Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35124

Rendszeresen rajzolva a turistautak.hu térképét, sokszor beleszaladtam olyan problémába, hogy a trackelő nem adta meg a jelzés formát csak a színt. Ez így nem jó és persze térképre sem lehet pontatlan adatot tenni, tehát a zöld az kevés, a zöld sáv az pontos, és ha más a forma akkor azt kellene használni.

Ha valakit érdekel akkor a jelenleg Magyarországon használt jelzéskavalkádról itt talál információt, hát vannak érdekes jelzések :-)

http://www.turistautak.hu/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_sz%C3%B6veges_megjelen%C3%ADt%C3%A9se

De ez a kedvencem, még vitatott, hogy ha ilyen jelzést látunk a fán akkor  a térképen hogyan jelenítsük meg?

Előzmény: ssimi (35123)
ssimi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35123

Szia Gyuri!

Bocs, de engem meg az zavar, hogy egy ilyen hozzászólás után nem az lett a téma iránya, hogy életveszélyes arrafelé túrázni és mit kéne ellene tenni, hanem ez a "sáv vagy nem sáv" kérdés.

Egyébként a definíciód a jelzésre szerintem rossz. Az, hogy "zöld jelzés", nem elegendő - hiszen van belőle többfajta is (háromszög, kör stb.) és az egyértelműséget a "sáv" szó adja meg, hagyományok ide vagy oda.

Üdv

Simon Peti

Előzmény: FarkasGyurka (35091)
nagypapi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35122

Szintén.

Előzmény: Garofano (35121)
Garofano Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35121

Füzet + Tűzzománc. :)

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35120

1. Nagyon tetszik a jelenlegi mód. Szeretem az ilyen jellegű túramozgalmakat.

2. Retro tűzzománc.

Előzmény: FarkasGyurka (35117)
HEV Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35119

Nekem is a régi füzet és régi jelvény az ami az OKT teljesítést és igazolást jelenti.

Nem gondolnám, hogy bárki is szívesen látná az újabb jelvényeket és kitűzőket, ez így ahogy van jó!

Ez évben tervezem befejezni :-)

http://heyjoe.hu/okt/img.php?fhn=30

efemm Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35118

1. Igen, vonzó a klasszikus, pecsételős módszer. Főleg túrákon (este a szálláson) szeretem lapozgatni azt a füzetet, amit 14 éve kezdtem meg, és még bőven van teljesítendő szakaszom.

2. Változatlan(!) formában az eddigi tűzzománc jelvény. Ha ki kell utólag külön fizetni az árát (~1000-2000 Ft), akkor ki fogom. Mivel több éven, több évtizeden át teljesíti általában a túrázó, a jelvény költsége elhanyagolható a teljesítésre fordított egyéb költségeken felül.

FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35117

Lenne két kérdésem a nagyérdeműhöz :-)

Az első: Vonzó-e a Kék túrában az, hogy amolyan "retro" stílusú (pecsételőfüzet, helyi pecsétek, stb)? Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy ha haladna a korral, akkor vonzóbb lenne-e, többen teljesítenék-e, ha pl érvényes lenne trackek vagy fotók igazolása?

A másik: Mi a jobb? egy retro tűzzománc jelvény vagy egy modernebb, ám olcsóbb műgyanta? A lényeg, hogy egy jelvény lehet csak, tehát nincs is-is

Köszi

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35116

OFF

Egy kedves sajtóhiba az MTSz-hírlevélből:

Elkészültek a 2012. évi Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság és Egynéni Bajnokság kiírásai.

ON

olahtamas- Creative Commons License 2012.02.09 0 0 35114

Szerintem nem kell ezt ennyire szétválasztani!

A turistajelzések alakjának a sorrendjében a sáv az első, tehát ha nem mondjuk a jelzés alakját, akkor az sáv.

Olyan ez mint amikor számolunk, mennyi 10+10 ?

Eszébe nem jutna az embernek eredményül 100-at mondani, pedig az is igaz lenne, de mivel alapértelmezésben 10-es számrendszerben gondolkodunk, így mindenkinek evidens, hogy az eredmény 20!

Előzmény: Törölt nick (35111)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35113

Megnéztem az1956-ban kiadott "Túravezetők kézikönyvében" is, ahol ugyan konkrét hivatkozás nincs erről, de pl "Az országos kék útvonalról" tesz említést.

Ja! és megtaláltam, hogy a túra során hogyan kell kiszűrni a reakciós elemeket

Előzmény: FarkasGyurka (35112)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35112

a maradiak vs reformerek? :-)

old school / new wave

Előzmény: Törölt nick (35111)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35110

A sáv kifejezést a laikusoknak találták ki, akik nem értették, hogy "jó, jó, hogy piros, de milyen jelzés?" kérdésekkel bombázták a szövetséget. 

Az MTE 25 éve könyv (1888-1913) összefoglalja a jelenleg is érvényes útjelzések kialakulását, amely szerint szinekkel nevezik meg a ( akkor még többnyire) főváros környéki utakat. Pl a Pomáz - Kőhegy - Püspökmajor - Szentendre: piros Érdekesség még, hogy előtte "színváltós" volt a jelzés, egy adott szín csak egy adott pontig tartott, utána változott a jelzés szine illetve a piros előtte vörös volt (gondolom akutálpolitika rulez)

A sima szín, mint az útvonal megnevezése a térképen is visszaköszön, de ez más kérdés

Nem nagy a különbség, elismerem, hogy egy túristaút neve piros sáv vagy piros, de ezek azok a hagyományok, amiket örököltünk és ha adunk magunkra, akkor tovább is adunk. Nehéz ezt olyanoknak elmagyarázni, akik nem "túráznak", hanem valamelyik más, az eredeti irányzatból levált műfajt kedvelik (pl a lovaglás és a lólengés hasonlat lehet a helyes). Remélem, nem bántottam meg senkit sem

Előzmény: jzp2107 (35106)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35109

mondom beilleszt!

Előzmény: jzp2107 (35108)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35108

Időközben én is rájöttem hogy már az Enciánból is 2.-nak kell lenni..

Az Infusio-t pohárból ittad vagy beköttetted? :-)

menedékházak: húzós tud lenni egy korsó sör vagy kofola ára, nade nem is cserélnék a logisztikussal :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (35101)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35107

nekem csak a 2. lapom telt be, az előzőt meg olyan régen küldtem hogy már nem is emlékeztem a címre..
köszi a segítséget!

Előzmény: Jesper Olsen (35099)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35106

nade nem is azon ment a vita hogy ha valaki szimpla "zöld jelzés"-ként hivatkozik a zöld sávra akkor rosszat mond-e, hanem ennek a fordítottján, hogy ugyanis ha valaki zöld sáv jelzést mond, az lenne a rossz és kerülendő

a tuhun a fórumokon a zöld keresztet Z+ -szal a zöld háromszöget Z3-mal stb írják így egymás közt röviden, a zöld sávra csak szimpla Z-ként hivatkoznak

bevallom ezt átvettem én is (na nem mintha ez annyira autentikus forrás lenne, jobban mint a korábban hivatkozott MTSZ-es írások, csak példakánt írom)

ez is tán az támaszthatja alá hogy ha csak színt mondunk akkor sávra gondolunk mint fő jelzésre

de szerintem kevésbé félreérthető -főleg egy mondjuk alkalmanként kiránduló család útbaigazításakor- ha zöld sáv jelzést mondunk, itt advanced userként nyilván értjük ha valaki Dobogókőre a kék jelzésen ért fel.

nade hogy megszóljuk a "zöld sáv"-ot, az -szigorúan- szerintem, hasogatása a szőrnek

Más.

Mint tűzhöz közeli, nem tudod véletlenül hogy Sikáros felé meddig lesz még elterelve a kék? (sáv :-)

Korábban azt írta a tuhu hogy 2010-ig, most hogy "ideiglenesen"

És ugye 2012 van.

Remélem nem annyira lesz ideiglenes mint a hazánkban tartózkodó baráti csapatok..

Előzmény: Balla Go (35104)
efemm Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35105

1929-től létezik egyébként a hazai turistautak „napjainkig használatos egységes útjelző rendszere”. Forrás: Túravezetői Ismeretek (zöld könyv, 2010-es kiadás.)

Előzmény: Balla Go (35104)
Balla Go Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35104

"Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben"

Ha olyan nagy neveknek mint Ströpl, Thirring, Barcza, vagy Dr Pápa Miklósnak megfelelt, akkor hyugodtan használhatjuk. Természetesen alatta nem az alakos jelzéseket, hanem mindíg sávjelzést értünk. A sáv szót többnyire akkor tesszük ki, ha az adott helyzetben az egyértelműsítéshez szükséges.

Előzmény: efemm (35094)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35103

A gond ott volt a boroknál, hogy átsiklottam az "alig" szón, mint ahogy erre fel is hívták a figyelmemet. 

a jelzéssel kapcsolatban hajthatatlan vagyok

Előzmény: Tavaszi Széll (35100)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35101

Igen kérem, a 2. PPU (nem sok van már vissza) és a 2. Encián (no, ebből még van rendesen). Természetesen megvan a menedékház saját bélyegzője és gyakorlatilag mindig tartózkodik valaki a házban. Alkoholt csak Pilisszentkereszten, a végállomásnál (egyébként az Encián PT-6 és a PPU 15. túra teljesítése volt) ittam, pici unimukk a hideg és egy üveg sör a folyadékpótlás okán. A kiskocsmák borfelhozatala hazánkban még mindig, nos, heterogén, de ezt már kiveséztük. Ja: a csobánkai kocsma volt a legdrágább, de szerintem még a pilisszentkereszti kocsma is drágább a menedékháznál.

Hó az első néhány km-en még nem volt, a kutyakaland körül kezdett el szállingózni, a Kő-hegyen már volt némi porcukor. A Bölcső-hegyen és a „Csikóvárakon” csúszkáltam, de nagyon. Utána egyre több, de jól járható, és még csak nem is szűzhavon haladtam.

Előzmény: jzp2107 (35093)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35100

Semmi baj, nem haragszom, nincs miért. Szeretek magas labdákat lecsapkodni, régi, rossz szokásom. :-)

Már efemm (ócseny szpászívá) kifejtette, de azért hagy én is:

ha megnyitod ezt: http://termeszetbarat.hu/a_turistautakrol, akkor az alábbi oldalt javasolja, ha az alapoktól szeretnél megismerkedni a turistajelzésekkel: http://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon

Ez már egy komolyabb szakmai anyag: http://termeszetbarat.hu/images/stp_attachment/0/58/mtsz_jelzesfesto_utmutato_vegleges_2010.pdf

És bezony mindenhol sáv jelzésről írnak. A termeszetbarat.hu weboldal, azt hiszem, súlyos szakmaiatlansággal nem vádolható. A gondolatmeneted alapján egyébként pl. kék kereszt jelzés sincs, csak kék jelzés, melynek jele a fehér alapon kék kereszt.

Persze, ha elutasítjuk az MTSZ által használt terminus technicust, akkor bármely kifejezés használható. A dolog „súlya” miatt azért vallásháborút ne kezdjünk.

Bor:

Ezt is szívesen kifejtem, mert a borokat is nagyon szeretem, és egy kicsit ehhez is értek. Maradjunk Pannonhalmán, és az alap-, vagy újboruknál (St. Martinus cuvée, 2011). A pincészet fő forgalmazójánál (Bort.......) egy palack ebből a borból 1640 HUF, a Kő-hegyen talán 1800-1900 HUF körül (max. 10-15% felár). Ha egy étteremben akarod elfogyasztani (nem sommelier ajánlásával és némi varázslásával, csak úgy, az itallapról kiválasztva), akkor bizton számíthatsz a 3000 HUF (400 HUF/dl) körüli palackárra. És a slusszpoén: a pincészet csúcsbora (Infusio, 2009) kb. 200 HUF-tal olcsóbb a Kő-hegyen, mint a forgalmazónál.

Soha nem jártam igazi magashegyi menedékházban, de olvastam-hallottam az ottani brutális árrésekről. Azokhoz képest a Kőhegyi th-ban tapasztalt árrés – finoman fogalmazva – elhanyagolható.

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35099

1223. Tisza Cserkészcsapat

Hídvégi Józsefné (Erika)

Tiszaújváros

Bethlen G. út 15.

3580

De előtte esetleg tájékozódhatsz e-mail-ben: ehidvegi@freemail.hu

Csak nem Te is?

Előzmény: jzp2107 (35097)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35098

kedves máté!

kövezz meg, tényleg nem négyzet (10X12)

az út elnevezése viszont kék jelzés, piros jelzés, stb.

A leágazó/beágazó jelzések megnevezése viszont más, mint ahogy a jelük is más. 

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35097

ha már itt vagy, te voltál aki múltkorjában írta hogy fullos a románkori templomokból?

postán rendezted a dolgot? milyen címre kell manapság postázni?

Előzmény: Jesper Olsen (35096)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35096

+1 (holnap jzp is a zöld jelzésen megy :-))

Jesper Olsen Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35095

Azt írta: "alig a bolti ár fölött". És ez örömteli.

efemm Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35094

>>olyan jel, hogy zöld sáv nincs. Zöld jelzés van, aminek a jele egy fehér négyzetben egy zöld sáv.

Négyzetben!? Hiányoztál alsóban matekórán... :)  Fekvő téglalap alakú, fehér színű alap ... befoglaló méretei 100x120 mm.

MSZ 2058712-1988 kivonat

Egyébként szerintem a zöld jelzés kifejezés használata kifejezetten hibás a zöld sáv jelzéssel szemben és zavaró is, mert nem adja meg a jelzés típusát, márpedig a zöld színű jelzések általában egymásból ágaznak ki és azonos útszakaszon illetve csomópontban több zöld színű jelzés is elő szokott fordulni. Ha csak annyit mondassz a túrázónak, hogy a zöld jelzésen haladjon, akkor mi csináljon ha azonos színű elágazáshoz ér? A fenti szabvány szerint (amiről tudom, hogy jelenleg csak ajánlás, viszont nincs semmi okunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a benne foglaltakat), zöld vízszintes sáv lenne a helyes elnevezés.

jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35093

na most jól megijesztett a kollega, de aztán rájöttem hogy én holnap Z+ -on fogom Pomáztot elhagyni

ez már a második PPU?

én a Kő-hegyen a szentendrei házi sert szerettem :-) persze fagypont fölötti körülmények esetén

megvan még a saját bélyegzőjük?

mennyi hó volt?

Előzmény: Tavaszi Széll (35090)
jzp2107 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 35092

zöld sáv: kötözködöl-e? :-)

a bolti ár fölött sztem úgy értendő, hogy mondjuk egy kocsmahivatalban az üveges soproni 320, pedig a boltban megveheted 200-ért

egy turistaházban ez akár lehetne 400 is, nem? mert ha kell 200-ért, akkor cipeld fel magadnak

namost ha ennek ellenére a boron csak mondjuk 15% felár van a Kő-hegyen, akkor örülünk

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!