Kedves fórumozók! Segítségeteket szeretném kérni. Barátnőmmel tervezzük hogy Franciaországba megyünk dolgozni és ha minden jól megy le is telepedünk. Csak éppenséggel nem is igazán tudjuk ,hogyan fogjunk neki ennek az egésznek, milyen papírokat kell beszereznünk a kintléthez ( úgy tudom munkavállalási engedély már nem kell ).
Mennyi pénzzel és milyen közlekedési eszközzel érdemes útnak indulnunk? Esetleg ha valaki tudna két 30-as lánynak munkát ajánlani , bármilyen jellegű munka érdekel bennünket ,ahová elegendő a minimális francia nyelvtudás, vagy ahol elfogadják az angolt.
Próbálok neked írni, hogy érthető legyen mi a probléma. Lakás és szobáztatás (ágy vagy szoba bérbeadás szempontjából) több féle ember van:
1. Akinél hely, család vagy egyéb okból ez fel se merül (pl kisgyerekes családba egy vadidegen befogadni elég bátor), ráadásul, ha volt is ilyen halma, akkor a rendszeresen jelentkező egyetemista lányok valamivel jobb helyzetben vannak mint te
2. Akinél fel merülhet, de üzletszerűen nem ezzel foglalkozik, ez szoba jöhetne neked, de sajnos, pont a fent említett egyetemista lányok megintcsak jó eséllyel lenyúlták már. Egyetlen reményed, ha hosszútávra nem adná ki, de alkalmilag igen, mert mondjuk kell a pénz
3. Profi szobáztató/co-location: hát ez tuti nem olyat keres, aki 2-3 havonta jön, mert neki az kell, hogy minden hónapban szét legyen dobva a rezsi+lakbér. Esetleg, ha most épp nincs valaki akkor, de sok helyen a colocationnál is be kell mutatni (jóváhagyatni) a főbérlőnek az új tagot. Esetleg lehet szerencséd, kb mindig máshol ürülhet hely - csak hogy ezen fórumon lehet nincsenek elegen
4. Alkalmi szobáztató: aki főleg a nyári szezonban adja ki a gyerek szobáját, na itt lehet reményed, csak megint ott a kérdés, hogy hány ilyen van ezen a fórumon
5. Keresel egy kempinet Párizs mellett és elég olcsón meg lehet úszni
Nyàron lesz 4 éve, hogy itt élunk, ahogy lattam elég kozel hozzàtok:)
van egy fiam aki hatodikba jàr, neki nincs akcentusa:)))))
ha Lyonban jàrok osszefuthatnànk
Ha màr regisztràlva vagy az jo, talàn ok tudnak ajànlani neked valo iskolàt.Sok fugg a tanàcsadod informàcioitol, van akinek fogalma sincs az iskolàkrol, és a kedvességrol..
Itt nagyon sokan csinàlnak ugnevezett alternance-ot, amivel dolgozhatsz es mellette tanulsz is, utàna konnyebben alkalmaznak.
Sajnos tapasztalatbol mondom meghalljàk az akcentusodat és a CV-d a kukàban landol.
Majorannàt lehet itt kapni, a fûszereknél, marjolaine a neve. A porcukrot sucre glacé néven keresd. Amit sucre en poudre néven àrulnak, az inkàbb finomabb kristàlycukornak felel meg.
Igen! Jol ismerem az itteni korulmènyeket! Mert a nevelo apum Francia! A nyelv megyeget nekem is de nem vagyok vele megelègedve! Munkaugyibe màr regisztràlva vagyok! Remèlem mihamarabb talàlok valami munkàt! A kereskedelemben szeretnèk elhelyezkedni! te hàny ève vagy kinnt?
Ide lettünk kiküldetve (bocs a nagyon magyaros szóért). :-)
De hidd el, hogy jobban élünk itt, mint Mo-on...
Lizike, nekünk sincs még Carte Vital-unk!!! Sőt, egyszerűen a két állam nem tud düllőre jutni, hogy mi is kellene, a magyarok mindenképpen kérik, hogy legyen itteni lakcímünk!!! ami ugye itt nincs így hanem EDF számla, de az nekik meg nem elég... Szóval itt állunk 7 hónapja, gyerekkel, és reménykedünk, hogy senki nem lesz beteg, mert nagyon drága így (már egyszer voltunk dokinál), de nem mi vagyunk a hibásak, hogy nem halad a dolog. Szóval kissé kiábrándító...
Én is keresgéltem már ilyen sütős-főzős dolgokat, pl a tanárom mondta, hogy majorannát nem fogok itt találni, én még porcukrot sem láttam (persze, tudnék gyártani, ha lenne mondjuk kávéőrlőm), pudingport szüleim hoztak ki, túrót is szoktak, azt a repcsin feladandó poggyászban, hogy otthon lefagyasztják, és mire ideérnek még nem olvad ki teljesen, de akkor azt meg kell enni már. Szóval nem hosszúéletű dolog.
Tudtok esetleg erról valamit, hogy miért nem tudok online az Eiffel toronyba jegyet foglalni március közepére hétköznapra? Esetleg van valami, hogy le lesz valamiért zárva, vagy elképzelésem sincs? Nincs főszezon, szóval azt kizártnak tartanám, hogy minden időpontra elfogyott a jegy, még este 10:30-ra is.
Azt a 3szinű marcipánt én is láttam sok helyen, csak az volt a gond, hogy nem dekorálni kelett, hanem a süti tásztájába. De aztán csak megvettem és végül is sikerült ugy eldolgoznom, hogy nem látszódott semmi a sütés után.
Tavaly, amikor otthon voltam (és akkor hoztam ki a kocsimat meg a maradék cuccaimat) akkor hoztam 1-2 sütős cuccot (pl.2kg háztartási kekszet :)) mert imádom a keksztekercset, meg ilyeneket, és ez úgysem romlik olyan hamar) de őszintén, ilyen dolgokra, mint pudingpor, nem gondoltam, h kellene... de most majd én is írok 1listát magamnak, mindig, ami eszembe jut, aztán egyszer csak ide kerülnek.
Viszont ilyen dolgokat nem akarom, h postán küldjenek nekem (ha romlik, ha nem romlik) mert nem olyan égetően fontos azért a dolog (amúgy is folyamatos fogyókúra van ;) ) nekem már többször elkavarták postán a cuccaimat, meg általában amit mo-ról küldenek, legyen az egy sima levél akár, minimum 2hét mire ideér!v fordítva! tesóm, ha németből küld vmit, az még azon a héten itt van v fordítva! a magyar posta nagyon kíváncsi, szeret ücsörögni a leveleken és csomagokon, meg meg is szereti nézni, h mi van benne... egyszer előfordult már, h feltépve-kivéve a tartalmát-"visszazárva"-"kisérőlevéllel" kaptuk meg a levelet (tesóm véletlen elvitte magával németbe a kocsikulcsot) gondolta feladja postán, kb 1hónam mulva kaptuk meg úgy a levelet, h össze volt gyürve, fel volt tépve, nem volt benne semmi és azt ítrák, h ez már külföldről így érkezett... ja, valószinű! akkor azt gondoltuk, h tesóm hibája, mert csak simán feladta, de azóta is adtunk fel kisebb-nagyobb csomagokat ajálnva és az is sokára érkeztek meg és azok is meg voltak tépázva! mivel ezek a dolgok a magyar levelekkel történnek meg és akkor minden oké, ha én innen levelezek tesóméknak németbe v vissza, ezért a magyar postára gyanakszunk... ugyh türelmes vok és kivárom a sütis kellékeimet, míg vki nem jön v haza nem megyek!
A hamis marcipán recept viszont érdekel, átküldheted! Köszi
Mi Narbonne melett lakunk 1kis faluban, nincs olyan messze Toulouse (te írtad, h ott laktok, ugye?!) de ez ugye relativ (nem kell repcsi, de azért biciklivel sem indulnék neki a távnak-kb.150km)
Amugy tudsz vmit arrol a francia-magyar egyesületről toulousban? találtam egyszer neten, de ahogy láttam 2010eleje óta nem nagyon történt semmi az oldalon...
Azt is megkérdezhetem, hogy most miért mentetek a konzulátusra? Nem kíváncsiságból, csak az érdekelne, h mit lehet még CSAK ott elintézni!?
Turorudit otthon eszunk. A szuleim viszonylag surun jonnek kb 2-3 havonta illetve mi megyunk ha ok nem jonnek. Surun profitalunk abbol, hogy Beauvais a parizsi fapados repter 25 km-re van illetve Orly es CDG sincs messze (1 ora illetve 30 perc) ,de mivel legtobbszor csak kezipoggyasszal utaznak csak a szaraz szilard kajakat szoktak hozni.
Faisselle kaphato szinte minden elemiszeruzletben, legalabbis errefele (Picardie) illetve a Nizza kornyeken is tapasztaltam amikor meg arrafele laktunk.
Turogyartasig meg nem jutottam el az elmeleti (google nagytestver) szintnel tovabb. Pedig a szandek nalam is megvolt. Van itt az indexen egy Kulfoldon elo magyarok ide nevu forum, eleg sokan irogatnak oda hasonlo jellegu gondokkal, probalj szerencset hatha valakinek van valami hasznalhato otlete.
hozatni nem tudok :( nincs kilátásban látogatóm a közeljövőben... amugy ti hogy hozatjátok az élelmiszereket, mint pl.túró(rudi)? kocsival? netán repcsin???? mert arra kíváncsi lennék! nem veszik észre? v lehet hozni ilyeneket? ha nem is mostanában, de késöbb lehet, hogy lesz alkalom rá.
csinálni csinálnék magamnak, de tudomásom szerint (bár falun élünk) nem lehet kapni a környékben igazi tejet. a bolti "tej"-ből meg mindent lehet csinálni csak túrót nem!
ezt a faiselle-t hol lehet kapni kb? nagy bevásárlókban v piacon v vásárba.... ? azért rápróbálnék az ízére..
akkor is fogok enni túróscsuszát! <-mostmár ez lesz a szlogenem ;)
igen, szerintem is mindegy, hogy itt vagy ott ha nincs szabija, de ő mondta, hogy kérdezzem meg! de most már nem fogom őket felhívni, hiszek neked!(meg elegem is van már a telefonálgatálásokból...) ha ő nem hisz nekem, felhívhatja magának a konzulátust! :)
most nem jut eszembe minden, amit eddig kerestem, de azt tudom, hogy pudingport (sima főzős) nem találtam csak valami "flan" nevű bigyót (a dobozon lévő képről azt gondoltam, hogy ez talán puding lesz) de mégsem teljesen az, meg nem is ízlik nekem (meg van 1-2 sütireceptem, aminek a krémjébe pudingpor kell...) de kerestem már sima marcipánmasszát(pedig annyi mandula-alapú sütiük van!), meg nugátmasszát,mindenféle cuki tortadekót és fondant bevonatot is... zéró eredménnyel :(
most a többi nem jut tényleg az eszembe, de ha akarok vmit sütni, akkor sokszor van, hogy nincs hozzávaló...
arra is emléxem, hogy habfixálót meddig vadásztam! azóta direkt megfigyelés alatt tartom azt a polcot :) nem mindig van. nem roskadásig van a polc mindenféle sütikellékkel, épp az ellenkezője: inkább üresek és ha már tényleg csak 1-2 cucc van ott, akkor utántöltik!
te miket szoktál sütni? magyar v francia sütiket? én mindkettőt (persze a francia néha nem úgy néz ki, mint ahogy azt eltervezem... :) de azért ehető... )
Hat ezt azt hiszen nem lesz egyszeru, mert a turo mint olyan nem letezik errefele. (lehet, hogy csak en nem talakoztam vele 10 ev alatt) Szoval vagy gyartasz magadnak, vagy hozatsz otthonrol vagy pedig beered egy faisselle neven futo izevel amit jo sokaig kell lecsopogtetni, de izben hasonlo a turohoz szerintem.