Ha már ennyien válaszoltak... a fénymérő nem helyes válasz. Hisz az csak azt tudja megmondani, hogy egy adott blendéhez (és fénymennyiséghez és film/érzékelő érzékenységhez) mekkora záridő lehet az optimális. De a kérdés ugye az volt, hogy mekkora blendét válasszon és ahhoz mekkora záridőt, ami már messze túlmutat az "egyszerű" fénymérésen. Jójó, értem, hogy valszeg a fénymérőre gondolt, amikor a kérdést feltette :) Egybként az eltelt egy év alatt szerintem már megtalálta a megoldást :D
Mutatja/beállítja neked a blendét egy időhöz, vagy az időt egy blendeértékhez. Vagy van a gépedben beépített, vagy használsz külső fénymérőt, vagy saccolod.
Egyébként félreértetted a topik nevét, ez itt a fotós sulikról, tanfolyamokról szól, ami neked kell az a tanácsok kezdőknek, vagy valami hasonló néven van itt az indexen.
Lenne egy kerdesem.amire nem nagyon talalom a valaszt.Kezdő fotos vagyok,és van itt egy dolog,amit nem ertek.Nos az expozicios idővel teljesen tisztában vagyok,tudom,hogy a rövidebb idő felé haladva mindegyik fokozat az előzőhöz képest fele időtartalmú.Hogy a nagyobb szamok rövideb időket jelölnek.Tisztaban vagyok a rekeszertékekkel is,hogy a rekesznyilasoktol a kisebbik fele haladva minden rekesznél fele annyi fényt enged át az objektiv,mint az előzőnél.Ami nem tiszta,az az,hogy honnan tudom,hogy milyen rekeszertéket hasznaljak az adott pillanatban,és hogy ehhez milyen megvilagitasi időt.Most lehet hogy ez hülyen hangzik,de nekem ez nem tiszta.Tudtok valami tanacsot adni?honnan lehet ezt tudni?
Én tavaly kezdtem náluk, most májusban volt vége. Véleményem nagyon pozitív az egész társulatról. Az "alapok" elsajátításánál is rengeteg újat lehet tanulni náluk, és nem is csak száraz tudást kapsz a pénzedért, hanem inkább egy "fotósszemléletet", ez inkább amit ők taninítanak (pontosabban Török György fotógráfus). PErsze vannak meghívott előadók is, akkik több órát is taratanak, de ez minden évben változik, hogy kik azok. Nálunk Martin Szipál bácsi, és Szalontai Ábel volt akik rendkívül élvezetes, és hasznósitható előadásokat tartottak, értékelték a képeinket, stb. Hétköznap (kedden) vannak az elméleti órák, hétvégén pedig a gyakorlat, ami állt több műtermi gyakorlatból , kültéri modelfotóból, épületfotóból, vidéken is, PS gyakorlat, stb. Töltsd le a weboldalukról a tanfolyam leírását, ott biztos benne van, hogy a mostani tanfolyamba, mik lesznek. www.carts.hu vagy ha ott még nincs még fent akkor az indexen volt egy cikk, ha jól emlékszem. Ha van kérdésed írj nyugodtan.
Van tapasztalata valakinek a Chromogenic Arts Kft. digitális- és nagyformátumú fotósulijáról? A tananyag mekkora részét teszik ki az alapok? Nincs kedvem 125 ezret fizetni hogy az alapokról hallgassak elméleti előadást. Inkább fogások és a gyakorlat érdekel.
Srácok,
Ha valakinek van tapsztalata fotós iskolákról, tanfolyamokról, kérem írjátok le - szerintem többen is vagyunk, akiket érdekel, mert pont választás állunk.
Előre is köszi!
G.
Szerintem ez egy nagyon jó ötlet. Személy szerint én Szolnokon élek, a fotóstanfolyamok általában Pesten zajlanak, elég nehézkes lenne munka mellett megoldani. Viszont az interneten szívesen böngészek esténként. Csak ugye jó volna tudni, hogy hol és mit érdemes.
Volna egy ötletem, életképességét úgy is a többi hozzászóló határozza meg:
Mivel sokunk számára az internet elsődleges információforrás, célszerű lehetne hogy fotós ismeretekkel, képszerkesztéssel, neves fotósok képeivel, életművével kapcsolatos webhelyek elérhetőségét osszuk meg egymással akár személyes megjegyzésekkel véleményekkel tűzdelve. Rengeteg ilyen hely van a neten. Épp ezért nehéz mindet átnézni. De mindenkinek vannak favoritjai.
A végére talán kialakulhat belőle valami hasznos is.
Én csak este otthonról tudom kezdeni pár link hozzáadását, mivel munkaidőben csak az indexig "látok" el. (Nem a sültgalambot várom :-)))
Én is a suli, tanfolyam keresők népes táborához tartozom, ki is választottam a rengeteg közül a legszimpatikusabbakat, így tudatlanul, nagyon amatőrül és a véleményeteket szeretném megtudni a következőkről:
- Stalter Gyögy féle tanfolyam
- Szellemkép szabadiskola
- MFSZ szakkollégium (ha indul még egyálltalán)
Járt valaki közületek valamelyikbe? (v. valakinek a valakije stb.) Minden hasznos infót megköszönök!
Ami a fotót illeti: én jobban örülnék egy jó minőségű, "analóg" úton előállított nagyításnak. Tképp ezért szemezgetek a diázással, mert bár többet kell tanulni, a végeredmény legalább nem lesz teli a JPG nyomaival.
Mondjuk az is igaz, hogy a napi használatra az én szintemen sokkal jobb a digit. (nyugodtan ronthatok, ismételhetek 1000x)
De egy-egy hosszabb kiránduláson jó lenne a filmes felszerelés.