OPTIMUM:
" Rosszat csak annyit tudok mondani, mint az előttem szólók, mindenkiből igyekeznek minél több pénzt kidumálni. Aki PRK-ra m1 (95E Ft a két szem) azt Lasikra akarják rábeszélni (270E Ft per két szem), aki meg a Lasikot választaná, azt valami Zyoptix nevűre ("csak nálunk van a világon" - na, ez szvsz kamu) ami viszont 360 E Ft . "
Bocs, hogy megint negativ leszek!
Szerintem ha valaki orvoshoz megy akkor teljes bizalommal kozeledik fele, talan picit ki is van szolgaltatva.
Szamomra visszataszito ha egy orvos visszael a beteg hiszekenysegevel, bizalmaval. Ez nem legkondi, nekem ne ajanlgasson egyre dragabb kezeleseket, hanem korrekt modon tajekoztasson elonyokrol, hatranyokrol (esetleges szovodmenyekrol, mar ha vannak), es bizza ram a dontest.
Nem?
Az előbbi hozzászólás csak próba volt. Én vagyok Moncsika párja, és tudom, nekem sem fogjátok jobban elhinni, de nem vagyunk az Optimum reklámemberei. Nem tudom, ez valamilyen társadalmi probléma lehet ma Magyarországon, hogy rögtön gyanús, hogyha valaki jót mond valakiről vagy valamiről. Én kísértem el (illetve vittem fel Bp.-re autóval) Moncsit, az első vizsgálattól kezdve a műtéten át, minden kontrollig minden alkalommal, és tényleg általánosságban jókat tapasztaltunk. Tényleg udvariasak (jó, ez ne l1en újság 2002-ben egy szolgáltató cégnél), de emellett, még úgy is érzed, hogy ezt az udvariasságot emberien adják, és nem a pénzedért. Az intézmény légköre ég és föld egy TB-s szemészethez képest, tényleg nagyon kellemes hely. Rosszat csak annyit tudok mondani, mint az előttem szólók, mindenkiből igyekeznek minél több pénzt kidumálni. Aki PRK-ra m1 (95E Ft a két szem) azt Lasikra akarják rábeszélni (270E Ft per két szem), aki meg a Lasikot választaná, azt valami Zyoptix nevűre ("csak nálunk van a világon" - na, ez szvsz kamu) ami viszont 360 E Ft. Hát köszike, maradok a PRK-nál. Egyébként ezen sem kell kiakadni, végül is ez orvosi oldalról kőkeményen üzlet. Az autókereskedőre se haragszol, hogyha megpróbálja ráddumálni a légkondit, meg a bőrkárpitot. Jó, erre nem kell reagálni, tudom hogy ez nem teljesen ugyanaz, mert végül is a látásod iszonyú nagy érték. De ha most a Lasikkal azt kapom (és végülis más pluszt nem tudok esetemben, hangsúlyozom esetemben) hogy nem fogok 3 napig nyűszíteni a fájdalomtól, míg a PRK-nál esetleg igen, hát köszi, inkább elviselem a kínt, nekem sok az a 170 rongy. Ez megint preferenciarendszer kérdése...
Apaelefant (Horvát György)
off
puszi Moncsika, ne fáraszd ki a szemed, és csepegtessél, meg minden. :))
on
U.I. a többieknek, mivel már úgysem mosom le magamról, hogy az Optiakármi reklámembere vagyok, mondok még 1 jót: még azt is kiválaszthattam, hogy melyik orvos műtsön, és azt a kedves, aranyos dokinénit (Dr. Palotás Csilla) választottam, aki a kedvesemet is műtötte.
sachertorta: szerintem egy kis cilindered maradt, azért érzed ezt a tökéletlenséget. Attól még lehet 100% a látásélességed de az még nem tökéletes. Vannak itt 120%-kal is.
(Ez az 1.2 visusnak felel meg. Nekem - nem dicsekvés, csak tárgyilagosság - bármikor 1.6 szemenként, reggel, sárgarépa után 1.7-1.8 két szemmel 1.9 2.0) Volt olyan paciensem, aki homályos látásra panaszkodott, megnéztem, 1.2 körül volt, feltettem +0.25-öt, felkiáltott, és azt mondta, "EZ AZ!!". Szóval a 100% valóban príma látás, nincs is vele gond, de lehet, hogy a te agyadnak kevés.
Két dolgot tehetsz:
1. nem törődsz vele. (ez esetben szerintem elmúlnak a tüneteid)
2. a maradék optikai hibát korrigálod egy nyilván igen gyenge lencsével.
A fentiek természetesen csak akkor állnak, ha a maradék cilinder teóriám helytálló.
Ez tényleg így van, engem is mindenképpen rá akartak beszélni a lasik-ra, és mikor megkérdeztem, hogy miért, semmi "nyomós" érvet nem tudtak felhozni. Úgyhogy én is maradtam a prk-nál. A párom 9-én megy szintén prk-ra.
jelentem tegnapelött igényeltem egy prosit az itt mindenki által nagyrabecsült xxxx cégtől.:O)) (nem reklámkodunk ám.:O))
tegnap már meg is érkezett, pedig vidékre jött.
a prospektus tükrözi a cég igényességét, nem csalódtam. ingyen vizsgálati kártyát is kaptam.
ugyhogy már én sem vagyok messze....:O))
Az állandó kézrázogatás és müvészies mosoly eltünt, miután beszéltem a mütétet végzö orvossal, s miután az nem tudott semmi ellenérvet felhozni, ragaszkodtam a prk-hoz.
Az Optimumban mütettem magamat, mert pillanatnyilag augusztus 31-ig nagyon jo art ajanlottak a prk-ra. Miutan az elözetes vizsgálaton megállapitottak, hogy alkalmas vagyok, volt egy kis kellemetlen összetüzésem velük. Csakis a Lasikot akarták elvégezni, mint ahogy kitünt, valodi okuk nem volt rá. A prk-ajánlatot csalókaként alkalmazzák, de rá akarják beszélni az emberket a jóval drágább lasik eljárásra.
Hja, a műtét után akár lazán hazamentem volna én is kocsival, mivel semmi bajom nem volt. Az első napom tökéletesen fájdalommentesen zajlott. Csak onnantól fájt, hogy levették a kontaktlencséket. Onnantól két napig a falat kapartam, azóta semmi...
Őszintén szólva ezt is kissé hihetetlennek tartom, mert egy ilyen kezelés után a szemnek újra "meg kell tanulnia olvasni". Ez nálam teljesen kb egy hónap után ment végbe, eddigre tudtam ugyanúgy olvasnia képernyőt mint előtte. Persze fokozatos a javulás, de egy ideig pár óra számítógépezés vagy olvasás után elkezdenek összefolyni a betűk, elkezd káprázni a szem. És ez független attól, hogy milyen lézerrel hajtják végre a kezelést. Szélsőséges esetben ez akár 2-3 hónapot is igénybe vehet, általában életkortól függően.
Más vélemények?
Nem feltétlen felelőtlenség...
Én anno rákérdeztem és azt mondták, hogy akár a műtét után azonnal lehet számítógépezni. Fárasztja ugyan a szemet de káros hatása nincsen a műtétre.
Na egy kis helyzetjelentés.
Ma voltam egy hónapos kontrollon:
Eredetileg:
Bal -2.75, Jobb -3.0 mindkettő kis cylinderrel.
A tíznapos kontrollon mindkét szemem 70%-os volt.
Mostanra (egy hónap) a bal: 100%, a jobb: 80% (+0.5 cylinderrel 100%)
Namost ezt valaki magyarázza már el nekem, hogy mi ez a cylinder?????
Megöl a kíváncsiság.
Tegnap vezettem este, sötétben, és így is tök jól láttam. Nem volt homály, pontok, vagy ilyesmi. Ma dolgoztam elöször a mütét óta (monitoron), és egész jól megvagyok, bár néha jön egy kis homály,de nem túl gyakran. 9 órányi számítógépes munka alatt ez egész jó, nem? ( Mütét: 12 napja )!!
Eddig is rengeteg hasznos informaciot kaptam a topictol, de az #1391-es hozzaszolasodban azt hiszem ravilagitottal a problemamra.
Nekem masfel eve mutottek mindket szememet az OM-nel. Elotte nagyon rossz volt a latasom (bal -6 cyl -1.5, jobb -3 cyl -3, nyers visus bal 0.03, jobb 0.05), de a jobb szememmel meg igy is valamennyire lattam szemuveg nelkul is.
Szemuveggel 1-es visus volt mindket szememmel. A jobb szemem volt a dominans.
Az 1 eves kontrollon mindket szememre 100% nyers visus-t mertek. Neha azonban ugy erzem a bal szememmel kicsit jobban latok mint a jobbal.
A problemam, hogy barmilyen jok is a szemeim, meg mindig nem erzem tokeletesnek a latasomat. Neha ugyanis teljesen akaratlanul is csak az egyik szememmel nezek (hogy mikor melyikkel az raadasul valtozo), a masik mintha 'tompa' lenne olyankor.
Letezik, hogy az agy meg ennyi ido utan sem szokta meg az uj allapotot? Ha igen, akkor mennyi ido kell neki?
Nem nagyon szoktam hozzászólni, de mindig olvasom a topicot. Most amiért mégis írok, az caterina2 enyhe pesszimizmusa.
Jókora különbség volt a két szemed között, és most egyforma. Optikai szempontból az előző sokkal rosszabb állapot, mint a mostani. Ez tehát mindenképpen javulás az előző állapothoz képest. Ráadásul tegyük fel, hogy 0-ra sikerül, most az eddig rosszabb szemed lenne a jobbik, és azt vajon tolerálná-e az agyad? Nem biztos. 0,75D-val gyönyörű szemüveget lehet készíteni, olyant mint egy ékszer. És tulajdonképpen akár KL-t is hordhatsz, hacsak nem LASIK volt (úgy vettem ki, hogy nem) persze ésszel.
A kidobott pénz? Fenét! Megszűnt a nagy különbség. Szerintem megérte.
Lehet, hogy tényleg én voltam iszonyú peches, én is hallottam már másokat áradozni a műtétről. Ez van. Változtatni már nem tudok rajta.
Ami biztos: a szemem, amióta az eszemet tudom, -3-as volt. Hosszú évek óta. Kontaktlencsét is mindig ugyanolyat hordtam. Tehát ez nem lehetett gond. A vizsgálatoknál semmi olyat nem találtak, ami a műtét ellen szólt volna. A tájékoztatásról pedig annyit, hogy nagyon homályos volt és hiányos, negatív következményekről a műtét előtt 5 perccel hallottam először, amikoris az orrom alá dugtak egy addig soha nem látott papírt, hogy ott helyben írjam alá. Ebben voltak olyanok, hogy pl. elfogadom, hogy az esetek X százalékában a műtét nem sikerül, erről pedig az orvos nem köteles engem tovább tájékoztatni. Hát szerintem felháborító. Ki az, aki onnan visszafordul, pláne azok után, hogy 4, azaz négy teljes órát várakoztam étlen-szomjan a műtétre, mert épp valami nem működött!!! Bocs fiúk-lányok, de engem sajnos nem lehet ezek után jobb belátásra bírni.
Amúgy nekem azt mondták, hogy igen kis eséllyel de előfordulnak olyan esetek amikor valakinek a szemét nem lehet "lebeszélni" róla sem szemcseppel sem mással, hogy visszanövessze amennyire a szerek engedik a rossz szaruhártya állapotot. Mondták, hogy ez max 20-ból 1. Ennyi kockázata van a dolognak, de én azért azt mondom, hogy amennyiben az Optik-ed-nél csinálták volna akkor most nem lenne olyan gondod, hogy feleslegesen dobtad ki a pénzt mert azt most szó nélkül visszakapnád. Amúgy a te eseted valóban a lehető legrosszabb variáció, mivel a visszaromlás (esetleges) után is csak 1 dioptriától csinálják újra az alatt nem.
Neked írom a következőket: a műtét napján semmilyen fájdalmat nem éreztem, csak azt, hogy javult a látásom(gondolom az érzéstelenítő cseppek miatt). Másnap sem fájt semmi, sőt még jobb lett a látásom, mint előző nap. A harmadik nap valóban szörnyű volt. A lencse, amit rátettek elkezdett csúszkálni, és úgy bedagadt a szemem, hogy ki sem bírtam nyitni egész nap. De másnapra ez is enyhült, köv. nap pedig vége lett az egésznek. Csak a már "tökéletes" látás maradt, akármilyen hihetetlen. De egy szóval sem állítom, hogy nem fog visszaromlani. Így két hét után.
Tévedés, senkit nem szeretnék rábeszélni a műtétre. És arra sem, hogy az Optimumhoz menjetek. Én sem oda mentem volna, ha nincs ez az "akció", de sajna meg kellett gondolnom, hogy mennyit szánjak a dologra. Elmentem, a hely nagyon megtetszett, és nagyon udvariasak voltak velem. És minden rizikóról tájékoztattak. Én 5 évig gondolkodtam a dolgon, és ha netán visszaromlik a szemem, azt sem fogom bánni, mert ezek a napok, hetek, amiket szemüveg nélkül tölthetek csodálatosak. Tegnap moziban voltam, és élesen láttam minden feliratot. 10 évig ez csak szemüveggel volt lehetséges!!
Szia!
Sajnálom, hogy így jártál, de a te esetedből ne általánosítsunk.
A lézerezettek igen nagy része elégedett az eredménnyel, és életük egyik legjobb döntésének tartják, hogy megműttették magukat.
Én is arra gyanakszom, hogy még romlóban volt a szemed. A műtét előtt mennyi ideig nem romlott ?
Egyébként nekem 4.00 / 3.25-ös volt a szemem, és most, 1 évvel a műtét után 125%-os a szemem.
Úgy értem, hogy elvileg 2 hét után még nem kezd el romlani a szemed. Ha vissza is romlik az több hónapa alatt következik be.
Most, hogy belegondolok, lehet, hogy az volt a gond, hogy úgy csinálták meg neked a kezelést, hogy még romlott a szemed, tehát nem állt be a végleges értékre. Ez felelőtlen dolog volt a részükről, nem tudom annak idején beszéltek-e neked erről.