezdeni...

továbbá az sem biztos, hogy az általad csökkenő sorrendbe állított mennyiségek mindegyikét fel kell használni a (legoptimálisabb) megoldáshoz.

Előzmény: bakibaby (16700)
bakibaby Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16700

Nem látom, h mitől ne lenne ez "egyértelmű"feladat.

"Mert ha elkezdem bele töltögetni növekvő sorrendbe állított poharakat, kezdve a legtöbbel majd megállok ha már a következő nem fér bele az nem megoldása?" - nem biztos, hogy a legtöbbel kell kezdeni...

Előzmény: zöldkomcsi: (16699)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16699

Teljesen egyértelmű ez a feladat így? Mert ha elkezdem bele töltögetni növekvő sorrendbe állított poharakat, kezdve a legtöbbel majd megállok ha már a következő nem fér bele az nem megoldása?

Így legkevesebb pohár lett üres és az üveg legjobban megtelt.

Előzmény: Shattila (16692)
mmormota Creative Commons License 2019.04.04 0 1 16698

Kezdődnek a Medvematek versenyek, aki nem tudná mi ez, keressen rá. Nagyon jó hétvégi program, minden játékos hajlamú, matematikát kedvelő olvtársnak ajánlom.

heted7 Creative Commons License 2019.04.04 -1 1 16697

Ládapakolás, igen, ahogy a többiek írták. Ld ezt a hozzászólást: 16592

magyarpityu Creative Commons License 2019.04.04 0 1 16696

Megelőztél, akkor én már nem írom, pedig éppen megtaláltam a linket :))

Előzmény: NevemTeve (16695)
NevemTeve Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16695

Nemrég volt itt hasonló kérdés deszkákkal; ez a "ládapakolási probléma" egy variációja

https://en.wikipedia.org/wiki/Bin_packing_problem

Shattila Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16694

Sajnos nekem is ez a gyanúm. Lehet egyszerűbb lenne írni egy progit ami megcsinálja az összes kombinációt, és annak az eredményeiből szemezgetni... :/

Előzmény: mmormota (16693)
mmormota Creative Commons License 2019.04.04 0 0 16693

Nagyon meglepne, ha létezne erre egyszerű és általános algoritmus. Az a gyanúm, hogy olyan mértékben függ a megoldás a tényleges poharakban levő mennyiségektől, hogy egyedi megoldásokra esik szét a dolog a konkrét esetektől függően, általános szabály nélkül.

Shattila Creative Commons License 2019.04.04 0 1 16692

Helloka!

Segítsetek kérlek.

Talán kombinatorika...

Vegyünk 100 poharat benne véletlenszerű mennyiségben folyadék, mondjuk 0.1-1dl közt. Ezeket mind pontosan tudjuk.

A feladat az hogy egy literes üvegeket megtöltsek pontosan, vagy alulról közelítve.

Egy pohárhoz egyszer nyúlhatok, a mennyiséget nem változtathatom, az üvegből nem folyhat ki, de ha nincs más kombináció, kevesebb lehet benne.

Rágódom rajta pár napja és még ötletem sincs hogy álljak neki.

Gergo73 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 16691

Az ex konstansszorosai is ilyenek. Az ex-et jellemző legfontosabb tulajdonság szerintem ez:

Olyan differenciálható izomorfizmus a valós számok additív csoportjáról a pozitív számok multiplikatív csoportjára, amelynek deriváltja a 0-ban 1.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (16687)
jogértelmező Creative Commons License 2019.04.03 0 2 16690

Nem az, hanem ln|x|+C

Előzmény: jogértelmező (16689)
jogértelmező Creative Commons License 2019.04.03 0 1 16689

Az 1/x  primitív függvénye - azaz integrálja ln(x).

Előzmény: zöldkomcsi: (16685)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.04.03 0 0 16688

Valami nekem is rémlett, hogy a természetes logaritmus valamitől különleges, de nem ugrott be, mert mostanában mással terhelem az agyam .

Előzmény: takacs.ferenc.bp (16687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!