Egy kis sajátos számolgatást engedek meg magamnak. Tudom, ez játék a számokkal, a piac nem ismeri el, de azért arra jó, hogy felhívjam a figyelmet arra, mennyi értéket hagyunk veszendőbe az erdőszéleken, a mellékutak mentén.
Tegnap azt láttam a piacon, hogy valaki egy jó maréknyi kökényért 200 Ft-ot kért. Lehet, hogy nem vette meg senki, de ha ezt veszem alapul, akkor az 1840-es h.sz.-ben bemutatott kép alapján legalább 100.000 Ft értékben szüreteltünk. Ebből lett 45 üveg kökény lekvár, 4 üveg galagonnya lekvár és még nem tudom hány liter galagonya bor lesz. Igaz, ebben legalább 40-45 munkaóra is benne van. Ez több, mint 2000 Ft-os órabér.
Az mindenesetre igaz, hogy érték keletkezett. Csak a mértéke kérdéses. W8.
A galagonya- és a kökény lekvár készítésekor almát is kell beletenni. Az alma nemcsak az állagán javít, bizonyára az ízanyagokat is feldobja. Mi így csináltuk, lehet, hogy ezért vagyunk elégedettek.
Mi is nyugdíjasok vagyunk. Tényleg igaz lehet az, hogy a nyugdíjasoknak nincs semmire sem ideje. Valószínűleg azért, mert kimennek a határba galagonyát és kökényt szedni, csinálnak belőle finom lekvárt és remélhetőleg még finomabb bort.
No, azért arra nagyon ügyelünk, hogy nyugi legyen körülöttünk.W8.
A galagonyalekvár nem nagy szám. Csak azért esszük, mert állítólag hasznos. Lehet, hogy bornak finomabb... Azért a szőlőből készült bor az igazi.
Nekem a kökény se jött be. Okt végén leszedtem ami a telken nőtt, de a végén nem csináltam meg lekvárnak. Mielőtt eljöttünk, tálcára terítettem, mégse rohadjon be. Bár gőzöm sincs, a szárított kökény mire jó.
Most jöttem fel a pincéből, el se hiszem, csak most jutottam el a bor első lefejtéséig (ki gondolná, hogy a nyugdíjas kevésbé ér rá, mint a dolgozó?) Sose maradt ilyen későre, jó, hogy nem lett baja.
Tudom, hogy kikapok ezért a h.sz.-ért, de megkockáztatom:
Hál' Istennek a feleségem belefáradt a sok-sok kökény lekvár készítésébe (45 db kisebb-nagyobb üveggel lett). A galagonyát ezek után átengedte nekem, de csak úgy, hogy csak bor készülhet belőle. Három óra sem telt bele, a mellékelt képeket már el is készíthettem az unokaszobában, ill. a pincében.
Most már csak azt bánom, hogy egyáltalán segítettem neki a lekvár készítésében, mert ha hamarabb belefáradt volna, lett volna egy kis kökény bor is. No, majd jövőre előrelátóbb leszek.
A fentiekből az is következik, hogy eddig csak kökény lekvárt volt szerencsénk kóstolni. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom a fáradságot az odáig vezető úton. Mielőtt megkaptam ma reggel a galagonyát, a feleségem egy kisebb mennyiségből azért próbának készített 4 üveg lekvárt. Azt még nem kóstoltuk meg. W8.
Talán még nem késő közhírré tennem, hogy a birsalmasajt a kuktában, egyben főzős módszerrel és főleg a fele, azaz 40dkg cukor/kiló gyümölcs aránnyal is tökéletes és elégségesen édes lett!
Elkezdtük a feldolgozást. Némi főzés után kilágyult a galagonya, majd a magokat a mellékelt ábra szerint megfelelő résméretű gyümölcsösládán passzíroztuk át kűműves spakli segítségével. Természetesen a spaklit nem a malteros ládából vettük ki. Üdv. W8.
A bogyók szárvégeit szemenként kézzel szedtük le. Hárman négy órán át dolgoztunk rajta megállás nélkül. Így eddig a szedéssel együtt 27 óra kézimunka van rajta és még lekvár sehol. W8.
Jól látja öreg néném, valóban galagonya és kökény. Összesen olyan 50 kg lehet, hárman szedtük, mintegy 5 óra alatt. Egyik nap 3 óra, a másikon 2 óra volt a kellemesen kibírható. Ma kezdődik a feldolgozás. W8.