" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Ninovarga a pálmáim már 96 telén is ki voltak ültetve, akkor még teljes takarást kaptak. A szakkönyvek szerint ha fél méteres törzsmagasságot elértek, akkor hagyhatjuk el a teljes takarást, de akkor is a tetejét ajánlatos takarni, mert a tenyészőcsúcsba víz kerül, a növény teljesen elfagyhat. -15 foktól kezdve számíthatunk a külső levelek elhalására. A levélhüvelyekkel közrezárt tenyészőkúp a még kifejletlen levelekkel együtt,átveszelhet -16-18 fokos hideget is.
Debreczy Zsolt szerint ki a 60-70-es évek örökzöld kertépítészet nagy úttörője volt, az ő véleménye szerint: a jó fagytűrő örökzöld növények védelmébe telepítsünk kevésbé fagytűrőket és ha egy hideg télen takarni kell, a kert díszértékét a többi jó fagytűrő növény megtartja. Mert ha kertünket csak mediterrán fagyérzékeny növényekkel ültetjük tele,és ezeket télen takarni kell, így a kert télen a valódi funkcióját veszti el. Nem hogy díszítene hanem elcsúfítja környezetünket.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem mediterrán ország, és nem is óceáni éghajlatú. Egy rendkívüli hideg télen északkeletről egy hidegfront is érkezhet, amikor a hőmérséklet -25 fok alá hülhet. A kisebb mediterrán növényeket teljes takarásban és vészfűtéssel megvédhetjük, de a nagy méretű növény sajnos elfagynak. Már írtam, hogy Magyarországon -15 fokot ki nem bíró növényeket korlátozott számban telepítsünk. A bokrosan növő termő és dísznövények, ha elfagynak tőből ismét kihajtanak, és néhány év múlva elérik előző méretüket.
Nagyon fontos a szelekció, mert a mediterrán növények közül is találhatunk jó fagytűrőket. Pl:Barabics Elemér kertjében Sopronban, magnólia grandiflora -25 fokot is kibírt. Magyaltölgy magoncai közül is válogathatunk ki nagyon jó fagytűrőket. Ez azért lehetséges, mert a mostani mediterrán klímában a jégkorszak idején a mainál sokkal hidegebb is előfordulhatott. Az én magnólia grandiflorám is -22 fokot is kibír, fagykárosodás nélkül.
Nálam is az idén lett kiültetve a kínai kenderpálma(trachycarpus fortunei).-15 fokig megbízhatóan télálló,de célszerű csapadékvédelemről gondoskodni,hogy a szívlevelek közé ne tudjon bejutni a nedvesség,mert ott megfagyva tönkreteheti a pálmát.Idén még ilyen komoly takarást adtam neki,de jövőre csak egy tető megy felé(Mediterráneumnál láttam ilyen megoldást).Kár volt visszacserepezned őket,mert kiültetve sokkal szebben fejlődnek.
Karácsony első napjára havazott be Gádoroson,olyan 6-8 cm vastag hó esett,de aznap legalább fele elolvadt.Tegnap reggel -7 fokot mértem,most még itt vagyok Orosházán,a munkahelyemen.Itt éjfél körül brutális hideg volt ,-11 fokot mértek az AKG-nál,azóta enyhült,most -8 fok van.
Szeretném megkérdezni ,ez a kinai kenderpálma az a télűrő fajta?
Nekem van három ,csemetém belőle ,tavaj kaptam ,kiültettem a nagykertbe őket ,de nagyon lassan nőnek .Most kettőt becserepeztem belőle hogy talán jobban nő itt a fűtetlen erkélyen ha nem fázik annyira.Most kaptam egy marék magot ,hogyan kell elvetni?
Békés megyében 3-4-5 centi hó hullott asszem Szenteste, van információm 10 centis hóról is ott azon a környéken, egy Orosháza melletti településről! Nem véletlenül kérdeztem Kurdilacit, mert ott -7-9 fokok vannak már! Szerencsére be fog állni ott a köd, igy nem zuhan tovább, meg a szél sem áll le, igy kárt okozó fagy nem lesz! Reméljük a január elejére kinéző brutál hidegbetörés nem fog megtörténni, mert akkor bajok lesznek még a jó helyeken is!
Szerintem, bár nincs gyerekem, csak az én gyerekfejemmel tudok gondokodni, pont az ilyen depis-ködös-hideg-otthonülős időben kell kivinni a gyerekeket a szabadba, tavasztól ugyis kimennek maguktól, most kell nekik egy kis ráhatás! Mutassad meg nekik, hogy az aptyuk hova telepíti majd a fügéit :))
Ja igen... hála a Teremtőnek eddig itt megúsztuk hó nélkül.Tegnapelőtt reggel volt egy gyenge próbálkozás,de már nyoma sincs pedig itt vagyok a szomszédban.
Hát én is szívesebben mászkálnék/csapadék-és szélmentes időben/ , de a gyerkőceimmel ritkán tudok annyit foglalkozni,mint amennyit igényelnének ,így aztán ebben az időszakban inkább a játékoké a főszerep.Tavasszal aztán mehetünk a természetbe is /már ha egyéb bokros teendőik engedik/
Neked is Boldog Karácsonyt! Köszönjük a jókívánságokat, részemről nincs harag, szép gesztus Tőled! Ha jól tévedek, valahol Békés megye környékén laksz, mekkora hó van? Hány fok van most?
Bizony, nem túl vidámak ezek az időszakok, de ahhoz, hogy a szivárványt lássad, az esőt is ell kell viselned! Én szerencsére minden időjárási és természeti jelenségben meg tudom találni azt, amiért érdemes vizsgálni, ma pl. gombászni voltunk, holnap kirándulok, a jövő héten horgászok, szóval elvagyok, de tény, nagyon várom a tavaszt, az valami fantasztikus dolog! Főleg napról-napra vizsgálni a virágok előbújását és figyelni a természet reakcióit a hőmérsékletekre, nagyon izgalmas!
Én mióta kissé összetörtem 5 éve egy szolg.járművet nagyon nem szeretem a havat,egy pillanat alatt minden szépérzékemet elvesztettem a havas táj iránt.Ráadásul ilyenkor -mivel kint nem sok mindent lehet csinálni-enyhe depresszióba esek és csak a tavaszvárás ill .a BARÁTok/tui TI/ tartják bennem a lelket...na és a két kölök.
A növényeimet 2006őszén kezdtem telepíteni a telekre,ezért mégg fiatalok .Igazából a növények gyüjtögetésével ,voltam elfoglalva ,már az idén látványosabb volt,Későbbiekben menézheted .Egykét év mulva megnézheted szivesen látlak. Vica
Nagyon nem tetszik nekem már hetek óta a helyzet, sajnos az óceán felől érkező enyhe légtömegek blokkolva vannak, eleinte csak az óceán felett, most már a szárazföld felett is tőlünk nyugatra anticiklon volt/van, így nem tudnak betörni Európa belseje felé az enyhülést hozó nyugati frontok! Így mivel a nyugatias irányból nem tud jönni semmi, így marad az észak és az északkelet, sajnos egyik sem jó, ezért tartok kemény tél időszaktól!
A karácsonyi időszakig kitartó szinte fagymentes, enyhe időjárás nagyon sok télen volt már cudar januárnak és/vagy februárnak rossz előjelként értelmezhető előzménye. A kedvező telek többsége "Katalin kopogós" típusú novemberi előtéllel szokott indítani. Az 1996-os december végi nagy hideget viszont karácsonyig nyíló rózsák "jelezték előre".
Sajnos a hosszútávú előrejelzések nagyon hideg időszakkal riogatnak, illetve van egy saját elméletem, ami szerint is nagyon nagy esélye lehet egy, akár katasztrófális időszaknak is!
Igen, ilyen is előfordul, erre is csak azt tudom mondani, hogy meg lehet vele próbálkozni és ha bevált módszerként sikerül, akkor az nagy könnyebbség lesz mindannyiunknak. De azt azért nem gondolnám, hogy annyira könnyű dolgunk lenne vele, mint a füge szaporításával. Régebben egy nagyon kedves topiktársunk, akit a csomagküldők már többedszer csaptak be az "öntermékeny", valójában hímnemű kivivel, gyökerestül kiásta és nem sokkal utána a gyökérmaradványból kihajtott az új kis növény, ami azt bizonyítja, hogy a vitalitása óriási, de az eddigi tapasztalatok szerint a gyökereztetés megfelelő hormonok nélkül nem megy.
És a gyökérdugványozáshoz mit szólsz?Csak azért kérdezem,mert az én kivieim közül a ház előtti is úgy keletkezett,hogy azn eredetileg a helyén lévőt kiültettem a kertbe,miután nem termett.Aztán -gondolom egy benn szakadt gyökérből-kihajtott egy másik...és ez felnőve előbb termett mint az anyja.Szóval talán ezzel lehetne próbálkozni és így talán uaz /fiu v. lány /szaporítható mint az anyanövény,mit gondolsz ?
Azt tudom, hogy trópusi gyógynövény, a leveleiből édesítőszert vonnak ki és gyógyhatással is rendelkezik. Soha nem láttam közelről ilyen növényt, nem tudom előfordul-e ez esetleg üvegházi, vagy edényben nevelt növényként Magyarországon. Te lehet, hogy tájékozottabb vagy vele kapcsolatban, mint én.
Kedves Tibor! Köszönjük kedves jókívánságaidat, hasonló jókat kívánok Neked. A szerencsés körülményeknek köszönhetően Flooval együtt már sikerült Veled megismerkednünk, mielőtt még ebben a topicban új társként köszönthettünk. Személyes beszélgetésünkkor kiderült, hogy nagyon érdekelnek a gyümölcstermő növények is. Kövesd ezt a topicot is, tegyél fel számodra esetleg új kérdéseket a telepítésre váró fajokkal kapcsolatban, illetve beszélj az eddigi tapasztalataidról, itt mindenkit minden nagyon érdekel. Tudjuk, hogy Te is értékes ismeretekkel és tapasztalatokkal tudsz gazdagítani bennünket, hiszen nagyon komoly kertészkedői múlt van mögötted. Örülök, hogy itt vagy, már vártuk a belépésedet.
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK A FÓRUM ÖSSZES TAGJÁNAK!!!!!!!!!!!!
Nagyon örülök, hogy részt vehetek ebben az internetes hozzászolásokba. Így nagyon sok információhoz jutottam. Megismertem nagyon sok hozzám hasonló érdeklődésű embert. Hosszú évek tapasztalatát megoszthatjuk egymással, és esetleg új növényekkel gazdagíthatjuk kertünket.
Véleményem, hogy ha elképzelésünk, tapasztalatunk nem azonos, az nem baj, ez még építő jellegű is lehet. Lényeg az, hogy tiszteljük egymást, elképzeléseit, és véleményét.
Ninovarga és Flo1 külön köszönöm érdeklődéseteket. Remélem kapcsolatunk továbbra is "gyümölcsöző" lesz.
Szia AIOL ! Jujuba: Ha nem látszik az oltás helye, lehet, hogy mégis az, csak lejjebb(föld alatt van), mert a ritkább nagy tüskéjüek nekem mind oltványok. Az alanyok kis apró, vékony letörös tüskéjüek. Egyébként a növény olyan bokorfa jellegü. Papauból 1db oltványt tudok(azt hiszem Wells), idősebb alanyon 7500 Ftért, nyáron lesznek szerintem kisebbek 5ezer körül, Wells és Mango fajták. Ezek kalandos úton az USA-ból jöttek pár éve Magyarországra és abból olt egy ismerősöm. Időközben jöttek még más fajták is NyEurópából, de még kicsik a továbbszaporitáshoz(ezek a hurkapálca vastagságúak kb 15 cm-esek, 35 Euro körüli áron voltak tavasszal). Előbb utóbb ezekből is lesz szaporitás, azt hiszem másik 4 fajtáról van szó.
A jujba termése frissen biztosan finom, aszalni is lehet, egy viszonylag szátaz gyümölcs. Az íze kicsit az almára hasonlít, de nem olyan lédús. Tudomásom szerint önporzós, de nekem mindig is több fám volt belőle. A treeemail.hu oldalon biztos lehet kapni.
Nem tudom, mikortól számítják a "globális felmelegedés" kezdetét. De, ha mondjuk 1995-től, akkor figyelmükbe ajánlanám 1996-97, 2001-02, 2002-03, 2004-05, 2005-06 teleit, hogy csak a legcsúnyábbakat említsem. Aztán gondolkodjanak el rajta, de tényleg GONDOLKODJANAK el! Különösen a Kárpát-medencére mediterrán viszonyokat vizionálóknak ajánlanám a figyelmébe mindezt!
Úgy gondolom, az első szám a napi maximumot jelenti. Vagy a napi közepet? Ez az a tél, amire a pálmás Tibor hivatkozott Gellénházán. Bizony, könnyen belátható, hogy itt már egyes növények túléléséhez városi fűtésre is szükség volt. Az ezt követő nyáron Pécsen járva a fügéknél még a 2003-asnál is nagyobb pusztulást láttam. Ekkor figyeltem föl nemtermő fajta túlélő példányokra.
Ebből lehet igazán megérteni egy szlovéniai jeruzalemi -18,5 abszolút minimum jelentőségét. Miközben Firenzéé ugyanarra a fél évszázadra vonatkozóan -23 fok. Fantasztikus! De ezek nélkül a viszonyítások nélkül az ember csak különböző tévhitek és sztereotípiák kábulatában élne. Bármit el lehetne vele hitetni.
Mivel most ráérek, én is kutakodtam egy kicsit :)) Állítólag az 1996-1997-es tél kemény hideget hozott, hát utánanéztem! 1996. december 31-én ilyen hőmérsékleteket mértek!
Nagyon kemény lehetett, a Pécs-Pogányi dombtető a legmeglepőbb a -22 fokkal! Nem is tudom milyen idő lehetett, mert közben a fagyzugabb Paks és Nagykanizsa is enyhébbet mért!? Csúnya telek voltak, legalábbis a korlátozottan téltűrő növények szempontjából biztosan!
Sőt a radarkép tanúsága szerint még fél 12-kor is +2 fokon tartja magát Muraszombat a fölötte lévő viszonylag intenzívnek látszó csapadék ellenére. Érdekes, hogy a felhőzet teljesen olyan, mintha enyhülés közeledne abból az irányból, csak sajnos a tendencia fordított.
Ezek azok a szituációk, amelyekre múltkor utaltam azzal, hogy a déli területek fölött halmazállapotváltás után is még hosszabban elidőző csapadéktevékenység okozhat pontosan ott megmaradó havat, ahol a papírforma szerint melegebbnek kellene lenni és teszi a térséget még kitettebbé a veszélyesebb alacsony hőmérsékletek kialakulása esélyének, a hómentes, a betörés idején ellenállást nem tanúsító északi területekkel szemben, amelyek ezáltal hómentesek maradnak.
2001. karácsonya egy iskolapéldával ajándékozta meg azokat, akik a jelenségek megfigyelésével szeretik gazdagítani a tudásukat és mindig arra törekszenek, hogy a dolgok természetét a maguk valóságában magukból a dolgokból értsék meg.
Nézzük meg hozzá a 24-éről 25-ére virradó éjszaka minimumhőmérsékleteit:
Néhány országrész egymáshoz viszonylag közeli állomásának adatait igyekeztem egymás mellé rakni, aztán az eddigi ismereteink alapján ki-ki elemezheti az okokat és összefüggéseket
A sor végén, a karácsonyi torta tetejére habként az a Szécsény, amelyik az idei őszön -15 fok alatti hőmérsékletet produkált már, miközben a mai napig az egész országban nyári virágok virítanak, DE AKKOR AZ ORSZÁGBAN EGYEDÜLIKÉNT, BORULT ÉGGEL ÁLLT:
Ezen adatok értelmezése révén mindenki megítélheti, hogyan foghatók fel a korlátozottan téltűrő növények téli túlélésének esélyei adott évben és különösen általában. Képzeljük el, hogy mondjuk, egy tél abszolút minimumait egy ilyen éjszaka adná. Mutatna-e (és a valóságban ez az adatsor mutat-e) összefüggést az ország égtájak szerinti tagolódásával?
Szia Extrem, üdv. újra köztünk! :)) Nino szerintem arra értette a "végvárelesést", hogy itt még tartotta magát a meleg az eső/hó előtt! Sőt, most nézem, Lendva és Muraszombat még mindig tartja magát, fél 11-kor is még 3 fok volt!
Podatki samodejnih postaj
Četrtek, 25. decembra 2008, med 10:00 in 10:30 Samodejna merilna postaja Temperatura Veter °C smer hitrost sunki
Lendava 3 SV 4 10 Murska Sobota 3 SV 5 13
Egyébként az elkövetkező 1 hétben -5-10 foknál hidegebb nem lesz, köszönhetően a folyamatos északkeleti szélnek, amikor meg majd leáll, addig a magasban történő melegedés miatt beállhat a hidegpárna, illetve a most hullott 1-2 centi havak el fogak tűnni! Itt most eseget a hó, de eddig egy deka hópehely sem maradt meg, egész nap esne így akkor sem maradna meg!
Szia Valila A képet az internetről kerestem.Egy ,egyszerűbb, természet közelibb képet kerestem,nem a szokványos "csillagos-rénszarvasos,télapósat.A gesztenyédre nagyon vigyáznék,hogy a szavamat állni tudjam,de sajnos fogalmam sincs hol lehet. Majd tavasszal,amikor megjelennek rajta a levelek.A " támogatásod nagyon szépen köszönöm,bár így utólag már szégyenlem magam a kirohanásomért.Sajnos nagyon rossz természetem van.Ha a barátaimat,vagy a hozzám közeli embereket ok nélkül bántják,nem mérlegelek."Így,vagy úgy"de kiállok mellettük. Kellemes Ünnepeket
Tudod egy csomó magt is kaptam ,és van amit nem ismerek .Mirtusz is van ,nem tudom magrók ki kel e van aminek a nevét sem tudom mert az ismerősöm csak azt mondta szép Kanadábanés Amerikában volt ,össze szedett minden növényröl amit tudott mert ismeri a hóbortomat,magot palántát vesszőket ,ezért most törhetem a fejemmelyik micsoda, köszönöm a segitségeteket
Ez a 2. Szenteste zsinórban, hogy havazik, a görögök bekapnak egy -10-15-öst meg 5 centi havat, kíváncsi lennék akkor mi lenne ha nem globális felmelegedés lenne!?
Persze-persze, semmiben nem lehet megbízni, de éppen azért írtam, hogy régóta figyelem a szitut! A térkép felbontása sem feltétlenül pontos, ezek az éjszakai hőmérsékletek, amiket a modellek várnak derült éjszakára, mindig felül vannak becsülve, mert a modell nem számol a domborzattal, egy kb. domb-fagyzug közti átlagot ad! Azért írtam, hogy ha a modell vár -5-10 fokos hőmérsékleteket, az már komoly! A tengerparton biztos nem lesz ennyire komoly a tenger fűtő hatása miatt, de komoly hideg szakad le rájuk, annyi bizonyos! Neked is Boldog Karácsonyt, mindennyian köszönjük a Te munkásságod is!
Bár a Floridával kimondottan nincs tapasztalatom, de a Cornusok csonthéjasok, átfekvő maggal. Rétegelni kell nedves homokba télire, és utána elültetni. Sztem hideghatás sem ártana neki.
A férreértés elkerülése végett ,nem termelő vagyk ,csak hobbiból gyüjtöm a növényeket azért, hogy ne vegyszeres gyümölcsöt keljen enni.Most már ráérek foglalkozni vele . A felsorolás hosszu lenne de párat megpróbálok.Van rozmaring ami eddig még nem fagytt el ithonról vittem a telekre hajtást tavaj előtt ,már méter körüli , fagy előtt még virágzott ,tárkony.oregano,kakukkfű vagy 3 fajta.lestyán,zsálya 3 féle,citromfű,évelőbazsalikom ,menta,vadfokhagyma ami virágzás után rengeteg pici fohagymát hoz a mag helyett olyan mint egy csokorvirág,borsfű,gyógynövények is vannak ,aloé vera barbadenis stba gyógynövényeket használjuk ,nem patika szereket .
Talán,kérdezz ha valami érdekel ,arra tudok válaszolni,
Próbálkozni mindig érdemes, csak mindig érdemes felkészülni a reális esélyekre. Az ígért csemeték megbízható, olasz mikroszaporító laboratóriumból származnak, nem merülhet fel náluk az egyes magyar kertészetekben előforduló tévedés, vagy esetleges szélhámosság eshetősége! Nem tudok Cornus florida ügyben segíteni.
Azért ezekben a modellekben sem lehet ám annyira megbízni. A térkép felbontása sem feltétlenül pontos, közvetlenül a tengerparton lehet más hőmérséklet is. Na meg főképp abban reménykedjünk, hogy ez a szörnyűség ne nyugatabbra zúduljon le és húzódjon vissza kiindulási helyére. Az itthoni prognózissal kapcsolatban nagyjából mit tudnál mondani? Ezúttal köszönöm meg eddigi munkádat és Boldog Karácsonyt kívánok!
A görög tengerpartról elképzelhető, hogy lesznek hírek a Tv-ben úgy kb. 1 hét múlva, hóval és hideggel! Több napja figyelem, a tengerparthoz közel is -10 fok körüli fagyok sem kizártak, amik ott azért már gondolom tudnak kárt okozni!
köszönöm a jó tanácsokat ,megpróbálkozom ha már kaptam igaz az időpont tényleg nem ideális ,.de majdcsak sikerül Egy porzó a három közül álitólag köszönöm a felajánlást áldoznék rá ha tudnám hogy tuti fajta . Tudod hogy kel kicsiráztatni a cornus florida magot azt is kaptam 2db ot ?
2008. 06. 09-én írtam, amikor valakinek sikerült kihajtatnia a kividugványt és kérdéses volt, hogy van-e gyökérzete: "Ha tényleg vannak gyökerei azoknak a kiviknek, akkor ez tényleg egy örvendetes hír. Olaszországban létezik a dugványos szaporítás, csak a fortélyait nem ismerem..." De ha valaki erre itt rájött, akkor az nagyon üdvözölendő dolog, remélem, nem csak egy véletlen jó széria, hanem bevált és ajánlható módszer. Bravó!
Amúgy épp most vált közkinccsé egy nagyon értékes információ a "fagytűrő déligyümölcsök" c. topikban, mindenki nézze meg, hogy bizonyos módszerrel sikeresen lehet kivit gyökereztetni. Így ha sikerül, a kertbarátok költséget is takaríthatnak meg, igaz, hogy 1-2 évvel később lesz termő növényük. Ismételten felhívnám a figyelmet, nagyon fontos azonban, hogy a dugvány ismert növényről származzon, amelyiknek pontosan ismerjük a fajtáját és nemét. Tehát mindenkit bátorítok a próbálkozásra!
A kivi dugványozásához még annyit: Ha meg akarod próbálni, akkor két dologra mindenképp figyelni kell. Az egyik a párás környezet, amit kiszuperált akváriummal, fóliával, üdítős palack ötletes felhasználásával meg lehet oldani. A másik dolog, hogy gyökereztető hormon alkalmazása szükséges, enélkül mégalacsonyabb lenne az eredési százalék. Lehet kapni gazdaboltokban, incit 8 a neve. A földje lehet tőzeges palántaföld, perlittel keverve, szóval mindenképp laza közeg. Ültetésképp gombaölővel történő kezelés is ajánlott megelőző jelleggel. A földje nyirkos maradjon, de kerüljük a túlöntözést. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy hamar megindul, viszont ekkor még nincs gyökere. A további fejlődést illetően nagyon megoszlanak a tapasztalatok. Legtöbben arról számoltak eddig be, hogy néhány hét után az új hajtás elszárad, de vannak, akiknek már sikerült így kivit szaporítaniuk, azt hiszem, Jozsó barátunk is többször próbálkozott vele, több-kevesebb sikerrel. De az esetleges sikerhez mindenképp szükséges némi gyakorlott kertészkéz, én azt mondanám: meg lehet próbálni! Viszont ezekkel a téli vesszőkkel én mégkevesebb sanszot adok, tavaszi, vagy nyári vesszők eredésére elvileg van esély. Mindannyiunknak óriási könnyebbség lenne, ha a rendes, piacos, "szőrös" kivit könnyen tudnánk házilag szaporítani!!! Csak ebben az esetben is fontos szempont lenne az, hogy 100%-osan tudjuk, milyen neműek voltak az anyanövények, melyekről a dugványokat szedtük. Viszont ezek az olasz forrásból származó, laboratóriumi mikroszaporítással előállított kész palánták, melyekből tavasszal feltétlenül eljuttatunk számodra is néhányat, mentesíthetnek a vesződségek alól, mindez összesen egyetlen szerény ebéd árából. Tudom, hogy Jozsó sem javasolta a dugványozást, én azért azt írtam, megpróbálhatod, ha akarod. A füge viszont valóban nagyon könnyen szaporítható dugványról! A káki csak diospyros lotus alanyra történő oltással, vagy magvetéssel, ezt abszolút nem lehetséges dugványról. A kakaófához és a szamócafához nincs ötletem.
Engedjétek meg, hogy ezzel a nálunk is termő új gyümölcsről frissen készített képpel kívánjak Békés, Boldog Karácsonyt a topic minden írójának és olvasójának.
Megjegyzés: A növény kifejezetten jó fagylefolyású helyen - pl.egy máriabesnyői üvegezett teraszon -érzi jól magát.
A MOSTANI, AGGODALMAKKAL TELI, VÁLSÁGGAL TERHELT IDŐKBEN TEGYE BOLDOGGÁ SZÁMOTOKRA A KARÁCSONYT AZ A REMÉNY, HOGY A TÁRSADALOMBAN EGYRE TÖBB OLYAN, JOBBÍTÓ CÉLOKAT KITŰZŐ ÉS MEVALÓSÍTANI KÉPES SEJT ÉPÜL FEL, MINT AMILYENRE MI ITT PÉLDÁT AKARUNK MUTATNI, ÉS EZEK RÉVÉN MEGÉRHET MÉG A NEMZET A MOSTANINÁL BOLDOGABB KARÁCSONYOKAT IS!
Köszönöm a segítséged! Valóban magonc lehet, oltásnak nem láttam nyomát. Viszont kevés és nagyobb tövisek vannak rajta. A Rappaitól származó is magonc lehet, aprószemű és aszalódik, de legalább terem, már ennek is örülök és nincs bajom az ízével. Elvileg tavasszal Ninoék tudnak hozni oltványokat Olaszországból, így én is ültethetek a régi mellé. Úgy látom, nem annyira masszív fa, így akár mellé is ültethetem, aztán évek múlva még mindig kivághatom a magoncot. Az átoltás sem rossz ötlet, csak erről Jozso korábban azt mondta, hogy elég rossz az eredése, na meg kell oltóvessző is hozzá. A pawpaw oltásaidra, meg az oltott csemetékre hogyan sikerült szert tenned? Nem sajnálnék rá még 9000 forintot se, ha cserébe évtizedekig ellát gyümölccsel. Ha kiszámolom, hogy évek múlva mondjuk mennyi káki fog nálam teremni és megnézem a darabonkénti 100-200 forintos árát a boltokban, akkor mindenképp megéri az egyszeri nagy összegű befektetés.
Meg szeretnék kérni mindenkit, hogy fejezzétek be a nem ide illő témát, meg a régi dolgok felhánytorgatását! Az az ok, ami miatt az egy topicból két topic lett, az az ok miatt nem fogunk, nem fogtok soha egyetérteni! Megkérnék mindekit, hogy ebben a témában többet 1 db hozzászólás se szülessen, mert ez véget nem érő történet, 1000 évig el lehet rajta vitatkozni, hogy ki miért minek hogyan mennyire merre hányszor, aminek semmi de semmi értelme! Akinek baja van a másikkal, az folytassa e-mailbe, telefonon, vagy bárhogyan! Akinek nem tetszik ez a topic, vagy a topicban valaki topiclakó, az ne olvassa a topicot!
Remélem sem Aiol, se senki nem reagál többet ezekre a hozzászólásokra!
Én csak egy lelkes amatőr vagyok többőtökhöz képest,de tanulni nem szégyellek senkitől.Kár ,hogy csak fél éve van netem.Több tőletek szerzett információ jó lett volna már évekkel ezelőtt is.
KÖszönöm az összes értékes tanácsot ,tavaszal remélem sikerül annyi növényt össze szedni ,hogy tele legyen a kertem /náluk is termő új gyümölcsfákkal /
Nem kell mentegetőznöd ,szerintem elég ha nem lesz több válaszreakció az esetleges beszólásokra .Én mindenesetre örülök ,hogy itt lehetek./Pedig a metes dolgokkal én sem foglalkoztam eddig különösebben/
Igen, szaporítható, én is írtam, csak elég nehéz, általában igen rossz az eredési arány. A másik fontos szempont meg a nemük. Kell lennie legalább egy porzónak, ehhez pedig egy, vagy több termő kell.
Úgy gondolom, Vicának semmi oka aggodalomra, mert tavasszal kész, gyökeres növényekkel fogjuk ellátni kiviből és kákiból is! A fügéje valószínűleg meggyökerezik, de fügével is ellátjuk, akár több fajtával is, közös erővel! A kakaóval pedig azt tudom Neki javasolni, hogy kérjen tanácsot a "trópusi növények és egzotikumok"-ban, nagyon rendes emberek vannak ott!
A topicgazdának és minden topicolónak, háttér-olvasónak kívánok BÉKÉS, nyugodt napokat a Karácsony alkalmából és a jövőre nézve is.... Továbbá a 2009-es évhez egy szellemiségében is emelkedettebb hangulatot, szakmai munkát itt és bőséges termést a gyümölcsös-kertjeitekbe! :)
Bocs,hogy megintt belekotyogok,de az oltóvesszőnek való eltevés is azt hiszem
reménytelen dolog.Az első gond,hogy honnan szerzel alanyt ezekhez a növényekhez.A kivit megfelelő méretű kivi magoncra kellene oltani,a datolyaszilvát v.
kakit -lótuszszilva magoncra v esetleg saját magoncra oltják(Bár a kakik zöme mag
nélküli ),a kakaót ,szamócafát megintcsak mire tudnád oltani?
A következő gond a vessző eltartása!A haza gyümölcsfáknál is a februárban meg-
szedett oltóvesszőt el kell tárolni min 2 hónapig úgy,hogy annak nem szabad megin-
dulni,de ki sem száradhat és meg sem penészesedhet.Tavaszig,ha sikerülne is sze-rezni alanyt nem fogod tudni eltartani még hűtőben sem a vesszőket.
Viszont ha tavasszal kérsz többen is tudunk neked oltóágat küldeni akár kiviből,
akár kakiszilvából.
És akkor még megkockáztatom,az oltást ki fogja elvégezni?Úgy gondolom az állta-
lad leírtakból,hogy Te még nem oltottál,és ezzel a világért sem szándékoztalak
megbántani,biztos találsz a környezetedben ehhez értő embert v Te magad megtanulod.Azért tudni kell,hogy az exotikus növények oltása nem teljesen úgy
megy mint a hazai fafajoké.Azért ebben is tudunk segíteni,addig is jó kertészkedést
kívánok és sok örömet benne ,minél kevesebb kudarccal.
Kedves Vica46!Nem akarlak elkeseríteni,de a kapott vesszők zöméből nem lesz
semmi.A kakiszilva,kakaófa,kivi,szamócafa vessző az sajnos biztosan nem fog meggyökeresedni.Van esélyed viszont a passiflórák gyökereztetésére,főleg ha
tudnál eszkábálni számukra melegtalpas gyökereztetőt.No nem kell csodákra gon-
dolni,vannak egyszerű megoldások pld egy használaton kívüli akváriumot tegyél a radiátor fölé és abba tegyél 4-5 cm homokot és erre kell majd a gyökereztető poharakat állítani.Az így nedvesen tartott homok biztosítja az egyenletes talpmeleget és egyben a páratartalmat is.Mielőtt a növényeket belehelyeznéd 1-2
napig mérdd a homokon a hőfokot,amely ne legyen 30-35 foknál több.De van másik megoldás is,ha radiátor nincs,akkor kell készíteni egy léckeretet és ebbe beszerelni
egy v.több 15 w-os izzót(mérettől függ a db szám),majd erre helyezni az akváriumot.
E célra nyilván megfelel egy repedt,selejtes akvárium is v. egy megfelelő méretű
műanyag láda.Ezt máskor is lehet használni magvető ládának v kézbenoltás céljára is.Nagyon sok növény talpmeleggel jóeredménnyel lehet szaporítható.
A füge esetében ez nem szükséges,ott böven elég,ha az ablakpárkányra teszed
egy-egy cserépben a dugványokat.Itt csak az időpont nem szerencsés,ugyanis a
füge gyökereztetésére a febr.-tól májusig terjedő idöszak az igazán megfelelő.
Pld 2007 öszén lerakott kb 80 db fügedugványból alig eredt meg egy tucat,míg ez
év II-V hó közt dugványozott mintegy 200 db vesszőböl alig volt,talán 15-20 db,
amely nem eredt meg.A fajta sem mindegy,sajnos pont a naggyümölcsűek közt van néhány,amely gyenge fagytűrésű.De ha nem lesz eredményes a fügéből tudok
neked több fajtát is adni,akár gyökereset is.
A passiflórából nincs igazán téltűrő,ami viszonylag sokat kibír az a P.caerulea,ez
viszont nem gyümölcstermő ill.nem alkalmas étkezésre.
Viszont a paw paw magonc nagy kincs,becsüldd meg és tartsdd tavaszig fagymentes
de mindenképpen hűvös 0-5 fok körüli(akár fény nélküli )helyen és tavasszal jól
előkészített talajba ültesdd ki,hogy őszre jól meg tudjon erősödni,garantáltan
fagytűrőek.Remélem nem elkeserítettelek és tudtam hasznos ötletet is adni.
Maximálisan egyet tudok érteni ezzel, de az én helyemben mit tettél volna ebben az esetben, ha Te nyitottad volna a topikot? Azt hiszem, itt nem én támadtam be egy egész közösséget, finomabban meg már képtelen voltam védekezni. Azt is leírtam, hogy nincs is valódi ellenségeskedés a két topik között, kizárólag néhány személy között. Világos, hogy őket a puszta létezésünk is irritálja. Én is amellett érveltem, hogy nyugodtan megfér egymás mellett a kettő, nem szükséges összevonni őket, vagy elvitatni az egyik létjogosultságát. Elnézésedet kérem a közjátékért, "cselédrevüért"! És mindannyiótok elnézését kérem!
AIOL Köszi a felvilágosítást megpróbálom eltenni valahogy oltó vesszőnek. Dicsekedtem telefonon hogy micsoda növényeket fook ültetni ,eegyszer csak beállitott vele . Majd megkérdezem tőle honnan van kicsik,két három leveles palánta.
Fiúk,lányok ! mivel mindenkiről még nem tudom milyen nemű/
Én ebbe a topicaba csöppentem bele és itt is ragadtam.Ettől függetlenül-annélkül hogy hozzászólnék-időnként beleolvastam a másikba is,főleg hogy jó ideig együtt voltatok.Én nem akarom minősítgetni se egyiket,se másikat ,de... úgy gondolom,hogy ezt az újabban előjött pengeváltást jó lenne kihagyni.A topic témája nem az,hogy " Hogyan cseszegessük embertársainkat".Szerintem lehet bármennyi ugyanolyan v. hasonló témájú topicot nyitni,nagy a világ,nagy a net...férjünk már el.A topicban lévőket nem csak a közös téma köti össze,hanem egyéb tulajdonságok is.Ne arról kelljen olvasni nap mint nap ,hogy a régi haragosok miért is vesztek össze.Működjön mindenki abban a topicban amelyiknek a tagjai szimpatikusabbak számára/ezért nem is baj ha több hasonló témájú topic is létezik így mindenki szíve szerint választhat magának társaságot !/
Ennyit erről...és Békesség a Földön a jóakaratú EMBEREKnek !
Újkígyóson van egy Balogh Zoltán nevü úriember faiskolája és őszibarackot ill. szilvát szerettem volna onnan.Ha meg tudjuk oldani,hogy vegyél nekem ezt-azt akkor tavasszal visszatérünk rá ./A neten baloghfaiskola.hu/.Részleteket majd akkor.Előre is köszi !
Úgy gondolom, hogy ez a hozzászólás kizárólag az íróját minősíti. Egyben világosan láttatja azt(az előzőekkel együtt), hogy itt szervezett támadás folyik, a cél a nyugalom megzavarása, a párbeszéd ellehetetlenítése. Ahogy látom, figyelmesen olvasod a topikot, így talán azt is érthetnéd, hogy nem csak a mérőállomások miatt kritizáljuk a meteorológiai és gyümölcstermesztési szaGmát. Sokan megerősíthetnek ebben, olyanok, akik azért bosszankodnak, hogy semmit nem lehet szinte kapni a magyar faiskolákban a 30 éves fajtákon kívül, akiket a "szakma" eltanácsolt bizonyos almafajták telepítésétől, mert hamisan, hidegnek gondolják a térség klímáját. Ezek a nemzetgazdaságot akár milliárdos tételben is érintő károk, gondoljunk csak az alföldi gyümölcsösökben rendszeresen bekövetkező tavaszi fagykárokra, amelyek jelentős részét ezekkel az ismeretekkel el lehetne kerülni. A gyenge, öntelt emberekre és a megengedhetetlen hangnemre pedig nagyon plasztikus példa iménti hozzászólásod! Az alázatot és a szelídséget én is javasolhatom! Ha jó ez a szétválás, akkor pedig miért kötelező ide írnod? Ha bármi építő jellegű mondanivalód lenne, azt természetesen nagyon szívesen fogadnánk itt is!
Szerintem igen, de azt az időt várd meg amíg elég meleg a föld,hogy elérhető magasságba " emelkedjenek" a pajorok.A Buvatox is jó ,ezt nem kell beásni se,csak a föld felszínére szórni/lehetőleg eső elött/
MÁR gyermekkorom óta szeretem a növényeket,sokat ismerek ,közülük tapasztalat volt jó is rossz is, amiben tudok szivesen segitek mindenkinek akinek zsükséges , van a kertemben kb 500 féle növény nagy részük virág,füszernövény ,hagyományos gyümölcs fák,most szeretnék ujdonságokat telepiteni ,örülök hogy megtaláltam a fórumot rengeteget tanulok ,a többiek tapasztalata nekem nagyon fontos.Az érdeklődést Édesapámtól örököltem , mindenhonnan hozott haza valami új növényt oltogatta őket sajnos már nem él.
Nagy örömödben semmiképp nem akarom kedved szegni, de a kivit nagyon nehéz, a kákit pedig gyakorlatilag lehetetlen dugványozni. A kivit is jóval könnyebb oltani is, mint dugványozni, de a kákinál csak a lótuszszilva alanyra történő oltás, vagy szemzés lehet a járható út, esetleg a magos fajták magjának felnevelése, ez esetben azonban már bizonytalan a magonc termésminősége. A füge viszont nagyon könnyen gyökerezik, most késő tavaszig érdemes szobanövényként nevelni és májusban időjárástól függően kiültetni. Kivi és káki csemetéhez pedig a megbeszéltek szerint hozzájuttatunk tavasszal! A pawpaw csemetét vajon honnan szerezhette ez a bizonyos barát? Azért kérdezem, mert nagyon nehéz hozzájutni.
Nagyon szívesen, örömmel tölt el, hogy ilyen sok új tagunk van és Mindannyiótok lelkesedése felemelő érzés! Az okítás pedig tudom, hogy a szó nemesebbik értelmére vonatkozott. Mi itt próbáljuk okítani egymást, mégha ez nem is mindenkinek tetszik.
Boldog Karácsonyt Neked is Kedves Tibor! Továbbra sincs semmiféle ellenséges topik és ismételten javaslom a mi topikunk topikleírását újbóli áttanulmányozásra! Azt gondolom, hogy mindenki szabadon írhat bármelyik topikba, nem hinném, hogy jogod lenne megtiltani! Innentől fogva bátorítom mind ennek a topiknak, mind a másiknak a résztvevőit, hogy kedvük szerint írjanak a pálmásba, amikor csak akarnak!
Annak idején úgy gondoltam, hogy nem fogok irni ebbe a topicba. Sajnos nem tudtam ellenállni a "szivélyes" meghivásnak. Elősször Floo2 és most Te szólitottál meg és ezért vagyok itt. Igen, megtisztulásnak vélem azt, amikor egy kertészeti, gyümölcscentrikus topic nincs teletűzdelve folyton éghajlati megfigyelésekkel. Tudom szükség van rá, de, ami sok az sok. Nem akarom a fontosságát kisebbiteni, de állandóan ezt szajkózni... egy szaKmát állandóan ócsárolni, csak azért, mert nem helyeztek mérőállomást pontosan arra a "vakondtúrásra", ahol éppen nektek tetszik...Ne haragudj, de legalább is a hangnem megengedhetetlen! Számomra nincs abszolút tudás, nincs abszolút igazság, vélemények vannak:-)))) A gúnyolódást csak a gyenge, öntelt ember engedi meg magának. Egy kitűzött célt nem ilyen módszerekkel kell véghezvinni, esetleg egy kis alázat egy kis szelidség talán eredményesebb lenne. A szomszéd topicban tényleg kevesebb a hozzászólás, csak azért, mert nincsennek benne ezek a szünni nem akaró sértegetések, egy szakma, egy nép iránt. Itt ténylegesen a "tizenkét dühös emberről van szó" akik nem unják ugyanazt a problémát ezerszer elismételni. Persze, ismétlés a tudás anyja:-)))) Ismétlem, jó ez a szétválás és további jó hangulatot "egyetértést" kivánok nektek, azon meg ne bosszankodjatok, hogy nem mindenki tapsol nektek. Azok bizonyosan buta emberek és nem lehet őket erőszakkal sem tanitani. Sajnálom, hogy most az ünnepek előtt került erre sor, de felejtsétek el hamar! KIVÁNOK MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!!!!!! Jó kertészkedést!
Van egy könyvem -A nálunk is megterem.-Több ,az általad is említett növény tartásáról, szaporításáról is írnak benne.Ha kell,néhány napra oda tudom adni,amíg elolvasod .
Látod lehet higgadtan is írni,anélkül ,hogy megbánts másokat. Én is önkritikát gyakorolok.Bocs.Innentől a témát lezártuk(?!!!) Békés Boldog karácsonyt kívánok neked is.
Szia HJ Tavasszal sokat járok arra a nullásról az eggyesre majd egyeztetünk .
Ma nagy öröm ért,egy barátom hozott egy csomó vesszőt , három kivit , kakiszilva vesszőket ,pawpaw csemetét 5 db-ot óriásfüge vesszőt, szamócafa hajtást, még kakaó fa hajás is volt közte 2db cornus florida magot is hozott, gyümölcstermő golgota hajtás is volt közte állitólag az eggyik téltürő
most törhetem a fejem mejikkel mit csináljak hogg mindegyikből legyen valami ha mód van rá.
mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt, három tpsi kalácsot .
H.J csak azért irtam ide mert úgy érzem keszthely1 félretájékoztatást kapott aiol19-től hogy miért nem egy a két topic. amúgy sem tőlem vagy évi5-től, bombaba-tól , sem mástól, nem találsz olyan sértő hozzászólást mint amit te megengedsz magadnak a 3011.-ben aiol19 írta a 3007.-ben: " És nem én voltam az, aki egy másik topikon minősíthetetlen arroganciával vádolt meg minket egy olyan hozzászólásban, amelynél ordítóbb arroganciával ritkán találkozom."
nyugodtan keressétek ki azt a hozzászólást , ha megtaláljátok !
Megkérek szépen mindenkit, hogy törekedjünk a konfliktus lezárására és arra, hogy a másik embert próbáljuk meg nem bántani személyében! Nagyon sokakban negatív érzések támadhatnak, ha ezeket a konfliktusokat látják, amikor ide legtöbben segítségért, tanácsért jöttek és az eredeti témáinkról szeretnének olvasni.
Elnézést a kirohanásomért,de nem bírom elviselni ha valaki odajön és ok nélkül belerúg a másikba,csak azért,hogy megmutassa -milyen f...a gyerek.Az ilyen embernek az esetleges beosztottjait,családtagjait,tiszta szívből tudom sajnálni. Egyébként békés boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek.
Nem akarlak megbántani,de ezt nem értem!Ha már kettévált a topik,és ha te "akkor" megbántva érezted magad,akkor miért jössz ide csak azért ,hogy egy régi sérelmet felidézve kötekedj? Vagy innen valaki megkeresett téged bántó szándékkal?Volt egy ismerősöm ,aki mindig talált okot arra ,hogy megsértődjön. Amikor megkérdeztem tőle-"ezt miért teszed,senki nem bántott téged?" A válasz az volt -most nem,de eszembe jutott,hogy tavaly, fél éve, amikor gyerek voltam,stb. Ő most pszichiáterhez jár,gyógyszert szed.Megváltozni nem fog,mert ilyen a természete,de a kedéllyavíttó zoloft elviselhetöbbé teszi a számára azt az állapotot,hogy sokan nem értik meg őt.A kirohanásod alapján rögtön ez az illető ugrott be nekem.Talán nem gyengeség belátni,hogy segítségre lenne szükséged.
Egyúttal gratulációmat fejezem ki mindannyiunk felé, hogy megértük a háromezredik hozzászólást is! Mindenkinek köszönöm a munkáját, lelkesedését, tanácsait, kedves szavait!
Mindenkitől elnézést kérek azért, hogy egy kertészeti fórum is ilyen vitákkal, személyes konfliktusokkal terhelt!
A magam részéről ezeket igyekszem nullára lekorlátozni, de úgy tűnik, ez szinte lehetetlen néha. Úgy érzem, ha véleményem szerint igaztalan vádak érnek valakit, vagy egy egész közösséget, akkor nem tehetem meg, hogy ne reagáljak, ne világítsak rá olyan tényekre, melyek a provokáció tárgyát megcáfolják. Kellemetlen volt számomra a táplálkozási szokásokról szóló vita is, mivel az abban érintett személyek is MINDANNYIAN kedves, segítőkész, jószándék által vezérelt emberek.!
Ezúttal reményeimet fejezem ki, hogy ezek a viták lezárulhatnak és nem szeretném tovább terhelni a fórumot ezekkel az értelmetlen feszültségekkel. Talán a szeretet ünnepe, három világvallás legfontosabb ünnepének egymáshoz való közelsége és a nappalok újbóli hosszabbodásának időszaka erre megfelelő alkalom lehet. Rajtunk múlik, kihasználjuk-e az alkalmat!
Úgy látom, hogy sorozatosan félreértesz mindent. Keszthely1 javaslatára reagáltam csupán. Ő, teljesen új hozzászólóként tett egy javaslatot, én elmondtam, hogy miért nem értek egyet vele. De rá sem haragszunk, bizonyosan segítő szándékkal tette meg javaslatát, semmi bajom nem volt vele, mivel nem ismeri az előzményeket. Nem lettetek kertészbénának kikiáltva, ezt akár ezen topik elmúlt néhány napi hozzászólásai is bizonyítják, hogy milyen készségesen próbáltunk egymásnak segíteni. A ti esetetekben is ez történt csupán, csak éppen Ti ezt érthetetlen, számomra máig felfoghatatlan okból sértésnek vettétek. Sehogy sem jut most eszembe olyan közmondás, amely azt példázza, hogy valaki a jószándékú segítséget támadásnak veszi, de talán az agresszív kismalacos viccek jól szemléltethetik ezt. (Tudod, amikor a kismalac beleesik a gödörbe, megjelenik a jótündér "várjál, van egy kívánságod", mire a kismalac: "dögölj meg!" Ne vedd durvának a hasonlatot, itt most azonnal elnézést kérek érte, előre szólok, hogy nem a malacon van a lényeg, ezt véletlenül se értsd félre, csak a jelenséget elég jól szemlélteti. Jobb példát nem tudtam mondani rá. És azóta is folyamatosan támadások kereszttüzében állunk, ezt semmi nem példázza jobban, mint iménti hozzászólásod. Úgyhogy nem hinném, hogy mi generálnánk a vitát, azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy augusztus óta több mint háromszor annyi hozzászólás született itt, mint a régi topikban. Ha valóban belenéztél, akkor láthattad, hogy legtöbbjük színvonalas, tartalmas, hasznos hozzászólás. Ha ezt mégsem vetted volna észre, akkor én itt nem tudok a továbbiakban segíteni! De úgy gondolom, többen tanúsíthatják is ezt. Már miért is ne néztem volna utána a dolgoknak? Abból, hogy ilyen kontextusban másoltad be a Keszthely1-hez írt hozzászólásomat, csak arra tudok gondolni, hogy nem értetted meg a tartalmát. Az megint csak mellékes, hogy te beszélsz kioktató stílusról, amikor nagy nyomtatott betűkkel oktatsz ki, hogy minek is kellett volna utánanéznem és új hozzászólóként akarod nekünk megmondani, hogy mi mit gondoljunk és megkérdőjelezed a céljainkat, a jószándékunkat és a jóhiszeműségünket! Úgy látom, komoly gondjaid vannak a vélemények pluralizmusának elfogadásával. Többször írtam már, hogy miért is félrevezető ezeket a gyümölcsöket déligyümölcsöknek nevezni. De én soha nem kérdőjeleztem meg, hogy ti a másik topikban miről beszélgettek. Egyébként vannak néhányan, akik mindkettőbe írnak és ezzel nekem a világon semmi bajom. Ez bizonyítja azt, hogy semmiféle ellenségeskedés nem indokolt a két topik között. Ez a topik tartalmában is különbözik, olvasd csak el a topikleírást a cím alatt! Úgy gondolom, hogy békében megfér egymás mellett egy inkább gyűjtői mentalitású és egy kicsit szakmaibb jellegű, de azért egyben hobbikertész fórum is. Láttuk azt mi korábban, hogy sokaknak ott nem tetszett az, hogy mi bizonyos növények termesztéséhez alapvető éghajlati ismeretekről, üzemi ültetvényekről, magyarországi termeszthetőségi lehetőségekről és a magyar agrárszakmák éles kritikájáról beszélünk, emellett persze a hobbikertészeknek is ugyanúgy segítséget nyújtunk. Most sem én írtam be oda oda kioktatni arról, hogy mit is kéne gondolnod... És nem én voltam az, aki egy másik topikon minősíthetetlen arroganciával vádolt meg minket egy olyan hozzászólásban, amelynél ordítóbb arroganciával ritkán találkozom. Nem én voltam az, aki "megtisztult" fórumról beszélt, ezzel a kifejezéssel az emberiség történelmének legsötétebb epizódjait idézve. De mindenkitől elnézést kérek ezekért a fenti sorokért, de azt gondolom, hogy a békeszeretet még nem kell, hogy azt jelentse, nem védem meg magamat és egy teljes közösséget az értelmetlen és tökéletességgel igaztalan támadásoktól! Egyébként írod azt, hogy annak idején trópusi gyümölcsökről, miegymásról is beszéltetek, mivel akkor még nem volt ezekre külön fórum. Kérdezem én, hogy amikor ezek az új topikok létrejöttek, akkor is megkérdőjeleztétek ezek létjogosultságát? Akkor is igaztalan vádaknak, támadásoknak voltak kitéve az alapítók? És ha ez a véleményed a mi társaságunkról, akkor mégis mi a véleményed a még a miénk előtt alapított, az index.hu történetének "legsikeresebb", 49 hozzászólást megérő kiviről szóló topikról? Amúgy én senkire nem haragszom, úgy gondolom, hogy tartósan félreértettél csupán dolgokat. Ha megnézed a fagytűrőben tett utolsó hozzászólásaimat, láthatod, hogy végig a békítő szándék vezérelt már e topik megalapításakor is. Ez élesen különbözik azoknak a személyeknek a kötekedő, direkt konfliktuskereső hozzáállásával, akikkel ott legutóbb beszéltem. Említettem, hogy vannak, akik mindkettőben hozzászólnak. Ez is azt bizonyítja, hogy részünkről a téma válogatja a hozzászólókat és nem személyi szempontok. Mi továbbra is szeretettel várjuk bárki hozzászólását, segítségkeresését, vagy segítő tanácsát, aki a nálunk is termeszthető, teljesen, vagy korlátozottan téltűrő gyümölcsökkel, vagy a korlátozottan téltűrő gyümölcsök termesztéséhez elengedhetetlen éghajlati tényezőkkel, netán a magyar gyümölcstermesztési szakma hiányosságaival kíván foglalkozni!
Végezetül pedig BÉKÉS, kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben, növényekben, gyümölcsökben gazdag boldog Új Évet kívánok Neked és teljes Családodnak, minden kedves ismerősödnek!
Csatlakoznék én is Jozso48 válaszához, jártam már náluk és valóban teraszos kialakítású a kertészetük, a másik pedig, hogy fólia alatt vannak a növényeik, amelyeket szükség esetén a betett teraszhősugárzókkal fűtenek is....
Zombai kertészetről hadd említsek meg még annyit azok kedvéért akik nem ismerik,
hogy a Rappai úr kertjén belül van három szint,amelyek közt több méterben mérhető
a különbség.A családi ház utcafrontban van és azt valóban fagyzúgos mély terület-
nek vehetjük(ezzel együtt szépen kifejlődött fagyálló banáncsoport van a kapu előtt,
amelyen látszik,hogy jól érzi magát).A következő szint az üvegház mögötti terület,
amely már néhány méterrel magasabban van.A nagy fóliasátrak már egy alapos kapaszkodón érhetőek el,legalább 5 méter szintkülönbség,ha nem több.A foliasátrak mögött egy meredek még nagyobb szintkülönbség van,tehát,ha az utcafrontról a telek legmagasabb pontját vesszük alapul egyetlen telken belül minimum10-15 m
a szintkülönbség.Én úgy gondolom mindegyik szinten más klima van és fokokban is
mérhető a különbség.Nos ha egy telken belül ekkora szintkülömbségek vannak,
képzeljük el egy dimbes-dombos nagyobb település esetén micsoda különbségek
A Szu-ból származó 2 db jó sok éve(kb. 6-7) kint van, ezért erről van több tapasztalatom. A melát egy éve ültettem, és egy-egy Li-t és Lang-ot pedig 2 éve, egy hónapja pedig egy Rotondo-t.
Azt nem tudom, hogy vannak-e fagyérzékenyebb jujubák, de nekem ezeken még soha semmi fagyási sérülés nem volt, pedig a kertem kitett szeles részében van.Téli takarást sem kap, nyáron vizet is csak elvétve. A nyári szárazságot is nagyon bírja, tavasszal későn indul ezért tavaszi fagykár sem volt soha.
Szóval szerintem az ország bármely részén bátran ültethető !
Ottnon nincs netem, ezért legközelebb Január 5-én bukkanok fel legközelebb.
aiol19 : nyár óta nem nagyon látogattam az index fórumát , csak most hogy pár napja itthon vagyok , unalmamban . de még mindig azt látom hogy minden hónapban vita kerekedik abból ami a "fagytűrőkön " nyáron történt . mi történt ? semmi , csak egy kis vita . én és bombaba furcsa módon viselkedő kivijeink indították el a lavinát ?! vagy évi5 azon mondata hogy "ne nézz már minket ennyire hülyének" arra reagálva hogy szinte kertészbénáknak lettünk elmondva .de semmi közvetlen sértegetés , személyeskedés ! más topicokon durvábbak is előfordultak már és nem vonulnak ki a megsértődöttek . most hogy visszaolvasgattam a fórumokat , OTT béke van , itt meg minden hónapban megvan a vita , nem tűnik fel hogy ti (te ) generáljátok a vitát ?! a 2964- es hozzászólásod is ezt igazolja . LEGALÁBB UTÁNA NÉZTÉL VOLNA A DOLGOKNAK . ezt írtad: "Véleményem szerint tévesen gondolod, hogy ugyanaz lenne a két topik témája. Ajánlom figyelmedbe ennek a topiknak a topikleírását, abban minden le van írva! A "fagytűrő déligyümölcsök" kifejezés ráadásul félrevezető is, mert a kiwi és a diospyros kaki (káki, hurma, datolyaszilva), vagy a jujuba NEM déligyümölcsök, hanem hazánkban még meghonosításra váró, mérsékelt övi gyümölcsök! A füge pedig korlátozottan (-15 -16 fokig) fagytűrő mérsékelt égövi gyümölcs! A "Fagytűrő déligyümölcsök" c. topikot egykor az alapító a lehetőségekhez képest fagytűrő citrus hibrideknek találta ki, ezért félrevezető is tulképp. ott az általam említett gyümölcsöket tárgyalni."
az a topic pont ezeknek lett kitalálva (nézd meg a második hozzászólást !) egy kicsit keveredve a trópusi gyümölcsökkel mert még nem volt külön topic . szó sincs csak citrusokról . "bferietvfreemail.hu válasz | megnéz 2004.03.25 11:33:24 Š (topiknyitó) Beleszerettem a fagytűrő déligyümölcsökbe,igaz nem rgyszerű a nevelésük, de bízom benne hosszú távon sikerülhet megtartani őket."
ráadásúl ti már az elejétől fogva a topic címével vagytok bajba , hogy ezek nem déligyümölcsök , fagyűrő vs. fagyálló . MINKET ez nem érdekel ,tudjuk hogy itt (ott) találjuk azokat a növényeket amikkel dolgunk van .
Nagyon szépen köszönöm a felajánlásod,de úgy néz ki, vica46 tud segíteni.Ha bármi előre nem látható ok miatt mégsem jönne össze,akkor "megtalállak". Kösz.
Érden lakom az M7-es közelében.Az ajánlatodnak nagyon örülök,mivel,mint már írtam,gyerekként ettem ebből a fajtából és nagyon ízlett. Amióta kiköltöztem Érdre,azóta szerettem volna venni,de sehol nem kaptam.Van két fajta szilvám,de sűrűn kell permetezni őket.Még így is tele vannak moníliás aszalványokkal. A hajtásért természetesen elugranék Csepelre.Vagy kifizetem,vagy viszek helyette valami érdekességet. Addig is köszönöm.
Érdemes talán néhány gondolat erejéig elmélkedni az internetes fórumok rendszerén, azon, hogy milyen szisztémák vannak, azoknak milyen előnyeik, illetve hátrányaik lehetnek. A fórumok egy vagy több érdeklődési kör szerteágazó témáiban kínálnak interaktív lehetőséget a vélemények kifejtéséhez, információk és ismeretek átadásához és átvételéhez. Ezek ún. topicokra tagolódnak. A topicok, amint arra görög eredetű anglicizált nevük is utal (topos - topikos) azt helyet, területet jelölik ki, amelyben a téma már bizonyos kritériumok alapján körülírtabb formában definiálódik. A fent leírt elvek alapján működő rendszerek azonban esetről-esetre eltérő módon nyernek kivitelezést. A miénkhez hasonló olasz hobbikertész fórumban például topicok sokasága nyílik, mivel egy új témát megjelölő címadással tulajdonképpen új topicot lehet nyitni minden külön formaság nélkül. Ez a körülmény azt eredményezi, hogy az egyes témákról folyó viták külön csatornákon folynak. Ennek az az előnye, hogy a hozzászólások mindig ugyanazt a témát gyarapítják, arról folynak a viták vagy eszmecserék, annak veszélye nélkül, hogy a tárgy és a szereplők sokfélesége miatt bizonyos argumentumokat a sok más témájú hozzászólás "maga alá temessen" és azok kiteljesítése elhaljon. A magyar metnet nevű hobbimeteorológus fórumban például maga a fórum előre meghatározott témájú topicokra tagolódik, amit az alapítók a kezdet kezdetén meghatároztak és a moderátorok folyamatosan terelgetik a témákat a nekik kijelölt topicok csatornáiba. A rendszer hiányossága, hogy azok a témák, amelyeknek az alapítók elfelejtettek topicot kijelölni, csak egy vegyes témájú "társalgó" keretei közé szorulnak, miközben rendre az "off"-ság vádja éri őket más helyeken. Egy hosszabb időn keresztül működő olyan "vegyes" topic, amilyet a mi fórumunk kínál, a gyakorlatban előre nem várt helyzeteket állíthat elő azzal, hogy az eléggé szerteágazó témakör egyes témái nem mindenkit érdekelnek, különösen nem, ha azok nem csupán a felszínes csevegés szintjén nyernek említést, hanem mélyebb elemzések tárgyát képezik, különösen olyanokét, amelyek szemléletükben újat hoznak, vagy éppenséggel az ezeket tárgyalni hivatott tudományágak hiányosságaira mutatnak rá kritikai éllel. Minél markánsabban jelennek meg kritikát is tartalmazó állásfoglalások, annál nagyobb irritációt váltanak ki azok körében, akik biztonságérzetéhez hozzátartozik az "úgy van jól, ahogy van"-ba vetett töretlen hit. Az ilyen, egyre élesebb ellentéteket kiváltó helyzet "kioktatási" vádakban, burkolt, vagy nyílt provokatív akciókban ölt testet, azokkal szemben, akik kedélyborzoló újdonságokkal állnak elő, lehetnek azok bármennyire szakmaiak, előremutatóak, mindenki javát szolgálók. Egy ilyen pillanatban elérkezik egy új topicnyitás szükségessége, ami olyannyira nem szentségtörés, hogy az olasz fórumban például egy új címadással kivitelezhető. Előfordulhat, hogy ezt nem CSUPÁN a témamódosítás indokolja. De ha még az is, akkor különösen időszerű lehet.
HA a jujubád valóban magonc akkor attól valóban ne várj sokat, borsó vagy kicsit nagyobb a termése és elég száraz, aszalódva galagonya szerű az íze. Az oltványok lényegesen nagyobbak, lédúsabbak és édesebbek. A magoncot át kellen oltani. Ja és a magocnak elég sok pici apró tüskéje van, ami könnyen beleakad/törik a bőrödbe. Az oltvány vagy tüskétlen vagy nagyobb és keménybbek a tüskéi, kevésbé gonoszkodik a kezemmel.
ez itt két oltvány, a kerek a Mela a másik "SZU"-ból származó körte alakú:
A pawpaw-ban nyugodtan bízhatsz, mert a magonc gyümölcse is finom, de lehet viszonylag kicsi sok maggal csak ez a lutri benne és több idő mire termőre fordul.
Oltvány azért beszerezhető Európában is, de bizony 8-9 ezer Ft körüli Eurót elkérnek egy picurkáért. Magyarországon is előfordul néhány fajta oltvány, mint pl:
Soha nem jártam ott, de egyszer beszéltem vele telefonon és téli -25 fokokat emlegetett, ebből arra következtettem, hogy fagyzugban működik a vállalkozás.
Ez igazán örvendetes, viszont az a gyanúm, hogy mégsem 'tabáni zöld'. Vettem tavaly ősszel Zombáról tabáni zöldnek mondottat, a kettőt egymás mellé ültettem, egész más leveleik vannak. Persze mint ahogy az előzőekben is mondtam, az se biztos, hogy az, a lényeg, hogy a kettő különbözik egymástól. Az általam dugványozottról annyi biztos, hogy zöld gyümölcsű és 15 éves cseresznyefa méretű fügefáról vágtam Budán.
Sőt, az európai szilvák jobbak is. Amit a magyarországi japánszilva nem-termesztésről írtam, az tulajdonképpen egy rövid közgazdasági szempontú, szakmára vonatkozó nem-naprakészséget konstatáló megállapítás volt. A német nyelvterületként körülírt országokban nagy hagyományai vannak a szilva különböző felhasználásának, amelyeknél meghatározott célra az annak megfelelőnek tartott fajtát alkalmazzák. Ez a szilvakultusz konzerválja a hagyományos fajták preferenciáját.
Köszönöm, én is így tudtam, csak szó volt itt a kivi vegyszerekre való rendkívüli érzékenységéről /gyomirtó/. Akkor ez azt jelentheti, hogy tavasszal nyugodtan beszórhatom megelőző jelleggel a kivik környékén a talajt mondjuk a Basudin nevű szerrel?
És vajon a német nyelvterület miért lehet kivétel? Azért én az európai szilvákat sem száműzném, olyan ez, mint hogy Olaszországban a jól bevált 'Tipo' helyett ma már szinte kizárólag 'Rojo brillante' kákit telepítenek, pedig mindkettő jó fajta.
Ez sajnos így van, különösen nálunk, többször mi is panaszkodtunk már erre. Lassan kezdek ott tartani, hogy semmilyen növényt nem veszek magyar forrásból, mert legtöbbször megbízhatatlan. Általános az átverés, tisztességtelen üzleti magatartás. Pozitív kivételként talán a kaktuszgyűjtőktől vásárolt télálló kaktuszaim esetét említhetném. Ők lelkesek, mindent felcímkéznek és még a pontos élőhelyükre vonatkozó gyűjtőszámokat is feljegyzik.
Hát akkor adok neki még néhány évet, de azért mellé fogok ültetni egy oltottat, úgy tudom, tavasszal talán jujubából is lesz néhány csemete Fityeházon. Nincs túl sok kedvem a szerencsére várni hosszú éveket, bár még fiatal vagyok, de jobb bebiztosítanom magam. Van már nekem 4 tő porzós kivim 12 éve, 10 éves koromtól minden évben lestem virágzáskor, hogy miért nem terem. Nem szeretném ezt többször eljátszani, az idén telepített termő kivikre is kell még várnom 2-4 évet, mire számottevő termés lesz rajtuk. Pawpaw-ból is 2 darab magoncom van, ezekben sem bízom igazán, na ezekből viszont sehol, még külföldi honlapokon sem láttam, hogy oltottakat hirdetnének.
A jégfügét elég nagy mennyiségben szaporítják Fityeházon, így valószínűleg most tavasszal is lesznek kész, gyökeres palánták. Egyéb fügefajtákat illetően pedig tudok hozni dugványnak való vesszőt a Ninovarga szőlőjében lévő fákról, vagy esetleg saját bokraimról. Remélhetőleg egyéb újdonságok is lesznek a faiskolában, majd egyeztetünk.
A Tőled kapott tabáni zöld az a kivétel, amelyik erősíti a szabályt. Tavaly ilyenkor "szobadugvány" volt, most méteres, erőteljes, hatalmas gyökerű növény, jövő ilyenkor komoly fácska lesz, túl az első két termésen.
Egyébként nagyon tetszetős küllemű gyümölcsök, valószínű ez a titka óriási piaci sikerüknek. A képen látható, saját kis fáinkon lévő gyümölcsök is barack méretűek és nagyon szép a színük is.
Azért én azt tapasztaltam, hogy valóban kora tavasszal a legcélszerűbb a fügét fásdugványozni. Máskor is lehet, de a tavasziaknál szinte 100%-os az eredés, míg az ősziek nálam úgy vannak, hogy elkezdenek hajtani, aztán egyszer csak a nagy részük elpusztul, mintha gutát kaptak volna. Ezzel szemben tavasszal nekem volt olyan, hogy egy levágott ágdarabot karónak használtam fel a kertben és csak úgy, öntözés nélkül kihajtott. Mások tapasztalatai szerint nagyon jó az eredés nyáron is, nagyjából júliusig, a legrosszabb eredményről pedig augusztus-szeptember környékén számoltak/-tunk be.
Szinte minden évszakban megered. Ilyenkor szobahőmérsékleten tartva szépen kihajt és elkezd gyökeret fejleszteni, tavasszal fokozatos akklimatizációval (természetesen, már csak a garantáltan fagymentes időszakban) szabadföldi növénnyé válhat a cserép földlabdájával kiültetett , kiszoktatott növény.
Természetesen. Ez nem valami egzotikum, csupán egy másik szilvafaj, amelynek egymástól eltérő ellenállóképességű fajtái vannak ugyanúgy, mint az európai szilvának, kajszinak, vagy őszibaracknak. Arra figyelni kell azonban ennél is, hogy sok fajtája nem öntermékeny. Porzónak mindegyikhez megfelelő azonban a mirabolán.
Nekem ez is új,hogy ilyenkor dugványozzátok a fügét.Én mint kezdő ,amatőr tavasszal szoktam kb 40-50 cm-es fásdugvánnyal/mint a szőlő kopaszvesszőt/ és ez is bevált eddig.Előnyösebb ilyenkor ?
jaak ákival kapcsolatban meg kellemes meglepetés ért.vettem egy plötty példányt az egyik bevásárolóközpontben "egy életem,egy halálom" felkiáltással,és így plöttyen ízlett.le a kalappal a gyümölcs elött.finom édes kellemes ,szerintem semmihez nem hasonlítható (max a ringloszilvához).úgyhogy eldöntöttem tavasszal ültetek belőle egy fát.csak nem tudom melyik fajtát ültessem :-) olyat szeretnék ami hatalmas gyümölcsöt hoz,és isteni finom :-D
Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy milyen messze laksz Újkígyóstól.Írtam egy ottani faiskolásnak ahonnan engem érdeklő oltványokat szerettem volna beszerezni,de sajnos válaszra se méltatott/a többi sem.../
Kedves Tibor! Véleményem szerint tévesen gondolod, hogy ugyanaz lenne a két topik témája. Ajánlom figyelmedbe ennek a topiknak a topikleírását, abban minden le van írva! A "fagytűrő déligyümölcsök" kifejezés ráadásul félrevezető is, mert a kiwi és a diospyros kaki (káki, hurma, datolyaszilva), vagy a jujuba NEM déligyümölcsök, hanem hazánkban még meghonosításra váró, mérsékelt övi gyümölcsök! A füge pedig korlátozottan (-15 -16 fokig) fagytűrő mérsékelt égövi gyümölcs! A "Fagytűrő déligyümölcsök" c. topikot egykor az alapító a lehetőségekhez képest fagytűrő citrus hibrideknek találta ki, ezért félrevezető is tulképp. ott az általam említett gyümölcsöket tárgyalni. Épp azt a téveszmét erősíti meg, hogy ezek déligyümölcsök lennének, amíg mi pontosan azért harcolunk, hogy ezek a gyümölcsök elterjedjenek nálunk, ne legyenek többé egzotikusak! Ha megnézed a topikunkat és a topikleírásunkat, akkor láthatod, hogy elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a füge szempontjából fontos éghajlati tényezőkkel, mivel Magyarországon a megfelelő domborzati pozíciójú dombokon olyan területeket találhatunk szerte hazánk területén, ahol évtizedekig nem veszélyezteti a fügét a tűrését meghaladó mértékű fagy! Láthattad, hogy a pálmás topikban sem igazán voltak erre kíváncsiak, pedig kizárólag az ő, a TI! érdeketekben szerettük volna elmagyarázni ezeket az ismereteket, önkéntes munkában, semmilyen fizetséget nem várva ezért! Mindezt azért, mert a trachycarpus fortunei pálma téltűrése is hasonló értéken van, mint a fügéé és ha valaki megérti ezeket a mikroklímára vonatkozó ismereteket, akkor azzal is sokkal nagyobb sikere lesz, bár az is igaz, hogy kevesen költözhetnek emiatt el a nem megfelelő adottságú kertjükből, de legalább mindenki tudná, mi az esélye és mennyire kell takarnia! Ez a topik éppen a fagytűrő déligyümölcsök címűről vált le, részben azért, mert az ottani gyűjtői mentalitás nem igazán találkozott a mi szakmai szempontjainkkal, azzal az elhivatottsággal, hogy ezeket a gyümölcstermőket a lehető legszélesebb körben elterjesszük. A másik ok, hogy kioktatásnak és személyük elleni támadásnak vélték azt, hogy mi megpróbáltunk nekik segíteni, sőt!, megbízható szaporítóanyaggal is elláttunk rengeteg topiktársat, a ninovarga nevű fórumozó jóvoltából, aki az éghajlati ismeretek mellett növényművelési tanácsokat is adott bárkinek, akár többször felmerülő kérdésre is mindig készségesen és türelemmel válaszolva!
Permetezni szoktam vele egy próbát meg ér ,sok kártevő a tormát és a fokhagymát is elkerüli,azokat már kipróbáltam, az őszibarack tövéhez bazsalikomot szoktam vetni ,nagyon jó hatással vannak egymásra
A talajfertőtlenítők nem károsítják a növényeket.Akkor célszerű kiszórni ill.beásni amikor a föld már elegszik,hiszen a pajorok ilyenkor jönnek a felsőbb talajrétegekbe.Eső előtt hatásosabb.
Nekem 8 fajtám van ,ebből 2 /a Hargrand és az Orangered /még nem termett.A többi közül nekem a Bergeron vált be a legjobban.Nem fagyérzékeny,rengeteget bírna teremni de nem árt ritkítani,mert a túlzott terhelés végzetes is lehet és a gyümölcsminőségre is kihat. Virágzáskor egyszer szoktam permetezni monilia ellen ennyi általában elég is.Az íze pedig semmivel sem rosszabb,mint a sztárolt de érzékeny magyar fajtáké.
Kibékíthetetlen ellentét. Különösen ilyen az osztálytársadalmak alapvető, elnyomó és elnyomott osztályának (a rabszolgatartó és rabszolga és a feudális földbirtokos és a jobbágy, a tőkés és a munkás) ellentéte. Az antagonisztikus ellentét csak az ellentétetes osztályok nélküli társadalomban szűnhet meg.
HJ Oltóágat is tősarjakat is kapsz ezeknek a tősarja ugyan azt agyümölcsöt termi szép gyökeresek szoktak lenni,vittem már pár hejre midenütt jó lett . Hol is laksz?
Egyre rosszabb ez a melléütés .Akartam venni egy jonathán facsemetét ,de csak a csányi fajta van, ez nem hasonlít a régi fajtára nagyon savas nem aromás szerintem nem jó minden faiskolában ez volt mert ez a savassága miatt nem pöttyösödik annyira mint a régi ,de nem is ízletes.
HJ Azért amiért a régi jonathán almát kiselejtezték, nem piacos mert éretten csak két három napig ál el pedig a kékkel ellentétben rengeteget terem és annyira nem érzékeny a moniliára ,egy isten gondozza kertben van Monorierdőn kb 40 éve semmi bajuk néha a gyümölcsébn van kukac de az mindig lehullik érés előtt a többi meg jó vica
Közben Maurizio barátom is befutott a maga szokásos, saját termésű Kiwi Gold karácsonyi ajándékával, amelyek darabjai, ha hallgattak volna egyes szilárd meggyőződésre, semmiképp nem merték volna meghaladni a 90 grammos súlyt. De mivel nem hallgattak, ekkorára nőttek. Csak azért tekintek el a mérlegen történő bemutatásuktól, mert a valóság néha túl kegyetlen, mivel egészen másnak mutatkozik, mint amilyennek egyesek vélik. (Aki régről ismer ehhez egy nagyon kedves kis történetet, az tudja miről beszélek, aki pedig nem ismeri, még jobban jár vele.) Szóval, ez a Kiwi Gold. Most már én is tudom, immár egy éve.
Érdről nem távolság az MO-on.Akár egy kis oltóágnak is örülnék.Emlékeim szerint nagyon finom volt. Nem értem,hogy miért nem lehet kapni egyetlen faiskolában sem.
Azt még érdemes hozzáfűzni, hogy a német nyelvterületet képviselő országokon kívül a japánszilva már réges-régen átvette az uralmat a nemzetközi piacokon, az európai szilvafajtákkal szemben. (Ezt még akkor is tényként kell elfogadnunk, ha a magyar ízlésre alapozott ítélkezés szerint érthetetlennek is tűnik, olyan, mint a régi finom Jonatán kérdése, ami tényleg jó, csak piacilag nem nyerő.) Hosszú éveken keresztül volt a japánszilva az olasz gyümölcstermesztés egyik sikergyümölcse.
Most látom, hogy a japánszilvára vonatkozó kérdés még megválaszolatlan maradt. A japánszilva külön fajt jelent (Prunus salicea /fűzszilva/). Rengeteg fajtája van, akárcsak az európai szilvának. Az általad feltett ismertetőn ásziai fajták vannak, ezek Európában kevéssé elterjedtek, de van egy elég széles fajtaválaszték, amiből Dél-Európában, különösen Olaszországban nagyon sokat termesztenek. Jellemzően nagy gyümölcsű, keményebb állagú, jobban tárolható és az európai fajtáknál kevésbé édes gyümölcsök. A mi kísérleti ültetvényünkben is van néhány fajta.
Kedves HJ Ha a mézringlóra gondolsz ami nagyanyáink idejéből vakló valamivel apróbb gyümölcsü mint a kék ,sokkal édesbb kívül belül sárga, akkor tdok adni tavasszal csemetét
Kedves Nino Most érkeztek meg a kis fügék.(Mint látom ,sajnos rá is fizettél.) Nagyon szépen köszönöm a segítséged.Annyi dugványnak valót kaptam,hogy ebből még a kedves ismerőseimnek is fog jutni. A fajtákkal kapcsolatosan megkérdezhetem ,hogy a kezdőbetük milyen rövidítéseket takarnak? B= Barna? Sz= Zn= Sz= F=
Tapasztalatilag is meg tudom erősíteni a 10 fok körüli hőmérsékletet. Valószínűleg a hideget nem a mai napra értik, de a "vissza" akkor sem stimmel. Olyannyira nem, hogy Bussay doktornál voltunk a hegyen és az egyik szőlősor végén lévő koktélparadicsomon még teljesen ép, fogyasztható termések vannak, karácsony előtt két nappal. Akkor hol is van az a "volt-hideg", ami "vissza"jön. Ezt bizony én sem értem, bármennyire is viszonylagos minden. Mindenesetre a paradicsomlegtovábbépenmaradási versenyben új Európa-rekord született.
Egy okkal több,hogy vegyek.Kösz.Valószinüleg két fa lesz,még ha ezzel drasztikusan le is csökken a ház mögötti, szabad ,pihenés célját szolgáló terület nagysága.
Sajnos a faiskolákban vásárolt gyümölcsfákról is gyakran kiderül,hogy nem azt kaptad amit kértél. A kereskedő minden lelkiismeret furdalás nélkül rádsózhat bármit.A vásárlás után 4-5 évvel,amikor meglátod az első termésből,hogy milyen ,azután már nem valószinű,hogy visszamész reklamálni.Gyerekkoromból emlékeztem ,egy nagyon finom ringlóra.Teljesen sárga kívül-belül.Két különböző helyen is,megesküdött az eladó,hogy ez az a fajta.Nálam viszont mind a két fa bekékült.( azóta is keresem ezt a sárga fajtát,vagy legalábbis oltványnak való vesszőt,amivel átolthatom a fáimat.) De ugyanez megtörtént a korai cseresznyével,amiről kiderült,hogy germensdorfi.Szerintem nagyon sokunk járt már így. Ezért örülök ,hogy "megismertelek " (titeket) , Ninot, Bene Lacit. Az ő szakmai önérzetük,elhivatottságuk ,nem engedi meg ,hogy bárkit is hasonló módon becsapjanak. Kiemelném Nino munkásságát,aki annak ellenére,hogy ezt senki sem honorálja neki, mégis fáradhatatlanul végzi a misszionáriusi teendőit. Képes ezerszer is megválaszolni ugyanazt a kérdést,minden idetévedt, új topik olvasónak.
Még nincs túl késő A fiatal csemetéket még át lehet ültetni. Néhány év múlva már nagyobb lenne a gondod,amikor ,a már termő gyümölcsfákat kellene átültetni,vagy kivágni.Az igazi gond majd akkor kezdődik,ha az érdekességek is teremni kezdenek.Remélem ,hogy a szüretelés öröme is neked marad! :(((
Nézem az időjárást az idokep.hu-n, és lám a nyugati- dél-nyugati országrész tavaszias enyheségben van, mindehhez az az előrejelzés mai főcíme, hogy "jön vissza a hideg".....érdekes, persze minden relatív..:)
A katolikus vallás szerint-akik ezen a földön szenvednek,azoknak nagy esélye van,hogy a haláluk után a menybe jussanak. Sok sikert! Néhány év után rájössz te is, van élet a halál után. :-)))))
A kikeleti bangita nálam is virágzik. Most vettem egy őszi bangitát viburnum tinus Eve Price egész télen rajta van a bimó méters körüli örökzöld tavasszal virázik nagyon szép növény mindenkinek ajánlom .Kár hogy én még nem tudok fényképeket feltenni igérem hamar megtanulom Vica
Én 1999 őszén vettem a Lovaséktól egy pawpaw termést 2000-2500Ft-ért(nem emlékszem pontosan).
Ők 10 magot árultak ennyiért, csak én nem a 10 magot kértem, hanem 1db gyümölcsöt(álatalában ennyi mag van a magoncok termésében). Valóban 10mag volt benne, melyket el is vettem és idén termett először nálam 1db-ot, édesapámnál sokkal jobban fejlődött(ott félárnyékban volt), lényegesen nagyobb is a fa és neki termett 8-10 szemet idén, de már tavaly is virágzott. De mindez úgy történt, hogy szaladgáltam a virágporrokkal 3 különböző településre és ecseteltünk lelkesen, hogy meglegyen az idegen beporzás.
Nekem ízlik a gyümölcs, finom aromás illata és íze van, krémes az állaga, ha kicsit túlérik akkor karamellesen kesernyés íze lesz, szerintem ez sem kellemetlen.
Elég sok mag van benne és elég nagy bab alakúak, egyenlőre csak a magoncokról tudok nyilatkozni.
Kíváncsi leszek az oltványokra, remélem itt már jobb lesz a gyümölcshús-mag arány.
Kb 4-5 éve vettem egy más vonalból származó(szerintem Zotya papa féle) magoncot is(20-30cm-es volt), ez lényegesen gyorsabban növekszik és tavaly már 1 virág volt rajta, idén elég sok, de sajna eldobálta a megkötöttnek látszó termés-kezdeményeket.
Szerintem Zotya papánál biztosan meg tudod kóstolni a gyümölcsöt jövő ősszel.
Lovaséknak is biztos meg vannak a termő fái, ők BP-en laknak.
9 éves saját magvetésű fák:
...és a későbbi vásárolt magonc, ami az oltás miatt eléggé vissza lett vágva, de így is nagyobb :
Ha írsz valakinek akkor kezd mindíg úgy a leveled hogy megszólítod azt akinek írsz !!Így nincs gubanc!!
Ha a kérdésed álltalános akkor egy általános alannyal szólíts meg mindenkit pl: Emberek, vagy Sziasztok !! vagy Hőlgyek , Úrak !!.
Itt szerintem nincsenek rangok!!
A katonaságban vannak rangok !!
Itt állapotok vannak ki tapasztaltabb ki nem és ez nem kor függvénye hanem érdeklődés vagy szerencse mertpl lehet hogy valaki csak 1 napja hallott a kákiról de lehet hogy 1 év múlva okosabb lesz mint az aki 30éve kertészmérnők!!
Rcept az van, megoldjuk sajnos a kérdéseket még nem mindig annak teszem fel akinek kellene ,ismeret hiány miatt ,de talán aki tud válaszolni igy is megteszi ,nem tapasztaltam hogy itt a státus lenne a fontos nekem a baráság ,szeretet egézsség ,fontosabbak nagyon naív vagyok ezért?
Szintén területvásárlás előtt állok. A környékünkön itt Zalában is rengeteg eladó, elhagyott birtok van. Az ár tényleg elég összetett dolog, de 50-70 Ft/nm -től már lehet vásárolni.
A zalai találkozóhoz is próbálok egy termet és felszerelést rendelkezésre állítani és egy helyi kertbarát klubbal együtt szervezve megvalósítani valami ahhoz hasonló összejövetelt, mint a budapesti.
Időközben zavarok voltak az internetszolgáltatásban és most, hogy elérem a fórumot látom, hogy milyen pezsgés van és hozzám is mennyi kérdés érkezett. Nos, ami a kertészkedők klubjában tervezett előadást illeti, időpontegyeztetéssel megoldható és amennyiben szabad vagyok abban az időpontban el is megyek személyesen, természetesen "munkatársakkal" együtt. Ha nem, akkor időpontmódosítással megoldható a személyes részvételem. Valóban levetíthetnénk ott a filmeket (csak a 3 film magában két és fél órát igényel), utána pedig a feltett kérdésekre válaszolhatnánk és szabadon elbeszélgethetnénk. Ezért a foglalkozást egy egész estét betöltőre kell tervezni. Nagyon sok ilyen jellegű összejövetelen vettem már részt, mindegyiket jó hangulat, szeretet és lelkesedés jellemezte.
Nem tudod hol lehet venni paw-paw termést-gyümölcsöt ??
Mert van nekem 2 db csemetém de még vagy csak 80cm magasak és azt hallani hogy vagy 12 év mire terem és lehet hogy nem is jön be az íze .12 év nagy idő !!
A jujubával kapcsolatban nekem az idén talán kötött is pár termést olyan 5mm hosszan de aztán elhullottak és kicsit el voltam keseredve de most olvasom hogy neked is ilyen volt és ez most nagyon biztató!!
Szeretnék belőlük egy párat mivel nekem még van hejem szivesen fogadok mindenúj donságot Fityeházáról .Fügéket is szeretnék jégfügét ,valamilyen nagyszemü téltűrőt,van ötleted?
A kérdés nem nekem szólt, de én is csak dícsérni tudom az Asimina Triloba-t, valóban finom az íze. Ha kevés a helyed, javasolnám az "egy fán 2 fajta" megoldást, hogy az idegenbeporzás is megoldóshasson. Igaz így a szép természtes koronaforma valószinűleg nem tud teljesen érvényesülni, viszont egy fával megoldhatod a problémát.
Nagyon jó lenne ha össze jön szivesen meghalgatnám .A kemencéhez nosztalgiám van.Édesanyám kenyeret sütött minden héten .Sárospatakon volt egy úgynevezett nyárikonyhánk, nagyapám úgy épitettemeg ,hogy bele volt épitve a nyrikonyha udvarfelöli falába ,a tetején füstölő volt aminek az ajtaja belül a konyhából nyilott. Mióta lehetőségem volna egy hasonlót csináltatni nemtaláltam olyan embert aki megcsinálná
HA véletlen nem jön össze januárban jó lessz később is ,keddi napokon szokott lenni ,ha képeken is szeretnél bemutatni akkr előre kell szervezni mert a könyvtárban van csk számitógépes felszerelés és azt előre kell egyeztetni a 10éves évforduló miatt meglepetésnek szerettemvolna a januárt.A pajorral kapcsolatban,kisérletezek most egy növénnyel gilisztaűző varádicsnak hívják megpróbáltam a fák közelébe ültetni egy-egy tövet hátha elüldözi őket ,bogarak ellen pemetezésre bevált ,a levéltetvek 40-50 fokos melegvíztől elpusztulnak,kipróbáltam müködik.többször kell mert ha a levelek alatt nem éri őket ujra szaporodnak különösen a szobában teleő növényeket szoktam beleforgatni egy vödör melegvizbe a növénynek nem árt alevéltezü elpusztul a vízhőmérsékltre ügyelni kell ne legyen több50 foknál
A Harcot-ot a vírussal szembeni rezisztencia miatt ajánlották(mondván ha nem fogékony a vírusra, akkor erősebb marad a növény és több esélye van a többi betegséggel felvenni a harcot).
Te melyik kajszit tartod a legjobb(ak)nak ?
Igen a Germersdorfit én is szeretem mégha a kukacos is...
Még nem szokott lenni egyszer sem 2009-ben lesz az első topiktali !!
Mert ez a topik még nagyon fiatal.
Mert még nem volt rá igény.
Mert most az összel jutott az eszembe hogy bedobom a köztudatba.
Az lenne a kívánatos ha lenne egy tali tavasszal (május) és lenne még az összel is valamikor.
Felkérjuk a Ninovargát hogy ossza meg tudását velünk 1-2 előadás keretében , van ott a gazdának egy jó kemencéje abban meg lehetni csinálni pár finom falatot ,mert kemencézni is jó.
Mert a növényekkel való foglalatosság a gasztronómia és a bor fogyasztás együtt alkotnak egy egészet.
Ezek a szaporítóanyagok, amelyek Fityeházról származnak, mind olasz eredetű, ellenálló, megbízható, oltott, fajtaazonos növények. Sajnos a magyar kertészetekből valóban lutri, hogy mit kapunk. Előbb írtam a nem termő jujubámról.
Ez egy nagyon jó hír! Folyamatosan töröm a fejem azon, hogyan lenne ez megoldható. Éppen ez az egyik fő célunk, hogy az ilyen lelkes kertész klubokat megismertessük ezekkel a gyümölcsökkel. Sajnos Ninovarga egy kicsit messze lakik, így gondoltam arra, hogy esetleg én is alkalmas lehetnék a feladatra, bár sok tapasztalatom nincsen, de napi kapcsolatban vagyok Ninovargával, így ő felkészíthetne az előadásra, csak az a gond, hogy január végén én elutazom. Nem lenne jó esetleg február végén? vagy fordulj Ninovargához, hátha el tudna utazni Pestre valamikor.
Én is tanúsíthatom, hogy nagyon jó ízű, csodálatos gyümölcs! Csak legjobb lenne belőle oltottat beszerezni, mert úgy tudom, a magról kelt bizonytalan, bár van rá esély, hogy az is jó minőségű, nagy szemű legyen, de bosszúságot okozhat, ha ennek ellenkezője 5-6 év múlva derül ki. Nekem is van két magonc, meglátjuk, mi lesz belőlük, de azért jó lenne oltvány is, az a tuti. Valaki mintha írta is volna korábban, hogy tud külföldről hozni. Jujubával is megjártam, virágzik, de nem köt, pedig már kétszer is virágzott, bemutattam már itt fényképpel is korábban ezt a példányt. A Rappaitól származó aprószemű jujubának már örültem, mert igaz, hogy aprószemű, de legalább már vásárláskor volt rajta termés.
A pajorok miatt én is izgulok, sajnos amikor az új telepítésű kivik helyét kiástam, találtam néhányat. Bizakodásra az adhat okot, hogy a szezonban majdnem 4 métert nőttek, viszont az egyik termő lemaradt egy kicsit. De a régi porzó kivijeim meg 12 éve megvannak, ezeknek még soha semmilyen bajuk nem volt. Amelyiket megtámadják, azon már nem nagyon lehet segíteni? Van valami olyan védekezési lehetőség pajorok ellen, ami a kivit nem károsítja? Csak mert vannak különböző vegyszerek, de azt én sem tudom, érzékeny-e ezekre a növény úgy, mint mondjuk a gyomirtóra.
Akkor ez azt is jelenti, hogy ha mondjuk hosszú évek alatt tényleg figyelemreméltó kertet hozok össze különleges gyümölcsfajokból, fagytűrő pálmákból, kaktuszokból, yukkákból, stb, és netalán történne velem valami, amiért nem tudnék semmit áttelepíteni, akkor egy esetleges új tulajdonos valószínűleg kíméletlenül tarolna. Ezért egy normális arborétumot sem érdemes létrehozni a világnak ezen a részén... Pesten számos köztéri trachycarpus pálmának a törzsén lévő kenderszerű bevonatot gyújtották meg öngyújtóval!
Komolyan nem tudom! 2005. februárjában -20-25 fokok voltak pl. Szeged környékén, komoly, közel 100 %-os fagykárt szenvedtek az ottani barackosok! Egyes gazdák arról számoltak be, hogy a magasabb fák tetején maradtak ép rügyek, lejjebb vesszőfagyás is volt! A talaj (hó) felett 5 centivel mért radiációs minimum szerintem -30 fokot közelítő érték lehetett arrafelé! -30 fokban a barack szerintem el kell hogy pusztuljon, márpedig a fák törzsének alsó része közel -30 fokban ácsorgott 2-3 éjszakán át! Vagy lehet a törzs már annyira vastag, hogy -30 fokban sem lesz baja?
Tegyél a kaktusz fölé 2 méterre egy mérőt, meg lógass egyet rá a kaktuszra! Ezen a héten lesz módod tesztelni, hogy mit lehet mérni a 2 különböző ponton! Kíváncsi vagyok rá, majd írj róla egy szösszenetet!
Nino valóban készített oktatófilmet, 3 részből áll, az első rész egy általános a fügéről, kiwiről és a kákiról, a 2. részben az ezen gyümölcsök sikeres termesztéséhez szükséges meteorológiai tényezőket elemzi, a 3. rész pedig egy teljes évben kíséri végig ezeket a gyümölcsöket! A 2. és a 3. rész elkészítésében én is segédkeztem, és bizton állíthatom, érdemes őket megnézni, szerintem fantasztikusak! Amennyiben komolyan lesz topic-tali valamikor, szerintem ott kéne levetíteni!
Ok, köszönöm! Ennyiért itt Pest környékén mindössze 200 négyzetméteres kiskertet kapok, ami egy kicsit kevés, ezért gondoltam, talán tudsz segíteni. No mindegy, akinek van ötlete, ne tartsa vissza.
Gondoltam én, hogy a hófelszín felett közvetlenül mért hőmérséklet nem túl hiteles. Át is állok a két méteres mérőpontra... De vajon hiteles lehet-e egy kb. 50 centi magas növény (pl. kaktusz) számára? Viszont fogok mérni a takarás alatt is, mert kíváncsi vagyok, így mennyi a különbség.
Én Somogy ény-i részén lakom ,itt a környéken rengeteg eladó terület van,de az ár kérdésébe én nem mennék bele.Én 10 éve vettem kb ennyiért 770 négyszögöl a terület.De az ár sok mindentől függ ,úgyhogy ebben nehéz segíteni
Böngészés közben egy régebbi nyilatkozatodban olvastam,hogy készítettél oktatófilmet is a "déli" gyümölcseink termesztéséről.Beszerezhető ez valahogyan ? /Term. nem ingyen,de én nagyon vizuális alkat vagyok és amit látok azt jobban értem is mint a száraz szövegben elmondottat/
Én egy ilyesmi hobbitelket kersek, kb 100ezer forintom lenne rá. Ezért az árért hol és mekkora telket tudok, szerinted venni? Pest megyére gondolok, de lehet máshol is. Ha tudsz esetleg eladót, kérlek szólj! Köszi!
Sajnos rosszul fogalmaztam fajtánként szeretnék pár darabot é s te tudod majd megiténi mennyi hejed, van természetesen, csk annyira örültem hogy szakemberre bizhatom a fjták kiválasztását bocsi
Beletrafáltál,a ház előtti kivit azért kell likvidálnom,mert anyu szerint/van is benne valami/rettentő büdös és tavasztól őszig,de főleg a nyári nagy melegben nemlehet nyitva hagyni az ablakokat.Viszont a macskákra nem gondoltam eddig-nem mintha a tényen ez változtatna.
Én nem erősködök, azt szoktam mondani :Ha nem esztek belőle több marad nekem!-ez minden ehető dologra igaz. Aztán úgyis nekiállnak ,ha nem akarnak úgy maradni./Mellesleg én jövőre leszek 40,ebből 26 -ot éltem/
Mostanában olvaom az előzményeket ugy olvasom sok a panasz eggyes hejekre lehet hogy én is befaragok az eddig szerzett növények egy részével ,nagyon sajnálnám ha nem az lenne aminek eladták ,a többi beszerzéshez tőletk kérek segitséget egyébként is optimista vagyok minden növényem szép és jó lessz
Hát igen ,ez a társaság jól kiszúrt velem is.Szépen elterveztem,hogy a meglévő 3 fasornyi üres területre mit ültetek,erre vesztemre rátaláltam erre a topicra és...jól felizgatott.A 3 sorból 2 már tuti:az 1. -be beszemzett vadkörte csemeték vannak/igaz az eredés bizonytalan,de körte lesz az biztos/,a 2.-ra őszibaracktendert írtam ki.Ide megvan 5 tavaly szemzett szép oltványom ill.2 idei vásárlás még 5-7 fa elfér/kb 20 m széles a birtokom/Marad 1 sor amire a kivi-kivi-alma/idei szemzések még nem lévő fajtákból/ trió pályázik.A fügét nem említem,mert azt bárhova tudok ültetni-és fogok is jó néhány félét/ugye?!/.Na akkor mi legyen ? A kivit talán be tudom préselni anyu kertjébe-némi harc árán.Akkor is marad 2 versenyző.Hát tavaszig elleszek ezzel a kérdéssel.Azért kérdeztem Ninotól van-e a kákinak intenzív koronaformája,mert a többi gyümi is sövény lesz ,hogy minél több fát ültethessek.Ja és még Szaguaro Zsolti japánszilváit nem is említettem,de lásd mint füge/ez nem lesz sövény/.A mellékelt kép alsó szántott részére kerülhet 2 sor ,a körte feljebb van:Az a gond,hogy én mindenből szeretnék egy kicsit,de miaz hogy kicsi amikor egy csomó gyümifaj több ezer fajtája vár rám szerte a világon?!
Feltűnt már valakinek, hogy a macskák mekkora érdeklődést mutatnak a kivi iránt? Szaglásszák, körmölik a törzsét. Sokáig nem értettem, aztán egy szélcsendes kánikulai napon véletlenül megszagoltam. Emberi orral is jól érezhető ,,bakmacskahúgy-szaga " van!
A kb. 20 darabot úgy értem, hogy egy utánfutóba összesen talán elfér mindegyik növényfajból 20-20 darab. Ezt úgy értettem, hogy ha lesznek még más jelentkezők is, akkor kb. ennyire korlátozottak a lehetőségeim. Elvileg arra számítok, hogy ismerősi körömből eddig kb. 10-12 jelentkező van, ők 1-1 növényt kérnek mindenből, illetve kiviből általában 1 termőt és 1 porzót, így még fennmarad néhány hely. Az e-mail címem a nevemre kattintva elérhető, itt tudok egyéb elérhetőséget adni, skype-ot is. Boldog Karácsonyt!
Tényleg, ma van a téli napforduló, innen már hosszabbodnak a nappalok! Köszönjük a jókívánságokat! Csak sajnos a két ünnep között elég hideg idő látszik, de bízzunk benne, hogy az esemény bekövetkeztéig még mérséklődnek az előrejelzések! Utána elvileg még két hónap van hátra a télből...
Egy kereszt kérdés tag vagyok egy kertész kbban pesten vállalna valaki egy előadást január végén most lessz aklub 10 éves évfordulója ha jól emlékszem 24 vagy 26 án boldogan meghalgatnánk Vica keddi napon
Érdemes bizony! Nagyon finom, de különösen fölöttébb hálás, mivel az ég-földön semmilyen kezelést nem igényel. Saját maga megcsinálja magának a "karácsonyfa" alakot, permetezésről pedig hallani sem akar. Mínusz ezerig fagytűrő. Csúcsnövény!
Szeretnék a kertembe asiminát is,viszont a nagy helyigénye miatt ( 2 darab kell, 4-5 méteres tő távolságra egymástól ) már egy hete töröm a fejem,hogy mit-hogyan rendezzek át,hogy minden növénynek meglegyen a helye.Szeretném az asiminát,viszont nem tudom,tényleg jóízű? Érdemes betenni a repertoárba? Kóstoltad már? A személyes véleményedre lennék kíváncsi?
Van hogy az ember nem találja el valaminek a helyét vagy a föld mélyén van valami ami nem tetszik anövénynek 20évvel ezelőtt ültettem két germecdorfi cseresznyét 8m vannak egymástól ugyan ott vettem ugyan az a fajta a afák kb egyforma nagyok de az egyik nagyobb szműt terem a másikon mindig több a termés de jóval apróbb pedig ugyan ott vannak . Kaptam májusban egy Peppinó gold hajtást,eldugtam a cserszömörce bokr alá és elfelejtettem, benőtték avirágok augusztusban néztem miaz akrumpli virág ,a peppinó volt egy termés be is érett most itt van a szobámban a tő egy hete hogy megettük finom volt remélem jövőre több lesz rajta
Ha nem aránytalanul hosszúak, akkor meg lehet őket egészben hagyni. A nyár folyamán a gyümölcsök súlya alatt lehajlanak, ezzel a további növekedésük a csúcsrügynél leáll, tehát nem fognak túlfejlődni, bőven hagynak energiát az új, fölfelé törő vesszőknek a fejlődéshez, amelyekkel emezeket a következő évben le fogjuk cserélni. Ezt próbáltam érzékeltetni a rajzaimmal is. A "elszomorúfűzesedés" estén eyre gyatrább új növekmények vannak, ugyanakkor ez a váltómetszés egyre erőteljesebb termővesszőkez biztosít. (Holnap megérkeznek Hozzád a sarjak.)
A cserebogárpajor a kivi gyökerét nagyon szereti. Ha a növény éveken keresztül nem megy semmire a fejlődésben, az esetek nagy részében ez áll a háttérben.
Szia Nino.Köszönöm a jó tanácsod.A káki metszésével kapcsolatosan lenne egy kérdésem.A vázágak kialakitásáig értem a metszést. Viszont a vázágakon meghagyott 2-3 felfele törő vesszőket milyen hosszúra kell hagyni? Hány rügyre kell metszeni,vagy mit kell alapul venni a metszés során?
CSerebogár tavj amikor rajzottak rengeteg volt Pesten a telek határon van négy akácfa itt voltak már amikor megvettem a telket annyira kozel van a keritéshez hogy nem vágtam ki még ijet nem láttam acserebogarak felrajzottak az akácfa tetejére van vagy 10 m magas nem agyümölcsfára mentek ahonnan reggel le lehet rázni igy most majd szedegethetem ahol fel lehet ásni a telken nics egyenlőre
Nem figyeltem a szöveget, hogy közben kihagyott a gép. A teljes mondat ez. Akkor a kivinél a szárazság, vagy valamilyen gyökérkártevő lehetett a ludas.
Akkor a kivinél lehetett a ludas. Nagyon pozitív, amit a vegyszerekhez való viszonyulásodról írsz, ezzel itt egyáltalán nem lógsz ki a sorból, sőt! Ezeknek, a nálunk még nemien honos növényeknek az a legfőbb előnyük, hogy permetezés nélkül termeszthetők. A hagyományos gyümölcsfajok közül is, mindent elkövetünk, hogy olyan fajtákat kutassunk föl, amelyek nem igényelnek permetezést. Ebből a célból még egy kis kísérleti ültetvényt is működtetünk.
elfelejtettem közölni hogy én nem permetezek semmit vegyszerrel csak bió módszerrel dolgozom nincs kedvem mérgezni magam és afiaimat ,ki is nevettek rendesen amikor a telken elkezdtem /bogaras nyanya/mondták a hátam mögött .Csakhogy az én barackfám nem volt tafrinás az övék permetezés ellenére igen mondtam az egyik /kertésznek/ milyen kertész vagy hogy néz ki a barackfád egy ép levél nincs rajta azt mondta jövöre kivágom .Nagyon nehéz rávenni az embereket hogy megpróbáljanak valami mást mint amit megszoktak.Pesten a ház mögött van egy 20 éve termő füge bokrom az idén háromszor is beérett pedig aház északi oldalán van a szomszédban egy nagy diófa is árnyékolja ebből levittem tavaj egy csemetét ez fehér kaptam egy pirosat is eazon volt egy szem termés a telken mármint a fügéből természetesen elnézést a melléütésekért Évi
Én is üdvözöllek a sorainkban és csak annyit fűznék az előzőekhez,hogy itt nincs olyan, hogy " túl hosszú voltam".Itt mindenkit érdekel a másik véleménye terjedelemtől függetlenül és nem kezelnek le ha kezdő vagy /velem együtt/,úgy hogy mindent bele.
Nagyon örülnék akár 20db nak is ha mész értesits megbeszéljük ha van skype meg tudjuk beszélni a részleteket vagy telefonon gondolom ez tavasszal lessz Bene Lacitól egy kaki szilvát és két jujubát pesten ültettemel őket mert még olyanméteres a Rappaitól is vettem három növényt egy jaapán naspolyát ausztrál cseresznyétés egy nem tudom mit mert elveszett amit rá irt vagy nem irta rá hasonló már van kiültetve kettő a telken egy itthon azok két éve vannak nálam szép kis koronájuk van azokat a kutatóba vettem de szerintem magról keltek ésvirginiai szilva néven volt puszi nektek Boldog karácsonyt mindenkinek Vica
Úgy veszem ki a szavaidból, hogy kivire vonatkozó ismereteket már szereztél innen, vagy esetleg a "Fagytűrő déligyümölcsök" topicból, ahol korábban ezzel sokat foglalkoztunk. Ha esetleg a többi gyümölcsfa mintájára kezelt kivi ugyanúgy kapott permetezéseket, mint feltételezhetően a többiek, akkor máris megvan a vontatott fejlődésének és pusztulásának az oka. Akkor is lehetséges mindez, ha a közelében(!) vegyszeres gyomirtást alkalmaztatok akár egyetlen alkalommal is. Kipusztulhatott egy nagyon hosszan tartó nyári aszály idején is, öntözés nélkül hagyva, miután a négy év alatt teljesített másfél méteres növekedése fejletlen gyökérrendszerre utal. Normális körülmények közt egy első évben kiültetett kivi akár két hét alatt is növekedhet másfél métert. Ezt néhány, tanácsunkat elfogadó topictárs is tudta produkáltatni a tavalyi évben és bizonyítani vele a kivi kivételes vitalitását. Ha nem ilyen jelenséget mutat, akkor feltétlenül valami környezeti problémára kell gyanakodni, ami a fentebb felsoroltakon kívül lehet cserebogárpajor, vagy valami más, a növény gyökerét károsító földalatti kártevő.
A kivit kb 15 éve vettem Budapesten aházunk kertjében ültettem el egy melléképület mellé , pár évig meg volt kb másfél m re nőtt nem termett négy .év mulva valamiért elpusztult nem értettm a neveléséhez próbáltm úgy gondozni mint a többi gyümölcsfát azóta nem vettem de most nagyon szretnék itt pesten homokos a talaj Mányon pedig kötött fekete föld ott úgy gondolom jobban érzik magukat a
növények
mert az ujak nem pusztultak el taln jövőre mindegyiken lessz kevés termés. Van nektarin,kajszi körte szilva 2 bokor áfonya volt is rajta kevés,két szelidgesztenye nem tudom fogja e birni mertitt kicsit meszes a talaj kevetem neki tőzeges talajt az idén már virágzott de termés nem volt.Gránátalmát is ültettem jól meg van de nem volt komoly hideg pesten terem minden évben de sok lepotyog a körték nem nőnek úgy ahogy vártam ültettem magnóliákat megvannak,szeder málna túl hosszu voltam Vica
Kedves Vica! Sok szeretettel üdvözlünk! Az pedig már csak hab a tortán, hogy én pedig akár segíthetek tavasszal a növények eljuttatásában! Tatabányán lakom, Pestre is gyakran járok és tavasszal megyek beszerzési körútra a Ninovarga által már ajánlott, megbízható faiskolába. Összesen 10-20 növényt talán tudnék hozni növényfajonként, akit még érdekel!
A káki koronaalakítása és metszése témájának kiegészítéseként készítettem két kis ábrát. Ezekből érzékelhető, hogy miért követendő az elsőn látható módszer és miért kerülendő a második, amelyik az általam "szomorúfűz-effektusnak" elnevezett jelenséget valósítja meg. Látható, hogy az ilyen növénynél, a következő év termőrügyeit tartalmazó hajtások egyre csökevényesebbek és egyre inkább az ágak végére tolódnak ki, fokozva a szomorúfűz hatást.
Kedves Vica! Nem csak Te örülsz, hogy megtaláltál minket, hanem mi is, hogy új Társként köszönthetünk körünkben. Érzékelem, hogy már olvasóként rájöttél, hogy a terveid megvalósításához szükséges ismeretek és a megbízható növénybeszerzési források megtalálásának dolgában jó helyen jársz. A rendelkezésedre álló, dombon lévő telek nagyon sok öröm forrása lesz, mert az ilyen fekvésben lévő helyek különösen megfelelő helyet biztosítanak ezeknek, az egyelőre még ritkaságként számontartott növényfajoknak. Kövesd a fórumot, próbálj bekapcsolódni aktívan az egyes, éppen tárgyalt részletekbe, konkrét kérdésekkel, hozzászólásokkal. Hasznos lenne, ha feltárnád az eddigi sikertelen kivitermesztési kísérleted részleteit, mindenki számára hasznos lenne. A növények beszerzése a tél elmúltával válik időszerűvé, addigra a tagság által ismert beszerzési lehetőségekről ki-ki tájékoztatni fog. Közben számos újabb szakmai tanácshoz, információhoz is juthatsz, ahogy témáról-témára foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, mint pl. amint most éppen a káki koronaalakítása és metszése van terítéken.
Örülök hogy rátok találtam nagyon sok érdekeset tanultam tőletek pl miért nem temett a kivim ,a segitségeteket szeretném kérni van Mányon Zsámbék mellett egy telkem amitkét éve vettem és azóta telepitgetem kb 200m hosszu és 34m széles vanak már benne gyümöcsfák vkb 20db mégtalán időbe kérek segitséget ezeknek a különlegs fajtáknak atelepitésére hol tudnék beszerezni jó fajtákat kivi kaki nagy gyümölcsü füge jujuba, a telek kb a gellért hegy magasságában fekszik dimbesdombos beszállnék a kisérletezésbe olvastam hogy a magassági tényezők is fontosak tud valaki segiteni? köszi
Magyarországon a tulajdonosváltás elkerülhetetlenül fatarolással jár. A ritkábbnak számító fajoktól pedig akkor is megszabadíja a kertet az új tulajdonos, ha a mérsékeltebb fanyűvők közül való és a hagyományosakat nem is bántja. Rengeteg füge így lelte halálát, afféle hasztalan semmirevalónak minősíttetve. Már itt is több ilyen esetről számoltunk be: rádiházi hatalmas öreg füge, teraszépítés miatt, kerettyei stranddal szemben lévő nagy füge, saját fügefánk a ház új tulajdonosa által, már a birtokbavétel előtt(!), de estig folytathatnám. Egy nyakatekeredett "kultúra" tanúbizonyságai.
Nagyanyám bátyjának a kertjében volt egy nagy öreg fa, nagyobb szemű mint a Germers, és sztem jobb az íze is. Arról oltottam a sajátomat is. Szerencsére, mert az új tulaj kivágta. Ja, és a cseresznyét nem nézegetni kell, hanem enni! Ha van benne egy kis hús is, hát táplálóbb!
Egy szabad térállásban, hagyományos alakúra fejlesztett fánál orsó jellegű korona kialakítására kell törekednünk, "karácsonyfa-alakzat"-ra neveléssel. Így lassan elérjük majd a "tőkefejes stádiumot".
Ha a kákinál következetesen nem figyelünk a leírt tényezőkre és nem törekszünk egy masszív váz kialakítására, folyamatos visszametszésekkel elérve, hogy az éves hajtások ne "nőjenek le" a fáról, kikerülve (és elcsökevényesedve) az ágvégekre, akkor kialakul egy "szomorúfűz-effektus".
Laikusként az inkompetenciának azt a fokát is képtelen vagyok fölfogni, hogy amikor mégis előkerül valamilyen szagcikk ezekről a növényekről, akkor oldalakon keresztül képesek sztereotípiák sorát és a világ legnagyobb mellébeszéléseit produkálni, amikor azzal, hogy például a kivi esetében egy olyan mellékmondatban, hogy kétlaki, kell porzó, termő és a Haywardot szálvesszőn kell termeszteni, a lényeg 98,7%-a összefoglalható. A kákitermesztés "fortélyairól" pedig az előbbi két rövid hozzászólásom kb. ugyanekkora hányadot tárt föl. Értitek, miért vagyok a 12 dühös ember legdühösebbike?
A palmetta-ültetvény fái nem fordulnak előbb termőre, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy viszonylag később, viszont termőre fordulás után gyorsan elérik a maximális hozamot. Tudni kell a kákiról, hogy jó táplálékellátás és intenzív öntözés hatására nagyon határozott vegetatív jelleget ölt, ami nála határozott antagonizmusban nyilvánul meg a termésképzéssel, de különösen a termésmegtartással szemben. Egy túltáplált növényről akár minden évben le lehet "folyatni" a termést. Az első években erősen öntözött és táplált növények gyorsan elérik a kívánt formát, anélkül, hogy a termés megterhelné, illetve deformálná az elérni kívánt vázformát. Azt követően azonban megfelelő beavatkozásokkal fönn lehet tartani a megfelelő vegetatív-generatív egyensúlyt, különösen abban a korban, amikor a termelés már a "tőkefejeken" zajlik.
Hát igen ... a szagma.Nem csak ezzel nem foglalkoznak, hanem a hagyományos gyümölcsfajtákból sem engednek az országab újdonságokat elterjedni. A Kertészet Szőlészet szaglap most is azokról az almafajtákról mesélt amelyek már nálunk is sok éve jelen vannak.http://www.volweb.cz/sempra/lng/rus/hrusky.htm ezen az oldalon pl egy csomó új körtefajta van amit a csehek nemesítettek.Itt a szomszédban...és hány található meg nálunk ? A Starklnál fölfedeztem a Dicolor nevű fajtát.Ezt biztos be fogom szerezni/remélem az is Lesz/
A mediterrán térségben az egyetlen említésre méltó kártevője a mediterrán gyümölcslégy (Ceratitis capitata). Emiatt, sajnos, éppen a szüret előtti időszakban kell rovarkártevő(!) ellen permetezni. Így ott nem lehet belőle bio-gyümölcs, de NÁLUNK IGEN! Ezért robbanok szét mérgemben, amikor arra gondolok, vagy arról kell beszélnem, hogy a "szagma" még a kisujját sem mozdította eddig azért, hogy ez a faj meghonosodjon nálunk, miközben Ukrajnában(!) sikeresen termesztik. (Rövidesen Csehországban(!) is)
Úgy gondolom, számodra mindent világossá tesz, ha akár kommentár nélkül ideteszek néhány képet. Az első kettőn a hagyományos ültetvény idős fáit láthatod, a harmadikon az általam készített skiccet a palmetta bemutatására. Az elv mindkét módszernél ugyanaz és azt is világosan megmutatja, hogy a kákinál mire kell törekedni és mi az ami elkerülendő.
Csak a könnyebb szedés miatt alakítják így,vagy gyorsabban termőre is fordítható így? Van esetleg adat a sor-ill.tőtávolságra ill.a vázágak szögére és az emeletek számára? Mennyire bírja ezt a koronaformát megtartani ?Ahol termesztik ott van kártevője?Vagy ez globálisan bio-termeszthető ?
Igen, vannak sövény jellegűre metszett ,"kétdimenziós" koronaformájúra alakított növényekből álló ültetvények, amelyeknél ezzel a műveléssel a szedést igyekeznek könnyebbé tenni. Az idősebb növényeknél ennél a módszernél is beáll a "tőkefejes" művelés, mint a nagy, hagyományos fáknál, amelyeket hatalmas létrákról szüretelnek, de a sövény jellegüknél és kisebb méretüknél fogva ezek könnyebben kezelhetők.
Én azt szeretném megkérdezni,hogy azokban az országokban,ahol a kákit üzemszerűen termesztik alkalmaznak-e vmilyen intenzív koronaformát vagy ez a kákira egyáltalán nem jellemző ?
Háát... a Harcottal nem biztos ,hogy szerencséd lesz/bár kívánom hogy legyen/ Finom igaz nem túl lédús a gyümölcse de... rendkívül sok vékony vesszőt hajt ,szóval a korona alakítása nem egyszerű és a gyümölcse elég érzékeny a moníliára amibe jócskán besegítenek a hangyagyák amelyek csúcsi részénél rendszeresen megkezdik és mielőtt beérne jön a rothadás.Az én Harcotom 10 éves,de nem ezt tartom a legjobb kajszimnak/ 8 fajtám van ebből 2 nem termett még/.A Germersdorfit valóban szeretik a "kukacok",de a hatalmas ,ropogós gyümölcseit még nálam nem fölözte le másik/Igaz a Katalin és a Linda még nem termett/.
ültethetek kákit, közvetlenül egy,1.80 magas,lapos tetejű épület fala mellé? Ha elérte az épület tetejét, szabadon terjeszkedhet tovább, felfelé és oldalra is.
Fügesarjakat vágtam és fröccsen belőlük a híg kaucsuk. Ha hirtelen lehűlés következne, óriási károkat okozhatna az elmúlt időszak enyhe, nagyon esős időjárása után. A növényi szövetek nagyon híg oldatokkal vannak tele pillanatnyilag.
Ha a pogányi állomást áttelepítenék abba a kis völgybe, nagyon hamar hamvaiba omlana a baranyai mediterráneum fámája. Talán még az inverzió fogalmáig is eljuthatna a szakma egy ilyennel való szembesülés révén! Fölöttébb hasznos lenne! Megmondom a Miklósnak, hogy kezdeményezzen egy ilyet az omsznál.
Meg tudom erősíteni, hogy Miklós a magyarországi "délszaki" növényellátás egyik úttörője. Nem csak tudja, de szenvedélyesen szereti a szakmáját. Az sem elhanyagolható szempont, hogy szimpatikus, becsületes, korrekt ember. Mindenkinek tudom ajánlani.
Hát akkor hasonlóan látjuk a "klasszikus" gyümölcsfák gondozási problémáit(tehát a rezes lemosózás és az esőre bízott levélteű lemosás bizony igen kevés). Nekem almából : Golden, Idared, Mutsu, Granny Smith van, Őszib: Red Haven, Dixie Red, Champion, Madlen Poue-nak vett nem tudom milyen. Vilmos és Alexander körte és egy nashi(a barnás héjú). Cseresznye. Germersdorfi-kukac szaporító, most lett rá oltva M. Bigarro és Katalin?, és egy előtte érő szintén ropogós. Ja és hát a 2 szilva (most hirtelen nen is tudom milyen fajták), no ezeket aztán imádjáj a levéltevek még jobban mint az őszit vagy almát.
5-6 évvel ezelőtt még használtam "hagyományos" mostani permetszereket, de már jó pár éve csak lemosózok(rézzel, olajjal-kénnel) és a Biokál01-et használom. Szerintem nem betegebbek a növények, mint amikor a gazdabolti szerekkel fújtam őket és így a gyrekek bármikor mehetnek a kertbe.
Nekem a monília is jelentkezik a kajszikon, virágzás után látom a jeleit rendesen(ceglédi óriás), elég nagy és magas a fa nem könnyű a vrágzáskor permeteznem.
Tvasszal ültettem egy Harcot nevű fajtát ezt starpabíróbbnak ismerem.
Még a szilváimat kéne lecserélni valami vírus rezisztensebb fajtákra...
Valóban fagyzugos helyen van az Egerági kertészet. A teletésre nagyon elmésen kitalálta a megoldást: A domboldalból "kiharaptak" egy jókora darabot, fölülről fóliával fedték, előlről ajtót rá és már nincs is benn mínusz, de szellőztetni muszáj.
Szóval egy hegy(domb)oldalba vájt pincéhez hasonlítható.
Egyébként nagyon szép, dombokkal körülvett területről van szó:
Sokat jár Nyugat ill Dél Európába újabb és újabb növények után kutatva, melyekkel az itthoni kínálat gazdagításában szerintem igen jelentős szerepe van.
Én már több ízben rendeltem Dlusztuséktól. Sokféle délszaki, fagyérzékeny növényük van Egerágon. Vajon hol telelteti őket, mert a kicsi konténerek nem igazán jók erre, bár faforgáccsal sokat lehet védeni?????
Ebben a patakban 30 éve kilós domikat meg csukákat lehetett fogni. Mondjuk az se használt, hogy időközben 3 tavat is duzzasztottak belőle , a fele víz már ott elpárolog.
Az előrejelzési modell szerint ilyen helyzet várható karácsonyra. Ha beválik, már az is valami, hogy legalább az európai hőmérsékleteloszlás normális, nem úgy mint eddig, hogy Spanyolországban havazott, az ukránok meg kiskabátban jártak.
Olyan fórumokon lehetséges, ahol nincs olyan jól megfogalmazott közös cél, mint itt, ami teljesen egyértelművé teszi az együttműködési szándékot. Olyan körben, ahol a bizalom magától értetődő, elképzelhetetlen, hogy olyan civakodás előfordulhasson. Megmondom őszintén, hogy én itt teljesen kizárom az elképzelhetőségét, nem csak Veled, de bárkivel, és bárki és bárki közt.
Igen, a hasznos projekt a leanderek fagyszelekciója és a szelektált egyedek mikroszaporítása lenne. Csak utólag vettem észre, hogy mivel előtte egy általunk károsnak ítélt projektről beszéltem, ezért úgy is lehetett akár értelmezni, mintha a második hozzászólásom az előző alapján gúnyos, ellentétes értelmű lett volna. Pedig valójában inkább a project-projekt szóval élcelődtem az előzőhöz kapcsolódóan. Lehet, hogy más fórumokon egy ilyen teljesen véletlen félreértelmezésből már világháború tört volna ki...
Ez még túl jónak is minősíthető néhány másik, életem során előfordult sajtószereplésemhez képest, amelyekben annyira nem ismertem magamra a számba adott szavak alapján, mintha mondjuk valakinek a fényképét cserélték volna ki máséra.
Ha jól értelmezem a projektekkel azért gabalyodtunk össze, mert korábban szó volt egy hasznos projektről, később meg egy károsról. Én pedig arra "kantintottam", amelyik a hasznos volt. Jól bogozgatom?
Természetesen, néhány helyen ráférne egy kis fazon-, stílus- és szakkifejezésigazítás, de én nagyon hálás vagyok már azért, hogy az újság egyáltalán foglalkozott ezzel a témával és bár tettem rá egy bátortalan utalást, hogy mi lenne, ha megjelenés előtt egy kicsit "átfutnám", de úgy éreztem, hogy már ezért a "bizalmatlanságért" is megnehezteltek rám. Így aztán a megjelenésig eltelt időt kizárólag fohászkodással és imával töltöttem.
Értettem én, de a projekt szó hallatán mire is asszociálhatna a magyar. Egyébként sok borzalmas dolog finanszírozott projektek keretében valósul meg. A Kerka folyó halászati jogát elnyerő szomszédos(!) megyei illetőségű szervezet például mindenki elképedésére, a balin élőhelyéül abszolút nem megfelelő vízbe balinivadékot telepített, olyan, újságcikkben is kinyilvánított megfontolásból, hogy ezzel a halfajjal igazodni akarnak a globális fölmelegedés hatására melegedő élővizek viszonyaihoz. A dolog báját az adja, hogy a balin őshonos Közép- és Kelet-Európa nagyobb folyóiban és folyamaiban, ugyanakkor teljesen hiányzik a mediterrán térség élővizeiből. Úgy látszik, lányos zavarukban ennél nagyobb hülyeség már nem bírt eszükbe jutni.
Remélem, nem haragszol meg, ha közzéteszem a francia oldalról származó adatok elérhetőségét a leanderek fagytűrésével kapcsolatban, amit a honlapodra felraktál!
Az implicite destrukciós hajlamú katasztrófakívánóknak tényleg lehet néhány "sikeres" napjuk a jelenlegi kilátások szerint. Az is nagyon lényeges szempont, hogy a hideg szárazon tör-e ránk, vagy előtte kialakul-e egy hótakaró, ami, amint tudjuk egy nagyon jelentős kisugárzásnövelő, hidegfokozó tényező. Régebben volt már több vita arról, hogy lehet-e térségi értelemben különbséget tenni a kritikus abszolút minimumok kialakulási esélyeire vonatkozóan. A mikroklímatényezőket kivéve ezúttal a számításból, el lehet mondani, hogy a hidegelárasztást követően hómentesen maradt területeknek sokkal jobb kilátásaik vannak a katasztrófák elkerülésére, mint a havasaknak. Nehezen kiszámítható, hogy adott esetben mely térségek maradnak hó nélkül és melyeken alakul ki megmaradó hótakaró. Elég gyakori, hogy éppen a kedvezőbbnek képzelt déli területek kapnak havat a hidegbetöréskor a fölöttük még elidőző felhőzet, vagy a hidegbetörést követően kialakuló mediterrán ciklonból kialakuló, csak a déli területeket érintő havazás miatt. Így az elképzelt papírformával ellentétesen, kitettebbé válnak, mint az északi területek, ahova egy markáns hidegbetörés alkalmával a sarki levegő akadálytalanul tódul be.
Ez meg a Floo által lefényképezett cikk netes változata. Kár, hogy az újságíró is "délszaki" gyümölcsként beszél a kiviről. Ninovarga túl udvarias lehetett, hogy nem "tette helyre", de szerencsére a főszövegből szemléletesen kiderül, hogy megfagyott szőlőtőkék mellett termett mázsányit!
Ha az emberiség fejlődését mindig csak azok határozták volna meg, akiknek egy status quo megszűnése traumát okoz és a progresszió identitászavart vált ki bennük, akkor még mindig a kőbaltánál tartanánk, a növényzetünk pedig a bugaci pusztán őshonos sztyeppei fűfélék lennének. Hát igen, a projektek, milyen projektjei lehetnek egy korrupcióval ilyen fokon terhelt országnak?!
Az csodálatos lenne! Csak jönnének a sötétzöldek, hogy "az tájidegen, ültessetek őshonos növényeket" és őshonos növények címszó alatt teleültetnék nyírfával, lucfenyővel, tujával, akáccal. Mindezt milliós projektek keretében, (majdnem) mindenki nagy megelégedésére...
Hát nagyon reméljük, hogy ez nem következik be! Bár soha ne következne be. Vagy mondjuk legközelebb 6430 decemberében. Azért azt a metnetes télváró, hidegváró fórumokon is írják, hogy ezek az előrejelző modellek sokszor ijesztgetnek (az ő szóhasználatukban "kecsegtetnek") ilyen hidegekkel, aztán néhány nappal az esemény érkezése előtt kiveszik, míg az enyhülés mintha gyakrabban jönne be nekik.
Hát akkor szerintem az a legcélszerűbb, ha mindenki a hozzá legközelebb lakótól szerez csicsókát. Persze postán is megoldható, én is szívesen adok, csak annak van költsége is.
Füge, kivi olaszoktól ellesve Megjelenés dátuma: 2006. június 20. 04:26.00 Szerző: Mórocz Zsolt
Azt kevesen tudják róla, hogy szenvedélyes népszerűsítője a kevésbé ismert déligyümölcsök termelésének, azok közül is főleg a kivinek. Olyannyira, hog ...
Azt kevesen tudják róla, hogy szenvedélyes népszerűsítője a kevésbé ismert déligyümölcsök termelésének, azok közül is főleg a kivinek. Olyannyira, hogy könyvírásra szánta magát, hogy hazánkban is megismerjék és bátran termeljék a magas C-vitamin tartalmú kúszónövényt, amelynek beltartalmi értéke felülmúlja a többi gyümölcsféléét.
- Azt valóban jól tudják az emberek, hogy olasz nyelvszakos tanár a foglalkozásom, ez és az utóbbi években megismert kedvtelésem - amiről mások nem sokat sejtenek - nem egy, hanem két fényévnyire van egymástól - kezdi a beszélgetést.
- Egy nyelvtanár hogyan kerülhet ily közelbe a déligyümölcsökhöz?
- Tolmácsként egy olasz kertészmérnökkel kerültem kapcsolatba. Szakelőadásait fordítottam az érdeklődő hallgatóságnak. Így nagyszerű képzésben volt részem.
- A gyümölcstermelés felkeltette az érdeklődésemet - folytatta Varga János. - Amikor meghívásának eleget téve az olasz szakembernél jártam, csodálatos kiviültetvényt láttam nála. Talán hazánkban, így Zalában is honosítani lehetne az egyre kedveltebb, importált gyümölcsöt, morfondíroztam.
Először valósággal elhessegette magától a gondolatot, hiszen nálunk ma is általában e gyümölcs termelésének sikertelenségéről számolnak be a próbálkozók. Az időjárást sem tartotta igazán alkalmasnak, hiszen egyes szakírók szerint, minimális lehűlésre is érzékeny a növény.
- Az utóbbi évek kemény telei eloszlatták aggodalmamat, megcáfolták az aggályoskodók véleményét. Olyan kertekben, ahol együtt van a szőlő és a kivi, tavaly és a legutóbbi télen a szőlőnek vagy fele megfagyott, a kivi viszont átvészelve a mínusz húsz foknál is alacsonyabb hőmérsékletet, rekord terméssel fizetett.
Vagyis minden bizonnyal igaz az a vélemény, hogy a gyümölcsöt meleg szőlővidékeinken sikerrel lehet termelni. Az is ténynek látszik, hogy teleinket bírja, hiszen mély nyugalomban akár -25 Celsius-fokot is elvisel, máskor pedig a beárnyékoltságot is jól tűri.
- Mindezért tanácsolom másoknak is, hogy legalább hobbi kerti szinten néhány tővel próbálkozzanak. Én is megcsináltam ezt a próbát, sikerrel. Akiknek már van kivijük, de sikertelenek vele, azok a virágzás idején meggyőződhetnek, hogy esetleg csupa porzós vagy termős példányuk van. Vagyis öt-hat termős mellé egy porzót is kell ültetni, hogy termést kapjunk.
Ugyanis e kétlaki növénynek van nővirágú és hímvirágú egyede, ezeket vegyesen kell telepíteni. Varga János szerint erre különösen ügyelni kell a szaporítóanyag beszerzésekor. De más tanácsokkal is készen áll a kertészkedő tanár. Például azzal, hogy a növény első fázisában biztosítani kell, hogy a tenyészcsúcs mindig felfelé nézzen és laza kötéssel biztosítva legyen. Így már az első évben 3-4 méteresre kúszik, ha megfelelő szaporítóanyagból választottuk. Ebből augusztusban vízszintes hajlíttással kialakíthatjuk a jövőbeli termőkart a lugason. Erről a következő évben oldalirányú termővesszők fejlődnek - fontos a szőlőhöz hasonló szálvesszős művelés -, a virágokat tartalmazó rügyek szinte kizárólag az egyéves vesszőkön képződnek.
- Mi várható a módszer alkalmazásától?
- Garantáltan nagy termés. Azonban ne tévesszen meg bennünket a szőlővel való hasonlóság, a kivi terhelhetősége sokszorosa annak. A következő esztendőben nagyon fontos tennivaló a letermett vesszők lecserélése éves vesszőkkel. Hangsúlyozom, hogy a növény művelést alig igényel, növényvédelmet pedig úgyszólván semmit. Meggyőződésem, hogy Zalának a sok elhagyott szőlőterületeit nagyszerűen lehetne hasznosítani kivivel, jó bevételi forrása lehetne a termelőinek.
Hogy mire képes e délszaki növény Zalában, ezt megtapasztalhattuk a becsehelyi Berecz Lajosék kertjében. Náluk néhány tőke már szinte fává lett.
- Az első kettőt 14 esztendeje ültettem, egymás mellé a nő- és a hímvirágút, a "lány" a tökéletes megporzás hatására tíz esztendeje rendszeresen terem - mondja a házigazda, nyomban hozzátéve, hogy tavaly több mint 1300 gyümölcsöt szüreteltek az egyetlen termőről, mégpedig aromásabbat a boltinál. - Pedig a közelségében lévő szőlőtőkék közül, a múlt év telén több is elfagyott, miközben a kivi rekord terméssel fizetett.
- A kivi tehát akár zalai gyümölcs is lehet. De mi a véleménye az ugyancsak megfigyelt fügéről? - fordultunk ismét Varga Jánoshoz.
- Tényleg csak speciális fekvésben, szelektált fajtákat lehet sikerrel termelni - válaszolja, hozzátéve - Az ilyen fekvésen általában a dombok magasabb pontjait értjük, ahol a hideg téli éjszakákon a hőmérséklet akár 7-8 fokkal is enyhébb, mint a völgyek alján. Nekem ilyen fügebokraim vannak a csörnyeföldei szőlőhegyen, bizonyítván, hogy a zalai dombtetők ökológiai lehetőségei semmiben sem maradnak el az ország bármely pontján lévő hasonló terepviszonyoktól. A kedvelt finom gyümölcs fogyasztásán kívül, a termésből aromás pálinka is nyerhető.
A déligyümölcs-termelés megszállottja kevésbé ismert fajtákat is előszeretettel népszerűsít. Ilyen például a datolyaszilva, pontos nevén Diospyros Kaki, ám hazánkban inkább egyszerűen lurmának, kákinak vagy kákiszilvának említik.
- Nálunk Zalában is van néhány kertben - érvel a különlegességek barátja. - Egyes fajtái országunkban is termelhetők, ám csak néhány változata igazán téltűrő. Rendkívül nagy beltartalmi értékkel rendelkezik, amellett pedig díszfának is gyönyörű. Minden házikertben helye lenne az ilyen bokroknak vagy fácskáknak. Ez utóbbi mondható el a Balkán-félszigeten honos gránátalmára is, ami a csörnyeföldei szőlőm mellett szintén szépnek mutatja magát.
- A déligyümölcsök népszerűsítéséből mi az ön haszna?
- Alkotó embernek tartom magamat. Mint ilyen, ha a köznek jót, hasznosat tudok tenni, az számomra a fizetség.
Lehetséges, hogy üzleti megfontolások állnak a háttérben. A kertészetnek az csak jó, ha minden évben új citromfát vesznek az elfagyottak helyett... Ők is nagyon kreatívak abban, hogy felismerték, tényleg ilyen színvonalon van a közönség. Legalább fügét, szamócafát, stb. árulhatnának ilyen szöveggel, azzal még lenne is esély. Az elmediterránosodás, globális felmelegedés meg bár igaz lenne!
Nagyon szép, egészségesnek látszó növények! Én is így szeretném megtermelni a citrusféléket, már néhány fajtát összegyűjtöttem, csak sajnos még csak a citrom és a kumkvat terem és nincs fóliasátram. Fóliában vannak, szabadföldbe kiültetve? Hogy oldod meg a fűtését?
Ezen rengeteget tűnődtünk és idáig nem lettünk okosabbak. Ezt a spontán kelt paradicsompalántát akkor fényképeztük teljes épségben a becsehelyi dombtető 310 méteres magasságában, a talajtól 0-25 cm-es szinten, amikor ezt megelőzően Magyarország minden meteorológiai állomása mért már legalább -8 fokos radiációs minimumot. A kevéssel előtte leszüretelt teljesen ép paradicsomok is csak 0-tól 60-70 cm magasságban voltak a földfelszín fölött.
"A barackokat jól le szoktam rezelni, oszt' lesz, ami lesz. Ha a tafrina elviszi a levelét, nő másik.A levéltetveket meg lemossa az első nagyobb eső."
Hát szerintem:
A rezes lemosót én is alkalmazon, de
Ha a tafriana elviszi a levelét, persze nő helyette másik, de igen legyenegíti a fát, mert nem tud szegény rendesen asszimilálni és utána jönnnek a tetevek és ezt a következő generációs levelet meg a szinte teljesen elpusztítják . Azért ez igen nagy sokk az őszibarack fának. Az eső nálam ugyan nem viszi le a levéltetveket, pláne mikor teljesen belepték majdnem az összes levelet. Nálam Champion, Red Haven, Dixie Red fajták vannak, ezeknél a te módszered nem működik biztos vagyok benne, mert már legalább 6-8 éve kísérem figyelemmel az életüket. Az általad írt módszerekkel elég hamar elpusztulnánk szerintem.
Na ezért nagyon jók a Nino által kiszelektált fajták, mert azokknál biztos működik a te módszered.
A hóréteg felett közvetlenül mérés egy kicsit számomra sántít! Ugyanis a szakma ezt a hófelszin felett közvetlenült radiációs minimunak nevezi, magyarán a talaj(hó)felszin felett 5 cm-el elhelyezett hőmérőről van szó! Több alkalommal tapasztaltuk Ninoval, pl. idén tavasszal, amikor -3-4 fokos fagy volt 2 méteren, és a magnoliák épp virágzásban voltak, a -3 fok nem tett bennük komoly kárt, de hogy éppeg a határon volt a hőmérséklet, azt jelezte néhány megbarnult sziromlevél! A -3-4 fok 2 méteren feltételezi, hogy a talajon legalább -5-7 fokos minimum lehetett, ugyanis fagyzugban voltunk éppen, és a magnolia ágai a földre lógva, tele virággal, sértetlenek voltak! -5-7 fokban el kellett volna feketedniük! A fügénél is ez a helyzet, ha kapnak egy -14 fokos fagyot, azt éppeg csak átvészeli a növény, viszont a talaj fölé lógó ágai nem -14-et, hanem -16-18-at is bekaphatnak, mégsem lesz semmi bajuk a föld vagy éppen hó fölé lógó ágaknak sem! Szóval a radiációs minimum növényekre gyakorolt hatása nem tiszta nekem, márpedig a mezőgazdaságon belül ez fontos index, az utolsó és első talajmenti fagy dátuma pl.!
Maradjunk annyiban, hogy március körül közzé teszek egy érdeklődő felhívást itt, hogy aki megnézte a franciák katalógusát és kér valamit tőlük (bár nem elsősorban gyümölcstermőkre specializálódtak, de van egy-két különleges növényük), az jelezze felém.
Én hölgy vagyok, de remélem nem bánod, hogy én válaszolok neked. :)
A franciától való rendelés úgy működik,,hogy kér egy listát a kívánságainkról és azt követően visszaigazolja, hogy milye van éppen raktáron és mennyiért.
Példaként csak a leandereket tudom említeni, azok 5-7 Euróért mentek, kb. 20-40 cm-es növények másfél literes konténerben. A katalógusában sajnos nem tüntet fel árakat.
Tavasszal fogjuk megkérni az ajánlatot, addíg akit még érdekel a dolog gondolkodjon és majd tavasszal összesítjük az igényeket.
A nyugati szamócafa van a franciák katalógusában, lehet onnan is rendelni, ha érdekes a dolog. (Mi Aiol19-el rendelünk tavasszal, ilyenkor nem küldenek, ha érdekes a dolog "beveszünk" a buliba, de arra készülj, hogy a postaköltség elég horribilis, kb. ugyanannyi, mint egy növény ára, vagyis plusz 5-6 Eur/db a költség)
Sajnos csak egy oldal van, amit angolul is lefordítottak, ami a rendelésről szól, a többi francia, de egy online fordítóprogi használatával simán le lehet fordítani a téged érdeklő részeket konyhanyelven.
Egyébként a leanderes topicban nemrég betettem pár képet, ami pont arról szólt, hogy az Atlasz hegységben 2000 m körül - nem mediterrán klímán - milyen jól alkalmazkodtak a leanderek. Ezek kapnak rendesen mínuszokat, innen szelektálták ki az 'Atlas' és gondolom abból később a 'Villa R.' nevű fajtákat.
Kíváncsi leszek a szaporítási/télállósági tapasztalataidra, drukkolok. Én most a magvetésbe vetem bele egy kicsit magam tavasszal, mert ott igazi "csodák" (anyanövénytől merőben eltérő színű és formájú virágkülönlegességek) is születhetnek, persze van sok kis csúnyácska is, de oltogatásra azok is jók lesznek. :)
Leanderem egy hónappal ezelőtt. Egy kicsit felkopaszodott nyár óta, vagy családtagjaim kopasztották meg, nem tudom. Nagyon megnyúlt, tavasszal kicsit jobban megmetszem. Fagyásnyomok sehol, a törzse sem repedezett meg. Pár nap múlva már otthon leszek, élő képekkel jelentkezem... :-) A japánnaspolyáról is.
Ha szépen megkérlek lefordítanád olaszra :koronaforma/-mák ,metszésmód/-ok .Mivel őszibarackos honlapból az olaszok a legjobbak a fenti két Téma megtalálásához kérnék ennyi segítséget.
No erre sajnos nincs lehetőségem. Marad nekem a dugványozás. Tudok ugyan egy szakközépiskolát Pesten, akiknél van (pár éve még biztos volt) labor, őket meg lehet kérdezni, vállalnak-e szaporítást bármiből és egyáltalán, milyen áron. Ez a Varga Márton Kertészeti SZKI.
Ez nagyon szép. Ez is igazolja, hogy ha arra lehetne garanciánk, hogy a leghidegebb helyeken is -15-nél minden lehűlés megállna, szinte bármit tarthatnánk a szabadban.
Köszi az azonosítást, már régóta tudni szerettem volna, melyik változatom van. További 'al'-szelekciót lehetne végezni ugyanezen fajták több tíz, akár száz példányos, takarás nélküli kiültetésével és kiválasztani a legtélálóbb példány(oka)t és azt továbbszaporítani. Jövőre elkezdem a szelekciót...
Igen a tiéd az a "Luteum Plenum" nevű fajta, ami a franciák 0-tól 5-ig terjedő saját használatú télállósági skáláján a 4,5 pontot kapta, ami nagyon jó eredmény és ez nálad is visszaigazolódott.
0= elpusztul -10 C-ban (törpe fajták) 5= -10 C-nál semmilyen károsodás sem éri (Ilyen a villa Romaine)
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget! Jövő tavasszal küldöm a kísérleti alanyt. Tulajdonképpen azért buzdultam fel ennyire, mert bár nem emlékeztem, hogy az én leanderem mióta van kiültetve, de visszanéztem a hozzászólásaimat és kiderült: 2002 nyara óta. Azóta kapott hideget bőven, igaz, takarás alatt, ami csak egy nádfonat és fóliasipka a csapadék ellen volt, tehát a leghidegebb éjszakákon kb. -13-14C-t kellett átvészelnie és ez több, mint bíztató (nálam az elmúlt években -18C volt az abszolút minimum, hóréteg felett közvetlenül. Én ott mérem, hiszen a növényeknek ezt a hideget is el kell viselniük). Igaz, az első két évben siralmasan nézett ki tavasszal (persze még kicsi is volt), de mindig kinőtte a sérüléseket, évről-évre nagyobb lett és virágzott. A szövetpusztulást meg tudom erősíteni. Tapasztaltam ezen is és a japánnaspolyámon is, azon sokkal láthatóbb és kevésbé regenerálódik. Na a japánnaspolya lehetne még a másik próbanövény... Leanderem idén augusztusban:
De kertekben annál nagyobb jövője lehet megérzéseim szerint, főképp a tényleg enyhébb klímájú területeken, védett mikroklímájú udvarokban, védett teraszokon vagy házfalak közelébe ültetve. Legalább nem kell majd idősebb korukban erősen visszavágni őket, hogy beférjenek a pincébe/garázsba.
Ha nagyobbak lesznek, lehet velük kísérletezni. Ígéretesek lehetnek nagyvárosok központjában, parkosításként. (Persze, hazánkban mennyi időt érhetnének meg ott!?)
Vagy azokat a szelekciókat kellene kipróbálni, a melyeket a francia Filippi kertészet kísérletezett, szelektált.
Nevezetesen: a 'Villa Romaine' (új fajta), állítólag a -15 C-ot károsodás nélkül bírja, valamint az 'Atlas' és az 'Italia' nevű fajták minimális levélfoltosodás mellett bírják a -10 C körüli fagyokat.
Ezek a fajták még nincsenek az országban (ill. nekem és még 1-2 emberkének van már belőlük, rendeltük a franciától, de nagyon kis példányok még, úgyhogy a kiültetéssel még várok, amíg legalább 3-4 példányom lesz pluszban biztosítékként belőlük...)
Megcsinálhatjuk a kísérletet, de én nem fűzök hozzá vérmes reményeket, még úgy sem, hogy éppen az idén fényképeztem az egyik bemutatott nagy füge dombján lévő, egynél több telet szabadban töltött oleándereket. A gazdája nem emlékezett pontosan, hogy kettőt-e, vagy hármat töltöttek-e kint.. Én attól tartok, hogy csak a két utolsót. Az oleándernél, olajfánál és egyéb, télen is csökkent mértékben, de mégis vegetációban lévő növényeknél lép föl az a jelenség, amiről az egyik olasz fórumozó ír az USDA zónákról szóló párbeszédben. Nem bírják az olyan tartós fagypont alatti hőmérsékletet, ami a mi teleinken, fekvéstő függetlenül előfordulhatnak, ugyanis lényegében "kiszáradnak". Szövetpusztulás következik be náluk tartós fagykitettségnél, még ha az abszolút értelemben nem annyira alacsony is, hogy elérné a kritikus küszöböt. Megpróbálni megpróbálhatjuk, aztán lesz, ami lesz! Nagyon sűrű beépítettségű, dombon lévő városi környezetben nem zárnám ki teljesen a túlélés esélyét. dehát ugye ott komoly hőszennyezés is van, minél nagyobb a hideg, annál nagyobb a fűtés, itt pedig csak a természet erőforrásai állnak rendelkezésre.
Megint megtapasztalhattuk, hogy mennyit számít néhány 10 méter szintkülönbség alacsony hóhatár esetén. Az a reggel 8 körüli hatalmas csapadékintenzitás az én 150-méteres szintemen is már inkább az olvadó fagylaltkásához hasonló löttyöt csinált csak, ami sokkal inkább folyt, mint potyogott, de mintha dézsából öntötték volna, amint lecsökkent az intenzitás újra eső lett belőle.
Szívesen barangoljuk be ezeket a helyeket és minden évszakban találunk valami "csodát". Ha azt mind megírná az újság, nem is maradna hely másnak. Legföljebb mások neheztelnének meg ránk, hogy miért mindig "itt mi", amikor az ország más, hasonló dombvidékein is hasonlók vannak. Mi (sokakkal ellentétben) ezzel tökéletesen tisztában vagyunk, demonstrációként azért mutatjuk be ezeket, mert ezek vannak kéznél, egyébként az ország minden dombvidéke nagyon szép.
..."bár a tél még alig kezdődött el, egy-egy ibolya és kankalin is megjelent már a hegység naposabb területein..." Kooperációban csak összehozunk lassan egy Mecseket az ország különböző pontjairól. Holnap még kell keresnem hozzá egy ibolyát. A kankalin itt van a kertünk "naptalanabb részészein", az elvirágzott, de még mindig el nem fagyott krizantémok mellett... Tökéletesen egyetértek, mindenben!
Dunakeszi "déli lejtőn" kivirágzott a hóvirág. Újságírók ide! Soha nem látott csoda!(Legalább is annak aki idén született.)
Az már aztán a globális, abszulute globális felforrósodás bizonyitéka. De nem sokáig örülhetünk neki, mert pár év múlva elolvad minden jég (még a frigiderben is + műjégpályán is) az óceán kiönt és betüremkedik az Alföldre. Azután meg felforrnak a tengerek az agyvizem is, szénné ég minden. Nahát.
Mellesleg tavaly és tavaly előtt is virágzott ilyenkor, és a téli jázmin is kivirágzott.
A budai dombok, ahogy a dombvidék leereszkedik az Alföld felé, az is nagyon szép vidék!
Bizony, itt ma reggel szép nagypelyhes havazás volt, csak úgy szakadt, szerencsére a vizes talajon nem maradt meg, 1,3 fok alá nem is ment a hőmérséklet!
Viszont a jövő hét közepétől télies(ebb) idő lesz, utána pedig sajnos reális az esély komolyabb hidegre....sajnos nagyon komolyabbra!
Kedves ninovarga, egy leandert volna kedved próbára tenni a dombodon? A kísérleti alanyt biztosítom, postázom. Tudom, hogy nagy kérés, mivel nincs sok helyed, csak próbálkozom... Köszönöm!
Tavaszra az /eddig le nem adott/ káki-igényemet meg kell dupláznom.Ez 2x2 db-ot jelent,ugyanis 3 heti szabi után újra dolgozik egyik kollégám,akinek szintén van/v. inkább volt /egy kákija.Meséltem neki rólatok és ő egyből lecsapott a lehetőségre,elsőre egy,másnap 2 db-ra emelve az igényét.Azért írtam,hogy csak volt,mert néhány éve "meghalt" és nem volt olyan szerencséje mint nekem,ugyanis a kihajtott sarj és az abból mára jó 2-2,5 m-esre nőtt fa nem terem.Mondtam is neki /amennyire hiányos tudásomra alapozni tudtam/,hogy ez valszeg az alany.A levele sokkal keskenyebb mint az enyém és aszíne is másabb/bár ez lehet talajkülönbségből adódó is/.Szóval ő már tuti.Amikor anno az enyém teremni kezdett akkor adtam neki és attól kapott kedvet hozzá/nem bolti az inger/.Ja igen...az idén rádumált,-mivel tudja,hogy én szoktam szemezni-hogy,próbáljam meg az övét...hát óvatosan próbáltam rávezetni,hogy én csak hagyományos gyümikkel próbálkoztam eddig,de eddigi ténykedésem miatt nem tudom lemosni magamról,hogy "én ezt Tudom".Hát...nem akartam megsérteni,csináltam,de hogy ebből lesz-e valami?Ehhez tényleg szakember kellene,vagy legalább némi szakmai gyakorlat.
Emez nem oltvány, albánból hoztam 15-16 éve. Kb. ugy viselkedik, mint a füge, 16-18 alatt elfagy, ésakkor 2 évig nem terem. Most kb. 2 m, cca 30 termés volt rajta, nemis kicsik, 6-8 cm átm.
Egy szatyorral? Decemberben? Akkor az nem csak úgy "mutatóban" volt szenzációként, mint a mienk. Ráadásul a "régi hideg" klíma mellett, a "globális felmelegedést" megelőzően. Nem lehet, hogy elképesztés céljából, sok utánajárással majdnem minden évben tudnánk produkálni? (Persze azért a hóvirághoz nem lenne fogható!)
Én is gondoltam már rá, de még senki sem kinált meg eggyel. Van itthon egy szuharom,nem tul védett helyen, soha nem takartam, még levele sem fagyott le. Az is kb. onnan származik.
Gyere,én adok a kezedbe csicsókát, akár vödörrel is. Nem rossz az íze, mint a káposztakocon. Cukros ismerőseim hordják, esküsznek rá, hogy használ. Egyébként a piacokon nagyon drágán árulják.
Igaz nem én voltam a megszólított,de nekem a főprofilom/nagyobb famennyiség/ a hagyományos gyümik és szeretek erről is értekezni.Szóval a kártevők és a betegségek:alma,körte elég jól elvan /igaz néhány éve a tűzelhalás nálam is megjelent és csak radikális megoldásokkal tudtam eltüntetni/,a varasodást elég jól meg tudom fogni,a molyokat is .Kb úgy vagyok vele mint te ,ha él benne egy kis kukac,akkor én is tuti megehetem/hogy mondják ezt ? indikátor?/.A cseresznyével nem mindig van ilyen szerencsém,abban időnként több a hús a kívántnál.A kajszival nincs túl nagy prob,monilia virágzáskor megfogva,nekem inkább az érés idején jelentkező hangya,fülbemászó,rózsabogár trió/és a működésük vonzartaként megjelenő monília /okoz bosszúságot/a fügénél detto.Levéltetvek a cseresznye,alma,szilva hármast támadják rendszeresen,ill. az idén az egyik kerti körtefámat lepték el de randán.Na és persze az őszibarack...itt gyakorlatilag az egyetlen jelentős kártényező a tafrina.Megőrülök attól,hogy ugyanakkor ugyanazzal a szerrel permetezem/nino most kérlek ne nézz ide!/ és az egymás mellett álló azonos fajtából az egyik 99% egészséges,a másik meg...siralom.Ráadásul nem következetesen támad.Az idén a kopaszok sokkal jobban bírták mint több szőrös fajta.Ráadásul a legkésőbb érő fajtámat /Michelini szept. ,fehér húsu/több éve taccsra teszi.Szóval ezen van még mit javítani.Bizakodásra ad okot,hogy az idén végre volt időm/és jó időm/ az őszi rezes lemosózásra.Remélem ez is segít majd.A topicba bejelentkezésemkor felsoroltam milyen fajtáim vannak,ha érdekel.Ha van kedved és időd én is szívesen veszek ilyen felsorolást/ez vonatkozik mindenkire/ esetleges majdani szemzőhajtás csere-bere reményében.
Múltkor, amikor "túllihegtem" Tibor szép mediterrán dísznövényeit, azért lihegtem olyan nagyon, mert a képen látható, különösen kedvező mikroklímájú helyekre 15-20 éves pálmákat, ciprusokat, örökzöld tölgyeket és magnolia grandiflorákat képzeltem. A gellénházi növények alapján ennyire reális álomtól Ti nem lihegnétek (túl)?
Szerintem ez a növény nagyon "határeset" nálunk. Dombon természetesen lehet vele próbálkozni. Pesten a Füvészkertben van egy (éppen most érő) termő példány:
Horvátországban ettem rengeteget, ott Hvar szigetén vadon nőtt. Az ízét nem tudnám visszaidézni, emlékeim szerint enyhén édeskés, és sajátos ízvilága volt, de a hazai gyümölccseinkkel nem tudja felvenni a versenyt természetesen. Egy próbát takarással megér...
Közben ízelítőül ideteszek Nektek néhány párbeszédtöredéket egy olasz testvértopicból. A klíma-mikroklíma nem csak minket foglalkoztat olyan élénken. Ez is egy hobbikertész fórum, mint a mienk:
Sì...tieni presente però che per quanto riguarda il lago di Garda è impossibile avere una stima ufficiale: è talmente variabile da zona a zona che non ha molto senso. Mi spiegho, cosa si prende per rappresentativo del Garda? Peschiera? Sirmione? Limone? Gardone?
Igen, vedd figyelembe azonban, hogy a Garda-tóra vonatkozóan lehetetlen egy hivatalos becslés, annyira változó területről-területre, hogy nincs sok értelme. Kérdem én, mit kéne reprezentatívnak venni a Gardánál. Peschierát? Sirmionét? Limonét? Gardonét?
capisco la tua confusione. Il problema è che queste zone possono al massimo darti un aiuto per orientarti. Secondo le zone USDA da noi le temperature minime sarebbero fra il -18 ed il -23°, cosa assolutamente impossibile (per fortuna!). Normalmente le temperature minime qua non sono al di sotto di -10°. Lo stesso sono nella zona 6b. Adesso vieni tu...
értem, miért keveredtél bele. A probléma az, hogy ezek a zónák LEGFELJEBB a tájékozódáshoz nyújthatnak segítséget. Az USDA zónák alapján nálunk a minimumhőmérsékletek -18 és -23 fok között lennének, ami abszolút lehetetlen (szerencsére!). Általában a minimumok itt nem mennek -10 alá. Mégis a 6b zónában vagyok Akkor most Te jössz...
Come vedi, le temperature minime secondo la mappa non dicono niente. La cosa molto più importante non è la temperatura stessa, ma invece la durata delle temperature basse. Per esempio: una o due ore di gelo non fanno danno alle piante esotiche, ma uno o due giorni le possono ammazzare. Allora, se per una mezz'oretta in una notte hai -7°, sei automaticamente nella zona 8.
Amint látod, a térkép szerinti minimumhőmérsékletek semmit sem jelentenek. A legfontosabb dolog nem maga a hőmérséklet, hanem az alacsony hőmérsékletek időtartama. Például: egy vagy két óra fagy nem tesz kárt az egzotikus növényekben, de egy vagy kép nap elpusztíthatja őket. Akkor, ha egy éjszaka egy gyenge fél órára kapsz egy -7 fokot, automatikusan a 8-as zónába kerülsz.
Nem olvastam még teljesen végig a topicot, (ezért elnézést), de meg szeretném kérdezni, hogy a nyugati szamócafáról esett itt már szó közöttetek? (Arbutus unedo.)
Állítólag ehető a termése is. Evett már ilyet valaki közületek, milyen ízű?
Mediterrán eredetű fa, a francia Filippi kertészet télállósági adataira hivatkozva állítólag a -12/-15 C-ot bírják az egyes fajtái.
Freddy, úgy volt, hogy szombaton el tudom küldeni a kiviket, de sajnos, meghiúsult az út. Lehet, hogy most már jobb lesz tavasszal, addig biztonságban telelnek.
Csodálkoztam is, hogy miért az ország másik végéből város a csicsókát. (Volt szerencsém személyesen is találkozni Floo-val, így tudom, hogy mely sarkában él az országnak).
Remélem, hogy az egyik időjárás előrejelző globálmodell ámokfutása nem következik be, ugyanis a modell Karácsony után a kelet-európai síkság felől brutális hidegbetöréssel számol, ami a Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklon keleti peremén szakad ránk több hullámban, hóval és kemény hideggel, komoly próbatétel elé téve a korlátozottan téltűrő növényeket!
Sőt, amennyiben ez így következne be, az ország nagy részén sajnos tövig fagyna a füge, és mintegy példát statuálna azoknak az eltévelyedett klímaelemzéseknek, amik az ország "elmediterránosodását" várják, azoknak a szakembereknek, akik szerint át kell alakítani az ország mezőgazdaságát az egyre melegedő klíma miatt, ami okán egyes növények nem kapják meg a téli hidegigényüket.....stb.stb...
Ennek a modellámokfutásnak az esélye ilyen formán elég kicsi, de az alaphelyzetben sajnos benne van!
Tegnap, amikor a kelet-európai pozitív hőmérsékleti anomáliáró beszéltem a hóvirág kapcsán, erre, a Magyarország területi hőmérsékleti eloszlásából is érzékelhető, a téli évszakban atipikus helyzetre gondoltam. Nem csak a helyzet maga, hanem a fennállásának az időtartama is atipikus.
Persze nekem is különböző képpen károsodnak a gomba ill rovarkártevőktől a különféle gyümölcsfáim. A goldent különösen és az idaredet is kedveli az almamoly és a varasodás is fel-fel bukkan. A granny smith nálam is egész jól el van. Mellesleg ha "kukacos" lesz az alma engem különösen nem zavar, pláne mert általában a magházban dolgozik. Inkább azt elterhatóságot rontja le.
A nálam legtöbb gondot a virágzáskor bejutó monilia okozza a sárgabarackokon, az őszibarackok tafrinás fertőzése valamint a levéltetvek mind az őszibarackokon és az almákon(nasin is)(fajtától és helytől ! is változó mértékben). A levéltetveket kenőszappanos oldattal szoktam lefújni, de hamar "újratermelődnek".
Szóval az alma/körte talán kevesebb gondot okoz nekem(kiv levéltetű), inkább a barackok a problémásabbak.
Ezeket a dolgokat hasznos előre tisztázni és/vagy időnként megerősítőleg elismételni. Így talán előbb-utóbb kialakulhat az a légkör, amelyben az okfejtés tartalma mellett a szándék sem lesz soha félreérthető. Ezért is jó talán, akár, mint estünkben, egy jó topicismertető formájában, de még jobb, ha elfajulni készülő vitákat fórumon kívüli interaktivitás megteremtésével, pl. közvetlen privátüzenetben történő fogalomtisztázással elkerüljük, nyilvánvalóvá téve magunk és mindannyiunk számára, hogy csak egyetlen közös célunk lehet: A KÖZÖSSÉG ÉRDEKÉBEN TÖRTÉNŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Probléma az, hogy hiába nagyon nagyszerű a magyar "agy", ha a közoktatásban a gyakorlati képzés színvonal alatti.
Mindennek szociológiai vonzata is van, hogy a családon belüli érték-átadások sem úgy működnek, mint ahogy az kívánatos lenne. A gyerekekre nem jut elég idő, a mai rohanó világban normális családban sem tudják a gyerkőcöknek elmagyarázni a világ dolgait, történéseit, akkor egy elvált szülő esetében - akik sajnos egyre többen vannak - kénytelenek felvállalni a másik szülő szerepét is egymagukban? Szegény picik ezért 'mintákból' tanulnak, amit látnak maguk körül, az iskolában, a TV-ben.......szomorú. Közben felnőtt az a generáció, amelyik az első család-szétesési hullámban szerzett keserű tapasztalatokat, vajon ők milyen mintát szolgáltatnak a gyerkőceiknek?
Pedig a gyerekkorban alapozódnak meg az emberi értékrendek, viselkedésminták. A nevelés és a tanítás hiányában felnőtt generációk esetében pedig nem beszélhetünk kreativításról és innovációról semmilyen szakterületen sem. Persze azért vannak kivételek....
Ugyanez érvényes a bizonyos földrajzi helyekhez, vagy településekhez kapcsolódó bírálatokra is. Ilyen esetekben bizonyos földrajzi névvel fémjelzett negatív, vagy kimondottan káros jelenségre próbálom felhívni a figyelmet, sokszor és hangsúlyozottan tisztázva, hogy bírálatom tárgyát soha nem a hely, de különösen nem annak lakossága, vagy ahhoz a helyhez bármilyen formában kötődő személyek köre alkotja!
A 'jelenség' szó itt kiemelendő! Amikor például "szagemberek"-ről beszélek, akkor is arra a JELENSÉG-re szeretnék utalni, ami magatartásmódként, hozzáállásként, kreativitás hiányaként, vagy az ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása igényének hiányaként van jelen bizonyos szakmákban, vagy egyenesen uralja azokat.
Én arra hajlanék, hogy a viták elfajulásában senkit ne egyénileg hibáztassunk. Ezt már múltkor is kifejtettem. Meggyőződésem, hogy Te sem akartál rosszat, meg azok sem, akikkel elfajult a vitád. Persze, találkoztam már olyan esettel is, amikor bizonyos megnyilvánulásokat a rossz szándék vezérelt. De itt szó sem lehet ilyesmiről. Úgy ítélem, hogy itt nálunk a hangulat békés és barátságos. Legföljebb jómagam vagyok néha túlzottan "hőzöngő", a tizenkét dühös ember legdühösebbike, de ezt tudjátok be a koromnak. Tudom, hogy egy nagyon szubjektív vélekedésre hangolt társadalomban az én hozzászólásaim is igen jó kis félreértelmezéseket nyerhetnek. Ezzel kapcsolatban időnként tisztázni szoktam, hogy azok tartalma nem személyek, vagy csoportok ellen, hanem kivétel nélkül azok érdekeinek védelmére irányul, bizonyos, éppen az érintett közösségek érdekeivel szembenálló jelenségek (néha akár túl szenvedélyes) bírálatával.
Abba a bizonyos másik topicba általam leírtak sem a rossz értelembe vett "oktatást" szorgalmazták, hanem egyfajta ismeretterjesztést vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy "ne legyünk már annyira biztosak a jól begyöpösödött áltudományos ismereteinkben" és igenis nézzünk a dolgoknak utána, mert nem biztos, hogy amit tudunk az a jó és helyénvaló. Lásd itt a jó példa a klimatológiai adatok és a növényzet összefüggéseire Zala és Baranya megítélése között.
Azt hiszem, ha mindenki egy kicsit gondolkodna és használná a józan paraszti eszét a csípőből tüzelés helyett előrébb lehetne már ez az ország....
Mivel a hóvirágról is volt szó, így nem off, ebben a fórumban bármilyen témában hozzászólhatsz, ami kapcsolódik valamilyen módon a természethez, legyen az növényi, állati vagy éppen emberi természet!
Más fórumokban talán nem szeretik azt aki tud valamit, és azt leírja, ebben a fórumban pont ez a cél, hogy aki tud, az oktasson, adja át az információit, és ha igaza van, akkor függetlenül mindenféle stílustól, hangnemtől, szívesen vesszük az írásait!
A hóvirághoz kapcsolódóan még annyit, hogy nemhogy nem ehető, de a hagymája állítólag nagyon mérgező és valamilyen idegméreg vegyületet tartalmaz, ha jól olvastam anno. Bocs az offért....
Na, jó, nem mérgelődöm, ha valaki idetéved, nehogy megint azt higgye, hogy itt a "Tizenkét dühös ember" megy, azt meg már látta színházban, vagy a moziban.
Ha jól tudom, akkor a geofiton növények rizómájának meghatározott téli hidegigénye van és mivel pl. a hóvirág a kinyíláshoz nagyon csekély hőt igényel, a nyílása sokkal inkább a közbeeső időszak hidegeit bizonyítja, mint a nyílás időszakának abszolút értékekkel értelmezett "melegét". Csak hogy teljesen korrekt legyen az értelmezés, vagy tévedek?
Megérkeztek a gesztenyék/ez a sebesség nem válik a cégem dicsőségére/,viszont gondosan volt csomagolva, úgy hogy csak a tavasz jönne már!Na és persze köszönöm.
Igen, tavaly írtam már a "Fagytűrő"-ben, hogy ez itt nem annyira kivételes dolog. Gyerekkoromból is emlékszem ilyenre, mivel erdő mellett (Lovásziban) jó volt lakni, mert sok fát (egy darabot sem ) kellett hasogatni, mivel az 50-es években már gázfűtés és összkomfort volt. A nap 24 órájából nyáron 16, télen 8 órát töltöttünk a természetben, a hóvirágok, vargányák, gesztenyék, csukák, compók és keszegek között.
Milyen késztetésed támadt, hogy egy csapásra föltárd ezeket a titkokat. Csak az a szerencséd, hogy (többször) öregapádnak szólítottál! A Canon Powershot700-assal készült képek valahogy olyan ismerősnek tűnnek nekem, úgy érzem, mintha lettem is volna azokon a helyeken és láttam volna azokat a dolgokat.
No meg azt se felejtsük el, hogy itt nálunk nyúlik be az országba egy kis területen az illír flóratartomány, ami ugye sokkal délebbre jellemző növényekkel büszkélkedik.Nem lehet véletlen, hogy itt vannak, nem a Mecsekben.
Más kérdés, hogy ha 20 centi hó lenne 3 hete, errefelé -5-nél hidegebb nem lett volna, míg délen és keleten szétfagyott volna minden a derült ég alatt!
A klimatológia által állított, erre a vidékre mondott, kimondottan alacsony napfényes órák száma és a borultság nagyon jól leleplezhető most!
miközben itt nem volt már régóta fagy, a déli és keleti részeken sokkal alacsonyabb minimumok vannak napok óta az ottani több derült időszak miatt!
Éves átlagban viszont a zalai (fagyzug)állomások minimumátlagai alacsonyabbak, amik több borult időszakkal nem lenne lehetséges!
Mivel nagy "botanász" vagy (bár nem tudom a vadvirágok érdekelnek-e?), a képtáramban múlt év őszétől találsz egy csomó virágos képet (kakasmandikó, kockás liliom, sáfrányok, és egyéb zalai virágok), ha van időd vagy kedved, nézz bele!
Előbujt, igaz még nem virágzik. Geoofiton növényeknek kellene a napsütés is, hogy beinduljanak. Az meg nem volt 3 hete. A hóvirág is ilyen volt 3 hete is.
Megengedhetetlennek tartom, hogy egyébként valóban nagyon szép, patinás városokat és környezetüket a normális ítélőképességűek szemében ilyen olcsó, ócska, szenzációvadász, sztereotíp fogásokkal röhej tárgyaivá tegyenek. Szerencsére, én sokkal inkább negatív jelzőkkel sztereotipizált tájon élek, így kevesebb reklamációra van okom, mint akik olyan helyen laknak, amit elcsépelt dolgokkal és fals hülyeségekkel folyamatosan az egekbe emelnek. Persze belátom, hogy az állandó, érdemtelen favorizációt csak akkor kifogásolhatnám igazán, ha olyan helyen laknék. Így csak mérgelődöm rajta, mint oly sok más hasonló jelenségen.
Itt is bimbós a hóvirág, mert volt pár mínuszos éjszaka jó pár hete, azóta meg plusszos, és a virág úgy vette, hogy itt a tavasz. Szegények ez van bekódolva. Fagyok után langyos: ihaj, kezdjünk hajtani, virágzani. Szerencsére a helyi sajtóban még nem jelent meg erről ömlengő cikk.
A Zalai Hírlapban is rendszeresen arról kell olvasnunk (általában a fügeszezon kezdete után 1-1,5 hónappal) hogy "megérett a füge a Mecsek déli lejtőin" és újra és újra végig kell olvasnunk a kis történelmi kitekintést, hogy "valószínűleg az első töveket még a törökök..." stb., de arról már egy újságíró honnan tudhatna, hogy a saját környezetében is nagyon sok van, ami nemhogy érik, hanem lassan már inkább ELérik... Ésszel fölfoghatatlan, legföljebb ész nélkül...
Gázolhatnál Te itt akár májusi virágtengerben januárban, az újság akkor is a sztereotípiákat erősítő híreket-álhíreket, félreértelmezett híreket hozná. Ehhez most már csak azt kéne hozzánézni, hogy az elmúlt három hétben hány fokkal volt magasabb az időszak átlaghőmérséklete Debrecennek, Békéscsabának, Nyíregyházának és az egész keleti térségnek, mint a Dunántúl bármelyik jó mikroklímájú dombjának, mindez a hosszantartó, ebben az időszakban különösen szokatlan kelet-európai pozitív anomáliának köszönhetően. Kijev és Madrid adatainak összevetése különösen beszédes lenne. De mire lehetne menni egy ilyenfajta hírrel, szemben a megszokott jól bevált sztereotípiaerősítő technikákkal, amelyeknek kitűnő elemei a mecseki flóra csodái, télen-nyáron, éjjel-nappal. És rendkívül könnyen emészthetőek, még ész sem kell hozzájuk, sőt, jaj, ha van...
Az enyhe decemberrel magyarázzák, pedig a valódi oka a hideg november!
A hóvirág hagymájának hideg kell, hogy előbújjon, ha szeptemberben lenne egy komolyabb fagyos időszak, majd októberben visszatérne a 15 fok, októberben bújna ki a hóvirág!
Pl. most sokkal inkább lehetne hóvirág akár Szécsényben is!
Sőt, ha hóvirágos részen járok, én is megnézem, előbújt-e :))
Tegnap hallottam, megkérdeztek egy cég vezetőjét, aki növények értékesítésével foglalkozik, hogy melyek azok a szoba és udvari virágok, amik mostanában kelendőek!?
A szakember szerint egyre többen mediterrán vagy tórpusi virágokat, növényeket vásárolnak a szobába, sőt, a legújabb, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az udvarokat, kerteket díszítő, szitén mediterrán növények iránt, citrusféléket említette külön!
És amikor megkérdezték, hogy mi ennek az oka, kitalálhatjátok, mit válaszolt?!
Hát nyílván a globális felmelegedést, és az azt követő elmediterránosodást hozta fel okként, és hogy hamarosan már biztonságosan lehet szabadban mediterrán növényeket és virágokat tartani!
Köszönöm! Nagyon szépek, mindig is azok voltak. Úgy tudom, ezen kívül is vannak még a tarsolyodban különlegességek, rengetegféle növényed volt, szinte nincs olyan, amit ne ismernél.
Az ötlet tökéletes, a megvalósításért mindent el fogunk követni. A programot pedig egyetértésben kidolgozzuk. Természetesen annál jobb, minél többen lesznek és minél több térséget képviselnek.
Apropó fórumtali !!! Azt szeretném ha komoly rendes nagy tali lenne tehát számítok a közelmúltban csatlakozott fórumozók aktív részvételére is . Kivánatos lenne egy olyan 10-15 fős sereglet felvonulása. Lehetőleg az egész országot prezentálva.
A gazda Józsinak úgy is iértem egy jó kemencézést is és persze a szünetben el kéne menni egy félnapot pecázni is , Nino neked is jót tenne egy kis fisch :))) A berozsdált pecaizmok megmozgatása :))) Na??
A filozófiai eszmefuttatásokért nem kell elnézést kérned, sőt mi tartozunk Neked hálával azért, hogy ezáltal segítesz tudatosítani bennünk annak a felelősségnek a súlyát, amit azáltal viselünk, hogy élőlényként a mi dominanciánk alá van rendelve az a bolygó, amelyen a többi élő szervezettel együtt létezünk és fontos tudnunk, hogy minden ezzel elkövetett abúzussal elsősorban (mégha közvetett csatornákon keresztül is) magunk ellen vétünk. Ez a legeslegfontosabb gondolat, amellyel minden emberi lénynek a tudatában kellene élnie, mert enélkül az ösztönmechanizmusok által adekvát módon vezérelt, magunknál alsóbbrendűnek tekintett lények etikai szintjét sem tudjuk teljesíteni.
Tegnap a nagy globalizációban kimentem a feleséggel Bécsbe puncsozni és vettem vagy fél kg aszalt gojit is . Nagyon finom számomra az íze érezni az összes alapízt, vettem fél kg jackfruit-ot is csak próba miatt , na ez nem jött be de van 4 db magom :)))))))
Érdekes volt megfigyelni hogy a Naschmarkt piacon kivit nem is árultak volt káki de drágább áron mint a hazai viszonylatban azt megszoktuk.A jujubát sem ismerték és a paw-paw-ot sem pedig azt akartam a legjobban megízlelni !!
Mint tudjuk minden mindennel összefügg és ha kicsit globálisabban nézzük a dolgokat akkor mindannyiunkban meg kell szólaljon egy belső hang, hogy legyünk felelősségteljesebbek az életünkkel, a környezetünkkel, a működésünkkel. Gondolkodjuk el azon hogyan illeszkedünk be ebben a nagy körforgásba.
Valóságban egy lakóhelyünk van csak, ami nem Bp, Érd vagy Szeged......hanem az a Föld. Mi vagyunk érte felelősek, hogy mi történik vele, akár a mikro-, akár a makrokörnyezetünket nézzük....
Bocsánat ezekért a filozófiaia eszmefuttatásokért, de ti hoztátok ki belőlem. :)
Sok aspektusból próbáltam már megvilágítani ennek az általam meghirdetett növényterjesztési mozgalomnak a célját, de ezt a szempontot, amit Te most ilyen szépen megfogalmaztál, nem sikerült így kidomborítanom, pedig ez a legfontosabb motívuma! Köszönöm mindannyiunk nevében! Nagyon fontos gondolatok!
Én úgy látom, hogy a Föld kizsákmányolása, hogy csakis azért termelünk iszonyatos mennyiségű gabonát, hogy ezáltal az állatokat tömjük és később azt majd áttételesen belőlük hús formájában megegyük, rendkívüli környezetszennyezéssel és pazarlással jár. A termelt gabona tizedén megélhetnénk állattartás nélkül is.....amíg régen csak vasárnap került hús a családi asztalokra, nem volt ez a sok betegség és a földet sem kellett kizsákmányolni. Ma már az a sikk, vagy kényelem (?) ha csak húst zabálunk...Van olyan étkezés szerintetek, amit a köznép húsmentesen fogyaszt??? Elvétve.....ezért is váltunk olyanná, mint amit eszünk , a viselkedésünk különösen nagyvárosi szinten abszolute erre utal...(ösztön)állatok :(
(Bocs, de ha belegondoltok ez van.)
A "nagy-zabáló" típusú gondolkodás (pl. Eu-s elvek..."fenntartható fejődés"....hová, minek, minden áron?), a globalizáció és a többi szörnyedvény előbb-utóbb sok embert, akik felül tudnak ezeken emelkedni és nem vesznek el a hétköznapok mókuskerekében ráébreszti, hogy igenis vissza kell menni a természet közelébe, együtt kell élni vele, onnan kell önellátó módon biotermesztéssel termelni az élelmet, ez az egyetlen ÚT, ami még egészséges irányba vezethet fizikai és mentális szinten.....
Ha a hatvanas évek elején, pécsi diákéveimben honvágyam támadt egy kis hazai ízű szót hallani, kimentem a piacra, ahol akkor még sok kiskanizsai kofa árulta a pici házi gazdaságban termelt zöldséget, gyümölcsöt. Kiskanizsán szinte minden család kistermelő volt. A környék más településének lakói a kiskanizsaiak szorgalmával elért jobb anyagi helyzete iránti irigységből "sáskák"-nak csúfolta őket. Különleges látvány volt reggelente a Kiskanizsáról Nagykanizsára vezető úton a fejükön hatalmas zöldséggel, gyümölccsel teli kosarat könnyedén szállító, piacra igyekvő, egyenes tartású asszonyok sora. Ennek a világnak egyik napról a másikra vetett véget a multinacionális szupermarketek agressziója. Vége a kiskanizsai családi zöldség- és gyümölcstermesztésnek. Ezzel egy kicsit már a világnak is! Miért is próbálok én népi mozgalmat szervezni a vegyszeres kezelést nem igénylő gyümölcsfajok elterjesztésére?
Elképzelem, hogy egy egykor normális Budapest közeli település őslakosa hogyan éli meg, hogy az a "nagy halálos tumor" hogyan terjeszkedik és emészti fel az egykor még élhető környezetet.
Tényleg nem vitatkozni akarok, de ahogy elautózik vmelyik multihoz,úgy elautózhat uannak a városnak vmelyik piacára,ahol magyar termelők,sőt a kiveszőben lévő nénikék ,bácsikák árulják a MAGYAR FÖLD termékeit.Marcali kis város de az itteni piacon is árulnak ilyen árusok is meg olyanok is akik világlátott zöldség-gyümölcsöket árulnak.Aztán lehet választani...
Tavaly az egyik topictárs kicsi, természetközeli lakóhelyéről feltett képére így reagáltam egy hozzászólásban: "Ismerem az ilyen helyek varázsát, ahol úgy laksz városnak nevezett település akár központjában is, hogy tulajdonképpen a természetben élsz. Letenye is ilyen "város". Számomra ez az urbanizáció legmagasabb megengedhető foka..."
Az emberiség evolúciós folyamatában a legnagyobb degenerációs mozzanat az, hogy metropoliszok formájában Istentől elrugaszkodott élőhelyeket alakított ki magának. Normális ésszel fölfoghatatlan! Élvegyilkolás! Elfogadhatatlan!
Ez igaz, de sanos nem mindenki teheti meg, hogy autózzon X km-t sok Ft benzinért, hogy megvehesse heti szinten a családjának a magyar jó ízű gyümölcsöt.
Minden családnak kellene egy akkora kert, ahol az alapvető élelmiszerekből és gyümölcsből tudjon egy nagyobb mennyiséget termelni (már aki akar és igénye van rá), akkor nem lennénk "kiszolgáltatva" a kereskedők beszerzési politikájának. Sajnos a hétvégi telek sem megoldás erre, mert a felügyelet nélkül maradt termést rendszerint ellopják....
Lehet,de tudod az idén volt olyan ismerősöm aki a rokonától ingyen kapott gyümölcsöt visszaadta és megvette az enyémet/igaz nem drágán/mert látszott a különbség és érezni is lehetett.Szerintem ,ha AKARNAK akkor az általad leírt emberek is tudnának beszerezni JÓ MAGYAR GYÜMÖLCSöt,különösen a mai "mobil" világban.
Tudjátok az a legnagyobb tragédia, hogy a főváros és a környéki néplavór már annyira eltávolodott a természettől, mivel (panel)lakásban él, vagy ha kertes háza van akkor van 100-150, jó esetben200-250 négyszögöle minusz a ház alapterülete, ami végül maximum arra elég hogy ültessen "jó-magyar-szokás" szerint egy sor tuját és a többit füvezze be.... Itt nincs már igazi élőhely, ez egy igazi gettó lett sajnos, már elnézést akit ezzel megbántok, de én azt látom, hogy azok a szerencsétlen népek, akik reggel a 6 órási busszal mennek be Bp-re az egyébként 8-kor kezdődő munkahelyükre, mert olyan a közlekedés és annyi már az autó, hogy minden reggel bedugul minden autópálya és autóút, az hiába is él vidéken, csak aludni jár haza....
Szóval ezek a lassan elműanyagosodó emberek örülnek, ha a hétvégén elmehetnek nagybevásrolni valamelyik monstrumba és kénytelenek beérni azzal, amit az ottani beszerzők eléjük tárnak, úgymint holland, spanyol és sorolhatnám származású ízetlen, szagtalan gyümölcsök, zöldségek.....:((((
Képeid nincsenek róluk? Kuriózumok a maguk nemében, hiszen tulajdonképpen "szabadföldiek", mert az "anyaföldben" vannak. Már csak egy villányi típusú lakópark hiányzik a fólia alatt, a citrusok már adva vannak.
Az a legjobb az egészben,amikor beindul igazán a gyümiszezon kimegyek a kertbe és csak úgy al a natur végiglegelem az összes éppen termő gyümölcsöt/mindeféle mosogatás ,fertőtlenítés nélkül/.