Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3042

Nem én találtam fel hanem Akácos Sanyi de attól még lehet jó... :-)

Előzmény: nagypapi51 (3041)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.29 0 0 3041

Feltaláltad az igazi Herz kolbászt :)

Előzmény: Boarhunter (3040)
Boarhunter Creative Commons License 2017.12.28 0 0 3040

Kísérleteztem.

Miután egy cimbora megkínált szarvasszívből (is) készült kolbásszal, tettem egy próbát. Olyan mennyiségű szarvasszívet aminek már érdemes nekiállni, persze nem tudtam szerezni, úgyhogy egy vágóponton vettem nyolc kiló marhaszívet. Szépen lepucoltam, lett hat kiló színhús, tettem hozzá ugyancsak hat kiló zsírszalonnát és hat kiló sertés lapockát is. Csabai receptúra szerint töltöttem.

Sütöttünk is belőle, mindenkinek nagyon tetszett(család, rokonság) pedig van egy-két finnyás egyed...

Minap leakasztottam egy szál füstöltet a padlásról bár még elég nyers. Nekem ízlett, az asszony húzogatta az orrát, hogy Ő szárazabban szereti. Aztán két kislányom rámozdult a dologra, bennük még nincs előítélet úgyhogy felfalták az egészet, most hoztam le a második szálat :-)

id.andretto Creative Commons License 2017.12.23 0 0 3039

Üdvözlök Mindenkit a topicban mint új belépő ! :)

Előzmény: Kintpangapitypang (3038)
Kintpangapitypang Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3038

Igazad lehet, én csak "gyári" húsokat használok, amit darálóméretre vágva szikkasztok. Vadból még sosem csináltam, viszont még gyerekkoromban ettem szarvasszalámit, amit a nyárjasi erdész készített, emlékeim szerint igencsak finom volt. :)

Előzmény: Boarhunter (3037)
Boarhunter Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3037

Szerintem ez összetettebb kérdés.

A saját receptem amit szarvasra használok, valahol a gyulaira hajaz. Egy hentestől kaptam az eredetijét, azt alakítottam saját ízlésre. Lényeg az, hogy az eredetiben ott is 24dkg só volt. Amikor nem ilyen gyorshízlalt, erősen vizes húsú jószágból töltesz, működhet is. A csepegéssel nyilván sóoldat távozik de a szikkasztás során már csak víz. Ha füstölés, érlelés során sok vizet ad le a kolbász, akkor nyilván kevesebb sóval kell készíteni mintha kevesebb lenne a vízvesztés.

Előzmény: Kintpangapitypang (3036)
Kintpangapitypang Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3036

" Én is kaptam "titkos" csabai receptet, az 18 dkg sóval operál "

A füstölés és az érés során bekövetkező súlyveszteséget figyelembe véve teljesen korrekt ez a mennyiség. Sok-sok éve így készítem a kolbászt és a szalámit is, én többet nem tennék bele.

Előzmény: Boarhunter (3031)
Boarhunter Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3035

Köszönjük Emese...

Előzmény: athamas (3033)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3034

Vagy mégis...

Előzmény: athamas (3033)
athamas Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3033

A só nem megköti a vizet hanem elvonja

gombászok Creative Commons License 2017.10.18 0 0 3032

Nekünk is sok a só, de a recepthűség miatt nem nyúltam bele.

Megjegyezhettem volna - amit most megteszek - hogy mi 20 deka sóval készítjük a szárazkolbászt, a sütőkolbászt meg 18 dekával.

Boarhunter Creative Commons License 2017.10.18 0 0 3031

24 deka sóval ez is úgy néz ki, mint ami eladásra készül és meg akarják kötni benne a vizet...

Én is kaptam "titkos" csabai receptet, az 18 dkg sóval operál, kétszer ennyi fokhagymával és köménnyel. Kipróbáltam, jó lett.

Előzmény: gombászok (3024)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3030

Dehogynem értettem.

8 éves koromig tanácsi kertes házban (hármas társbérlet!) laktunk.

Apám-anyám, akik echte Franzstadtiak voltak, a barátok unszolására a háború után kiköltöztek Gödöllőre 2 gyerekkel, én már itt születtem harmadiknak. '59-ig apám (aki egyébként boltvezető volt) minden évben nevelt két cocát, egy fekete yorksirit, meg egy mangalicát. Winhardt Oszi bá' volt a böllér, igazi sváb ember, azóta sem ettem olyan jó zsemlés véreshurkát, mint amit ő töltött. Húst nem tartottunk meg (talán egy sonkát), a többiből kolbász készült, a belsőségekből persze sajt.

Februárig csak hosszas könyörgésre lehetett leakasztani egy pár kolbászt a rúdról, mert még szikkadnia kellett. Mondanám még, de minek... Utoljára jó kolbászt Miriuta Maci jóvoltából ettem, aki Békésszentandráson neveltette a disznóját, sajnos a tenyésztő meghalt, így ez a csatorna is.

Előzmény: gombászok (3029)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3029

Nem baj, én is szoktam ilyen állapotban lenni, főleg mikor Csabai Kolbász elvonási tüneteim vannak!

Látom, csak egy kicsit érted a viccemet, volt már nálad hitetlenebb is.

Na, szóval, a meztelen igazság:

Mikor még Békéscsabán laktunk, az utcánkban 6 háznyira volt a Király kolbász füstölője-érlelője- tárolója.

Elhiheted, volt infóm, lehetőségem sok mindent látni, kóstolni is, bár akkor még bőszen készített a családunk is saját vágásból.

Csak néhány példa: a KIRÁLY füstölő-tárolója egy öreg, vályog épület, a "füstgenerátor" egy 30 literes zománcos fazék egy rossz lavórral leborítva, hogy a láng ne szaladjon fel. Ma sem tudja senki jobban ezt csinálni, mint a csabai tótok.

Ezenkívül még jópár öreg tót házat láttam, ahol ez "vót" a módi. Próbálják ezt ipari módszerekkel utánozni, több-kevesebb sikerrel.

Na, ez nem fog menni (ld. a KIRÁLY instrukcióit). Ezért tesznek bele a gyártók mindenféle adalékot...........

Csak éppen a modern világ elvárásai szerint minden nap van valaki, aki igazi kolbászt enne. Nem is tudom miért, én úgy nőttem fel, hogy amíg lógott a kolbász a kamrában/padláson, addig ettük, mikor elfogyott, jó volt a szilvalekváros kenyér is.

A hagyományos eljárás szerint viszont a kolbászkészítés időszaka a téli hónapok, tárolni meg az így készítettet nem lehet a végtelenségig, bár fagyasztóba téve sikerült már többször is-de nem mindíg- áthidalni a problémát.

Előzmény: nagypapi51 (3028)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3028

...és a szomszéd evett a művéből!!...

a sajátjából?

most(?) kicsit kötekedő kedvemben vagyok :)

Előzmény: gombászok (3027)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3027

Nana, PAPI!.

Láttam már olyan embert, aki beszélt a szomszédjával, és a szomszéd evett a művéből!!

Előzmény: nagypapi51 (3026)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3026

...Ő volt a KIRÁLY, volt szerencsém ismerni, beszélgetni vele...

Ezek szerint nem ettél a művéből -->magyar ember evés közben nem beszél(get) :)

Előzmény: gombászok (3025)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3025

Ő volt a KIRÁLY, volt szerencsém ismerni, beszélgetni vele.

Előzmény: gombászok (3024)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3024

Na, egy kis orientáció, hogy nehogy eltévedjetek, az első csabai kolbászkirály receptje:

http://www.csabaikolbaszfesztival.hu/receptek/csabai-hazi-kolbasz

Előzmény: gombászok (3023)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3023

Megjött az étvágyam egy kis csabaira, így hozzászólva.

Egy hete voltak barátaink látogatóban, hoztak echte csabai kolbászt, meg lökösházi kenyeret (mivel azok csak

együtt a legjobbak)

Volt szerencsénk évekig élvezni a Csabai első kolbászkirály(googli a barátod, nézz utána) termékét, no meg az őseink által készített kolbászokat, saját gyártásban is, de, amit most hoztak, már nem az igazi.

Meghalt a Király.

Mikor egy-két falat után elő kell venni a fogpiszkálót, mert az inak beakadnak a fogaink közé, hát akkor ki a fene akar többet enni belőle???

Ez a kolbi egy ismert hentesmester gyártmánya, húsboltja is van, mondjam még???

Előzmény: gombászok (3022)
gombászok Creative Commons License 2017.10.17 0 0 3022

Ha már csabai kolbász:

- eladásra sokan csak a hasznot nézik, ők vannak többségben, olcsó alapanyag, még fagyasztott!! húsokat használókról is van infóm. Na, ezek olyanok is.

- ha kerestek kolbászt, nézzétek meg a hátteret: amelyik gyártónak hentesüzlete is van, jó eséllyel a kimaradt, tőkehúsnak nem alkalmas alapanyag dominál, jó erőspaprikával felturbózva.

- anno, mikor még ott laktunk volt egy-két megbízható, azóta őket sem ajánlja a csabai barátom.

Ha kérdeznétek, akkor sem tudnék ajánlani, a személyes felderítés, rokonok, ismerősök segítségét kérve biztos találtok jó minőséget!!

Kezdjük unni a gyártást, lehet, első szezon lesz, hogy nem saját előállításút fogunk enni, ha tudok majd ajánlani, fogok.

nagypapi51 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 3021

Hét végén csabai kolbász fesztivál! :)

Előzmény: Boarhunter (3020)
Boarhunter Creative Commons License 2017.10.16 0 3 3020

Ez elég erős szegénységi bizonyítvány...

Eladásra jó a szar is...a híres kolbászból...

Előzmény: pgy57 (3017)
pgy57 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 3019

A sarkos vélemények pörgetik fel a kevésbé frekventált, jobb sorsra érdemes topikokat.

Előzmény: öreg_néne_b (3018)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.16 0 0 3018

Mivel észleltem, hogy bors van benne, meg sem kóstoltam.

Ennyire nem kellene...

Előzmény: pgy57 (3017)
pgy57 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 3017

Én csabai vagyok, tanyán élő kolbász-soviniszta, Nekem a saját magam által készített kolbász az etalon.

Az igazán jó kolbásszal a gazda megkínál vagy megajándékoz, de nem ad el belőle egy dekát sem.

Szarvasi vagy békésszentandrási kolbászról már hallottam, az említett békésit láttam is. Mivel észleltem, hogy bors van benne, meg sem kóstoltam.

Előzmény: homerx (3016)
homerx Creative Commons License 2017.10.15 0 0 3016

mi bekes megyeiek vagyunk. nalam az etalon a szarvasi, szentandrasi es bekesi kolbasz. itt mindenhol laknal rokonok, evente tobbszor latogatunk le. ha nem hazit, akkor a bekesi piac melletti husboltbol szerezzuk be a finomsagokat.

nem akarok direkt reklamot, de a bekesi kolbaszra rakeresve gyorsan hozza a talalot.

btw, mi van miriuta macival?

Előzmény: pgy57 (3015)
pgy57 Creative Commons License 2017.10.15 0 1 3015

Némelyik mostani, csabainak mondott, kolbásznál az egykori ZÖLDÉRT kolbász is jobb volt, pedig az csülökhúsból és ipari szalonnából készült!

Előzmény: JZita BLászló (3013)
Boarhunter Creative Commons License 2017.10.14 0 0 3014

Köszönjük Emese...

JZita BLászló Creative Commons License 2017.10.14 0 0 3013

Azért az igazi a Csabai! A csabai kolbász klub olldalán találhattok néhány kolbászkészítő elérhetőséget!

http://www.kolbaszklub.hu/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!