Keresés

Részletes keresés

Dr.Feelgood Creative Commons License 2009.12.12 0 0 768
most olvasom hogy arulnak homeopatias Fluval P vakcinat...

http://www.ogyi.hu/felhivas_a_forgalomba_hozatali_engedellyel_nem_rendelkezo_homeopatias_h1n1_elleni_keszitmennyel_kapcsolatban/

azert ehhez mar pofa kell
Előzmény: pint (767)
pint Creative Commons License 2009.12.11 0 0 767
"ha az ember észreveszi a változást, akkor mégis működnie kell, nem?"

miért kell újra megkérdezni ugyanazokat a kérdéseket ezerszer?

nem.

az érzések, sejtések, meggyőződések nem számítanak. a kettős vak, placebo kontrollált, randomizált tesztek számítanak.
Előzmény: nandika87 (764)
Abulafia Creative Commons License 2009.12.11 0 0 766
"Pont ez lenne a lényeg, hogy ne mesterséges szereket nyomassunk magunkba, nem?"
Egen...és akkor még mindig fűzfateát szednénk aszpirin helyett ami csökkentené ugyan a lázat de tönkretenné a gyomrunkat. De jó lenne.
A természetes nem egyenlő azzal, hogy jó.

"Én viszont úgy veszem észre, hogy a homeopátiás szerek tényleg segítenek egy jobb immunrendszer kialakításában."

Feltéve, ogy egyes homeopátiás szerek immunerősítő hatásúak: Hol vannak azok a vizsgálatok, amik megmutatják, szedhetik-e azokat autoimmun betegségben szenvedők? Vagy azt akarod mondani, hogy a gyenge immunrenszert erősítik a túl erőset meg gyengítik?

"ha az ember észreveszi a változást, akkor mégis működnie kell, nem?"

Az ember agya egy nagyon erős mintázatkereső számítógép. Ott is hatásokat, szabályszerűségeket vél felfedezni ahol nincsenek is. Ezen alapul a Rorschach teszt, a szerencsejátékok egy része, az asztrológia. Pont az ilyen hibák kiküszöbölésére jött létre a tudományos módszer.

A.
petike23 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 765
"Vagyis előállítottak egy természetben előforduló vegyülethez hasonlót. De a lényeg, hogy mesterségesen állították elő. A természetgyógyászatnak meg pont az a lényege, hogy a természetben előforduló anyagokból állítják elő a szert."

Minden anyagot a természetben előforduló anyagokból állítanak elő, hiszen másmilyen anyag nem létezik.
Attól, hogy valami "természetes", még nem biztos hogy jó, pl. morfium, sztrichnin, aflatoxin.

"alapvetően az a probléma, hogy minden egyes kis problémára is egyből az antibiotikumot adják az orvosok"

Igen. De ebből nem következik semmi a honeopátiára nézve.
Mellesleg az első antibiotikum is természetes volt. (penicillni)

"Én viszont úgy veszem észre, hogy a homeopátiás szerek tényleg segítenek egy jobb immunrendszer kialakításában. "

Ez baromság.
Mitől lenne gy jól működő, egészséges immunrendszer "jobb" ?
Mert beveszel valami végtelenre higított szir-szart..?

"Nem azt mondom, hogy pontosan definiálva vannak a hatások, hanem azt, hogy ha az ember észreveszi a változást, akkor mégis működnie kell, nem?"

Szorongattam a kezemben a rézpénzt, és jött a metró.
Van valami összefüggés a kettő között ?
Na pont erről van szó itt is.
nandika87 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 764
Vagyis előállítottak egy természetben előforduló vegyülethez hasonlót. De a lényeg, hogy mesterségesen állították elő. A természetgyógyászatnak meg pont az a lényege, hogy a természetben előforduló anyagokból állítják elő a szert. Pont ez lenne a lényeg, hogy ne mesterséges szereket nyomassunk magunkba, nem? Van amikor azt is kell használni, de itt alapvetően az a probléma, hogy minden egyes kis problémára is egyből az antibiotikumot adják az orvosok, mikor igazából tényleg csak egy kicsit oda kéne figyelni a szervezet jeleire, és nem lenne itt semmi gond. Egy jó immunrendszerrel tényleg nem lehet gáz ez. Én viszont úgy veszem észre, hogy a homeopátiás szerek tényleg segítenek egy jobb immunrendszer kialakításában. Nem azt mondom, hogy pontosan definiálva vannak a hatások, hanem azt, hogy ha az ember észreveszi a változást, akkor mégis működnie kell, nem?
Előzmény: Abulafia (736)
pint Creative Commons License 2009.12.08 0 0 763
annyi baj legyen, így jobban értem :)
Előzmény: Törölt nick (762)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 762
most bezzeg mind2 megvan... gratula a fórummotornak :-(
Előzmény: Törölt nick (761)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 761
na, elveszett hozzászólásom helyett most rövidebben:

múlt heti könyv sok példával: http://www.amazon.com/dp/1607614944/
most letölthető innen: http://ifile.it/od2bpzr/ (2.5 MB)
Előzmény: pint (759)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 760
múlt héten jelent meg a Springernél, számos példával:
Mattson & Calabrese: Hormesis - A revolution in biology, toxicology and medicine
(csak most és csak önnek mindössze 2.5 MB-ért itt: http://ifile.it/od2bpzr/)

[nem feltétlenül jó-rossz váltásra gondoltam hanem pl. inhibitor-stimulátor hatások koncentrációfüggésére akár toxinok, akár például sugárzások dózisfüggése esetén]
Előzmény: pint (759)
pint Creative Commons License 2009.12.08 0 0 759
na erre mondj példát
Előzmény: Törölt nick (757)
pint Creative Commons License 2009.12.08 0 0 758
nem igazán mond ellent. íme egy példa:

legyen egy X molekula, aminek kétféle hatása van a szervezetre. az egyik kedvező, és 1mg/testtömegkg körül jelentkezik érezhetően. a másik káros, és 10mg/testtömegkg felett kezd észrevehető lenni.

ha lassan adagolni kezded, akkor 2-3 körül már jelentős jótékony hatás van. de aztán 15 körül meg már inkább árt.

másik példa:

ha egyetlen hatása van, de azt túlzásba lehet vinni. egy ideig jó nekünk az a dolog, de egy idő után már nem. pl egy nyugtató esetén, előbb utóbb az illető elalszik, ami nem a kívánt hatás.

ám ilyenkor a hatás maga valójában mindvégig erősödik, csak a megítélése változik meg egy pont után. egy ponton túl már nem akarunk nyugodtabbak lenni.
Előzmény: Törölt nick (755)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 757
de ahhoz van, hogy a sok egyféle, de ugyanabból a kevés ezzel ellenkező hatást vált ki (az emlegetett józan parasztival nem oly könnyen összeegyeztethető módon)
Előzmény: astronom (756)
astronom Creative Commons License 2009.12.08 0 0 756
A hormézisnak semmi köze a "minél kevesebb - annál jobb" történethez.
Előzmény: Törölt nick (755)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 755
a hormézis ismert jelensége azért ellentmond ennek a józan észnek... ;-)

(nem homeopátia-igazolásként hoztam ezt fel, elég jól ismerem a jelenség ma ismerhető jellemzőit, és tudom, hogy mennyi köze van/lehet a hp-hez ;-)
Előzmény: petike23 (753)
azul Creative Commons License 2009.12.08 0 0 754
Akkor szívesen meghallgatnám miért is nem menne át.
Előzmény: regisztráció, az mi? (749)
petike23 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 753
Én nem vagyok ortodox szkeptikus, csak használom a józan eszemet; remélem, ez nem baj.

Ha józan paraszti ésszel belegondolsz; ha valamiből egyre kevesebb van az oldatban, az nem fog egyre jobban hatni..
Előzmény: regisztráció, az mi? (748)
pint Creative Commons License 2009.12.08 0 0 752
szerinted a wikipédiát kik írják? és mire alapozva? egyszer ajánlom, hogy nyiss ki egy ilyen wikipédia oldalt, nagyon érdekes. elmondom, mire figyelj:

vannak a szövegben kis számok. azok a lábjegyzetek. ott vannak a hivatkozások. rá is lehet kattintani, levisz az aljára. sok hivatkozott cikk online olvasható.

van továbbá a tetején egy discussion rész. azt érdemes megnézni, ott látható a tartalommal kapcsolatos vita. ha kétséges, hogy egy adat helyes-e, és nincs hivatkozás, vagy éppen a hivatkozás a kétséges, akkor meg lehet nézni, hogy van-e róla vita. te is kezdeményezhetsz.

a harmadik érdekesség a history. ott megnézheted, hogy egy állítás, ami téged valamiért kiemelten érdekel, mióta van ott, és eközben kifélék, hányszor, milyen gyakorisággal szerkesztik a cikket. ebből kigondolhatod, hogy mennyi eséllyel lehet az vandalizmus vagy ostobaság, amit még nem javítottak ki.
Előzmény: regisztráció, az mi? (748)
astronom Creative Commons License 2009.12.07 0 0 751
Ha nincsenek törzskönyvezve, akkor anélkül árusítják őket gyógyszerként:

http://www.remedia.at/homeopatia/Eurocent/a4412.html

http://www.remedia.at/homeopatia/Mobile-Phone/a5275.html
Előzmény: regisztráció, az mi? (747)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.07 0 0 750

Ha azon múlik, a homeo is orvoslás, csomó körzeti orvos csinálja.

A hivatalos álláspont szerint nem fért bele az orvoslásba (=kuruzslás). 1985-ben engedélyezte hivatalosan az Egészségügyi Tudományos Tanács. (Ma már oktatják az orvostanhallgatóknak, mint terápiás eszközt, orvosegyetemi klinikán van akupunktúrás rendelés.)

Előzmény: petike23 (745)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.07 0 0 749
Más előadás, más előadó, más példa...
Előzmény: azul (744)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.07 0 0 748

Kezdek rádöbben,ni, hogy az ortodox szkeptikusok a varázsvesszős vízér-varázslókkal sok közös vonást mutatnak. :)

És mi elfogadott tudományosan? Amiről megírja a wikipédia?

Előzmény: pint (743)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.07 0 0 747

Számomra onnan indult a kérdés, hogy vannak-e tudományos publikációk pozitív eredménnyel a homeoszerekről. (Vannak. Ez tény.)

Talán hatnak, talán nem, nem tudom. (Nem is izgat különösebben.)

Talán nem kéne gyógyszerként törzskönyvezni őket, nem tudom. (De ez se izgat.)

Higított eurocent és rádiótelefon-sugárzás is törzskönyvezve van?? Forrás?

Előzmény: astronom (741)
petike23 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 746
Még egy gondolat;

ma már pontosan ismerjük, hogy mi vezetett Hahneman önkísérleténél (amire az egész homeopátiát alapozta) téves eredményre.

Ő a kinin nevű vegyületből (amely jól csillapít főleg maláriás lázat) nagy mennyíséget vett be, ettől lázas lett, és ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kinin kis mennyíségben lázcsillapító, nagy mennyíségben lázkeltő.

Ma már tudjuk, hogy kininmérgezést szenvedett, amelynek az egyik tünete a láz; így vonhatta le a téves következtetést.

Tehát itt bukik az egész homeopátia (az alapelveknél).

Üdv; péter
petike23 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 745
"Mo-on is az volt 30 éve. Vastagon. Sarlatánság, áltudomány, stb.
A nyolcvanas évek második felében ismerték el/engedélyezték gyógyításként. "

Bocs, de ez nem így van; a nagybátyám majdnem pont 30 éve akupunktúrával fogyott le (+ fogyókúrázott is, nem tuni, melyik hatott :), és pont a körzetije javasolta neki.

Még az "átkosban" történt.

Előzmény: regisztráció, az mi? (740)
azul Creative Commons License 2009.12.06 0 0 744
""Kik szokták? Csak mert hazudnak."

Gyógyszertan órán hallottam az előadótól. De most, hogy mondod, a szeme se állt jól, lehet csak kamuzott. Gyanús a többi is, amit mondott. "

Az az aspirin a diclofenac. Jobban kéne figyelni gyógyszertan órán.
Előzmény: regisztráció, az mi? (739)
pint Creative Commons License 2009.12.06 0 0 743
azt azért ne nagyon terjeszd széles körben, hogy az akupunktura tudományosan elfogadott lenne. ugyanis beégsz vele. nem az. semmiféle vizsgálat nem támasztja alá, hogy működne.
petike23 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 742
Arra mutatam rá, hogy attól, hogy valami természetes ÉS/VAGY 100 évet használták, lehet még sz*r, káros, stb.
Előzmény: regisztráció, az mi? (738)
astronom Creative Commons License 2009.12.06 0 0 741
A homeopátiás gyógyszerként forgalmazott higított eurocentről vagy rádiótelefon-sugárzásról milyen évszázados tapasztalatok állnak rendelkezésre?
Ugyebár onnan indult a kérdés, hogy eme homeoszarok törzskönyvezéséhez miért NINCS szükség klinikai hatásvizsgálatra...
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.06 0 0 740

Mo-on is az volt 30 éve. Vastagon. Sarlatánság, áltudomány, stb.

A nyolcvanas évek második felében ismerték el/engedélyezték gyógyításként.

Előzmény: Simply Red (737)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2009.12.06 0 0 739

"NEM érdekel, hogy hány félművelt körzeti orvos utasítja el az oltást. Cikket, klinikai vizsgálatot akarok látni! Mit mondtak az epdemiológusok 2 hónapja?"

Az oltandó milliók nem olvasnak se cikket, se klinikai vizsgálatot. Körzeti orvost hallgatnak, meg híreket. Ugyanúgy, mint a homeopatiákról.

(Mellesleg okt. 18-án az Infektológiai Szakmai Kollégium is állásfoglalásban tanácsolta el az oltástól a kismamákat, aztán ezt mismásolás -miszerit magánvéleménynek tekinthető- közepette visszavonták. De előtte már hiradók, újságok lehozták.)

"Kik szokták? Csak mert hazudnak."

Gyógyszertan órán hallottam az előadótól. De most, hogy mondod, a szeme se állt jól, lehet csak kamuzott. Gyanús a többi is, amit mondott.

"azt ugye tudod, hogy az aszpirin egy abszolute természetes eredetű vegyület?"

És? Ezt mondtam én is, nem? ("Más a helyzet a 100 éve használt, természetes eredetű szerekkel. Az aszpirin se nagyon menne át egy..." ld. 731 hsz.)

Előzmény: Abulafia (736)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!