Nyéstán a túrabázis szerint változott az útvonal de 2011 augusztusában az OKT50-n is az eredeti útvonalon mentünk az normálisan járható, és jelzett. Nem tudom, hogy az ottani elterelés híre honnan ered? A turistautak.hu sem jelzi a változást!
Voltak változások itt ott, a Csereháton is, nem jelentősek de jó tudni róla!
A legbiztonságosabb ha a turistautak.hu térképen figyeled az útvonalat, ott gyakorlatilag a változás 'felfedezése' után órákon belül pontosítódik az útvonal.
Tavaly kezdtük a Kéktúrát, Two in One üzemmódban. Óriási élmény volt a májustól, szeptemberig tartó, minden hónapban egy-egy túrahétvége (volt egynapos, de négynapos "buli" is) a Zemplénben. Az ősz betegség miatt kimaradt. Télen meg nem akartunk menni és az élmények "feldolgozására" is kell időt szánnom. Lassan kezdem szervezni a következő - idei év - túrákat. Ezzel kapcsolatban többek közt tájékozódni szeretnénk a Kéktúra útvonal közelmúlt (2009-2011) változásairól. Tudom lehet itt;
Csak arra még buta fejemmel nem sikerült rájönni, hogy miután átnéztem a görgető sávval az összes infot, a "régebbi-többi" infot hogyan lehet előcsalogatni. Elsősorban a Cserehát érdekelne, tekintve a tavaly elkezdett barangolásunk idén itt fog folytatódni. Javaslatok?
Ezt találtam még, csak a képek, ábrák esetében számomra nem egyértelmű az aktualitás (képaláírás hiányában).
elvileg olyan a szabása, hogy ferdén feküdve benne, egyenes a testtartás, nem banán... akár hason is lehet aludni így. Más függőággyal már sikerült ezt produkálnom :)
ha meg nagyon nem lenne jó, odalogisztikázom valamelyik barátommal a sátramat, ki az erdőbe :)
Pusztamarót után van a Bika-völgy, innen indul a Vm+ egy rövid szakaszon eltérő szakaszon, majd becsatlakozik a kékbe, és együtt mennnek Péliföldszentkeresztig.
"Most már nincs mese végig kell járnod a Mária út minden szakaszát :-)"
Ém csak támogatni tudlak, de azért javaslom, ezt a függőágy dolgot erősen gondold át. 30-60 napon keresztül nem teljesen fehér embernek való a csak függőágyban való alvás, még ha ez ki is egészül egy takaró ponyvával. Jobban járnál egy profi sátorral, aminek csak előnye lenne ezzel a "konyaknév bitorló" cuccal :-))
egy Hennessy függőágy-szet lesz (függőágy+ külön alúl-felül szigetelőrétegek)... kicsit drága, de eladom egy gitáromat, abból megveszem... 400 dolcsiért szigeteljen is :)
A függőágyas megoldást abszolút támogatom! Pláne, ha márciusban indulsz, ugyanis az Álmoskönyv szerint "á" betűs hónapban földre feküdni betegséget hoz.
Bár az a cúg, ami a böjti időszakban fújni szokott vala sem éppen kutyának dobbantó - mennyire hőszigetelt az a lengőderékalj? Eső ellen is véd?
És végül nem tudom, miért, de olvasva az alábbiakat valahogy George Mikes jutott eszembe:
"When I am in the forest at night-time -jumping from one tree to another - I often think Life is so strange!"
és nem is teljesítménytúrára készülök...ha 60 nap lesz a 30-ból, az sem baj.
na jó... kung-fuztam néhány évig, túráztam elég sokat. Dolomitok, Tátra, és a kéktúra nagyrészét már teljesítettem valószínűleg, csak a pecsételgetés nem érdekelt... most sem tervezek pecsételgetni. És bírom a hosszútávú monotonítást ... utóbbi kb fél évben napi 14-16 órákat dolgoztam... volt olyan is hogy 38 órát lehúztam alvás nélkül. (papírmunka - filmes pénzügyes-könyvelő szerű valami vagyok, legutóbb a bradpites zombis filmben dolgoztam) ... volt olyan, hogy Barcelonából hazamotoroztam, 48 óra non stop, alvás nélkül, motoron (pisilni/kajálni megálltam :) ) tehát a monotonítástól nem félek, és van bennem egy egészséges adag mazochizmus is :)
most csak kiszabadulnék kicsit a civilizációból, és márciusban szeretném mindenképpen megpróbálni, max április, mert aztán jön a következő film (remélhetőleg...)
logisztika nem lesz :) felpakolok mindent a hátamra... sátor helyett egy (szigetelt) függőágy lesz a szállásom (+ sátorponyva)...ezen kívül sok mindent nem akarnék vinni, tisztálkodószerek, minimális tábori konyha ... élelemalapanyag-vételezés menet közben a falvakban-városokban ... legalábbies ez az elképzelés. :)
keletről indulnék nyugat felé...így a nehezebb része meglenne az elején. Aztán kitudja...lehet, hogy Írottkőnél kedvem támad továbblesétálni a Mecsek felé... majd kiderül :)
Anno Joeyline 80 nap alatt gyalogolta végig a kék kört, és ebből 36 nap jutott az Országos Kéktúrára. Ha csak az OKT egy szuszra történő bejárása lett volna a cél, valszeg bele tudta volna szorítani egy hónapba. Továbbá ő is február végén kezdte a gyaloglatot.
Ha egy tervet már asciimo is keménynek minősít, azt azért nagyon át kell gondolni. :-)
A többi matematika. 38 km × 30 = 1140 km (kitérő egyes bélyegzőhelyekhez, kis kavarás, és már össze is jön az 1128 km-hez a 12 km plusz). Ha egy pihenőnapot is szeretnél, erős 39 km/nap, ha kettőt, akkor már gyenge 41 km/nap. Állóképesség, a monotonitás tűrése és logisztika. Szerintem ezek a kulcstényezők. Számolj 4 km/h-s „bruttó” sebességgel, ami kb. 5 km/h-s „nettó” sebességet, illetve kajálást, pecsételést-kocsmázást, a kaja utánpótlás beszerzését, némi szusszanást-nézelődést takar. 30 napon át közel napi 40 km-eket gyalogolni nagyzsákkal – eléggé ütősen hangzik, és akkor még pl. az esetleges sátorcipelésről nem is beszéltem. Persze, a nagyzsák is kiiktatható, ha van kísérő kocsid, és te csak egy övtáskát viszel. Ez már a logisztika része. Szóval a fenti sebességgel napi 10 órát kell menned, reggel 8-kor indulva és du. 18-kor érkezve a szálláshely elfoglalása, kaja elkészítése és elfogyasztása, némi mosás, tisztálkodás után sok mindenhez már nem lesz kedved – az alváson kívül.
Hogy ez a terv hiú ábránd? Van, akinek nem (a magyar lakosság fizikai állapotát tekintve, sajnos, ők a kisebbség), és van, akinek az (ők a döntő többség). Te ismered a legjobban önmagadat, ezt neked kell eldöntened. Pl. ha rólam lenne szó, akkor azt mondanám, hogy 18 éves korom óta nem voltam olyan fizikális és mentális állapotban, mint napjainkban, így korlátlan szabadidő esetén (illúzió) talán el tudnám követni az OKT egy szuszra történő bejárását. De nem hiszem, hogy 30 nap alatt, és nem hiszem, hogy minden percét élvezném. Sőt.
Tavaly ősszel abszolváltam ezt a szakaszt. A Prédikálószék alatt bőgött egy szarvasbika, nagyon teccett!!
Apropó, szarvasbika! Hétvégén gyalogoltam egy Sárvár - Szeleste OKT-t. Bögöt és Szeleste között több alkalommal félre kellett lökdösnöm a szarvasbikákat, vaddisznókat és őzeket, hogy tartani tudjam a tempómat és megcsípjek egy korai vonatot Szelestén. :-)
A mai napon volt szerencsém eljutni egy kirándulás keretében Romhányba és ha már ott voltam gondoltam megnézem a régi vasútállomáson lévő (eredeti) OKT fémbélyegzőt és annak állapotát. (mindkét kéktúránkon eddig a Lillában pecsételtünk)
Mindig elszomorít egy értelmetlenül bezárt és magára hagyott infrastruktúra pusztulásának látványa, ezúttal is így volt mikor megláttam a romhányi vasútállomást és környékét...pedig annak ellenére hogy 5 éve bezárt még tűrhető állapotban van.Mellette -szerencsére- működik még a kerámiagyár, erőteljesen füstölgő kémény és sok raklap kész csempe tanúskodott erről, remélem ezt az üzemet nem söpri el a recesszió.A működő gyár és a közutak errefelé (is) tapasztalható gyatra állapota miatt gondolkoztam hogy talán mégsem lenne annyira deficites ennek a szárnyvonalnak a működtetése?Úgy tudom hogy néha még most is használják erre-arra, teherszállításra...
Na,de maradjunk a bélyegzőnél: üdítő színfoltként ennek dobozkája szép állapotban leledzik még most is az állomás melletti oszlopon, úgy néz ki mint amit nem régen újíthattak fel, és benne a fémbélyegző is egészen jó állapotú.Tintát régen láthatott, készítettem vele pár nyomatot, egészen olvashatóak lettek, természetesen a már megszokott inverz betűk nem maradhattak el.Használja aki teheti, mindig elérhető és bő tintával meghálálja a bizalmat!:-)