Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az ára meggyőzött. :) A keserűsó lesz a befutó. Ennyire még nem néztem utána (árak), kb. a héten ástam bele magam, hogy mi lehet amitől a két citromdugvány ennyire fakó, mert azért mostmár idegesített, hogy semmi, amit adok nem akar hatni. Köszi! :)
tartalma: N 4%, K2O 4%, MgO 2%, Fe 1,5%, B 0,08% Zn, Mn szerves kelátkötésben, biológiailag aktív vivőanyagban, hormonokat nem tartalmaz, a szöveteket nem lazítja fel.
Az osmocote hatásmechanizmusában azért nem ennyire misztikus. A tápgolyócskák bevonata egyfajta viasz, ennek az olvadásakor szabadul fel a bennük lévő tápanyag. Szóval ha a betelelésig nem bomlik le mind, és esetleg a telelőhelyen olyan hőmérséklet van, akkor ott is kaphatnak még a növények kéretlenül.
Van olyan készítmény amit érdemesebb használni? Jelenleg valami "OBI" citrus tápot használok ami valamilyen szinten biztos működik. A növények hébe hóba kapnak egy két kanálnyi komposztált tyúktrágyát is illetve csalán/nadálytő ázalékot a plusz tápanyagért.
A keserűsót megfontolom. Lehet teszek egy próbát vele.
Szeptember, októberben nem szabadna már tápozni. Pedig még igen meleg szokott lenni és az osmocote nyomja majd a tápot. Szegény növény teleltetésével nagy gond lehet majd, tél beálltáig történő túltápozása miatt. A túltápozás alatt nem a mennyiségre, hanem a több hónapi időbeni elcsúszásra gondolok.
Sokat használtam és használom trópusi, szubtrópusi növényekhez.
Igen érdekes és furcsa ez az eltérő habitus. Nekem éppen az a bajom vele, hogy alig nő (magasságban), de seprűszerűen elágazik. Pedig biztosan ugyanarról beszélünk. Már termett, nagyobb mint az oval kumkuquat, az íze kevésbé savanykás. Jó ízű.
Azt olvastam hogy az osmocote pont azért jó mert hőmérséklet alapján szabadulnak fel a tápanyagok tehát a téli leállás alatt nem oldódnak ki belőle feleslegesen tápanyagok. Ha tudsz jobb trágyát kérlek ne tartsd magadba.
Az Osmocote-ot azért nem használom, mert egy növénynek nem ugyanaz a tápszükséglete egész év folyamán. Ha a hosszú hatású tápot belekevered a talajba, akkor egész év során ugyanazt kapja, fejlődési állapotától függetlenül.
Nálam is rendben van a többi növény az atka támadáson túl. Ez a két citrom ami még tavasszal ugyanabba a gyenge földbe került nagyon szenved. Ma átültetem, rendelek osmocotot, és megint lombtrágyázok zöldítővel. Hátha magukhoz térnek...
Keserűsót nem merek használni, valahogy óckodok a sós belocsolástól.
Köszi Bombada. Metszés lesz majd akkor ha beért rajta a termése. Ez ajánlatos amúgy? Vagy inkább áldozzam most fel ezeket a citromokat és vágjam vissza? Ha Visszavágom mennyit érdemes? Ha a felső egy-harmadát levágom az elég lehet?
A citromot ma tervezem átültetni. Nem nagyon szoktam direkt bolti földekbe ültetni, jó minőségű bolti földet tunningolok fenyőkéreggel, perlittel, trágyával és némi kerti földdel a mikroelemek végett. Rendelek Osmocote-ot is mert jókat olvastam róla. Még egy zöldítő lombtrágyázás is beleférne elvileg mivel eddig csak kétszer tápoztam őket vele. Ez a citrom nagyon kapta az ívet sajnos, 3 évig bent volt, túl nagy cserép, túlöntözés, pajzstetü kolónia stb. Csoda, hogy még él. A többi citrus rendben van de termés az még nincs és idén már nem is lesz pedig a kumquatban nagyon bíztam mert nagyon szépen fejlődik a növény.
Szia! A beteg citromhoz: vettem tavasszal dugványokat, kettő pont így néz ki belőlük, ilyen hajtásokat hoztak. Az osmocote ide vagy kevés, vagy nem hat (átültetéskor kaptak). Én próbáltam már mindent, savanyított lágy víz, folyékony tápsó, de semmi. Ahogy bújtam a netet, magnézium vagy mangánhiányra tudtam kilyukadni. (Ezt alátámasztja az is, hogy az általános tápokban ezek vagy nincsenek, vagy minimálisan csak). Most megpróbálok még levéltrágyázni (van a wuxalnak kifejezetten mikroelemes cucca, amiben sok a magnézium, és van mangán is), aztán meglátjuk.
Mondjuk valami baja tuti van az ilyen növénynek, hisz a többi hasonlóan tartott (ugyanolyan földkeverék, locsolás, tápozás...) normálisan nő, és rendes színű levelei vannak.
Lehet, hogy az enyém még nem érte el a termőképességhez megfelelő kort, 2013-ban érkezett.
A metszésével is elégedetlen vagyok, jövő tavasszal tarra fogom vágni. (Idén kellett volna, de sajnáltam a néhány gyümit, még nem volt alkalmam megkóstolni.)
Én nem találom lassú növekedésűnek, sőt, nagy hajtásokat hoz, kevés elágazással.
Az a problémám a hasonló videokkal, hogy leállnak annál a pontnál, ahonnan érdekes lenne a történet. Ezen pl. az eredmény hiányzik. Pedig érdekelne, hogy ilyen friss, lágyszárúnak látszó hajtásokból mi lesz és hogy szedi le a krumplit a gyökérről, ha van gyökér.
Meyer citrom. Felső egy negyedén termések. Rügyek sehol.
Beteg citrom.. foltos, sárgás, sötétebb erezet. Látni még a régebbi leveleket amik szebbek. Ezt az egyedet átültetem még a héten. Osmocote megvásárolható valami sima kertészeti áruházban? Obiban eddig nem láttam. Van praktiker is a környéken.
Rakok majd fel képet ha hazaértem. Bármilyen fazonra nyitott lennék. Figyelembe véve, hogy most egy szép egyenes törzse van valami kis pofás "gömbfát" gondoltam tehát valamikor majd levágom kb a kétharmadánál. Mivel azonban pont a felső harmadán vannak a termések nem szeretném most bántani.
A citrom biztos rossz földben van, lehet véletlenül pont a palántaföldbe került ami ugye meglehetősen szegény, annak ellenére, hogy raktam bele komposztot és trágyát is.
Silány tápot használok sajnos, még a tudatlan korszakomban vettem de szerzek be osmocot-ot ha jól tudom az az egyik legjobb erre a célra. Nem marad más hátra mint, hogy átültessem a növényt. A többi növényem egy saját keverésű, föld, komposzt, perlit, fenyőkéreg keverékbe került és egészen szépen fejlődnek ahhoz képest, hogy én gondozom őket.