Az a baj, hogy sohasem fogod megtudni, hogy ugyanott más, jobb, drágább gumival mi lett volna, nincs két egyforma helyzet.
De nem is arra akartam kihegyezni, hogy mekkora faszaság mondjuk a Dayton, hanem hogy ha a legismertebb 10-20 márkából választ az ember, akkor kb. mindegy, mit vesz. Lehet, hogy egy combosabb gépnél kijönnek a különbségek, de átlagos, 100-150 lovas autóknál szerintem nem.
Én speciel mindkét mintát használtam az említettekből, én csak ajánlani tudom.
W452 volt egy rohangálós Toyota Yaris-on, most is ez a téli gumija, csak még nyári van fent. Semmiféle felkeményedésről nem tudok beszámolni, hóban is jó a kis autón, stabilan, jól teljesít.
Hátsó kerekes BMW-n használtam a másikat, a W320 mintát, az is tök jól szerepelt, az inkább UHP minta. Nem volt bántóan zajos, jól tapadt havon is, nálam nem keményednek fel, átlag 3-4 szezon alatt elkoptatom.
Most egy 2016 Nissan X-Trail van helyette, arra is ezt vettem W320A (ez a SUV verziója).
Nekem rossz tapasztalatom van daytonnal. Egy hátsókerekessel többször megcsúsztam velük, nem sokon múlt, akkor megfogadtam, soha többé. Inkább ha tehetem veszek valami prémiumot.
Júniusban lettek csak levéve, március és június között 4-5 hetente mentek csak egy akkutöltős nagyobb kört (60 és 100 km). Akkor sokkal melegebb volt mint most szombaton de semmi hangjuk nem volt.
Mindegy, jövőre úgy is tervben van a csere, hatodik évesen már nagyon nem tudják majd azt amit újonnan.
Szerintem sokan túlgondolják ezt gumi dolgot. Én kb. 20 éve vettem az első téli gumit magamnak, volt azóta mindenféle márkájú, autóhoz kapott vagy megvett, olcsó, drága, új, használtan vett, gondom egyikkel sem volt. Az egyik Bubumhoz kaptam valami kínait, az mintha vízen kevésbé lett volna magabiztos, de nem volt vészes, az összkerékhajtás sokat számított nyilván.
A legmagabiztosabbat havas autópályán egy Fiat Stilo-Hankook párossal mentem például, elképesztő volt számomra. De volt régebben egy Civic-Dayton DW510 páros is, annyira szépen produkált,hogy az utána következő verdára is Daytont vettem, annak mondjuk az ára is jó volt, 25-30%-kal alatta a nagy márkáknak.
Én viszont szombaton tetettem fel a 2015. 30. heti TS850-eket asszony autójára és huhogós hangja van városi tempónál (10e km sincs bennük). Eddig ilyet csak a Michelin A5-től hallottam az enyémen. A nyári 3 éves Hankook Kinergy Eco K425-től is hangosabbak ugyan azon az autó. Eddig nem volt ilyen hangjuk.
Azért érdekes, hogy ez a W452-es a teszteken (pl. ADAC) lényegesen előrébb szerepel mint pl. a Continental 860.
Viszont több felhasználói véleményt olvastam olyanoktól akik már használták mindkét típust és egyöntetűen mindenki a Contit tartotta lényegesen jobbnak. Persze ezek szubjektív vélemények és lehet, hogy a márkanév is befolyásol egy picit. De azért számomra egy picit fura, hogy a lényegesen olcsóbb Hankook 452 a teszteken jobban szerepel mint a top kategóriás Conti 860.
Firestone Roadhawk milyen, van róla esetleg valakinek tapasztalat? Autócsere miatt kérdezem, ez van az újon (195/65 R15), 2018 eleji DOT számmal.
Van hozzá acélfelnin valami téli is (egyenesen öt darab), de az már nagyon lerongyolt, ugyanebben a méretben mi lenne jó vétel téliben? Napi 80-90 km városban, 2-3 havonta 500 km pálya.
Ha télen sokat mész, akkor én megnézném, hogy melyiknek jó a vizes teljesítménye (pályán én hóval még sokat nem találkoztam) és a kopás/tartósság adata, ezt viszonyítsd az árhoz. Az első szempont alapján a Bridgestone tűnik befutónak, bár nem az övé a legjobb kopás.
Amúgy én bedobnék még egy jelöltet: Dunlop SP Winter Sport 5.
Nekem - meg ismerősnek is - döbbenet jól teljesítettek végig (erősebb autón is, pedig azt hittük, kevés lesz), pedig még öregedtek is közben.
Egyébként ahogy nézem, 1-2ezer Ft különbség van a legjobbak között (5%) per db.
Én a legjobbat venném (=az igényeimnek legjobban megfelelőt), azt viszont Te tudod megmondani. A netes tesztek segítenek még, bár ahogy látom, a listád valszeg onnan jön.
"Jó lenne ha legalább annyit profitálnánk ebből a vírushelyzetből, hogy a "yield management" gumiban, repjegyben, szállodában, stb. úgy en bloc menne a p---ba..."
Ne menjen. A YM hatására lehet jóval olcsóbb valami, ha szerencséd van, rá tudsz találni, rugalmas vagy, stb. Igen, lehet drágább is. A YM segítségével nagyon (!) jól lehet értékesítést tervezni.
Jó lenne ha legalább annyit profitálnánk ebből a vírushelyzetből, hogy a "yield management" gumiban, repjegyben, szállodában, stb. úgy en bloc menne a p---ba...
Ha valami kerül a kereskedőnek 10e Ft-ba, akkor adja 12-ért, csúcsszezonban 13-ért, akciósan 11-ért.
Értem, hogy ez a kapitalizmus egyik lényege, de ez a mindenkiről annyi bőrt húzunk le, amennyit csak találunk rajta, ez "nem elegáns".
Repjegynél a vírus egyelőre megtette a hatását, guminál a 4 évszakosok további fejlődése tudná előrevinni a dolgot, mert akkor egész évben ugyanazt keresné mindenki, nem lenne évi 2x kampány.
Nem tudom, mennyi van még a technológiában, de tartok tőle, hogy belátható időn belül nem sok, azaz nem lesznek egyhamar télen és nyáron is kompromisszum mentes abroncsok, bár az éghajlat változással a nyárra optimalizált 4 évszakosok törhetnek előle, max az évi 0-10 kemény téli napon nem használják őket.
Nem tudja valaki, melyik az az autógumi webshop, ahol a méretre, gyártóra keresve a készleten lévő termék DOT száma is látszódik? Néhány éve találtam egy ilyet, de most nem ugrik be a neve.
Elvitte őket is a rossz üzleti modell. A legolcsóbbak voltak, csak sajnos így nem lehet hosszabb távon talpon maradni.
(Amúgy a DOT-számaik többnyire kamuk voltak. Tudni kell, hogy az elmúlt években a yield management algoritmusok korában az újként árult gumik 90 százaléka egy évnél fiatalabb, 97 százaléka két évnél fiatalabb. Ami meg nem, azt már a nagykerek külön jegyzik. Szóval nincs nagy kockázata beírni a téli szezonban, hogy a gumi "idei gyártású." Nyilván az olcsóságra törekvő webshop bekamuzza, mert nem fogja tételenként rögzíteni minden egyes gumi DOT-számát. Ez rettenetes költséggel járna, és ha valaki esetleg meg is teszi, az semmiképpen sem egy árbajnok lesz.)
Sziasztok! Nem tudja valaki, melyik az az autógumi webshop, ahol a méretre, gyártóra keresve a készleten lévő termék DOT száma is látszódik? Néhány éve találtam egy ilyet, de most nem ugrik be a neve.
sumitomo wt200-ről van valakinek tapasztalata? 175/65 R14. látom ugyanaz a minta, mint a falken eurowinternél (a sumitomo-é a falken). itthon keveset hallani róla.
Bocs, hogy kiharcoltam neked egy lebaszást :-), de tegnap nem tettem, hozzá, hogy a mintázat vagy az MCC-t használók véleménye alapján én is a MCC-t választanám.
Mifelénk (Mátra lába) vannak meredek emelkedők-lejtők így nálunk csak a téli gumi játszik. Pedig mennyivel olcsóbb lenne egy 4 évszakos ...
Én csak arra gondoltam, hogy ha a "filléres" szó helyett a "gyakorisága miatt nem drága méret/aránylag olcsó" kifejezést használja, akkor itt most nem lenne vita egy szón.
Én is a mondanivalóra koncentrálok, teljesen értem, mire gondolt, engem nem bántott meg.
Ez egy filléres méret, a prémiumok 20-30 százalékos felára a teljes szett esetén is csak pár ezer forint. Szerintem pont ebben a méretben nem érdemes Barumokban gondolkozni, pláne ha hosszabb távra terveztek.
a mondanivalója jó volt. Csak arra kell fókuszálni, nem a stílusra.
Ne érts vele egyet, mert semmi elítélendő nincs Sztív írásában!
A topiktárs tapasztalat megosztását kérte. Szó szerint. Olvass vissza. Nem tanácsot, hogy vegyen drágábbat. Mert lehet, hogy nem engedheti meg magának. És Stevie érzéketlen volt, amikor "filléres"-nek nevezte az illető által említett -és esetleg keresett- márkát. Vagy fogalmazzunk úgy, nem volt ideális a szóhasználata (budget, harmadvonal, stb.). Amúgy egyetértek Stevie-vel abban, hogy -ha megengedheti magának- keressen inkább jobbat.
Semmi bajom Stevie-vel, el vagy tévedve. 10+ éve olvasom itt hozzászólásait, sőt időnként a cikkeit is. Intelligens, kultúrált, hozzáértő. Mondjuk fél évente küld egy levelezőlistáról egy spam-et, hogy itt az ideje az évszakváltásnak, erről leszokhatna, de kibírom :))))
A moderátoros kirohanásodat meg végképp nem tudom értelmezni.
És nem is életvezetési tanácsot kapott. Szövegértés...?
Véleményt kapott: nem éri meg. De hát mindannyian tudjuk akik régebb óta itt olvasnak és nem vakok vagy hülyék hogy ez szándékos félremagyarázás a cél érdekében:
kicsit uncsi már hogy stevie-t basztatja itt pár ember, folyamatosan és állandóan.
Keressétek meg mailben vagy telefonon és mondjátok el neki mi a bajotok vele. Ja hogy az nem megy...
Látható hogy bármit ír, néhányan azonnal ugranak. Holott nekik - nektek - sincs több "jogotok" ide írni mint neki. Nem is offtopic tehát nem lehet menni a moderátorokhoz nyavalyogni így marad a baszogatás. Amit viszont már kurvára unalmas olvasni mert az viszont tényleg offtopic!
Mehetnék is a moderátorhoz hogy szántson ki benneteket innen de moderátort hozni egy topicra nem jó dolog, mert ez a moderáció ami itt van, ész és koncepció nélküli, sok fórumot teljesen szétcsesznek és otthagyják az emberek.
Stevie nem gumis, nem szerel gumit viszont vannak olyan ismeretei, tapasztalatai és információi amelyek nem csak nekünk nincsenek hanem nagyon sok olyan embernek sem akik a gumis műhelyekben dolgoznak. Nem minden szerelő érdeklődik a téma iránt, csak teszi a dolgát jól vagy rosszul és megkapja a pénzt. Láttam olyanokat akik 2 hónappal korábban még teljesen más munkát végeztek és gumisként igen szarul is dolgoztak. Ők biztosan nem voltak gumis szakmai rendezvényeken és nem vettek részt autós weboldal téligumi tesztjén sem. Pedig ők a "szakemberek".
Teljesen döglött ez a fórum már ebben az évben. Alig ír ide valaki és azoknak se válaszol senki olyan, aki valamennyire benne van a gumis dolgokban. Stevie az egyetlen.
Akik itt véleményt mondanak még azok a saját tapasztalatukat írják le - ez annyira kis minta hogy igazából nem oszt nem szoroz - mások meg megmondóemberek de hogy milyen háttérrel az nem derül ki. Viszont csak az a tuti - szerintük - amit ők mondanak.
Én egy Ford Fiestan használtam Barum Polaris 5 gumit de nagyon kellemes meglepetés volt pedig mellette a másik autoimon jobb közép vagy prémium gumik vannak. Nagyon jól tapadt nem csúszott. A Hankook w320 meg az RS2-nél szerintem jobb.
Sose okoskogggyá látatlanban... jártam BARUM-mal és nem vennék újra. Mert annyival nem volt olcsóbb, amennnyivel rosszabb. Többé nem dőlök be a "jó másodvonalbeli" dumának, ennyi.
Ha már felmerült a téli gumi vásárlás, akkor kérdeznék én is. 205/60R16 méretben milyet érdemes venni? Ebben a méretben mennyire jók az alsó vagy közép kategóriás gumik? Sajnos prémiumra nem fussa. A kocsi egy Suzuki SX4 S-Cross.
Téli gumi vásárlás előtt állok, 165/70 R13 79T méretben a Nokian WD4, vagy a Barum Polaris 5 éri meg jobban? Milyen tapasztalatotok van ezekről a gumikról?
Ez egy filléres méret, a prémiumok 20-30 százalékos felára a teljes szett esetén is csak pár ezer forint. Szerintem pont ebben a méretben nem érdemes Barumokban gondolkozni, pláne ha hosszabb távra terveztek.
Téli gumi vásárlás előtt állok, 165/70 R13 79T méretben a Nokian WD4, vagy a Barum Polaris 5 éri meg jobban? Milyen tapasztalatotok van ezekről a gumikról?
Gumik rövid időre kapott kocsin voltak, tehát előéletük nem ismert. Cserélve lettek, állítólag a gumis szerint kibírták volna télig, mondta a szerelő.
Békesség kedvéért lekerültek az autóról, mindenkinek jobb így, úgy érzem. Azért egy normálisan kopó abroncs nem így néz ki, ha meg előtte a határait próbálgatták, nem én akarok az lenni, akinél elfogy a tartalék.
Az autó egy BMW E60 535d teljesen sima gyári, nem Xdriveos.
A jelenlegi felnijeim:
elöl:
FELNIK: 8J x 18 ET 20 gumik: 245/40ZR/18
hátul:
FELNIK: 9J x 18 ET 32 gumik: 275/35ZR/18
BMW styling 166 M5 felnije, erre cserélném:
8,5J x 19 ET 12 9,5J x 19 ET 28
Azt tudom, hogy az M5 teljesen más kialakítású (kerékjárat, futómű stb.) és abban elfér ez a felni, de esetleg Én is tudnám-e problémamentesen használni (fog-e dörzsölni a kerékjáratban, futóműben)?
Az autóhoz a felni-gumi kalkulátor az alábbit ajánlja 19-es felni méretben
elöl: 8,5J x 19 ET 18 gumik 245/35ZR/19 hátul: 9,5J x 19 ET 32 gumik 275/30ZR/19
Furcsa, hogy a tavalyi teszteken a Vredestein simán verte pl a Conti AllSeasont és a legjobb volt a nedves teszteken. Most meg...
225-ös Quatrac Pro-m van és tavaly nyáron sok autópályázás és hegyi utak mellett sem úgy tapasztaltam, hogy problémái lennének. Télen sem. Idén nyáron nem kapott megfelelő terhelést de nem érzek semmi negatívot vele.
Ismerősnek adott egy 2014-es Ford Mondeo MK IV-es 2.0 TdCi 163 PowerShift Titanium-S Kombi gyárilag 18"-os kerekekkel. A kérdése az lenne, hogy téli gumiként fel lehet tenni rá a 16"-os felnit és a 215/55R16 méret kell rá? Esetleg a féktárcsák miatt lehet, hogy a 16-os nem megy fel rá?
Hát pont ez az... ha eleget mennék, akkor én is inkább kettőt tartanék. De ha két félét tartanék, akkor nem járnám le őket csak 8-10 év alatt. Az se volna jó. Amúgy már jó pár éve járok négy évszakossal, én még nem láttam különösebb hátrányát.
Gondolkoztam rajta, hogy legkozelebb legyen e 4 evszakos, de az autoval 8 felni jott, szoval okafogyotta valt.
De ahogy ezt nezem, boven 30+ darabja, nyariban meg egy tizessel olcsobb. A teli kisebb, tucatmeret 205/55R16, szoval minimalis rafizetessel mar lesz 2 komplett garnitura.
Nekünk volt ilyen Hankook gumival, azt mondták alapanyag probléma volt és méltányosságban kezelték az ügyet 4 éves autón (gyári szerelésű gumi volt, KIA).
Ez viszont kicsit másképp néz ki, itt én is arra szavazok hogy kavicsos vagy egyéb durva felület, mert nálunk ilyen nem benyomódások nem voltak, csak kitöredezett darabok.
2 hónapja van nekem is ilyen Quatrac Pro 225/45R17 a kocsin, eddig semmi rosszat nem tudok mondani, mondjuk még semmi extrém helyzetem (mondjuk elszámolt kanyartempó vagy élethalál vészfék, akármi) nem volt, de abszolút jól teszi a dolgát.
Ha nyáriként oké az már egyharmad siker. A leszerelő autómon Nexen n blue van két éve. Dicsérik sokan de nekem annyira nem tetszik. Körforgalmakban nyikorog mint a fene és a kormányzott kerekeken a külső széle elégerősen kopik. Mondjuk annyival szeretek befordulni amennyivel tudok kb...lehet ezt tolerálja kevésbé.
Sziasztok most ET49 es felni van az opel astra G men acélfelni, vennék egy màsik gumit ugyanaz a gumiméret de az ET szàm 45 nagy bajt okozok vele a futóműben vagy valamilyen módon az autómban? Köszönöm
Opel Grandland X-re keresek téli gumit (és felnit) - 215/65R17 van most az autón.
Az autót alapvetően hétvégén használjuk, részben városban, részben hosszabb vidéki utakra, évente kb 15 ekm-t fut - autópályán illetve télen sielni nem megyünk, és ha a hóhelyzet azt indokolja, akkor mellőzni tudjuk az autóhasználatot. Emiatt eredetileg négyévszakosban gondolkoztam, de mivel az autóhoz adott nyári gumik nagyon beváltak, ezért azok mellé téli gumit vennék inkább.
Szerintetek melyik márka az, ami a fenti felhasználási feltételek esetében beválhat - kopás nem szempont, a havas/jeges feltételek pedig kevésbé hangsúlyosak. Fontos, hogy ne legyen zajos gumi.
Ugy erzekeltem, hogy meg siman befert az ujjam a nyereg es a felni koze. Kettovel szorozva joval tobb mint 1 col, szoval a 16-os mindenkepp ra kene menjen.
Eltérő méretű fékrendszerek esetén előfordulhat, hogy nem megy fel kisebb, esetleg eltérő kialakítású felni. Mondjuk például egy csúcsmodell nagyobb féknyerget-féktárcsát kap és nem szerelhető rá csak minimum 16-os felni.
A fapad felszereltseg 15" lemez, a kvoetkezo szint 16" lemezfelni. A hibridek csak alut kaptak ugyanezekben a meretekben, de ramegy a lemez is, miert is ne menne?
Ez azutan is igaz, hogy lepadkaztak a festeket a szelerol? Lattam sok kereket amirol szaraz borkent jott le a festek, mert alamaszott a korrozio a seruleseknel. Nem tudom, hogy gyari festesek voltak-e. Ez csak a masodlagos problemam vele, a torestol felek jobban, 7 celsius alatt az alu mar ridegebb. Egy idoben sok alufelnit hegesztettem es legfokepp telen jottek, a biciklivazakrol nem is beszelve. Nem tartom kizartnak, hogy egy premium gyarto termeke tartosabb a fagyban, de nem invesztalnek 50-60 ezret/db.
Udv. Egy 2014-es Toyota Auris Touring Hybrid tulajdonosa lettem es jelenleg 17 colos alufelni van az auton. 5x114.3 az osztas es elvileg 60,1 az agy. Telire szeretnek 16 colos acelfelnit hasznalni, viszont egy importor visszautasitotta a rendelesem, arra hivatkozva, hogy erre a tipusra csak es kizarolag alufelnit ir elo a gyarto, amit a markakereskedes is igazolt szamara. Ezt nehezen tudom elkepzelni. Az ET szam sem konkret, mert 39-45 kozott irnak a netes forrasok. Tud valaki hiteles informacioval szolgalni ez ugyben? Nem szeretnek alut hasznalni, mert korrodalni fogja a so es egyebbkent is nagyon serulekeny hidegben. Nyarra eleve valtanek 16 colosra, a jelenlegiekkel feltem a futomuvet ezeken az utakon. Koszonom.
Nem találom a leírásban, segítsetek légyszi. Peremvédős ez a gumi, vagy nem? Mondjuk nem gondolnám, hogy egy 225/40 R18-as gumi nem lenne az, de a leírásban sehol nem szerepel.
Az lenne a kérdésem, hogy erre a felnire rá lehetne rakatni egy 185R13C gumit?
Vagy akár egy 195R13C?
A régi guminak elég magas az oldalfala. Alacsonyabb gumit nem nagyon szeretnék, mert terepen is van húzva. Van, hogy a tengely éri így is a vájúnyomas út tetejét.
Régi mintás barkás gumit se szeretnék már rátenni.
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy mi lenne, ha téli gumit kapna? Évente 1000km-t megy csak max. 60km/-val húzva.
Elengedtem a 4 évszakos dolgot egy időre :) Sikerült vennem egy garnitúra jó állapotú Dunlop Winter Sport 4d gumit, 14-s gyártás, de nem kemény, nem repedezett, 6-7 mm egyenletesen kopott mintával, gyári alufelnire szerelve 50 ropiért :)
2-3 telet kibírnak talán, aztán nyárra majd tavasszal gondolunk :)
Nem is volt tervben hogy ez fel lesz rakva, max a felni ami ér valamit a történetben (vásárolt autóhoz adta a kereskedő, kettő felnin ilyen Sava van, a másik kettő 2016-os Matador-ok). Tehát nem én vagyok a helikopter hogy nem találtam az adatot... Köszi mindenkinek!
Került a családba egy új jövevény (Aveo) és adtak hozzá téli szettet is (R14). Sava Eskimo gumik vannak rajta, de én még így nem jártam: nem találok rajta dot jelölést, pontosabban igen, de az nem 4 számból áll, csak betűk-számok kombinációja. Egyik oldalfalon sem találok xxyy számokat (hét év) leolvasásra. Én vagyok helikopter vagy a Sava-nal van valami trükk? Ez azért is érdekes, mert az én autómhoz kapott téli Sava Eskimo (R16) esetében van ilyen dot jelölés...
Mielőtt bármit vásárolsz szerintem használj egy internetes keresőt és keress rá hasonlókra: ET szám különbség, váltóméret kalkulátor. De még előbb nézz utána, hogy a te autódra mik a gyári méretek. Olyat keress.
Az csak az egyik baj, hogy ez a beleérne kátyúnál a hátsó tengelyen. Gondolj arra, hogy az autót kormányoznád is.
Értem köszönöm, és felni méret terén milyet tudok felrakni még ami elfér vagy jó rá? nekem most 195/55 15col van rajta találtam egy 225/40 18 colosat az már túl nagy volna vagy még belefér? Attól tartom hogy a hátsó tengelyen ütni fog egy kátyúnál.
Hát igen ezzel a 13-18 as Et mérettel eléggé szívok, nem lehet találni használt alufelnit nyári gumival nem hibásan vagy túlárazva. Kisebb eltérés se fér bele a gyári méretet mindenképpen tartani kell vagy egy ET 25 netén belefér?
Ha a két felni szélessége azonos, akkor ET 35 esetén jóval beljebb kerülne az új. Egyéb problémák mellett igen valószínű az, hogy bele is érne valamibe. Szívás a Peugeot/Citroen páros egyes modelljeinek kis ET igénye, de ehhez alkalmazkodnod kell.
Rakhatsz fel nagyobb agyátmérőjű könnyűfém felnit, de csakis központosító gyűrűvel.
Üdv, 2004 es Citroen Xsarara keresek használt alufelnit, a gyári értéknek a felni Et számát 15-18 ra írják, rakhatok rá 35-ös ET számmal rendelkező felnit? Illetve az felniközépagyméret gyárilag 62,1mm, rakhatok fel 67mm eset ? Eléggé kezdő vagyok a témában a válaszokat előre is köszönöm.
Nem eszi a gumit. Ezek a gumik ekkora súlyra vannak tervezve.
Ha rendbe van a futómű és be van tartva a gyári guminyomás, nincs semmiféle sarkok kopás, szép egyformán kopik a gumi.
Nekem most egy 2018-as VW Touaregem van (2.1 tonna üressen), a legkisebb gumimérettel rendeltem, ami 235-65-R18. 92e km a futása, kb. 70e km jártam vele (a többit télivel), egy Goodyear SUV gumi, 110-es súlyindexel, 2.5 bárra van fújva mindig és nagyon egyenletesnen kopik. Mivel a motor az első tengely elé van szerelve, az autó órrnehéz, nem forgattam a gumikat és egyenletesen koptak.
A rönő val. fronthajtású, így érdemes 15-20e km-be átforgatni a gumikat.
A tegnap rendeltem egy szett 215 65 R16C abroncsot egy VW T6-os haszonjárműre, 4 évszakos Falkent (ami elvileg japán prémium és egy török gyárba gyártják) ez a harmadik szett, amit erre az autóra veszek,
mindig 6-7 személlyel közlekedik és bevállt. Az abroncsokat másfél éveként cseréljük, de sokat megy a kocsi.
A tapasztalatom szerint a jó nyári gumi annyira bekeményedik télen nagyobb hidegben, hogy szinte semmit se fog, olyan szinten, hogy jégre fagyott dara bordákat vág a profilba.
Ez a profilja, létezik 225 55 R17 101V méret- az ára jó 100euró, kb. 2o-25% olcsóbb mind a Misi Crossclimate.
Köszi a helyesbítést, valóban elírtam a méretet! Helyesen 225/55 R17. Ez a gyári méret, most 235/55-s van rajta, így pontos km óra :) de elég régiek, el vannak öregedve rendesen, és a 4 gumi 4 évjárat, tehát mindenképpen cserélnem kell, jövőre már nem akarom feltenni ezeket.
A 225/50R17-tel szerelték a 2010 előtti összes "prémium" középkategóriást... (5er, A6, stb.), és millió mást, de szerintem a Rönóra eggyel nagyobb, 225/55R17 kell, ami viszont még drágább lesz.
És akkor visszatértünk az alapkérdésre - ami engem is izgatna - hogy hogy fogja enni egy olyan autó a gumit, ami ezek szerint kb 2 tonnával járkál?
Mivel azt már tudjuk, hogy száraz hidegben elég jól elvannak nyárik is, akinek nem kell mindenképpen mindennap autózni, és azt a pár valóban téli napot ki tudja hagyni, az egyértelműen az inkább nyárra optimalizált 4 évszakosokból vegyen - szerintem.
Köszi a választ! Az autó elvileg marad még egy darabig, kicsik a gyerkőcök, még egy ideig fuvarozni kell őket, és kisebb nem nagyon elég :) Az ára nekem kicsit soknak tűnik így elsőre, bőven 200 felett, ennyit nem szánnánk rá, de köszönöm a javaslatot!
A 225/50 R17 98 V XL ára még rendbe van, a nagyobb súlyindexű drágább.
Szerintem annak a batárnal a 98 súlyindex nem, elég én ezzel a mérettem jártam vagy 8 évet az 1630 kilós Skoda Octávi Scoutokal.
Szerintem vegyél egy szett MICHELIN CrossClimate Plus, drágább, de a haszonjárműveink ezzel vannak felpapucsozva és jóval 100e km után cserélik őket és szinte végig elég jól tapadnak.
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Nem véletlenül :), mert 16-os és 17-es is szóba jöhet, attól függően hogy melyik autóra kerül fel 4évszakos. Bár nekem valami azt súgja, hogy a kisebb súlyú autóra kéne feltenni...
Visszaolvastam egy kicsit, cirka 1,5 év hozzászólásait, és cseppet sem kerültem közelebb a megoldáshoz, vagy csak nem az én elképzeléseimet támasztják alá az írásaitok :) Szóval én is komoly dilemmában vagyok gumicsere ürügyén. Van egy Renault Espace Grand tip. autónk. Jellemzően Nejem használja, általában 120-150 km hetente, országúton, de van minimális város is benne, autópálya nem jellemző, ahogy a 100 km/h feletti tempó sem. Az autó üresen 1800 kg körül van, 150 le, gumiméret 225/50 R17. Én 101 v, w jelölésű gumikat nézegetem, erősített oldalfallal esetleg, bár nem hiszem, hogy feltétlen szükséges lenne, max 3 kisgyermek, 4 felnőtt a rakomány :)
És itt kezdődnek a gondjaim! Én a kevés futás miatt, és viszonylag kiszámítható útvonal miatt 4 északos gumikban gondolkodom, viszont a tesztek és az itt olvasottak nem győztek meg sem erről sem az ellenkezőjéről :(
A nagy gyártók nem játszanak, max a középkategória, pusztán anyagi okok miatt, és ezért is kerülném a dupla garnitúrát. Amit néztem az 20-35 e közé eső 4 évszakosok, vagy a legolcsóbb téli, és nyári garnitúrák, amik szintén beférnek majdnem a 35 környékére.
Előre is köszönök minden tanácsot, esetleges tapasztalatok is jók lennének általatok használt és esetleg ajánlott gumikról!
"Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak..."
Ezzel nem értek egyet, a négyévszakosoknál szinte csak a nagy nevek végeznek elöl a teszteken.
"Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek."
Akkor Michelin Crossclimate vagy a Bridgestone A005. Ezek a legnyáriasabb négyévszakosak. Monduk a pontos méret sokat segítene mert a 225/55 után még hiányzik a felniátmérő.
Én abból indulok ki sima paraszti logikával, hogy az állandó fékezés, gyorsítás, kanyarodás, kátyúk, csatornafedelek, stb. sokkal jobban igénybe veszik a gumikat, mint a kb egyenletes sebességgel haladás - még ha utóbbi gyorsabb is.
(Mellesleg az autó kb minden részegységére igaz ez a mondat, miért lenne a gumi más?)
A lacházi reptéri hazai pályateszteken 10-20 kör alatt használhatatlanra esznek egy gumit (nem versenyautóval, hanem sima közútival), pedig km-ben kb alig mennek.
Egyébként a nyár a fontosabb számomra, meg a vizes út, olyan ritkán van már valódi tél, akkor az ember tényleg tud óvatosabb lenni, és 225/55 méretet nézek.
Az baj, hogy a nyári és a téli típusoknál az ember a "nagy" márkákkal nem tud mellélőni, (a középkategória az, ahol lehetnek pozitív és negatív meglepetések, legalját meg ugye nem veszünk)
A 4 évszakosnál nincs ilyen mankó, nincs olyan, hogy a "nagy nevek" biztonságot nyújtanak...
Korábban írta valaki, hogy SUV-ra való használt gumit marha nehéz eladni.
Most azért írok, hogy egyrészt megerősítsem, másrészt adjak egy kis reményt is. :-)
8,5 hónapig volt fent a hahu gumis részén 4 db. alig használt nyári gumi, a kutya nem ugatta meg a hirdetést. Aztán most, a nyár közepén jött egy szem érdeklődő, aki 10% alkuval elvitte a holmit.
Pedig tavasz végén már azt hittem, hogy a nyakamon marad.
Lehetetlen azonos körülményeket biztosítani. A hőmérséklet, páratartalom, útburkolat anyaga, mérőműszerek, az eredmények súlyozása mind különbözőek. Ebből adódhatnak nagy eltérések, de szerintem a gumik mérete se volt egyforma. Belinkeled a két tesztet? Egyébként a nexen gyorsan kopik ha jól emlékszem, viszont elég olcsó szokott lenni. Milyen méretben keresel gumit?
Van olyan sérülés gumi oldalfalán, amit javítanak? Konkrétan a terasz csempéjének a "tűhegyes" csücske pontszerűen bökte ki a gumi oldalát. Ilyennel vajon tudnak valamit kezdeni?
Michelin Crosslimate+ 7,2mm profilmélységű volt újkorában. 35.000km futás után 5.6-5.7mm (évente cserélve vannak az elsők a hátsókkal). Autópályás használat is van benne, bár nem sok. A Kléber Quadraxerrel is hasonlóan jók a tapasztalatok.
azaz kiegeszithetö vagy kiegeszitendö pl. igy: ha az evi 8e km-böl nem sok a nyari forrosagban autopalyazas, akkor 4evszakos. ...de ha a 8e-böl 7e km nyaralasi utak melegben, akkor ...
...akkor mi a javaslat?
5 évet, azaz 40e km-t csak kibír egy 4 évszakos gumi, egy évi 8000 km-t futó autón, még ha autópályán is teszi, nem?
(Közben féltávnál egyszer tengelyen cserél.)
A család 4 autóján cseréltetek évente 2x gumit, unom a sok macerát, a tárolást, az előbb elöregedő, mintsem elkopó gumikat...
Köszönöm de valami pénztárca barátabb irányba kényszerülök elmozdulni, pl Apollo, Nexen, Maxxis vagy ezen szegmensből amelyik jó lehet. A teszteket nézegetve nem feltétlenül annyival gyengébbek mint olcsóbbak... De nem tudom melyiket érdemes... Nem vagyok jártas gumi kérdésben...
Amúgy ha leírom hogy a MediaMarkt túl drágán adja a sziamia telefont az már üzletrontás? Ha azt is leírom hogy az Euronics meg sokkal olcsóbban akkor az üzletjavítás?
És tessék mondani, akkor a kettő kiegyensúlyozza egymást vagy még beperelhet valaki üzletrontásért avagy túlzott mértékű üzletjavításért a konkurenciánál...?
Mercedes GLC-re 265/45 R20 esetén van olcsóbb váltóméret ami stimmel? 4 évszakos gumit vennék. 80 ezer a gyárinak az ára /db, 65 ezerrel már kiegyeznék ha lenne olyan csereméret. Köszi!
4 évszakos gumit keresek de elvesztem a neten található millió leírás közt... Egy mezei Astra-ra 205/60 r16 méretben szerintetek mit érdemes? Autópályán szinte sosem megyünk, kb 15-20% autóút a többi városi jövés-menés (megyeszékhely, tábla és tábla közt van 25km is de ettől függetlenül lakott terület és nem hegyvidék). Évente átlag 7-8000km-t megyünk. Előző autóhoz két szett volt, cserélgettem, de ehhez az autóhoz ilyen felhasználás mellett nem látom értelmét ekkora beruházásnak, mármint 2 szett vásárlásának.
Tavaly vettünk egy ovijáró Puntot.Azon pont Alnac4G van.A Bakonyba lakunk volt párszor hó de semmi rendkivüliről nemtudok beszámolni negativ értelembe.
Ebben még van is valami. De kommersz méretekben ennyiért bármikor 1 nap alatt elmegy az ilyen. És szokszor egész drága autókra, nem 1 milliósokra.
Ezért is mondtam, hogy kár abba belemenni, hogy használt gumi megéri-e vagy sem. Az arányok furcsák, hogy az új árán 80 ezres gumi 5 évesen 6mm-esen jó 30-ért, de az új árán 160 ezres gumi már nem jó 30-ért.
Pedig ebben az esetben hasonló értékű autóra hasonló anyagi helyzető vevőrétegről van szó.
Persze nyilván a piac ilyen. Van abban is logika, hogy a drága suv tulajok nem kockáztatnak használt gumival.
De amikor az 1 milliós tanyáró járós Tucsonra nem akar elkelni a 6mm-es 2015-ös Michelin szett 30 ezerért. Na ott már nem hiszem, hogy az árral van a gond. Meg azt sem hiszem, hogy ez a réteg új gumit vesz.
Ez igaz, de ez ugyanúgy megvan a kommersz méretek tulajainál is. Kát belemenni abba, hogy érdemes-e használt gumit venni. Itt az arányok az érthetetlenek. Hogy a 80 ezres szettet 60-ért eladod párezer km után. A 160 ezres szettnél meg kapásbòl feléért kell adni, hogy vonzò legyen.
> És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón.
Nekem is ez a méret van most, 150-200 eFt egy garnitúra új prémium gumi (legalábbis ennyi volt amikor vettem). De évi 60000 kilométeren üzemanyagra is elkölt másfél-két millát minimum, nem?
Esetleg arról is lehet szó, hogy egyáltalán nem költenek gumira, csak ha teljesen elkopott (bár a használt abroncsok iránti gyér keresletet ez sem magyarázza).
Minden írásban van némi logika, de mind meg is cáfolható. Azért a suvoknak nagyon nagy százaléka kintről hozott használt. 4-5 évesen már lekopott róla egy garni. Aki össze tud spórolni rá rá 4-5 millát, az szerintem szívesen spórol még 80 ezret azon, hogy 160 helyett 80-ért megvesz egy 1000km-t futottat tavalyi dottal. De folytatom: Nissan Qashqai 13 éves típus már. Messze nem a gazdag ember autója. 13 éves autók nem arról híresek, hogy rohangálnak a 150 ezres új garnitúrákért. Mégsem viszik a méreteit 16-17-18 méretben sem, pedig Dusterre is passzol és sok másra.
Vagy ott a régi fajta Hyundai Tucson/Kia Sportage. Az alja már 15 éves, 1 millió Ft körül kapható. Felénk a trágyás utánfutós farmerek veszik őket a földre járni dolgozni. A gyári mérete 235/60 R16. 6mm-es 2015-ös Michelin szettem nem bírom eladni kemény 30000Ft-ért. (Ennyiért egy kommersz méret bármikor 1 nap alatt elmegy.) Pedig egyértelmű, hogy az 1 millió Ft-os tanyára járó autóra senki nem vesz új drága suv méretű gumit. Pláne hülye lenne, ha ilyet kap használtan...de mégsem veszi meg.
Annyira olcsók már a suv méretek, hogy szinte naponta hívnak fel olyanok, hogy "fuu nagyon kell, megyek érte, stb". -És milyen autóra rakod? "Audi A4-re". -Hát sajnos arra nem fog rámenni. "De mé hát 16-os?!" Szóval még a normál mérető autók tulajai is ráfanyalodnának az ára miatt, mert olcsóbb ez úgy, hogy a piacon 10 garni van, míg az ő méretéből 100 garniból válogathat.
Ismerős mondta, hogy 4-5 éves Kia Sportaget szeretne venni, ki is nézett egyet jó áron, de nullák a gumijai. És hogy horribilis drágák a gumik (225/60R17). Ő elmegy évi 60 ezret, duplája elmegy gumira, mint egy átlag méretű autón. Aztán felvilágosítottam, hogy nem kell aggódni barát. Teli van a jófogás 80-100 ezerért új állapotú prémiumokkal. De most is adok 2017-es 7mm-es Hankookot 50-ért, mert amúgy az se kell a kutyának se.
Emellett a kínálat ilyen méretben kimerül a jófogásban, ugyanis átlag gumisok tévedésből sem tartanak ilyesmit használtban polcon. Többen mondták, hogy bementek a helyi gumishoz, hogy ilyen méret kéne, és kb kiröhögte, hogy hogy is gondolja, ilyen méret nem is látott még, nemhogy áruljon ilyet.
Évi 15000 kilométerrel, külön téli nyári szettel szerintem 5 évig nem kell feltétlenül gumit cserélni.
Egy lényegesen kisebb volumenű piacon nehezebben találkozik a kínálat és a kereslet, mindkét szereplő úgy érezheti, hogy a másik oldal nem is létezik. Főleg ha a nagyobb volumenű piacon szerzett tapasztalataihoz hasonlít.
És a legtöbb SUV amit az utcán látunk az még 6-7 évnel nem öregebb, valószínűleg az első gazdájánál az első garnitúra gumikkal megy. Persze olyan is van, ami sokat fut minden évben, de azokra meg pláne új gumit vesznek.
És van még egy szempont szerintem, a 'normális autók' gumiméretei eléggé standardizáltak már pár éve, a SUV-oknál sokkal nagyobb méretválaszték van, így egy-egy adott méretből sokkal kevesebb fogy, és kevesebb eladó is van.
Szerintem aki suv-ot vállal, annak van pénze új gumira, még ha csak valami olcsóbbra is. Átlagos, 2-300 ezres nettó fizuból kevesen vesznek ilyesmit, inkább valami józanabb szerkezetet választanak.
Meg szeretném kérdezni, hogy milyen magyarázatot láttok az alábbi jelenségre:
A SUV-ra való gumik használtan gyakorlatilag eladhatatlanok. Több gumissal, kupeccel beszéltem, mind ugyanúgy látja. Szinte lehetetlen eladni bármilyen SUV-ra való méretet. Gyakori típusokra valót is: Duster vagy Qashqai méret is borzalmas nehezen kel el. Az is mindegy, hogy 25 ezres erősen használt, vagy 80-100 ezres új állapotú szettről van szó.
Csak hogy illusztráljam. Egy 205/55 R16 méretben egy új árán 90 ezres szett enyhén használtan tavalyi dottal bármikor elkel 1 nap alatt 60 ezerért. Ehhez képest egy 215/60 R17, amiből egy normális márka újan kb 150000Ft, ugyanilyen állapotban nagyon-nagyon erőlködve hónapok alatt szerencsével megy el 80-ért.
De ha már 6mm-es 3-4-5 éves gumikról van szó, és átmegy a 30-40 ezres árkategóriába, akkor nyugodtan mondhatom, hogy többért el lehet adni egy kommersz olcsó méretet, mint a SUV méretet, ami újan 150000Ft volt.
Mindezt úgy, hogy az utca tele van SUV-okkal. Nyilván még mindig nincs annyi, mint normál autóból, de az adott méretben a gumik kínálata is ötöde, tizede egy kommersz méretnek.
Akkor hogy is van ez? Mivel lehet ezt megmagyarázni? A SUV tulajdonosok mind boltból vesznek új gumit, amikor sokszor feléért újat vagy párezer km-est kap? Miközben a kommersz méretek tulajai 80 helyett képesek 60-ért használtat venni.
Semmi fejlemény.Visszamentem a futóműveshez és azt mondta ezzel ő nem tud csinálni semmit.
Ja a lényeg, mind a negy felni egyforma méretű és ET számú.Még azt elfelejtettem irni hogy rugó csere is történt az autón,mind a negy H&R rugokat kapott.
A rugócserével csinálhatott a szerelő olyan szerelési hibát ami ezt okozhatta?A szerelő aki cserélte a rugókat azt mondta hogy futóműbeállítási hiba.
Én ugy tudtam hogy futómuállításnál mm-eket állítanak nem centiket.
Ennek valószínűleg vajmi kevés köze van a futómű beállításhoz. Sokkal inkább a felnik ET számához. Az a bizonyos "bentibb" eltérhet a többitől. És könnyen lehet, hogy az sokkal inkább való az autódra, mint a másik 3, ami kilóg a sárvédő íve alól. Valami nagytudású korábban talán megnövelte a nyomtávot a nem megfelelő ET számú felnivel, esetleg nyomtávszélesítővel.
Ha ilyesmiről van szó és tényleg ekkora a különbség, akkor sürgősen rendet kellene vágni a felnik között.
Adott egy audi a4 avant .Ma voltam futóművet állíttatni és utána eszrevettem hogy a jobb hátsó kerék bentebb van minimum 1-1,5 cm-rel a sárvédő pereménél fent.
A többi három kerék mind kilóg kb 0,5 cm-t de a jobb hátsó bentebb van.
Tudnátok segíteni mi lehet a probléma ?
Természetesen hétfőn viszem vissza ahol állították a futóművet.
A tyrereviews-en ugyanúgy megtalálhatók a téli és négyévszakos gumi típusok is, mint a nyáriak. Mindegyikhez linkelve a jelentősebb csoporttesztek eredményei, pl ADAC stb.
A felhasználói értékeléseket pedig Amerikától Ausztráliáig írják, bárki, aki akar, a magyarországinál némileg zordabb téli körülmények közül is.
Írországban éltem 5 évet hó soha hideg max 9 fok volt télen, ott semmi értelme a téli guminak Anglia nagyobb részén ugyan az a klíma van mint Írben, Skócia hidegebb.
> angol oldal, ők nem nagyon téligumiznak ha jól tudom.
De szoktak, csak épp ez a baj, amit írsz: hogy nem jellemző annyira. És (emiatt) el vannak ájulva a legócskább téligumitól is, hogy mennyivel jobb hóban, mint egy UHP sportgumi. Tényleg? Sokat segített...
Kettőt összehasonlítani így közel lehetetlen, egy négyévszakosról meg aztán pláne nem kapsz olyan finom szempontok szerinti párhuzamba állítást, mint amire a legtöbb "hivatalos" teszt igyekszik.
Azok a "tesztek" (inkább vélemények) ugyanolyan szubjektívak, mint bármi más a neten. Simán leírja az ember lelkendezve (és nem veszi észre, hogy ez gáz), hogy mennyivel jobban tapad az új gumija, mint az előtte levő szétkopott 10 éves (természetesen más márka), és ezt úgy adja elő, mintha összehasonlítható lenne ez alapján a kettő.
Egy-két dolog van talán, amire oda lehet figyelni, ha túl sokszor említik: oldalfal sérülékenysége, zaj/komfort, esetleg a "hirtelen öregedő" hajlam.
De ugye ez is csak viszonyítás, viszont nem függ annyira az életkortól és profiltól, mint a tapadás.
Én legalábbis ezt vettem észre. A tévedés joga fenntartva. :)
A tyrereviews egy angol oldal, ők nem nagyon téligumiznak ha jól tudom. Viszont azért 1-2 alkalommal havazik ott is. Itt sem esik már többször mint ott, csak arrafelé azért a mínuszok nem annyira jellemzőek. Meg a nagy nyári forróság sem.
Ha a gyári felni középfurat 66 (66.1?) mm, akkor hogy használható egy 67 (vagy 67.1) mm-es középfuratú felni ? Gondolom ilyen vékony gyűrű gyakorlatilag nincs, így viszont valszeg mindegy hogy fél mm vagy nagyon a rés, nem a tengelycsonk tartaná a felnit. Pedig majd mindenhol ilyen középfurattal s úgymond típusjóváhagyással hirdetik azokat a felniket.
Nálunk ez a friss Hankook VP3 frissen vett autó lefutott 4 éves Conti PC gumija helyére került, érezni a difit a friss gumi javára, úgyhogy ja, nehezen megfogható a dolog, elég pár év öregedés és már más a felállás.
HA végig böngészi az ember a tesztek értékeit, igazából nüanszok vannak az az első 8-10 helyezett között.
Én mindig belövöm a 6. helyet kb az árban olcsóbb ,nekem egy garnitúrán akár 40 ezer ft-ét is jelent .Erősebb aut ,de öszkerekes és normálisan vezetek ,nem őrltködök így lett Falken a téli nyári .
Én ezt a nagy jóságot nem tapasztalom a Conti javára (PC5) egy Hankookhoz képest (v12 evo2), sőt, inkább döntetlenre hoznám, kis jóindulattal (a Conti javára). Amin viszont meglepődtem, hogy a Hankook mennyivel jobb volt, mint a michelin primacy3 (ugyanazon az autón), ez azért eléggé szíven ütött.
Az elmúlt évben téli meg nyári gumik vásárlásánál végigdilemmáztam mindent.
A tapadjon, ne kopjon, olcsó legyen szentháromságból max 2 teljesíthető egyszerre, de az 1 gyakoribb...
Én keveset megyek, elengedtem a kopást meg az olcsóságot, csak tapadjon. Döntésnél először a nagyobb lélegzetű teszteket olvastam át, a lehető legközelebbi gumiméretekre. ADAC-nál pl. lehetett szűrni a nekem fontos paraméterekre az eredményeket. Ha 2-3 tesztben az élmezőnyben van az adott típus, akkor esélyes.
Gumicímke-erre is ránéztem, a tesztelt méret és a szükséges méret esetén is, van-e eltérés. Meglepő eltérések vannak pár centi miatt (nekem viszonylag nagy és ritkább méretű SUV gumi kellett).
Tyrereviews-erről külön tanulmányt lehetne írni, meg úgy általában a felhasználói vélemények pszichológiájáról. Teljesen használhatatlan szerintem. Az olcsóbb gumik vásárlói sokszor önigazolásként túlértékelik az adott gumit. A drágább gumik vásárlói szintén sokan nem írják le, ha nem is annyira jó a drága gumi. Mások viszont (jellemzően a kifejezetten drága autók tulajdonosai) viszont a legkisebb nüansz miatt is lekutyázzák a kiváló prémium gumit. így aztán az értékelésben rosszabb lesz, mint egy alsó-közepes. Vannak azután olyanok, akik megállapítják a nyári gumiról, hogy hóban nagyon csúszkál... nem vicc.
Továbbá kevesen vannak, akik pontosan a neked szükséges méretet használják, lehetőleg a tiédhez hasonló autón. Nem tudhatod azt sem, milyen viszonyítási alapjuk van. Szóval én feladtam.
A tesztek alapján választottam, az élmezőnyből, akciós ár és szimpátia alapján.
Többedik garnitúra Hankookot használom, még nem fenyegetett az útról leesés veszélye, pedig sokat, sokfelé, változatos körülmények között, haladni is szeretek, nem tökörészek. Ahogy írtam, én is azt hiszem, hogy jobb a Conti, de az a jóság sehol sem jön ki. Többet a számít a gumi kora, állapota, és persze a sofőré-autóé.
Conti tutira jobb gumi, csak az a kérdés, hogy ki veszi ezt észre, hol, milyen körülmények között.
A gumi nem soxor kell, hogy jól szerepeljen, elég egyszer. Busz, Hankook, vizes út, körforgóból kijövet padlógáz (a gyorsulás elenyésző, de van egyenesen előre toló + centrifugális erő) a felfestett gyalogátkelőn megcsúszik. A Conti nem. Személyautóknál váratlan eseménynél hasonló lehet. A Hankook-al leesel az útról vagy nem ott állsz meg ahol szeretnél, a Contival van esélyed, hogy igen.
Így alakul ki a márkahűség. Veszel valamit, amivel úgy gondolod, hogy nem nyúlsz, mellé, aztán mondjuk tényleg jól szerepel és mindig olyant használsz utána, mert biztos pont.
Másik irányból nézve: a minap általam panaszolt Hankook 17 ruppóba fájt, ugyanaz a méret ugyanott Conti PC-ből 24 lenne kb. Egy nagyobb tank benzin ára a difi, de lehet, hogy ott nem panaszkodnék a mintázat mélységére, illetve a Conti tutira jobb gumi, csak az a kérdés, hogy ki veszi ezt észre, hol, milyen körülmények között.
Mindkettő alapján. Először az volt fua, hogy fordítva mennek a minták, aztán a jelölés is ezt mutatja. Ha sokat nem is ment km-ben, pár éve biztos így fut... megfordítsam, vagy maradjon így? Végülis nagy esőben mentem, de jól teljesített...
Az első gumi pl olyan(asszem Michelin), hogy az oldalára ráírták, hogy melyik irányba menjen elöl, hátsó keréken meg fordítva.
Tudtommal nincs rá szabvány. Illene tartani egy bizonyos szintet. Régen általános volt a 8-8.5 mm szgk. abroncs esetében. A 7 mm nem túl vevőbarát ill. ügyfélmegtartó szerintem. Olyan, mint a 100-as papírzsebkendő, ami ma már sokszor 90. Meg a fél literes kakaó, ami meg 4.5 dl.
Gumik mintázati mélységére van valami előírás, vagy a saját fejük után mennek a gyártók? Sosem méregettem, az új gumi új, oszt" jó van, de most valahogyan furcsállom, amit kaptam. Itthoni gyártású Hankook nyári gumák, mintázat mélysége 7 mm az árok fenekétől. Ez valami teszkógazdaságos dolog lehet, jó az úgy, vegyen sűrűbben a paraszt, avagy minden gyártó terméke ilyen? Esetleg vethetem volna valami csúcsgumit, az lenne 1-2 mm-rel mélyebb , de jobban kopna?
- 1 db keveset használt SP4-et venni Ez lenne az ideális, de eléggé esetlegesnek tűnik.
- 1 db alig használt Dunlop-ot. Szintén esetleges.
- 1 db új Dunlop, mert a 7 mm mellé simán elfér egy új.
- 1 db új SP4 is szóba jöhet szerintem. Nem tartom katasztrofálisnak a 6.2 mm és az új közti különbséget, de azért inkább NEM hajtott tengelyre tenném.
A napokban vásároltunk egy Ford Mondeo kombit és nyári szettet keresek rá.
Hivatalos adatok szerint 235 50-es kell, 17-es felnire.
A keret 30-40 között mozog guminként. Sajnos teljesen új vagyok ebben a témában, ezért szivesen várom mindenki véleményét, hogy ebben a kategóriában mely gumik számítanak jó vételnek :)
Viszont a reakció minimális különbsége is sokkal nagyobb féktávot ad, mint a gumik tapadása közti különbség. Éshátugye az emberek ritkán koncentrálnak a vezetésre... plusz ritkán vannak jó agyi állapotban is hozzá.
Így aztán a gumik tapadása közti néhány méter különbség kb. lényegtelenné válik a VALÓDI esetek zömében. Nem a gumi az igazi ok, hanem a telefonáló-evő-vitatkozó-bamba-lassú-figyelmetlen-barom vezető tipikusan. Amin a jobb gumi sem segít általában.
Viszont sosem fogod megtudni, hogy nem a sz@r abroncsa miatt állt meg 1-1.5 méterrel hosszabb féktávon, történetesen a kocsid oldalában, vagy csomagtartójában.
A hulladék abroncsok balesetekben játszott szerepét nemigen statisztikázza senki.
Vettem egy robogót(50ccm). Elég jól leteszteltem, 200 km, ebből 90 esőben. Később vettem észre, hogy a hátsó gumi forgásiránnyal ellentétesen van rajt.. Csatolom a mintát.
Nem tudom mióta van fenn, de sokat nem mehetett, szinte újszerű. Meg szabad ezt még fordítani?
Ez a legnagyobb baj... Vitázhatunk mi(vagy nálunk sokkal okosabbak máshol), hogy 4évszakos, vagy téli/nyári szett a jobb, mikor a tulajdonosok egy szép nagy hányada 8-10 éves téli/nyárival megy egész évben, annyi idős szeleppel, ki tudja milyen nyomással....
Néha, ha várnom kell valahol, nézelődök, és meglepő dolgokat látok :) A topic címéhez igazodva, a meglepetés rendszerint az autók gumijainak nézegetése során következik be: olyan öreg, 8-9 éves gumikkal képesek közlekedni, hogy az idegesítő, már a nézelődés során is. Én egyetlen egyszer próbáltam ki a felkeményedett gumival közlekedést, és ugyan nem vagyok ijedős, de esőben, a Marczibányi tér körüli lejtős utcákon nehéz volt megőrizni a tiszta száraz érzést ... Csúszott az autó, mintha jégen ment volna. Hazaérve lecseréltem a korrekt téliekre, és amíg nálam volt, azokkal járkáltam.
Tehát, én fütyülök a teszt eredményekre, elolvasom, és meghúzom a vállam. Aki annyira figyelmetlen, hogy az autó menettulajdonságai érdektelenek számára, tökmindegy, milyen gumikkal repül le az útról - aki meg megérzi a mozgást vagy óvatosan teszteli az autót, úgy fog közlekedni, hogy lehetőleg ne azon az 50-70 cm-en múljék a saját és mások testi épsége.
Nem tudom... én sem tudom, mit higgyek. Egyszer ezt írnak, máskor az ellenkezőjét.
Én bevállaltam, hogy kipróbálom. Nagyon bejött. Több autóval, több márkájú gumival is. Épp ezért én már tudom, hogy nem esek le az útról, aki nem használta az meg nem. Ez ennyire egyszerű.
Fura, de saját 2 autón használva a 2019/2020 as télen(hó mondjuk nem volt) a hasonló idős Nexen 4s nagyon verte a Michelin télit. Mondhatnak bármit a számok, a gumi az autón mutatja meg a képességeit, nem a netea tesztekben.
Bildben is volt nemrég 4s teszt, és aok veraenyszámban télen verték a télit, nyáron meg a nyárit.
Ezek a "leesik vele az útról" elméletek nagyon viccsesek.
számomra jóval inkább tűnik az ember a gyenge pontnak, mint a valamire való gumik közötti különbség.
Szerintem igyekeznek az emberi tényezőt kiiktatni:
A tizedméteres pontossággal dolgozó, GPS-es mérésen alapuló teszten azon túl, hogy minden mérést ötször végeztek el, azaz összesen 130-szor vészfékeztek
Sose gondoltam volna, hogy vidéken egy forgalom mentes, tök eldugott utcácskában (feleségem szülei háza előtt) lehet valami baja a kocsinknak. Aztán egyszercsak lett. Egy family frost-os teherkocsi megnyomorgatta a feleségem kocsijának jobb elejét. Hamár említetted a védősisakot. Óriási mákja volt mindenkinek (nekem is), hogy pont akkor nem volt azon a területen senki, ahová a törmelék zöme zuhant.
Miben segít ha évente leszedik a súlyt, újat raknak fel?
Jellemzően 80 alatt annyira kevés a rázkódás, hogy még kevesebben veszik észre és 100 felett sem sokan figyelnek fel rá. De végül is mindenkinek a saját gumija.
2000-3000km alatt milyen erőhatások érnek egy városi autón bármit?
Minél öregebb a gumi annál érzékenyebb a környezeti hatásokra is: nyáron a felforrósodás, állandóan erős UV, télen a kátyúk, stb. szadizzák a gumikat és ehhez jön az első kerekek (általában) jóval nagyobb terhelése. ... Szóval kezeld úgy a gumid ahogy gondolod! :)
4 garnitúra Conti TS 850-860 van itthon. Téli gumiban ez a szint alá nem mennék. Talán két éve boncolgattuk itt a TS 850 vs MCC-t. Az írott tesztek, elérhető videók alapján könnyen eldönthetővé vált, hogy a környékünkön kizárom a 4 évszakos használatát. Valóban olcsóbb megoldás lenne valamelyik prémium négy évszakossal elhozni a kocsit (februárban rendeltünk meg és nem tudják meg mondani, mikor tudják átadni), a nyárit meg azonnal piacra dobni, de azt beszéltem a feleségemmel, hogy inkább téli kerekezünk, mint, hogy leessen az útról vagy belecsússzon egy másik kocsiba egy négy évszakos miatt. '92-től van jogsija, soha nem okozott kárt, de kritikus helyzetben egy téli gumi nagyobb biztonságot ad, mint egy négy évszakos. Azért az nagyon nem mindegy, hogy fél méterrel a másik kocsi mögött áll meg vagy fél méterrel beljebb a másik kocsiban lesz a fék út vége. Lehet, hogy soha nem következik be ilyen esemény, de elég 1 ilyen esemény, amikor a téli gumi lesz ami megmenti a bajtól. Most már csak ismételném magam ezért röviden: Nyáron nyári, télen téli kerék lesz a kocsi alatt.
Autót cserélek; az a tervem, hogy veszek egy négyévszakos garnitúrát, beviszem a szalonba, és ott rátetetem.
Napokig pont ezen agyaltam. Ha Hatvan(Bpest) vagy Starján felé indulnánk, sík tereppel találkozunk, ha Gyöngyös felé akkor meredek emelkedőkkel, lejtőkkel. Az új kocsi az asszonyé lesz, nála nem kísérletezek. Tudom manapság nem sűrűn fordul elő télies út, de ha pont aznap lesz olyan amikor mennie kell a hegyes-völgyes utakon, téli gumival sokkal nagyobb biztonságban van, mint 4 évszakossal.
Első körben rakd ki a hasznaltauto gumis részébe, illetve Facebook marketplace-re. Ez utóbbinak döbbenet hatékony az algoritmusa! A legtöbb dolgomat pillanatok alatt el tudtam ott adni, és nekem is igyekszik releváns hirdetéseket feldobni, ha jön új.
Egyre több van, aki autót is adott el FB-on keresztül!!
Autót cserélek; az a tervem, hogy veszek egy négyévszakos garnitúrát, beviszem a szalonba, és ott rátetetem. Ezzel feleslegessé válik egy 0 km-es garnitúra 225/45R17 Goodyear Eagle F1 gumi. Továbbá a régi kocsiról a garnitúra téligumim is (6 mm-es, 4 éves Bridgestone 205/55R16).
Szerintetek ezeket neten hirdessem meg, vagy vigyem be vmi gumishoz, hogy adjon rájuk árat, vagy mi a legértelmesebb módja annak, hogy "mindenki jól járjon"?
Gumit nem csak akkor illik centíroztatni amikor már ráz.
Miben segít ha évente leszedik a súlyt, újat raknak fel? A gumisnak jó, a környezetnek nem jó.
Egyébként meg évente javasolt az első, hátsó tengelyen cserélni. Hiába mész keveset másmilyen erőhatások érik a gumit és ugyanúgy öregszik is, ezért célszerűbb évente megejteni. ... Szerintem.
2000-3000km alatt milyen erőhatások érnek egy városi autón bármit?
Gumit nem csak akkor illik centíroztatni amikor már ráz. Egyébként meg évente javasolt az első, hátsó tengelyen cserélni. Hiába mész keveset másmilyen erőhatások érik a gumit és ugyanúgy öregszik is, ezért célszerűbb évente megejteni. ... Szerintem.
Persze hogy fel lehet ismerni, egy laikusnak is annyi csak a dolga, hogy megfogja a szelep szárát, és egy ujjal billegteti körbe- körbe. Ha van tpms, akkor a szenzor felütődik a felni belső falára, tehát ott "akad" a szelep szára, ha nincs, körbe- körbe tudod tekergetni. Akár a tesco parkolóban is nézelődhetsz, 3 perc alatt 10 autót meg tudsz nézni.
Én mindkét kocsira Nexen n'blue-t vettem. Teszteken is elég jól szerepelt, mégis nagyon olcsó
98 le 980 kg 3 éve (10.000 km)
100 le 1200 kg most tavasszal (2000 km). Teljesen elégedett vagyok, kopás alig(persze kevés a km..), tapadás teljesen jó. Egy nyárinál kicsit hangosabbak.
"Az éves kilométer futásod nem számottevő, így a gumikopás egy fontos szempont."
????
ezt nem értem. szerintem inkabb forditva: kis km futas/év esetén ugyis alig kopik, tehat nem szempont a kopas szempontja (mert sosem kopik el, illetve elöbb "öregszik", kemenyedik, ..) illetve sok km/év esetén fontos, hogy kopas szempontbol jo legyen, lassan kopjon, különben igen hamar kell cserelni, es összesegeben dragabb lesz, mint egy kevesbé kopó, de jó tipus
teljesen jogos a kérdés. Valóban kb 6 guriga, nem én fogom használni. És igaz az is, hogy ha már ennyit kiadsz, akkor bőven mehet Misi is. Utánaolvastam (főleg külföldi fórumokon) és úgy láttam, kb. mindegy, hogy barum vagy misi. Évi 2-3 ekm, közeli boltokba, piacra, ennyi. Elég ez (illetve nem volt a kereslkedésben csak ez raktáron).
A nyári meg eladásra kerül ahogy írtátok (Dunlop). A 4 évszakos is kell centirozni és 2-3 évente tengelyenként cserélni.
A nyárik nyilván a következő napon már a jófogáson lesznek fent. Mondjuk van benne ráció, úgy felmentek a gumiszerelés árak, hogy pillanat alatt visszajön egy 4 évszakos szett ára csak a szerelési díj megspórolásán.
Köszi, így Misinés bridgestone kozott gondolkodom. Viszont mivel uj auto, igy eleg jo ajanlatot kaptam a Barum markara. Azt semmikeppen se vegyem? Csak az ara miatt vennem, adnak ra eleg jonkedvezmenyt
Yaris Classic Hibrid 2020, 175/65 r15: 99% varosban, evi 5ekm futas alatt 4 evszakosat vennek ra. Van ertelme 22-24 korul pl Michelin-t venni, vagy eleg mondjuk egy Nexen/Barum/ Falken vagy hasonlo 16-17 korul? En inkabb vennek markasat, azt nem tudom h van-e ertelme.
Sok márkatárs meglépte, hogy a 225/45 r18 helyett 225/40 r18 rakatott fel. 3 % a különbség méretben, árban viszont rengeteg. Én eddig ezen nem gondolkodtam, de most azért filózok rajta. Azért ez már elég nagy különbség. Mennyire kockázatos felrakni a kisebb méretet?
Akkor én nem értelek. Egy majdnem szarrá kopott gumit siracc? :) (És nézed hozzá az új gumik árát?)
Nézz egy használtat, fent lesz max 15-ből, és télen eladod a 4 db-os szettet úgy, hogy még marad is. A 3 db-ost biztos nehezebben tudod eladni.
Vagy ha tényleg ramaty, akkor dobd el az egészet, és hozd előre a 4évszakost. Nem hiszem, hogy pont az a fél évvel való előre hozás miatt kell majd +1 szettet venned, mielőtt eladod az autót x év múlva.
Ezért gondolkodtam el én is, csak hát az ember úgy gondolná, egy gumis talán ért hozzá és nem fog hülyeséget mondani. Meg kicsit unom, hogy minden évben gumit kell venni (tavaly egy szelep hiba miatt, most meg ezt sikerült tönkre tenni, talán egy kátyú lehetett, nem tudom).
Tavaly csak 1-t cseréltem, mert csak kb 10ezer volt a gumikban, így nem volt nagy különbség, a régi és az új gumik között (és egy másik gumis akkor azt mondta, hogy nyugodtan mehet fel)
Persze már csak ezt a szezont kellett volna kibírnia, mert úgy voltam vele, hogy télen négy évszakosat vennék, de így nem tudom mi legyen. Ez sem volt olcsó, most 34 ezer ft/db, de annak meg 50 lenne darabja, hát ha abból kell évente egy párat vennem, hülyét kapok.
a véleményetekre lennék kíváncsi. Tudom így fényképről megállapítani nehéz, hogy milyen állapotban van a gumi, de azért hátha... A gumis mindenesetre felrakta, mondván, hogy elmegy ez még. Most gumicserénél vettük észre, mert ez a belseje. Vélemény?
De hozzá kell tennem: egy lámpától-lámpáig versenybe sem neveztem be, tanksapkáig sem döntöttem a gépet kanyarban, a digitális vezetés (padlógáz-padlófék)is távol áll tőlem.
Eladó 5 db 215/60 R16-os 99V méretű Michelin Primacy4 nyári gumik 3 db 2019-es és 2 db 2018-as nagyon jó állapotú gumik. A 2018-as gumik 5mm a 2019-es gumik 6mm-es profilmélységgel rendelkeznek.
Esetleg ütötték-vágták az autót mindenféle kavicsos terepen is maxigázon? Amitől elszállt a futómű beállítás, ezért lenyalta a szélét, plusz emiatt anyaghiányos lett a futófelület.
Nekünk a Hankook-nál volt ilyen darabos kitöredezés, alapanyag hiba miatt, de azok a sérülések egyáltalán nem ilyen alakúak voltak, ezek ahhoz képest számomra úgy tűnnek, külső erőhatásra jöttek létre.
Olyan kérdésem lenne hogy van egy skoda superb 2 autóm és nemrég vettem rá 19es felnit. A felni jó állapotban van, de 60-80km/h-ig elég hangos búgó hangot ad meg 30km/h körül is. Kanyarban os ugyanez a helyzet. Először azt hittem csapágy baja van de a téli kerekekkel nem csinálja. Nyári 235/35 r19 téli 205/55 r16
Csak most vettem észre a kommentet, köszönöm a visszajelzést, érdekes, hogy akkor a Hankook roszabb, mint az Apollo ezekszerint (ebben a méretben/kategóriában)? Nokian gumival sajnos nincs jó tapasztalatom, mind a nyári, mind a téli gumi 2-3 év alatt repedezett lett és kőkemény, illetve az összes Made in russia.
QX70-en az alap felni az 8x18 5x114,3 66,1 -es, tehát elvileg igen, ha valami alapmotoros dízel, vagy 3,7-es benzines, de egy 4,5-es vagy 5,0 -ás benzinesre már nem biztos.
Persze lehet, hogy az csak FX45 meg FX50 volt, nem tudom az átnevezés után is maradtak e a nagy motorok.
"Én motorozom is, ott a gumikérdés fontosabb mint egy közlekedő edénynél mint egy autó és bizony 3-4 év után érezhetően kevésbé tapad a gumi. 10 évet el sem tudom képzelni. Brrr.."
Motornál pontosan így van, sokkal nagyobb jelentősége van a guminak, illetve a tapadásnak. De motornál egész más dimenziók vannak a kopás mértékére, ott egy sport gumi max 8-10 ezret bír, egy túra nagyon max 30 ezret. Aki ott elhúz egy gumival 10 évet, az nem igazán motorozik, annak csak van motorja. :D ;)
Ha kint áll az autó és sokat süti a nap, akkor a gumi is jobban öregszik.
ha keveset fut az autó és amúgy garázsban áll, akkor kevésbé öregszik.
Nagy különbségek lehetnek.
Én motorozom is, ott a gumikérdés fontosabb mint egy közlekedő edénynél mint egy autó és bizony 3-4 év után érezhetően kevésbé tapad a gumi. 10 évet el sem tudom képzelni. Brrr..
Émmeg tapasztalatból mondom. Hegyen lakom, az első pár évben fel tudtam menni télen, kb az ötödikben meg nem nagyon. Ráadásul máshol is tapasztaltam. Aztán csere újra, és megint oké volt minden.
Szerintem aki évi 10000 km alatt vezet, az nyugodtan vegyen 4 évszakosat. Ott nem a gumi lesz a leggyengébb láncszem, emiatt szerintem óvatosan is fog közlekedni rossz időben.
Az meg hogy gyorsan kopik-e el nyáron, az kiderül néhány év alatt, el lehet dönteni, hogy érdemes-e megint 4 évszakosat venni.
Én ameddig gyártanak télit és nyárit, addig cserélgetni fogom.
"nem csak 0 és 1 lehet egy ilyen kérdésre a válasz?"
Persze, hogy nem. Különböző élethelyzetekre más-más megoldás jöhet szóba. Én nem győzködtem senkit, hogy tartson 2 garnitúrát. De engem se győzködjön senki, miért lehet jobb a 4 évszakos. Nem lehet jobb. Alternatíva lehet bizonyos körülmények közt. Nem számomra.
Elég régóta itt vagy, olvasol is nyilvánvalóan. Így csak szándékos ferdítésnek vehetem, ha arra utalsz, hogy a téli gumi nem megfelelő 15-20 fokos levegőhőmérsékletre. Mindenki -te is, ugye- tudja, hogy a téli guminak viszonylag extrém magas hőmérsékleti (levegő ill. aszfalt) körülmények között romlanak erőteljesen a tulajdonságai. Az erőteljes felpuhulás miatt, ami ugyebár nem 15-20 fok körül következik be.
Mint ahogy a nyári is csak fagypont körüli (alatti?) aszfalthőmérsékletnél keményedik meg igazán.
Elárulom a megoldást, hogy ne kelljen törnöd a fejed. Amíg hajnali/reggeli fagyok vannak, marad a téli. Ősszel a fagyveszély közeledtével lekerül a nyári. Ha ehhez hozzávesszük, hogy délelőtt 9-10 előtt nemigen szoktam elindulni itthonról és sötétedésre majdnem mindig hazaérek, nem igazán jelent számomra gondot a nagy nappali hőingadozás.
Sose volt 4 évszakos gumim, de pont a kevés futás és a szinte csak a városi használat miatt gondolkodtam el a 4 évszakoson. Mivel csak elöregednek, kopás meg szinte semmi nálam. Olvastam több helyen, hogy mára már fejlődtek annyit, hogy évi 15 ezer km alatt és kevés pálya mellett megéri egy prémium kategóriásat venni. Ezért is írtam ide, mert kíváncsi vagyok a tapasztalatokra meg hát ki mit gondolod erről.Plusz a nyári felrakása, centirózása és tárolása 18 ezer, téli 16 ezer volt eddig, az egy évben már 34 ezer, ha nem emelkedik a következő cseréig. Ha évente csak cserélem első hátsót a kopás miatt plusz két évente centírózás akkor számolok mondjuk durván a fenti összeg harmadával és már azon is spóroltam. Ha 4-5-6 évet elmegy nekem a 4 évszakos akkor már úgy gondolom jócskán megérte, remélem jól gondolom, de szóljatok ha hülyeség. Azért, ha pro és kontra érveket még várok az én esetembe mi a jó, de nagyon hajlok a 4 évszakos felé. :D
Milyen típust és méretet ajánlotok 16"-os gyári könnyűfémre (185/55 r16 van most) ?
> Nem akarom, hogy az abroncsaim szabják meg, mikor és hol (nem) közlekedhetek.
> Párom hasonló méretű autójára ugyanilyen felhasználásra ősszel vettem 4 új Hankook télit, most meg 4 új nyári Vredestein-t.
Nemrég volt pár nap, hogy reggel 0 ˘C (Pesten, szóval az M0 környékén tuti fagypont alatt volt), délután meg 18-20.
Napközben gumit cserélsz? Mert bizony 1-2 m eltérés is lehet fékútban a "kimaxolható" legjobbhoz képest.
Itt most ki szab meg mit?
És azt se vedd a szavad járásává, hogy nem közlekedhetsz vele néha. Aki ismerős kipróbálta, nem talált olyan szar utat az elmúlt években, ahol gondja lett volna. Pedig a végén már kereste!
Érted, ahol hátrányát érezte volna az előző télikhez képest, nemhogy ne tudott volna vele közlekedni.
De ha úgy nézem, még télivel is el tudsz akadni. Szóval nincs olyan, hogy beleállsz a viharba, hogy neked ne mondja meg senki, hol közlekedsz. Mindig lesz olyan helyzet, ahol ész is kell.
Tegyük fel, mivel van 2 garnitúra felnid ezért veszel külön külön téli ill. nyári gumi szettet.
2 x X Ft garnitúránként.
Felezzük meg az éves futásteljesítményedet ( hátha ugyanannyit közlekedsz télen, mint nyáron ) így évente megy mindkét garnitúrád ca. 4000 km-t, és 4-5-6 év alatt alig használva csak szépen öregszik.
Ezeket szezononként lecserélheted saját magad ha van mindened hozzá, és néha néha mindkét garnitúra megérdemel 1-1 centrírozást.
Néhány év múlva lesz 2 alig használt, de elöregedett garnitúrád sok profillal......ennyit talán kibír a 4 évszakos is, amit nem kell cserélgetni szezononként, és nem is kerül annyiba, mint 2 külön garnitúra beszerzése.
Nekem is van futkosó autón ( 8-9 ezer km évente) külön külön garnitúra, annak idején még nem volt "divat" a 4 évszakos mikor a házhoz került. Kapott anno új télit, nyárit. 2 felnigarnitúra, szezononként cserélgetem őket sk.
A téli gumi pl. 7. éves, nem kopik csak öregszik, még mindig 7mm-es profilmélység, sosem fog nálunk elkopni.
Ergo van 2 garnitúra gumim amelyeket lehet cserélgetni szezononként, ilyen futásteljesítmény mellett nem látom értelmét, de kidobni sem akarom az alig kopott gumikat.
Következő szaladgálósra biztosan 4 évszakost veszek, nem kopik ( mind) az annyira, mint ahogy néhányan állítják.
Van a családban 3. szezont futó 16 "-os Vredestein Quatrac 5, majd megnézem legközelebb hogyan áll profilmélységgel/ km.
Hát nekem pl a téli Nokian már asszem ötödik szezonját húzta, kopás szinte nincs rajta, de érezhetően rosszabb már havon, jégen, mint volt új korában. Cserélem is majd.
gyüjtöm a tapasztalatokat, nekem eddig sosem volt 4evszakos, mindig külön felniszetten teli es nyari, itthon cserelgettem öket; de lecsökkent a km-futasom, es szerintem a 4evszakosok egyre jobbak lettek.
Michelin Crossclimate ? vagy Crossclimate 2 ? crosslimate + ?
melyik meret, milyen auton (tömeg, teljesitmeny ..amennyi kivéve belöle), milyen stilusban vezetve (szerintem ezek is komoly kopasbefolyasolo tenyezök)
Egy nyári/téli garnitúra jó esetben 6 éves korában csak 3-3 évet töltött autón, napfényben, míg egy 4 évszakos 6 évet, azaz kétszer olyan gyorsan öregszik.
korabban en is csak ebbe az iranyba gondoltam: "Ha nem kell meredek utcákba autóznod télen" azaz hogy a teli igeny (siel-e, meredek, havas napok, ...) dönt
viszont nemreg - ahogy en latom nem laikus, hanem értö(k) irták - elökerült: nyaron nagyon fogy a 4evszakos.
azaz kiegeszithetö vagy kiegeszitendö pl. igy: ha az evi 8e km-böl nem sok a nyari forrosagban autopalyazas, akkor 4evszakos. ...de ha a 8e-böl 7e km nyaralasi utak melegben, akkor ...
Engem még mindig nem győzött meg a 4 évszakos. Sosem használtam ugyan, de nem is szeretném. Nem akarom, hogy az abroncsaim szabják meg, mikor és hol (nem) közlekedhetek.
Párom hasonló méretű autójára ugyanilyen felhasználásra ősszel vettem 4 új Hankook télit, most meg 4 új nyári Vredestein-t. El fognak öregedni és nem elkopni, de akkor sem veszek 4 évszakost.
Nyilván ez kevésbé költséghatékony, mint a 4 évszakos megoldás.
Másrészt nem ördögtől való a szigorúan elméleti 6 évnél némiképp tovább használni egy abroncsot, ha amúgy rendben lévőnek tűnik. Gondolok itt, repedezettségre, felkeményedésre.
Az én matekom szerint tök mind1, hogy mondjuk egy garnitúra gumival pl. 40k kilométert 3 év alatt teszem meg vagy 5 év alatt ugyanazt a távot. Ugyanúgy 40k kilométernyi üzemanyagot tankoltam.
Igen van egy 16"-os könnyűfémfelni azon van most a nyári és egy 15"-os lemez amin a téli van, így vettem de hát 2011-es Conti gumik vannak rajtuk gondolom ezzel gurultak ki...
Van egy Suzuki Swift (2011) gépkocsim, amin most egy gyári 16-os könnyűfémfelni van egy Conti Premium Contact 2 185/55 (most vettem nem rég a kocsit 80k km,le se merem írni a DOT számát, de szerintem ezzel jött ki a kocsi :D), na szóval cserélni kell mind a nyári mind a téli garnitúrát. Évi 8.000 Km megyek vele 90%-ban Budapesten, egyhuzamban kb. 30 km-t, így nagyon nagyon ritkán pályázok, ha igen akkor se nagy távot. Szóval elgondolkoztam a 4 évszakos gumikon, elég sok cikket elolvastam és most eljutottam ide hozzátok. Mivel tényleg teljesen vegyes vélemények vannak ezzel kapcsolatban (órák óta olvasom a hozászolásaitokat) és az ördög a részletekben rejlik, így gondoltam megkérdezlek titeket, akik értenek is hozzá. Számomra a fogyasztás és az futásteljesítmény az elsődleges.
Szóval a kérdés az lenne, hogy költséghatékonyabb lenne e számomra egy prémium 4 évszakos vásárlása vagy ruházzak be külön téli-nyári szettre ? Érdekelne, hogy ha érdemes milyen 4 évszakost vagy milyen nyári, télit ajánlotok ? Valamint pontosan milyen méreteket bír el a gyári 16"-os könnyűfémfelni és a 15"-os lemezfelni (ezekkel rendelkezem)?
Ma délután voltam a gumisomnál téligumikat lecserélni, a héten volt rá időm.
Délelőtt hívtam a műhelyt, hogy időpontot kérjek, az volt a kérdés mikor szeretnék menni...ma vagy holnap?
Mondtam inkább a mai nap lenne jó, akkor 13:30 jó lesz kérdezte a főnök, igen jó lesz mondtam.
Pontosan érkeztem, egy kisteherautó volt csak kint a parkolóban felemelve, azt szerelte egy szerelő, más nem volt, egyből beállhattam, oszt azonnal nekiálltak vagy hárman.
Talán negyed óra alatt végeztek, 16"-os felniről téli gumik le majd nyáriak felszerelve = 9400 Ft ( vidéki város).
Tavaly októberben ugyanennyi volt a gumicsere ugyanitt, azt hittem az idén több lesz, nem így történt.
Én nem sértődöm meg azért, mert valakinek más a véleménye. Csak nem vagyok rá kíváncsi. Arra meg főleg nem, hogy valaki szerint miért jobb nekem ez, vagy az. A virtuális térben divat lett kéretlenül beleszólni más dolgába.
Volt egy kedvenc gumisom. kb 12 évig jártam hozzá. Kb 8-10 autót gumiztatok át szezononként, 6-7 futómű állítás, akkor még nála vettem évi 3-4 garnitúra gumit is. Aztán ahogy egyre jobban ment, ő már nem dolgozott csak az alkalmazottak, aztán már azok is kisfőnökök lettek, és csak a legbénábbak dolgoztak, közben az árak kb megduplázódtak 3 éve kb 18000 Ft volt egy garnitúra 20-as kerék szerelése. Aztán egyszer 5 km után elkezdett kattogni a kerekem, megálltam és kiderült, hogy elfelejtették meghúzni a csavarokat. Felhívtam őket, hogy legyenek szívesek utánam jönni és hozni 5 csavart, mert azok tropák lettek és meghúzni őket. Azt mondták, most nem érnek rá. 3 csavar még nem volt vészes, hazamentem vele 10km/h -val.
Azóta nem voltam náluk.
Ez kb 3 éve volt, akkor megkerestem Budapest legolcsóbb gumisát. Szimpatikus fiatal srác vitte a műhelyt, lepukkant kis hely, modern, néhány éves gépekkel, a belváros közelében.
Elvittem a legolcsóbb felni/gumi kombóval szerelt autómat, beszélgettem vele, mondtam neki hogy szeretném ha odafigyelnének a felnikre, gumikra. Így is tettek, azóta mindent oda viszek, a tulajsrác szereli mind a mai napig amit odaviszek.
5000 Ft- ot fizetek. Kerék le, gumi le, új gumi fel, centrír, kerék fel autóra.
Centríroztatni én akkor szoktam ha vibrációt érzek. (Külön garniturát tartok minden autómhoz, a kerékcseréket otthon végzem kivéve ha új gumi megy fel.) Ilyenkor általában 10-15g de 25 g -nál többet sosem kértek a kerekek, inkább kevesebbet- nekem átlagban 3-4 évente kell ezért külön menni.(30 E km-t megyek/év. Aztán volt amit kezdődő szálszakadás okozott.
Tényleg mik a tapasztalok hogy mennyi az a súly amit már érezni?
Nyilván. De ehhez jobb, ha hozzászoksz, mert a legtöbb dolognak borzasztóan ment fel az ára. A hivatalos inflációt némileg meghaladóan. :)
Cégként van még egy csomó dolog, ami a vállalkozásnak kötelező (= költség), csak a magánember nem tudja.
Pl. kötelező a kalibrálás és hitelesítés a gépeken, de még a nyomásmérő pisztolyon is! (fél évente). Súgok, jóval több 6e-nél, és még annyi munka sincs vele.
De ott van még a védőeszközök ára, az érintésvédelem, orvosi alkalmassági, oktatás, egyéb kötelező munka/tűzvédelmi dokumentációk ára (amik rendszeresen lejárnak), tűzvédelem költsége (eszközök felülvizsgálata, karbantartása), környezetvédelem/veszélyes hulladék ügyvitele. Meg még pár apróság, amit itt fel se sorolok (kezdve a szaros pénztárgéppel (rendszeres/éves ktsg), és mondjuk befejezve azzal, hogyan néz ki az emberek / ügyfelek mosdója - takarító kell, mert ha az embereidre bízod, ocsmány lesz). Aztán van, amit kéne ugyan, de szokás vele spórolni, pl. ha a kompresszor légtartálya egy bizonyos méretet átlép, akkor hatósági felügyeletre kötelezett, a létesítés maga egy-két 100e (tudom, mert futott bele ügyfél), majd 3/5 évente felülvizsgálat, 10 évente nyomáspróba stb. persze ezt nem szokták.
Ahogy az amúgy kötelező zajmérést se. Meg a vegyi anyagok használata stb. Ilyenkor ugye a bírságokat kockáztatják. De ez is olyan, mint a biztosítás nem fizetése (nemrég volt itt téma): ha kell, akkor legyen félretéve arra is!
Aztán van, hogy elege van a szerviznek abból, hogy a 20+ éves (tehát már ingyen van) kompresszor túl hangos, és vesz egy csavarkompresszort... Vagy csak kifesti az épületet.
Ezeket miből lehet kitermelni? A 6000 forintokból.
"akkor máris kérdőjeles lesz hogy volt-e értelme."
Ezeréves a krokodilemelőm, tizenéves legalább a kompresszorom, a légkulcs sem mai csirke, és hadd ne soroljam tovább.
Ezek "hatalmas" költségek lehettek tizen, huszon éve.....biztosan sosem hozzák be az árukat, főleg ha még néhanapján hozzájön 1-1 centrír garnitúránként.
A kompresszort sem kizárólag kerékcseréhez lehet használni, mivel mostanában az ember "időmilliomos" ezért nagy ráérésemben pl. kerítést festettem levegős festékszóróval.
És nyilván nekem tudnom kellett volna, hogy neked megvannak az eszközeid, csak bele kellett volna néznem a kristálygömbömbe. (Tény, a szükséges eszközök árából igen sokáig lehet cseréltetni a kerekeket a gumisnál. Aki a megtérülést számolgatja hatezer forintos munkadíjnál, fordítva ül a lovon: nem a megtérülés miatt érdemes felszerelést venni, hanem hogy csúcsszezonban is bármikor tudjon kereket cserélni az ember, és ne kelljen munkaidőben rohangálni emiatt, hanem el lehessen intézni egy vasárnap délután.)
De ha évente legalább egyszer centríroztatod is a kerekeket, amit azért nem árt (nekem még sosem volt olyan, hogy ne kellett volna hozzányúlni a következő szezon elején), akkor máris kérdőjeles lesz hogy volt-e értelme. Hacsak nem veszel ilyen gépet is :D
Nagyon örültem, amikor ennyiért megcsinálták... Valamikor. Debrecenben.
Hozzá sem kezdenék kerekenként 1500 Ft-ért saját magam. A sz.r térdeimmel és fájós derekammal épp elég a csomagtartóból kipakolni a 16-os szerelt acélfelnis kerekeket, nem hogy még elkezdjem le-fel szerelgetni.
Neked az nem 10 perc lesz. Ha meg beszerzed azokat az eszközöket, amikkel gyorsabban tudsz dolgozni (kompresszoros vagy akkus ütvecsavarozó, krokodil vagy ollós emelő egy nyomatékosabb fúrógéppel), az nem 6000 forint lesz.
Konstatáltam, hogy fél év alatt 50%-kal mentek fel az árak, legalábbis abban a műhelyben
Különleges időket élünk. A gumis műhelyek is csak fele időben vannak nyitva, már aki egyáltalán kinyit. Mindenki szeretné megőrizni a korábbi életszínvonalát, megtartani a bevált alkalmazottjait, adott esetben befizetni az adóit és járulékait. Innentől kezdve különböző stratégiák vannak. Van aki drasztikusan árat emel, és megpróbál túlélni, fele annyi nyitvatartás alatt is kitermelni az alkalmazottak fizetését. Mások inkább a saját zsebükből tesznek be, de nem emelnek árat, mert azt gondolják, hogy a vevőkör megtartása fontosabb.
A gumisok úgy dolgoznak, mint a lángos sütők Siófokon. Van pár hét egy évben, amikor habzsi-dőzsi van, aztán a többi időben nulla közeli a bevétel. Sajnos ez a köcsög Covid pont úgy időzített, hogy szétcseszte a gumisok pénzkeresős időszakát. Akinek van tartaléka ÉS optimista, az nem emelt árat, mindenki más igen. De ez most nem piaci folyamat, vagy csak kis részben az, ez most kétségbeesett kapálózás.
Én mindenkinek azt javaslom, hogy tartson ki a bevált gumisa mellett, függetlenül az áraktól. Ha minden normálisan alakul, ősszel visszaállnak az árak. Aki meg tudta tartani a képzett, ügyes, megbízható alkalmazottait, az magasabb színvonalon tud majd szolgáltatni ősszel.
(Én a kedvenc éttermemben befizettem a heti menüre, pedig 1300 kilométerre vagyok tőlük, esélyem sincs ott kajálni.)
" illetve október közepétől november végéig szereltetsz, amikor 12-16 órás műszakok vannak, akkor sajnos ki kell fizetned a júliusi és a decemberi költségeket is, .."
Azért egy gumis műhelynek kényelmesen ki kell tudni jönnie mondjuk 10 eFt-os rezsióra díjból. A szokvány 4 kerék téli/nyári átszerelése, átnézése, centrirozása szgk esetén nem szokott lenni 1 rezsióra sem tipikusan. Inkább csak fél rezsióra.
Amikor egy műhelyben március közepétől április végéig, illetve október közepétől november végéig szereltetsz, amikor 12-16 órás műszakok vannak, akkor sajnos ki kell fizetned a júliusi és a decemberi költségeket is, amikor nincsenek kuncsaftok.
Szoktam mondani, ugye, hogy a gumisok szeretnék a jó négyévszakos gumikat? :-)
Nem gondolom, hogy a bejegyzésemből az tűnt ki, hogy minden szolgáltató szemét. Annál is inkább, mert én is ezen az oldalon mozgok.
Konstatáltam, hogy fél év alatt 50%-kal mentek fel az árak, legalábbis abban a műhelyben (nem 2-3 évről beszéltem, mint te). Ebből szerintem az következik, hogy vagy az őszi ár volt alacsony, és így került a helyére, vagy a tavaszi magas, de szezonban így is tele lesz a műhely.
Csak aztán az utóbbi 2 hétben történtek dolgok, ami borít mindent.
Azert gondolj mar bele egy kicsit eladoi oldalrol.
Az elmult evek alacsony szolgaltatasi arai voltak kirivoak. Azota a rezsikoltsegek emelkedtek 15-20%-kal, a berkoltsegek 20-30%-kal, es egyre tobben akarnak ugyanabban az idopontban atszerelni (kapacitasvocitesre nem volt lehetoseg). Stevie is mar levezette anno regebben, hogy abbol a 16ezerbol a netto nyereseg akkora tetel, amiert lehet te meg se mozdulnal.
Ket eve a fodrasznal 800-ert levagattam a hajam, es nem kellett varnom. Most 3000 alatt lehetetlen, es egy hetes elojegyzes.
Ket eve a gls/dpd/posta 3-400 forintert vitt egy csomagot, manapsag 1000 alatt szoba se allnak senkivel.
Az a probléma, hogy szinte már annyit kérnek, amennyit akarnak. Így van ez más vállalkozásoknál is. Ha az ember bele van kényszerítve, kénytelen kifizetni azt az árat, amennyit mondanak. Bezzeg ha valami nem tetszik nekik, szigorítás van, úgy tudnak sírni, mint a fürdős k.rva..... Nagyon elszaladt a ló bizonyos vállalkozói réteggel....
Erről is van friss élményem (ez egy ilyen hét volt): 16-os szgk. Renault Baumgartner 4 kerék kompletten bruttó 19.020 Ft.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy másfél órát tartott a művelet, mert 1 szerelő csinálta (egyébként full üres volt a szerviz), ha éppen nem azt beszélgette a többiekkel, hogy hétfőtől zárva lesznek-e.
Előtúrtam, tavaly novemberben 16-ért rakták fel a 4 télit. De nem gumisnál, hanem márkaszervizben csináltattam, mert olajcsere is esedékes volt, nem akartam két helyre menni.
Köszönöm szépen a véleményt, lehet Apollo lesz, már csak azért is mert Made in Hungary, még ha nem is magyarok a tulajdonosok, támogatni kell most a magyar termékeket.
Ahogy nincs mindenre tokeletesen megfelelo auto ugy nincs minden felhasznalashoz tokeletes gumi sem. Testverem autojara kivalo a 4S gumi, csak BPn jar, a legnagyobb tavolsag amit megtesz az az M1M7 kivezetoje az aruhazakig. Igy ertheto hogy neked is jo ez csak ne lass moge mast, szinten szvsz.
A héten 2 garnitúra negyevszakos gumit vettem két különböző webshopbol. Keresési szempontjaim: ár, utolsó két hónap értékelései, raktáron legyen, kártyás fizetes. Soha nem rendeltem tőlük. Hétvégén adtam le, az egyik kedden, a másik szerdán érkezett. 0920 és 1120 DOT.
Ami viszont mellbe vágott, hogy a gumisom ősszel szamlasan 8 ezerért szerelt 4 kereket, ezen a héten 12 ezer.
- nem sóznák rám valami öreg/hibás/más gumit és aztán küzdhetek a korrekcióval - nem drágák - megbízhatóak, nem szívóznak egy esetleges későbbi garanciás esetnél
Szóval, ahonnan érdemes rendelni... Merhátugye van egy csomó webbolt a google-ban és nem ismerem őket :-(
Mondanám, hogy kérjél tőlem árat, de momentán nem tudok szállítási határidőt mondani :-(
Mert hát mások sem.
Reggel leírtam, hogy néz ki az iparág :-(
Amúgy valójában nincs valami sok webshop. Az a divat, hogy pár nagyobb szereplő különböző SEO beállításokkal csinál kinézetre különböző boltokat, amik viszont ugyanazt az adatbázist használják, csak más árakkal. Ha megnézed az impresszumot, vagy a kapcsolat menüpontot, akkor látod, hogy ugyanaz a fizikai cím. A Szabó Zoli (Taylorgumi) egyszer elmagyarázta a rendszerét, hogy melyik boltja milyen keresésre jön ki az első oldalon, és milyen árakon, de azon kívül, hogy ámultam-bámultam, nem sokat tudtam megjegyezni :-)
Az Árukeresőn van még pár dropshop az olcsók között, ahol egy nagymama ül egy lakótelepi lakás kisszobájában egy 20 éves PC-vel, Herkules monitorral, golyós egérrel, és annyi a hozzáadott értéke, hogy a megrendeléseket tolja tovább az AKH-nak vagy a Marsónak, megalázó, 2-4 százalékos árrésekért. Ezeket a megrendeléseket aztán a nagyker dolgozza fel, ők intézik a kiszállítást is, a nagyi nem is lát gumit. Igaz, pénzt sem. Csak a sikeres deal után visszautalt pár ezer forintot. Ők nem tudnak a kérdésekre felelni, tanácsot adni, és ha probléma merül fel, nem tudnak hatékonyan segíteni, visszatolják az egészet a nagykerre, aztán lesz-ami-lesz.
Nekem egyébként az a szupererőm, hogy nem adok el olyan gumit, ami nem az autóra való. Szerintem erre van pár tanúm a topikból ;-) Ha hozzám érkezik megkeresés, visszahívom az ügyfelet, és tisztázzuk, milyen autóra milyen gumit keres. Az esetek legalább 10 százalékában eleve téves méretet rendelnének az autóra. Másik tíz százalékban nem a felhasználási módra optimalizált gumit. Mittudomén, valami sportgumi, de az elvárás az, hogy elfusson 100 ezer kilométert. Vagy fordítva, Ecogrip (ilyen modellnév nem létezik, de aki akarja, érti), de gyorsulási versenyeken akar vele indulni.
Nekem sem. A télen az előző kocsimon Michelin 3 éves nem kopott téli gumik voltak, és hideg nyálkás aszfalton sokkal jobban csúsztak, mint a 2 éves Nexen 4s gumik.
Saját(!!!) véleményem még mindig az, hogy sokaknak nem érdeke a 4s gumik elterjedése, így inkább a saját tapasztalatomnak hiszek, az pedig nagyon pozitív(úgy, hogy 5 saját különböző autón próbáltam 4 márkájú ilyen gumit). Természetesen semmi érdekem nem fűződik ezekhez a gumikhoz, de szeretem, ha valós tapasztalat is eljut a többi érdeklődőhöz. Az általam ismert gumisok még mindig mindenféle szarnak titulálják ezeket....
Ez a light-os kijárási tilalom se nagyon engedi a gumishoz járást ahogy én értelmezem.
AKH állásfoglalás kijárási korlátozásról - Gumiszervizek nyitvatartása NEM korlátozott
Tisztelt Partnerünk!
A 2020 március 27-én megjelent 71/2020. (III. 27) kormányrendelet kivételként tekint az autó és gumiszervizekre, melyek ennek értelmében továbbra is zavartalanul üzemelhetnek.
A rendelet szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.
Alapos indoknak számít:
"a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele"
Nem nagyon, bár Ausztriában voltam sokszor télen melózni, de nem pályán.
Mondjuk tavaly Horvátországban voltunk, és 48 km/h átlagsebeaséggel értünl le, szóval kb minegy lett volna a gumi. Ha idén egyáltalán lehet menni, akkor a 4s gumikkal megyünk, és nem lesz semmi gond, nem fognak elkopni sem. Lehet hogy napi 100 km pálya 30 fokban elkoptatja valamennyire, de az ne is vegyen ilyet.
Én az utolsó 3 garnitúrámat a kalkulátor szerinti legolcsóbbtól vettem. Mindegyik korrekt volt.(pedig az egyik annyira olcsó volt, hogy féltem nagyon...) Garanciális problémám csak 1 volt( majdnem). Remegett az egész autó bizonyos sebességnél. Felhívtam az eladót, aki azt mondta, szívesen megnézi a gumikat, és ha gond van velük, cseréli. Közben kiderült, hogy más a baj, szóval nem kellett elmennem, de nekem pozitív volt a hozzáállása.
Az elmúlt években már azzal sem találkoztam,hogy nem létező készletet árulnak(régebben sokat szívtam ezzel).
Én évek óta 4s gumikat veszek csak, mert mindkét autónkkal keveset megyünk. Volt már Quatrac3, GY, Fulda, most meg mindkét autón Nexen van. Soha nem kellett kompromisszumot kötni, otthon maradni, visszafordulni. A Clion (980 kg 98 LE)2,5 éve vannak, a másik garnitúra még új a Meganeon( 1200kg, 100 LE). Egyedül a futásteljesítményről nem tudok nyilatkozni, mert eleve nem tartok meg autót 3-4 évnél tovább. A Gy mondjuk 3 évig volt fenn(kb 30.000 km), de nem nagyon kopott, és a menettulaajdonságai sem gyengültek.
Éve te megcserélem azért a gumikat , 2 évente esetleg egy centrír, de nincs több költség.
Az elmúlt hetek pl szerintem pont ezeknek valók, reggel hideg, du meleg. És ez egyre hosszabb lesz, miközben évente egyszer van hó.
"175/65 R14 nyári gumit választás előtt vagyok, éves szinten kb. 4500-5000 km lesz a futása ezeknek, 80%-ban előváros/város (max. 80km/h), 15% főút és kb. 5% autópálya.
A következő modelleket néztem:
Matador Hectorra 3
Nokian Wetproof
Hankook K435
Apollo Amazer 4G
Kleber Dynaxer HP 3 (vagy már van HP4)
Semperit Comfort life
Falken SN832
Elsősorban használati tapasztalat érdekelne, illetve szempont, hogy puha és halk legyen a gumi, mert egy Honda Jazz-re kerülnek fel majd, aminek a hangszigetelése és rugózása nem az igazi."
Van egy céges rohangálós kis Yarisom. Nem egy nagy király ami a hangszigetelést illeti (amúgy imádom, mert a legmegbízhatóbb autó az összes közül). Na ezen, pontosan ebben a 175/65R14 méretben használom ezt az Apollo gumit, szerintem teljesen jó. Abszolút nem érzem hangosnak, Yaris nyilvánvalóan nem egy erőgép (86 lóerő) de a Jazz sem az, és tapadás, fékút, kanyarstabilitás tekintetében teljesen oké ez a gumi. Többit nem ismerem, de ez korrekt gumi, korrekt áron.
- nem sóznák rám valami öreg/hibás/más gumit és aztán küzdhetek a korrekcióval - nem drágák - megbízhatóak, nem szívóznak egy esetleges későbbi garanciás esetnél
Szóval, ahonnan érdemes rendelni... Merhátugye van egy csomó webbolt a google-ban és nem ismerem őket :-( Hisz jópér éve vettem gumit utoljára.
Az ellátási rendszerek mindegyik elemét megrázta a karantén, a gyártás, a forgalmazói raktározás, a logisztika és a kisker is csapásokat szenvedett. Konkrét áruhiány nincs, de érezhetően szegényesebb és esetlegesebb a választék. Ez azt jelenti, hogy ha ragaszkodsz a méretedben az X márka Y gumijához, akkor most nem az fog dönteni, hol a legolcsóbb, hanem az, hogy hol az, ahol van. Hosszú évek óta először az árak is emelkedni látszanak, nyilván nem függetlenül az EUR árfolyam alakulásától.
Idén a vevők is alszanak, vagy ülnek a karanténban: én például a megszokott érdeklődések töredékét kapom, de hasonló a helyzet a konkurenciánál is, pedig a március vége már erős szokott lenni. Ugyanez a helyzet a műhelyekben is, kevés az ügyfél. A nyitva tartás ügyében nem egységes az álláspont, az autószervizekre elvileg nem vonatkozik a 15 órás záróra, de a gyakorlatban a legtöbb kolléga mégis bezár. Vannak olyan műhelyek, akik egyáltalán nem nyitnak ki. Ez eléggé tömegjeleneteket jelez előre áprilisra, különösen, ha meleg tavaszunk lesz. Mondjuk ha bevezetik a teljes kijárási tilalmat, akkor mindegy :-)
Az, hogy a nagy gumigyárak bezártak, az a téli szezonra is elég nagy durvulást vetít előre - kérdés, meddig maradnak zárva.
2010-es Avensis kombira keresek peremvédős nyári gumit 215/55 17 méretben alufelnire.MFS jelölésű gumit nem nagyon találok az ajánlatokban.Falkenben gondolkodom,tavaly még volt MFS jelölésű gumijuk,most nem találok ilyent.
Nyugi, ebben a méretben szinte minden gumi peremvédős. Annyira, hogy nem is jelölik :-)
Ami kivétel, az talán a Briginek az egyik modellje, a T001 vagy a T005, most nem is tudom, de az ilyen az tényleg ritka kivételnek számít.
Elsősorban használati tapasztalat érdekelne, illetve szempont, hogy puha és halk legyen a gumi, mert egy Honda Jazz-re kerülnek fel majd, aminek a hangszigetelése és rugózása nem az igazi.
Ez mind jóféle gumi, a Matador és a Semperit egy kicsit talán gyengébbek. A saját autómra a Falken és a Hankook között döntenék, esetleg a Vredestein T-Trac 2.
Mivel ez egy pici méret és viszonylag olcsók a gumik, az igazi prémiumok 15-20 százalékos felára is csak 2-3 ezer forint guminként, esetleg érdemes azokban is gondolkozni.
2010-es Avensis kombira keresek peremvédős nyári gumit 215/55 17 méretben alufelnire.MFS jelölésű gumit nem nagyon találok az ajánlatokban.Falkenben gondolkodom,tavaly még volt MFS jelölésű gumijuk,most nem találok ilyent.
175/65 R14 nyári gumit választás előtt vagyok, éves szinten kb. 4500-5000 km lesz a futása ezeknek, 80%-ban előváros/város (max. 80km/h), 15% főút és kb. 5% autópálya.
A következő modelleket néztem:
Matador Hectorra 3
Nokian Wetproof
Hankook K435
Apollo Amazer 4G
Kleber Dynaxer HP 3 (vagy már van HP4)
Semperit Comfort life
Falken SN832
Elsősorban használati tapasztalat érdekelne, illetve szempont, hogy puha és halk legyen a gumi, mert egy Honda Jazz-re kerülnek fel majd, aminek a hangszigetelése és rugózása nem az igazi.
te magad vagy a veszély egyik kiváltó oka ha autópályán 100 km/h tempomattal tartod fel a forgalmat.
Lófaszt vagyok én veszélyes a külső sávban azokra akik a belsőben száguldoznak akármennyivel is! Ez a lehető legnagyobb baromság amit bárkitől is olvastam, de ahogy látom más agyhalott is van rajtad kívül ...
Nézd, én nem vagyok gumis szakember. Csak egy autós a sok közül. Megtisztelő hogy kíváncsi vagy a véleményemre de csak egy laikus véleménye lesz.
Nálunk most az a helyzet hogy az én autómon - talán kitalálható a nevemből, hogy Octavia - 16-os Michelin Primacy 3 nyári gumik vannak. 6 évesek, 6,5 éve gyártották.
A téli pedig Michelin Alpin5. 5 éves.
Asszony autóján a gyári*** Hankook Kinergy Eco K425 a nyári, ez egy Eco gumi, 3 éves (Hankook cserélte gyári hiba miatt, amúgy 7 éves lenne már), nem bántjuk. Téli: Conti TS850. 5 éves. Michelin Alpin A4 helyett kaptuk garanciális csere keretében, mert azok ütöttek. Ezt csak azért írom le mert amúgy nem jön ki a matek a 3 éves nyári és 5 éves téli gumival 7 éves autón.
Ezeket a gumikat azért választottam anno mert akkor született a lányunk és maximális biztonságra törekedtem, letojva a költségeket.
Mi lett ebből a gyakorlatban?
Asszony kocsija 7 évesen 30e km-t futott. Tehát a gumik öregszenek, de nem kopnak nála.
Nekem a téli futás 2000 km per szezon, a nyári se éri el az 5000 km-t.
De a gyerek első pár évében a városon, esetleg megyén kívűl nem is mozogtunk.
Most az én autómon aktuális lenne a nyári cseréje mert öreg. A télié is lassan mert én úgy tapasztaltam korábban, a 4-5. tél környékén már érezhetően kevesebbet tud. Bár ezt most nem vettem észre.
Gondolkodtam a 4 évszakoson, kérdeztem is itt nemrég. Pont az alacsony futás miatt és mert azt is városban vezetem. Évente 1-2 alkalommal megyek ki a városból.
Asszony autója szintén így van használva.
Ovijárat meg a nyaralások ami országon belül volt eddig, nyáron, jellemzően 3 hosszabb, autópályás úttal. Tehát se téli se őszi kirándulás nem volt eddig.
Most jönne az hogy a gyerek már nagyobbacska és egyrészt elviselné a hosszabb utakat, meg élvezné ha szép helyekre megyünk, pl. várakat megnézni 100-150 km-es túrán, és már megmarad benne az élmény, nem felejti el.
Tehát az eddigiek alapján megfelelne nekünk a 4 évszakos is mindkét autóra. A jövőt tekintve meg épp most lenne értelme annak, ami eddig volt, a külön szetteknek.
Viszont tele a hócipőm hogy évente 2x két autóval kell gumishoz menni, várni, szerelt kerekeket cipelni a derekammal, stb.
Nálad az éves futás annyi mint nekünk eddig a két autón összesen.
Ha mondjuk 4000 km-t pályázol az évi 12000-ből, az nálam 8 budapesti oda-vissza út. Azért ekkor már találkozhatsz meredekebb szitukkal és esetleg előfordul, hogy mégis sietős az egyik út.
Nekem a gyerek születése előtt volt ennyi az éves futás, amihez teljesen indokoltnak éreztem a külön szettet.
Én hajlanék a helyedben a külön szettre, ha nem akarsz annyit költeni, akkor közepes ársávból lehetne választani. A Kléber Krisalp HP3 (remélem jól írom) pl. tesztgyőztes téli gumi volt 2 éve. Nekem az első HP generáció volt az autón, ez volt az első téli gumi az Octavián, és semmivel sem volt rosszabb vele autózni mint a Michelin Alpin5-tel. 4 éves kora után már néha úgy tűnt, nem tapad annyira, mint új korában. Ez mintha a Michelin-nél nem így lenne. Érzésem szerint persze.
(Saját magamnak meg azt mondanám, asszony autójára 1-2 éven belül 4 évszakos, a messzire járós autóra meg maradjon a külön szett. Csak lehet, az autó nem marad, mert 15 éves most már.)
"Rám egyáltalán nem volt veszélyes, azokra viszont igen, akik a belsőben sietősen közlekedtek ... :)"
Tényleg nem akarod megérteni, amire itt többen próbálnak rávezetni, hogy te magad vagy a veszély egyik kiváltó oka ha autópályán 100 km/h tempomattal tartod fel a forgalmat. Ők akkor siettek, ha 150-160-nal mentek, ha 130-cal, akkor teljesen szabályosan, sebesség határon belül közlekedtek. Az hogy nem tartottak megfelelő KÖVETÉSI TÁVOLSÁG-ot egész más kérdés, nem mindig függ össze a sebességgel, hiszen 50-nel is utol tudsz érni valakit ugyebár... Teherautóknak azért van 90 km/h sebességhatár, mert 25-50 tonnával mozognak, légfékkel, rakománnyal (ami erős fékezés esetén elmozdulhat), ahol egészen más az erőhatások nagysága, el sem tudod képzelni úrvezetőként mennyire más fizikai tényezőkkel kell számolnod.
Ne haragudj kérlek, de aki autópályán, rendben lévő állapotú személyautóval, normál látási és útviszonyok között csak 100-zal képes biztonságosan vezetni és célba érni annak nem való jogosítvány, se autó.
zen akadt meg a szemem: "nem látsz flottás autón négyévszakost" több nyugat-europai berauton is 4evszakost lattam az utobbi idöben (ceg küldött valahova es reptertöl berautoval mentem tovabb)
A baleset mindig veszélyes, kivéve mikor nem. A 100 is lehet balesetveszélyes, az euro NCAP tesztnél 64 a max., amivel tesztelnek. Meg aztán néha a telehold is ránehezedik a kipcsakvérre. ;-)
Jááájjj.... szóval járjunk csak 100-al, sőt 60-al, sőt 30-al?!
Miközben,
pont azok okozzák a FÖLÖSLEGES manővereket és ezzel a többlet kockázatot a forgalomban akik agyatlanul kilógnak a zöm által ÉPPEN használt sebességből-tempóból.
"komoly optimalizalo" vagyok, de azt is tudjuk: a valosagban törtenö - ritka - esemenyek könnyen borithatjak az elkepzelest, ezt is kicsit probalom figyelembe venni
Nekem a családi második autón van pont ez a dilemmám. Tök hasonló paraméterek, mint a tiéd, csak nálunk úgy jön össze, hogy a nejem használja évközben keveset, viszont hosszabb utakra meg nyáron azzal megyünk, illetve ez a tartalék autóm egyben (ha kiütnék alólam a "dolgozóst"), így télre nem támaszthatom le vagy vehetek rá kompromisszumos gumit.
Én a helyedben kipróbálnám a 4évszakosat (egyszer élünk:), de akkor a legjobb 2-3-ból válassz.
Elmondom, miért, aztán érvelek is magam ellen. :)
1. Ilyen futásteljesítménynél és ilyen "puha" teleknél egy új téli ezer év múlva fog elkopni, viszont az öregedéssel/felkeményedéssel járó tapadáscsökkenést nehéz mérni házilag. (Volt már néhány teszt az elmúlt években, és csúnyán látszik, hogy a használt gumik bizony nem olyanok, mint az 500 km-esek).
2. Függ attól, merre használod (szóval Pesten simán igaz, de a Mátrában meg nem feltétlen): ilyen "puha" teleknél nincs igazán szükség hóra kitalált, hardcore téligumikra.
3. Komfort gumikat feltételezve tapadásban nem lesz érdemi különbséged, illetve ha van is, nem használod ki. Vezettem ilyen Jazzt, volt hasonlóan "vérbő" autóm, tudom. De ezt ugye csak az első 2-4 évben tudjuk, az öregedést mindig nehéz becsülni.
4. A másik érvre utalok vissza, amit Steve írt: ha két szetted van eladáskor. Én nem hiszek abban, hogy nagyon értéknövelő lenne egy 7 mm-es szett egy 5 mm-es helyett. "Van" hozzá másik szett, ennyi, ha még egy szezont kibír, az már +1, és az emberek a pillanatnyi kiadást nézik ilyenkor.
5. Ha defekted van, egy 4-8 éves gumit nehéz pótolni (nem lesz raktáron, 1-2 hétre hozzák - jártam így), és nagy is lesz az életkor-, valamint a mintaárok-különbség egy újhoz képest: mindenképp kettőt kell venned kapásból. Egy pár éve vett 4évszakoshoz könnyebb találni 1 db-ot valahol, mert még valszeg gyártják vagy van készleten.
6. Tételezzük fel, hogy a "matek" azt hozza ki, hogy a két dolog költsége 10 év után egyenlő. (Tehát a nyári+téli szett pont akkorra kopik el, a 4évszakosból meg akkorra kopna el a második szett, és forintra egyezik a kettő. A pénz időértékét ne nézzük, mert nagyon soktényezéssé tenné.) Ez amúgy szerintem nem így lesz, és a négyévszakos jobban fog kijönni, mert a telek lassan alig adnak majd olyan havat/jeget, amihez "igazi" téligumi kellene, és Pesten belül mondjuk évente 2-3 napig kell csak hátránynak tekinteni, hogy nincs 5 mm-es mintád, ezért simán jó lesz 4 mm-rel (alig merem leírni: 3,5 mm-rel) is.
Ekkor:
6.1. Az a lecserélendő 10/2= 5 éves 4évszakos szetted 4-4,5 mm-rel még nyári gumiként (kis hunyorítással) évekig használható, így kis pénzért ugyan, de még eladható. Sőt, elrakhatod tartaléknak a padlásra, hogy defektnél ne kelljen teli áron hirtelen újat rendelned. Ha mákod van, kibírja a következő teljes cseréig az is. Vagy eladhatod azokkal x év múlva az autót, ha az aktuális szetted sokkal jobb állapotú lesz, és arra lenne jó vevő.
6.2. Megúszod a cserélgetés nyűgjét, bár többnyire elöl-hátul azért illik pakolászni, hogy egyenletesen kopjon, ez a feltételezésünkben alapvetés, mert másként nem egyszerre lesznek cserélve.
7. Ha melléválasztasz, 5 év múlva "javíthatod", sőt vissza is térhetsz a külön szettre. Míg ha "bevásároltál" egy szarabb gumit, 10 év múlva fogsz (a fenti matek szerint) tudni változtatni a döntéseden.
8. Az átmeneti időszak (mint a múlt héten), mikor reggel még téli kéne (5 °C), déltől viszont már nyári (20 °C), egy 4évszakossal jobban kezelhető - szerintem.
A 4évszakos ellen szól:
i. Nem lesz tartalék szetted, ha defekted van, rögtön gumit kell venned és gumishoz kell menned. Nekem pár hete kiszakadt a gumi oldalfala reggel 8-kor, 10-kor már a fent volt a nyári szett, és mentem dolgozni - azóta is megvagyok vele: kényelmesen rendeltem új gumit, és amíg megjött, tudtam autózni. Mert nem volt hó.
ii. Steve szerint gumishoz kéne vinni pár évente, hogy kisúlyozd, de nekem még ballonos kisautón sose volt olyan problémám, amit centrírral oldottak meg. Sőt, észre se vettem a súlyokat. (Én úgy vettem észre, hogy a sportosabb/peresebb gumis autóimon előbb kell centríroztatni meg futóművet állítani, mint a ballonos kerekeken futón.) De oké, mész gumishoz, viszont mehetsz szezonon kívül, amikor tök üresek, és akkor meg is cserélik neked az első-hátsókat.
iii. Nem "maximalizálod" a lehetséges tapadásokat az igazi téli és igazi nyári időkben. (Az átmeneti időszak most már, arról fentebb írtam.) Erre ugyebár valójában nem jó ellenérv, hogy "akkor 10%-kal lassabban megyek", mert akkor meg ahhoz a -10%-hoz képest lesz rosszabb a tapadás, így mindig lesz egy olyan állapot, amihez képest "de jó lett volna, ha még50 cm-rel rövidebb a fékút".
iv. Ha (mégis) beüt az igazi hó & jég, és olyan helyen laksz (nem olvad, nem takarítják), és olyan a munkád (hogy nem maradhatsz otthon évente pár napot), sőt nem is indulhatsz hajnali 6 helyett 9-kor, amikor már eltakarították az utakat és felolvadt a jég, akkor nem lesz B-terved, és messze rosszabbul tapadsz majd. Ha meg síelni jársz télen, ahol biztos lesz hó is, ez gond lehet.
v. Jobban kell figyelned a kopásra, mert egyszerűen kétszer olyan gyorsan fog érkezni. Ha rossz időpontban adod el a kocsit, éppen a csere után, teljesen borulhat a matek.
----
Ennyi jut eszembe, majd írnak még hozzá azok, akik hajlandók voltak végigolvasni. :)
Baleset veszélyesebb. Nem akarom elcsépelni a jelentést, de minden gyorsabban történik, nagyobb sebességnél több a mozgási energia ezért a kocsik tehetetlensége nagyobb, a gumik kevésbé fognak, a gumik ballonossága kevésbé tartja irányban vagy stabilan a kocsit, nagyobb sebességnél csúszás közben nagyobb hő keletkezik ezért olvadtabbá válik az aszfalttal érintkező gumik felülete, nagyobb tempónál a keresztbe fordulást is nehezebb megakadályozni stb-stb. Ez mind látszik a féknyomokon illetve a hosszúságukon, adott esetben a szalagkorlát sérülésein. És tudjuk, hogy a 130 nem 130 (én is tudom ... :-)).
szimpatikus ahogy es amiket irsz (racionalis, nyugodt, targyilagos, ..), nem is nezlek kivülállónak :-)
ezert direktben is kerdezlek:
Honda Jazz (1100 kg, 78 lo, amiböl szerintem 50-et sem hasznaltam sosem), nyugodt vezetes, inkabb kanyarsebesseg miatt nagyobb, mint elöre-hatra dinamikaban a gumi igenybevetele
eddig mindig külön nyari+téli szettem volt, korabbi evekben többet mentem, szerintem a következökben evi 8-12e km lesz, ennek kb. 1/3-a nyari autopalyan, kb. 1/2 autopalyan, telen max 1/4-e
legkesöbb 1 ev mulva kell uj gumi, nem tudom 4evszakos vagy uj nyari + uj teli szett, az auto 15.5 eves
teli + nyarit vennel vagy csak 4evszakosat ?
"jo" gumikat szoktam venni (Michelin, GY), kicsit zavar, hogy most inkabb öregedes miatt kellene majd cserelnem es mintamélység még lenne, pláne a teliben, amivel alig megyek (a fentiböl evi 2-3e km latszik, az 6 ev alatt is 20e km alatt van)
2 szett felnin vannak most, en cserelem szezonkor itthon
A Casco példa kell/nemkellje szerintem a legtöbbször sántít - mármint úgy, ahogy használni szokták.
A legtöbb ember utólag bölcs (a tőzsdén is könnyű utólag mondani, hogy "látni kellett előre", hogy a Tesla részvények +300%-ot mennek 1 éven belül), ráadásul úgy, mintha a javítás összegét mindig ott tartanák a polcon vagy likvid számlán, hogy bármikor leemeljék.
A casco és a legtöbb biztosítás pont azt a likviditási problémát hidalja át, hogy nem tudsz bármikor 0,5-1,5 M összeget leemelni a polcról. Vagy esetleg a megtakarításaidat visszaváltani, mert épp a tőzsde lejjebb van 50%-kal (mint most), és az 1 M kár miatt 2 M bukót csinálsz (realizálsz), ha nincs annyi mozdítható(!) pénzed a javításra.
Szétteríti a költséget, ami egy idő után várhatóan azért be szokott következni. De ez is haranggörbe valószínűség szélső értékekkel: van, aki piszok jól jár (sok kára van), és van, aki "feleslegesen" fizet. És akkor ott van még az emberi tényező: "áá, nem kell az..." Aztán lemondja a cascót, és másnap összetöri.
(Láttam ilyet csúnyán: akkor keresett meg az ügyfél, hogy segítsek, mikor a 3 hónapos Transitot úgy összetörték a céges casco biztosítások egységes lemondása után pár héttel, hogy a sofőrje még ráadásul meg is halt a balesetben.)
A nyugodt alvás meg nehezen forintosítható. Akinek meg sose kellett még, az fogja fel úgy, hogy szerencséje volt, és örüljön.
Mert aki 100-zal kocog, az kimegy előzni a 90-nel haladó sort továbbra is 100-zal tempomatozva
Egészen biztosan van ilyen is, én nem az a típus vagyok. Az M3 autópályán a fék-csúszási nyomokból tisztán látszik, hogy mi a baj a 130 illetve feletti tempókkal ...
Még szerencse, hogy mindenki saját maga eldöntheti mi a legmegfelelőbb a számára.
Neked a Conti sokkal jobb, mint a Hankook, igaz általánosítani méret, és kivitel szerint lenne érdemes nem egy kalap alá venni a gumikat 13"-tól 19"-ig.
Márkán belül is van eltérés gumi, és gumi között...stb...stb.
Mert aki 100-zal kocog, az kimegy előzni a 90-nel haladó sort továbbra is 100-zal tempomatozva és pillantok altt feltorlódik mögötte jó néhány autó, aki addig normál 130-140-nel haladt tempósan, de nem száguldva a belsőben.
A normális az lenne, hogy aki ennyire ráér, az marad 90-cel a külsőben, aki tempósabban haladna, az meg 130-140 körül a belsőben. És nem mindenki össze-vissza tempóval, mert emiatt tele van interakcióval a pálya és ezek konfliktushelyzetet hordoznak magukban.
Kollégám ráfutott az előtte fékező autóra pályán, kis híján 1 millóba került autója javítása.
Kérdeztem tőle mikor megtudtam...volt cascod...azt mondja hát az nincs.
Így savanyú arccal közölte, hogy saját zsebből ment az egész.:(
" A guminál meg sosem fogod megtudni hogy valójában kapsz-e többet a több pénzért. Szerintem nem olyan nagy a különbség a két példa között. "
Miért is nem?
Sokáig nem sajnáltam a pénzt Michelin gumikra, aztán egy idő ( néhány garnitúra ) után tele lett a hócipőm a gyors kopással, és váltottam nem prémiumra azaz a sokat fikázott Hankookra.
Használok több garnitúrát is ( téli-nyári ) ugyanott, ugyanúgy közlekedve, használva ugyanazzal az autóval, és azon kívül, hogy ezek bizony nem kopnak olyan gyorsan, és nem is kerülnek annyiba, mint a hangzatos nevű prémium misi, semmi különbséget nem veszek észre.
Persze lehet, hogy 140-ről mondjuk 2,37464645 cm-el hamarbb megállna a misi, de erre nincs bizonyíték.
"Ez nem arról szól, én nyugodtan alszom legyen, parkoljon akárhol is az autó."
De ha a bevasarlast kiveve zart helye parkolok, akkor nyugodtan alszom.
Nyilvan nem mindenkinek eri meg.
Reszemrol most nincs, de korabban volt casco-m. Lopasra, elemi karra es totalkarra. Mert ez egyaltalan nem volt draga. A teljeskor viszont annyival dragabb lett volna, hogy sose terul meg.
15 év után én is azt mondom, kár volt CASCO-t kötni az autóra (eddig a napig), és mennyi pénzt megspóroltam volna, az első években 100e Ft felett fizettem. "
Én is fizetek cascot évtizedek óta, sosem számoltam még össze mennyit spóroltam volna meg ha nem fizettem volna.
Ez nem arról szól, én nyugodtan alszom legyen, parkoljon akárhol is az autó.
Szinte mindenki azt mondja a cascora, hogy fölösleges értelmetlen pénzkidobás mert ő aztán sosem hibázik nem okoz balesetet.
Az élet azonban sokszor okoz meglepetéseket....elég pl. egy teherautó gumi futófelülete....autópályán ki tudja honnan jött.
Cascora jobb javíttatni vagy saját zsebből?
Gumiválasztásnál nem minden esetben jobb a drágább, ami lehet, hogy prémium ( árú) , de nem biztos, hogy annyival többet is tud, mint amennyivel többe kerül a nem prémium márkás guminál.