Alig várom már hogy annyi legyen az idő hogy a dokit hívni tudjam
Ha sürgős akkor nincs olyan idő, hogy "hívni tudjam"! Azonnal hívni kell! Ha a tiedet nem éred el azt akit elérsz és menni tud! Van magánállatorvosi ügyeleti rendszer, pontosan azért, hogy a dokiknak is legyen magánélete, de állat ne maradjon ellátatlanul.
Ebben a topicban "laknak" a kecskések, ha beleolvasol sokmindenre választ kapsz.
Ha csak egy gidája van a kecskemamának akkor naponta kétszer bátran fejheted, ha jó fajta 1,5l/nap felett fog adni gida mellett is.
Ha a gidát meg akarod tartani 10 hét előtt ne válaszd le, és még akkor se lesz könnyű. Vannak akik 2-3 hetesen választanak, üdvözletem nekik...
Ilyenkor ha tudod legeltetni akkor az a legjobb neki, azonfelül adhatsz neki abrakot.
Legcélszerűbb fejéskor adni az abrakot, akkor könnyebben megy.
Az árpától meg a búzától fosik, azt mellőzd. Bálázott száraz lucerna segiti a tejtermelést. A zöld lucernától felfújódhat, bár nekem még soha egy kecském se zabált be, birkám már igen.
Egy mókás történettel is szolgálhatok, ugyanis amikor Cserkút felé vitt az utunk lovagoltatás miatt (majálison), kissé (nagyon) fújt a szél. Öten mentünk, köztük egy fokozottan ijedős lócával. Én annak az öccsével utaztam, hátul, mert ő meg rúgós :D Egyik kanyarban egy kisebb emelkedőnél picit előrébb hajoltam, mert sár volt, és épp nem láttam semmit az útból, erre érzem, hogy a ló izmai megfeszülnek, hallom a nyeregtáska moccanását, meg a ló lábának suhanását. Ekkor fedeztem fel, hogy a tehetetlenség mennyire kitud ilyenkor szúrni az emberrel :D Viszonylag sokáig tartottam magam, de mivel előre dőltem eleve, a nyeregtáskára és a ló nyakára szédelegtem, egy darabig bírtam tartani a kilóim, de utána puff:D Fehér pulcsiba (hogy jól nézzünk ki a lovagoltatáson) és tiszta naciba. Előtte meg három napig esett az eső :D Nem fáj semmi, mert már csak a saját zuhanásom gyorsulását kellett tompítani, nem a ló dobását. :D Visszafelé megint csak megpróbálta, nem is egyszer, de rá kellett eszmélnie, hogy az csak egy pillanatnyi tévedésem volt a nyeregbe:D
Amiért ennyien vagytok kecskések, ezért közlöm a mi kis örömhírünket is, hogy nálunk megszületett Frida, egy barna és fekete lábacskás kecske. (nem tudom mi a színe neve, de majd küldök képet, ha sikerül fotóznom) Sajnos a tesóját meg kellett öletni egy falubelivel, mert valószínű nem hagyott neki sok helyet a pociban, az élő.. Csak tolatva tudott járni, nem mozdult előre a mellső lába, és sokszor reszketett a feje. A gerince is vízszintesen hullámos volt. Sajnálom, hogy ezt is meg kellett tudnom, de így lett jobb neki szerintem. Amiért ezt meg leírtam, mert a tulaj szeretne több tejcsit, és megkérdezném, hogy tudtok-e abban segíteni, hogy melyik takarmány lenne erre a legmegfelelőbb. Mondjatok pár szót, hogy mikor érdemes fejni, mennyit, milyen kaja mellett meg nem tudom mik lehetnek még ilyenkor a kérdések. Ő nem az első gida nálunk, viszont a tejet most szeretné eladni, mert láttuk neten, hogy 300-350-ért literjét megveszik Előre is köszi;)
Képet most sem engedi feltenni. :-(( Egyszerűen nem értem hogy miért. :-((( A lényeg hogy picit jóindulattal foltos kis csődör csikó született. A fejecskéjén van folt és a popsiján (úgy mint a Mamának). Tegnap reggel mikor kimentem már többen voltunk az istállóban. :-)) Gyönyörűen állt és a Mama féltete egy kicsit. Berohantam kelteni a Páromat (persze zokogva "hogy meg van a csikó") és Ő is jött megnézni. Aztán futás be a lakásba és hívta a Dokit. Kis rábeszéléssel jött is (programja lett volna a családdal, de el halasztotta). Kapott Kócos és a kicsi (Kópé) is szúrit. Magyarázta hogy miért is kell, de bevallom nem teljesen figyeltem oda. Valami megelőzésről beszélt, nehogy gond legyen. Szerinte éjfél környékén született. Kópé erős kiscsikó csak úgy felugrott mikor a Doki felakarta állítani. Szopni még nem láttam, de kakilni már igen. A Doki szerint cumizott már, de azt mondta hogy figyleljem. Nos én hiába figyelem nem látom cumizni. Igaz jól van, nem sír, nem keresi állandóan a mama cicijét, a Párom szerint tele van a pocak, jó erőben van. Kócos nagyon félti, bár már rájött hogy tőlem nem kell. Én nyugodtan odamehetek, lehajolhatok, cirogathatom, nem zavarja. Igaz mikor nincs esetleg (véletlenül) mellette akkor rögtön rohan hozzá mikor bemegyek az istállóba. Tündi nagyon kíváncsi a kicsire, de Kócos harap és rúg miatta. Tündi csak arrébb húzza a fejét mikor Kóci bele akar harapni, nem csinál semmi rosszat. Csináltunk már egy rakás képet, remélem egyszer csak sikerül feltennem. :-)
Miért lenne vicc? Mongólia irdatlan nagy, szilajon legelnek benne a lovak, olyan lovak, amelyeknél évszázadok óta tenyésztési szempont a bő tejhozam, hiszen a mongol nép hagyományos eledelei a különböző lótejből készült ételek és italok. Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy onnan feldolgozott formában importálni lehessen. És hát azt tudjuk, hogy dinnyét, fokhagymát, bontott csirkét ma már olcsóbb Kínából importálni, mint helyben előállítani, könnyen lehet, hogy a mongol lótej is olcsóbb lenne, mintha az itteni terület és takarmányárak mellett megpróbálnád előállítani és feldolgozni. Persze az is lehet, hogy nem. Utána kéne nézni...
A Lovas Nemzet mostani számában van egy cikk a csikózásról, meg amiről beszéltünk. Lókolbász? Én megeszem. Barátom igaz, a ló... De a kakas a kedvenc állatom, meg az ő háremei, mégis megeszem. Gyönyörű, okos és aranyos állat a nyúl, megenném, ha ízlene a húsa. Pulyka ronda, de ő is ugyanúgy élőlény, sőt a malac is szép és aranyos meg minden, mégis megesszük. Őket is lehet használni másra. Az őzek meg szarvasok szintén így, bár őket hasznosítani már más tészta. Egy szó mint száz, az ember van a piramis tetején, az oroszlán is megeszi a zebrát és a macska is az egeret. Mi meg egészségesebbek és mi-mindennel többek vagyunk, ha normálisan táplálkozunk. Nem szeretem a lóhúst, ettem már nem egyszer de semmi bajom nincs vele, hogy megesszük. Heródest, vagy egy kis kedvencet nem esszük meg, mert nem ezért született. De van tyúk, akit azért tenyésztettek, hogy tojjon, tehenet, hogy tejeljen, malacot, hogy húsát adja. Ló szintén, akit nem ugrásra, vagy egyéb szolgasági munkát vállaljon. Melyik a jobb?
Itt a piaci rés! Csak nem Ausztriából kell venni, hanem Mongóliából. Ott még az is lehet, hogy van pasztörizált, dobozos kivitelben is. ÁNTSZ, KERMI, és mehet a tacskópolcra a lókolbász mellé!
Nagynéném Ausztriában él, így már próbálunk kapcsolatba lépni a céggel. Na nem mintha ennyi pénzért kancatejet tudnék vásárolni:), a technológia érdekel. Jövőre 7 kancánk ellik....Most már hogy tudom milyen egyoldalú a tejallergiások étrendje, azt hiszem nagy segítség lehetne számukra, ha itthon is elérhető lenne, megfizethető árakon a kancatej.
Köszi. A pocisimit átadom. :-) Már tisztára hisztis lettem. :-D Nyugtatom magam hogy ne izguljak, de hiába. A kecskéknél már nem szoktam idegeskedni az ellésnél. Azt már megszoktam, de ez új élmény és azt hiszem nem is lesz többet ilyen. :-DD Reggel jó étvággyal evett, most várják hogy kimehessenek a legelőre, de ez csak délután történik meg. Most már a széna nem annyira fogy, a friss fű finomabb. :-D Szerencsére csak az első nap találtam bennük kullancsot, de azért átnézem őket mikor bejönnek. Lassan letelik a szabim és úgy megyek vissza hogy még mindig nincs kiscsikó. :-( Pedig szerettem volna én megtalálni reggel az istállóban. Tündi és Kócos egyre jobban összeszokik, a végén még barátok lesznek. :-)
De igazándiból az áruk a legkevesebb. Még ha otthon tartod és sosem beteg, akkor is simán belekerül évi 150-200e Ft-ba, ha meg bértartás, akkor akár félmillióba is. Tartod tíz évig, és akkor megette két autó árát, de már nem ér semmit, mert már öreg és rozzant. (Ja és még amit a tartozékokra elköltesz.)
Ehhez képest szerintem már tök mindegy, hogy 60e-ért vetted vagy 360e-ért. Ha én olyan vastag lennék, hogy tudnám tartani, inkább kicsit többet szánnék rá megvételkor, de hibátlanul működjön fiziológiailag is, pszihésen is. Szinten tartani is meló, nemhogy elrontott lovakat gyógyítgatni. Tudom, van akinek az a kihívás, de nekem megfelelne egy tökéletes példány is. :)
Ausztriában van egy kanacetjjel foglalkozó vállalkozás, gyönyörű frízeket tartanak. Nem csak a tejet adják el, hanem mindenfélét készítenek belőle, többek között krémeket, testápolókat. Persze aranyáron.
Azt mondja: "Dehogy jövök ki erre a csúnya világra, sokkal jobb nekem idebent. Anyu minden este meghintáztat miközben szaladgál egyet a legelőn. Állandó hőmérséklet és mindig van kaja. Valaki esténként a Mami pociján keresztül megsímogat, csak az a baj hogy itt nem tudok úgy ugrálni ahogy szeretnék, de azért még bent maradok egy kicsit. Nem számít hogy hívogatnak engem kifelé, jól vagyok itt bent. Ha jól hallottam mintha valaki Kópénak nevezett volna el muszáj rászolgálnom erre a névre." :-DDDDD
Minden reggel idegesen megyek ki az istállóba hogy mi történt. Éjjel még egyszer rájuk nézek. Tegnap nem kaptam frászt, Kócos még szemezgetett a bekészített szénából, bár általában mire kimegyek addigra fekszik. Igaz rendszeresen meg is ijeszt vele ahogy az oldalán fekszik. Gondolom nagy már a pocak és elfárad estére. :-) Már nem merem mondani a Páromnak, így csak csendben izgulok. :-DD