Keresés

Részletes keresés

gépdoki Creative Commons License 2004.11.26 0 0 277
Szia Jacoa!

Kíváncsi lennék, hogy melyik az a magát szervíznek nevező barkácsműhely, amelyik szerint a motorolaj jó a fűrészlánc kenéséhez. Tuti, hogy láncfűrészt csak képen láttak!!!

A motorolajjal éppen az a baj, hogy túl híg! A fűrészlánc kenéséhez 100-as viszkozitású olaj kell, a motorolaj pedig ennek csak töredéke (5-20).
Ezen kívül a lánckenőolajba egyéb adalékanyagokat is tesznek úgymint: tapadásnövelő, lakkosodásgátló, stb., amitől lánckenő olaj lesz.

A nevükben is benne van: a motorolaj a motorok kenéséhez kell, a fűrészgépolaj, vagy láncfűrészolaj pedig a fűrészlánc kenéséhez. Egyébként a lánckenőolaj nem drágább, mint a motorolajok!!!

A lánckenőolajakat szaküzletekben szerezheted be, vagy webáruházban, például a következő webcímen:

http://www.kerttechnika.hu/index.php?page=termekek&page2=termekek2&kat=62&


A motoros kaszának az üzemanyagszűrőjét úgy tudod kivenni, hogy egy acélosabb, de vékony drót végét hajlítsad vissza U-alakba, ezt akasszad bele a tankban lévő üzemanyagcsőhöz, így a szűrő óvatosan kihúzható. A szűrő általában nem tisztítható, azt cserélni kell!

Üdv. gépdoki
Előzmény: jakoa (276)
jakoa Creative Commons License 2004.11.25 0 0 276

Szia!

 

Nekem a szervizben pedig pont azt javasolták, hogy motorolajat használjak, mert annak jobb a viszkozitása és még olcsóbb is. Nekem egyébként tényleg "folyósabbnak" tűnik a motorolaj. Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy ami egy motor tartozékainak kenéséhez megfelelő, ne lenne jó a lánc kenéséhez.

A fáradtolajat értem.

Megírnád, hogy mégis mi az mi a lánc kenéséhez speciális?

 

Ha már itt tartunk lenne egy kérdésem is. Elég sokat szenvedek egy kétütemű fűkaszával. Nem igazán akar beindulni. (Használat közben leállt és azóta nem nagyon megy.) Felteszem, hogy a benzinszűrő, ami a tartályban van, eltömődött. (A fűnyíróknál is ez történt, valószínűleg trutyis volt a benzin.) Én eddig a műanyag tartályból nem tudtam kivenni a szűrőt. (Az ami a benzincső végén van.) Ez hogyan tisztítható? Vagy tartállyal együtt kell cserélni?

 

üdv,

Attila

Előzmény: gépdoki (275)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.24 0 0 275
Tudtad?

A láncfűrészek vezetőlapjainak és fűrészláncainak kenésre van szükségük.
Ha ez elmarad - azok idő előtt elkopnak, esetleg a jelentős hőfejlődéstől el is éghetnek.
A kenést speciális lánckenőolajjal kell megoldani, ami kapható a szaküzletekben.
Ne használj hajtómű-, vagy motorolajat, mert azok viszkozitása elégtelen, továbbá hiányoznak belőlük azok az adalékanyagok, amitől lánckenőolajok lehetnének.
Fáradtolajat soha ne alkalmazz annak szilárd, valamint kémiai szennyezőanyagai miatt!

Kellemes fűrészelést!
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.19 0 0 274

Itt a vihar, törnek, dőlnek a fák. Mi meg dolgozunk...

JFEry Creative Commons License 2004.11.19 0 0 273
Köszi, és bocs a ALKO tól.
Előzmény: gépdoki (272)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.18 0 0 272
Szia JFEry!

Az Uniropa komposztaprítónak semmi köze az AL-KO New Tec komposztaprítóhoz! Az, hogy úgy néz ki, még semmit nem jelent. Hasonló, vagy akár ugyanolyan forma takarhat egészen más műszaki tartalmat, és az esetek döntő többségében egészen más minőséget is.

Üdv. gépdoki
Előzmény: JFEry (271)
JFEry Creative Commons License 2004.11.16 0 0 271

A site befolyása miatt, tévesen írtam a nevét. A pontos név Uniropa NT 2500 R De tök úgy néz ki, eltekintve a színétől. (piros)

A véleményem viszont stabil.

 

Az etető csak a seprűnyelet hajlandó elfogadni, a paradicsomszár , a paprikaszár és a vékonyabb ágak állandóan elakadnak.

A motor csak a 0,5 Ohm belsőellenállású hálózaton üzembiztos. 40méter hosszabbítóval be sem indul.

A késeket pedig az első órai használat után meg kellett fordítani. Ezt gondolom a gyökerektől csak lerázott de nem sterilen eltávolított homok és a kés hibás széndiffúziójának összejátszása adta.

 

Szóval egy kalap...

Előzmény: gépdoki (270)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.15 0 0 270
Szia JFEry!

Az AL-KO New Tech sorozatú komposztapratói a régebbi típusokhoz tartoznak. Ebből a sorozatból létezik 2200 W és 2400 W teljesítményű. New Tech 2500 típusról még nem hallottam. Nem lehet, hogy valamelyik másik sorozathoz tartozik?

Miért vagy ilyen rossz véleménnyel a komposztaprítódról, mi a baj vele?


Üdv. gépdoki
Előzmény: JFEry (268)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.15 0 0 269
Szia Zöldlomb!

Immár 15 éve foglalkozom kerti gépekkel, de olyan permetező gépet, ami 20 m-re hord - élőben még nem láttam. Katakógusban igen, ami egy teherautóra volt felszerelve, és mint a vízágyú, úgy lövelte a permetlét. Hát gondolom ez nem jöhet szóba, hisz ez csak akkor érné meg, ha főállásban 1000-rel csak ilyent csinálnál.

A másik ipari megoldás az, hogy egy nagyteljesítményű motoros háti permetezővel permeteznek, ezek kb. 10 m-ig hordanak. Ennél magasabb fák permetezése csak kosaras autóval, vagy létrával oldható meg, szvsz.


Üdv. gépdoki
Előzmény: Zöldlomb (267)
JFEry Creative Commons License 2004.11.14 0 0 268

A lapon látható New Tech 2200 változatát a 2500 megvettem. Akciósan volt 40000.

Egy kalap szar.

Előzmény: arborescens (208)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.14 0 0 267

Kedves Gépdoki, kedves hozzáértők!

 

Örömmel olvastam a permetezőkről szóló diskurzust, és ez kérdéseket szült a fejemben.

Az van ugyanis, hogy többször többen megkértek már engem, hogy jól permetezzem már le az ő igen féltve óvott kerti díszfájukat. Fiatal voltam, így hát felmásztam a puttonnyal és pumpáltam mint a kisangyal. Aztán lejöttem és azt gondoltam, hogy ez finoman szólva is ún. "női munka".

A második generációt kollegám gányolta össze, szivattyúkból, hordókból, meg magasnyomású mosóból. Ennek segítségével nagyjából 10 méterig felérünk és koncentráltan tudunk lemosó permetezéses akciókat végrehajtani. Evvel az eszközzel az az egy gond van csupán, hogy kell hozzá agregátor, meg tartály, meg mifene és ez elég macerás, meg olyan ocsmány a gép, hogy az valami gyönyörű már.

Néha-néha a hálón lézengve kajtatok permetezőgépeket  keresve, de az én céljaimnak megfelelővel még nem hozott össze a sors. Kérdezlek titeket, hogy van-e a látókörötökben olyan gyártó, vagy gép, vagy tapasztalat, ellesett technikai trükk, ami alkalmas olyan feladatokra, hogy mondjuk odatolom a vontát a fa közelébe, és egy kb. 20 méteres fát szépen le tudok tüsszenteni az aktuális reagenssel.

Látott már valaki ilyet egyáltalán? Vagy hogyan csinálják ezt azok a gazdag szakemberek, akik pl gesztenyefákat tüsszögnek az aknázómoly ellen?

Tapasztalataitokat, ötleteiteket várom,

Üdvözlettel,

Zöldlomb

Előzmény: gépdoki (266)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.13 0 0 266
Szia Zöldlomb!

Csak őszintén gratulálni tudok ehhez a teljesítményhez! Mivel az AL-KO 1600/35 képességeit ismerem - meg vagyok győződve arról, hogy itt TI VOLTATOK A NAGYOK!
Példát mutattatok sok "fakezűnek", akik még egy kis gallyal is képesek leégetni a motort.
Ismét bebizonyosodott: az ész a fontos ...

Gratulálok az egyedülálló teljesítményhez! Ezek után Téged és a Csapatodat csak ajánlani tudom bárkinek!


Üdv. gépdoki!
Előzmény: Zöldlomb (263)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.13 0 0 265
Szia kika11!

A motoros permetező gépek kiválasztásánál elsődlegesen nem a terület nagyságát, hanem a fák magasságát és számát kell figyelembe venni. Minden motoros kerti gépre igaz - a permetező gépekre különösen - hogy gagyit nem szabad venni még akkor sem, ha a pénztárcád inkább az olcsóbb felé húzná a szíved. A vásárláshoz nem szív, hanem átgondolt számolgatás kell. Az olcsó gépek alkatrész ellátása és szervízháttere általában nem megoldott. Ezt gondold végig!
Ha elromlott a permeteződ, a kártevők 1000-rel támadnak, és az olcsó permetezőgépedhez nem kapsz alkatrészt! Na melyik az olcsóbb?

A SOLO permetező gépek a jobb minőségi kategóriához tartoznak, és az alkatrészellátás is viszonylag megfelelő.

A STIHL SR 340 motoros permetező a piacon pillanatnyilag a legjobb (szerintem) és az alkatrész és szervizháttér is a legjobban van megoldva kishazánkban. Igaz, hogy egy kicsit drágább, mint a SOLO.

Léteznek olcsóbb gyártmányok is, Pl. OLEO-MAC AM 180 (kb. 95.000,- Ft), vagy a CIFARELLI (kb. 85.000,- Ft) - azokkal a hátrányokkal, amit az előbb már leírtam.

A permetező gépek esetében a gyártók/importőrök nem nagyon szoktak akciót szervezni, esetleg a kiskereskedők helyi szervezésben néha-néha. A STIHL április-május környékén szokott kb 8-10%-os árengedményes akciót rendezni. Ezt megvárni szerintem nem érdemes, mert év elején amúgy is várhatóak áremelések.

Remélem tudtam segíteni: Üdv. gépdoki
Előzmény: kika11 (243)
kika11 Creative Commons License 2004.11.11 0 0 264

Szisztok!

Látom nem hemzsegnek a válaszok a 243-as számú permetezőgépekkel kapcsolatos hozzászólásomra.

Kérek újra mindenkit, aki infoval tud segíteni, az válaszoljon.

Köszönöm.

Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 263

...a maradék döntése után már viszonylag megkönnyebbültünk. Innentől már csak a takarítás, és az aprítás volt hátra.

 

A felvételek azt hiszem, hogy 98 táján készültek, azidőtájt, amikor a három egyetemista még csak katalógusokban látott Stihl és Husqvarna fűrészt, és megannyi álmot szőtt egy valóságos benzines gép köré.Olyan volt ez akkor, mint egy XIX. századi utópia a repülő gépekről.

 

A munkákhoz egyetlen egy gépet, az AL-KO 1600/35 típusú gépet használtuk, amit akkoriban a TUSCO áruházban leértékelve vagy 15.000 helyi egységért vettünk meg, mint első komoly gépbefektetést. Mostanában azon gondolkodom, hogy ennek a fotósororatnak lenne-e értéke egy AL-KO nepper számára? Vagy egy AL-KO katalógusba beférnénk-e, mint a rendeltetés szerű használat gyűjteményes fotóalbuma.

 

Üdv,

Zöldlomb

 

Ui: Van még megdőlt fás lebontós, és vezetékek közül kivágós, ülveremegős sorozat is. Szerintem. Zl

Előzmény: Zöldlomb (262)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 262
...Miután a lefele bontásban eljutottunk a légvezetékek szintje alá, más dolgunk nem lévén, körbebástyáztuk rönkökkel a fa tövében lévő kerti csapot és vízórát, majd nekiláttunk kigáncsolni a maradékot. A kis AL-KO masinával...
Előzmény: Zöldlomb (261)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 261
...Amikor már csak az egyenes csontváz maradt meg, azt egyre kisebb hosszúságban elkezdem lebontani. Ezen a képméreten nem látszik, de magam alatt a kis AL-KO masinával vágom a fát. És megyünk lefele...
Előzmény: Zöldlomb (260)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 260
...Majd egy nap alatt eltávolítottuk a csúcsot, leemeltük(tényleg) és lekísértük a vázágakat. Ennek a feladatsornak a végrehajtásához kb 400 méter kötél, 30 karabíner és három csigasor került beépítésre...
Előzmény: Zöldlomb (259)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 259

Talán most!

Így kezdődött. Érdemes a magasságot megbecsülni a képről is, segít a közelben álló 8-as oszlop. meg hogy 24 mm-es optikával készült a kép két házzal arrébbról. Folyt. köv

Előzmény: Zöldlomb (258)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.10 0 0 258

Remélem most menni fog. Hiába, ez a XXI. század már...

 

Előzmény: gépdoki (257)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.09 0 0 257
Szia Zöldlomb!

Kíváncsian várjuk a képeket, de hol vannak?


Üdv. gépdoki
Előzmény: Zöldlomb (256)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.09 0 0 256

Kedves Gépdoki!

 

  Apróbb alakítások után felkerültek a képek is. A fa egy viharkárosult, hosszában megrepedt fa légvezetékek, kerítések, garázs, tetők meg mifene között. Magassága addig a pontig, ahol még meg tudtam állni: 44 m. törzsének vastagsága a föld szintjén (terpeszekkel) 140 cm.

  A kétnapos küzdelem fegyvere AL-KO 1600/35, a lánc gyári volt és a vezető végén nem volt görgő.

  A gép pont nem erre való, de ügyes kezekben nagy tetteket lehet végrehajtani vele, csak a villanyszámla lett magas - szerintem...ÉS OTTHON TÉNYLEG NE PRÓBÁLJÁTOK KI!

 Ha valaki igen kíváncsi és tud élvezhető képméretet fogadni, annak szívesen küldök nagyméretet.

Üdv,

Zöldlomb

 

Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.09 0 0 255

Kedves Gépdoki!

 

 A kis AL-KO gép ügyében én is osztom a véleményedet, ez egy olcsó és kicsi gép, főleg kis munkákra. Nekem is volt egy ilyen gépem, sőt még meg is van, de most már nyugdíjba helyeztük.

 Ha sikerül feltenni a fényképeket, akkor mutatok azért az 1600/35-ös gép ifjúkorából nagy csodákat a vezetékek közül.

FIGYELEM! OTTHON SENKI NE PRÓBÁLJA KI!

 

Előzmény: gépdoki (251)
Zöldlomb Creative Commons License 2004.11.09 0 0 254

Kedves Dez1!

 

   Mi baja van a diófádnak? Szárad, törik, gombás, bogaras? Ki kell vágni, vagy csak megmosni a haját és felvarrni a ráncait? Megjegyzem, hogy ez utóbbi közelebb áll szívemhez? Mindkettőben szívesen állok rendelkezésedre.

 

  Üdv,

   Zöldlomb

Előzmény: dez1 (253)
dez1 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 253

Nekem egy diófa kivétele lesz aktuális előbb-utóbb, mert egyre betegebb szegény:(

 

Úgyhogy kedves Zöldlomb lehet hogy majd kérek ajánlatot.

gépdoki Creative Commons License 2004.11.07 0 0 252
Az Index fórum valamit elkevert!

A linkek (remélem most már) helyesen a következők:

www.kerttechnika.hu

www.stihl.hu

Üdv. gépdoki
Előzmény: DeadFox (248)
gépdoki Creative Commons License 2004.11.07 0 0 251
Szia DeadFox!

Az AL-KO 1600/35 elektromos láncfűrész egy olcsó, kisteljesítményű gép. Elsősorban arra találták ki, hogy otthon a ház körül előforduló kisebb fűrészelési munkákat elvégezdd vele. Deszka, ágak max 10-15 cm vastagságban és csak ráérősen. Fa kivágására, vastagabb rönkök feldarabolására nem ajánlom.

STIHL motorofűrészeket a neten a következő helyeken találsz:


<a href="http://www.kerttechnika.hu/index.php?page=termekek&page2=termekek2&fokat=22&" target="_blank">www.kerttechnika.hu</a> Képek, műszaki leírás, árak (nov. 15-ig akciós árak)

<a href="http://www.stihl.hu/navi/default.htm?cat=0&sub=1" target="_blank">www.stihl.hu</a> Képek, műszaki leírás


Üdv. gépdoki
Előzmény: DeadFox (248)
Lenky Creative Commons License 2004.11.06 0 0 250

Gépdoki!

Kösz az info-t, megkeresem Őket.

Előzmény: gépdoki (233)
futoz Creative Commons License 2004.11.05 0 0 249

üdv mindenkinek.Van egy ROTAX motoros kistraktorom.200cm3ehez kellene nekem valami doksi.A neten nem találtam semmit hozzá.Előre is köszi.

DeadFox Creative Commons License 2004.11.05 0 0 248

gépdoki

 

mint az ahogy lenni szokott .. most amikor már nem kell a nejem ideállított egy papírral hogy talált valami egyszerű lánc fürészt, hogy akkor vegyem meg..

 

a tipusa AL-KO KE 1600/35

 

1., mi a véleményed róla?

 

2., próbáltam Sthil fűrészek után nyomozni a net-en de nem sikerült találnom, merre találnék képet/árat róluk?

Előzmény: gépdoki (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!