a aháló átforditást úgy érted hogy azonnal rakjam a hálót is? a videok alapján profilba rakjuk , ragasztás majd fentről lefelé a háló. ha egyből beforditom a hálót sztem görbe lesz a sor és ott fog zavarni a tetején. vagy csak 30-40centit vágjak le? akkor alulra xps-t rakok ez ok de a teraszkőhöz gondolom 5-10centit hagyik meg szabadon. a eps lapok oldalát megkenjem és összeragasszam oldalról?
- Na itt jön a kérdés. Nézegetem, 10, max 15 -ös URSA DF32-es árban talán beleférne. Átfogószárak 20 cm magasak. Érdemes 15-ös DF32öt rakni, rá a most ott lévő ki tudja mit, vagy inkább rakjak 20 cm mit hasonló árban. (15ös ursára 2270/m2 árat látok, kérdés annyiért meg is lesz-e. ) 50 m2 mínusz az átfogók, ez-az...
Jó sok csatlakozás lesz a csöveken a padlóban. Én fáznék tőle, de lehet alaptalan félelem. Egy barátomnál a kályhától elmenő forró vizes cső ment szét, de csak 3 padlólapot kellett felvésni.:D Jó tudom, miért tett 5 rétegűt egy zárt rendszerű kályhára?
Ki van képben építőanyag árakban? Ha kívül van/lesz rendes szigetelés, miből a legolcsóbb felhúzni a falat? Úgy értem minek a lyukacsos tégla, ha nem az fog szigetelni? Inkább hőtároló tömeg kell, nem? Mit választanátok? Zsaluzott beton, ytong, lyukacsos tégla egyéb? Mondjuk a beton ellen szól, hogy azt vésni (csövek, dobozok) nem igazán lehet. Talán ezért csinálnak bennmaradó zsaluzást. Volt egy Velox nevű talán szlovák cég, annak a CD-jén láttam ilyet 15 éve kb.
helló a házam 92ben készült hozzáépítését szeretném szeretném hoszigetelni mert itt csak 30as fal van.
10 cm EPS-t gondoltam. a kérdésem hogy a képen látható "vonalas" falnál indulnék , megcsiszoljam és rakhatom rá az EPS-t? alul -felül inditóprofilt gondoltam és úgy ragasztanám rá a hungarocell.t- lábazatnak mennyit hagyjak? nem tervezek diszitést alulra teraszlapok vannak alul a fal és a talaj találkozásánál. vagy 20-30 beton van. mennyit hagyjak meg lent? az EPS-nek megvan a saját maga vakolata? mert a sima falon lévő sárgával akarok lefesteni az epst is. gondoltam hogy az eps-re a vakolat+alapozo és mehet a festék
Hőszigetelés szempontjából jobb lett volna, ha az ablak körül az ytong helyett inkább keményebb fajta xps hab kerül (még az ablak alá is, mondjuk egy terhelés elosztó lappal). Persze a mesterek ódzkodnak mindentől, ami nem kőből van :)
ha a kettes kepre gondolsz, az a belso falsik. ytong van az ablak korul, mert jobb szigetelo mint a tegla, es azert szilardabb mint az eps. kivul majd ramennek a szigetelessel a tokra rendesen. es igy mehetnek mondjuk 8 centivel, mer 5 az ytongra takar, 2cm a purhab, es 1cm log csak a tokra.
Köszönöm a választ, megerősítettél abban a régóta felmerült gondolatomban, hogy kóklerek építették a házat, ahol lakom :-( Akkor javítjuk a korábbi ablakokat is, és egy kicsivel megint közelítünk a normális kivitelű házhoz. Bár van még sok teendő sajnos.
Köszi az energiát, amivel a kérdésemet megválaszoltad. :-)
Akkor kicsit közelebb kerültem a pozitív egyenleghez, mert ez így ~14 év megtérülést jelent a jelenlegi árakon. Ami ha nem is jó befektetés, de a Kömkel által említett tényekkel együtt már ebbe az irányba billentette véglegesen a mérleget.
Kedves Kömkel, nagyon köszi! Én is ezen morfondíroztam, hogy sosem térül ez meg nekünk pénzben, csak engem is megfog a jobb hőérzet egy ilyen tetőtéri szoba esetén. A másik kettőnek elég pocsék a szigetelése, szinte érezni, hogy húz be rajta hideg levegő, de most azokat is megjavíttatjuk majd.
Még egy kérdés, ha lehet. A beépítést vállaló ablakos azt mondta, hogy jobb a levegő áramlása, ha a párkányt és az ablak tetejét is vízszintesen készíti el gipszkartonból, mint a jelenlegi, amikor az ablak síkjára merőlegesek ezek. Jó ötlet így építeni, esetleg a két régit is alakítsuk át (nem nagy munka, mivel gk. az egész)?
Egy kis segítséget szeretnék kérni a tapasztalt fórumozóktól. Régóta olvaslak benneteket, és nagyon sokat tanultam, de megtérülést számolgatni még nem tudok. A helyzetem a következő: egy tetőtéri nagyszobát (39 m2 teljes alapterület) szeretnénk kettéosztani, ehhez viszont szükség lenne plusz két tetőtéri ablak beépítésére, mert jelenleg csak egy-egy ablak van a délkeleti és a délnyugati oldalon.
Az ablak típusa és mérete adott, mert illeszkednie kell a már bent lévőhöz: Schindler MBB 78*140. A kérdésem csak az, hogy megéri-e 10.000 Ft-tal drágábban a hármas üvegezésű ablakot választani, vagy nem térül meg sosem? A régi, kettős üvegezésű ablak elvileg 1,1, az új 0,6 k értékű (de láttam a neten ugyanezekre 1,4, illetve 0,7 értéket is, én ezeknek jobban hiszek).
Nem tudom sajnos a gyártót, az "állítólag" szót a tüzépes használta, de elég outsidernek tünt (nem tudta a vastagságot, hőszigetelőképességet, csak az árat:))
Olcsó üveggyapotok között van minőségi sorrend? Nem hőszigetelésben, hanem tartósság, porzás meg ilyenek. Nálunk a legkönnyebben elérhető tüzépen csak gyanúsan olcsót lehet kapni (190Ft/5cm), számomra ismeretlen, állítólag URSA gyártmány. Megvehetem nyugodtan?