Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92306

Szerintem még az is csak távoli spekuláció, hogy lesz-e ápdételt oltás. Amúgy nem ártana, mert az az oltás amit most adnak az még az 1.0 kiadás amit a béta variáns előtt csináltak. Én úgy gondolom, hogy egy influenza oltáshoz hasonló rendszeresen frissített és és évente egyszer beadható oltás lesz ebből amit aki akar az beadat magának... A kérdés, hogy enyhülni fog-e annyira a vírus nem küld minden ősztől  kora nyárig folyamatosan 5-7 ezer embert kórházba. Mert ugye hosszú távon ez a fő probléma. Az influenza is megöl évente sokezer embert, de az pár hét alatt végigfut és nem viszi térdre a teljes egészségügyet.

 

Az, hogy az emberek fáradtak az szerintem teljesen lényegtelen. A II. vh. alatt is fáradtak voltak az emberek pedig az tovább tartott és többet pusztított.

 

Az alapján amit olvastam ennek a járványnak a hátteréről én úgy gondolom, hogy  alapvetően a klímaváltozás és a folyamatos deforesztáció és a vadon folyamatos csökkenése az ami egyre gyakrabban fog ilyen járványokat okozni. Most kaptunk egy jó leckét. Ázsiában azért is volt kisebb pusztítás mert ők a húsz évvel ezelőtti járványnál már begyakorolták ezt a szopást egyszer.

 

Több mint valószínű, hogy X éven belül (X lehet 3 lehet 5 de 10 is) jön a következő hasonló balhé. Szóval lehetnek az emberek fáradtak, de jobb ha hozzászokunk ahhoz, hogy ez lesz.

Előzmény: Hepci (92302)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92305

Az influenza máshol is gyakorlatilag elmarad(t), mivel a korlátozott maszkhordás az ellen úgy tűnik, bőven elég (és alighanem elég lenne más években is, oltás nélkül is).

Most akkor kezdjünk el azon rettegni, hogy ha isteni csodával megszabadulunk a covidtól, akkor viszont jön egy olyan influenzajárvány, hogy még a kisdedeket is elviszi?

Előzmény: altimus (92303)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92304

Én heti szinten beszélgetek kínai ismerősökkel. Érdekes, de a tankok nem voltak annyira jelentős tényezők.

Két fontos ok miatt tudták Kínában kordában tartan a járványt. A legfontosabb az, hogy a kínaiak tényleg és komolyan bíznak a kormányukban és a hatóságaikban. Ott ha a Micimackó azt mondja, hogy most akkor mindenki maszkot hord akkor mindenki maszkot hord, mert a nagyfőnök azt mondta. Nem azért mert félnek, hogy különben elviszi őket a fekete autó. Ezen már ők réges régen túl vannak. A kínai kultúra szerves része a szenyoritás és az autoritás feltétel nélküli tisztelete és respketje. Ez egy érdekes jelenség, de ott simán működik az ami Európában az 1984 világa lenne.

A másik az, hogy olyan szinten állami kontroll alatt van a digitális infrastruktúra, hogy ha valaki aki a kontakt kutatás miatt karanténba kerül akkor még a lépcsőház ajtaját sem tudja kinyitni ameddig tart a  karantén, mert az RF kulcsát is letiltják. Meg ha napi négy lázmérés és egy app-ba feltés az előírás, akkor egy élelmiszer bolt ajtaja sem nyílik ki a júzer előtt ha kihagy egyetlen mérést. Szóval ott a karantén és a lockdown az kikerülhetetlen.

 

De érdekes, hogy ők ezt büszkén élik meg és nem érzékelik ezt elnyomásnak. Az emberi elme csodákra képes :D

Előzmény: Hepci (92301)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92303

Komoly kerdes az, hogy jol jart-e pl. uj zeland ezzel? Ez a kerdes aktivan kutatott. Pl. elmarad 2-3 evnyi influenza. Ez alatt a lakossag influenza elleni immunitasa jelentosen csokken. Kerdes az, hogy mi lesz, ha jon egy komoly influenza jarvany. Uj zelandon mar eszrevettek, hogy a gyerekek sokkal kisebb aranyban fertoztek meg egymast sok mas szarral es velhetoen az immunrendszeruk is jelentosen gyengebb, mint amilyen a szocialis tavolsagtartas nelkul lenne. Ennek a kovetkezmenyein ma meg legfeljebb csak spekulalni lehet.

 

Erdemes a sved modellt is megnezni. Naluk a negyedik hullam sokkal enyhebb peldaul.

 

A covidbol sokat tanulnak a virologusok, matematikusok. Nem trivialis kerdes ez.

Előzmény: Hepci (92301)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92302

Ha a konkrét témára (omikron és az ellene tervezett potenciális vakcina) nézünk, akkor egyértelmű, hogy esetleges májusi haláleseteket nem fog megelőzni egy olyan vakcina, ami kb. március végére készül el.

Én csak abban látom a problémát az uniós (esetleges) szándék kapcsán, hogy az emberek már elég fáradtak az egésztől, nem most kellene tovább borzolni a kedélyeket, amikor feltűnt egy olyan variáns, ami még akár pozitív fordulatot is hozhat a járvány alakulásában.

Előzmény: BZoltan (92299)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92301

Meg lehet állítani, persze, kínai módszerekkel (tankok a város minden kivezető útján) például simán - ez itt Európában nem jön szóba.

Aztán meg lehetett állítani új-zélandi módszerekkel (azonnali elszeparálás, kontaktkutatás, stb.) is. Ott nagy valószínűséggel nem müllercecíliák és kopasz rendőrök dolgoztak az ügyön...

Előzmény: altimus (92296)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92300

vilagos. egy ilyen eset nyilvan tragedia, tragedia a csalad, a baratok szamara. annak, hogy a halaleset nincs osszefuggesben az oltassal nyilvan nem nulla a valoszinusege, ha ez a valoszinuseg egy nagyon kis szam is. de a kis valoszinusegu esemeny se lehetetlen.

Előzmény: BZoltan (92297)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92299

"teljesen felesleges lesz a tavaszodás miatt."

 

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy idén május elején még simán 100 fölött volt a napi halálozás hét napos átlaga és még június közepén is 5-8 köröl volt a 7 napos napi átlag.

 

Előzmény: Hepci (92291)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92298

> Az idő előrehaladtával egyre nő a valószínűsége annak hogy meghalok

 

ebben tevedsz. minden ember eseten 1 a valoszinusege annak, hogy meghal. ez nem valtozik az eletkorral.

 

de te persze nem erre gondoltal :) de az se igaz amire, gondoltal :)

ha pl. a varhato eletkor egy orszagban 75 ev, es te mondjuk 70 eves vagy, akkor sokkal nagyobb valoszinuseggel leszel 80 eves, mint egy 20 eves.

 

 

Előzmény: kifli (92293)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92297

Azt azért nagyon fontosnak tartom leszögezni, hogy egy ilyen tragédia az mindenképpen meghökkentő és mélységesen fájdalmas. Nem hiszem, hogy bármilyen érző ember csak megvonná a vállát és a valszegségre mutogatva legyintene egy ilyenre. 

 

Amit én mondok, hogy igen, nagyon kis valszegség fog kijönni az ilyen fatális és nem előrelátható halálesetekre, de szerencsére az oltás utáni halálesetek száma is annyira alacsony, hogy nem lehet rámutatni egy számra, hogy hoppá,  megvagy te kis sunyi.

Előzmény: altimus (92294)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92296

A baranyhimlo pl. sokkal fertozobb, mint a covid. (De persze van ellene vakcina, be is oltjak vele a csecsemoket.) Ha nem lenne baranyhimlo elleni vakcina akkor azt pl. nagyjabol garantalt, hogy minden ember elkapna. A jelenlegi covid szerintem ebbol a szempontbol hatareset. Ha az emberek vallaljak a megszoritasokat, tavolsagtartas, maszk ... akkor meg lehet fogni a covidot.

Előzmény: Hepci (92291)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92295

> az elemi esemenyek is kovetnek egy valoszinusegi eloszlast, legfeljebb nem latjuk azt, ha a mintaveteli szam alacsony.

 

Így van, erről beszélek én is.

 

> az se eletszeru, hogy valakinek otose lesz a lotton. megis elofordul.

 


Én is erről próbálok beszélni... és bevallom eléggé elkedvtelenít, hogy még Daeril szerint is ez "Félelmetes baromság"

 

 

 

 

Előzmény: altimus (92290)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92294

Azon teljes joggal felhuzhatjuk a szemoldokunket ha egy tok egeszseges fiatal a vakcina beadasa utan par oraval pl. tudo emboliaban meghal. (ha egy autobalesetben halt volna meg az mar talan erthetobb lenne.)

 

Ezekben az esetekben sokszor az a megoldas, hogy urban legend az egesz. Vagy nem tortent meg, vagy nem teljesen ugy tortent meg. Vagy nem szemelyes ismeros, hanem egy ismeros, ismerose ...

 

De ha megtortent akkor is szamtalan mas oka lehet, ad abszurdum akar orvosi muhiba is.

 

Az biztos ha ilyen eset igazolhatoan tortent annak van kovetkezmenye es komolyan utana neznek. Mind a hatosag (fogalmam sincs kire tartozik ez), mint a gyogyszergyar ...

 

Persze neki lehetne ugrani es ki lehetne szamolni hogy annak mekkora a valoszinusege, hogy veletlen egybeesesrol van szo. (Egy igen kis szam fog kijonni, de nem nulla.)

 

Előzmény: BZoltan (92286)
kifli Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92293

Az idő előrehaladtával egyre nő a valószínűsége annak hogy meghalok

Előzmény: BZoltan (92292)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92292

Persze, hogy annak a valószínűségét kellene megvizsgálni, hogy egy 27 éves, ismert betegséggel nem rendelkező magyar nő váratlanul meghal. Sajnos ilyen adattal én nem rendelkezek. Nyilván ennek a valószínűsége a mostani oltási tempóval nem hetente egy lenne, hanem mondjuk (teljesen hasból) két havonta egy. De ez a valószínűség létezik és ha ismernék az évente váratlanul elhalálozó magyarok korfáját akkor számolni is tudnánk.

 

Szóval nem, nem fal a példa és legfőképp nem matematikailag. Adott a formula amibe a pontos adatokat beírva ki fog jönni egy valószínűség ami egészen biztosan nem 0. Ha pedig nem nulla akkor lehet nézni, hogy ugyanez az adat az oltások tekintetében változik avagy sem. 

 

De mondom, vélhetőleg nem hal meg olyan sok 50 év alatti, hogy pontos számot tudjunk kapni. Finnországban amióta oltanak azóta 10 körül halt meg 50 év alatti ember az oltás után. Lakosságarányosan ez lehet nálunk úgy 20. Ez nagyon kicsi szám ahhoz, hogy biztosat mondjunk akár pro akár kontra.

Előzmény: Hepci (92289)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92291

Ha az omikron tényleg még fertőzőbb (mihez képest, mert egyesek már annyira félnek most is, mintha telepatikus úton történne a fertőzés) és igazak az első hírek, hogy még senki nem került tőle súlyos állapotba, akkor ellene nem oltani kellene, hanem drukkolni az elterjedésének: ha kiszorítaná az eddigi verziókat, megoldódna végre a probléma, vagyis erősebb nátha lenne ebből a betegségből.

Ezt az Ursulát remélhetőleg szereti valaki, de az valószínű, hogy nem az eszéért... tehát egyelőre várni kellene és gyűjteni az információkat, mert mire oltani lehetne ellene, addigra úgyis teljesen felesleges lesz a tavaszodás miatt.

Előzmény: kifli (92283)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92290

> Az életszerűség egy jó kérdés.

 

az se eletszeru, hogy valakinek otose lesz a lotton. megis elofordul.

 

> A szopó az, hogy az ilyen elemi események definíció szerint fittyet hánynak a valószínűségre.

 

az elemi esemenyek is kovetnek egy valoszinusegi eloszlast, legfeljebb nem latjuk azt, ha a mintaveteli szam alacsony. az emberek tobbsege ismeri, elfogadja pl. a gauss gorbet es a normalis eloszlast. ellenben pl. a poisson eloszlast mar csak az intelligensebbek, odafigyelosebbek ertik. megis van jopar jelenseg, ami poisson eloszlast kovet. pl. annak a valoszinusege, hogy egy konyhai pohar mikor fog eltorni fuggetlen attol, hogy a pohar milyen idos. egy 10 eve hasznalt es egy frissen vett pohar masnap egyforma valoszinuseggel torik el. a sztochasztikus folyamatokrol, tozsde ... ne is beszeljunk.

Előzmény: BZoltan (92285)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92289

Teljesen fals a példád, matematikailag is.

Ugyanis nem annak a valószínűségét kell(ene) megvizsgálni, hogy egy adott napon mekkora eséllyel hal meg egy honfitársunk, hanem azt, hogy egy adott napon mekkora a valószínűsége annak, hogy meghal egy 27 éves, ismert betegséggel nem rendelkező magyar nő.

De ismétlem, nem hiszem, hogy tömegesek lennének az ilyen esetek, illetve azt hiszem, hogy ha mégis gebasz lenne, talán a magyar kormány is venné a fáradságot, hogy valamelyik kompetens szakértő (pl. egy kopasz dandártábornok) útján tájékoztassa arről a nagyérdemű népet.

Nekem valószínűleg azt dobta a valószínűségszámítás, hogy ráadásul meghalt még egy kétszer oltott ismerősöm is, míg az ismerősök körében nem halt meg senki más.

Ez már az erősen halmozott véletlen kategóriája lehet... hiszen talán 1 hónapja mondta M. Béla az utóbbiról, hogy ilyen egyszerűen nem létezik...

Előzmény: BZoltan (92269)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92288

Amennyire én tudom az omikronnal kapcsolatban még a sötétben tapogatózás folyik. Karikó Katalin egy hete mondta, hogy szükség van pár hétre és több adatra, hogy pontosan tudjuk mivel is van dolgunk. Von der Leyen pedig nem beszélt arról, hogy mikor is lehetne elkezdeni a kötelező oltást. Csak azt mondta, hogy érdemes elgondolkodni. Elgondolkodni azon is érdemes, hogy Catherine Zeta Jones rátérdel a cipőnkre... ettől ez még nem fog bekövetkezni.

Előzmény: kifli (92283)
Hepci Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92287

De, még lehet, 1 palackot.

Ugyanis nekem kettő van. :)

Előzmény: naivkezdo (92277)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92286

Azért álljon már meg a menet. Konkrétan sértésnek veszem ezt a "félelmetes baromság" beszólást.

 

Nem vagyok egy kimondott fatalista és nyilván hülye sem vagyok és tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbb halálesetnek van előzménye. De azért ne csináljunk már úgy mintha néha nem halnának meg váratlanul és minden előzmény nélkül fiatalok. Sajnos van ilyen... kicsit szarul hangzik, hogy a kaszás meghúzza a jackpot-ot, de alapvetően nincsen ez messze a valóságtól :(

Előzmény: Daeril (92284)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92285

Én szerettem a valszámot, pedig kimondottan szar voltam belőle. De ebben az iparágban ez előfordul.

 

Az életszerűség egy jó kérdés. Egészen biztos vagyok abban, hogy egy sor plusz adat nagyban módosítaná a teljes képet. A magyar adatokat ugyebár nem tudjuk, de mint korábban írtam a finn adatok szerint az oltás után elhalálozott emberek életkora 93%-ban 50 év feletti volt. Azt az adatot is tudni kellene, hogy a természetes elhalálozás (de szarul hangzik ez a kifejezés) milyen korfát mutat. De feltételezhetjük szerintem, hogy jellemzően a magasabb korúak szoktak meghalni. Vagyis ha csak a huszonévesekre nézzük akkor egészen biztosan már kisebb szám is életszerűtlennek tűnhet. De azért akármilyen szarul is hangzik, huszonévesen is néha meghalnak váratlanul emberek. Nekem például egy középiskolás cimborám huszonéves korában egyszerűen összeesett és meghalt. Szívprobléma amiről ő sem tudott. Meg volt egy nagyon jó cimborám aki 34 évesen agyvérzést kapott és lefordult a székről.

 

A szopó az, hogy az ilyen elemi események definíció szerint fittyet hánynak a valószínűségre.

Előzmény: naivkezdo (92282)
Daeril Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92284

Félelmetes baromság volt a valszám példa a halálozásról. Mintha véletlen potyognának az emberek teljesen random.

Ja képzeld el a kaszás minden éjfélkor meghúzza a jackpot gépének a karját és csilingelés után kipotyog 360 név. Ránéz a nevekre - okés ma őket szedjük össze. Hú van egy 20 éves lány is köztük, őt majd estére hagyom hagy kapja meg még az oltását reggel... ??? Mivan ???

 

Most komolyan, mi lenne ha így menne? Semmi értelme vigyázni magadra, lennének 450 éves alkoholisták mert egyszerűen nem pörgette ki őket a gép :D

Előzmény: naivkezdo (92282)
kifli Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92283

"A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről – jelentette be Ursula von der Leyen Brüsszelben."

 

Ugyebár erről az omikronról eddig azt tudjuk, hogy enyhe tüneteket okoz és legkorábban 100 nap múlva lehet ellene vakcina, amikoris el lehet kezdeni kötelezően oltani nyárra - amikor nincs járvány, hogy majd megszűnjön majd az állítólagos védettség őszre/télre, amikor majd lesz járvány- bár addigra vszleg új variánsok lesznek, amikre már megint nem jó az addigra már kötelező oltás...

 

elmehetnek ezek a büdös picsába a kötelező oltásukkal együtt!

naivkezdo Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92282

Figyelj menjünk már picit ebbe bele, ha más nem tette meg.

Kár, mert valahogy sosem szerettem a valszámot, megtehetné valaki, aki szeret is ebben a mocsárban dagonyázni. 

Életkor, nem, egészségi allapot, halál oka szerint nézzük meg újra a példát. 

Hogy mennyire életszerű, amit írsz.

Előzmény: BZoltan (92269)
kifli Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92281

nalátod, ezért sem foglalkozom büntetőjoggal:)

Előzmény: altimus (92274)
kifli Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92280

mekyik részét, engedelmeddel?:)

Előzmény: BZoltan (92279)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92279

Csináljunk úgy, hogy ezt a mondatot most nem értettem :) Mert engedelmeddel ez egy butaság. 

Előzmény: kifli (92272)
altimus Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92278

A buntetojog egy ember keszitette szabalyhalmaz. Nem mondom, hogy akarmit bele lehet irni, vagy hogy akarmekkora hulyesegeket, ellentmondasokat ... tartalmazhat. Jo ha igazodik egy orszag szokasaihoz, erkolcsehez, moraljahoz ... de erteni, kitalalni nem lehet azt, ellentetben a matematikaval. Ha definialom neked a folytonos fuggvenyt, akkor a klasszikus funkcionalis analizis teteleit egy okos ember maga is ki tudja talalni es ugyanugy fel tudja epiteni, ahogy ma az a konyvekben van. De a gyilkossag fajtait, buntetesi teteleit ... nem fogod magadtol kitalalni, akarmilyen okos is vagy.

Előzmény: BZoltan (92276)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.01 0 0 92277

Az cseszett jó, kár hogy abból nem lehet már szerezni. 

Előzmény: Hepci (92262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!