Először is hadd mutatkozzam be valóságosan: Pácser Attila vagyok, az A Mi Generációnk Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy Önök több helyen is meglehetősen negatív véleményt mondanak a honlapunkon (www.peneszmentesites.hu , www.amigeneracionk.hu , www.amigeneracionk.shp.hu ) található anyagokról.
Az általam megtalált hozzászólásaik elsősorban a hőszigeteléssel , mint a penészedést megszüntető eljárással szemben megfogalmazott kritikámat érintik. Amennyiben más Önök által nem megfelelőnek, hazugnak, vagy marketing szövegnek értékelt része is van az interneten általam közzétett anyagnak, kérem tegyék szóvá, és akárcsak most is tenni fogom, szívesen elmagyarázom, hogy miért nincs igazuk. Tehát a következő szövegrészt kifogásolták: " A külső szigetelés valóban lecsökkenti a hőhíd és a lakás levegője közötti hőmérséklet különbséget, ezzel viszont azt érjük el, hogy sokkal több, de kisebb hőmérséklet különbségű felület válik hőhíddá. A külső szigetelés miatt teljesen megszűnik a falak légzése, még több pára marad bent, és így az eddig átlagos mondjuk 65-70%-os rel. páratartalom 85-90%-ra fog emelkedni a lakásban. Az eddigi akár 15°C-os különbség a hőhíd és a lakás levegője között néhány fokra csökken, és a néhány fokos különbség magasabb belső páratartalmat eredményez. "
Mivel honlapomat laikusok számára készítettem, a fentieknél mélyebben nem szerettem volna belemenni a jelenség magyarázatába, mert így sem sokan olvassák és értik a rendszer fizikai működését. De akkor az Önök kedvéért nézzük meg, egy kicsit jobban:
A szigetelés utáni belső páratartalom megemelkedése, nem a falak páraáteresztő képességének megszűnése miatt következik be elsősorban, hanem egy egyszerű fizikai jelenség okán. A jelenség a következő: A lakásban élő család, a nap 24 órájában, folyamatosan termeli a párát, hiszen minden emberi tevékenység páratermeléssel jár (az ott lakók számának és életkorának függvényében 6-20 liter/nap). A szigeteletlen lakásban, létezik néhány kitüntetett hőhíd, melyek a lakás leghidegebb falfelületei. A folyamatosan termelt pára addig emeli a belső levegő páratartalmát, amíg a hőhíd mellett lehűlő (és térfogatát vesztő) levegőben a pára mennyisége el nem éri a harmatpontot. Ezután a pont után, a belső levegő átlagos páratartalma már nem fog jelentősen emelkedni, hiszen minden további csepp megtermelt pára kicsapódik, és folyni fog a hőhidakon. Ez a lakásban a hőhíd és a levegő hőmérséklet különbségétől függően általában 50-70% páratartalmat jelent.
Ha leszigeteljük a házat, akkor ez a néhány kitüntetett hőhíd elveszti jelentős hőmérséklet különbségét, így a folyamatosan termelt pára nem tudja 50-70%-nál elérni a harmatpontot, tehát több lesz a levegőben a nedvesség. Így a szigetelt házak átlagos páratartalma jelentősen megemelkedik, akár 80-90%-ra is. Hiszen a néhány fokosra csökkentett hőmérséklet különbség (a hőhidak és a levegő között), csak ennyire telített levegőt tud harmatpontig hűteni. Viszont ekkor már nem csak a szigetelés előtti néhány hőhíd fog izzadni, hanem az összes hőhíd, tehát minden függőleges és vízszintes sarok. Dínó úrnak itt jegyezném meg, hogy a külső szigetelés nem teszi hőhídmentessé az épületet, hanem lecsökkenti a különbséget a fal és a belső levegő hőmérséklete között. Hőhídmentes az az épület, melynek minden külső határoló felülete azonos hőátbocsájtási tényezővel rendelkezik. Tehát minimum gömb alakú (nincsenek sarkok, élek) de emellett fontos tulajdonsága az is, hogy egyszerre, minden oldalról egyenlő mértékben érje a napsütés, mert így az északi oldal sem lehet hidegebb a délinél. De van egy ennél sokkal rosszabb hírem is. Egy teljesen hőhídmentes épületben is előbb-utóbb telített lesz a levegő a folyamatosan termelt párától. Tehát az ott is ki fog csapódni, csak MINDENHOL, EGYSZERRE!!!
Újra leírom, ahogyan azt már a honlapomon is tettem: Senkit nem szeretnék lebeszélni a hőszigetelésről, hiszen a fűtési költségek csökkentésére az egyik legjobb eljárás. Amit állítok, hogy a jelenleg is penészedő lakások utólagos szigetelése szellőző rendszer kiépítése nélkül még tovább fogja rontani a helyzetet.
Az Önök kedvéért összeszámoltam, a tavalyi évben 43 olyan családi házat és lakást szellőztettünk újra, ahol a külső hőszigetelés elsőrendű oka a penészedés megszüntetése volt, és nem a fűtési költségek csökkentése. Ez 43 családnak jelentett többszázezer, vagy millión felüli kiadást, teljesen feleslegesen. Amennyiben bármelyikük igényli, egy személyes találkozás alkalmával nagyon szívesen rendelkezésükre bocsátom mind a 43 címet. Kivétel nélkül arról fognak beszámolni, hogy az Önökhöz hasonlóan jól képzett építész ismerős, vagy ismeretlen tanácsára a hőhidak megszüntetésének céljából szigeteltették le az épületet, majd a következő fűtési szezonban, a szigetelés előtti állapothoz képest katasztrofálissá vált a helyzet a penészedést tekintve a lakásban. Ami még fontos, hogy ezen családok jelentős része kisgyermekes család, ahol sem az anyagi háttér, sem egyéb okok nem teszik lehetővé az építőipari kísérletezgetést. Talán elkerülte a figyelmüket, hogy pillanatnyilag az egyetlen ember vagyok Magyarországon, aki 100%-os pénzvisszafizetési garanciát vállalok a penészedés végleges megszüntetésére. A honlapomon található információk többéves gyakorlati tapasztalat végeredménye, és nem marketing-szöveg. Minden betűjéért vállalom a felelősséget, és konkrét gyakorlati példákkal tudom igazolni hitelességüket. Azt azonban, amit r0226 Úr/Hölgy? ír: Valóban azt ír amit akar csak ez már kimeríti a fogyasztók megtévesztése fogalmat.:-)))) Kikérem magamnak és visszautasítom. Ha egyetlen ember lenne az országban, akit megtévesztettem és becsaptam, akkor az biztosan leírta volna valamelyik internetes fórumon. Pillanatnyilag azonban több fórum, több mint harminc topikjában írnak rólunk elismeréssel, és ajánlanak bennünket. Többek között itt is. Talán kérdezze őket az általunk végzett munkáról, és annak eredményéről. Úgy érzem azonban, hogy a legjelentősebb különbség Önök közt és köztem az, hogy én a nevemet és arcomat adva a legteljesebb anyagi és erkölcsi felelősséget vállalva végzem a munkámat, míg Önök jótanácsokkal látják el a bajban lévő embereket, arctalanul, felelőtlenül, az általános iskolai fizika tananyag szintjét nem meghaladó fizikai törvényeket figyelmen kívül hagyva.
Azonban bízva abban, hogy úriemberekkel (úrhölggyel) van dolgom, én felajánlom akár egy személyes találkozás lehetőségét is Önöknek. A honlapunk Kapcsolat menüpontja alatt megtalálják mobil számomat, várom hívásukat, és szívesen adok tájékoztatást Önöknek a témában. Természetesen a topic olvasóit is érdeklő kérdéseikre akár itt is szívesen válaszolok.
És halkan jegyzem meg a párátlanító készülékek mind kicsi klímák ahol a hűtés és fűtés egy légtérben töténik.:-)) De én nem ezekkel foglalkozom nem kereskedek ilyenekkel igaz király sem vagyok.:-))
A szellőztetés nem azt jelenti, hogy nyitva van az ablak órákig hanem 1-2 óránként kereszthuzatot kell csinálni ami a párás meleg levegőt kiviszi és a hideg levegő felmelegedve csak 20-30%-os lesz ami feltud még venni a helységből párát. Vegyél páratartalom mérőt és ennek alapján szellőztess de csak rövid 1-2 percet intenziven.
Bocs, tök új vagyok a témában, mindjárt visszaolvasok ebben a topicban, hátha tudtok segíteni. Azért leírom a problémámat.
Egy új építésű lakásba költöztem be nyáron, ahol most télen is simán 20 fok felett van a hőmérséklet fűtés nélkül (20-22 C).
Sajnos ha otthon vagyunk és esetleg még főzünk is, az ablakok elkezdenek vastagon párásodni, majd lefolyni a parkettára. Az persze már dagad fel...
Ha sokat szellőztetünk, lejön a pára, de akkor a lakás lehül 15-17 fokra. :-) Az már finom.
S pont akkor, amikor elkezdődött a párásodás, az egyik sarok a plafonon elkezdett penészedni. Csodás kis zöld karikák keletkeztek - most már összeérnek. Undorító!
Mindez pár hete alakult ki, s most már több kis fekete hernyót is találtam a szobában - leginkább falakon. Mik ezek? Mit tegyek? Adjatok tanácsot légyszi. Egy új lakás olyan, mint egy barlang az erdőben. Segítsetek légyszi. Kétségbe vagyok esve. :-(
Mit tegyek? Állandóan szellőztessek, festessek ki és hívjak rágcsálóírtókat?
Halkan jegyzem meg nálam is van sokféle, és akciós is van még ~15db. Vissza nem hozta még senki pedig a 3 napos vissza hozás törvény nem máma lett kiadva. :-)
Nem az enyém! Önkormányzati bérlakás!Mikor ideköltöztem én sem tudtam mi a helyzet! Nem tudok vele semmit tenni mert csak azt mondják többet kell szellőztetni!
Ha a pára nagy, télen meglehetősen problémás a szellőztetés. Jó, és hatásos megoldás az elektromos párátlanító. Itt rizikó nélkül kipróbálhatjátok: http://www.oktoklima.hu/?cmd=100.175 Ha nem vált be, visszaadják a pénzed. Viszont ezek a párátlanító gépek nem oldják meg a problémát, vagyis nem szüntetik meg az okot, ha a fal vizszigetelése rossz, a levegőt elviselhetőbbé teszi, nem rohad be a ruha, de nem javítja meg a falat... Ha új lakásban vagy, esetleg festés után, töredék idő alatt kiszárítja a falakat, és élhetőbb lesz a lakás.
Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval és (nagyon)korrekt tanácsot adtak és olyan ajánlatot tettek amit nem tudtam visszautasítani!!
Mindenkinek ajánlani tudom aki a magas páratartalommal küzd és várom az erdményt amit a gép produkál! Természetesen ha érdekel valakit később szívesen beszámolok a gép hatékonyságáról!
Hát nem is tudom. Az ára nagyon csábító, de egy korábbi árverésénél azt írta az eladó, hogy a készülék fixen 80% páratartalom felett kapcsolódik csak be.....azért ez így nem teljesen tuti szerintem.
Esetleg páraérzékelős ablakszellőző beépítése, ablakonként kb 20 000 Ft munkadíjjal és ha van valamelyik belső helyiségedben szellőzőkürtő, kialakulhat a természetes légcsere a szobákban és jelentősen csökken a páratartalom. Addig is, amikor otthon vagytok óránként szellőztessetek 1-2 percet, lehetőleg egy kis kereszthuzattal, addig a másik szobába kell átvinni a gyereket. Én is ezt szoktam csinálni, ha nem tenném, nálam is felmenne 75-80 %-ig, de hát erről szól a modern kor, ugye mosógép, teregetés, mosogatógép, zuhanyozás, ráadásul még lélegzik is az ember, mindezt egy dunsztosüvegben és csodálkozik, higy nem lát ki belőle.
Hasonló cipően járunk a penésszel! Páratartalmunk átlag 75% a műanyag ablakokon ömlik a víz. A helyzetünk viszont más, önkormányzati bérlakás(2002-ben épült). Az északi fal két felső sarka penészes és halad lefelé(+az erkélyajtó körül ami déli fekvésű! Drasztikus beavatkozásra nincs lehetőség! Két hetes gyermekünk van szertnék valami megoldást ezért én egy elektromos páramentesítőre gondoltam, de nagyon sok fajta van a piacon és nehéz dönteni melyik is lehet ami jó! Találtam egyet: http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=50366371 Jónak tűnik és árban is megfelelő és ha elköltözünk el lehet adni!
Van valakinek tapasztalata hasonló gépekről??? Vagy tud valaki valamit javasolni???
Mi pár hete bontott téglát vásároltunk, egy szobában tartjuk őket, ami fűtve van. Azt vártuk, kiszárad. Ehelyett elkezdtek penészedni. Tudtok segíteni, találkoztatok már ilyesmivel, mi lehet az oka? De ami még fontosabb, hogyan lehet végleg megszüntetni a penészt?
Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-50-60% közötti, de igazán kellemesen 50%-os páratartalom (50% RH) mellett érzi jól magát az emberi szervezet. Mind emelett természetesen a helyiség hőmérsékletet is figyelni kell, (a legjobb a 18-22°C) hiszen ez a kettő együtt befolyásolja a közérzetet.
Több oka lehet. Az biztos, hogy hőhíd, mert sarokban van. Ezen nem kell megijedni, mert természetes, hogy egy fal közepe melegebb, mint a sarkokban.
Ha az ominózus sarokban is ennyi a páratartalom, és máshol nincs, akkor el lehet gondolkozni pár dolgon. Igaz, ehhez nem ártana az épület tájolását is ismerni.
Ugyanis:
-Ha ilyen alacsony páratartalomnál elérjük a harmatpontot, akkor az a sarok nagyon hideg. (Meg kéne mérni, másik sarkokhoz viszonyítva.)
Ha csak az említett sarok a hideg, akkor ott valami baki lehet.
Elképzelhető, hogy tavaly télen nem volt ilyen hideg (ez biztos), és nem jött ki a dolog.
Az is lehet, ha van hőszigetelés, hogy a saroknál rosszul dolgozták össze, vagy elvált, mert kispórolták a sarokvédő üveghálót. Ez nálunk érden a románokkal összedobott házaknál gyakori jelenség. Nem is tesznek üveghálót, megveszik az olcsó nikecellt, ami még tömörödni fog, főleg, ha az első nyáron megkapja a napocska hőjét. Ráadásul a 600Ft-os csemperagasztót viszik hozzá, mert felébe kerül.
-Ha nics hőszigetelés, akkor meg érdemes feltenni, legalább arra a két falfelületre, ami az illető sarkot közrefogja.
Nincs a sarok közelében fokozott páratermelő akármi?
(Nagyobb, ill. sok növény, esetleg ez a hálószoba, itt tereget az asszony, gyerek született közben, stb.)
Ezek csak találgatások, de valahol erre kéne elindulni. Kevés az adat...