Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.20 0 0 2644

mellébeszélsz. kizárólag a levelezőlista kapcsán tett csúsztatásodat tettem szóvá. a többi hsz-odra nem reagáltam, mert a hangnemet én is kifogásoltam már azelőtt. (bár néha tökéletesen meg tudom érteni, amikor ilyen szintű tájékozatlanságot és kötözködést látok.)

igen, tájékozatlan vagy. nem vetted a fáradtságot, hogy olvass. vicces, hogy ilyen naivan el is árulod magad: "Szabad választás? Miért, nem választhatod szabadon az otthon szülést vagy a háborítatlanul szülést? Eddig úgy tudtam, hogy ez nem tilos."

javaslom, hogy előbb olvass, utána kérdezz, ha valamit nem értesz vagy nem tudsz és csak utána kötözködj és minősíts. tényleg elképesztő ez...

a férfit az email címedből gondoltam, ha nem az vagy, akkor elég félrevezető, változtasd meg.

én amúgy csak egy drukker vagyok, nem kisérek szüléseket. pusztán az emberek szabad választását támogatom.

Előzmény: kriszta-x (2642)
holist Creative Commons License 2006.04.20 0 0 2643
Két dolgot szeretnék mondani.

Az egyik az, kriszta-x, hogy nem, nem írtad meg, hogy mi kifogásod a levelezési listánk tagfelvételi szokásai ellen. Mi is gondoltunk arra, hogy nyitunk egy másik, nyilvános de moderált listát is az érdeklődőknek, de az érdeklődőknek ott a szules.hu, mi meg mindannyian sokgyerekes, általában autonóm és munkaigényes életmódot élő emberek vagyunk, erre nincsen időnk.

Másodszor, szeretnék válaszolni valamire, ami meg nálam veri ki a biztosítékot:

" Miért, nem választhatod szabadon az otthon szülést vagy a háborítatlanul szülést? Eddig úgy tudtam, hogy ez nem tilos."

Ezt talán úgy lehetne másképpen mondani, hogy "A nevem kriszta-x, és olyan iszonyatosan hülye vagyok, hogy az már vicces".

Na figyelj:

Az otthonszülést nem támogatja a TB.

A szülészeti szakkollégium tiltja az otthonszülést és azt állítja, hogy aki otthonszülni kívánó nőt támogat, az szakmai etikai vétséget követ el.

A szülészeti szakkollégium háromszor tiltotta el Geréb Ágnest szakmája gyakorlásától, a jelenlegi, tökéletesen felesleges bűnügyi eljárást is ők indították.

Otthonszülők rendszeresen kerülnek súlyosan megalázó helyzetbe, amikor frissen született gyerekük állami adminisztrációját próbálják intézni: megtagadják az anyakönyvezést, nem kapják meg a másoknak járó juttatásokat, nem adják ki nekik a vércsoport-összeférhetetlenség esetén szükséges szérumot (!!!).

Azoknak pedig, akik most annyira felkapták a vizet:

nyolc éve érvelek, nyolc éve mondom el újra és újra, hogy statisztikailag jobbak az eredmények otthonszülésnél és hogy a kórházban (ismétlem, a jelenlegi, nem megváltoztathatatlan, de ténylegesen nagyon nehezen változó orvosi képzési és kórházi gyakorlat miatt) nagyon sok olyan veszély áll fenn, ami otthon nem, és azt is, hogy tudományos kutatások igazolták, hogy a szülés kimenetelére ható legfontosabb faktor (nem csak az emberben, hanem minden emlősben) az anya komfortérzete.

Ennek ellenére újra és újra megkapom, hogy felelőtlen, buta, hazudós gyerekgyilkos vagyok.

Egyáltalán nem várom el, hogy velem tisztességesen beszélgessenek, mert már megtanultam, hogy erre nem számíthatok.

És egyáltalán nem akarok semmiféle "missziót" meg "küldetést", se krisztusi alázattal (szerintem ez az abszurdum, mást alázatra felszólítani! az alázat az olyan dolog, hogy az elvárásként kizárólag saját magammal kapcsolatban jelentkezhet.... amikor velem közlitek, hogy a saját gyerekeim életét felelőtlenül veszélybe sodrom, akkor hol az alázat? amikor velem közlitek, először, hogy ne induljak ki mindig a magam szűk tapasztalataiból, aztán meg, ha felsorolom, hogy mi mindenből indulok ki, akkor meg azt, hogy ne legyen olyan nagy a pofám, akkor hol az alázat?), se máshogy. Nem vagyok egy kultúrmisszió, egy kibaszott állampolgár vagyok, aki ragaszkodik a jogaihoz (arról valóban alkotmánybírósági határozat van, hogy lehet az otthonszülést választani, csak éppen a gyakorlatban a szülészeti szakkollégium erre magasról szarik - hát nem különös?).

Természetesen lehet kórházban háborítatlanul szülni (én is ismerek ilyent, magam is írtam róla) - Magyarországon azonban ez vagy néhány, pesti "bababarát" kórházban dolgozó szülészhez kötődik (de még nekik is megvannak a korlátaik és a paráik, mint szintén írtam, nem lehet megbízhatóan számítani arra, hogy a magatartásuk végül is háborítatlanság-párti lesz) vagy simán a szerencsés véletlen kategóriájába esik.

A feleségem (komplikációmentes terhesség esetén) akkor is otthon akarna szülni, ha a kórházak tökéletesen működnének. Én csak annyit kérek, hogy ehhez legyen neki joga, meg kapja meg azt a támogatást (egy szemernyivel sem többet!) amit minden kórházban szülő kismama megkap.

És leírom mégegyszer: azok, akik ahhoz ragaszkodnak, hogy a kórházi, hospitalizált szüléseik úgy voltak nagyszerűek nekik, ahogy voltak, az öneltagadás állapotában vannak, és lehet, hogy ott is maradnak életük végéig. Ez abszolút magánügy és semmi közöm hozzá (bár valahol sajnálatos). Az, hogy ez az állapot másképp indokolhatatlan, heves agressziót szül azok felé, akik nincsenek ebben az állapotban és a szülésüket szakrális eseményként is átélték (és nem csak az imádott gyereket eredményező kellemetlen, de az eredmény érdekében elviselhető és elfogadható nehézségként) - na ez az agresszió már beleszól az életembe, vagy legalábbis próbálkozik - szerintem a szülészeti szakkollégium állásfoglalásának a legmélyén is ott van.

Utolsó dolog: én soha nem kiáltok moderátorért, azért szoktam régebben kiáltani, hogy a moderátor intézményét az index szüntesse meg. Aztán elhagytam, mert láttam, hogy nem fogják.

Üdv,
holist
Előzmény: kriszta-x (2642)
kriszta-x Creative Commons License 2006.04.20 0 0 2642

'"ezek után egy kriszta nicknevű férfi beleköt, hogy mégis milyen alapon merik megválogatni a titokzatos levlista tagjait. elment az eszed, fiam???"

malena higgadj le. Nem fogom mégegyszer leírni, hogy mit kérdeztem és a többit sem. Olvasd el. Nem a megválogatás ellen van kifogásom, "csupán" a stílus ellen és a módszer ellen, de ez már téged ne zavarjon. Ha téged az boldoggá tesz, a véleményemet megtartom magamnak, engem sem túlságosan érdekel a tiéd és végül is igazad van: ha neked megfelel az útszéli, tahó stíl én minek zavartassam magam, elvégre fogalmam sincs, miről van itt szó. Ha mást nem is, ezt mindenesetre elmagyaráztátok. Nem baj, majd tájékozódom máshonnan, de ha a a hozzád hasonlók asszisztálnának a "háborítatlan szülésemnél", hát... inkább háborgassanak.

Szabad választás? Miért, nem választhatod szabadon az otthon szülést vagy a háborítatlanul szülést? Eddig úgy tudtam, hogy ez nem tilos. Bár lehet, hogy megint én vagyok tájékozatlan, félreinformált és nem hevertem ki a szülés közben ért traumáimat, korlátolt vagyok továbbá beleszólok az itt már otthonos adok-kapokba. Az már ne zavarjon sem téged, sem más hozzád hasonlókat, hogy én csupán az aggályaimat vetettem fel. Ezért szerintetek elutasító vagyok. És tényleg: a hangnemet valóban elutasítom. 

Ja! Tetszik ez a férfi-dolog. Szimpibb, mintha magadhoz hasonlítottál volna (jelzőket már nem írok). Az eszem? Nos, lehet hogy eddig nem volt (merthogy meg mertem itt nyikkanni), de te és néhány hozzászólás aztán észhez térített.

Előzmény: Törölt nick (2641)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2641

itt mindenki megőrült?? nem olvastok, csak a saját (bocs, de tényleg korlátolt) nézeteiteket ismételgetitek katatón módon??

mi az, hogy ne reklámozza a levelezőlistát??? holist leírta, hogy az ilyen állandó és durva támadásoktól menekülve hozták létre, több nyílt kisérlet után. ezek után egy kriszta nicknevű férfi beleköt, hogy mégis milyen alapon merik megválogatni a titokzatos levlista tagjait. elment az eszed, fiam???

olyasmit meg mi a francnak húztok magatokra, ami nem rólatok szól?? bocs, gabi, de ha valaki azt írja, hogy ezek és ezek sötétek, akkor te odaugrasz, hogy sötétnek neveztél?? hát ez nevetséges, de inkább szánalmas. nem érzed? 

hagyjátok már békén a háborítatlan szülés híveit! egy idő után nem gyanús magatoknak is, hogy egyre vadabbul hergelitek bele magatokat??

nincs épeszű ember, aki ebből ne azt olvasná ki, hogy ti a saját bizonyítványotokat akarjátok magyarázni. de itt senki nem kéri az ellenrőzőt, ezt kéne már megérteni! közülük senki nem vonja kérdőre teátrálisan felháborodva a kórházban szülőket, hogy hogy merték kockáztatni a baba életét. épp fordítva, az otthonszülőket bárki nyugodtan meri pocskodniázni meg felelőtlenezni, akinek csak épp jól esik. hát nem érzitek, hogy milyen gáz ez???

a szabad választás joga, csupán ennyit kérnek. olyan nehéz még mindig ezt megérteni, ennyi év után??? mindenki ennyire vágyik vissza abba a korba, amikor megmondták neki, mit tehet és mit nem? ugye nem?

kriszta-x Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2639

Kedves Ildi! Sajnálom, ha úgy érzed, "belekötöttem". Én csupán érdeklődtem: mégis hogyan működik? A választ megkaptam, amivel elérték, hogy  az érdeklődés leghalványabb gondolatát is elvessem. Valószínűleg így vannak ezzel mások is. És ha ez egy zárt, nem publikus, privát lev.lista, akkor ne reklámozzák.

Még annyit: ha valakinek "missziója", "hivatása", "küldetése" van az igenis 8246218-jára is magyarázzon, tisztázzon és világosítson fel MINDEN érdeklődőt. Tisztelettel és normális stílusban, hangnemben közelítsen minden emberhez, mert az eszmét nem azok között kell terjeszteni, akik már elkötelezettek.

Egyébként meg paranoiás vagyok (nem baj, majd kórházba megyek) és holist sem volt bunkó:=)). Bocs, de ezt muszáj volt.

Előzmény: illdii (2627)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2637
na tessek,a te onfegyelmed nagyobb,ebbol is latszik.....Csak ennyi szajkoptatas utan elszakadt a cerna,bocs
Előzmény: Törölt nick (2635)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2634

Nem gondolom, hanem tudom, hogy az otthonszülést nyílt fórumokon hevesen ellenzők nagy többsége olyan sötét, hogy megsül a kezében a gesztenye... de ez nem enyhe lekezelés, ez tény. És nem azért buták, mert ellenzik az otthonszülést, hanem azért ellenzik, mert buták (és mert a saját súlyos szülési traumájukat keményen eltagadják és mézes-mázos álemlékekkel borítják be, mert túl fájdalmas arra gondolniuk, hogy tulajdonképpen megerőszakolták őket a kórházban).

Ez szerinted mi, ha nem lenézés, alázás?

Egy misszió csak akkor sikeres, ha alázatos, nem mocskol senkit, mert akkor többen megundorodnak töle, és az a missziónak nem jó.

Én nem vagyok otthonszülés-ellenes, de ez nálam is kiveri a biztosítékot.

Hogy engedheti meg magnak bárki, hogy minösítsen itt másokat? Milyen jogon várja el akkor ö, hogy vele kedvesen beszélgessenek?

És mi ez? Meggyözés? Érvelés? Szerintem egyik sem.

Előzmény: illdii (2627)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2633

en igy is ertettem,amit irt:))

Előzmény: Eleon Nóra (2631)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2632

tudod,az a baj ezzel,hogy csak ellenerzest valt ki egy olyannal kapcsolatban,ami akar jo es szep is lehetne.

Meg lehetne beszelni,kozelebb hozni az allaspontokat,de egy ilyennel meltatlannak erzem a gondolataimat es az erzeseimet kozolni.

Nagyon szivesen beszelgetek errol,hiszen a szules eletunk talan legnagyobb elmenye es igenis meg kell probalni feledhetetlenne tenni pozitiv ertelemben mindenkinek a sajat igenye szerint.

De az ilyen hozzaszolasok belolem kizarolag ellenerzest es dacot valtanak ki,ami nem hiszem,hogy hasznal az ugynek

Előzmény: Törölt nick (2629)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2631
Holist minösített, gabiii csak idézte.
Előzmény: Törölt nick (2629)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2630
Ezt jól mondtad.

Előzmény: FémFatál (2625)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2628
Vagy én is az vagyok, vagy te sem vagy az. :))
Előzmény: kissamson (2617)
illdii Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2627

(Bocsánat, de nem bírom ki, hogy meg ne jegyezzem, te tkp abba kötsz bele, hogy egy _zárt_, _nem publikus_, _privát_ levlista miért meg hogyan működik...? Sajátságos;)

Általában: persze ez mind szubjektív, én nem szültem otthon, nem is tervezek otthon szülni, és mégsem érzem sem agresszívnek az ide (vagy a másik topikba) író otthon szülők szavait/hangnemét, és azt sem érzem, hogy lenéznék vagy aláznák a kórházban szülőket, szerinte ők a kórházakban mindennapos _gyakorlat_ ellen szólnak.

Nagyon szurkolok a "misszió" képviselőinek, és megértem, hogy a kis csizmájuk tele van a magyarázkodással meg ugyanannak a néhány mondatnak a nyolcvanadszor történő körülírásával. Nagyon kemény harcot vívnak egy alapvető jogért, a választás jogáért, őrületes támadások kereszttüzében - nem csoda, ha véges a béketűrésük - szerintem.

Előzmény: kriszta-x (2606)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2626

Nem gondolom, hanem tudom, hogy az otthonszülést nyílt fórumokon hevesen ellenzők nagy többsége olyan sötét, hogy megsül a kezében a gesztenye... de ez nem enyhe lekezelés, ez tény. És nem azért buták, mert ellenzik az otthonszülést, hanem azért ellenzik, mert buták (és mert a saját súlyos szülési traumájukat keményen eltagadják és mézes-mázos álemlékekkel borítják be, mert túl fájdalmas arra gondolniuk, hogy tulajdonképpen megerőszakolták őket a kórházban)."

hat akkor idefigyelj.....kikerem magamnak,hogy azert,mert nekem mas a velemenyem errol,sotetnek,butanak es tudatlannak titulaljal.

Aki annyira nem kepes,hogy egy nyilt forumon megprobaljon ervelni,velemenyt nyilvanitani es nem kinyilatkoztatni,az egy igazan bigott valaki,akinek a velemenye nekem nem szamit.

Megis ki a  a franc vagy te,hogy az ellenkezo velemenyt alkotokat ilyen jelzovel illesd????????????????

Igazan nehez kihozni a sodrombol,de aki ilyen hangon mereszel beszelni akar velem is,mert valamirol mas a velemynem,az egy szar senki

Es most lehet kiabalni a modaratorert

Előzmény: holist (2610)
FémFatál Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2625

Hát, tudod hogy van ez.

Mindenki ösztönösen próbálja igazolni magát, a döntését, az élményeit, és szereti úgy érezni, hogy helyesen cselekedett.

Ezért ha a kórházakat, az orvosokat előveszitek (akárha személyeskedés nélkül, csak úgy általánosságban) a kórházban szült nők döntő többsége rögtön a kórházak védelmére fog kelni, ellenkező esetben olyan érzése lehet, hogy ő helytelenül cselekedett, rosszul választott, illetve az ő szülését, és ezen keresztül őt magát fikázzák.

Én is hajlamos vagyok ezt tenni, párszor már rajtakaptam magam.

Én a helyetekben nem szólnék egy árva szót sem a kórházakról, orvosokról, meg a sok birkáról, akit megerőszakoltak a kórházban, és általában tartózkodnék a negatív kampánytól, mert pont a célközönség szempontjából lesz diszfunkcionális a mondanivaló.

De tényleg. Közlöm, hogy én drukkolok nektek, (a sok hátramozdító ostoba hozzászólás ellenére, amit egyes alkalmatlan képviselőitek követnek el, itt is), és én speciel igenis nagyon örülnék, ha ez egy "mozgalom" lenne és komoly szemléletváltást hozna.

Ehhez viszont kábé olyan krisztusi alázat kellene, amiről asszem Dalia írt, és csakis csupa-csupa pozitív gondolat. Ha csak szülési sztorikat, képeket, filmeket lehetne tőletek látni, hallani, saját élményeket, követendő példákat, az talán többet mondana és talán használna is.

Mert az ember olvassa-olvassa, előbb-utóbb részese szeretne lenni.

Mármint ha ez valóban egy "mozgalom", és nem valami "elit", vagy a kiválasztottaknak szóló exkluzív klub :-) (a közönséges birka többség ellenében) amit szívből remélek.

(Én már nemigen lennék a tagja se így, se úgy, de azért szeretném, ha sikereitek lennének)

Előzmény: Fuly (2624)
Fuly Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2624
Na, most nézd meg.
Csak annyit mertem sejtetni, hogy nekünk jó volt - máris kapok érte...

Hogyan kellene/lehetne még ennél is 'finomabban'?

SZVSZ sehogy.
Előzmény: dalia (2612)
Fuly Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2623
No, akkor most kezdjem előlről?
NEM állítottam, hogy mindenki hülye, aki kórházban szült.
NEM állítottam, hogy másnak, máshol, másképp ez a jó érzés nem lehetséges.

Most mégis veszekszel velem. Miért?
Előzmény: zso70 (2622)
zso70 Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2622

Neked az magasztos, nekem ez...ez tipikus kinek a papp..esete, s nem hinném, hogy info hiány miatt. Láttam, filmről otthonszülést. Ennyi. A sajátomat is legalább olyan meghittnek találtam, minden belebeszélés nélkül.

Kinek mi  a magasztos, hirtelen, amikor olvastalak, a vallás jutott eszembe. Nekik az magasztos, én máshol keresem az én istenemet, vagy azt, akiben hiszek, mindegy hogy nevezem. És nem hagyom magam meggyőzni arról, hoyg csak egy épület falain belül lehet találkozni, kapcsolatot teremteni azzal, akivel. S ez sem info hiány miatt van, hanem az egyéni kialakult vélemény miatt. Amiatt nem vagyunk egyformák, s nem is kell, hogy egyformák legyünk.

Amit most már többen írtak, élni és élni hagyni.

Nem bántani azokat, akiknek a kh a szülés egyedüli utja.S nem farkast kiáltani, hogy huu, de nagyon szörnyűséges.

Előzmény: Fuly (2620)
Fuly Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2621
Pedig éppenhogy összehasonlítható.
Alig él ember a Földön, aki senkinek nem hiányzik, éppúgy mások sorsával (is) játszol, mint a magadéval. Éppúgy, mint a szülésnél.

De a legédesebb ebben az, hogy háborítatlanul szülni sokkal kevésbé kockázatos, mint amikor 'levezetik' a szülést. Helytől függetlenül.
Megjegyzem, az ejtőernyősök is arra hivatkoznak, hogy sokkal biztonságosabb, mint pl. autózni. És (biztonsági szempontból) igazuk van. Mégse áll neki mindenki repülőgépekről kiugrálni.
Előzmény: Mikolt (2613)
Fuly Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2620
Kedves Dalia,

én csak magamat képviselem - mégpedig pontosan azért, mert a 'csapat' hangvételével nem értek egyet.
Ugyanakkor én magam tapasztaltam már meg megszámlálhatatlan esetben azokat a heves (és számomra teljesen érthetetlen) ellenreakciókat, amit típusokba soroltam. Ezek kizárólag SAJÁT tapasztalataimra alapulnak, aki akar, tehet hozzá vagy vitázhat vele.

A 'lekezelés' önmagában nézve: jó kérdés ez, nem tudom, hogyan magyarázzam. Ha valami magasztost szeretnél elmesélni valakinek, aki önszántából, információhiány vagy elriasztás hatására nem vett részt abban a magasztos dologban, mindig szembesülni fogsz azzal, hogy az emberek többsége támadó álláspontra helyezkedik 'lekezelő' viselkedéseddel szemben.

Ez a megszállottak sorsa. :)))
kissamson Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2619

Nem elképzelhetetlen egyáltalán.

Csak le kellett írnom, hogy igenis megvalósulhat kórházban is természetes szülés.

És meggyőződésem, hogy a kórházi élményeink jó része a hozzáállás(unk)tól is függ.

"Nem kötelezo ezt választani, de lehessen választani."

Ezzel teljesen egyetértek.

Előzmény: tasha (2618)
tasha Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2618
az szuper, hogy neked ilyen élményeid vannak, de tényleg elképzelhetetlen, hogy másnak meg mások? Messze nem tökéletes a rendszer és attól félek nem is fog nagyot változni, hisz az orvosoknak sok esetben nem érdeke, a "beteg" (vicc ez a szó terhesség esetén) meg tűr. Ó, csak itt az SZMK-n kell körbenézni, mennyiszer olvastam, hogy "kibírod azt a pár napot a kórházban". Annyira sajnálom, hogy friss anyukáknak _bármit_ is kibírni kell amikor az elso napjaikat töltik a babájukkal :( És tudom, van aki élvezte, minden ellenére, meg emberszámba vették, de sokszor a pár bp-i meg vidéki bababarát kórházból indultok ki, ezen felul van sok-sok hely, ahol aztán ilyenrol szó nincs. Aztán marad az, hogy saját felelosségre hazamész, ami meg mint kiderul, orult tortúra.

Én azt sem értem, miért zavar bárkit, hogy a másik otthon szul. O élete, o felelossége, o gyereke, o döntése. Nem kötelezo ezt választani, de lehessen választani.
De azt sem értem, miért mondja az otthonszulo, hogy a kórházi szulés nem természetes, holott hogyne lehetne, van rá példa nem egy. Egyik oldalról sem szabadna általánosítani :/

kicsit összevissza lett, bocs
Előzmény: kissamson (2617)
kissamson Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2617

Magyarországon élek én is, és én pl. a kórházi szüléses tapasztalataimból nem azt őriztem meg, hogy megalázó és kiszolgáltatott helyzetben voltam.

Emberszámba vettek, és én is emberszámba vettem azokat, akikkel kapcsolatba kerültem.

És szeretném azt hinni, hogy nem én vagyok a fehér holló.

Előzmény: Törölt nick (2616)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2616

én nem tudom, ti hol éltek, de magyarországon, ahol a fehérköpenyes az kb. az istennel egyenlő rangban van és még értelmiségi, magasan képzett, világlátott nők is nehezen érvényesítik a legapróbb dolgokban is az akaratukat az egészségügyben, honnan veszitek, hogy "ez nem feltétlenül gond"??? sztem baromi nagy gond!

a tekintélyelvűség (amire jó nagy lapáttal rátesznek az orvosok is) az egyik legmélyebb magyar hagyomány, akárhogyan is nézzük. elképesztően nehéz elkerülni a kiszolgáltatottságot és a megaláztatást. és ezt én mondom, akinek sokak szerint asszertivitásból kicsit túl sok is jutott. :-)

már hogyan lehetne felnőtt egy nő, akit folyamatosan betegnek kezelnek, 9 hónapja, és az egész terhesgondozás a hospitalizációra irányul, mert az egész elb.ott rendszer és annak minden szereplője ebben érdekelt? amikor borítékot dugdosunk az orvos köpenyzsebébe és ez egy érinthetetlen, kikezdhetetlen tabu??

és ne feledjük: itt a 'sarkamra állok' attitüd kevés. ugyanis a 'sarkamra állok'-tól csak egy hajszál választja el a "jaj, nehogy már én legyek a problémás beteg", "jaj, csak nehogy hisztisnek gondoljanak"-ot, amit olyan lazán megkap még itt is az ember.

a lábamat széttéve, egy kis odafigyeléssel elkerülhető, tehát ok nélkül elszenvedett, észbontó fájdalomtól félájultan hogy a csába kéne asszertívnek lennem?????

Előzmény: kissamson (2615)
kissamson Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2615

"mert túl fájdalmas arra gondolniuk, hogy tulajdonképpen megerőszakolták őket a kórházban"

Ez pl. egy olyan mellékmondat, ami számomra hiteltelenné teszi, hogy valóban azon dolgoztok, hogy mindenki ott szülhessen ahol ő maga biztonságban érzi magát. A kórházi szülés ebben az esetben ugyanis nem az a mumus lenne, amitől mindenáron meg kell menekülni.

Pár hozzászólással korábban írtad ezt, hogy "Nagyon sok múlik azon, mennyire tud asszertív lenni az anya. "

Igen, ez így van. De ez nem feltétlen gond. Mégis mikor kellene egy nőnek asszertíven viselkednie, ha nem akkor, amikor már nem csak a kora szerint, hanem egyik legfontosabb életfeladata szerint is felnőtté vált?

Előzmény: holist (2610)
dalia Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2614
hátrább és NEM előrébb
Mikolt Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2613
szerintem azert nem hasonlithato ossze az ejtoernyos ugras a szulessel, mert ugrani nem viszed magaddal a donteskeptelen babat.
Előzmény: Fuly (2611)
dalia Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2612
sok mindenben egyetértek, de

az nagyon jogos kritika, hogy nagyon magas lóról kezelitek a "pórnépet" aki nem otthon szült, gyakaran üttök meg indokoltan vagy indokolatalnul agresszív hangnemet, és ez mindenképpen csak hátrább és előrébb viszi az ügyeteket. én már évek óta nem értem, hogy ezt hogyhogy nem veszitek észre, látjátok be.

Volt már szó erről, hoyg tetszik vagy nem, de ti mint üttörők egyfajta küldetést teljesítetek, a köldetés pedig akkor célratörő ha alázatos. (egy röpke pillanatig felvetődött bennem, hoyg jézussal példálózzak, de félek sokan félreértenék, pedig ateizmus-közeli világképpel hiszek jézus plldamutatásában, szóval így értem és nem bigott katolikus értelemben)

Én nem otthon szültem, számos okból, elsőhelyen a férjem ellenérzései miatt, de ez nem az egyetlen a sorban, hanem csak egy a sok közül. Ettől függetlenül nem ítélem el az otthon szülést, sőt, szinte meggyőzhető vagyok, hoyg jó az a gyeeknek, anyának egyaránt., de őszintén szólva ez a véleményem nem ennek a topicnak a párezer hozzászólásának köszönhető, hanem egyébb olvasmáynoknak. Mert ti inkább elrisztotok, mint vonzotok, és gyanítom ezzel nem vagyok egyedül. (most neked válaszoltam, de ez a kritika nem a személyednek szól, hanem a csapatnak akitket képviseltek)
Előzmény: Fuly (2611)
Fuly Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2611
... akik, ki tudja miért, a lehetőséget is szeretnék elvenni mindenki mástól, hogy ... ott szüljenek, ahol biztonságban érzik magukat ...
Ezt a topicot anno éppen azért nyitottam, hogy ennek a gondolatnak adjak teret. Persze nemcsak a helyre, hanem a hogyanra is gondolva.

Érdekes, hogy legvehemensebben éppen azok estek nekem/nekünk, akik:
  • orvosként patológiás folyamatnak (betegségnek) tekintik a szülést és mindenkori teljes és tudatos KÜLSŐ kontrollt tartják elsődlegesnek a szülés folyamatában.
  • orvos családtaggal vagy egyéb eü. intézményi kötődéssel rendelkezve megkérdőjelezhetetlennek tekintik a fenti orvosi hozzáállást
  • akik maguk teljes egészében kimaradtak ebből, és veszteségüket úgy próbálják kompenzálni, hogy letagadják a veszteség tényét, megkérdőjelezik a jó (természetes) szülés élmény létezését is, és hevesen támadnak a 'felelőtlenségért', azt állítva, hogy egy nem létező előnyért mások életével játszanak, halálos veszélybe sodorják a születendő gyermeket és még önmagukat is.

[p]Ez utolsó ponthoz: én marhaságnak találom pl. az ejtőernyős ugrást, nem látom benne az élményt, veszélyes is, de be nem tiltanám. Akinek tetszik csinálja. No, ezt a toleranciát nem kapjuk meg.
  • Előzmény: holist (2610)
    holist Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2610
    Istenem, ne legyél már ennyire paranoid!

A "homály" szó egyszerűen a te "nagyon titokzatos"-odra reagált!

Ebből ekkora módszertani kiselőadást kerekíteni, hallod!

Nem gondolom, hanem tudom, hogy az otthonszülést nyílt fórumokon hevesen ellenzők nagy többsége olyan sötét, hogy megsül a kezében a gesztenye... de ez nem enyhe lekezelés, ez tény. És nem azért buták, mert ellenzik az otthonszülést, hanem azért ellenzik, mert buták (és mert a saját súlyos szülési traumájukat keményen eltagadják és mézes-mázos álemlékekkel borítják be, mert túl fájdalmas arra gondolniuk, hogy tulajdonképpen megerőszakolták őket a kórházban).

Itt persze nem azokra gondolok, akik azt mondják, hogy mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát (ezt mondjuk mi, egyébként - senkit nem akarunk otthonszülésre kényszeríteni, csak azt szeretnénk, ha minket nem kényszerítenének kórházira). Hanem azokra, akik, ki tudja miért, a lehetőséget is szeretnék elvenni mindenki mástól, hogy (bocsánat, ismétlés) ott szüljenek, ahol biztonságban érzik magukat.

holist
    Előzmény: kriszta-x (2609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!