Keresés

Részletes keresés

Macroglossa Creative Commons License 2005.04.17 0 0 1259

Szia!

 

1. Irán a maga szempontjából adta az egyetlen lehetséges választ (látva Irak és Észak-Korea példáján, hogy azt nem merik megtámadni, akinek van, akinek meg nincs, arra úgyis ráfogják), ez nem jelenti azt, hogy most örömtáncot lejtek azért, hogy van/lesz atomjuk, sajnos hasonlóan félek a következménektől, mint te.

 

2. Plagizálnám saját magamat, "addig örüljünk, amíg egymással vannak elfoglalva, és nem velünk". Ugyanis hozzád hasonlóan úgy gondolom, hogy két, expanzív politikát folytató országról van szó, ezek meg ritkán állnak meg, amíg valaki meg nem állítja őket...

 

Üdv

 

A Macroglossa

Előzmény: Tarpai (1258)
Tarpai Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1258

Válaszolva Macroglossa felvetésére, miszerint Irán az egyetlen lehetséges megoldást választja az atomfegyver fejlesztéssel, hát véleményem az, hogy vallási fanatikusok kezében én nem szivesen látom a tömegpusztító fegyvereket. A valási fanatizmus nélkülözi a logikát, racionalizmust, együtérzést, könyörületet, csak a saját igaza számit, és még csak meghalgatni sem hajlandó téged a más véleményeddel. Ha valóban szert tesznek nukleáris fegyverekre, akkor szerintem ők be is vetik !!! Nem félnek a haláltól ! Az "istenük" szerinti kívánatos, és jó dolgot cselekszik ! És ami az egyik legfontosabb, hogy a muzulmán vallaás "eleve elrendelő" azaz azt tanítja, hogy "Allah" már mindent mint egy forgatókönyvet megírt, és abba az embernek nincs beleszólása. Na már most ha egy vallási vezető azt mondja, hogy ez "isten" akarata, és ő úgy is megígérte, hogy nem hagyja hogy a "hitetlenek" ( Keresztények, Zsidók, Hinduk stb ) bosszút álljanak, szóval akkor nincs semmilyen erkölcsi, vagy józan ellenállás a fanatizált népben ami "álljt" parancsolna a nukleáris, vagy bármely más tömegpusztítófegyver bevetésének !

 

Ja és ne gondold, hogy ők ( Izrael, Irán ) csak egymással vannak elfoglalva ! Te mint keresztény kultúrájú ország államopolgára a következő név vagy a listáján! "Csak azta fránya Izraelt beletudnánk már szorítani a tengerbe!" Aztán ....................  !

 

Na én nem szeretném ha lenne "aztán" !

Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1257

Nem volt (van) vmi nagyon hasonló rendszeresítve a mi Mi-24-eseinkhez is?

 

Biztosan, csak gondolom ez a Redeye/Stinger pásztázási frekvenciájával modulált jelet ad ... (nincs új a nap alatt :))

Előzmény: Macroglossa (1253)
Macroglossa Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1256
Előzmény: Macroglossa (1255)
Macroglossa Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1255
Előzmény: Macroglossa (1254)
Macroglossa Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1254
Infra-red jammer (L-166V-11E Jspanka microwave pulse lamp: `Hot Brick') in `flower pot' container above forward end of tailboom.
Előzmény: Macroglossa (1253)
Macroglossa Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1253

Nem volt (van) vmi nagyon hasonló rendszeresítve a mi Mi-24-eseinkhez is?

 

MG

Előzmény: Hpasp (1248)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1252

az ALQ-144 -es zavaró

 

Amúgy ez a cucc van az Amerikai Elnök gépén is, és rövidesen az El-Al gépeire is felkerül (az egyik válltozata).

Előzmény: Hpasp (1248)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1251

Továbbra is kérdezem, hogy az Izraeliek, hogyan tudtak saját veszteség mellett Volhov, és KUB osztályokat lesöpörni .

A kérdés szakmai része érdekel, és még véletlenül se olvas ki iróniát a soraimbol.

 

Ezt már kitárgyaltuk itt régebben, de hasonló volt a megoldás mint amit az Öböl háborúban is alkalmaztak:

 

Inkább hadművészeti szinten múlták felül az arabokat, sem mint technikai szempontból.

 

1, Távolfelderítő lokátorok intenzív zavarása a tűzzónán kívülről.

2, Közepes magasságon nagy mennyiségű csalicél beküldése.

3, Az osztályok sikeresen lekűzdenek több csalicélt.

4, A tűzzónán kívülről bemérik a tüzelő osztályokat.

5, Nehéztüzérséggel, illetve alacsonytámadásban vadászbombázókkal megsemmisítik őket.

 

 

Érdekesség hogy a jugókkal szemben már nem jött be ez a trükk, így ők végig (esetenként eredményesen) veszélyeztették a támadó kötelékeket.

Előzmény: Tarpai (1244)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1250

Most az amerikai légierő dolgozik ezen, két rendszert csinálnak félig-meddig függetlenül egymástól...

... az évtized vége elött hadrendbe akarják állítani

 

Én itt nem a jövő (fantázia) fegyvereiről, hanem a jelenben rendszeresített eszközről gondolkodtam, mégpedig az AAQ-24 -ról, ami lézerrel villant a közeledő IR rakétára.

Ez sem tudja károsítani a rakéta fejét, csak pár pillanatra megzavarja és megtöri a stabil célkövetést...

... vagyis önmagában alkalmazva nem sokat ér.

 

 

Előzmény: Cifu (1241)
Cifu Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1249
Az egy másik kérdés, hogy az asszimetrikus hadviselés korában szvsz lassan qrvára mindegy, hogy hány F-22-est vesz az USAF és abból mennyit ajándékoz oda Izraelnek.

Nem hiszem, hogy az USAF jó néven venné, ha a folyamatosan szűkülő gépmennyiségéből, ami jelenleg 227db (Rumsfeld csapatának javaslata további csökkentés, 180db-ra) akár csak egy századot is átadjon Izraelnek. ;)
Amúgy Izrael inkább az F-16I és a jövőben az F-35 beszerzésével számol, az F/A-22 nem felel meg az igényeiknek.
Előzmény: Macroglossa (1246)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1248

Ez csak addig van, amíg az autaomata követés meg nem valósult. Miután megtörtént, pláne indítás után már nem pásztáz semmit, hanem a rakéta esetleges elmozdulása esetén is követi a célt.

 

Na megtaláltam, az ALQ-144 -es zavaró működési elve következik:

(megpróbálom lefordítani)

 

Az Igla  infra feje maga előtt a teret körben pásztázza két hullámhosszon (1.5-2.5μm, és 3.0-5.0μm -en), hogy az infra csalik ne zavarják. Ha a cél pont a rakéta előtt van, akkor nulla jelet küld a robotpilótának. Ha a cél nem esett pont a rakéta vonalába, akkor a fej egy a pásztázással modulált jelet küldött a robotnak, ahol a jel amplitudója a szükséges elfordulási szöggel esett egybe.

 

Miután a pásztázás frekvenciája ismert (gondolom az amcsiknak több van belőle, mint nekünk :), ezért az ALQ-144 egy nagy amplitudójú, modulált jelet küld az Igla fejének, így az sohasem ad null jelet a robotnak, akkor sem ha a cél pont a rakéta előtt van.

 

Ezáltal az indított Igla folyamatos vad kanyarodásokkal messze elkerüli a célt.

 

Az ALQ-144 egy szilikon-karbid anyagot hevít elektromosan, az adja le a megfelelő hullámhosszú (1.5-5μm -es) jelet, amit mechanikusan modulálnak.

 

 

 

Előzmény: Volt tüzér (1240)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1247

Ajánlanék pár könyvet azoknak akik nem csak a "Top-Gun/AS" -ból szeretnének elavult, és elfogult véleményeket olvasni:

 

A Dvinák bevetésének első komoly amerikai elemzése:

 

The Eleven Days of Christmas: America's Last Vietnam Battle

http://www.amazon.com/gp/product/1893554244/103-5807481-8086254?%5Fencoding=UTF8&n=507846&s=books&v=glance

 

A rádióelektronikai harc története, és reális lehetőségei:

 

The History of US Electronic Warfare

http://www.crows.org/Store/store.htm

 

 

Macroglossa Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1246

Azért ne felejtsük el a Hawk esetleges kivonásával kapcsolatban azt sem, hogy az IAF a repülőgépek minőségében (mindig megkapják azonnal és ingyen a legmodernebb amerikai technikát, amelyet még tovább is fejlesztenek saját igények alapján), mennyiségében (már nem 8x annyi arab vadászgép van, mint zsidó), és a világ talán legjobb kiképzési rendszerével (szvsz ugyanis egy oktatónak nem az a harci tapasztalat, amikor harmincszoros túlerővel lebombázzák Kis-Jugoszláviát) harcértékében valószínűleg jóval felülmúlja az arabok összes légierejének egyesített harcértékét, ezért annyira nincs rászorulva telepített lérakra, bár az atomtelepek és a nagyvárosok valószínűleg "megérdemlik".

 

Arról nem is beszélve, hogy nem kizárt, hogy a 91-es Öböl-háborúból is "felejtődhetett" ott pár üteg Patriot.

 

A zsidó védelmi doktrina egyébként is főleg a prevencióra épül, szerintem megfelelő hírszerzési eredmények esetén már "repülőtérbe" folytanák az esetleges támadást.

 

Az egy másik kérdés, hogy az asszimetrikus hadviselés korában szvsz lassan qrvára mindegy, hogy hány F-22-est vesz az USAF és abból mennyit ajándékoz oda Izraelnek.

 

Irán az egyetlen lehetséges választ adja az atomprogramjával (már bebinyosodott, hogy ha van atomod, békénhagynak, ha nincs, akkor rádfogják és lerohannak.)

 

Addig örüljünk, amíg egymást eszik, és nem bennünket.

 

Üdv

 

A Macroglossa

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Cifu (1245)
Cifu Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1245
A Beeka-völgyben nem "szimpla" légicsapások által veszett oda a Szírek légvédelme. Az Izraeli légierő egy nagyon gondosan felépített rendszert hozott létre, pilótanélküli gépek fedték fel az ellenséges SAM állásokat, az F-15-ösök feladata volt a Szír légierő leküzdése, az F-16-osok lézerirányítású légibombákkal támadták a Szír szárazföldi erőket, F-4-esek HARM rakétákkal voltak felszerelve, és direkt a SAM-ek leküzdésére készítették fel őket, plusz zavarókonténerekkel felszerelt gépek is voltak, melyek a rádiókommunikációt és a radarrendszereket semlegesítették, és az egészet egy E-2C légi előrejelző és irányítórendszer fejelte meg. Gondosan megtervezett és irányított támadás volt. A pilótanélküli gépek közeledésére működésbe léptek a Szír SAM-ek, amelyekre az F-4-esek azonnal HARM rakétákat indítottak, a Szírek kommunikációja a rádiózavarás miatt összeomlott, mire MiG-21-eseket és 23-asokat küldtek fel, a támadók semlegesítésére, és a SAM-ek védelmére, de a vadászgépek kommunikációja is áldozatul esett az IAF rádiózavarásának. A Szírek vezetése összeomlott, nem volt semmiféle központi irányítás, így könnyű prédái lettek az Izraeli légierőnek. Ehhez még hozzájöhet a Szír légvédelem személyi állományának esetleg nem kellő mértékű szakértelme és hozzáállása (az arab kezelőszemélyzetre már utalt korábban Volt tüzér).

Szóval a Beeka-völgyben teljesedett ki az a lecke, amit az Izraeliek az Egyiptomi légvédelemtől szenvedtek el egy évtizeddel korábban, a Szírek viszont nem haladtak a korral, nem készültek fel az IAF "SAM-vadász" F-4-eseire (pedig az nem volt titok), és nem fejlesztette kellő mértékben a légvédelmét.

Egyébként tényleg kivonták az IDF HAWK-jait? Az utolsó hírem még az volt, hogy a PIP-3-at végzik el rajtuk.
Előzmény: Tarpai (1242)
Tarpai Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1244

Tisztelt Volt tüzér !

 

 

Mivel még nem válaszoltál, így várnám továbbra is az elemzésedet a Bekaa völgyben ledarált légvédelmi osztályokkal kapcsolatban.

 

Továbbra is kérdezem, hogy az Izraeliek, hogyan tudtak saját veszteség mellett Volhov, és KUB osztályokat lesöpörni .

 

A kérdés szakmai része érdekel, és még véletlenül se olvas ki iróniát a soraimbol.

 

 

Üdv : Tarpai

Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1243

Elmesélek egy sztorit. Ez az eset is a Bekaa völgyben történt és arról szól, hogy az első harckész Volhov M1-et hogyan szerezte meg az amerikai. Szóval, egy izraeli kommandó nagyteljesítményű szállító helikopterekkel meglepte az egyik Volhov osztályt, amint éppen - na nem az ötórai teát - hanem az ötórai imát intézték. És mivel háború volt, ezért közvetlenül a kabinokban terítették le az imaszőnyeget. Tudni kell, hogy az orosz technika zöme külső függesztékként szállítható. Az izraelii katonák kiugráltak a helikopterekből, felcsatolták a technikát - indítóállványból állítólag csak kettőt - még arra is volt eszük, hogy a technika kábelkészletét összeszedjék. Márpedig abból van bőven. Az arab katona erre mit csinált? Nehogy fegyverrel fogják el őket a zsidók, a kézifegyvereket kidobálták az akkor már levegőben himbálódzó kabinokból. Mit ért el az USA? Nemcsak technikájuk lett - amire egyébként már régen fájt a foguk, de a teljes üzemeltetési dokumentáció ott volt a ládákban, és még egy komplett kezelőszemélyzetet szereztek. Ugyanezt a sztorit Egyiptomban is megjátszották, csak ott egy komplett Nyevát szereztek.

Az a jó néhány oroszul beszélő szír sajnos nem volt elég ahhoz, hogy a posvány kissé javuljon.

Hogy Izrael miért vonta ki a HAWK rakétáit? A fene tudja. Én csak azt tudom, hogy a mieinket miért vonták ki.

Előzmény: Tarpai (1242)
Tarpai Creative Commons License 2005.04.16 0 0 1242

Erre a lézerrendszere gondoltam ( amit Cifu említett ) amikor a lokátorvezérlésű rakétákal szemben lézerzavarást említettem. Én még úgy tudom, hogy készül egy konténeres változat amiben a tükörrendszer a repülő alatti 180*-os félgöböt majdnem lefedi.

 

Volt tüzérhez lenne egy kérdésem. Ahogy előbb is említettem nem szakértő, csak műkedvelő vagyok, ezért kérlek ne okoskodásnak, inkább kíváncsiságnak vedd kérdésem.

Szóval, ha az a félaktív rendszer ennyire, jó akkor miért olyan siralmas mégis a harci körülmények közötti találati arányok? Miért vonta ki Izrael is ( aki pedig igen igen védi a légterét ) az Imp Hawkokat?  A Beeka völgyben a Szíriaiak, miért vesztettek el komplett Volhov, és KUB osztályokat szimpla légicsapások következtében annélkül, hogy akár egyetlen lelövést is produkáltak volna. A motivációval ( jelen esetben a gyűlölet ) nem volt probléma, és ha jól tudom a kiképzés sem lehetett utolsónak mondani. Márcsak azért sem mert jó néhány Szír csak oroszul tudott beszélni.

 

Szóval kérdezem, hogy miért ez a rossz találati, és megsemmisitési arány?

 

 

Üdv :Tarpai

Cifu Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1241
Most az amerikai légierő dolgozik ezen, két rendszert csinálnak félig-meddig függetlenül egymástól. Az egyik egy szilárdtest lézer, ami két szárny alá felfügesztett konténerből áll (ez a jelenleg már rendszerben álló gépekhez készül), a másik pedig egy ~100kW-os szintén szilárdtest lézer, amit kifejezetten az F-35-ösnek szánnak, a "lézeres" gép az tengerészgyalogság F-35B-jére fog épülni, és a lézert az emelőlégcsavar helyére építik be.

A lézerek alkalmazásának egyik fő lehetőségeként az aktív rakéta-elhárítást jelölik meg, mely szerint a közeledő légvédelmi (vagy repülgépről indított levegő-levegő) rakéta irányítóberendezését teszi tönkre. Az tesztek szerint az el működőképes, vagyis képesek eltalálni egy ilyen kis méretű célt, és mivel valószinüleg a rakéta orra néz a gép felé, pont az irányítórendszert (aktív v. passzív radart, infravörös érzékelőt) találja el, így megvakítva a rakétát.

De hogy ez mennyire működőképes, azt viszonylag hamar meg kell látnunk, mert a tervek szerint még az évtized vége elött hadrendbe akarják állítani a két konténeres rendszert.
Előzmény: belic (1231)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1240

...hogy a rávezető fej körívben pásztázza maga előtt a légteret...

 

Ez csak addig van, amíg az autaomata követés meg nem valósult. Miután megtörtént, pláne indítás után már nem pásztáz semmit, hanem a rakéta esetleges elmozdulása esetén is követi a célt. Nekem Mezőfalván az Igla szakaszhoz volt egy gyakorló komplexum is. Az egyik rakétával indítást lehetett imitálni, volt hozzá egy csomó indító patron, amit a vasból készült rakéta testen cserélgetni lehetett. A másik oktató eszközzel az automata elfogást és követést lehetett gyakorolni. Ez nem repült, de a követőfej majdnem eredeti volt. Az éles Igla rakéta követő fejét nitrogénnal hűtötték, hogy minél érzékenyebb legyen. Ez a hűtés a gyakorló komplexumnál nem volt meg, de néhány száz méteren így is észrevette a varjút. (Nem az infra kisugárzása miatt, hanem az a jószág a határozott kontúr különbségeket is képes volt követni.) A rakétával max 10 méter távolságig farkasszemet lehetett nézni, mert ha tágra nyitott szemmel belenéztél, akkor azt elfogta. Ha becsuktad  szemedet, azonnal ledobott az automatika.

És még egy adalék az Igla mellett. Egy volt kollégám kint volt Németországban légvédelmi lövészeten. Ott a rengeteg (100 felett) Stinger indításból egyetlen egy produkált közvetlen találatot. Magyarországon nem emlékszem olyan Igla lövészetre, ahol ne lett volna meg a közvetlen találat. Pedig a BM-13 rakétájára lőttünk, lőttek, ami csak 13 centi átmérőjű. Vagy a Bólyain mutattam azt az ejtőernyőn lógó vacakot, amit szintén célanyagnak használtunk. Nem volt nagy ugye?

Az amerikaiak persze, hogy megúszták. A szememben az olyan kezelő nem számít komoly tényezőnek, aki az Asuluki lőtérről gyalog hazaindul, mert valamin felháborodott. Igaz, az nem iraki volt, hanem egyiptomi. Ilyen emberek kezébe nem szabad komoly technikát adni.

Előzmény: Hpasp (1239)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1239

Megvédem az Iglát. Annak a rakétának annyira stabil volt a követőrendszere, hogy az infracsapdákkal sem tudták biztosan eltéríteni a céljától.

 

Jelenleg is a legkomolyabb veszélynek a vállról indítható infra rakétákat tartja a NATO. Jobban félnek tőle, mint az összes többi rendszertől együttvéve.

 

A zavarásának módját pedig olvastam már valahol, majd utánna keresek.

 

Úgy emlékszek, hogy a rávezető fej körívben pásztázza maga előtt a légteret, és ha ennek a pásztázásnak a frekvenciájának adott többszörösével rávillantanak a megfelelő hullámhosszon, akkor adott mennyiségű több célt lát egyszerre, és ettől megkavarodik.

 

Az öbölháború alatt így úszták meg komolyabb Apache veszteség nélkül az amcsik az iraki Iglákkal szemben.

 

Előzmény: Volt tüzér (1238)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1238
Megvédem az Iglát. Annak a rakétának annyira stabil volt a követőrendszere, hogy az infracsapdákkal sem tudták biztosan eltéríteni a céljától.
Előzmény: Hpasp (1237)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1237

Szerintem az infrat ugy, mint az embert vakuval: a nagyon intenziv jel ideiglenesen (vagy akar orokre) tonkreteszi az erzekeloket.

Ahhoz nagyon nagy teljesítményre lenne szükség.

Inkább páncélosok elleni rakéták megtévesztésére szokták használni.

 

Erős időzített (infra) villanásokkal pedig a válról indítható strela-igla rakétákat szokták megkeverni, főleg helikopterek fedélzetéről.

 

Előzmény: belic (1231)
Hpasp Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1236

Szia, sok helyen volt ilyen, ma hllottam, hogy pest mellett vagy 20 helyen… érdekelne az, hogy ki mit tud rókuk… …Gyál…????

 

Tekerj bátran a topic legelejére, ott megtalálod az alapinformációkat.

Előzmény: A_vándorló (1232)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1235
Rosszul hallottad, mert nem volt annyi.
Előzmény: A_vándorló (1232)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1234
Ja. Csak találd el hozzá.
Előzmény: belic (1231)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1233

Menjünk végig az irányítási szinteken. A honinak nevezett légvédelem (és ebbe beletartozott az itt állomásozó oroszt telepített technika is) irányítása legbagasabb szinten Kijevből történt, ott volt a VSZ EFEF központi légvédelmi vezetési pontja.

Ez általában csak a direktívákat határozta meg, amit kb. úgy lehet érteni, hogy "Védd meg országod légterét!".

Ez alá tartozott az összes koalíciós tagállam nemzeti vezetési pontja, ami nálunk eleinte az úgynevezett "Szikla" volt, majd az egész kiköltözött Nagytarcsára. Ez a vezetési pont sem sokat tökölt a részletekkel, a VSZ vezetési pont tevékenysége annyiban bővült, hogy figyelemmel kísérték a polgári légiforgalmat is.

A szikla egyébként már a Horthy időkben is jócskán működött hasonló rendeltetéssel. (nemrég pakoltak ki bitózonyos dolgokat, és először a tűzszerészt kellett hívni, annyi német fegyvert és lőszert találtak. Hogy miért nem nekem szóltak?)

Alá tartozott nálunk két vezetési pont, (a nyolcvanas évekig) Veszprém és Lillafüred. (1. és 2. lé ho.) Ezek már komolyan foglalkoztak a felelősségi körzetükbe berepült légicélokkal, de az alárendeltek részére csak annyit határoztak meg, hogy "Semmisítsd meg a körzetedbe berepült célcsoportot!" Viszont már szervezték a rakéta egységek és a vadászok közötti együttműködést, hogy a repülő még csak véletlenül se repüljön be a rakéták hatáskörzetébe, ha meg már berepültek, akkor nehogy lelövöldözzék őket. Ezen a vezetési ponton ment keresztül a teljes rádiólokációs rendszer teljes céltájékoztatása is, hiszen neki volt alárendelve.

Az egységek (ezred, dandár) vezetési pontjai a kapott céltájékoztatás és a kapott utasítások alapján kalkulálta a feladatait és lehetőségeit, és a feladatul megszabott célokat elosztotta az osztályok között. Ezt ugy tette természetesen, hogy figyelembe vette a célok mozgásparamétereit, az osztályok lehetőségeit, rakéta fogyást, stb. Az osztályoknak meg már csak le kellett lövöldözni az ellenséget, hiszen lőni megy csak ők tudtak. A többi csak egy üres fenyegetés volt.

Előzmény: st_patrick (1225)
A_vándorló Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1232
Szia, sok helyen volt ilyen, ma hllottam, hogy pest mellett vagy 20 helyen… érdekelne az, hogy ki mit tud rókuk… …Gyál…????

Előzmény: Volt tüzér (1230)
belic Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1231
Hello!

Szerinted lézeres zavarással mit lehet zavarni? Mert lokátorvezérelte eszközt nem, azt nem érdekli a lézer. Talán infra eszközt? És azt hogyan?

Szerintem az infrat ugy, mint az embert vakuval: a nagyon intenziv jel ideiglenesen (vagy akar orokre) tonkreteszi az erzekeloket.

Bel

Előzmény: Volt tüzér (1230)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.04.15 0 0 1230
Szerinted lézeres zavarással mit lehet zavarni? Mert lokátorvezérelte eszközt nem, azt nem érdekli a lézer. Talán infra eszközt? És azt hogyan?
Előzmény: Tarpai (1221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!