Keresés

Részletes keresés

negyedikk Creative Commons License 2007.03.21 0 0 435
Ez a hozzászólásod igen szórakoztató, és valódi mély igazságokat kutat:-)))

"Az y mutációs változása nagyságrenddel nagyobb, mint at mtdns-é."

Erre speciel nekem van egy válaszom. A férfi kromoszóma (Y) nem más mint egy csökevényes X kromoszóma. Így aztán nem is tud olyan sokat, mint a női kromoszóma.
Előzmény: geo13 (414)
negyedikk Creative Commons License 2007.03.21 0 0 434
Kösz.
Előzmény: geo13 (413)
negyedikk Creative Commons License 2007.03.21 0 0 433
"Szerinted létezik nyelv beszéd nélkül?"
A kérdésed költői, de én nem is állítottam ilyesmit. Azt viszont mondom itt egyfolytában, hogy ha már külön szavunk van a beszédre, meg a nyelvre, akkor legyen is megkülönböztetve egymástól a két fogalom. Ha meg két külön fogalomról van szó, akkor azok keletkezhettek különböző időpontban. (Pl. a beszédet "örököltük", nyelvet meg létrehoztuk.)
Na, ha idáig egyetértünk, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy mikor is keletkezhetett a nyelv. És ebben azért elég fontos kérdés, hogy mi is az a nyelv, amiről azt már tudjuk, hogy nem egyszerüen beszéd. Most akkor ki az illetékes a nyelv fogalmának a megalkotásában szerinted?
Előzmény: Törölt nick (412)
turtur Creative Commons License 2007.03.21 0 0 432

Felteszem, a mükénéi kor alatt -1400- 1100 körül mozoghatsz.

 

A bütykös kerámia az újkőkortól (-6000) széleskörű használatban volt a KM-ben folyamatosan a rézkorban és a bronzkorban is egészen addig, amikor valamikor feltalálták a kerámiaedények fülét. Ugyanis ezt megelőzően ebbe kapaszkodhatott az, aki a hombárokat, edényeket meg akarta emelni. E bütykök spirálban felragasztott agyagtekercsek voltak.

 

Az általad említett területeken a bütyök régről ismert volt, és nem a kései mükénéiek elterjedéséről van szó.

 

A bütyök szinte időtlen, de te mit akarsz ezzel "primitivizálni"? Nem értem. Ha meg magadtól nem tudod a választ, miért gondolod, hogy neked éppen Európa őstörténetéről kellene társalogj?

Előzmény: lyesmith (428)
jamaica2 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 431
Először is nincs határozott véleményem a neandervölgyi és modern ember keveredésről, mivel mindannyian a molekuláris genetikusok kezében vagyunk a bizonyítékok tekintetében. Első polgár hozzászólásában felvetette egy gén a mikrocephalin esetében nagyobb mutációs távolság lehet a szub szaharai és az eurázsiai emberek között (ezt sem erősítették még meg). Erre próbáltam egy esetleges modellt felállítani. Másodszor, ha Y Ádám és a mitokondrionális Éva egyszerre élt volna a mai emberiség összes génjének változékonysága(mutációjai) visszakövetése egy időpontra divergálna nem csak a nemhez kötött öröklődésűeké, és mi kevésbé lennénk eltérőek.Természetesen Y Ádám előtt is az autoszomális gének mutálódtak.
Előzmény: geo13 (430)
geo13 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 430
Kedves jamaikai,
nehezen tudlak követni. Írod: "a nők tartották fen a heterogenitást a kis létszámú emberiségben."
Ismereteim szerint minden kromoszóma mutálódik, Te a fenti mondatoddal azt sugallod, hogy csak az X szexi kromóban volt mutáció. Aki ezt mondta neked, az bolond.
Aztám a karmel-hegyi interbreeding is aggályos. Ezt mire alapozod? Például a Bükkben is együtt élt a neander és a sapiens, tárgyaik cseréje régészetileg bizonyított.
És még számtalan más helyen is élhettek együtt, annak ellenére, hogy archeológiai adat nincs erre.
Előzmény: jamaica2 (424)
Első Polgár Creative Commons License 2007.03.20 0 0 429

A Pannon Puma mar akkor is duborgott.

 

De tenyleg, kik eltek akkor itt? Keltak?

Előzmény: lyesmith (428)
lyesmith Creative Commons License 2007.03.20 0 0 428
Nemrégiben olvastam hogy a mükénei kor végefelé a kárpát medencéből származó a mükéneinél primitívebb "bütykös kerámiák" jelentek meg mind Itáliában, mind a Balkánon és kis-ázsiában. Tud erről valaki valamit? 
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.20 0 0 427
A kislétszámot azért nem kell minimalizálni és mivel a kis populációkban (nagycsaládokban/falkákban) való életmód következtében ezek a csoportok földrajzilag igencsak elávolodtak egymástól, kapcsolatba sem igen léptek jósokáig. Nem vagyok annak hive, hogy olyan megfigyelésekből vonjanak le mélyenszántó következtetéseket, amelyeket senki sem ismer,  nemhogy teljes mértékben, hanem még a legtöbb részletében sem. Nem kellene a genetikusoknak minden felfedezett eltérésből, jellegből olyan következtetéseket levonni, amelyeket nem tudnak semmiféleképpen sem igazolni. Elhiszem, hogy ma csak a szenzációs felfedezéseknek van piaccuk, azokat lehet neves publikációkban elhelyezni, de azért a tudományt nem kellene a bulvárszintre lenyomni. Minden tudományágra érvényes marad, hogy az eredmény csak akkor elfogadható, ha az ellenőrizhető, bizonyitható, reprodukálható.  
Előzmény: jamaica2 (424)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.20 0 0 426
Nem a vese, a kopoltyúívek helyzete, amelyk állkapcsokká, gégévé és a középfül kenygéléve alakulnak. A kiválasztószervnél  az elő- és az ősvese kezdeménye megjelenik, de az utóvese fejlődik ki, mig az előbbiekből a húgyivarkészülék kivezető csatornái jönnek létre. 
Előzmény: Első Polgár (425)
Első Polgár Creative Commons License 2007.03.20 0 0 425
aszem a vese hasonlit az embrionalis fejlodes soran a kopoltyura
Előzmény: geo13 (421)
jamaica2 Creative Commons License 2007.03.17 0 0 424
Úgy tűnik az evolúció kétszer dolgozott volna egymás után, nem azonost, hanem hasonlót hozott volna létre. A procarioták kékalgákat, baktériumokat  és két endoszinbionta sejtszervecskét a mitokondriumot és a kloroplasztiszt magukba foglaló élőlényeket egyszer és a valódi sejtmagvas élőlények amelyek állnak az egysejtűekből, nővényekből, gombákból és az állatokból. A két csoport között a DNS szerkezetében van különbség.

De vissza a témára a Homo Sapiens Neanethalis és a Homo Sapiens Sapiens keveredéséről mint Európa betelepülésének egy érdekes kérdéséről a molekuláris genetikusok vizsgálatai hozhatnak információt még több neandervölgyi egyed csontjaiból kinyert DNS-sel.

 Leírtam egy hipotetikus modellt a az Y kromoszóma elterjedéséről a kis létszámúra csökkent sapiens sapiens-ek között, és magyaráztam a korai időkben a nők tartották fen a heterogenitást a kis létszámú emberiségben. Egyik a neandervölgyiekkel találkozott kislétszámú csoport korábban (karmel hegyen a korai sapiens sapiens és a neandervölgyi egymás mellett élt) keveredhetett és ez a csoport vihette a microcephalin gént később Y Ádám génjeivel Eurázsiába.

Előzmény: Első Polgár (418)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.16 0 0 423
Ui. a farok természetesen az emberre értendő, de hogy megvan a genetikai emlékezetben azt atavisztikus megjelenése bizonyítja!
Előzmény: Törölt nick (422)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.16 0 0 422
Senki sem tudna olyan ma élő vagy már kihalt fajhoz tartozó lényt mutatni, amely létrejöhetett volna úgy, hogy az őseinek/elődeinek "fonala" ne lehetne visszavezethető a legősibb élőlényekig ( egysejtüekig pl.)! Ha ez így van - s másképen nem lehet, hacsak el nem fogadjuk a teremtést - akkor az is nyilvánvaló, hogy a genomban is megmaradt ennek nyoma és az embrionális fejlődés során is végigmegyünk ezeken a fázisokon. De ebből kimaradnak azok, amelyekre később már nem lenne szükség, így a kopoltyúk is, s ahogy a faroktájék is igen hamar eltünik.  
Előzmény: geo13 (421)
geo13 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 421
Az emlősök kopoltyúja például nem igaz. Az a halaké. Az emlős embrió az adott helyzetben tüdőt kezd építeni, mert saját genomsorrendje erre készteti.
Előzmény: geo13 (420)
geo13 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 420

Az élőlények növekvő szervezeti összetettsége mindig egy korábbi állapot továbbfejlődéséből épül fel. Van egy stabil alap. Ez az alap megkerülhetetlen, és minden élő szervezet a korábban bevált és működőképes sorrendet utánozza addig, amíg a saját egyediségét nem kezdi kiépíteni.

Ezért igaz, hogy az adott fejlődési szinten álló egyed megismétli az összes törzsfejlődési elődjének adott szintig érvényes genetikai utasítássorozatát.

Röviden: van egy biológiai minta, amely bevált és egyeduralkodóvá vált. Minden élő szervezet ezt a mintát követi fejlődésének kezdeti állapotában.

A genom utasítássorozata évszázmilliók alatt állandósult.

Előzmény: nezz_körül (419)
nezz_körül Creative Commons License 2007.03.14 0 0 419

"Az egyedfejlődés megismétli a törzsfejlődést egy kicsit erős."(csak az elejét talán)
Lehet, hogy az embriósorozatos kisérletben történt hamisítás,
de ha kinyitjuk a szemünket,
sok mindenre rácsodálkozhatunk:
-például milyen érdekes véletlen(?), hogy a vérünk sós, és hasonló a tengervízhez, amiből esetleg származunk
-milyen érdekes véletlen, hogy az embrió fejlődése során hüllő és ebihalszerű alakzatokat vesz föl eleinte
-csak kérdezem(nem vagyok szakember), hogy mennyire hasonlít a különféle fajok embrióinak a kezdeti fejlődése(elég nagy mértékben, úgy tünik)

Köszönöm különben a korrekciót.
Előzmény: geo13 (388)
Első Polgár Creative Commons License 2007.03.14 0 0 418

A neten olvasott cikkek szerint a neandervölgyi (NV) keveredés valószínűségét minimalizálja az eddig kinyert NV DNS.

 

Egy 2006 novemberi eredmeny szerint viszont egy gen (talan microcephalin)  alleljei az eurazsiai populacioban es a szubszaharai populacioban ~900.000 ev tavolsagra vannak egymastol, tehat a microcephalin Adam 900.000 evvel ezelott elt :)

viszont mind az eurazsiai mind a szubszaharai populacio tagjai kb 40.000 evre van egymastol mas markerek alapjan, tehat ez a gen az eredeti afrikai alap populacion kivulrol kerult az eurazsiai populacioba, tehat valszeg a neandervolgyiektol kaptuk, es ha toluk kaptuk, akkor mast is kaphattunk toluk

Előzmény: jamaica2 (416)
Első Polgár Creative Commons License 2007.03.14 0 0 417
Ott lovik egymast halomra Szomaliaban:)))
Előzmény: negyedikk (403)
jamaica2 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 416
Abban az esetben, ha egy időben élt volna Éva és Ádám az autoszómális génjeink variabilitása kisebb kellene, hogy legyen. Minden kromoszómánk mutációs nyomai egy pontra kellene, hogy divergáljanak. Magyarán, a mai emberiségnek kevésbé kellene heterogénnek lennie. Példa, magyarázatként: 3 nagycsalád él 500 km-re háromszög csúcsában egymástól. Mindegyik csoport alacsony létszámú, akár 10x kisebbre csökkent a korábbi időkhöz képest. Az egyik csoportban mutációk ritkán bekövetkező pozitív hatásaként   nagyobb szociális és kognitív képességű génösszetétel kifejtődése indul meg. Ennek hatására a kis létszám miatt, ez gyorsan a már meglevő Y kromoszómát is tartalmazó genomú egyénhez kötődik. Ez az egyén esetleg vadászatban és más a továbbéléshez szükséges tevékenységben javította csoport továbbélését, sőt létszámban is gyarapul a csoport. A két másik csoportban, vadászbaleset, betegség stb. miatt csökken a férfiak száma. A csoportok között már korábban exogám házastárs kiválasztással egybekötött fatriális kapcsolat lehetett. Az Y kromoszóma a két másik csoportba is eljut. Az oda vissza fatriális kapcsolat és a Ádám Y kromoszómájának rövid időn belül túlnyomóvá válik, a többi Y kromoszóma kihal, csak leánygyermekeket hagy maga után. A szomszédok szomszédjain keresztül akár egy 500-1000 fős emberiségen belül szétterjed az Y kromoszóma mellett a nagyobb kognitív, szociális, képességeket nyújtó és a nők szempontjából vonzóbb

(Ádám és utódai a nők szempontjából vonzóbbak lehettek?) Adám társai csak leányutódokat hagytak maguk után, az ők Y kromoszómájuk elveszett. Kb 70000-50000 ezer évvel a genetikai Ádám előtt hasonló játszódhatott le a mitokondrionális DNS-sel kapcsolatban is. Nekem a Toba vulkán kitörés utáni klimatikus rosszabbodás jó jelölt ilyen populáció csökkentésre. Magyarán a genetikai Ádám és a genetikai Éva midkettőjük idejében a másik nem tartotta fen a variabilitást. Mondjuk ha a genetikai Ádám és a genetikai  Éva egymás közelében egy időben éltek volna az emberiség Tahititől Izlandig Ausztráliától Grönlandig esetleg a mai busmanokra hasonlítana.

Ádám szétterjedése az emberek közötti távolsági kereskedelmi társadalmi kapcsolatok fontosságát adja tapasztalatként, mint túlélő a létszám mélypontban a korábban is létező beszéd mellé a nyelv rendszert. Lehet a csoport irányítás mellett ez lehetett vonzó a nőknél a genetikai Ádámnál. Egyébként némelyik busman nyelv tartalmazza a legtöbb használt hangot a föld nyelvei közül 120 körül.

A neten olvasott cikkek szerint a neandervölgyi (NV) keveredés valószínűségét minimalizálja az eddig kinyert NV DNS. De ha történt is ilyesmi, a jégkorszak végén a kicsi populációkban, ha a hibridek nem tetszettek a hölgyeknek, valószínűleg eltűntek a kicsi populációkból.

Előzmény: negyedikk (402)
geo13 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 415
Megjegyzem, hogy mi is tanulással sajátítjuk el a nyelvet.
Az állatok a fogalmi gondolkodás terén képesek az érzelmek megértésére és kifejezésére.
Előzmény: Törölt nick (412)
geo13 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 414
Én még arra is képes vagyok gondolni, hogy a férfi és női egyedek két emberi alfajt képviselnek. Őrült gondolatnak látszik, de nem tudok kitalálni szelekciós előnyt a koponyformával kapcsolatban. Márpedig másodlagos nemi jelleg a női koponya meredekebb homloka. Ahogy a mtdns egy nő öröksége (talán épp ő a hss - sokkal jobban beszél - azt vélik, ott maradt a táborban, és mást sem csinált, mint álló nap locsogott), úgy az y is egy férfié.
Az y mutációs változása nagyságrenddel nagyobb, mint at mtdns-é.
Előzmény: negyedikk (403)
geo13 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 413
Rám hivatkozol, de én nem mondtam ilyent, hogy 15-20 szóval lehet jól kommunikálni. A fonéma alatt egy kiejtett hangot értettem. A magyar szűken is legalább 35 hangot használ, bővebben (pl. zárt-nyitott e, kettős magánhangzók, stb.) jóval többet.
A neander valszeg fejletlenebb beszélőszerveivel feltételezhetően ebben a 15-20 hangú rendszerben beszélt. Erre analógia az, hogy ma élő sapienseknél is létezik ilyen szűk hangterjedelem, és ezzel is mindent ki lehet fejezni.
Előzmény: negyedikk (400)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 412
Szerinted létezik nyelv beszéd nélkül? Valamilyen telepatikus micsoda? Dehát a beszéd és a többi kommunikációs lehetőség közti fő külömbség, hogy a beszéd fogalmakkal operál s nem hasonlóságokkal! Minden más kommunikáció pedig egy egy jelenséget jelez valamilyen módon. Ezért is rendszerint nem tudnak mit kzednbeni az elvont fogalmakkal. Arra csak egyezményes jelek lehetnek pl. a siketek jelbeszéde esetében, de az állati kommunikációban már nem igen megy a dolog. A mi és az állatok közti kommunikációban pedig a tanulás/tapsztalat alapján sajátitanak el az állatok verbális vagy más jeleket.
Előzmény: negyedikk (409)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 411
no ez olyan fából vaskarika, minthogy a növényekkel fogalkozzanak csak a botanikusok!
Előzmény: negyedikk (409)
negyedikk Creative Commons License 2007.03.13 0 0 410
Na igen. Ezt én is így gondolom, csak akkor soroljuk be az őseink közé az NV-t is. Ezt eddig egyetlen tudóstól sem olvastam. Vagy majd ezután???
Előzmény: Törölt nick (408)
negyedikk Creative Commons License 2007.03.13 0 0 409

"A "komoly" nyelvészek nem biológusok és fiziológusok, márpedig a beszéd egy fiziológiai folyamat. neurofiziológiai."

 

Egyfolytában erről beszélek. Valahogy meg kell különböztetni a beszédet a nyelvtől. A beszédről helyesen írtál, de a nyelv fogalmát azért határozzák már meg azok, akik foglalkoznak vele.

Előzmény: Törölt nick (405)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 408
Háát ha folyvást keveredtek, előbb utóbb a "tiszta" egyedek elfogynak (természetes elhalás utján) és már csak a hibridek maradnak fenn és örökitenek tovább!  
Előzmény: negyedikk (403)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 407
Abból az adatból, hogy valamit valahol megtalálnak, csak azt a következtetést lehet levonni, hogy az az egykori élőlény ott és akkor élt, de azt már nem, hogy máshol és máskor nem! Márpedig Kelet- és Dél-Afrika fosszilizálódási feltételei az elmúlt millió években rendkivül jók voltak a leletek fennmaradásához (hasonlóan pl. Mongólia, ÉK-Kina, Patagónia és Ny-Ausztrália területeihez), ezzel szemben a többi területen csak szerencsés véletlen folytán fosszilizálódott és maradt van pár lelet. Ezt is illene figyelembe venni a mélyenszántó elméletek kidolgozásánál!
Előzmény: negyedikk (402)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 406
Az egy Éva és 3-5  Ádám is egy marhaság és csak képletesen értendő! Egyetlen élőlényfaj sem származik egy-két egyedtől, hanem mindig számos többé/kevébé hasonlóan mutálódott egyed hozza létre, leválva az addigi típusról. Csak egy-egy faj areáljának beszülésekor történik meg, hogy az illető faj egyetlen populációból áll s az rendszerint el is csenevészik és eltünik idővel. Ez a fajok elöregedésének folyamata, tehát nem egy törzsből számtalan kis ág, hanem sok ágból végül egyetlen, ami elszárad.
Előzmény: negyedikk (404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!