Köszönöm a bizalmat, hogy hozzám intézted kérdésed. Bár én sem vagyok mindentudó szakértő, de kiegészítem a Kolléga által írt teljesen jó választ.
A Budai-hg.-ben azért telepítettek feketefenyőt, mert azokon a kopárokon összefüggő fás növényzet más fafajból nem élt volna meg - esetleg a molyhos tölgy, de az lassú növekedésű és csak a viszonylag jobb foltokban, mélyedésekben növekszik kielégítően. Szóval a feketefenyő jobb nöovekedése is mellette szólt.
Arról se feledkezzünk meg, hogy Trianon folytán fenyveseink nagy részét is elveszítettük, így a 20-as, 30-as években e "sokk" hatására is sok helyütt a fenyőket részesítették előnyben. Ezek a telepített fenyvesek pedig kb. 2000-től mostanában érik el életkoruk felső határát, szóval ezek felújítása őshonos erdőkkel is az erdészetek egyik feladata mostanában.
A fenyők is hullatják lombjaikat, csak folyamatosan és jóval kisebb mértékben, mint többi lombos fa. Ezért jóval kevesebb humusz képződik alattuk, mely a talaj kémhatását befolyásolja, savanyítja. Emellett hazai klímaviszonyaink között elég sok rovar- (mindenféle hajtásgörbítők, szúk stb.) és gombakárosítója van, ami miatt egy letermelt fenyves helyén mindenképpen őshonos erdőt kell létrehozni, különben ezek a károsítók nagyon elszaporodnának.
Bár több, mint egy évtizede nyomták a kezembe az erdésztechnikusi bizonyítványt, és azóta gyakorlatilag csak kívülről figyelem a dolgokat, és szorgalmasan felejtek, de röviden: az egyes fenyvesek talajjavító, illetve talajrontó hatása függ a fafajtól, és a talajtól is. Általában a rossz minőségű, erdősületlen talajokon a pionír jellegű fajok (erdei, fekete) javítani tudják a talajt, előkészítve az értékesebb állománynak, de egy jó minőségű talajt szépen el tudnak savanyítani.
Nos ez nagyon érdekes tanmese! Nagyon kiváncsivá tettél, hogy neked mi belőle a tanulság? Ha gondolod priviben folyt, mert már így is a trollkodásomról híresültem el, nem kellene tovább offolni. :D
Úgy látszik mostanában kicsit megérintett az erdészet, megint ilyen témába vágó kérdéssel jönnék - bár ha valaki tudna mondani erdészeti tankönyv címet, akkor lehet, hogy mindannyian jobban járnánk :D
Szóval a DDK filmben a fenyvesek talajrontó hatásáról van szó és manapság is ezzel a címszóval kezdték el kivágni a telepített fenyveseket most meg a helyi újságban olvasok egy ezeréves cikket, amiben arról írnak, hogy a Budai-hgben pont azért telepítettek fekete fenyőket, hogy javítsák a sziklás talajt? :O
Titkon Ssiminek céloznám a fenti kérdést és meg is hálálnám virtuálisan (a minap találtam egy másik fórumon :)):
Olvassa? Nagyon helyes, hogy olvassa! Legalább láthatja, mi fogalmazódik meg többünkben.
Ami az ötletelést illeti - az ötletelésnek köszönhető, hogy megszületett az új honlap, ami nagyságrendeket javított az arculaton és az információáramláson - hogy csak a legszembetűnőbb példát hozzam fel.
Ami meg az oroszlánokat illeti - sokszor tapasztaltam már; főképp magyarok által "lakott" munkahelyeken, hogyha az illetőhöz, illetőkhöz nem úgy szóltak hozzá, nem azt kapták, amit gondoltak, hogy kapniuk kellene, nem az történt, amit ők akartak, stb stb, akkor képesek voltak úgy megkötni magukat, hogy a végén már a munkahely látta a kárát.
A személyes érzelmek nem hivatalba valók. A sértettségeket sosem szabad odáig kiélni, hogy a végén azt az ágat is szépen elnyisszantjuk, amin mi magunk is ülünk.
Ebben a felfogásban bizony már nagyon komoly generációs ellentétek lehetnek, sőt vannak is. Az öregek talán segíthetnének abban, hogy bölcsességüknél fogva elnézőbbek és nyitottságot megőrizve az új áramlatokat ötvözik a sokéves tapasztalatukkal. A fiatalok meg lehetnének tisztelettudóbbak és kevésbé okoskák, tudom, de a mai világban sajnos a korábbi problémamegoldási sémák nem érvényesülnek. A fiatalok meg pont ebbe az új rendszerbe beleszületve jobban tudnak alkalmazkodni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség az előző generációban összegyűlt információkra.
"KVTE veled ellentétben nem nyugdíjas, hanem még futja a köröket, amiken te talán már túl vagy - munkába jár, családi életet él és még mellette próbálja meg tolni azt a szekeret, aminek a bakján jelenleg rengetegen ülnek és mindannyian a féket markolásszák, nehogy bármi is előre haladjon, nehogy fel kelljen ébredni az évtizedes álomból..."
Válaszolhatnám ezt is:
Én is élek családi életet:-)
Én is ismerem a hivatkozott személyt.
Azt is tudom, hogy olvassa a topicot.
Nem ezért írom az alábbiakat:-))
Nem ülnek rengetegen a bakon, és nem a féket markolásszák.
És én is futom a köröket.
Nem nyilvánosan, de ez mentalitás kérdése is.
Sajnos, nem tudom a megoldást, és az elmúlt évekkel ellentétben anyagi lehetőségeim is korlátozottak.
Igaz, amikor volt bőven pénzem, akkor időm nem volt.
Most egészségem nincs:-)
És pénzem se sok.
Azt nem hiszem, hogy azzal toljuk a szekeret, ha ötletelünk.
Most egy átmeneti korszak van, nem kéne a döglött oroszlánba rugdosni.
Megéltem már néhány korszakváltást, sajnos, mindig így volt.
Azért emeltem fel szavam, mert Zsolt még fiatal, és talán felfigyel arra, hogy más vélemény is van.
Egyébént mindenki úgy éli az életét, ahogy jónak látja.
Nekem is kiverte a biztosítékot az alábbi beírásrészlet:
"Felvetettem Vencelnek, hgy miért nem nézünk körül a fórumokon, hogy ki hol tapasztalt még változtatást (több szem többet lát alapon). Vencel a kezdeti ellenkezése ellenére rám hagyta a dolgot :-) Nekem se lenne sok időm a dologra, de annyi még igen, hogy elindítsam."
De nekem nem azért, amiért neked, hanem mert ebből zanzásítva lejött, hogy hol van a hiba. Valakinek van egy konstruktív ötlete, beviszi a vezetőhöz, az meg a változtatásra képtelenül már csípőből nemet mond. Ahelyett, hogy leült volna, végiggondolta volna és utána, ha jónak találta volna, segített volna az indulásban. De nem, itt már csípőből jön a tagadás.
Kb ennyi most az MTSZ, a halról meg tudjuk, honnan eregeti az illatát.
KVTE veled ellentétben nem nyugdíjas, hanem még futja a köröket, amiken te talán már túl vagy - munkába jár, családi életet él és még mellette próbálja meg tolni azt a szekeret, aminek a bakján jelenleg rengetegen ülnek és mindannyian a féket markolásszák, nehogy bármi is előre haladjon, nehogy fel kelljen ébredni az évtizedes álomból
Még örüljünk neki, hogy eddig nem dobta be a törölközőt. Kisgyerekes emberként én pl még ennyit se tennék senki másért, csak a családomért!
Ezek a bedolgozások nem kötelező jellegűek, egy szóval sem mondta, hogy ezt KELL csinálni. Hanem, ha valaki tud és akar, akkor csinálhatja. Erről szól az önkéntesség!
Aki meg elkötelezett, az meg csinálni is fogja. Zokszó nélkül. Nem mártírságként megélve.
Kb ez is az OKT és a magyarországi túrázás gyökere az önkéntesség.
Ezért is fájt az, amikor pont az önkénteseket zárták ki.
Na de mindegy, ezt a csontot már lerágtuk néhányszor.
Szerintem nagyon hasznos, kvte is valami ilyesmit (is) kért. Ha nincs is konkrétan újra felmérve, azért azt nyilvánészreveszed GPS nélkül is, ha nagyobb eltérés mutatkozik a tuhu, a füzet és a jelzett útvonal között.
Persze ha a csapolt söröket is felméred, közben, az az igazi. :-)
Gyakorlatilag folyamatosan nyitva van, a kocsmáros barátságos, kedveli a turistákat.
Van csapolt KOZEL.
Biztos pont.
A kocsmától kb. 600 méter a vasútállomás.
Ezt kovetően jobbos kanyar, majd átkelünk a 86-os úton, és balra fordulunk egy alhagyatottnak látszó szálláshely mellett elhaladunk, majd ismét jobbra.
Hamarosan véget ér az aszfaltos szakasz, de jö helyette a BETON.
Nem ártana frissíteni a TUHU adatbázisát.
Az alábbi szakaszról van szó:
Addig, ameddig a KÉK sáv jel van a kép alján, végig BETON.
Jel ritkán, jobbra a régi oszlopokon.
A betonút végén, jobbra egy házikó, bekerített területen (VÍZMŰ).
A balos kanyar NINCS jelezve!!!
Kicsit később, jobbra egy kis fán van jelzés, balra árok szerűség, az lenne a patak?
Az út jó minőségű, fák nem nagyon vannak, jel sincs.
Ahol az út fordul, felveszi a déli irányt, ott van egy HÍD.
Nem ártana ezt feltüntetni a TUHU térképén.
A hídon jól jelezve van a kanyar, visszafelé is.
Igaz, aki Molnaszecsőd felől érkezik, az már látja a települést, nem nagyon tud eltévedni.
Azt követően, hogy felvettük a déli irányt, már csak kutyagolni kell.
Sokat.
Van erdős szakasz is, meglehetősen rossz állapotban.
Az út tűrhető, néha sóder, néha földút, Molnaszecsőd előtt a bunker környékén aszfalt is van.
A végén a "mi utunk" beletorkollik a 8-as útba, a folytatása a Döröske felé menő országút.
Balra buszmegálló.
Én eddig mentem, mivel kicsit kijöttem a formából, és el is kavartam, úgy döntöttem, hogy ENNYI.
Bélyegzés majd ha folytatom.
Mivel már nincs regisztráció jegy vettem 250 pénzért egy buszjegyet.
Ennyivel is támogattam a közlekedést.
A következő busz már necces lett volna, így is 20:30 volt, mire hazaértem.
Persze, lehetne ezt "Lécci-lécci, csináljátok meg, köszipuszi" sttílusban is kérni, de nem biztos, hogy az eredményességet nagyfokban javítaná, sőt :)
Nem erről van szó.
Ami a biztosítékot nálam kiütötte:
"Felvetettem Vencelnek, hgy miért nem nézünk körül a fórumokon, hogy ki hol tapasztalt még változtatást (több szem többet lát alapon). Vencel a kezdeti ellenkezése ellenére rám hagyta a dolgot :-) Nekem se lenne sok időm a dologra, de annyi még igen, hogy elindítsam."
Remélem, érzed a különbséget.
Amikor a fényképeket gyűjtögette, akkor "alkotott", ehez kért segítséget.
Örülök, hogy kapott, sajnos én ebben nem tudtam segíteni, hisz nincs digitális gépem.
A hagyományossal meg ritkán "dokumentálok", az csak azért van nálam, ha valami különlegeset látok, azt megörökíthessem.
Pecsét helyett eleddig nem kellett használnom.
Visszatérve a "kéréshez".
Akkor "kért", most "beszólt".
Legalábbis az én olvasatomban.
Amit a TUHU-ról írtál, az nem dobott fel, de erről majd máskor.
Volt már példa hasonló feladatkiosztásra, például nem is olyan rég a bélyegzőhelyek felmérésével kapcsolatban (nyitvatartások, fotók, alternatív helyek, elérhetőségek), amin szerintem a közösség igencsak kitett magáért, és rövid idő alatt elvégezte a "munkát", és ezt kvte többször meg is köszönte.
Persze, lehetne ezt "Lécci-lécci, csináljátok meg, köszipuszi" sttílusban is kérni, de nem biztos, hogy az eredményességet nagyfokban javítaná, sőt :)
A TUHU-nak van gazdája, a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület. A gc-s társadalom egy külön vadhajtása ez a térkép, amikor még nem voltak megfelelő részletességű térképek a gps-hez hazánk útjairól, pár hozzáértő, és lelkes ember elhatározta, hogy akkor csinálni kell. Azóta a résztvevők száma bővült, most már százas nagyságrendben vannak a rajzolók, ezresben pedig a felmérők (persze, van metszete is a két halmaznak). A működése röviden így vázolható: én mászkálok az erdőben a gps-szel a vállamon, meglátok egy utat, ami nincs rajt a térképen, végigjárom, otthon ellátom megjegyzésekkel, feltöltöm a tuhura, Hev pedig berajzolja. Persze, nem csak én járok, és nem csak Hev rajzol.
Különben érdekes, hogy az elmúlt években a gc-s egyesület is nagyfokú válságon ment keresztül, ott sem igazán látszódott a jövőkép, mostanában a viták viszont a tuhu sorsával kapcsolatban szoktak fellángolni.
A füzetnek az egészhez annyi köze van, hogy a nyári népvándorlásra kifogy a régi verzió, és jó lenne az újat már aktualizált adatokkal nyomtatni.
Fenn van a szövetség honlapján az alapszabálytervezet, rtf formátumban. Nem merem linkelni, hátha Remélemilyennicknincs megdorgál :) http://termeszetbarat.hu/cikk/alapszabaly_tervezet A csatolt dokumentumok közül elérhető.
No igen, ezt már nem is akartam szóbahozni. Kicsit mintha keverednének az OKT és a zarándokutak elképzelése. Utóbbiak nagy része (pl. Mária-út, Szt. Márton-út) tényleg nemzetközi, és jól is van ez így.
És igaz, hogy az OKT az európai turistaút-hálózat része, sőt, sok helyütt együtt halad a zarándokutakkal is (hogy a megboldogult Eisenach-Bp túráról ne is beszéljünk), de szerintem az OKT kifejezetten magyar(országi) és szerintem az is kellene hogy maradjon!
Éppen ezért szerintem inkább abba az irányba kellene fejleszteni, hogy pl. elismerjék hungarikumnak, ez szerintem marketing szempontból sem lenne jelentéktelen.
Arról tud vki vmit, hogy elkészült-e "a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztési koncepció"? Január közepe volt a határidő. Szívesen belenéznék, ha valakinek megvan és elküldi a címemre, megköszönöm.
Én nem látok semmi gázosat a "feladatkiosztásban". Egyáltalán nem baj, sőt, ha valamilyen szinten koordinálva vannak a dolgok, nem végzi el ugyanazt a munkát öt ember, míg másik négy feladat megoldatlan marad, mert nincs rá jelentkező, mert meg sincsen fogalmazva, mit kellene csinálni.