" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Ja igen... hála a Teremtőnek eddig itt megúsztuk hó nélkül.Tegnapelőtt reggel volt egy gyenge próbálkozás,de már nyoma sincs pedig itt vagyok a szomszédban.
Hát én is szívesebben mászkálnék/csapadék-és szélmentes időben/ , de a gyerkőceimmel ritkán tudok annyit foglalkozni,mint amennyit igényelnének ,így aztán ebben az időszakban inkább a játékoké a főszerep.Tavasszal aztán mehetünk a természetbe is /már ha egyéb bokros teendőik engedik/
Neked is Boldog Karácsonyt! Köszönjük a jókívánságokat, részemről nincs harag, szép gesztus Tőled! Ha jól tévedek, valahol Békés megye környékén laksz, mekkora hó van? Hány fok van most?
Bizony, nem túl vidámak ezek az időszakok, de ahhoz, hogy a szivárványt lássad, az esőt is ell kell viselned! Én szerencsére minden időjárási és természeti jelenségben meg tudom találni azt, amiért érdemes vizsgálni, ma pl. gombászni voltunk, holnap kirándulok, a jövő héten horgászok, szóval elvagyok, de tény, nagyon várom a tavaszt, az valami fantasztikus dolog! Főleg napról-napra vizsgálni a virágok előbújását és figyelni a természet reakcióit a hőmérsékletekre, nagyon izgalmas!
Én mióta kissé összetörtem 5 éve egy szolg.járművet nagyon nem szeretem a havat,egy pillanat alatt minden szépérzékemet elvesztettem a havas táj iránt.Ráadásul ilyenkor -mivel kint nem sok mindent lehet csinálni-enyhe depresszióba esek és csak a tavaszvárás ill .a BARÁTok/tui TI/ tartják bennem a lelket...na és a két kölök.
A növényeimet 2006őszén kezdtem telepíteni a telekre,ezért mégg fiatalok .Igazából a növények gyüjtögetésével ,voltam elfoglalva ,már az idén látványosabb volt,Későbbiekben menézheted .Egykét év mulva megnézheted szivesen látlak. Vica
Nagyon nem tetszik nekem már hetek óta a helyzet, sajnos az óceán felől érkező enyhe légtömegek blokkolva vannak, eleinte csak az óceán felett, most már a szárazföld felett is tőlünk nyugatra anticiklon volt/van, így nem tudnak betörni Európa belseje felé az enyhülést hozó nyugati frontok! Így mivel a nyugatias irányból nem tud jönni semmi, így marad az észak és az északkelet, sajnos egyik sem jó, ezért tartok kemény tél időszaktól!
A karácsonyi időszakig kitartó szinte fagymentes, enyhe időjárás nagyon sok télen volt már cudar januárnak és/vagy februárnak rossz előjelként értelmezhető előzménye. A kedvező telek többsége "Katalin kopogós" típusú novemberi előtéllel szokott indítani. Az 1996-os december végi nagy hideget viszont karácsonyig nyíló rózsák "jelezték előre".
Sajnos a hosszútávú előrejelzések nagyon hideg időszakkal riogatnak, illetve van egy saját elméletem, ami szerint is nagyon nagy esélye lehet egy, akár katasztrófális időszaknak is!
Igen, ilyen is előfordul, erre is csak azt tudom mondani, hogy meg lehet vele próbálkozni és ha bevált módszerként sikerül, akkor az nagy könnyebbség lesz mindannyiunknak. De azt azért nem gondolnám, hogy annyira könnyű dolgunk lenne vele, mint a füge szaporításával. Régebben egy nagyon kedves topiktársunk, akit a csomagküldők már többedszer csaptak be az "öntermékeny", valójában hímnemű kivivel, gyökerestül kiásta és nem sokkal utána a gyökérmaradványból kihajtott az új kis növény, ami azt bizonyítja, hogy a vitalitása óriási, de az eddigi tapasztalatok szerint a gyökereztetés megfelelő hormonok nélkül nem megy.
És a gyökérdugványozáshoz mit szólsz?Csak azért kérdezem,mert az én kivieim közül a ház előtti is úgy keletkezett,hogy azn eredetileg a helyén lévőt kiültettem a kertbe,miután nem termett.Aztán -gondolom egy benn szakadt gyökérből-kihajtott egy másik...és ez felnőve előbb termett mint az anyja.Szóval talán ezzel lehetne próbálkozni és így talán uaz /fiu v. lány /szaporítható mint az anyanövény,mit gondolsz ?
Azt tudom, hogy trópusi gyógynövény, a leveleiből édesítőszert vonnak ki és gyógyhatással is rendelkezik. Soha nem láttam közelről ilyen növényt, nem tudom előfordul-e ez esetleg üvegházi, vagy edényben nevelt növényként Magyarországon. Te lehet, hogy tájékozottabb vagy vele kapcsolatban, mint én.
Kedves Tibor! Köszönjük kedves jókívánságaidat, hasonló jókat kívánok Neked. A szerencsés körülményeknek köszönhetően Flooval együtt már sikerült Veled megismerkednünk, mielőtt még ebben a topicban új társként köszönthettünk. Személyes beszélgetésünkkor kiderült, hogy nagyon érdekelnek a gyümölcstermő növények is. Kövesd ezt a topicot is, tegyél fel számodra esetleg új kérdéseket a telepítésre váró fajokkal kapcsolatban, illetve beszélj az eddigi tapasztalataidról, itt mindenkit minden nagyon érdekel. Tudjuk, hogy Te is értékes ismeretekkel és tapasztalatokkal tudsz gazdagítani bennünket, hiszen nagyon komoly kertészkedői múlt van mögötted. Örülök, hogy itt vagy, már vártuk a belépésedet.
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK A FÓRUM ÖSSZES TAGJÁNAK!!!!!!!!!!!!
Nagyon örülök, hogy részt vehetek ebben az internetes hozzászolásokba. Így nagyon sok információhoz jutottam. Megismertem nagyon sok hozzám hasonló érdeklődésű embert. Hosszú évek tapasztalatát megoszthatjuk egymással, és esetleg új növényekkel gazdagíthatjuk kertünket.
Véleményem, hogy ha elképzelésünk, tapasztalatunk nem azonos, az nem baj, ez még építő jellegű is lehet. Lényeg az, hogy tiszteljük egymást, elképzeléseit, és véleményét.
Ninovarga és Flo1 külön köszönöm érdeklődéseteket. Remélem kapcsolatunk továbbra is "gyümölcsöző" lesz.
Szia AIOL ! Jujuba: Ha nem látszik az oltás helye, lehet, hogy mégis az, csak lejjebb(föld alatt van), mert a ritkább nagy tüskéjüek nekem mind oltványok. Az alanyok kis apró, vékony letörös tüskéjüek. Egyébként a növény olyan bokorfa jellegü. Papauból 1db oltványt tudok(azt hiszem Wells), idősebb alanyon 7500 Ftért, nyáron lesznek szerintem kisebbek 5ezer körül, Wells és Mango fajták. Ezek kalandos úton az USA-ból jöttek pár éve Magyarországra és abból olt egy ismerősöm. Időközben jöttek még más fajták is NyEurópából, de még kicsik a továbbszaporitáshoz(ezek a hurkapálca vastagságúak kb 15 cm-esek, 35 Euro körüli áron voltak tavasszal). Előbb utóbb ezekből is lesz szaporitás, azt hiszem másik 4 fajtáról van szó.
A jujba termése frissen biztosan finom, aszalni is lehet, egy viszonylag szátaz gyümölcs. Az íze kicsit az almára hasonlít, de nem olyan lédús. Tudomásom szerint önporzós, de nekem mindig is több fám volt belőle. A treeemail.hu oldalon biztos lehet kapni.
Nem tudom, mikortól számítják a "globális felmelegedés" kezdetét. De, ha mondjuk 1995-től, akkor figyelmükbe ajánlanám 1996-97, 2001-02, 2002-03, 2004-05, 2005-06 teleit, hogy csak a legcsúnyábbakat említsem. Aztán gondolkodjanak el rajta, de tényleg GONDOLKODJANAK el! Különösen a Kárpát-medencére mediterrán viszonyokat vizionálóknak ajánlanám a figyelmébe mindezt!