Igen kérem, a 2. PPU (nem sok van már vissza) és a 2. Encián (no, ebből még van rendesen). Természetesen megvan a menedékház saját bélyegzője és gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki a házban. Alkoholt csak Pilisszentkereszten, a végállomásnál (egyébként az Encián PT-6 és a PPU 15. túra teljesítése volt) ittam, pici unimukk a hideg és egy üveg sör a folyadékpótlás okán. A kiskocsmák borfelhozatala hazánkban még mindig, nos, heterogén, de ezt már kiveséztük. Ja: a csobánkai kocsma volt a legdrágább, de szerintem még a pilisszentkereszti kocsma is drágább a menedékháznál.
Hó az első néhány km-en még nem volt, a kutyakaland körül kezdett el szállingózni, a Kő-hegyen már volt némi porcukor. A Bölcső-hegyen és a Csikóvárakon csúszkáltam, de nagyon. Utána egyre több, de jól járható, és még csak nem is szűzhavon haladtam.
És bezony mindenhol sáv jelzésről írnak. A termeszetbarat.hu weboldal, azt hiszem, súlyos szakmaiatlansággal nem vádolható. A gondolatmeneted alapján egyébként pl. kék kereszt jelzés sincs, csak kék jelzés, melynek jele a fehér alapon kék kereszt.
Persze, ha elutasítjuk az MTSZ által használt terminus technicust, akkor bármely kifejezés használható. A dolog súlya miatt azért vallásháborút ne kezdjünk.
Bor:
Ezt is szívesen kifejtem, mert a borokat is nagyon szeretem, és egy kicsit ehhez is értek. Maradjunk Pannonhalmán, és az alap-, vagy újboruknál (St. Martinus cuvée, 2011). A pincészet fő forgalmazójánál (Bort.......) egy palack ebből a borból 1640 HUF, a Kő-hegyen talán 1800-1900 HUF körül (max. 10-15% felár). Ha egy étteremben akarod elfogyasztani (nem sommelier ajánlásával és némi varázslásával, csak úgy, az itallapról kiválasztva), akkor bizton számíthatsz a 3000 HUF (400 HUF/dl) körüli palackárra. És a slusszpoén: a pincészet csúcsbora (Infusio, 2009) kb. 200 HUF-tal olcsóbb a Kő-hegyen, mint a forgalmazónál.
Soha nem jártam igazi magashegyi menedékházban, de olvastam-hallottam az ottani brutális árrésekről. Azokhoz képest a Kőhegyi th-ban tapasztalt árrés finoman fogalmazva elhanyagolható.
Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben és zavaró is, mert nem adja meg a jelzés típusát, márpedig a zöld színű jelzések általában egymásból ágaznak ki és azonos útszakaszon illetve csomópontban több zöld színű jelzés is elő szokott fordulni. Ha csak annyit mondassz a túrázónak, hogy a zöld jelzésen haladjon, akkor mi csináljon ha azonos színű elágazáshoz ér? A fenti szabvány szerint (amiről tudom, hogy jelenleg csak ajánlás, viszont nincs semmi okunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a benne foglaltakat), zöld vízszintes sáv lenne a helyes elnevezés.
Szombaton (02. 04.), amikorra a tudatformáló média a legújabb kori jégkorszak beköszöntét vizionálta, jártam egy mixtúrát (EET + PPU) a Pilisben (és a Visegrádi-hegységben). Pomázról kifelé tartva a Z sáv jelzésen nem egyszer hozták már rám korábban a frászt az utolsó, kerítés nélküli háznál a láncra vert kutyák. Most nem voltak láncra verve. Lett néhány nehéz pillanatom és egy be nem tervezett kunkorom jelzetlen utakon. :-) A Kő-hegyi th-ban (változatlanul zseniális a hely, sőt, egyre inkább, pl. alig a bolti ár fölött kapható a Pannonhalmi Apátsági Pincészet gyakorlatilag teljes vertikuma a St. Martinus-tól az Infusio-ig) ismerik a problémát, de sokat nem tudna ellene tenni. Állítólag többször feltörték már az ominózus házat, és a tulaj talán agresszióra agresszióval válaszol.
Még ha el is fogadom azt, hogy a sok egyedül túrázás miatt fokozottabban tartok a kutyáktól, azért egyedül vagy gyerekekkel óvatosan közelítsük meg az ojjektumot.
Szvsz nem érdemes követni a bulvármédia és a felszereléseket árusító boltok véleményét, miszerint gore-tex és golyóálló mellény és teflon-karbon-titán-pajz nélkül öt perc után halálra vagy ítélve a vad és kegyetlen Pilisben.
Menj nyugodtan, max visszafordulsz, ha úgy ítéled meg, hogy körülményes lenne lefelé az út.
Pomázi-forrás (Pilisszentkeresztől ÉK-i irányban, a Kopasz-hegy fölött nem sokkal, a Bükkös-patak mellett): A 2002-2003 Cartographia térképeken még ilyen néven szerepelt, a 2010 térképen már Szürke-forrás a neve, bár a helye sem pontosan ugyanaz. Ha jól emlékszem (2004-ből, a mozgalom első teljesítőjeként), nem volt foglalt és megtalálni sem lehetett. (=vagy folyik éppen valami a hegyoldalból vagy nem) Meglepne, ha azóta kiépítették volna. A mozgalom eredetileg térkép mellett készült :), így nem csoda, hogy változott az évek során, meg aztán a turistatérkép sem szentírás...
illetve Pomázi-forrásról mi hír? (megvan csak nehéz megtalálni, elapadt, betemették, sóval behintették?) Vagy a pilisi parkerdő forrásaiban már nem azt kell keresni hanem Alpár-kutat? (most gugliztam egy igazolófüzetet, 2005-ös verzióban már Alpár-kút van de nekem úgy látszik valami régebbi lehet kinyomtatva, mert abban a Pomázi-forrás szerepel 48-asként)
HEV, Farkas Gyurka, köszi, ezért is gondoltam, hogy a távolságkülönbséget, amit Güszi írt, egyéb feltételek változatlansága mellett - pl. ha ugyanúgy 3m-es mérés, ugyanolyan márka mellett (ha egyszerre viszem a két kütyüt) - befolyásolhatja az, hogy "2D" vagy "3D" mérés tartozik hozzá. Persze AK esetén ez nem feltétlenül jelentős, de el tudom képzelni, hogy Csataréti eh. - Nagy-Milic között azért lesz pár tíz méter különbség. Ez szerintem indokolhatja a Güszi által kifogásolt távolság-különbségeket.
Amúgy a Kéktúra füzetem 1128,2 km-t ír, ami a Güszi által írtakhoz képest nem túl nagy eltérés, bár azért a különbséget (623m) nem szívesen ugrálnám le féllábon :-)
Ez egészen jó egyezés a korábbi MTSz-es "méréssel" + 1.2 %-al (13.2 km ) hosszabb a te változatod. Ha egyszer lenne időd összenézhetnéd, hogy a kimutatott adatok között van e valahol számottevő eltérés vagy csak a sok kicsi sokra megy alapon jött össze az eltérés.
A két GPS által mért útvonal sosem lesz egyforma. Ennek oka az, hogy minden bizonnyal eltérő a típusuk és ebből következően a pontosságuk is. A trackelési módot mindenképpen javasolt egyformára állítani és itt ajánlott a 3 m-es távolság alapú trackelés.
Másodperc alapú trackelés még többet hibázhat akkor is leteszi a pontot ha meg sem mozdulsz mivel közben változik a műholdak helyzete igy a kütyü mozgást érzékelhet és szépen számolja. A barometrikus magasságmérős GPS-ek tájékoztató adatot adnak, ha túra közben változik a légnyomás akkor azt szintváltozásnak is érzékelheti. Egy 20 km-es túrán akár 1 km-es eltérésed is lehet azt eltérő beállítások miatt. Nézd meg a két tracket MapSource alatt, hogy mennyire egyezik, vagy nem.
Nekem is volna egy kérdésem a GPS szakértőkhöz, ami lehet, hogy összefügg a Te felvetéseddel, ezért itt teszem fel.
Ha van egy kütyüm, ami magasságot is mér, meg van egy, ami nem, akkor a két készüléken mért megtett út - ugyanazon úton mérve persze - különbözhet-e? Én úgy gondolnám, hogy ha magasságértékekkel korrigálok, akkor hosszabb út kell, hogy kijöjjön, de könnyen lehet, hogy rosszul gondolom.
Nem tapasztaltam különösebb érdeklődést, de ha már elkészültem:-)
Mind a 27 OKT szakasz "járható".
Nem MapSource, de nekem jó a hagyományos lekérdezés is.
Az útvonal jelenlegi teljes hossza:
1.128.823 méter.
Ahogy tapasztaltam, ez szinte folyamatosn változik.
Biztos így van jól, engem kissé zavar, de én maradi vagyok.
A térkép segítségével, melyet HEV igen hasznos segítségének köszönhetően tudok megjeleníteni, minden különösebb szoftver nélkül (a Firefox elég), meglehetősen jól tudok navigálni.