Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 topiknyitó
Telex, távgépíró, távírógép: minden, ami ezzel a lassan feledésbe merülő technikával kapcsolatos. Bárkit szívesen látunk e topikban, aki valaha használta, építette, karbantartotta vagy javította, illetve persze azokat is, akiket egyszerűen érdekel a téma.

Az első távgépírót bő százötven éve, 1854-ben találták fel, és pl. Magyarországon 2003 végéig működött nyilvános telexhálózat. A MÁV-nál 2008 végén kapcsolták le a hálózatot, de nem lepődnék meg, ha a hadsereg még használná.

A topiknyitás apropója amúgy az, hogy elhatároztam, hogy működőképes állapotba hozok egy-két telexgépet és összekötöm őket egymással, illetve egy PC-vel. (Tréfás lesz rajta emailt olvasni és webezni.) Ez önmagában nem olyan nagy durranás, a világon sok hasonlót csináltak már hozzám hasonló kissé lökött emberek, de arra azért kíváncsi lennék, hogy Magyarországon van-e még ilyen.

A topikot azonban ennél szélesebb körűnek szánom: bárkit szívesen látok, akit érdekel a téma. Jöhetne például pár telexszel, távgépíróval kapcsolatos történet, hiszen én koromnál fogva ilyet működés közben nem nagyon láttam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!