Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1988
Nem nagyon, inkább nagyot.
Előzmény: Tiger205 (1984)
mezenguz Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1986
..ja, és négy kép a különbözőségről:
Előzmény: mezenguz (1985)
mezenguz Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1985
Volt tüzér!

HT 2002/3 szám:
Tiger205 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1984

Hali!

Az új Cd lejátszód tárja teletöltve szürke RAP zenei CD-kkel?

:o)

Nagyon szól ?

:o)

TGR

Előzmény: Volt tüzér (1981)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1983

Hali!

Van egy gyufátok? Az "megmondja" mi az :-))

mezenguz Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1982
... gondolom, én nem tippelhetek....:))
...mégegyszer kössz a lehetőséget..!
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1981

Találós kérdés:

Na mi ez?

st_patrick Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1980

Köszönöm a választ!

Ne félj nem olyan családból származom:-)

Előzmény: honvéd elvtárs (1979)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1979
Szia!
Annakidején Nagytarcsán a fáza az ezred HÁP- on volt telepítve, az antennája kb. 50 m-re lehetett onnan. Jó magas antenna volt, sztem kb. 30- 35 m, de ne üssetek agyon, ha rosszul emlékszem ennyi év után!
Előzmény: st_patrick (1975)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1978

Hát minden tiszteletem és ezt nagyon komolyan mondom. Azt eddig is sejtettem hogy nem volt könnyű a felkészülés, de amit leírtál az komolyabbnak hangzik annál mint amit eddog gondoltam.

Viszont mi volt akkor ha valaki kezelő még gyakorlatlan volt? Voltak "tartalék" emberek, mondjuk váltószemélyzetek akiket a nullkilométeresek helyére be lehetett állítani, vagy ha lövészet előtt valaki kezdő odakerült egy osztályhoz akkor kollektív szívás következett? Az rendben van hogy a pk-ot elmarasztalták egy NMF lövészet után. de mi történt azokkal a kezelőkkel akik tudhatóan rosszul végezték a feladataikat?

MÁS: A honi vadászokkal volt-e valami együttműködésetek a gyakorlásnál - mondjuk célrepülés, váratlan riasztás, neadjisten valami affér-mondjuk megcsipogtatni a besugárzásjelzőt?

Előzmény: Volt tüzér (1976)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1977
Ez egy antenna csoport volt, meg egy kihelyezett indikátor, általában a harcállásponton. Hasonló volt, mint a P-12/18 VIKO, csak itt messzebbről jött a jel, és volt közben hézag.
Előzmény: st_patrick (1975)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1976

Én a 11/2-nél voltam.

0 kilométeres kezelő? Tulajdonképpen miután az alapkiképzésről visszajött a katona (Debrecen, LKK) akkor már valamire használható volt. Akkor már eligazodott valamennyire a technikájában, bár akkor önállóan még nem nagyon lehetett rábízni semmit. Nagyon sok gyakorlás kellett ahhoz, hogy a mesterfokig eljusson egy - egy katona. Eleinte a komplexum imitátorával ment a gyakorlás, ami ha sokra nem is volt képes, egyszerűen manőverező egyes, kettes, négyes célt képes volt csinálni. Onnan a katonának csak annyi dolga volt, hogy a követést bármelyik üzemmódban meg tudja csinálni, és bizonyos dolgokat felismerjen a képernyőn. Rengeteg gyakorlási lehetőség volt. Kedden és csütörtökön általában volt valamilyen repülés. 1981-től a Vektoron keresztül is volt egy kis gyakorlási lehetőség. Ám a gyakorlás csúcspontja valóban az Akkord volt, ami valóban sokat tudott. Általában a lövő osztályok kapták meg elsősorban. Ám egy egy helyen max néhány hetet töltött. Emlékeim szerint nem egy volt a masinából, úgyhogy egyszerre több helyen is működhetett.

Minősítés: a lövészetet többféle mutató alapján értékelték. Nem úgy működött a dolog, hogy kimegyünk, lövünk, aztán hazajövünk. Már idehaza elkezdődött a felkészülés, a lövészet előtt egy évvel. Ez rengeteg gyakorlást és vizsgáztatást jelentett. A lőtéren az értékelés alapja a személyi állomány elméleti vizsgáztatása, bizonyos mozzanatokból gyakorlati vizsgáztatás, lövészet előtti felkészítés (hosszú mérés sorozat), 40 célos néma lövészet, majd maga az éleslövészet volt. Ezeket a mutatókat különböző szorzókkal vették figyelembe. A legmagasabb szorzója a némalövészetnek volt, az egymaga képes volt tönkretenni az egészet. A technika állapota is nagyon komolyan esett latba. Miután mindent kiszámoltak, ősszeszoroztak, elosztottak, közölték a kinti eredményt. Ezt nagyon komolyan figyelembe véve már idehaza hozták meg az egy év alatt összejött értékelést. Ez az értékelés a 11/1. esetében 1987-ben nem megfelelő volt. Le is váltották a parancsnokot miatta. Hogy mi lett vele, azt nem tudom.

Előzmény: st_patrick (1974)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1975

Szia!

Ez a Fáza valami állandó kunyhóba volt telepítve vagy volt hozzá egy bodegás teherautó?

Előzmény: honvéd elvtárs (1972)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1974

Akkor ez hasznos szerkentyű lehetett. Egy nullkilométeres kezelőt mennyit kellett gyakoroltatni?

Az Akkordot a lövészetre készülő osztályok kapták meg vagy volt valami körforgás a kiképzésben? Ja meg ha már lövészeteknél járok:-) : Láttam a VM könyvben NMF minősítésű lövészetet is ( 11.dd. 1.o. 1987 - Jó ég nem itt voltál Mfalva előtt?). Ilyenkor mi volt? Meglepődtem amikor láttam mert ez volt az egyetlen ilyen a könyv szerint...

Egyáltalán milyen szempontok alapján minősítették a lérak lövészeteket?

Előzmény: Volt tüzér (1971)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1973

Akkor ez is egy "fapados" megoldás volt. Úgy látszik a nyócvanas évek végén már mindent igyekeztünk a lehető legolcsóbban megvenni. Mondjuk azt nem tudom hogy a Sztrela-10 vásárlását kötelezővé tette-e a szovjet...

Galahed! Ha nincs ellenedre Téged is faggatnálak egy kicsit. Egyelőre két kérdés:

Ismerős-e számodra a Poljana-D1 vezetési rendszer?

Még mindig áll a kérdés:miben más egy tűzvezető rendszer, egy vezetési rendszer meg egy tűzirányító rendszer tevékenysége?

Előre is köszönöm!

Előzmény: Galahed_ (1970)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1972
Sziasztok!
Fáza Nagytarcsán is volt, 1973/75- ben még egészen biztosan üzemelt.
Nem értettem hozzá különösebben, de arra emlékszem, hogy az ernyője mindig tele volt álló célokkal. Mindig csodáltam a komát, aki kezelte hogy a fenébe tudja az állócélokat olyan biztosan elkülöníteni az élesektől.
Előzmény: Volt tüzér (1968)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1971
Ja, és még egy dolog az Akkorddal kapcsolatban. Az osztály összes berendezésére lehetett csatolni, még az illesztő kabinra is, tehát akár úgy is tudott célmegjelölést adni, mintha a dandártól jött volna. Amit az Akkord produkált, azt láttuk a lokátorokon is. Viszont ilyenkor teljesen vak volt az osztály, mert a lokátorok is az Akkord programot kajálták és nem mértek semmit.
Előzmény: Volt tüzér (1968)
Galahed_ Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1970
emlékeim szerint :-) PU-12 es volt hozzá...
Előzmény: st_patrick (1963)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1969
Vettem.
Előzmény: mezenguz (1967)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1968

Fáza: Még sz ősidőkban használtuk (pontosabban volt, de arra már nem emlékszem, hogy valaha használtuk volna.), még akkor, amikor nem volt AVR (Vektor, Szenyezs) ez egy mikrohullámú összeköttetési lehetőség volt a rakéta osztályok és a legközelebbi távolfelderítő lokátor között. Ilyen volt Boldogon, Velencén, és a többit nem tudom. Ezeknek a P-14-es lokátoroknak a jeleit lehetett megjeleníteni az osztályoknál, de mondom, sose láttam működni. Tulajdonképpen a szakmai pályám kezdete után nem sokkal telepítették és beüzemelték a dandárnál a Vektort, és onnantól fogva a Fáza elveszítette a jelentőségét. Mi annak idején Börgöndről a Pilisre már nem vittük fel, de arra már nem emlékszem, hogy mikor lett lebontva. Egyébként egy bazi magas árbócon volt négy kis YAGI antenna.

VSZ-11: Valami Rt-s holmi volt, valami olyasmi automatizált vezetési berendezés, mint a rakéta osztályoknál a Vektor. Mikor a Vektort beüzemelték, akkor a VSZ megszűnt működni, mert leváltotta a Vektor másik vége a PORI.

AKKORD: Ugyan a komplexumoknak volt saját imitátoruk, amivel gyakoroltatni lehetett a kezelőket, de az gyenge volt. Az Akkord viszont egy komplett gyakoroltató kabin volt, amit időnként oda telepítettek az osztályokhoz. Ha ügyes volt a kezelője, akkor tetszőleges összetételű célprogramokat tudott produkálni. Akár a lőtéri 40 - 50 célos némalövészeteknél is bonyolultabbat. Tetszőleges manővert lehetett állítani, tetszőleges zavarási formákat, és ha a kezelőnek volt hozzá türelme, akkor tetszőleges állócélokra is képes volt. Általában akkor húzták oda az osztályhoz, amikor valamilyen komoly vizsga következett. Viszont nagyon jól lehetett vele gyakorolni, és a kezelők teljesen objektív értékelésére is képes volt.

Előzmény: st_patrick (1964)
mezenguz Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1967
OFF!

Volt tüzér!

E-mail ment..

ON
mezenguz Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1966
mqccr aq!

Nem lenne kedved visszatérni a helyszínre( Bicske és Szárliget közé), akár rokonlátogatás címén is, s egy fotóapparáttal felszerelkezve, hátha néhány fotót még lehetne készíteni a volt szovjet bázisról...
Előzmény: mgccr_ag (1907)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1965

Üdv!

Pontosan mit mondott a Mistralról az oktató, miért nem olyan rossz?

Előzmény: Kuruc71 (1959)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1964

Kedves Volt tüzér!

Bombáználak még néhány kérdéssel :-)

Ismerős-e Neked a FÁZA és a VSZ-11 mint vezetési rendszer vagy annak része? Mit tudnak ezek?

Milyen volt az együttműködés a honi vadászokkal? Volt-e valami konfliktusotok velük?

A V.M. könyv ír egy Akkord-75/125 gyakorlóberendezésről. Ez mit tudott, mennyire volt használható?

Egyelőre "csak" ennyi :-) előre is köszönöm! :-)

stp

st_patrick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1963
Egy csapatlégvédelmi kérdés: a Sztrela-10 üteghez Szombathelyen rendszeresítettünk-e Ovod 9Sz80 felderítő-rávezető vezetési pontot? (PPRU-1 néven is futott, MT-LB/U alváz.)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1962
Tudod tényleg nem láttam ilyet, ezért nekem humánnak már a 14 tonna is soknak tűnik, nemhogy az 50:-))
Előzmény: Volt tüzér (1961)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1961
Miért? A PV kabin 14 tonna. Ha az alatta lévő alapból nem spórolsz ki semmit, (az orosz semmiből nem sajnálta a vasat) akkor az 50 tonna. 60 - 70 tonna egy hidraulikus emelő szerkezetnek nem teher. Pláne, hogy oda nem is kell mobil emelő beendezés.
Előzmény: st_patrick (1960)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1960
Azannya:-) Ehhez nem semmi emelőre lehetett szükség... volt ilyen a SZU-n kívül máshol is?
Előzmény: Volt tüzér (1956)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.11 0 0 1959

Beszéltem a Bólyain egy lérakos oktatóval. Elmondása szerint nem olyan rossz az a MISTRAL csak nem vettünk meg hozzá egy pár fontos kiegészítőt, mely a hatékonyságát jelentősen javítaná ! ( Nem az IFF-re gondolt )

Most akkor tényleg mit nem vettünk meg hozzá ???

döghalál Creative Commons License 2005.09.09 0 0 1958

Aha .

Én 87-ben voltam a györiekkel.

Akkor milyen volt az értékelés?

Előzmény: Volt tüzér (1957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!