Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1150

1982-ben a 11. dandár négy osztálya, (2 Nyeva, 2 Volhov), a 104. ezred két osztálya (2 Dvina), némi repülő és némi csapatlégvédelem (2 üteg KUB volt lövészetre tervezve. Ez a brigád ki is ment. Nagy lövészet volt, éppen kint voltam. Az volt a Dvináink utolsó lövészete, ebből az alkalomból elindítottak egy csomó öreg rakétát. Akkor láttam életem egyetlen valóban éjszakai lövészetét. Sajnálhatod, hogy nem lehettél ott. Bár a 105. ezredről akkor szó sem volt. Ha Neked valaki azt mondta, hogy tervezve vagytok lövészetre, akkor nagyon átvertek.

Én megtartottam volna azt a hajtóművet. Más öröme nem nagyon érdekelt volna ebben az esetben, egyébként is nálam is lehetett volna örülni.

Előzmény: Törölt nick (1149)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1149

Szia kedves tűzér!

 

Véletlenül erre járva élvezettel olvastam az írásaidat - én magam sorállományú KIPSZ-es voltam Miskolcon.  Úgy volt, hogy 1982-ben megyünk lövészetre, és még önként rá is húztam volna néhány hónapot a szolgálatra, de sajnos elmaradt a dolog.

De mivel nagyon szerettem a technikát hazavittem jónéhány darabot belőle, és évekig nosztalgiázva őrizgettem, bár összerakni nemigen akartam. Kedvenc darabom egy Dvina 2. fokozat hajtóműve volt, amit két éve adtam el, hogy más is örüljön neki. Itt egy kép róla, a leendő vevő támaszkodik a zsákmányra, míg én békésen tejet iszom a háttérben:

Előzmény: Volt tüzér (1147)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1148

Attól függ, melyik. Mert ugyebár ahány ház, annyi szokás...

A Nyeva TZM két rakétát vitt, azzal rátolattak az indítóállványra, és a rakétát egyszerűen áttekerték a töltőpályáról az indító pályára. Hogy az állványhoz pontosan oda lehessen állni, erre volt az úgynevezett töltőhíd. Lemezből készült híd volt, és ha pontosan rááltak a töltőkocsival, akkor már nem kellett sokat variálni a rakétával.

A közepes rakéta töltőkocsija az indítóállványra merőlegesen, az elé állt. átfordították a töltőpályát, összecsatlakoztatták az indítópályával, majd a rakétát itt is áttekerték az indítóállványra.

A Vegánál valamivel bonyolultabb volt a helyzet. Ott kétfajta töltőkocsi volt. Az egyik a TZM (szállító töltő kocsi), ami szállította a rakétát és képes volt az indítóállványra tölteni. Az állványra rá kellett tolatni és a rakétát némi egyeztetés után lehetett áttekerni. Ám a Vega rakétáját nem az állványon tartották, hanem a ZM kocsin (automata töltő kocsi), ami egy kapcsoló hatására képes volt a rakétát rátölteni az állványra. Sajnos a TZM-ről a ZM-re közvetlenül tölteni nem lehetett, feltétlenül közbe kellett iktatni az indító állványt. Néhány képet felrakok, abból talán láthatod azt, amit magyaráztam.

1. A Nyeva TZM ugyanúgy nézett ki, mint a Pecsora TZM-je. Ezen a képen felülről látod a dolgot, és bár a TZM le van ponyvázva, a beállást láthatod. És a töltőhidak is jól láthatók.

2. A képen a Nyeva indítóállvány töltőhídját látni. Csak a ZIL hátsó kerekeivel kellett ráálni, és már mehetett is a töltés.

3. A képen a Volhov TZM azon elemét láthatod, aho a töltőpályát el lehetett fordítani. Látod az íves kényszerpályát, ami a töltőpálya elforgatása közben egyeztette a töltőpálya magasságát az indítópálya magasságával.

4. A kép első harmadában láthatod a két töltőhidat. Az egyiket a ZIL-131 két hátső tengelye közé kellett venni, a másikra ekkor pont rákerült a TZM kereke.

5 - 6.A képeken a TZM és az indítóállvány látható abban az állapotban, amikor a két pálya egyeztetése megtörtént, de a rátöltés még csak ezután kezdődik. Az egyiken látod is a töltőhidakat. A másikon nem látom, de úgy rettentő macerás volt a rátöltés, mert nem volt azonos magasságban a töltő- és indítópálya.

7. Ez a Vega TZM. Rá kellett tolatni az indítóállványra, és mehetett fel a helyére a rakéta. Az állvány mellett volt egy beton híd, ami a TZM kerekeit rávezette a töltési helyzetre. Ha nem volt nagyon béna a sofőr, akkor nem volt nagy dolog. Én egyszer kipróbáltam, gyakorlat nélkül is meg tudtam csinálni.

8. A ZM kocsiról sajnos csak egy olyan képet tudok mutatni, ahol a ZM fent van a szállítókocsin. Ez a masina tudta automatikusan a rakétát feltölteni.

Nem voltam túl hosszú?

Előzmény: rali (1146)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1147

Változatlanul fenntartom azt a véleményemet, hogy egy eszköz magában semmit nem ér. Ha csak azt veszed, hogy az SZ-300-nak mekkora a hatótávolsága, abból egyenesen adódik, hogy kis magasságon, pláne földközelben nem sokat ér. A Vega nagyon pompás eszköz volt nagy távolságon, de 1000 méter alatt sok hasznát nem lehetett venni, az az 1000 méter is csak bizonyos távolságig volt érvényes. Tehát a légvédelem csak akkor ér valamit az én nézetem szerint, ha a különböző technikai lehetőségű és rendeltetésű eszközöket meghatározott rend szerint telepítik és alkalmazzák.

Én egyébként az alap SZ-300 paramétereit láttam, azokat ismerem. Az alap eszköz 100 kilométert tudott, de kismagasságon nem volt túl jó, a maximális hatómagassága pedig valahol ott volt, ahol a Volhové.

Tény és való, hogy ha intenzív szárazföldi harctevékyenység van, akkor nem nagyon kell kismagasságon repülő gépekkel számolni, de csak erre nem lehet alapozni a légtér kismagasságon történő lefogásánál.

Egyébként meg csak voltam szakember. Sajnos.

Előzmény: st_patrick (1144)
rali Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1146
Szeretném kérdezni, hogyha elindítják a rakétát, a TZM-ről hogy kerül át a következő rakéta az indítóállványra?
Hpasp Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1145

olyasmit írtál hogy a PAC-3-on 8 konténer van, a képen viszont csak négyet látok.

 

Elírtam...

... azt akartam mondani, hogy egy PAC-2 méretű konténerben (amiből négy fér el egy indítón) 4db PAC-3 rakéta fér.

Amúgy vegyesen használják őket.

Előzmény: st_patrick (1141)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1144

Az Sz-300-nak csak a laktanyái lennének Mezőfalván és Kunmadarason, készültségi szolgálatot onnan is elláthatnának, mindkét helyen van TÁS. A holtterek kiküszöbölhetőek lennének mert ha mondjuk egy tűzszakasznyi Favorit feltelepül a Mátrába vagy a Bükkbe az Alföldről vagy mondjuk a Mecsekbe vagy a Bakonyba a Dunántúlról, akkor másképpen néz ki a leányzó fekvése. A fedezőszögeket meg mindjárt visszakeresem:-)

Hát...az árakról nem akarok hülyeséget írni de a görögök Ciprusra például azért fizettek egy kalap pénzt mert ebben benne volt az orosz kezelőszemélyzet illetménye is.... Indiáról és Kínáról nincs infóm, de ezek korábbi változatok voltak, nem Favorit. Hogy Dél-Koreának mit ajánlottak nemtom. A Favorit 5-200km hatótávot tud papíron. Ebből nem tudom mennyi kellene a teljes légtér védelméhez, Te vagy a szakember:-)

Előzmény: Volt tüzér (1121)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1143
A Hawk rendszerben van de a rakéta utolsó változataival a ballisztikus rakéta fejét lehet lelövöldözni. Az ami tengerészgyalogság használja asszem.
Előzmény: Volt tüzér (1120)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1142
A felső képen a konténerek eleje gyanús... Ezekre a dudorokra mintha emlékeznék, ahogy a rakéta ott figyel a konténerben:-)
Előzmény: iM (1124)
st_patrick Creative Commons License 2005.04.11 0 0 1141
Bocs de olyasmit írtál hogy a PAC-3-on 8 konténer van, a képen viszont csak négyet látok. Ez inkább egy M901 indítóállványnak tűnik.
Előzmény: Hpasp (1129)
mezenguz Creative Commons License 2005.04.09 0 0 1140
Sziasztok!

Hpasp!

Arról a "vasököl"ről tudok(a miskei úti laktanya), az öcsém, s az egyik sógorjelöltem is ott volt sorállományú, nagyon "pozitív" élményeik voltak, az egyik legjobb barátom meg a foktői útiban volt(KUB), indítóállványt vezetni képezték ki, ő mesélte, hogy sokszor gyakorolták a kitelepülést a repülőtérre, az ún."nyúldombra".
Előzmény: Hpasp (1134)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1139

Valamikor felraktam egy rajzot a P-12/18 sugárkarakterisztikájáról. Ezt úgy képzeld el, hogy a lokátornak van egy halom YAGI antennája, ami ugye mindegyik csinál valamit. Ezek úgy vannak összerakva, hogy az eredő kialakítja az ábrán látható, mintegy 2 - 3 fok irányélességű "késnyalábot" A fent maradó rész a holt kúp.

A közepes komplexum megsemmisítési zónája is fent volt már valahol, ott is látható középen az az üres rész, ahol a komplexum halott.

Természetesen egy egészségesen kivitelezett tűzrendszernél a komplexumokat úgy telepítették (Budapest körül úgy is volt) hogy eleve a közepes komplexumok zónája jócskán összeért, és még ott voltak a kicsik is. Ez meg a harmadik rajz, de ez csak skicc.

Előzmény: Eburafako1974 (1135)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1138
Én meg a valamikori Dunaföldvári Volhov, majd az utódjaként létrehozott - vagy átfegyverzett, vagy a fene tudja, micsoda - Mezőfalvi Nyeva komplexumot "tudom elképzelni" oda. Annak a Nyeva komplekszumnak nem is volt állandó tüzelőállása. Balhé esetén azonnal települt volna le Bölcske alá egy valamikori tartalék repülőtér területére. Egyszer voltam ott tüzelőállást kitűzni. Ideális rakéta tüzelőállás volt. Fedezőszög egy szem sem volt.
Előzmény: Hpasp (1134)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1137
Az állványon a jó öreg HAWK rakétát láttad. De amit én láttam, ott csak két rakéta volt fent a háromból.
Előzmény: Eburafako1974 (1136)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1136
Állványon is voltak rakéták, 2/állvány. Nem hasonlított semmi oroszhoz sem. Én szerintem akkora lehetett mint egy nyeva, de zömökebb volt.
Előzmény: iM (1128)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1135
Szia Volt Tüzér!

Tudnál valamiféle ábrát készíteni a holt-kúpról? Nagyon érdekelne... persze gondolom az osztályok úgy voltak telepítve, hogy egymás kúpjat lefedjék, ezáltal kizárva a "vakfoltokat", de azért érdekelne...
Hpasp Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1134

mert pl. Kalocsán volt lv.rak.(KUB), ami valószínűleg azért került rendszeresítésre pont ott, mert közel volt Paks, s úgymond a lv. megerősítése volt, legalábbis gondolom maga az alakulat...

 

Nem.

Azért volt Kalocsán, mivel a 7. Kiskunfélegyházai Gépesített Lövészhadosztály 'vasökle' a 35. Páncélos ezred is ott állomásozott.

 

Paks védelmét inkább a Kalocsai ruszki Nyevákkal képzelném.

Előzmény: mezenguz (1103)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1133

mondjuk egy keletről belépő támadó kötelékre mikor tudna a mai légvédelmünk reagálni..?

 

Azért egy teljesen váratlanul érkező kötelékre semmilyen légvédelem sem tudott a történelemben reagálni...

... lásd Cessna a Vörös téren...

... Szír emigráns MiG-23M keresztül egész Izrael fölött. (pedig ott azért komolyabban veszik a harckészültséget :)

Előzmény: mezenguz (1108)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1132
Az én véleményem ezekről a dolgokról az, hogy ha az ellenség az ilyen légvédelmi eszközöktől akar valamit, akkor bizony közel kell jönni hozzá.
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1131
Valóban van holt kúp. De nemcsak a lokátornál, hanem valamennyi rádiólokációs eszköznél megvan. Durván 75 fokos kúpon belül az egész semmit nem ér, ott még "üres fenyegetésnek" sem fogható fel. A 75 fok technika függő.
Előzmény: Eburafako1974 (1125)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1130
Na erre gondoltam én is. Én csak a kerék méretéhez saccoltam az indítókonténert. és annak alapján becsültem a hatótávolságot 10 - 15 kilométerre. Hát olyan egetverően sokat nem tévedtem. Ez a mi hajdani Sztrela-10-ünknek felelt meg, csak nincs alatta lánctalp.
Előzmény: iM (1124)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1129

Patriot-PAC3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hatómagasság: 15km

hatótávolság: 20km

 

Alapvetően az Iraqi scud fiaskó miatt fejlesztették ki, SCUD és társai ellen.

Az osztály vegyesen használja a PAC2 válltozattal.

Előzmény: Hpasp (1127)
iM Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1128
A kívánságod már teljesült is :-)))

im
Előzmény: Hpasp (1127)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1127

Szóval a TV2 mutatott is egy két képet a szivarokról. Tudja valaki mifélék voltak ezek?

Rakjatok már fel egy képet róluk...

Előzmény: Eburafako1974 (1123)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1126

volt ott még valami utánfutóra telepített konténerekből indított eszköz is. Patrotnak kicsinek tűnt és mintha 8 konténer lett volna az utánfutón. nem tudod mi lehet ez?

 

Sajna nem láttam, de ha patriot szerű a cucc, csak 8 rakéta van a 4 helyett, akkor az a Patriot-PAC3 lessz.

 

vagy én néztem rosszul és az olasz mégis rendszeresített Patriotot?

 

Pont úgy mint mi...

 

 

 

Előzmény: st_patrick (1115)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1125
Még egy kérdés:

A SZDPK-m, aki beismerte hogy fingja nincs a technikához (NYEVA, P-18 lokátor) mondta, hogy a lokátornak van egy ún. "holt kúp"-ja függőlegesen, ami nyilván is való. Ez mekkora volt? Őt hiába kérdeztem, bevallása szerint a tiszti főiskolát csak a szolgálati lakásért csinálta végig...
iM Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1124
A TV közvetítéseket nem láttam, de egy időben sokat ténferegtem az interneten az olasz haderő körül, így nagyjából tudom, milyük van. A HAWK-ról most nem írok, az ASPIDE a fontos.

Az ASPIDE őse az amerikai Sparrow levegő-levegő rakéta, amelyet az olaszok licenszben gyártottak és kialakították föld-levegő változatát. A svájci Oerlikon cég Skyguard tűzvezető rendszerével használják, különböző fejlettségű változatai vannak. Létezik hajó-levegő modifikációja is, az olasz hadihajók szinte mindegyikén megtalálható.

A tippem az, hogy ennek a rakétának valamelyik változatát vonultatták fel most.







im
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1123
Sziasztok!

Lehet, hogy a kérdésem kicsit nem a topichoz passzoló, de a minap a hírdaóban láttam, hogy a Pápa temetése miatt légvédelmi rakétákat telepítettek Róma köré ( Kétlem, hogy eddig nem lett volna, na mindegy...) Szóval a TV2 mutatott is egy két képet a szivarokról. Tudja valaki mifélék voltak ezek?
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1122
Az én emlékeim szerint erre volt egy kidolgozott rendszer, ami - bár sose kellett kipróbálni - mégis működhetett volna. "Tűzmegnyitási parancs". Abban pontosan le volt szabályozva, hogy ki miért volt felelős.
Előzmény: Galahed_ (1118)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.08 0 0 1121

Valóban semmi realitása a dolognak. De ez a megoldás valóban szépnek tűnik, de mégsem annyira az. Nagyon jó az SZ-300, de egyik verziója sem képes kiküszöbölni a lokátorral bármilyen kapcsolatba kerülő légvédelmi eszközök (egyébként ez az infrával kapcsolatba került eszközökre is igaz.) komoly hiányosságát. Ott van az a fránya fedezőszög. Ha az eszköz útjában van valami hegy - bár olyan sok nincs nálunk, de csak akad - akkor mögötte a repülő kényelmesen el tud bújni. Másrészt, ha visszakeresel, akkor megtalálod a Vega megsemmisítési zónáját, én rajzoltam. Nos ugyanazt a rajzot elképzelheted kisebben az SZ-300-ra is. Vagyis ahogy nő a távolság a komplexumtól, úgy emelkedik az alsó hatómagasság is. Vagyis közelben le tudunk szedni mindent, de nagy távolságban el tud sunnyogni kis magasságon bármi.

Az eredeti P-14 jobb lenne, mint az Oborona, mert az egy csükkentett változat. Állítólag kifejezetten a Vegához csinálták. Az eredeti P-14 1600 kilométert tudott, az Oborona meg csak 1200-at. Egyébként ugyanaz vonatkozik rá, mint az aktív légvédelmi eszközökre, vagyis a távolságban egyenes arányban nő a be nem látható terület (mármint alulról).

Győr valóban elláthatná a nagy semmit. Ha itt lenne valódi "csapat", arra nem lenne elég Győr. Hiszen a csapat mennyisége feltételez bizonyos mennyiségű védelmi eszközt. Ez így, most elég, de csak azért, mert szinte nincs mit védeni.

Valóban igazad van a Mistrallal kapcsolatban. Ám helyette eddig is volt alkalmas minőségű és mennyiségű csapatlégvédelmi eszköz az országban. És én inkább visszanyúlnék a saját praxisomból az automatizált Iglához. Százszor többet ért, mint a "hazaáruló" De ha már keleten maradunk, akkor számtalan nagyszerű eszköz létezik a "nagy testvérnél" és olyan nagyon még keresgélni sem kellene.

A NATO szabványról meg csak annyit, hogy bármihez lehet bármit kapcsolni, ha a saját - ellenség felismerést megoldod. Az már csak egy kis elektronikai gond, hogy ezt valóban megcsináld. Gondolj bele. A szovjet eszközökhöz sem volt eleinte saját - ellenség felismerés. Csak később telepítették az NRZ - SZRO rendszert. És mégis működött. Ez most nem lehet probléma.

Egyébként ez most alkalmas összegből összehozható lenne, csak nem tudom, mekkora az alkalmas. Nem tudom, hány billió. Különösen, hogy mindent előlről kellene kezdeni, mert amit a régiek közül megtalálsz, az már csak arra alkalmas, hogy eltúrd onnan. Jó hosszú voltam, mi?

Előzmény: st_patrick (1117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!