Keresés

Részletes keresés

bd Creative Commons License 2001.06.12 0 0 232
Falurádióban azt mondták,
meggyet monilia ellen virágzáskor Mirage-al,
Termés után valamilyen b-betűs gombabetegség ellen )ami ledobáltatja a leveleit), ettől elszárad a növény, szintén Mirage. Igy pusztultak ki az eddigi fáim.

1. mi ez az utóbbi betegség?
2. könyv nélkül kaphatok-e egy fára való Mirage-t, ha nem, akkor mit helyette?
bd

onobody Creative Commons License 2001.06.12 0 0 231
Biztos nem tüzelhalás!
Vizet neki , esetleg egy kis mütrágyát is.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (228)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.11 0 0 230
Sziasztok!Esetleg gomba,ha látsz apró fekete képleteket,vagy fonákon pókhálószösz,ami poros lesz idővel,akkor takácsatka károsíthatja,több ötletem nincs.Az jó,ha sok barkó-féle röpköd a gyümölcsfákon?Tozatu
gitaros Creative Commons License 2001.06.11 0 0 229
Hi.

Levelek fonakjat is? Hol fog akkor fenyt kapni? Vagy csak nagyon finom porral beszitalni?

koszi

Előzmény: ifocus (227)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.10 0 0 228
Nyugtass meg, hogy nem ez a tűzelhalás! Az milyen?

A hiánybetegség az lehetséges, jó lenne, ha csak ez lenne a baj. Eddig vize sem volt (amíg nem én gondoztam), én már locsolom, lazítom körülötte a talajt, kapirgálom, alakítgatok kis sáncocskákat, hogy a víz ott maradjon. Próbálok majd egy kis földet szerezni neki.

Az is lehet, hogy túl nagy lett a fa a vékonyka talajréteghez képest. Azt hiszem, lejjebb mészkő vagy elásott méreg lehet.

Előzmény: onobody (226)
ifocus Creative Commons License 2001.06.09 0 0 227
Sziasztok!
Csak most olvastam a hozzászólásokat a levéltetvekről. Van egy biztos megoldás erre. Be kell szórni a leveleket fahamuval, és hosszú időre megszűnik a probléma.
onobody Creative Commons License 2001.06.09 0 0 226
Hü de randa , nem tudom mi lehet.
Nem irigyellek!

Szerintem valami hiánybetegség lehet , de ez csak
tipp. Esetleg egy kis trágyával megpróbálkoz hatsz , beásni a gyökerekhez . Ártani biztosan nem árt.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (224)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.06.05 0 0 225
A TV-ben ma azt ajanlottak (ismet), hogy a leveltetvek ellen hasznaljuk termeszetes vedekezest, katicabogarak segitsegevel. Na jo, de honnan szedjek ennyi katicabogarat???
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.05 0 0 224
Szervusztok!

Az ablakom előtt áll egy hársfa, ami már augusztusban eldobja a lombját. Arra gondoltam, nincs elég vize, elkezdtem öntözni. Viszont már most elkezdenek pöndörödni a levelei. A szélektől kezdve szárad, satnyul, és a mellékerek között láthatók barnulások, de a kártevőt szabad szemmel nem tudom felfedezni.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Tudna valaki tanácsot adni, hogy ezt mi okozhatja és hogy lehetne védekezni ellene? Netán le kellene mondanunk erről a szép fáról?

barnetto Creative Commons License 2001.06.04 0 0 223
Köszi, remélem tudok menni. Rövidesen megyek könyvbeszerezni, de remélem a dísznövényeknél csak átmeneti ez a betegesség.
Előzmény: Megyesi Éva (222)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.06.04 0 0 222
barnetto, hát nincs szerencsém. Nagyon részletesen írtam a Volldunger hatásáról neked, s amikor végeztem, a gépem az égészet kitörölte. Nincs kedvem mégegyszer leírni, ha eljössz a kirándulásra, majd elmondom. Könyv ügyben: dr. Seprős Imre: Növényorvoslás a kertben és Schmid - Henggeler: Szelíd növényvédelem. Ez bio módszerekről ír. Van még egy érdekes könyv is: Biológiaia védekezés természetes ellenségekkel. szerkesztő:dr. Balázs Klára és dr. Mészáros Zoltán.
Előzmény: barnetto (211)
gitaros Creative Commons License 2001.06.03 0 0 221
Koszi, hat egy darabig maradok a mechanikus utnal, aztan permetezek. A Fuszernovenyes topicban levo fokhagymas levet probalta mar valaki?
Mennyire valt be?

udv,

Előzmény: onobody (220)
onobody Creative Commons License 2001.06.02 0 0 220
Szia gitaros!
Ha nagyon eldurvul a dolog én leszoktam
permetezni a füszereket is.
Persze aztán betartom a várakozási időt.

A nagybani termelők természetesen rendszeresen
permetezik a füszereket. Igy aztán ha zacsis
füszert veszel a boltban ugyis vegyszerezettet
eszel.

Üdv Onobody

Előzmény: gitaros (219)
gitaros Creative Commons License 2001.06.02 0 0 219
Sziasztok!
Uj vagyok errefele, mostanaban kezdtem a kert forumot nezegetni.

Rogton egy kerdessel kezdem:

Engem is meglepett a tetuinvazio, szereztem is egy szert, meg nem tudom a nevet, ma megyek el erte. A viragaimat le is fogom permetezni, de elkezdtek enni az oreganomat is.

Arra merjek rovarirtot tenni? Nem tartom szerencsesnek a fogyasztasra szant novenyek permetezeset. Van valami bio modszer, vagy felejtsem el, sorjam le es tartsam be a lebomlasi idot?

koszi

barnetto Creative Commons License 2001.05.29 0 0 218
Megmondom, Tozatu, kösz!

A szabadidőparkban a szivarfák levelei ragacsos fényesek, potyognak és tele vannak tetűvel. Ilyet se láttam még.

Előzmény: Tozatu (214)
misi mano Creative Commons License 2001.05.29 0 0 217
Szia Pupák!

Most találtam Tuja + permetezés.

Néhány szót a betegségekről vagy azokról a betegségnek hitt tünetekről, ami oly sokunkat aggaszt - különösen nyár végén. Mint mondtam a tuja vízigényes növény. Ha napokig nem öntözzük őket a nyári forróságban a szárazságra kb. egy hónap elteltével sok kis külső oldalág vagy a csúcshajtás leszáradásával reagál. Ilyenkor le kell vágni a száradásokat s legközelebb jobban oda kell figyelni az öntözésre. A nyár második felében, augusztusban erőteljes levélbarnulást vehetünk észre növényeink belsejében. Ez a természetes lombváltás ideje. Amíg csak a belső részeken látjuk a barna leveleket nincs baj. Ki kell tisztogatni ezeket a részeket.

Nyár végére a tuják levelein barna hosszúkás dolgokat találunk. Legalábbis sokan nem tudják mire vélni, pedig egyszerűen csak termést érlel növényünk. Általában akkor hoznak tömeges termést a növények, ha száraz körülmények között éltek az előző évben. Ha meghagyjuk a terméseket, növényünk legyengül, nem a zöld lombozat fejlődik majd. Ezért célszerű késsel, sarlóval még zölden levágni őket. Ne aggódjunk, ha a levelekbe is sikerül egy kicsit belevágnunk. A sebek benőnek majd.

Egyre gyakoribbak a tuják gombabetegségei és állati kártevői.

Az egyik terjedőben levő a tuja hajtáselhalása, amit egy Kabatina nevű gomba okoz. A nyár elején a tuja fiatal hajtásai sötétbarnára színeződnek és elhalnak úgy, hogy az elhalt részeken kis dudorok jelennek meg. A gomba alacsony hőmérsékleten fertőz, tehát most, kora tavasszal kell ellene védekezni. Megelőzésként is érdemes, ha előző évben nem volt gond a tujákkal, akkor is. Kéthetente kell permetezni Rézoxiklorid 50 WP 0,2%, Dithane M45 0,2%, Othocid 50 WP 0,3%, vagy Antracol WP 0,3% töménységű szerekkel.

Van egy nagyon érdekes nevű gomba is a tuják betegségei között. Ez a didimaszcellás betegség. Különösen az alsó ágakon a levélkék először sárgulnak, majd barnulnak s végül lehullanak. A növény megkopaszodhat ilyenkor. A lehullott leveleket össze kell szedni és elégetni. Júliustól pedig az előbb leírt szerekkel havonta kell permetezni októberig. Nedves körülmények között terjed a fertőzés, a nedvesség pedig a tuja életéhez nélkülözhetetlen. Tehát a betegség előbb-utóbb meg fog jelenni.

Előzmény: pupák (204)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2001.05.29 0 0 216
Bocs, ha már volt szó erről...

Mit lehet tenni az eperpalántákat kipusztító csimasz-invázió (cserebogár pajorok) ellen? Múlt évben az összes tövet kizabálták, az idén a friss telepítés is rohamosan pusztul. Elsősorban természetes védekezési módszerek érdekelnének.

misi mano Creative Commons License 2001.05.29 0 0 215
Üdvözlet.

segítséget kérnék,

Én olyan embert keresek aki idöszakosan lepermetezné beteg fáimat.

Tozatu Creative Commons License 2001.05.28 0 0 214
A tárkony levelek fonákán semmi mozgás nincs?Hangyák sem masíroznak?Se szösz,se pókhálósszerű valami?
Barnetto,mond a férjednek,hogy a neten keresztül aggódunk,bugyolálja már be magát!Tozatu
Előzmény: KILGORE TROUT (213)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.05.27 0 0 213
Vajon mi lelhette a tarkonyomat? Egy ket uj hajtasan es oregebb levele megcsavarodott es osszepondorodott. Kicsit sapadtabbak ezek a levelek es halvany foltok is vannak rajta szerintem. Van olyan oregebb level aminek csak a fele ilyen.
Tozatu Creative Commons License 2001.05.27 0 0 212
Sziasztok,nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni,de mi a lemosópermetezéskor az örökzöldeket is lepermetezzük,használjuk a Nonitot,tapadásfokozót,mert így nem csurog le a lé,mielőtt felszívódna.Sajnos itt az Alföldön nem igazán érzik jól magukat és sok alattomos micsoda megtámadja.Tozatu
barnetto Creative Commons License 2001.05.26 0 0 211
A Kerti kalendárium júniusi száma, nagyon helyesen a növényvédelemmel foglalkozik. Mindenféle szereket ajánl, azt is megmondja, hogy mi kapható szabadon, meg nem. Az Actarát viszont nem említi, de Chess benne van.
A Volldüngert(kedvencem, tényleg amit megtápláltam, mind elpusztult)úgy ajánlja használni, ahogy én tettem. Igaz, hogy kerti, nem szobanövényekhez. De akkor is... Kicsit bizalmatlan vagyok.

Szeretnék valami részletes növényvédőszeres könyvet. Mit ajánlotok, miből tanuljak?

st.jeromos Creative Commons License 2001.05.26 0 0 210
Nézzetek itt körül, érdemes: http://www.faiskola.hu/
Frint Creative Commons License 2001.05.25 0 0 209
Szia!
Javasolnám, hogy szerezz be néhány hangyászsünt... :)
A Fendona nevű vegyszer hatásos és bárki által beszerezhető. Zacskón ott a haszn.ut.
Beszerzés Bp-en: Bábolba Bio bolt, Lónyay u.
Előzmény: Koczka99 (207)
salamoncs Creative Commons License 2001.05.25 0 0 208
Sziasztok, a Tanácvs kerestetikben onobody azt írta, almamoly van a körtefáimon (szürke, molyszerű, és (vagy ő vagy más) kilyukasztgatja a leveleket).
Mit tegyek?
Nem látok gyümölcskezdeményeket rajtuk, egy darabot sem (bezzeg a szomszéd körtéjén...)
Ezen segít valami permetezés? Ez nagyon hülye kérdés, de reménykedek, hátha csak ezen múlik...

Koczka99 Creative Commons License 2001.05.25 0 0 207
Üdv!
Először vagyok itt, de rendszeresíteni fogom magam.
Rögtön egy kérdésem lenne:
Hogyan lehet megszabadulni a kertben elszaporodott hangyáktól?

Koczka

Chess Creative Commons License 2001.05.24 0 0 206
Igen, ekkorák az eltérések, sőt nagyobbak is lehetnek.

A tuja kapcsán, sajnos nem dísznövényekben kevéssé vagyok járatos.
Azt tudom, hogy nálam levéltetvek már meglepetek töveket. A korompenésztől
befeketedtek mire észrevettem.
A belső részek kibarnulása lehet egyszerű védekezés is a légköri aszály ellen. A növények az alsó idősebb leveleiket ledobják védekezésül, felkopaszodnak de a tujának viszont belül vannak az idősebb levelei, tehát belülről halnak el a részek (kikopaszodik).
De faiskolások említettek valami gombát ami ősszel az esős idővel fertőz ekkor Tilt-et használtak ellenne. Persze most nincs ősz.

Előzmény: onobody (202)
onobody Creative Commons License 2001.05.24 0 0 205
Szia , én még nem hallottam , hogy a tuját
permeteznék. Én nem szoktam .
Hátha valaki más tud rola

üdv onobody

Előzmény: pupák (204)
pupák Creative Commons License 2001.05.24 0 0 204
Jó Estét!
Szerintetek kell a tujákat permetezni?A belsejük kicsit barnul , nem vészes de sokba kerültek ahhoz ,hogy kockáztassak!
A tafrinát ilyen időben a kalapommal is elkergetem! (Nagybátyám szokta mondani a peronoszpórára augusztusban)
Köszönöm előre is!
Frint Creative Commons License 2001.05.22 0 0 203
Szia! Igen, ilyen nagyok lehetnek az eltérések.Sőt. Az engedélyezett szerek között találtam 6-os értéket is,(csak gázálarcban!!!)és 10000 körülit is...nem kell megijedni ettől, ez patkányra vonatkozik, bár én őket is sajnálom.
A múltkor említettem a lóbogár elleni technológiát. Kiegészítésként az igazsághoz tartozik, hogy 3 napos munkaegészégügyi várakozás van, de nem hiszem, hogy másnap a fűben játszó gyermekeket bármi baj érhetné emiatt. Egy 24 órát mindenképp érdemes azért kivárni.
Előzmény: onobody (202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!