Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Megnéztem ezt az agroleaf-et. Az a gond vele, hogy van benne "extra kálium", ami kontraproduktív a magnéziumhiány leküzdésében... ill. az olaszrizling már így is saját magát préseli össze, ha még növelem a bogyóméretet, akkor még inkább össze fogja, ahol pedig összenyomódik, ott jön a rothadás, jobb esetben a botritisz, rosszabb esetben a fakó.
Csak az őshonos ecetmuslica nem kártevő, csak a túlérett/lehullott/sérült gyümölcsre megy. Ami a szőlőben kárt tesz, az a D. suzukii, az csak pár éve van nálunk.
Muslica ugyan volt, de olyan, ami saját maga bele tud petézni a szölö bogyójába, nem volt elötte. Önmagában nem is ezzel van amúgy a gond, hanem a fakórothadással, ami ellen csak I-es szerekkel lehet védekezni, de azt is csak borszölöben.
Amit esetleg meg lehet próbálni, az a bogyó héjának az erösítése, ill. az omlós héjú hússzínü/piros fajták likvidálása, mert elsösorban ezeket szereti. Én ezért vagyok kénytelen megválni a piros saszlától, pedig még pár éve is annyi termett, hogy zöldségesnek adtunk el belöle 20 kilószám, de mostanra eljutottunk oda, hogy szüretre alig bírtam annyit összekaparni, hogy minden szüreltelönek jusson pár fürt belöle (voltak vagy 30-an).
Szervezkedö topictárs mintha kalciumot használna bogyóhéj-erösítésre. Ha így van, kérdezném töle, hogy pontosan milyen anyagot, mikor (milyen fejlödési stádiumban), milyen hektárdózisban juttatja ki?
idén jó termésem volt, csemege- és borszőlőben is, lényegében jól sikerült a fertőzések ellen védekezni, vagy csak szerencsém volt.
Ebből adódóan hosszan elnyúló időszakban tudtuk szedni a csemegéket, és még most is sok ...LENNE. ,
De már gyakorlatilag nem tudunk egészséges fürtöt szedni, mindegyik muslinca által fertőzött, egyre nagyobb mértékben "rohad".
( megjegyzés, a szőlő egy része mögött zárt kerítés van, ott nem szellőzik, egyébként is sokkal inkább figyelni kell mindenre és a fürtnek így a "belső oldala" ami lerohad, míg kívül egészséges, szóval észre sem veszed, csak ha levetted a fürtöt. Ahol nincs kerítés, ott sokkal kisebb mértékben, de ott is jelentkezik a fertőzés).
Mire észrevehető a fertőzés, addigra már érett minden fürt, úgyhogy már nem tudom és nem is akarom fújni semmivel.
Muslinca mindig is volt, de ennyi nem, azaz elszaporodtak, és ha így terjed tovább , akkor jövőre cseszhetem..
Semmiféle rovarírtóval , Karate zeon stb. soha nem védekeztem eddig.
Tanácsot kérnék, a jövő évre vonatkozóan, mi a technológia szerintetek? Nyilván a MEGELŐZÉS érdekel elsősorban?
Az lehet, hogy nálad már csak levél van, de ha permetezési tanácsot adsz másoknak, akkor nem indulhatsz ki magadból és abból, hogy nálad mi a helyzet, ugyanis minden normális, jól kezelt szőlőben kell még lennie fent szőlőnek, és ekkor a felszívódó szerrel való permetezés felejtős. Szép dolog, ha az ember segíteni akar másoknak, de azt csak úgy tegye, hogy közben ne ártson másoknak a tanácsaival.
Biológiai növényvédelem, hazai termőterülteről izolált Trichoderma gombákkal. Egy barátom próbálta idén, ő volt aki a kutatónőket felbújtotta, hogy írjanak cikket a szoloink hu oldalra. Nem valami nagy tapasztalat 1 év, de ő idén csak ezzel védekezett és csalánlével. Szóval most éppen úgy hangzik, ha erről a témáról beszél mintha egy szekta tag lenne. Én sem akartam kipróbálni, amikor tavaly említette, de most már lehet hogy adok neki egy esélyt. https://szoloink.hu/posts/cikkek/tricho-immun-biologiai-vedelem-hazai-ragadozo-gombakkal
Egyébként van egy kupon a cikk végén (a barátom harcolta ki), de a shop kert tv -től olcsóbban jön ki, ha csak ezt rendeljük mert olcsóbb a szállítás.
Nálunk nem nagyon fogy a mazsola, a Sábát is frissen szeretjük inkább. Csalókák az ilyen formájú fürtök, amit kilósnak gondoltam az 60-80dkg. Amit eddig legnagyobbat mértem az 1200g volt. Még így is, hogy kicsit elaprózódott, nagyon jól fogy, mert ropogós, muskotályos és marékszám lehet betolni mert nincs mag.
Egyedül a Vénuszból lett mazsola mert az a tőke miatt nem jól ért be, savas volt a héja. Kipróbáltam, de a leg jobb mazsola lett belőle ever. De az tényleg apró, diákcsemegét kevertek vele a csajok.
Sok nickjét rootolták a kézis topicokban, még nem tudott újakat gyártani. Sokszor saját magával is össze tud veszni, aztán 20 hsz-on keresztül hámozzák a pukit.
Nálam már szépen töpped a sába, a kocsányok már majdnem zörögnek, mondjuk a mazsolaságtól még messze van, de már szőlőként lehetetlen fogyasztani, annyira édesek a bogyók. Viszont még tül sok bennük a nedvesség ahhoz, hogy mehessenek az aszalógépbe.
Azon elgondolkodtál (tudom, hogy nem), hogy a mágikus, általad feltétlenül és korlátlanul istenített csodafajták helyett a termelő milyen fajtákkal foglalkozik? Dunav? Itália? Nem lehet, hogy ő nem ül fel egy fajtának csak mert ÚJ? Mint Te? Nekem úgy tűnik, hogy a döntései nagyon racionálisak, itt csak arról beszélt mindenki, hogy a saját, jó ízű szőlőjét nem így termesztené. Ennyi. Ebből neked ismét sikerült egy velős beböfögést kihozni. Amiből a szurkálódáson kívül más nem lesz, mert érdemi vélemény az persze nincs.
Egy- két idiótát leszámítva, ki az aki beazonosíthatóvá szeretné tenni a területét? Vannak akik heteket töltenek autóban a dinnye föld szélén nyáron. Van akinél akár 1heltar bodzat leszednek egy ejszaka alatt.
Egészséges lomb, termés és gondolom van piaca is rá.
.... és hogy milyen az íze? Kit érdekel? Pesten jó lesz, mert ezt keresik!!!! :-))))))