Keresés

Részletes keresés

Cebrail21 Creative Commons License 2015.08.16 0 0 4669

Tű hegyével, nagyító alatt  megnyomhatja a szemcsét. A csillámfélék kicsit hajlékonyak, de  aztán hasadnak.  Már igen csekély tengelyre merőleges nyíró erőre is lapokra hasadhatnak széjjel. 

Légi felderítésben nincs tapasztalatom. 

Előzmény: zounok7 (4668)
zounok7 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 4668

Hát köszönöm a választ, igazából még sosem láttam mosott aranyat, ezért voltam bizonytalan. Ezt a kérdéses szemcsét rögzítettem tárgylemezen, de találtam két hasonlót. Hát hasítani biztos nem tudnám, ahhoz nem elég finomak a mozdulataim, de a hajlítást megpróbálom. Ha csillám, gondolom elpattan. De már meggyőztél amúgy 😃

Amúgy a tiszai képekről mi a véleményed?

Előzmény: Cebrail21 (4667)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 4667

Tapasztalat, hogy ha kételyeink vannak egy szemcsével kapcsolatban, akkor az nem szokott arany lenni. Az arany ugyanis minden irányból nézve olyan erősen csillog, hogy nem maradnak kételyek. Szerintem az a legegyszerűbb vizsgálati módszer, ha a csillámféléket ujjal megdörzsölve vagy körömmel megnyomva még vékonyabb lemezkékre hasítjuk. 

Előzmény: zounok7 (4665)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 4666

A hegyek között a csillámfélék másabbak mint a Dunában. A biotitnak eredetilrg  feketés, hatszöges oszlop alakú jegecei vannak, amelyek fedőlapjai súrló fényben aranyosan csillannak meg. A flogopit ugyancsak hatszöges oszlop, és aranyosan csillog, a muszkovit viszont fehéres.  A hatszöges oszlopok a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen hasadnak, a biotit vízben ázás során feketéből aranyosabb csillogásúvá válik.  A megtalált darab feltehetően még nem hasadt vékonyabb lemezekre, ezért üthet el a Dunában megszokott csillámoktól, amelyek többnyire már átlátszó lemezekre estek szét. A muszkovit macska-ezüst néven ismert, átlátszó ezüstösen csillan meg. A szóban forgó darab inkább macska-arany azaz biotit vagy flogopit (én flogopitra tippelnék,) amely még nem esett teljesen széjjel, enyhén megviselt és kopott, nyilván újonnan került a Dunába. Az, hogy nem átlátszó, az attól lehet, hogy még vastag.  

Az aranyat a társaságáról is fel kehet ismerni. Kedveli a vöröses gránátszemcséket,  de még inkább a fekete magnetitet. Ha a szóban forgó szemcse macska-ezüst társaságában volt, akkor még kevésbé valószínű, hogy arany lenne... 

 

 

Előzmény: zounok7 (4664)
zounok7 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 4665

Vajon létezik egyszerű teszt a kérdés eldöntésére? Próbáljam melegíteni, vagy savazni és akkor elkülönülne az arany a csillámtól?

 

Előzmény: Cebrail21 (4663)
zounok7 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 4664

Kedves Cebrail21!

 

Köszönöm a hozzászólást. Én is gyanakszom, hogy nem arany, mert elég könnyen mozgott, viszont a mikroszkóp alatt részben sem volt áttetsző, és kifejezetten fémes hatású volt. Láttam mellette sok csillámot is, de azok inkább ezüstösek voltak és még könnyebben mozdultak. A beillesztett kép amúgy egy fókuszsorozatból lett összeillesztve (12 képből, ugyanis a mikroszkópnak nagyon kicsi a mélységélessége).

3D-ben lemodellezve a felületet az alábbi kép adódik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennél lényegesen laposabb, de nem sikerült beállítanom azt, hogy az egyes képekhez, mekkora függőleges távolságot rendeljen.

 

 

 

 

Előzmény: Cebrail21 (4663)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 4663

Az, hogy a felületi feszültség megtartja és elúszhat, még nem zárná ki, hogy aranyról legyen szó, hiszen ekkora méret esetén (0.5 mm) az aranyszemcsék még elúszhatnak. Igen nehéz fénykép alapján meghatározni, de nekem inkább csillámfélének tűnik. A felülete túl sík. Úgy hiszem, hogy az eredeti hatszög alak alul megmaradt, felül letöredezett, az alsó két él szinte tökéletesen megvan csak kopott, az oldalsó két élnek csak az alja maradt meg. Az oldaléleknél mintha vékony recéket látnék a fényképen, ami bizonyára a csillám lemezes felhasadozásának a kezdeménye. Szerintem a szemcse bizonyára "macskaarany", flogopit vagy biotit töredék. 

 

Előzmény: zounok7 (4662)
zounok7 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 4662

Ma kíváncsiságból átmostam egy Duna partjáról begyűjtött sóderes mintát. Abban találtam az alábbi szemcsét. Szerintetek ez arany? Amúgy kb 0,5 mm volt a legnagyobb hossza, de a víz teteje elég könnyen felkapta. Ránézésre viszont teljesen fémes, nem csillámnak tűnik.

 

 

zounok7 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 4661

Bocsi, a link helyesen:

 

http://galeria.index.hu/belfold/2015/08/11/homokzatonyok_a_tiszan

 

Mik lehetnek azok a vörös foltok?

zounok7 Creative Commons License 2015.08.12 0 0 4660

Sziasztok, nem régen kezdtem el olvasni a fórumot. Ma olvastam az alábbi cikket az indexen. Szerintetek érdekes lehetnek azok a sötét foltok, vagy csak az agyagos part látszik olyannak?

 

http://index.hu/galeria/index/belfold/2015/08/11/homokzatonyok_a_tiszan/ajanlo

 

Üdv

The Great Rat Creative Commons License 2015.08.11 0 0 4659

Hát tálból nálam van választék :D

 

Előzmény: BLAtti (4657)
AranyPeti Creative Commons License 2015.08.11 0 0 4658

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni, budapesti vagy környékbeli aranyásótól. Én még kezdő vagyok ezen a területen, de nagyon foglalkoztat az aranymosás.

 

Van egy-két érdekes rögöcském, amiről nem tudom eldönteni, hogy arany van-e benne vagy, sem. Valamint, találtam egy lelőhelyet, aminek a vizében százával vagy inkább ezrével úszkálnak "aranypikkelyek". Nem tudom, hogy az-e vagy sem, ezért szeretném megmutatni egy hozzáértőnek, hogy érdemes-e a hellyel foglalkozni, vagy sem.

Hoztam belőle mintát is, szívesen elvinném egy hozzáértőnek, hogy nézze meg, esetleg mossa ki, hogy valóban arany van-e benne, vagy sem. Aztán fogjuk össze, és közösen álljunk neki, és mossuk ki, ha érdemes.

Képeket tudok e-mailben küldeni.

 

Köszönöm a segítséget!

 

Üdv.

 

Peti

BLAtti Creative Commons License 2015.08.09 0 0 4657

Szervusz. A gyári tálak bizony nem olcsóak, azonban a véleményem az, hogy a kezdetekben sokat segítenek, mert nehezebb belőlük elveszteni az aranyszemeket. Azonban kitartó gyakorlással egy idő után ráérezve a fő fogások közül a fontosabbakra, már szinte bármivel tudsz majd "tálazni".

Ugye eleink megégetett falapáttal nézték az aranyat és számolták meg a fent maradt aranyszemcséket. Ez gyakorlottabbaknak már akár vaslapáttal is megy ma már. 

Javaslom, hogy csatlakozz elsőre olyanhoz, aki már tud tálazni, rendelkezik egy, vagy többféle tállal is és a tál mozgatását tanuld meg tőle, aztán értékeld át a pénzügyi dolgokat. Lehet nem is lesz rá szükséged, hogy vegyél egyet.

Minden jót!

 

Előzmény: panna0328 (4655)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.08.09 0 1 4656

Örülök hogy segíthettem!

 

Ha elakarod kezdeni akkor mindenképpen szerezz be egy mosópadot mert tállal nem érdemes szarakodni! Mintavételre jó vagy a végeredmény kimosására ha nagyobbak a szemcsék. Egyébként a kimosott arannyal teli fémes homok amit kimostál a szövetekből rozsdás vaslapon tisztítható meg egyenletes és megfelelő erősségű vízelosztás beállításával de a neten sok mindent megtalálsz ezekkel kapcsolatban. Már az is sokat ér ha olvasgatod a fórumot, a google-ban is rákereshetsz ezekkel kapcsolatos témákra, a youtube -on is van egy pár videó illetve beteszek neked ide egy oldalt;

 

http://aranymosasitthon.blogspot.hu/

 

Innen sok mindent megtudhatsz.

 

Padot tudsz csinálni magadnak miután jobban utánanéztél a dolgoknak de ha valami gondod adódna itt is segítséget tudsz kérni, biztos segít valaki vagy ha egyáltalán nem vagy az az ezermester vagy nincs időd barkácsolni akkor vehetsz az ebay -ról is egyet vagy megkérdezheted itt is hogy nincs e valakinek eladó.

 

Sok sikert kívánok! Üdv; HUN. gyerek :)

 

Előzmény: "Aranyászok" (4654)
panna0328 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 4655

Sziasztok, 

Olcsó aranymosó tálat tudnátok nekem ajánlani? Gyári tálak 9ezertol kezdődnek és azért azt lássuk be erős túlzás egy műanyag talert ennyit kiadni. Köszönök minden segítséget 

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.08.05 0 0 4654

Kedves HUN. gyerek!

Igen, köszönöm, megvagyok, olvastam, de csak ma este tudtam rá reagálni (nekem is kicsit sűrű volt az utóbbi pár nap :).

Itt is megköszönöm a segítségedet a kísérlet sikeres teljesítéséért! :)

 

Ennek eredményeképpen közhírré tétetem, hogy a "család kontra én fogadás" döntetlennel zárult!

HUN. gyerek szakszerűbben tudná elmondani a homokunkkal kapcsolatos tapasztalatait, de leegyszerűsítve én azt tudom mondani, hogy volt is arany, meg nem is. A nehéz szemcséket jól felismertem, a csillámot is, már "csak" a piritet, a termésrezet, a termésrézzel kevert aranyat, és a tiszta aranyat kellene megtanulnom halálbiztosra megkülönböztetni... Még nem tudom, mihez kezdjek ezek után a kapott információkkal, mindenesetre azért jó volt egy olyan ember szakvéleményét hallani, aki jóval többet ért a témához, mint én (v. a családom). Azt gondolom, hogy ha hatékony szeretnék lenni aranymosás tekintetében, akkor még sokat kell tanulnom. Azt gondolom, hogy lehetne sürgős is nekem ezen ismeretek elsajátítása, de jelenlegi életmódom ezt nem teszi lehetővé. (Az 5 éves tervemben ez az elfoglaltság nem szerepelt :) Ugyanakkor kíváncsi természetű ember vagyok, és szeretek az élet által felkínált jó lehetőségekkel élni. De azt is tudom, hogy még ha jelenleg nem is menne a reggeltől estig való aranymosás, akkor is tisztességesen meg kellene tanulnom az alapokat, mert abban a kis időben, amit erre tudnék szánni, illenék jól is végezni a dolgomat... Azt hiszem a tállal való mosás az első komoly leckém, igaz?

 

Üdv, "Aranyászok"

Előzmény: HUN. gyerek (4653)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.08.03 0 0 4653

Szia Aranyászok!

 

Válaszoltam az emailedre a kísérleteimről! :)

Előzmény: "Aranyászok" (4649)
losznya Creative Commons License 2015.07.31 0 0 4652

Szia!

 

Ha valóban a kézi aranymosást végeznéd akkor az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság engedélye kell!

Ha szivattyúznál, akkor az előbb említett szerv nem fog engedélyt adni, viszont a területileg illetékes jegyzőnél kaphatsz egy papírt, ami nem ér semmit, mivel a tevékenység így a bányatörvény hatálya alá esik.

A lényeg, hogy az engedélykérésben hivatkozd meg a vonatkozó bányatörvényt, és az eszközök felsorolásakor lapát, pad, vízmerítő legyen feltüntetve. Hangsúlyozd, hogy alkalmi jelleggel végeznéd és nem szándékozol környezetkárosítást elkövetni.

 

Szerintem, ha a kézi mosásnál maradsz, és mosás után felszeded a szemetet és eligazítod az általad megmozgatott fövenyt, akkor nyugodtan lemehetsz a partra engedély nélkül mosni. Senki nem fogja megkérdezni hogy van e engedélyed.

Előzmény: borax77 (4650)
borax77 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 4651

Üdv ismét!!

A törvényt megtaláltam!!

Sziasztok

borax77 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 4650

Üdv Mindenkinek!!!Segítség reményében fordulok Hozzátok!

 A mosáshoz szükséges engedélyről szeretnék először kérdezni, mely szerint:

Az engedélyt az adott Duna szakaszhoz tartozó település jegyzőjétől kell kérnem,vagy az én lakhelyem jegyzője adja!!

Az engedéllyel mettől-meddig moshatok?

Milyen hatóság engedélye kell még a mosáshoz?

Az engedély beszerzése egyszerűen megy avagy kukacoskodnak?

Melyik törvény szabályozza az aranymosást?

Más: a hazavitt fövenyt otthon kimostam ,úgy gondolom sikerült is megtalálni benne az aranyat,az elején a homokban még találtam kb:1mm nagyságú fémes kinézetű lemezkét,az mi lehet?(pirit)

A Dunai aranyszemek mind ilyen porszemnyi méretűek,mint amit én találtam a magnetit között,vagy azért akadnak nagyobbak is? Mi számít nagyobb szemnek?

 

Kézi szérkét vennék.Csak garett készlet szerezhető be ,

vagy Valakitől tudnék-e venni hexet!szivesen veszek minden alyánlatot!

Mikor lesz(ha lesz)a legközelebbi találkozó és hol? Bocs a merev stílusért! Előre is köszönöm!

Sziasztok!

 

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.27 0 0 4649

Köszönöm a helyreigazítást! :)

Azt hiszem elkapott az aranyláz... pár nap(?) és kigyógyulok belőle... :)

 

Megkérdezhetem kinek, hogy került az életébe az aranymosás szeretete? Mert gondolom aki már évek óta űzi, az csak szeretettel tudja űzni, másképp már rég feladta volna, és nem adna mérhetetlen türelemmel jobbnál jobb tanácsokat fakezű zöldfülű kezdőknek... :)

Becsülöm az ilyen elhivatottságot, és érdekel, hogy hogy is kezdődött másnak, hogy került a patak- vagy a Duna partjára egy tállal a kezében és eszmélt rá, hogy ő ezt most komolyan akarja csinálni?!

 

Ha valakinek kedve van elmesélni a saját történetét, én szívesen meghallgatom!

 

Szép estét Mindenkinek!

 

Ui.: a májusi pereszkés hasonlat nagyon tetszik, és nagyon is helytálló, csak nincs a közelemben senki, aki meg tudná mutatni melyik is a melyik?

Előzmény: Nyuszi62 (4647)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 4648

Ne felejtsük el megjegyezni, hogy a higany (kéneső) az arannyal, ezüsttel, rézzel stb. amalgámot képez, ellentétben a macskannyal. 

Előzmény: Nyuszi62 (4647)
Nyuszi62 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 4647

Nagyon jó az elképzelésed, csak már sok száz (  pár ezer?) éve ismerik és alkalmazzák az elvet.

 

Az a bizonyos keresett folyadék a higany.

Megfelel az elvárásoknak, nagyobb a fajsúlya mint a víz, és kisebb mint az arany.

 

Kísérletképpen, minden a higanyba dobott szemcse közül - ami arany  - az elmerül,

a többi, ami nem arany (bármennyire is hasonlít rá,) a felületén úszik.

 

Mivel a higany veszélyes és mérgező, ezért használatát nem ajánlom, csak a megfelelő tapasztalatokkal rendelkezők alkalmazzák!!!

 

Kezdetnek azonban a vegyészkedés  helyett én is a tányérral történő mosás gyakorlását ajánlom.

Olyan ez mint a gombák felismerése, könyvekből nehéz a meghatározása egy-egy fajnak,

de ha már láttál egy gyilkos galócát, nem téveszted össze a májusi pereszkével.

Csak egyszer kell hogy a mosótányér alján rád mosolyogjon egy aranyszemcse, soha többé

nem kevered össze a többivel.

Jó gyakorlást!

Előzmény: "Aranyászok" (4645)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4646

Lemaradt: átlátszó tál, hogy oldalról is látszódjon, mi, meddig ülepedett benne, és a folyadéknál is így jobban belegondolva célszerűbb, ha az is valamilyen átlátszó, vagy áttetsző anyagból van...

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4645

Üdv!

Én abszolút nem vagyok kompetens az aranymosásban, de a háztartási dolgokban igen. És nekem is megfordult az elmúlt pár napban a fejemben, hogy egy olyan folyadék volna praktikus ilyen szétválasztósdihoz (a végén), aminek nagyobb a fajsúlya, mint a víznek és egyéb kiválasztandó szemcséknek, de kisebb, mint az aranynak. (Csak én még nem jutottam idáig a saját történetemben.) Szóval van néhány kipróbálatlan, eszement ötletem (hogy jó, vagy nem jó, azt majd a hozzáértők megmondják :), +tényleg csak gondolatébresztőnek szánom, semmi másnak (nem volt még időm fajsúlyra tesztelni ezeket!): zselatin, méz, mosogatószer, sampon, gríz (nem tejben megfőzve, úgy nem gazdaságos), bármilyen krém, joghurt, majonéz és társai, egyéb nem veszélyes anyag, ami megfelel a fajsúlyi feltételeknek + újrahasznosítható módon felhasználható, hogy ne pocsékoljunk, és ne szennyezzük feleslegesen a környezetet.

Úgy képzeltem, hogy egy tálba, mélyebb edénybe lehetne önteni a megfelelő fajsúlyú folyadékot, behinteni vele a száraz, tálban maradt vegyes szemcsékkel és lekanalazni azt, ami nem arany, át egy szűrőbe (hogy újra lehessen hasznosítani a folyadékot), és a végére maradna az arany lefölözése (szintén leszűr, újrahasznosít).

Bár lehet, hogy ez az egész baromság, és csak megártott nekem a meleg. Sajnálom, ha zöldségeket beszéltem, a jószándék vezérelt (tudom, "a Pokolba vezető út is...")

Ui.: az egyéb folyadékok fajsúlyának kiszámításához ajánlom Öveges professzor kísérletét erre, közérthető, és gondolatébresztő is (azt a kísérletet kell keresni, amiben azt találgatja, hogy az arany gyűrű tényleg arany gyűrű-e és ha igen, akkor mennyi lehet megközelítőleg az aranytartalma. Ezen elv, kísérlet alapján az egyéb folyadékok  fajsúlyát is ki lehet aránylag könnyen számolni otthon is)

Szép estét! :)

Előzmény: Axon120 (4644)
Axon120 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4644

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy galliumot lehet-e/érdemes-e arra használni, hogy a sűrítményt tovább dúsítsuk vele? A 6 g/cm3 sűrűsége miatt arra gyanakodnék, hogy nagyjából bármi, ami nem arany, az úszik a gallium tetején, míg az arany nem. Vagy utána problémás lenne az aranyat visszanyerni a galliumból? Esetleg valami reakcióba léphetne a galliummal? Azt tudom, hogy a víz és a levegő nem. Előre is köszönöm a válaszokat!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 4643

A tünetek majdnem mind azt mutatják, hogy csillámfélékről van szó. A csillámfélék hatszöges oszlopos jegecei a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen hasadnak. Ujjal megdörzsölve , vagy körömmel megnyomva még vékonyabb lemezekre hasadnak.  

Az lenne a legjobb, ha megnézne egy kis valódi aranyat. Keressen sötét-vöröses homokot a Dunánál, mossa egy tállal addig, amíg a legalján meg nem találja a valódi aranyszemcséket.

A vörös gránáthomok kimosása során a maradék világos kvarchomok távozásával a homok egyre sötétebb-vörös gránát-homok lesz, majd csak a fekete magnetit-homok marad az arannyal.  Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de ha sikerül, akkor már tudni fogja, hogy mit kell keresni. Természetesen más folyóvizek hordaléka esetén más nehézásványok lehetnek, de az almandin-gránát és a magnetit elég szokványos. Bizonyos mennyiségű feketés-szürke amfibol is lehet a kvarc és a gránát távozása között. A Dunára nem jellemző, de más folyóvizeknél esetleg a fekete ambifol nagyobb mennyiségben lehet jelen, vannak patakok, amelyekből hiányzik a gránát, vagy a magnetit. Egyszerűen arról van szó, hogy a mosáskor a nehezebb fajsúlyú szemcsék lassabban mozognak, míg a könnyebbek gyorsabban. A kisebb aranyszemcsék esetén talán ügyetlen mozdulatokkal egy tapasztalatlan kezdő még elügyetlenkedhetné a dolgot a mosás során, de akkora aranyszemcsék, amekkorák a fényképen voltak, ha egyszer rázással a tál fenekére jutottak, akkor onnan ugyan nem sodródnának el, és a fenéken is maradnának szerintem kb. úgy 90 % valószínűséggel. Az apróbb aranyszemcséket a felületi feszültség is megemelhetné, de akkora arany-darabok amekkorák a fényképen voltak, nemigen úsznának el a felületi feszültséggel. ( A 0.5 mm-esnél kisebbek  még elúszhatnak. ) A múltkor írtam (4432,4434) arról, hogy a 0.5 mm-esnél nagyobb aranyszemcsék gyűröttek szoktak lenni, nehezebbek is, és ezért kissé másképp viselkednek a mosás során, mint a szokványos szemcsék. A csillámfélék viszont nem gyűrődnek, inkább felhasadoznak, és hasadásuk előtt peremük letöredezhet, felbodorodhat.  

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
losznya Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4642

Itt a kulcsmondat: "a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen".

Amit keresel az minden irányból egyformán csillog, vagy ha nem csillog akkor is az adott fényviszonyok között minden oldalról ugyanúgy "töri a fényt".

 

A tálazással kapcsolatban pedig számtalan videó van a YT-on. Csak írd be, hogy gold panning. A tál formája nem annyira lényeges, viszont az alap mozdulatok elsajátításához tökéletes.

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4641

Üdv Mindenkinek!

 

Nos, tettem még pár kísérletet, valamint próbáltam kiművelni magamat fizikából és kémiából is. Jó pap holtig tanul ugyebár... :)

 

Tehát: először megpróbáltam a tanácsoltak szerint kimosni egy tálban az aranyat(?), de vagy nagyon bénán csináltam vagy a fizika szólt közbe. Arra gondolok itt, hogy a lemez alakú szemcsékre másképpen hat a vízben a felhajtóerő (művelődtem), mint ha a szemcse nagyjából gömb alakú lenne. Gondoljunk csak a hajókra, azok is nehezek, és mégis úsznak valahogy. Szóval, mint mondam, vagy nem jól mozgattam a tálat, vagy eleve ilyen lapos, lemez alakú szemcséket nem is lehet így kivadászni (vagy nem egy abszolút fakezű kezdőnek). Ezt a kísérletet ezen a ponton befejezettnek nyilvánítottam.

 

Ezután a kémia-, és ásványtan továbbképzésem következett, különös tekintettel arra, hogy mi, mikor, és hogyan korrodál. Ennek eredményeképpen belefogtam következő kísérletembe, még mindig ugyanazzal a tesztcsoporttal. Az összes szemcsét ismét 20%-os ecetbe (új adag) helyeztem és annyi "őstengeri" sót szórtam hozzá, hogy már a só a végén nem tudott feloldódni benne (tömény ecetes-sós oldatot készítettem), mindezt egy lapos aljú porcelán tálkában (kiraktam a szabad levegőre kintre, nem fedtem le). Eredménye 24óra után: a szemcsék fele korrodálódott, vagyis fekete lett, vagy áttetsző világosbarna és mindkét színváltozat a fényét teljesen elvesztette. Gyanítom, hogy ez a fele nem arany... ;)

Az egész 1/4-e még mindig fémesen, világossárgán csillog, valamint a maradék 1/4 kicsit sötétebb sárga színű szintén. Fontos: mindegyik szemcse lapos, mintha hengerelték, vagy lapították volna, ezért oldalról nézve a nagyjából lapos teteje (van ami szabad szemmel teljesen laposnak tűnik, valamelyik kicsit gyűrtnek vagy nem teljesen síknak) a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen. Meg ne kérdezzétek, hogy mennyi a fény beesési szöge ilyenkor, ha csillog, mert ennyire okos nem vagyok! :)

 

Szóval ezek után megint megpróbáltam klasszikus módon mosni, de nem tudtam vele zöldágra vergődni... Illetve helyesbítek, mert a fekete szemcsék felének mintha csökkent volna a fajsúlya, ezért a víz felszínéhez közelebb úszkáltak és így könnyen le lehetett önteni őket.

 

Egyébiránt -amint a mellékelt ábra is mutatja-, én is szeretek kísérletezgetni (más témakörökben), de ez most úgy érzem kifog rajtam. Viszont szeretném, ha kiderülne, hogy mivel is szórakoztattam magamat az elmúlt pár napban, jó lenne tényleg tudni, mi van a homokban? :)

Ígértem egy e-mail címet: aurum333@freemail.hu

Ide várom a max. 3 önkéntes jelentkezését (postázási cím, postafiók megadásával, részletek lásd előzmények), akik tudják, hogy mit, hol, hogyan kell keresni, és segítenének nekem megoldani ezt a kérdést!

 

Köszönöm Mindenkinek az eddigi segítséget, nagyon kedvesek vagytok!

Előzmény: HUN. gyerek (4640)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.23 0 0 4640

Én megtudom neked állapítani, nekem küldhetsz mintákat ha úgy gondold! ;)

 

A kémiában is jártas vagyok és kísérletezni is szeretek.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!