Keresés

Részletes keresés

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1863

    

A galagonya és a kökény után ma indítottuk a következő projektet, homoktövist szüreteltünk, és megkezdtük a feldolgozást is. W8.

NANO.D Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1862

A 'háziilekvárnál' 1400FT a 400g.   Az 3500Ft/kg.

Szerintem reális. (ők még adóznak is belőle)

NANO.D Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1861

Pár éve, mikor kökény lekvárt készítettem, láttam valahol hirdetést: szatmári szilvalekvárt kínáltak 2500Ft-ért. ( /kg)

Figyelembe véve, hogy a szilvából könnyebb lekvárt készíteni (szedés, és feldolgozás is egyszerűbb, ill. kiadósabb a szilva)

már csak az elkészítés körülményessége miatt is elkérhetünk a kökényért ugyanennyit. (de lehet hogy többet is).

Számolhatsz ezzel is...

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1860

Egy kis sajátos számolgatást engedek meg magamnak. Tudom, ez játék a számokkal, a piac nem ismeri el, de azért arra jó, hogy felhívjam a figyelmet arra, mennyi értéket hagyunk veszendőbe az erdőszéleken, a mellékutak mentén.

Tegnap azt láttam a piacon, hogy valaki egy jó maréknyi kökényért 200 Ft-ot kért. Lehet, hogy nem vette meg senki, de ha ezt veszem alapul, akkor az 1840-es h.sz.-ben bemutatott kép alapján legalább 100.000 Ft értékben szüreteltünk. Ebből lett 45 üveg kökény lekvár, 4 üveg galagonnya lekvár és még nem tudom hány liter galagonya bor lesz. Igaz, ebben legalább 40-45 munkaóra is benne van. Ez több, mint 2000 Ft-os órabér. 

Az mindenesetre igaz, hogy érték keletkezett. Csak a mértéke kérdéses. W8.

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1859

A galagonya- és a kökény lekvár készítésekor almát is kell beletenni. Az alma nemcsak az állagán javít, bizonyára az ízanyagokat is feldobja. Mi így csináltuk, lehet, hogy ezért vagyunk elégedettek.

Mi is nyugdíjasok vagyunk. Tényleg igaz lehet az, hogy a nyugdíjasoknak nincs semmire sem ideje. Valószínűleg azért, mert kimennek a határba galagonyát és kökényt szedni, csinálnak belőle finom lekvárt és remélhetőleg még finomabb bort.

No, azért arra nagyon ügyelünk, hogy nyugi legyen körülöttünk.W8.

Előzmény: Törölt nick (1858)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1858

A galagonyalekvár nem nagy szám. Csak azért esszük, mert állítólag hasznos. Lehet, hogy bornak finomabb... Azért a szőlőből készült bor az igazi.

Nekem a kökény se jött be. Okt végén leszedtem ami a telken nőtt, de a végén nem csináltam meg lekvárnak. Mielőtt eljöttünk, tálcára terítettem, mégse rohadjon be. Bár gőzöm sincs, a szárított kökény mire jó.

Most jöttem fel a pincéből, el se hiszem, csak most jutottam el a bor első lefejtéséig (ki gondolná, hogy a nyugdíjas kevésbé ér rá, mint a dolgozó?) Sose maradt ilyen későre, jó, hogy nem lett baja.

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1857

A 1848. h.sz.-ben tévesen galagonyát írtam, holott az kökény volt. W8.

Előzmény: Wassernyolcas (1848)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1856

  

Tudom, hogy kikapok ezért a h.sz.-ért, de megkockáztatom:

Hál' Istennek a feleségem belefáradt a sok-sok kökény lekvár készítésébe (45 db kisebb-nagyobb üveggel lett). A galagonyát ezek után átengedte nekem, de csak úgy, hogy csak bor készülhet belőle. Három óra sem telt bele, a mellékelt képeket már el is készíthettem az unokaszobában, ill. a pincében.

Most már csak azt bánom, hogy egyáltalán segítettem neki a lekvár készítésében, mert ha hamarabb belefáradt volna, lett volna egy kis kökény bor is. No, majd jövőre előrelátóbb leszek.

A fentiekből az is következik, hogy eddig csak kökény lekvárt volt szerencsénk kóstolni. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom a fáradságot az odáig vezető úton. Mielőtt megkaptam ma reggel a galagonyát, a feleségem egy kisebb mennyiségből azért próbának készített 4 üveg lekvárt. Azt még nem kóstoltuk meg. W8.

 

Előzmény: borsika79 (1854)
NANO.D Creative Commons License 2012.11.16 0 0 1855

Én pont tegnap láttam , hogy már lefagyott a levél a kökényről, és szép hamvasak, szinte világítanak a sötétben.

(autólámpa fényénél)

Megjöttek a fagyok, vasárnap vagy hétfőn megyek énis szedni. Nagy kedvencem. :)

Kökényes-mákos csiga. Hmmm..... :)

Mindenki szereti, aki már kóstolta.

borsika79 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 1854
Fincsi lehet,sosem ettem még galagonyát. Ízre milyen?
Előzmény: Wassernyolcas (1853)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.16 0 0 1853

Holnap kezdjük a galagonya lekvár készítést. Ma vettük ki a fagyasztóból, most olvad éppen. W8.

Előzmény: borsika79 (1852)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 1852
Jól néz ki! :-)
Előzmény: Wassernyolcas (1851)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.14 0 0 1851

    

Elkészült a kökény lekvár. Egy része gázon történő besűrítéssel, egy másik része hidegen cukorral történő kikeveréssel került üvegbe. W8.

 

atandi Creative Commons License 2012.11.12 0 0 1850

Talán még nem késő közhírré tennem, hogy a birsalmasajt a kuktában, egyben főzős módszerrel és főleg a fele, azaz 40dkg cukor/kiló gyümölcs aránnyal is tökéletes és elégségesen édes lett!

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.12 0 0 1849

Pontosabban: nem a magokat passzíroztuk át, hanem a magokról ilyen módon választottuk le a gyümölcshúst (több - kevesebb sikerrel). W8.

Előzmény: Wassernyolcas (1848)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.12 0 0 1848

Kb. 10 km-t autóztunk odáig. 

Elkezdtük a feldolgozást.  Némi főzés után kilágyult a galagonya, majd a magokat a mellékelt ábra szerint megfelelő résméretű gyümölcsösládán passzíroztuk át kűműves spakli segítségével. Természetesen a spaklit nem a malteros ládából vettük ki. Üdv. W8.

Előzmény: borsika79 (1846)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.11.12 0 0 1847

Hogy a somnak augusztusban volt a szezonja? :o)

Előzmény: borsika79 (1845)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 1846
Szia W8. A galagonyás messze van tölletek?
Előzmény: Wassernyolcas (1843)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 1845
A teló képernyőjéröl nem látszik.
Előzmény: öreg_néne_b (1842)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.11 0 0 1844

A bogyók szárvégeit szemenként kézzel szedtük le. Hárman négy órán át dolgoztunk rajta megállás nélkül. Így eddig a szedéssel együtt 27 óra kézimunka van rajta és még lekvár sehol. W8.

Előzmény: Wassernyolcas (1840)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.10 0 0 1843

Jól látja öreg néném, valóban galagonya és kökény. Összesen olyan 50 kg lehet, hárman szedtük, mintegy 5 óra alatt. Egyik nap 3 óra, a másikon 2 óra volt a kellemesen kibírható. Ma kezdődik a feldolgozás. W8.

Előzmény: borsika79 (1841)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1842

A som szezonja régen elmúlt és annak a termése hosszúkás. A képen galagonya van.

Előzmény: borsika79 (1841)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1841
Kökény és som?
Előzmény: Wassernyolcas (1840)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1840

Remélem különleges lekvárok lesznek! W8.

Előzmény: ZsuR (1839)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.17 0 0 1839

Paprika lekvar... csodalatos alap szendvicshez... 

borsika79 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 1838
Ez nálam is tervben van,termett bőven. Ajánlom még a fahéjas sűlttököt,fincsi.
Előzmény: NANO.D (1837)
NANO.D Creative Commons License 2012.10.17 0 0 1837

Elkészültem a sütőtök lekvárral is.

Hmmm...... még mindig finom! :)

Érdemes volt bajlódni vele.

Csak ajánlani tudom. (már ha szeretitek a narancsos dolgokat is)

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1836

1410hsz.

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1835

A sütőtöknek is itt van a szezonja. Az is finom.

 

Régebben raktam be receptet, keressétek vissza.

Narancsos sütőtök lekvár.

 

(Finder77 is én vagyok, csak elfelejtettem visszaváltani a múltkor, mostmár mindegy) :)

NANO.D Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1834

Akár a kökény... az is sűrű. :)

Előzmény: #tetete (1832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!