Ha már lesz ez a DDK2012 vándorlás, az pont alkalmas lenne arra, hogy az útvonal felmérésre kerüljön!
Én megvárnám azzal a kiadvány megújítását.
Legalább feltehetőleg kéznél lennének az "illetékesek" akiknek dönteni kéne, hogy a járhatatlan utat melyik irányból kerülje ezután a hivatalos nyomvonal.
Reméljük, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján, idén is megpróbálják rendbe tenni az érintett szakaszokat a megyei szervezetek.
Mint ahogy azt a FILM -ben is láthattuk, mikor a stáb ment forgatni :)
Új füzet készül, a 2005-ös kiadás már nem mindenhol aktuális, a 'jelenlegi' táv és szint adatok ellenőrzését kell elvégezni, átvezetni lehetőleg a tuhu alapján illetve az sem mindenhol pontos ezért kért kvte segítséget, elsősorban információ gyüjtéshez.
pld. nincs minden pecsételőhely bemérve , ezt jó lenne mielőbb pontosítani mert a füzet a pecsételőhelyek közti táv és szint adatokat tartalmazza.
Ha már fanyalgás. Többször kiderült, hogy a nagy kéktúrák útvonalváltozásainak vagy elzárt szakaszok miatti részeinek kezelése finoman szólva sem tökéletes. Viszont. Idén várhatóan elfogynak a Dél-Dunántúli Kéktúra füzetek, újat kell nyomni. Ebben már jó lenne a 2005 óta történt változásokat is átvezetni. Ennek kapcsán természetesen megkeresést kapnak az érintett megyei természetbarát szervezetek is (hogy ők milyen változásról tudnak), de ennek sebességét, hatékonyságát látjuk. Mindegy, ez lesz a hivatalos út.
Felvetettem Vencelnek, hgy miért nem nézünk körül a fórumokon, hogy ki hol tapasztalt még változtatást (több szem többet lát alapon). Vencel a kezdeti ellenkezése ellenére rám hagyta a dolgot :-) Nekem se lenne sok időm a dologra, de annyi még igen, hogy elindítsam.
Tehát a következőkre keresnék ráérő önkéntes(eke)t:
- hibajegyzék összeállítása a legutolsó, (2005-ös, facsonkra festett kék jelzéses) igazolófüzethez, oldalszám szerint sorba listázva (nem csak a térképek hibái, hanem a többi, szöveges dolgot is át kéne nézni)
- a TuHu DDK-s szakaszainak átnézése: jelzés szakadások, bemért terelések, (ennek első verzióját HEV csinálta)
- a Tuhu-n jelzett és a DDK füzetben lévő útvonal közt látható eltérések
- olyan részek keresése, ahol a TuHu-s trekk beküldők problémát jeleznek (adott tájegység nyers térképének átnézése mapedit alatt)
- TuHu-n be nem mért, de más forrásból ismert terelések (pl. a Lispeszentadorján környéki rész be lett azóta mérve?)
- terelések, elkerített részek, nehezen járható szakaszok összegyűjtése a TTT honlap fóruma alapján
- terelések, elkerített részek, nehezen járható szakaszok összegyűjtése ebből a fórumból (az utolsó 2-3 év DDK-s hozzászólásai alapján)
- bármilyen hiba, terelés a DDK-t járó emberektől (túrabeszámolók keresése a neten)
Mondjuk a fenti feladatokra bő egy hónap lenne, utána ahol kell, akkor ki lehetne menni terepre (pl. a Tuhun felmérendőnek hírdetni, stb.). Lenne kedve valakinek a fenti feladatok közül egy-kettőt megcsinálni?
Az M6-ot keresztező szakasz módosítva lett, én már az új szakaszt jártam végig, a Sió töltésén az autópálya hídja alatt halad el a Kék, teljesen biztonságos. Kicsit hosszabb, mint a régi.
Jó, hogy a kritikus szakaszoknál előbb vagy utóbb megoldják a terelést. Ezzel az újonnan módosított szakasszal szerintem a (jelenlegi) utolsó kritikus rész is megszűnt. Korábban ilyen volt még az 53-as út és Petróczi iskola közötti rész is, ott is elkerítettek egy területet. Mondjuk van még egy-két gázosabb-gazosabb szakasz - gondolok itt elsősorban a Geszt és Zsadány közötti mocsaras részre - de ott vélhetően a látnivalók miatt nem fogják elvinni másfelé az útvonalat. Nem is baj, legyen nehezebb dolguk a kerékpárosoknak is.
A hétvégén teljesítettem a túramozgalmat. Változatos és érdekes helyeken vezet a túraútvonal. Érdemes végigjárni. Készítettem néhány fényképet is, amikből itt van néhány:
Kemény túrakiírás ez a HKVK, ugye? :-) A pecsétek ezek szerint rendben voltak, örülök.
S ha már itt tartunk, aktuális információ a Holló-kőtől Vörös-kőig igazolófüzetek beszerzési lehetőségeiről:
- Királyrét, Ákos Büfé, 3 db van még, az első verzióból, persze ez is ugyanúgy érvényes
- Kemence, Kőrózsa Panzió: friss beszerzési hely, február 11. óta, 5 db van ott, már az új füzet
- Teljesítménytúrázók Társasága klubnapok, hétfő esténként 7 órától a TTT klubhelyiségében, oda 5 db-ot adtam, új füzetek
- Nagybörzsöny, Műemlék Vízimalom, az első változatból - itt bevallom, nem tudom, hány db van
- NHH th., váci túraboltok: elfogyott
Az új füzet nem sokban különbözik, a piros sáv a Gömbölyű-kőre felmegy immár Nagybörzsöny után, ezt a szöveges leírásban javítottam, távban/szintben elég kicsi a változás. De, hogy mégis meg lehessen különböztetni, a borító is más, a Holló-kő sziklája látszik és onnan a kilátás (meg egynehány túrázó, a kép a 2010. október 10-i vezetett túrán készült).
A teljesítői listát a neten már jó ideje aktualizálni kell - rövidesen.
Lehet, hogy a környékbeli következő kékezésen összefutunk majd, Dorogtól Koldusszállásig, bár onnan már a sárgán tervezek továbbmenni május közepén :-)
Jaja, jobb csak hallgatni az előadást. A rom megmentésével kapcsolatos kérdésekbe nem érdemes belemélyedni, mert hamar kiborul a bili. Én az első visszapattanás után diplomatikus hangvételre váltottam, így jó emlékekkel távoztam.
(ha esetleg nem mondok újat, elnézést - nem mindig olvasom a kéktúrás topikot)
Az urat Henye Péternek hívják, festőművész, a rom megmentésére létrehozott Vértesszentkereszt Alapítvány alapítója és kuratóriumi tagja.
Minden tiszteletem az övé azért a fanatikus munkáért, amit ott végzett és végez, konkrétan ő ott lakik. A környéken csak "off-road remetének" hívják, egy rozzant terepjáróval megy be néha Oroszlányba vásárolni.
Én sem vagyok egy finomkodó alkat, de Ő tényleg egy igazi tahó :D Konkrétan majdnem megvertem, olyanokat beszólt. Valószínűleg azzal húztam fel, hogy kiderült, én többször is jártam ott, mielőtt az alapítvány "megszállta" a területet. Innentől azt hiszem a vandálok közé sorolt, akik lopni és rombolni jártak ide (csak utólag esett le).
Aztán hazamentem, keresni akartam egy telefonszámot a neten, amin felnyomhatom ezt a kretén "gondnokot". És csak ekkor derült ki, hogy ő nem más, mint a rom megmentője. Utánanéztem a munkásságának, és valamennyire le tudtam higgadni. Aki egy ilyen káprázatos műemlék megmentésére teszi fel a maradék életét, egye fene, legyen bunkó.
Egyszer visszamegyek, és beszélgetek vele, min lehetne finomítani :D Mégiscsak közelíteni kéne a tárlatvezetést a hely magasztos hangulatához :)
Tényleg látni kell, senki ne hagyja ki, de a csávóval óvatosan :)
én is megkaptam a magamét (pedig nem a fehér cipőmben voltam), kb. húszfős társaság, "remete" magyaráz, én közben hátat fordítva mertem csinálni egy fotót (de azért még figyeltem!)
hiába, beszólt :-)
meg az tetszett hogy a geoládához vezető kesserösvény elején egy "turistajelzés" hogyaszongya <=== GPS
Január végén egy barátommal elgyalogoltunk oda Pusztavámról, előre szóltak, érdekes arc a "tulaj", vettünk magunkhoz pálinkát. Állatunk a kerítés előtt, kijött a házból és kiszólt: Álldogálunk még ott, vagy esetleg be is akarunk menni? Mondtuk, bemennénk. A maradék pálinkát átadtuk, majd kaptunk egy remek kiselőadást a történetéről a helynek. Ezután körbejártuk, kifelé menet pedig kaptunk egy értekezést a "h*lye" pesti fotelturistákról, akik a VV szintjén vannak értelmileg a plázadiszkóp*csa barátnőjükkel, aki már akkor kiköpi a tüdejét, mikor felsétál 100 métert az aszfaltúttól és akinek annyi agya van, mint egy asztallábnak és akik fehér n*ke cipőben itt bénáznak a kövek között (A feltett kérdésre én pestinek mondtam magam, barátom pedig fehér n*ke cipőben volt:)) Szóval, pálinkát vigyetek, jó lesz a fogadtatás :)
A rom viszont tényleg lenyűgöző, nem is tudtam eddig róla. Mindenképpen érdemes megnézni!