Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 35541

Akkor ahogyan ígértem:

Feltöltöttem egy albumba a Szent-István Vándorlás programját, útvonalát, és az akkori kék út leírását, ezeket a már lentebb említett Turisták Lapja 1938-as jubileumi számának lapjairól fotóztam, (nagyképűen mondva:digitalizáltam!:-) )

A minőség lehetne jobb is, de remélem olvasható.Aki rászánja magát hogy végigolvasgatja az ezzel a lendülettel egy fél délelőttöt is szánjon rá! Viszont ha van idő akkor megéri, mert érdekes olvasmány.

És még csak a felénél járok a majd' 800 oldalnak...

Előzmény: Zete (35487)
K. Kata Creative Commons License 2012.03.11 0 0 35540

Valóban, tele geoládával, már alig várom!

Előzmény: G(Dzsí) (35537)
végzőslány Creative Commons License 2012.03.11 0 0 35539

Sziasztok!

Köszönöm Mindenkinek a segítséget a kérdőívben. Utólag én is látom, hogy volt hiba a kérdőívben, de elsőre talán annyira nem is rossz. Mindenestre tanultam a hibákból. Mégegyszer Köszönöm Mindenkinek.

Üdv: Kriszta

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35538

Talán nem történt visszafordíthatatlan pusztulás az erődítményben...

www.parameter.sk/rovat/belfold/2012/03/10/krasznahorka-tragediara-szamitottak-csak-katasztrofa-tortent

Már délután kideríthető volt egy-két szlovák nyelvű hsz-ből a tűz oka is...amit most magyarul is megerősítettek a cikkben.

G(Dzsí) Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35537

Parádés rész! :)

Előzmény: K. Kata (35524)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35536

Bocs, még egy, mert most nagyon ideillik:

Krasznahorka büszke vára

Látlak-e még valahára?

Hegyek ormán az őszi szél

Régi dicső múltról mesél..

Olyan büszke, olyan árva Krasznahorka büszke vára!

Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya.
Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél.
Rákóczinak dicső kora, nem jön vissza többé soha.

Harcosai mind pihennek bujdosó fejedelemnek.
A toronyból késő este tárogató nem szól messze.
/:Olyan kihalt, olyan árva, Krasznahorka büszke vára.:/

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35535

Jaj ez borzasztó! Épp most írtam be tőletek függetlenül ezt a hírt egy másik fórumba!

Nagyon kiakadtam!

Én voltam ebben a várban és állítom nektek, hogy olyan volt kívül-belül, amilyennek a mesebeli várkastélyt mindannyian elképzeljük!

A berendezések, a festmények... aztán az, hogy a várkápolnában lévő Andrássy grófnő múmiája fölött egy emelettel egy szobában láthattad ugyanerről az Andrássy grófnőről a festményt, amint fiatal édesanyaként karolja át a gyerekeit több, mint 300 évvel ezelőtt- nagyon megrázó élmény volt látni!

És ezt a tüzet is nagyon megrázó látni, sőt kiakasztó!

Nem hiszem, hogy nem volt  szándékos!

Most lesznek a választások arrafelé, a Ficó féle kormány 40%os többségre tarthat számot, közben két felvidéki település most tart népszavazást, hogy hivatalosan is a magyar nevük éljen, ne pedig a szlovák.... csúnya dolgok lesznek még itt, tartok tőle!

annyi baj legyen Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35534

Előzmény: annyi baj legyen (35533)
annyi baj legyen Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35533

Güsziológus Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35532

A "VÁRTÚRÁK" mozgalomban felkereshető vár.

Előzmény: Törölt nick (35530)
annyi baj legyen Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35531

épp most olvastam én is :-/

Előzmény: Törölt nick (35530)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35530

Off:

Túramozgalmat ugyan nem érint, de megrázóhír turistáknak akkor is:

www.parameter.sk/rovat/regio/2012/03/10/tragedia-teljesen-leegett-krasznahorka-vara#

On

annyi baj legyen Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35529
Előzmény: annyi baj legyen (35528)
annyi baj legyen Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35528

Azon a szakaszon van kitűzve egy lap, amin a megyei szövetség kéri azt az illetőt, aki állandóan megrongálja a jelzéseket, hogy ha valami problémája van, akkor inkább hívja fel őket.

Előzmény: timetable (35527)
timetable Creative Commons License 2012.03.10 0 0 35527

Néhány éve Valkonyán szálltunk meg a turistaházban. Én csak a többiek után, estére tudtam odautazni, és úgy terveztem hogy Borsfán szállok le a buszról és onnan gyalogolok át. Szerencsére leszállás előtt pár perccel felhívtak, hogy eszembe ne jusson ez a megoldás, mert ők is majdnem két órát tekeregtek ezen a szakaszon, és akkor még nem is volt teljesen besötétedve...

Így hát a valkonyai bekötőút elágazójáig utaztam tovább, és onnan gyalogoltam be a faluba.

Előzmény: Güsziológus (35526)
Güsziológus Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35526

Felteszek egy képet, mert ezzel kapcsolatban lesz majd megjegyzés.

"Borsfáról Valkonyára jutni a térkép alapján triviális feladat. Átvágtunk a szántókon, megtaláltuk a jeleket, mígnem a Borsfai hegyhátnak arra a pontjára értünk, ahol a térkép szerint a pincék és az erdők találkozásánál balra kell fordulni és a jel tesz egy felesleges kitérőt. Ezt a kitérőt a TÉRKÉP (Déldunántúli kéktúraatlasz 2oo5-ből) szerint az igazolja, hogy nincs egyenes út. És itt jött a csapda: mi követtük a térképet és találtunk kopott és kevésbé kopott jeleket, két feketével átfestett jelet (de nem az összes lett átfestve! Ez zavaró). Mentünk, büszkén, hogy mi most már egy-két kilométer múlva Valkonyán leszünk és lám,  a terveknél gyorsabban. Azután egy jel sem lett, viszont bozótos a jobb oldalon, ahol valahol az egyik ösvényen be kellett volna fordulni. Mi nem fordultunk be és jutalmunk egy kb órányi kevergés lett, aminek a végén furcsa módon megtaláltuk mégis Valkonyát. Valkonyán azonnal útbaigazítottak, a feltűnően zöld házban, ami valóban kirí a többi közül ott volt a turistaház gondnoka. Ő mondta, hogy a kitérő helyett a térkép és a jelek ellenére egyenesen kellett volna jönni a földúton (azt láttuk, de mi nem akartunk rövidíteni)."

Az előző hozzászóló által inspiráltam Borsfa után a hegy tetején az erdő előtt nem fordultam balra, hanem mentem egyenesen. Az út egy idő után ketté válik, a bal oldali ágán haladva hamarosan "belebotlottam" a Kékbe ami keresztben tartott lefelé a falu felé."

Az idézett mondatokat a fórumban olvastam.

emgergo Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35525

Óóó, amikor legutóbb itt voltam, még nem így nézett ki, alig olvasható volt a felirat :) Köszi!

Gondolom, pont a tábla helyreállításához nézhették meg a korabeli iratokat, így lett Fultán.

Előzmény: HEV (35518)
K. Kata Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35524

Március 15-én nem dolgozom és tüntetni sem megyek, így marad a túrázás :-)  Szentbékkálláig autó, onnan tömegközlekedünk Nemesgulácsig, és a zöld jelzésen megyünk a kékig, onnan vissza Szentbékkállára OKT-n. Ha valaki szívesen csatlakozna, hajrá!

Güsziológus Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35523

A képen a bejárat, a kapun a kis fehér "pötty" a csengő.

Tegnap délután áramszünet volt, de épp arra járt a postás autó, és a kapu nyitva volt:-)

Képek az alábbi címen:

nyolcboldogsag.hu/galeria/thumbnails.php?album=1

Előzmény: Güsziológus (35522)
Güsziológus Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35522

RP-DDK

Homokkomárok - Nagykanizsa-Palin

Olvastam Hörpölin beszámolóját, és úgy döntöttem, a rendházat és környékét nem lehet "túra közben" "felfedezni", meg aztán a Valkonya felőli megérkezés után az ember fiának nem sok kedve van nézelődni.

Azt is olvastam, hogy van vendéglátóipari egység (panzió) is a "közelben (Fűzvölgy).

Egy leendő "bázis" felfedezése" is szerepelt a tervek között, meg aztán kettesben más a nézelődés és az unalmas homokos-sóderes úton bandukolás.

Az elgondolást tett követte, tegnap reggel jó korán elindultunk, irány a panzió.

Odafelé lemértük a Nemesvid és Zalakomár közötti szakaszt, mára maradt a folytatás.

Szépen sütött a nap, a busz is időben érkezett (12:41).

Homokkomáromban csak 10:00-ig van nyitva a bolt, kajánk volt, vizünk nem, de sebaj, irány a templom.

Mindent megnéztünk, még a kis kápolnát is.

Nyugalom és csönd honol arrafelé, és nem mellékes, hogy a fáradt, sátorozó vándor itt megpihenhet.

Csoportok számára van szállás is.

Kaptunk bélyegzést, majd irány a település, sok-sok aszfalt.

Kényelmes tempóban haladtunk, élveztük a csöndet és a kellemes napsütést.

A homokos 1 kilométer feledhető, utána részben sóderes út, de van földút is.

Megpihentünk az erdészháznál, megnéztük az emlékkövet.

Erzsébet királyné emlékére állították, jó rég.

Megtudtuk, hogy az egykori kulcsosházat eladták, az új tulaj épp csinosítgatta.

Nagy mák.

Átkeltünk a csatornán, a forgalmas 74-es - elkerülő - úton, majd a nyílegyenes síneken.

Láttuk a motorvonatot is:-)

Kapaszkodás a régi 74-es útra, majd jó 500 méter aszfalt, balra a rég várt kocsma, a sör, na és a pecsét.

Átellenben indul a kék felfelé a szőlőhegyen és ott volt a buszmegálló is.

Mákunk volt, a zalaegerszegi busz megállt (az internet szerint nincs megállója) és elvitt bennünket a panzióig.

Kellemes környezet, némi unszolásra bekapcsolták a fűtést is.

Finom reggeli, korai indulás, hisz mára volt más programunk is.

Lemértük a távot Zalakarosig, felfedeztük a Tourinform irodát, majd irány Zamárdi.

Mindent sikerült elintézni, egy gyors bevásárlás, és ebédre már itthon is voltunk.

Sikeresen "elfeleztem" a túrát, a Nagykanizsától keletre lévő útvonl elérhető a Balatontól, ha a zalai út is belefér, akkor kell szállás, és sok-sok nap, ha nem akarok / akarunk rohanni.

Jelenleg csak annyi a terv, hogy Halogy - Ivánc, de még nagyon fiatal a tavasz.

Remélem, a 4 napos ünnep után folytathatjuk a túrát.

Güsziológus Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35521

Természetesen volt túra is, erről kicsit később.

Az eddig ellenőrzött bélyegzők száma:

10.

Mindenhol rendben, és ha nem a szabadban van (pl. Ormánd), akkor a nyitvatartás nincs lényegesen korlátozva.

Ha valaki türelmetlen:-)

A Homokkomárom és Nagykanizsa-Palin közötti 8,5 kilométer volt a penzum.

Ki a kicsit nem becsüli:-)

Előzmény: Güsziológus (35520)
Güsziológus Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35520

RP-DDK

Nemesvid - Zalakaros

Előre kell bocsátani, hogy autóval "teljesítettük", a cél csak annyi volt, hogy ellenőrízzük a pecséteket és mérjük a távolságot.

A TUHU adata:

16.965 méter.

A mi mérésünk eredménye:

17,3 kilométer.

A 300 méteres eltérés ok, hogy mi Zalakaroson a Tourinform irodáig mértünk, az 300 méterrel északabbra van, mint az a pont, ahol a kék eléri a főútvonalat és "indul" dél felé.

Az eltérés tehát elhanyagolható.

Nem hiszem, hogy kell GPS-es mérés ezen a szakaszon:-)

Nemesvid (Flamingó söröző)

Szombaton és vasárnap 12:00 és 15:00 között zárva, egyébként nyitva.

Ormánd

Egy tábla oszlopára van erősítve, a fanyelű bélyegző, az M7-es kereszteződése előtt.

Eltéveszthetetlen.

Zalakaros

A Tourinform irodában megvan a hivatalos bélyegző, 9:00-től nyitva, szombaton is.

Pár hét múlva már vasárnap is nyitva lesz.

300 méter kitérő, észak felé.

Ezzel a szakasszal tehát rendben lennénk, ha már csak ez hiányzik, akkor szervezek egy sétát.

Előző alkalommal a vasútállomástól indultam Nemesvid fel, az 9 kilométer, a maradék az Öröm-hegy felől érkezést követő "levezetés" volt.

Mivel Zalakaros és Budapest között igen jó a buszközlekedés, ott érdemes megszakítani, a vonat, igen lassú.

HEV Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35518
Előzmény: emgergo (35517)
emgergo Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35517

Akkor az átesett egy rekonstrukción - vagy olvashatóvá tették a feliratot, és kiderült, hogy Fultán :))

Előzmény: Jesper Olsen (35516)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35516

Én a kereszten is Fultánt láttam legutóbb (2010. nov.).

Előzmény: emgergo (35515)
emgergo Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35515

Én a Foltán/Fultán/Boltán kereszttel vagyok így (hagyományosan Foltán, az új térképeken már Fultán, a kereszten magán Boltán - szerencsétlent nem elég, hogy agyonütötték, de még a nevét sem tudjuk :)) )

Előzmény: olahtamas- (35512)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.09 0 0 35513

És mire jutottatok, mi az oka?Mert érdekelne!:-)

Előzmény: olahtamas- (35512)
olahtamas- Creative Commons License 2012.03.08 0 0 35512

Már régebben is felvetült a kérdés amikor Vagdalthússal beszélgettünk, hogy vajon mi az oka az ilyen átnevezgetéseknek, amikor az összes falubéli öreg a régi nevén ismeri a helyeket, te meg ott téblábolsz a hátizsákoddal, meg a friss térképeddel és hiába kérded hol van ez meg az, csak néznek rád, mint borjú az újkapura.

Előzmény: Törölt nick (35510)
László67 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 35511

A '78-as és '82-es térképeken még Barok-völgy néven szerepel ez a gyönyörű jégkorszaki növényeket megőrző szurdok, majd a '90-es évek elején már Burok-völgy lett belőle minden látható és követhető ok nélkül.

Azóta így hívják.

A Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozatban (1979) mindkét név előfordul.

A bejárásnál (Eszterhás tanár úr tartott a csapattal) Burok-völgy néven említik.

Majd a film végén, amikor a kérdéses szakaszt (Bodajk - Zirc) Sinkó László össszefoglalja, Barok-vögy néven említi.

Érdekes...   :-)

Előzmény: Törölt nick (35510)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.08 0 0 35510

Kérdésedre a válasz:

Szerény véleményem szerint a Burok-völgy név simán csak elírás valamikor a '80-as évekből egy térképszerkesztő tollából. Előtte évtizedekig, sőt valszeg évszázadokig Barok-völgy volt a neve,a Tavaszi Széll által leírt okokból, helységnévből eredően.

A '78-as és '82-es térképeken még Barok-völgy néven szerepel ez a gyönyörű jégkorszaki növényeket megőrző szurdok, majd a '90-es évek elején már Burok-völgy lett belőle minden látható és követhető ok nélkül.

Azóta így hívják.

Előzmény: K. Kata (35495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!