Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Szerintetek lehet a huzat nagymértékű esésének az az oka (főleg ebben a hideg időben), hogy a kémény tetején a kéménybe behúzott cső fala és a kémény tégla között nincs betömve, ezáltal a kinti hideg levegő le tud áramlani a kéménybe, így nagymértékben letudja hűteni a kéménycső felső szakaszát, rontva ezzel a huzatot? 11 méter a kémény. Kémény, kazán ill. annak járatai kitakarítva, fars levegőt sehonnan nem kap és 2 éves, száradt fával fűtök. Másra nem tudok gondolni, ez azóta van, mióta hidegebbre fordult az idő, azelőtt nem győztem visszaszabályozni, most meg ...
Esbe VTC beépítésével kapcsolatban lenne kérdésem. Több képet is megnéztem , és leírást olvastam, de arra nem találok választ, hogy függőlegesen be lehet-e építeni. Értem ezalatt, hogy a kevert és hideg oldala lenne függőlegesen, a kazán felől jövő meleg pedig vízszintesen. Zavarja ez a működését? Én így tudnám a legegyszerűbben berakni a meglévő rendszerünkbe.
Igazad van ! Bocs! 60 fokos VTC van beépítve,25/60 as szivattyúval 1 es fokozaton,90 fok feletti.Pillangó teljesen nyitva,kb 20% os vegyes fa.Kémény 5,5méteren 14X14 es,+ 1.2 méter 200 as szigetelt toldás.A hőcserélő 8 járatában terelelő lemezek.Primer ablak kb 50mm re kitámasztva,szekunder kör nyílása kb 50% ra nyitva,a vízrostélyhoz nem ér a fa, mert egy ráccsal kb 10mm re meg van emelve a rakat.A hőcsrélőn csak barna por van, amit 1 mezei 200 ft os üvegmosóval simán tisztítok kb hetente.
Szia! Nekem 5 tagos Maximus van,1,5 évesen vettem fél ár alatt,mert a tulaj nem tudta 60 fok fölé fűteni a vizet benne,és szerinte sza..... a kazán.Miután a kb 8mm es kátrányt levakartam a hőcserélőjéről,beállítottam a rakodó ajtót,kapott 30 mm es samot lapot a tűztérbe,és szekunder levegő előmelegítőt,és pufit fűt,fojtva nincs,automata huzatszabályzó nincs,kb 2-2,5 óra 1 rakat égési ideje.Mondjuk 2,5 óra után is van benne parázs,szóval lehet 3 órát is kibirna,ujrapakolás nélkül.
És ez hogy jött ki? A kazánt nem érdekli milyen hőmérsékletű víz megy bele és honnan. Amilyen belemegy azt emeli x hőfokkal nyilván adott teljesítménynél és tömegáramnál. Nálam tök mindegy hány fokos a puffer alja a delta T 10 fok körül van akkor is ha 40 akkor is ha 75. 80-as alsónál már nem merem küldeni a kazánt így az előremenő nem megy fel 90-re csak nagy ritkán.
Ha 40 fokos a puffer alja akkor 63 fok körüli a visszatérő (65 fokos patron) és 72-75 az előremenő. Ha 70 fokos a puffer alja akkor 70 a visszatérő és 80 az előremenő stb. :)
Szerintem a VTC nem befolyásolja a tömegáramot. Amennyit zár az egyik irányból annyit nyit a másikból.
Valamelyik évben "sportot űztem" abból hogy a vaterás öntvénykazánoknál megkérdeztem miért adják el. Főleg sok repedt volt köztük. Kivétel nélkül melléképületben lévő szétfagyott kazánok voltak, illetve ami nem az meg a kéményhuzat miatti kátrányosodást produkálta.
Sok volt köztük a török (Demrad) és mivel nekem is ez van érdekelt hogy mi okozta ezt a sok repedést.
Végső konklúzióm az volt, hogy olcsó kazánt vettek a sufniba, de nem a kazán volt a hibás.
Mindegy a tömeg áramlás, ha jól ég a tűz az 55° patronnál nem mehet lejjebb a kazán hőmérséklete 55 alá. Mert ez a szerepe (de azért ehhez tűz kell). Elméletben (mert nem használtam 55-öst) legalább 65°-nak kéne lenni az előremenőnek ha a puffer felől még hideg jön. Ha mégis lejjeb megy patron csere.
El tud repedni az öntöttvas kazán. Lehet látni hirdetésekben, hogy szivárog vagy repedt a hátsó tag. Ez szerintem attól szokott előfordulni, hogy nem használnak kazánvédőt. A forró kazánba benyomatják a hideg vizet. Szintén képeken látni, hogy az ajtó feletti takaró lemez tiszta dzsuva, korom. Ez meg gondolom a nem megfelelő kémény huzata miatt lehet. Ezek rendszerint 1-2 szezont használt kazánok. Kockázatmentesnek nem nevezném. Az új az garanciás ha volna valami baja. A használt nem. Bár egy nyomáspróbánál szerintem minden ki szokott derülni. Még talán annyi, hogy az olcsóbb kazánokon az össze fogatáshoz használt fülek lehetnek gyengék. A komolyabb daraboknál elég emberes füleket öntenek.
Köszönet a válaszokért, tanulságosak. Csak összefoglalásképpen: a drágábbik tuti (Solida...) de jó a Maximus is. Sőt jó lehet egy drágább használtan.
Tudom, hogy egy öntvénykazán jobban bírja, mint egy lemez. Ha az öntvénykazán nem lyukad ki, mert nem vékonyodnak el a lemezei, akkor mitől mehet tönkre? Mire kell figyelni használt öntvény vásárlásakor? Ezek szerint kockázatmentes?
Sziasztok.Nekem olyan gondom van, hogy a felső ajtó ahol a füstjáratot ki szoktam kormolion elvált a kazántól. Vagyis az ajtónak a kerete.Mivel tudnám ezt visszaragasztani esetleg szigetelni? Elvileg innen nem tud levegőt kapni tehát nem forr fel a víz de nem hiszem hogy szerencsés ha ott hézagos.Köszönöm