Keresés

Részletes keresés

FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35103

A gond ott volt a boroknál, hogy átsiklottam az "alig" szón, mint ahogy erre fel is hívták a figyelmemet. 

a jelzéssel kapcsolatban hajthatatlan vagyok

Előzmény: Tavaszi Széll (35100)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35101

Igen kérem, a 2. PPU (nem sok van már vissza) és a 2. Encián (no, ebből még van rendesen). Természetesen megvan a menedékház saját bélyegzője és gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki a házban. Alkoholt csak Pilisszentkereszten, a végállomásnál (egyébként az Encián PT-6 és a PPU 15. túra teljesítése volt) ittam, pici unimukk a hideg és egy üveg sör a folyadékpótlás okán. A kiskocsmák borfelhozatala hazánkban még mindig, nos, heterogén, de ezt már kiveséztük. Ja: a csobánkai kocsma volt a legdrágább, de szerintem még a pilisszentkereszti kocsma is drágább a menedékháznál.

Hó az első néhány km-en még nem volt, a kutyakaland körül kezdett el szállingózni, a Kő-hegyen már volt némi porcukor. A Bölcső-hegyen és a „Csikóvárakon” csúszkáltam, de nagyon. Utána egyre több, de jól járható, és még csak nem is szűzhavon haladtam.

Előzmény: jzp2107 (35093)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35100

Semmi baj, nem haragszom, nincs miért. Szeretek magas labdákat lecsapkodni, régi, rossz szokásom. :-)

Már efemm (ócseny szpászívá) kifejtette, de azért hagy én is:

ha megnyitod ezt: http://termeszetbarat.hu/a_turistautakrol, akkor az alábbi oldalt javasolja, ha az alapoktól szeretnél megismerkedni a turistajelzésekkel: http://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon

Ez már egy komolyabb szakmai anyag: http://termeszetbarat.hu/images/stp_attachment/0/58/mtsz_jelzesfesto_utmutato_vegleges_2010.pdf

És bezony mindenhol sáv jelzésről írnak. A termeszetbarat.hu weboldal, azt hiszem, súlyos szakmaiatlansággal nem vádolható. A gondolatmeneted alapján egyébként pl. kék kereszt jelzés sincs, csak kék jelzés, melynek jele a fehér alapon kék kereszt.

Persze, ha elutasítjuk az MTSZ által használt terminus technicust, akkor bármely kifejezés használható. A dolog „súlya” miatt azért vallásháborút ne kezdjünk.

Bor:

Ezt is szívesen kifejtem, mert a borokat is nagyon szeretem, és egy kicsit ehhez is értek. Maradjunk Pannonhalmán, és az alap-, vagy újboruknál (St. Martinus cuvée, 2011). A pincészet fő forgalmazójánál (Bort.......) egy palack ebből a borból 1640 HUF, a Kő-hegyen talán 1800-1900 HUF körül (max. 10-15% felár). Ha egy étteremben akarod elfogyasztani (nem sommelier ajánlásával és némi varázslásával, csak úgy, az itallapról kiválasztva), akkor bizton számíthatsz a 3000 HUF (400 HUF/dl) körüli palackárra. És a slusszpoén: a pincészet csúcsbora (Infusio, 2009) kb. 200 HUF-tal olcsóbb a Kő-hegyen, mint a forgalmazónál.

Soha nem jártam igazi magashegyi menedékházban, de olvastam-hallottam az ottani brutális árrésekről. Azokhoz képest a Kőhegyi th-ban tapasztalt árrés – finoman fogalmazva – elhanyagolható.

Előzmény: FarkasGyurka (35091)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35099

1223. Tisza Cserkészcsapat

Hídvégi Józsefné (Erika)

Tiszaújváros

Bethlen G. út 15.

3580

De előtte esetleg tájékozódhatsz e-mail-ben: ehidvegi@freemail.hu

Csak nem Te is?

Előzmény: jzp2107 (35097)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35098

kedves máté!

kövezz meg, tényleg nem négyzet (10X12)

az út elnevezése viszont kék jelzés, piros jelzés, stb.

A leágazó/beágazó jelzések megnevezése viszont más, mint ahogy a jelük is más. 

Előzmény: efemm (35094)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35097

ha már itt vagy, te voltál aki múltkorjában írta hogy fullos a románkori templomokból?

postán rendezted a dolgot? milyen címre kell manapság postázni?

Előzmény: Jesper Olsen (35096)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35096

+1 (holnap jzp is a zöld jelzésen megy :-))

Előzmény: efemm (35094)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35095

Azt írta: "alig a bolti ár fölött". És ez örömteli.

efemm Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35094

>>olyan jel, hogy zöld sáv nincs. Zöld jelzés van, aminek a jele egy fehér négyzetben egy zöld sáv.

Négyzetben!? Hiányoztál alsóban matekórán... :)  Fekvő téglalap alakú, fehér színű alap ... befoglaló méretei 100x120 mm.

MSZ 2058712-1988 kivonat

Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben és zavaró is, mert nem adja meg a jelzés típusát, márpedig a zöld színű jelzések általában egymásból ágaznak ki és azonos útszakaszon illetve csomópontban több zöld színű jelzés is elő szokott fordulni. Ha csak annyit mondassz a túrázónak, hogy a zöld jelzésen haladjon, akkor mi csináljon ha azonos színű elágazáshoz ér? A fenti szabvány szerint (amiről tudom, hogy jelenleg csak ajánlás, viszont nincs semmi okunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a benne foglaltakat), zöld vízszintes sáv lenne a helyes elnevezés.

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35093

na most jól megijesztett a kollega, de aztán rájöttem hogy én holnap Z+ -on fogom Pomáztot elhagyni

ez már a második PPU?

én a Kő-hegyen a szentendrei házi sert szerettem :-) persze fagypont fölötti körülmények esetén

megvan még a saját bélyegzőjük?

mennyi hó volt?

Előzmény: Tavaszi Széll (35090)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35092

zöld sáv: kötözködöl-e? :-)

a bolti ár fölött sztem úgy értendő, hogy mondjuk egy kocsmahivatalban az üveges soproni 320, pedig a boltban megveheted 200-ért

egy turistaházban ez akár lehetne 400 is, nem? mert ha kell 200-ért, akkor cipeld fel magadnak

namost ha ennek ellenére a boron csak mondjuk 15% felár van a Kő-hegyen, akkor örülünk

FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35091

Klassz túra lehetett, gratula.

Egy apró kiegészítés és egy kérdés - már ha megengeded:

olyan jel, hogy zöld sáv nincs. Zöld jelzés van, aminek a jele egy fehér négyzetben egy zöld sáv.

A kérdés pedig, hogy mit jelent az, hogy a "bolti ár fölött"? Gyanítom, hogy a "bolti ár alatt" a jobb, de lehet, hogy én értelmezem félre

Bocsánat a kiigazításért, régi, rossz szokásom

Előzmény: Tavaszi Széll (35090)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35090

Szombaton (02. 04.), amikorra a tudatformáló média a legújabb kori jégkorszak beköszöntét vizionálta, jártam egy mixtúrát (EET + PPU) a Pilisben (és a Visegrádi-hegységben). Pomázról kifelé tartva a Z sáv jelzésen nem egyszer hozták már rám korábban a frászt az utolsó, kerítés nélküli háznál a láncra vert kutyák. Most nem voltak láncra verve. Lett néhány nehéz pillanatom és egy be nem tervezett kunkorom jelzetlen utakon. :-) A Kő-hegyi th-ban (változatlanul zseniális a hely, sőt, egyre inkább, pl. alig a bolti ár fölött kapható a Pannonhalmi Apátsági Pincészet gyakorlatilag teljes vertikuma a St. Martinus-tól az Infusio-ig) ismerik a problémát, de sokat nem tudna ellene tenni. Állítólag többször feltörték már az ominózus házat, és a tulaj talán agresszióra agresszióval válaszol.

Még ha el is fogadom azt, hogy a sok egyedül túrázás miatt fokozottabban tartok a kutyáktól, azért egyedül vagy gyerekekkel óvatosan közelítsük meg az ojjektumot.

nagypapi Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35089

Ez számodra aktuális:

http://termeszetbarat.hu/cikk/jo_tanacsok_teli_kirandulashoz_turazashoz

Nem írja konkrétan, hogy a Vadálló-kövekre ne menjünk.

Szerintem ésszel, odafigyelve, felelősen, az Unimukkok/forralt borok stb. utólagos elfogyasztása esetén nem lesz gond. :)

Előzmény: jzp2107 (35084)
Güsziológus Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35088

Az ördög, mint mindig, ezúttal is a részletekben van/lesz.

Három jelentősebb változás volt.

Kőszeg - Tömörd

Szeleste - Bögöt

Feldőpetény - Romhány

Ezek miatt a jelenlegi útvonal lényegesen hosszabb.

Lesz tehát szakaszonkénti eltérés!

Ütögetem, de még nem vagyok kész:-)

Előzmény: HEV (35074)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35087

Szvsz nem érdemes követni a bulvármédia és a felszereléseket árusító boltok véleményét, miszerint gore-tex és golyóálló mellény és teflon-karbon-titán-pajz nélkül öt perc után halálra vagy ítélve a vad és kegyetlen Pilisben.

Menj nyugodtan, max visszafordulsz, ha úgy ítéled meg, hogy körülményes lenne lefelé az út.

efemm Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35086

Pomázi-forrás (Pilisszentkeresztől ÉK-i irányban, a Kopasz-hegy fölött nem sokkal, a Bükkös-patak mellett): A 2002-2003 Cartographia térképeken még ilyen néven szerepelt, a 2010 térképen már Szürke-forrás a neve, bár a helye sem pontosan ugyanaz. Ha jól emlékszem (2004-ből, a mozgalom első teljesítőjeként), nem volt foglalt és megtalálni sem lehetett. (=vagy folyik éppen valami a hegyoldalból vagy nem) Meglepne, ha azóta kiépítették volna. A mozgalom eredetileg térkép mellett készült :), így nem csoda, hogy változott az évek során, meg aztán a turistatérkép sem szentírás...

Güsziológus Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35085

Csúszásgátlóval, vagy hágóvassal.

Esetleg két hagyományos zsákot húzol a bakancsodra.

Én nem tenném:-)

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35084

nekem is lenne két kérdésem:

Vadálló-kövek szerintetek istenkísértés-e mostanság -így havasan- felfelé?

illetve Pomázi-forrásról mi hír? (megvan csak nehéz megtalálni, elapadt, betemették, sóval behintették?) Vagy a pilisi parkerdő forrásaiban már nem azt kell keresni hanem Alpár-kutat? (most gugliztam egy igazolófüzetet, 2005-ös verzióban már Alpár-kút van de nekem úgy látszik valami régebbi lehet kinyomtatva, mert abban a Pomázi-forrás szerepel 48-asként)

asciimo Creative Commons License 2012.02.07 0 0 35082

OFF

nem kell ahhoz nagyon rendesen uszni. Eleg ha jol bringazol meg kocogsz. Az uszas a legkonnyebbik resze a dolognak.

Előzmény: Törölt nick (35077)
nagypapi Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35081

HEV, Farkas Gyurka, köszi, ezért is gondoltam, hogy a távolságkülönbséget, amit Güszi írt, egyéb feltételek változatlansága mellett - pl. ha ugyanúgy 3m-es mérés, ugyanolyan márka mellett (ha egyszerre viszem a két kütyüt) - befolyásolhatja az, hogy "2D" vagy "3D" mérés tartozik hozzá. Persze AK esetén ez nem feltétlenül jelentős, de el tudom képzelni, hogy Csataréti eh. - Nagy-Milic között azért lesz pár tíz méter különbség. Ez szerintem indokolhatja a Güszi által kifogásolt távolság-különbségeket.

Amúgy a Kéktúra füzetem 1128,2 km-t ír, ami a Güszi által írtakhoz képest nem túl nagy eltérés, bár azért a különbséget (623m) nem szívesen ugrálnám le féllábon :-)

Előzmény: FarkasGyurka (35075)
olahtamas- Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35080

Én nem tudok róla, de ha azzá válik szóljatok, és előkotrom a végig pecsételt füzetet :D

Előzmény: Törölt nick (35079)
Güsziológus Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35076

Nem kell sokáig várni:-)

Készül a komplex táblázat, már csak az MTSZ-es füzetekből (régi és új) kell "bekalapálni" a távolságadatokat (szinteket), természetesen szakaszonként.

Menet közben egyes szakaszoknál ez megtörtént, de az elsődleges az volt, hogy a TUHU-s távot és szintet szakaszonként begépeljem egy EXCEL táblázatba.

Pici türelem.

Ha nincs jogi akadálya, akkor közzéteheted, majd küldöm maszekban, ha elkészül.

Más.

Tegnap megnéztem a július 4.-i túra "környezetét".

:-)

Előzmény: HEV (35074)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35075

Erre a választ úgy kapod meg, hogy ha felmész lifttel valahová, akkor mekkora útvonalat jelez ki a kütyüd. (csak vertikális mozgás esetén)

Előzmény: nagypapi (35072)
HEV Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35074

Ez egészen jó egyezés a korábbi MTSz-es "méréssel" + 1.2 %-al  (13.2 km ) hosszabb a te változatod.  Ha egyszer lenne időd összenézhetnéd, hogy a kimutatott adatok között van e valahol számottevő eltérés vagy csak a sok kicsi sokra megy alapon jött össze az eltérés.

http://termeszetbarat.hu/turamozgalmak/orszagos_kektura

Előzmény: Güsziológus (35071)
HEV Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35073

A két GPS által mért útvonal sosem lesz egyforma. Ennek oka az, hogy minden bizonnyal eltérő a típusuk és ebből következően a pontosságuk is. A trackelési módot mindenképpen javasolt egyformára állítani és itt ajánlott a 3 m-es távolság alapú trackelés.

Másodperc alapú trackelés még többet hibázhat akkor is leteszi a pontot ha meg sem mozdulsz mivel közben változik a műholdak helyzete igy a kütyü mozgást érzékelhet és szépen számolja. A barometrikus magasságmérős GPS-ek tájékoztató adatot adnak, ha túra közben változik a légnyomás akkor azt szintváltozásnak is érzékelheti.  Egy 20 km-es túrán akár 1 km-es eltérésed is lehet azt eltérő beállítások miatt. Nézd meg a két tracket MapSource alatt, hogy mennyire egyezik, vagy nem.

Előzmény: nagypapi (35072)
nagypapi Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35072

Nekem is volna egy kérdésem a GPS szakértőkhöz, ami lehet, hogy összefügg a Te felvetéseddel, ezért itt teszem fel.

Ha van egy kütyüm, ami magasságot is mér, meg van egy, ami nem, akkor a két készüléken mért megtett út - ugyanazon úton mérve persze - különbözhet-e? Én úgy gondolnám, hogy ha magasságértékekkel korrigálok, akkor hosszabb út kell, hogy kijöjjön, de könnyen lehet, hogy rosszul gondolom.

Előzmény: Güsziológus (35071)
Güsziológus Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35071

Nem tapasztaltam különösebb érdeklődést, de ha már elkészültem:-)

Mind a 27 OKT szakasz "járható".

Nem MapSource, de nekem jó a hagyományos lekérdezés is.

Az útvonal jelenlegi teljes hossza:

1.128.823 méter.

Ahogy tapasztaltam, ez szinte folyamatosn változik.

Biztos így van jól, engem kissé zavar, de én maradi vagyok.

A térkép segítségével, melyet HEV igen hasznos segítségének köszönhetően tudok megjeleníteni, minden különösebb szoftver nélkül (a Firefox elég), meglehetősen jól tudok navigálni.

Szaporodnak a mérföldkövek is.

asciimo Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35070

peldaul a Kistérséges mozgalmad már nekem is örültsegnek tünik, pedig csináltam Veled jopar örült dolgot.

Előzmény: Törölt nick (35061)
Güsziológus Creative Commons License 2012.02.06 0 0 35069

Előbb egy szép tavaszt, ha kérhetem:-)

Előzmény: kvte (35068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!