Szerintem hírdesd meg a román használtautós oldalakon.
Itt annyi O2-es Scout lett hirtelen, mind a szemét. De FL-es kevés.
Segítek, ha gondolod.
Más.
Elkezdett csúszni a háta a szűrke O2-es Scoutnak. Majdnem lementem az útról egy kanyarba, mert belefékeztem. Kifarólt a háta. Eddig sose tőrtént meg. Aztán valahogy helyrehozta magát amikor leléptem a fékről.
A szerelőm szerencsére jól ismeri a 4x4-es kocsikat és mondta, hogy hátúl van egy segédváz, ami összetartja a kerekeket, ott van két sillent, ami kiszakadt. Ma ki is cserélték, minden OK.
Engem nem zavar, csak azt nem tudtam, hogy ez így normál jelenség vagy nem. Mindig figyelek rá szépen óvatosan melegítem föl a motort. Az én szempontomból mindegy, hogy 6 vagy 8 km után melegszik fel, de a motornak nyilván jobb ha minél hamarabb eléri az üzemi hőt.
Remélem nem sértek semmilyen belső szabályt a hozzászólásommal. Időnként, bár elég rendszertelenül, szoktam olvasgatni a fórumot, főleg ha valamit keresek. Oly sok minden okosság lett itt leírva az évek alatt, hogy a kérdéseimre általában így is találtam megoldást...
Nehéz szívvel, de úgy döntöttem, megválok a kiskedvenctől és eladósorba állítom az Octaviamat. Hátha van itt a közösségben valaki, aki ilyet keres, én meg boldog lennék, ha értő kezekbe kerülne. Ha ez hozzászólásként problémásnak találtatik, akkor ezért elnézést kérek és nyugodtan kérjetek törlést. :)
Első szériás ráncfelvarrott, 2003-mas modell, méghozzá elég nagy ritkaság. 1.8 T ferdehátú Elegance, nagyon gazdag felszereltséggel (gyári xenon, napfénytető, climatronic, tempomat, ülésfűtés, 4 légzsák, tolatóradar stb.). Én nagyon vigyáztam rá és igyekeztem megadni neki amit megérdemel, ezért nem gondolom átlagos állapotúnak, anno legalábbis nem találtam jobb egynyóctét.
210 ezer valós km - az óra 148 ezret mutat, a kereskedő, akitől 2011-ben vettem, "optimalizált" rajta egy kicsit. Ezt én tudtam a vásárláskor, mert láttam az eredeti tulaj korábbi hirdetését is. Felhívtam, beszélgettünk, ezért is mertem megvenni. Az őt megelőző tulajdonost szintén megtaláltam még a vásárlás előtt, így szépen kirajzolódott a kocsi előtörténete - és ekkor már egyikük sem volt anyagilag érdekelt az eladásban.
A kocsi hobbiautóként volt használva, öt és fél év alatt összesen 35.000 km-t gyűjtöttünk össze együtt. Vásárláskor minden meg lett csinálva vagy cserélve, rengeteget ráköltöttem, pedig nem volt effektíve sok baja, csak ez volt a nagyszerviz. Ha már szerviz: kizárólag a Skoda Patika, a Skodák Palotája, Skoda Mentes és Donibcsi műhelyébe vittem, sufnikóklert nem látott. Garázsban áll és minden létező szervizdoku megvan róla 2011 óta, még a benzinszámlákat is gyűjtöm. :) Műszakilag teljesen hibátlan, kívül azért néhány parkolási sérülés látható. Téli-nyári gumi, utóbbi kiváló, 25 ezret futott Pirelli Cinturato P6.
Sajnálom eladni, de az az igazság, hogy valójában nincs rá szükségem. És meg kellett hozni a döntést, hogy ezentúl más lesz fókuszban. Az ár alkuképes, telefonon mindent elmondok, az autó Budapesten tekinthető meg. Kérésre további fotókat küldök. Sajnos a bal oldala nem látszik annyira, sietnem kellett a fotózáskor. Elérhetőség a hirdetésben, vagy itt privátban. (tanácsokat is szívesen fogadok :)
Nem start-stop-os, 2007-es O2, 1.9 pd tdi. :-) 'Jobb+'-os már csekkoltam az előbb, nehogy benézzem valamivel, de legalább egyelőre nem érem el az otthoni szerelőt...
Nekem úgy ment tönkre az aksim az O2-be, most a tavasszal, igaz még a gyári 7. éves volt, hogy egy kútnál megálltam tankolni és többé nem idult- zárlatos lett. Valahogy betólták és hazamentem vele.
Amikor másnap kicseréltettem az aksit, a szerelő vagy 2.5 órát bíbelödött vele.
Hol ezt nézte, hol azt.
Vidd egy jó szerelőhöz a kocsit, tegyen bele egy aksit amiről tudja, hogy jó márka és nézze át a kocsi tőltését meg minden mást is, amit ilyenkor szokás.
Volt ideje töltődni, utolsó út is kb. 250 km volt megállás nélkül. Ebből úgy 3-4 hetente 1x minimum volt, amúgy meg napi 60-70 km volt... Előtte is sok volt a több száz km egyben, városi km-ből nálam szerintem 30 ezer sincs az általam belerakott 120 ezerből... :-)
Meg hát vasárnap vár az Alpok, nem ott szeretnék ezzel szívni a nyakig érő hóban majd + újra taníttatni a szervot, mint az utolsó akksicserekor...
Ha nincs egyéb ötlet akksira, akkor szerintem megint ugyanolyat rakatok bele. :-)
Nem kéne egyszer (végre) rendesen feltölteni előbb azt az akksit?
Gondoljunk bele, ha valaki sokat megy városban, pár km-t, abból mikor jön össze az a többi órányi akkutöltős töltési idő, amennyit szoktunk látni, hogy kell, amikor hétvégén rádugjuk töltőre...?
És közben rengeteg indítás, össze elektromos fogyasztó megy stb. Sosincs feltöltve.
Az az akksi biztos nem 100-as már, de nem törvényszerűen kuka. Végig kell gondolni az üzemeltetési körülményeket, meg egy nyugalmi áramfelvételt se hülyeség mér(et)ni, aztán utána még mindig ráérünk venni akksit. Szerintem. :)
Persze ha fullra töltés után 2-3 nap állás után gyengélkedik, nem tartja a töltést, akkor az már tényleg gyanús.
-
Amúgy ha nincs hosszabb menet, évszakonként 1-2-szer feltölteni még akkor kellene, mikor még nincs gond.
Vagy kell egy CTEK MXS 5.0 töltő, regenerálás és az akku még évekig elmegy utána. Tapasztalat amit én sem akartam elhinni amíg nem próbáltam egy kölcsön töltővel. :-)
Mai történés, hogy 3 nap állás után kissé nehézkesen indult az 1.9 pd tdi (O2), és indítás után nem is aludt ki a szervo narancssárga visszajelzője. Elindulásnál is kicsit érezhető volt, hogy kicsit keményebb a kormányzás, majd úgy fél-1 perc menet után kialudt a visszajelző, és teljesen rendben is lett a kormányzás. Ez lehet az öregedő akksi miatt, ami bezavart a szervonak? Lassan 5 éves az akksi... Azért is gondolnék az akksira, mert 2002-ben azért kellett új akksi, mert télen hidegben nem indult, és kb. letiltott, hogy nem gyári kulcs. Ekkor jött a tipp, hogy cseréljem ki az akksit, lehet az a baj. Így is volt, csak utána újra kellett tanítani a szervot.
sziasztok.. egy kérdésem lenne a ,bal oldalsó légzsák csatlakozót hol találom az ülés alatt? van 3 csatlakozó ők lesznek ? kiütötték a hibát (teljesen hiba törlés ), ment tökéletesem, elmentem vele 20 km -t azt megint világit.. ( azt mondják lehet h a csatlakozó ) ..
Sajnos már nem tudom pontosan, de Bpesten rendeltem anno egy dekor boltból. Az utolsó kettőt vettem meg akkor, azt gondolván, ha törik, legyen tartalék. De nem történt semmi baj a fent lévővel, így maradt egy új. Ha érdekel, írj emailre. Sőt, ami rajta van, azt is leveszem, ha kell valakinek. Megvédi a hűtőt a felfröccsenő hólétől, sártól, és hamarabb melegszik a víz is.
És mindenkinek - tudom, hogy alapfelszereltség - volt. Amikor konfigoltam, 3 opció közül lehetett ködlámpát választani, nem csak a régi kettő (amiből mindkettő kanyarkövető, de az egyik fekete).
Sajnos a mentett konfiguráció részletei nem tekinthetők meg, de csináltam egy képernyőmentést, ahol látszik, hogy nincs ködlámpa a képen:
- a részletekre elszáll a konfigurátor, de itt sincs ködlámpa:
Mindenesetre én is érdekesnek tartom. Lehet, hogy az új verzió konfigja keveredett a régivel? Bár itt meg még a régi orr látszik. ???
Szerintem kisebb motor >> könnyebben átmelegszik + kevesebb hűtővíz.. (a hűtő felülete nem tudom, hogy változik-e). Én még nem láttam II octit alsó műanyag takarófedél nélkül.. Hacsak el nem veszett..
Ezekben van segédfűtés (elektromos), lehet, hogy azzal van gond. a CR diesel meglehetősen lassan melegszik fel, a PDTDI is. Régebbi szívódieseleknél (de még turbósokon is) volt külön melegítő gázkarállás (manuális), ezt ma az elektronikusan megelemelt hidegállapoti alapjárat (1000-1100 rpm) pótolja, de a menetszél főleg hidegben rendesen visszahűti a vizet.
Ha nagyon zavar, akkor a fél hűtőt takard le egy kartonpapírral (belül a hűtőmaszk mögött..) nem fogja forralni a vizet, az biztos ( a takarást a klímaventillátor elé tedd.)
Kicsit járjuk végig ezt a kérdést, mert nekem volt szívó dízelem, 2.5 literes és a motor legalább 1.5x akkora volt mind a mostani 2 literes, de abba én sose fáztam. Az is olyan 6.8 körül fogyasztott, nyugisabb tempóban.
Lássuk előszőr, hogy elméletileg kb. mennyi hőt visz el a hűtése a motornak? Mert ennek nagy részét fel lehetne használni az utastér melegítésére.
Állítsunk össze egy energiamérleget.
Egy dizel eléget 5 kiló üa óránként (kb.5.6 literes fogyasztás óránként), 1 kg dízel olaj fűtőértéke 42MJ/kg.
Akkor mennyi az időegység alatt a motorral közölt hő?
Pbe =5kg x 42MJ/kg /36oo másodperc= 58kJ/sec.
Ez a bemenő teljesítmény. Egy része elmegy a füstgázzal, hiszen a füstgáz 5oo fokos, amikor elhagyja a motort. Mennyi füstgáz áramlik át a motoron és mennyi hőt visz el?
A füstgáz tömegáramát kiszámítani könnyű: 1 kg dízel elfogyaszt 2o kiló levegőt, 5 kiló 5x2o kiló levegőt, tehát
q= 5x (1+2o) kiló /36oo másoperc= 29g/sec. A füstgáz átlagos fajhője 1.25kJ/(kg fok), a hőmérsékletkülömbség 5oo fok.
Tehát a időegység alatt elvisz a füstgáz: Pfg = 5oo fok x 1.25 kJ x o.o29kg /(kg fok sec)= 18kJ/sec.
A motor kifejt 3oKW teljesítményt (adott fordulatszámon, adott sebességbe- úgy hogy 5.6 liter legyen 1 óra alatt a fogyasztása), tehát Pm= 3okJ/sec.
Ami marad az melegíti a motort és el kell szállítani hűtéssel. Ezt jelöjjük Ph-val.
Azaz az időegységre vetitett energiamérleg a következő: Pbe=Pm+Pfg+Ph innen adódik Ph = 58-3o-18= 1okJ/sec.
Namost, vegyünk egy VW 2 literes tubódizelt, ami pontosan 134 kiló (1.6- os 125 kg), legyen 15okg mindennel együtt. Legyen mondjuk benne minden öntöttvas, annak a fajhője o.4kJ/(kg fok). Mennyi idő alatt melegíti fel a Ph teljesítmény a motort 1oo fokra. A motor felmelegésére fordított hőenergia a fajhő, a fokok száma és a tömeg szorzata, azaz Qh = o.4x15ox1oo = 6.oookJ.
Qh/Ph= 6ooo/1o sec= 6oosec= 1o perc.
Ha 6 kg üa-ból hozná ki azt a 3oKW egy óráig, akkor ugyanaz a motor 3.5 perc alatt melegedne fel 1oo fokra.
Igen! persze ez sok mindentől függ, de ha nincs alsó pajzs a motor alatt, akkor a menetszél direktben érheti az olajteknőt is és annak bizony komoly hűtő hatása is lehet. Persze, ha van pajzs akkor sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű levegő áramlik be a hűtőn keresztül.
Akkor ok, most azt vettem még észre, hogy eddig normál üzemben 90-95 fok körül volt az olaj most pedig 85 körül. Ennyit jelent hogy mosta mínusz van és nem +10 fok?
Ma vezettem egy 2006 os 2.0 diesel Passatot és kb 6 km után 90 fokos volt a víz. Az enyémnek kell kb 8 km mire eléri a 90 fokot (2011-es 1.6 diesel Octavia). Az enyémmel valami gond van, hogy lassabban melegszik vagy egyszerűen ezek a motorok lassabban melegszenek? Esetleg akinek ilyen autója van legyen szíves írja meg neki mennyi km után melegszik fel 90 fokra.
Nèmetországban havi szinten eladnak 20000 körüli golfot, ès 5000 körüli octaviat. Privát szinten jò 3× az eltèrès, cègesben meg több mint 4×. Az eladási listán Golf, Passat, Polo az első három hely konstansan a márkák között hònapok òta ùgy, hogy golfbòl majdnem 3× annyit adnak el, mint a lista második helyezett passatbòl. Ezen a listán 5.,6. az octavia. Mondjuk èrdekes Passatból nagyon kevès a privát vètel (olyan 6-700 lehet per hò), mìg ez octaviába 1500-2000 között per hò. Szerintem nem szòlt le senki, csak egy merèszet pròbáltak hùzni, ami mèg nem tudjuk hogy mikènt fog elsülni. Nekem mondjuk nem tetszik. De ez persze csak 1 vèlemèny, nem is engem kell meggyőzni az octavianak. Az ùj superb meggyőzőbb!
Valószínű, hogy leragadt a változtatható geometriája a turbónak . De lehetnem más okok is. A vezérlés letilt, mert számára érthetetlen értéket kap egy szerzortól.
Menj el gyorsan egy műhelybe, mert csak rosszabb lesz.
Aztán ha meg van oldva a hiba, akkor pörgesd azt a BXE-t, mert ez akkor szokott megtörténni, ha hamar felváltassz. Minden nap lásson pár padlógázt, 2ooo fordulattól indítva. Persze csak meleg motorral.
Olyan jelenséget produkál az 1.9 PDTDI 2007-es Octaviám, hogy előzés közben olyan 3,5 ezres fordulatnál megtorpan, és utána olyan lesz,mint egy sima diesel. Miután megállok újraindítom minden rendben megint jól megy.
Nem csinálja mindig,de már kétszer is előfordult velem. Mi lehet a gond?
Megkell emészteni ,szerintem xenonnal szabad venni az jobban néz ki ,a sima O3 halogénnel is úgy eltünik a tömegben észre sem venni.
Lehet ez a facelift az amit sokáig kell nézni aztán egyre jobban tetszeni fog ,van ilyen zene is ami első hallásra szörnyű ,de ha többet hallgatja az ember akkor meg nagyon jó lesz.
Évi 15ekm nagyon kevés. 1ooe forint per hónap az 3.6millió 3 év alatt.
Kétszer szeretnének keresni. Kifizettetni az autó árát 45e km alatt a bérlővel, aztán 3 év múlva eladni az autót az új ára 2/3 val. Vagy kibérelni másnak, ugyancsak 3 évre, és a bevasalni másik 3.6 milliót , aztán eladni 6 év múlva a kocsit az új ára 1/3- ért, 9oekm-ben. Az üa-ot a bérlő veszi.
Aztán áthozzák Romániába és a Weltautó kivixolja és átnézi. Két nap alatt eladja, hiszen a szervízkönyv és a km állás rendbe lessz.
Nekem a O3-as 3oekm van, a szervízköltsége nulla. Egy olajcsere.
Igen teli tanknál van mikor 1000 van mikor 900-at ír mikor hogy hajtották előtte abból számol.
Most jöttem haza Zsámbékról vettem rá téli gumikat,néztem 160-nál forog 2100-at ha 140 -et tartom akkor eszik 5.5 pillanatnyit és kb 40 km-után átlag 6.7-et hozott,aztán előzgettem meg oda oda léptem neki 190 -be is belefutottam akkor 7.7 ben állt meg.
Szerintem nem rossz egy ekkora ilyen erő autómatától......meg nem is azért vettem hogy keveset egyen :) előtte a 2.0 163 LE HDI ugyan ez a tipus 5.3-5.8 között átlagolt 6 fokozatú kézivel.
Jó hogy nem kell megállni tankolgatni egy hosszú útnál kényelmes :)
Köszi szépen, meg is néztem. Az egyik műanyag állító sajnos megadta magát, már nincs lehetőség rajta állítani, mert átugrik a meneten. Valószínű ezért is ment el a kép. De akkor már legalább ezt is tudom. Köszi még egyszer.
A lámpa melletti kis rácsbetétet levéve állítható egy imbuszkulccsal. Ezen látszik a rács kivétele és a kivett lámpán a csavar is. Persze az állításhoz nem kell kivenni. https://www.youtube.com/watch?v=m85mxB7gM_0
Bekapcsoltattam a ködlámpán a kanyarba világítást (2 FL) és elég furcsa volt, hogy mintha nem egyformán világítana: az egyik még a házfalakról is visszatükröződött, a másiknál meg az autó előtt épphogy. Ma megnéztem a garázsban a vetítési képet, és eltérés van. Be lehet ezt állítani valahogy?
Hm, pont ma reggel néztem meg egy tökugyanilyet Szhelyen (Olad) ácsorgás közben (a kutyám talált valami baromi érdekeset a közelben a fűben). De nem esett le, honnan ismerős a típus.
Autópályára tervezték azt érezni rajta ott van igazán otthon kanyarokban nagyon stabil ,futómű uthibákból nem sok jön át normál fokozatban ( persze nem egy C5 ) sportba azért már feszes és keményebb ,télibe meg visszafogott ...
Nem chippeltetem fölösleges ezt sem tudom kihasználni csak németben vagy itthon előzéseknél ,viszont legelőször mikor elhoztam meglepett mert kell egy kis távolság az előzni kivánt autótól,mert odaléptem és úgy kiugrik hogy majdnem letoltam az előttem lévő autót ,hát lefehéredtem na......meg kell tanulni ezt is ésszel kezelni .
Viszont a forduló íve mivel nagy autó 4.83 hosszú a forduló ív 12 méter ,szóval kötelező az első hátsó radar + oldalt is jelez ha valami közel van ,az nélkül a hátulját nem érezném egyálltalán vagy csak plussz minusz fél méter :)
A motor az egy stabil 2.2-es HDI 4 hengeres BOSCH befecskendező rendszerrel,FAP adalékal a részecskeszűrő miatt.
Az autómata az egy sima ( régi bevállt ) 6 fokozatú triptronik ,sokszor akkor vált mikor én is váltanék és semmi bólogatás ,észrevétlenül teszi a dolgát.
A 2015 -ÖSÖK-BE már csak 2 Literes HDI van 183 LE adblue eu 6-os AISIN váltóval az vezetési élményben sokkal lomhább...ezért is ragaszkodtam még az eu 5-ös 2.2 -es motorhoz.
Nagyon kényelme minden logikus és kéznél van ,hál isten közép konzolos és nem érintőképernyős NAVI van benne mint az euro 6-osban így nem kell levenni a szememet az útról ,jobbkézzel tudom kezelni.
Ha adatokat akarok tudni sebesség stb akkor is előttem van mert a szélvédő előtt van egy kis "üveglap"amire kivetít minden adatot Head up diasplay
Igen kisebbnek tűnik tényleg ,viszont amióta meg van nem tünik nekem kisebbnek nyilván elfogultságból, meg jobban tetszik a fekete mikor rásüt a nap barna ,viszont míg nem volt meg jobban tetszett a fehér :)
Mindenki megnézi főleg hogy GT-ből itthon elég kevés van,havernak van még egy az optimalizálva is van 240 LE 530 NM-re ,de nekem megfelel a 205 LE is :) így is nehéz lassan menni vele :)
Amióta elcsapott az asszony egy biciglist nem az ő hibájából nem mert beülni az O2-be kérdeztem tőle mi legyen kell vagy nem ...Azt mondta inkább valami kicsi benzines ,mondom akkor megy mind a kettő azt magamnak veszek valami disznót amire már régóta vágyom :) másnap le is foglaltam bevittem a két autót meg ráfizettem egy kis lóvét mert 4.5 milla volt az autó ,azt pár nap rendszám és már hoztam is :)
Asszony meg kap egy kis benzines lótifutit ,amibe jól érzi magát kis pólót vagy valamilyen VAG-os autót vagy franciát amit majd a magáénak érez ....
Én meg csak élvezem ,itt meg is állok mert egyszerűen nem tudok belekötni tökéletes számomra ,eszméletlen hogy megy pedig előtte is a 170 LE PUG 508 -am volt ,de ég és föld mint ha nem is ugyan az a tipus lenne csak a kasztni hihetetlen.....
Ha az ember megteheti tényleg a legjobbat kell venni .
Hát elment a 2-es Octi meg a PUG 508 SW-ém is de valahogy nem sajnálom :D :D :D :D
OFF
2013 -as Peugeot 508 SW GT 2.2 ,205 LE 450 NM fullos minden földi jóval ,pl magától parkol valami parkoló aszisztens ,kiméri a helyet ha jó szól és tekeri a kormányt nekem csak a gázt kell nyomni vagy R ,vagy D be kapcsolni ,sosem fogom használni ,de teli van hasonló cuccokkal,nagy fényszórós vagyok és az adaptív kanyarkövető xenon plusz LED nappali egyben helyzetjelő nagyon bejön ,városba széthúzza a fénykévét autópályán hosszúra nyújtja ,refi autómatán kapcsol fel le stb.
Sziasztok! Meg tudnátok mondani, mi lehet az oka, ha a belső-külső keringetést kapcsolom, akkor (szerintem) a csappantyú mint valami kávédaráló kerreg. Valami fogaskerék romolhatott el? Előre is köszi a segítséget! Üdv
Kipróbáltam, ha gázt adtam semmit sem hallottam. Felnyitottam a motorháztetőt rátettem a kezem a műanyag motorvédőre és megszűnt a huhogó hang. Elég lazán van rajta mintha hiányozna egy-két patent, főleg a bal alja él külön életet. Reggel leveszem és megnézem. Remélem tényleg csak ez a baj.
Tudom, hogy hangot leírni nagyon nehéz de hátha tudtok tippeket adni.
Ma reggel még nem hallottam, de most igen. Alapjáraton huhogás szerű hang hallatszik valahonnan a motortérből nem tudom máshogy leírni, nem csattog nem sípol huhog vagy esetleg súrlódáshoz hasonló hang.
Ma reggel megállás után kb fél óra múlva megnéztem az olajszintet és a kupakot is levettem de nem hiszem, hogy emiatt jött elő a hang.
Na, akkor egy újabb érdekes tapasztalat O3 TPMS ügyben.
Ma le tudtam nullázni menet közben, többféle sebességen is próbáltam, autópályát is beleértve.
Nekem most 1 hete (kb. 1000 km) tanul: a téli gumik felrakása után rögtön nulláztam (állóhelyben).
Figyelmeztetésem nem volt azóta, lehet, hogy ezért engedi a nullázást ilyenkor?
Korábbi tapasztalatok:
1) Miután aktiváltam és mentem kb. 200 km-t, próbaképpen leengedtem az egyik kerékből.
Nem egész 1 km-en belül csipogott, szerintem nem engedte menet közben nullázni, de ez nem 100%.
2) Téli-nyári szett csere után próbáltam gurulás közben nullázni, nem engedte (95%).
3) Hónapok óta tanult (kb. 20e km), és megcseréltem az első-hátsó kerekeket.
Később kiderült, hogy 1,95-2,1 bar között volt bennük.
Pár km után bejelzett (csekkoljam az összes kereket), menet közben nem engedte nullázni.
Ez 100%, mert késésben voltam, és anyáztam is, hogy még 100 km-en keresztül nézhetem a műszerfalon a színes lámpákat.
4) Tavaszi hirtelen felmelegedés miatt kb. 150 km után bejelzett (összes kerék) - ez volt egyébként az első és egyetlen téves riasztásom (kb. 120e km alatt).
Mamához siettünk ebédre, megint anyáztam, hogy nézhetem a fényeket még egy ideig.
Valószínűleg azért megpróbáltam nullázni (a korábbi kudarcok ellenére), és nem sikerült.
Meg kellett állni tankolni, akkor állóhelyben persze összejött.
(Vadiúj FW van a fejegységemen, még esetleg arra tudnám fogni a mai tapasztalatot, de valószínűleg nincs összefüggés.)
Érdekes egyébként, mit variálnak...kolléga Superb 2-jet hajtottam valamelyik nap, és gurulás közben (5 km/h felett) nem lehetett a menüben az autó beállításait baxtatni.
Megjelent egy kis üzenet, hogy majd akkor próbáljam, ha megálltam.
Az O3-nál meg (szinte) bármit lehet állítgatni útközben.
2006-os I-es Octavia Tour-hoz (1.6 benzines) keresek bluetooth OBD kütyüt.
Google csak az ELM327-es modell-t dobja ki, de ennek a honlapján nem látom az autóm a listán. Használta valaki sikeresen ezt a terméket, vagy tudnátok ajánlani másikat?
Igazából a gomb csak reset, a rendszer menet közben kalibrál, másképpen nem is tudna a működési elvéből adódóan. Persze jó pár feltételt figyelembe vesz amikor fut a kalibrációs ciklus, tehát kanyarban, x (azaz fenetudjamennyi) fokos kormányelfordítás felett, gyorsításkor, fékezéskor stb. nem tárol el adatot. Egy egészen részletes angol nyelvű gyári leírást végigolvastam róla, fent van valahol a neten, nem mentettem könyvjelzőbe, de google kiadja. Talán az autó kézikönyve is leírja, hogyan és mennyit kell autózni amíg életképes lesz megint a rendszer reset után. A VCDS fórumon is részletezték, kb. olyan mélységben (ciklus futása, tárolt adatok, stb.), ami már talán nem is egészséges.
5ajtós Octavia 1-esem van. 2002-es elegance felszereltségű. Kérdés az, hogy ebbe mennyi hangszóró van gyárilag? Látok 4 "nagy" hangszórót (1-1 ajtóban, 1-1 hátul a kalaptartó szélén), de az ajtókban a kilincs előtt lévő rácsos helyen vajon van "pici csipogó" vagy nincs?
Most egy nem gyári blaupunkt van benne. Van még valami okosság, amire figyelni kell fejegység csere esetén? Jó esetben már ISO csatlakozós?
ennek inkább biztonsági aspektusa van. Ha menet közben nyomsz rá arra, hogy a guminyomás ok, akkor az azt feltételezi, hogy nem is foglalkoztál érdemben a dologgal. Viszont, ha megálltál, akkor már feltételezhető, hogy tényleg ellenőrizted (ha igazán nagy májerek lennének az autógyárak, akkor a vezetőoldali ajtó nyitásait és a köztük eltelt időt is figyelnék:-))))
Műszakilag nem is igazán értem, hogy hogyan tudná egy ilyen olcsóbb fajta megoldás menet közben kalibrálni magát, hiszen az ABS-ESP rendszer jeleit értékeli ki - menet közben az ESP/ABS bármikor bekapcsolhat egy-egy pillanatra és kanyarodás közben pl. az ívbelső kerék kevesebbet forog, nem látom, hogy hogyan tudna haladás közben értékelhető alapadat képződni a kalibráláshoz.
O3-nál nekem menet közben nem engedte, csak állóhelyzetben. Mostanában miután átcseréltettem a téli gumikat feljött mint hiba. Nyomkodtam menet közben a set-et, de nem törölte..
Szerintem O3-nál is lehet menet közben nyugtázni a gumiabroncs nyomás beállítását. A SET gomb biztosan megjelenik menet közben is, persze arra nem emlékszem, hogy megnyomáskor nulláz-e, mert másfél év alatt egyetlen alkalommal jelent meg a figyelmeztetés.
Akkor viszont megálltam, mert egy húzós autópálya menet során jelent meg, így megálltam megmérni a nyomást az abroncsokban. A mérés nem mutatott lényeges eltérést, ezért OK-ztam a figyelmeztetést és mentünk tovább.
Ezt nem értem akkor honnan tudja a motor vezérlő mikor kell szikrát adni? Nincs a főtengelyen jeladó semmi, a gyújtás elosztó hall érzékelőjén kívül semmi nincs. De az nem fix akár több fokot is el tudom tekerni erre arra. Fülre beállítottam de mintha kicsit vissza durrogna. Akkor hagyjam így majd betanul a vezérlő? üdv
Ügyes! Ha jól látom akkor csak az üreges szivacsot ragasztotta fel belülről,így szinte semmi kárt nem csinált,a sok nyitogatástól max a monitor sarkai kopnak,a vezeték meg bőven elfér a zsanérnál! Én is ott hoztam fel az aux kábelt!
Alacsonyabb felszereltségi szintnél, ahol nincs információs rendszer, ott az O3-ban is lehet gomb, persze ebben a konkrét esetben lényegtelen, hiszen ha egyszer nincs ott, akkor van információs rendszer és a menüben van. érdekes, hogy az O2-nél állítólag menet közben kellett nyomni, itt álló helyzetben.
Az O3-as Scouttal, nagyon hosszú emelkedőn, a Szent Gotthárdon, 4 személlyel a kocsiba és kevés csomaggal, alig 1o fokba, láttam 122 fokos olajat is. Megálltam és a motort hagytam hűlni alapjáraton 15 percig.
Amúgy a magunkfajta autóbuziknak oda tényleg érdemes elmenni - olyan út van építve, hogy ki lehet próbálni rajta a Ferrarikat is, padlógázon.
Franciaországból indulva észak-kelet felé (Chamonix-ból), a Month Blank lábánál átkelünk Svájcba, két sávos úton, lentisszimó, mert sokat elemkedik és keskeny az út, aztán a gerincre érve elénk tárul a Rajna völgye (Martigny városa- bió kajszibarackot termesztenek, darabja 1 euró:))- de beszarás a kilátás. Leereszekedünk a völgybe, innen végig keletet tartjuk, van 5okm pálya, utánna közút a Rajna mellett, egészen Obergoms községig (kb.8okm). Itt felvísz az út a Furka hágóra (2.436m), aztán vissza a völgybe és ahogy kisimul az út, egy kereszteződésbe eltérünk délnek a Szent Gotthárd-ra (2.o91m), onnan le és már ott is a pálya ami levisz az olaszokhoz.
Lefele a Furka hágón a keleti úton, be kell venni egy nyugtatót, nincs kiépítve, 1.-be jöttem le 15km.
Egy nap alatt meg lehet csinálni, jó korán indulva Chamonix-ból. Az utolsó francia falucska legvégén nem szabad kihagyni az ehte francia pékséget- boulangerie. Este lehet pizzázni Milánóban.
Tudnátok segíteni,hogy octaviában hol van a guminyomás ellenőrző kalibrálója?Kerékcsere volt és kijött a műszerfalon a jel.Ahol a kézikönyv írja a sebesség váltónál na ott nincs ilyen.
Azt meg tudod mondani, hogy ez mennyire tudja felmelegíteni az olajat? Az 1.2TSI-hez olajteknőre szerelhető kontakt fűtőelemet ajánl a Defa. Mit lehet ezzel elérni? 80-90 fokos olajat is össze tud hozni, vagy kb mire lehet számítani? Fűtés vajon mennyivel jön meg hamarabb a meleg olajjal indított autóban?
Amiket én használtam, azok a hűtővizet melegítik, olajfűtéssel nem találkoztam (tudom, hogy létezik, de sosem érdekelt). A hűtővíz az egész blokkot melegíti, az olaj melegítése sem rossz gondolat, nem tudom, hogy mennyire lesz közvetlen hatása a víz melegedésére - nyilván valamit számít.
Nekem még előző kocsin volt utólagos, de még ötletesebben oldottam meg, úgy hogy nem kellett semmit se csinálnom, hogy bekapcsoljon: tükörmonitornak hívják :D Erősen tudom javasolni :) Kikapcsolt állapotban tükör, ahogy R-be tettem meg monitor funkciót látott el.
Hidegüzem témához:
nálam automata 2-ből nem kapcsol feljebb melegítőüzemben, 3000-es fordulattal megyek 70-el. Egyedül akkor vált háromba, ha erősebb pedálhasználat van, akkor megy feljebb, hogy lentebb tartsa a nyomatékot (szívóbenzin), majd ha visszaengedem a pedált visszavált 2-be. Gondolom oka van :) Itt off kocsi, de nem csak ez ilyen, ezt a váltót nem kevés más kocsikban is használták, gondolom hasonló vezérléssel.
Én O2-nél a középső szellőző mőgé raktam egy szivargyújtó aljzatot amit a biztosíték táblára kötöttem rá,így minden láthatatlan maradt! A kábel pedig a a szellőző bal sarkából jön ki,szerencsére elég puha a műszerfal,így enged és a tartó miatt nem is látszik! Ha ez megvan akkor már máshol is kihozhatod a kábelt,pl. a középkonzol kerete mellet is,attól függ,hogy hova akarod tenni a tartót!
Sziasztok! Tudna e segíteni valaki hogyan lehet gyújtás állításhoz kikapcsolni a dinamikus előgyújtás szabályozást? octavia 1.6 aee fapados a gép. vag-com van csak azt nem tudom milyen ablakban mit mire kell átirni majd visszairni? Egyéb tudnivalók a gyújtás állításához? köszönöm szépen az információt! üdv
Azt meg tudod mondani, hogy ez mennyire tudja felmelegíteni az olajat? Az 1.2TSI-hez olajteknőre szerelhető kontakt fűtőelemet ajánl a Defa. Mit lehet ezzel elérni? 80-90 fokos olajat is össze tud hozni, vagy kb mire lehet számítani? Fűtés vajon mennyivel jön meg hamarabb a meleg olajjal indított autóban?
Én OIII-ban a kormánytól balra tartom a telefont egy tapadókorongos tartóban. A töltést pedig a bal térdemnél található tárolóba rakott töltőről oldom meg. Áramot a töltőhöz a doboz mögötti biztosítéktábláról viszem.
Bár nem specifikusan Octavia-s kérdés, de érdekelne, hogy milyen megoldással lehet a műszerfalon elvezetni a telefon töltőkábelét? Szívesen vennék ötleteket valami esztétikus megoldásra, ha van ilyen bármelyikőtöknél!
Sehol sem találok olyan kábeltartót, amit a műszerfal réseibe lehetne beletolni, pedig esküszöm láttam ilyet régebben..
Ez egy 15o lovas dizel és hosszú a váltója, mert nagy a nyomatéka.
Hatosban 12o-nál 2ooo forog, ha nem kevesebbet.
Nagyon nehezen melegedik be, ki van csontolva belőle minden motorikus hővesztesség (ami jellemző volt a régi szívó dízelekre)- miből fűtne?, az enyémen van elektromos radiátor is, ami automatikusan bekapcsol.
Az okosok azt állítják, hogy a hideg üzemmód a halála ezeknek az új dízeleknek, azaz ezt rövidre kell fogni.
Más lehetőség nincs, csak a kicsivel magasabb fordulatszám az első pár kilóméterben ( ez olyan 1o lessz indulsz minusz fok alatt- ami nem kevés). Szerintem nem kínlódik a turbó.
Köszönöm az infókat :) Akkor nagyjából annyi, hogy ne gyilkoljam se alacsonyfordulaton, se magas terhelésen, főképp hidegen. Valószínűleg a bejáratás az M0-án plusz egy kis autópályán lesz (ott járok dolgozni), az elmondottak alapján 100-110 tempónál nem is lesz ajánlott 6.-ba tenni a bejáratás allat, mert elég keveset fog ott forogni (1500-1800 ford).
Volt szó a bemelegítésről is, és érdekesnek találtam, hogy többen írtátok, hogy hidegen magas (2700?) fordulaton pörgetitek. A jelenlegi dízelemnél (Mazda 2.0 Ditd 90LE) hidegen 1500-2000 fodulat között tartom (faluban amíg kiérek a pályára (5km) ~1800, majd a pályán felveszem a 100-as utazót 2200-as fordulaton). Az előző automata (igaz benzines) autóm is hidegen 1800-2200 körül tartotta a fordulatot. Az automatát meg gondolom okos mérnökök az ideálisra programozzák. Hidegen nem szeretem jobban pörgetni, mert amúgy is szörnyű szenvedős kelepelős hangja van, pláne ha forgatom, de 2000-ig vállalható. Hidegen magasabb fordulaton való melegítés nem öli a turbot? (hidegen, hideg olajjal teljes sebességgel forogni?)
Más:
Lopásvédelemre mit ajánlotok? (váltózár? kapcsoló? sziréna? betonba öntés? :) )
Utálom a belül maszatos szélvédőt, még jobban utálom pucolni.
Én is vagy 5-10 menetben tudom levakarni, számtalan módszert meg szert próbáltam már.
Nekem az új O3-ban csak az vált be maradéktalanul, amikor megágyazok belül a műszerfalon papír konyhai törlőkendővel és klasszikus szivacsos/lehúzós karos szélvédőmosóval megsikálom belül (mint ahogy kívül, csak kevesebb vízzel) és lehúzom. A tükör körüli csíkokat szarvasbőrrel már el lehet tüntetni. Elég szarul hangzik, de akkora rumlit nem csinálok vele és máshogyan nem bírtam rendesen megpucolni.
Használt itt már valaki blokkmelegítőt? Skandinávok gyártják (Defa, Calix márkák), ami annyiból áll, hogy kap az ember egy fűtőszálas fémtömböt, amit a blokk oldalára (1.4-nél olajszűrő mellett) kell szerelni egy tartó segítségével, aztán konnektorba dugva melegít.
Nekem volt-van ilyen is meg olyan is. A klasszikus DEFA közvetlenül a vizet melegíti mint egy merülőforraló (a régebbi VW-motorokban a fagydugó helyére ment), de lehet, hogy az újak már a blokkot, bár ezt szarabb megoldásnak érzem. Létezik olyan verzió is (nem tudok márkát mondani), amiben keringtető szivattyú is van, ez sokkal hatékonyabb, sőt, ha nyitva hagyod max fűtésen az ablakra menő levegőt, akkor az átmelegedő fűtőradiátorból a meleg levegő 20-30 perc után elkezd felfelé áramlani és leolvasztja magától a szélvédőt (utastéri ventilátor bekapcsolása nélkül).
Az igazi azért a klasszikus webasto, persze árban nem ez a kategória.
Papírtörlőt ne használj. Vegyél valahol egy darab szarvasbőrt.
Mosd át egyszer mosogatószeres vízzel az összes belső üvegfelületet, aztán tiszta vizzel - ezt egy pamut ronggyal, használt trikó a legjobb. Aztán hadd, hogy szinte száradjon meg és fújd be az alkoholos ablakmosószerrel. Hadd rajta 5 percig. Mosd ki meleg vízzel a szarvasbőrt, hogy lágyuljon meg, csavard ki szárazra és töröld át az ablakot.
A szarvasbőr felszíjva az ablakról az összes nedvességet. Nem marad csíkos. Utánna mosd ki a szarvasbőrt, csavard ki és tedd fel valahova száradni. 5-1o perc az egész, kövesd végig egy jó automósóban a műveletsort.
Csak kell két tál víz, egyik moszószeres a másik tiszta. Ha piszkos az ablak, a tiszta vizes tálba ki kell cserélni a vizet. Nézd meg a rongyot.
Először mosogatószeres szivaccsal finoman mosom (legyen benne bőven mosogatószeres víz, de ne csöpögjön), aztán alkoholos ablaktisztítóval jól befújom majd papírtörlővel jól áttörölöm, a végén pedig száraz mikroszálas kendővel "fényesítem" egy kicsit.
Uuuutálatos egy meló, barátnőm nem is hajlandó foglalkozni vele, azt mondja, hogy úgysem lehet rendesen letörölni (pedig le lehet tisztítani, csak 2-3 hét múlva ellenfényben megint látszik a fátyol :-((( ).
Ez a belülről jelentkező szélvédő-fátyolosodás nekem is sok gondot okoz. Mivel nem sima pára+zsír, hanem valami műanyag kipárolgás, ezért nem egyszerű leszedni. Vagy tíz alkalommal levonultam a kocsihoz ablaktisztítóval, szivaccsal, papírtörlővel, stb, negyed órás csutakolás után tiszta lesz, de 2 havonta mindig visszajön :-(
Tudod, nekem is B7 van és én is nagyon meg vagyok vele elégedve! Teljesen a kettes Octavia érzést tudja és műszakilag is nagyon hasonlít hozzá. teljesen otthonos volt az első pillanattól, de persze az OII-nél sokkal fejlettebb, de mégis azokon az alapokon, szóval semmit nem kellett szokni s a mai napig nagyon meg vagyok vele elégedve! Én nem néztem a B8-as Passatot, nekem a Golf VII volt a célzónámban, de végül is örülök, hogy nem az lett! Talán majd amikor ez a Passat megy a háztól, akkor megnézem, hogy mit lehet kapni ilyesmiben mint ez, vagy az Octi volt amikor megvettem. Mindkettő a megvétel előtti modellévű autó volt kevés km-rel...
...de a Passatnak még van vagy 2, talán 3 éve nálam. 5 évesnél tovább semmiképp nem szeretném megtartani és kb.: fele km-nél járok, mint amit maximum bele szeretnék tenni és ebből is csak a felét tettem bele én, szóval majd kiderül!
Nezegettem az új passatot, mielött az O3-as megvettem, voltam tesztvezetésen is egyszer, egy 19o lovassal, tényleg más világ. De nagyon drága, nem tudtam kimagyarázni magamnak, hogy miért kéne nekem ennyi pénzt elkölteni egy autóra.
Van egy pár ismerősőm, aki a modelváltás utáni akció keretében, fix konfigurációs (bézs kombi) B7-et vásárolt, 29e euróba, ÁFÁstól. Nagyon meg vannak elégedve velük. Volt raktáron vagy 5oo kocsi a magyar határ mellett, megvették 3 hét alatt mind a cukrot.
Az utobbi időben csak a szürke O2-es Scoutal járok, minden héten van valami váratlan. Vagy összemalterozzák rettenetesen, vagy elütök egy nyulat, vagy meghúz valaki egy picit. Péntek éjjel megcsúsztam vele, egy kanyarba befékeztem és ilyenkor a 4x4 kikapcsol, azonnal eldobta a farát, ahogy levettem a fékről a lábamat a kocsi kiszedte magát. Volt valami olaj az úton szerintem, az nedves időben nagyon szétkenődik.
Használt itt már valaki blokkmelegítőt? Skandinávok gyártják (Defa, Calix márkák), ami annyiból áll, hogy kap az ember egy fűtőszálas fémtömböt, amit a blokk oldalára (1.4-nél olajszűrő mellett) kell szerelni egy tartó segítségével, aztán konnektorba dugva melegít. Benzines ról beszélek, igaz, hamar melegszik, de jó lenne hamarabb! :-)
Egy ismerősöm olyan cégnél dolgozik ahol 8000km (!) után le kell adnia az autóját és kap helyette egy 0km-es újat (Suzuki Vitara)! Már az ötödik vagy a hatodik új Vitarát hajtja és folyamatosan panaszkodik, hogy állandóan fáj a feje attól a bűztől ami az új autókból árad... :-D
Mondjuk a Suzukiknak van is egy jellegzetes bűze, ahogy párolognak az anyagokból a mindenféle oldószerek. Nem is hasonlított egy kicsit se ahhoz amit a Passatban éreztem, mondjuk az már egy éves és 40 ezret futott autó volt amikor megvettem, de majd egy hónap állás után szépen visszajött annak is az új szaga...
Én 1800-2000 fölé nrm pörgetném az első 1500-2000 km-ig. 15000km-ként cserélném az olajat és az első 3-4000km után szintén. A gyárban nem hiszem, hogy bejáratnák. A hőmérőt azt nagyon kell figyelni. Nem hirtelen odalépni neki amíg hideg a motor. Én így csináltam az enyémmel. Dieselben Peugeot-om volt, de az más kategória. Mindenesetr 150000km-nél még nem fogyasztotta az olajat (semennyit se) és 130km/h-nál is 6 liter alatt volt a fogyasztása.
Lassan megérkezik az Octaviám, és a bejáratással kapcsolatban lenne kérdésem :) (az utolsó új autó a családi/rokoni/baráti körben a szüleim Wartburgja 1986-ból, gondolom azóta fejlődött a technika etéren :D )
A kereskedésben azt mondták, hogy nincs szükség bejáratásra, mert ezt a gyárban elvégzik, annyit tanácsoltak, hogy az első időben 2000 fölé ne pörgessem (???), és hogy nem zárkóznak el attól (mondhatni, hogy ajánlották), hogy pár ezer km után lecseréltessem az olajat, ne várjam meg az első 30e km-es periódust. Ezen kívül semmit nem modtak. Ahogy olvastam, többeteknek volt már új autója, valami tanács a bejáratásra? (fix fordulaton sok km, vagy inkább változó terhelés, vagy nem tudom) Mennyi km tekinthető bejáratási időszaknak? Milyen fordulatok alá/fölé nem szabad vinni? 2.0 TDI style kézi kombi lesz ha megérkezik :)
ez az autó nálunk volt céges autó, kb. egy éve adtuk el (ha nem tévedek, bézs belső, dsg, lus a frsz betuje, tehát sanszos). Egy kollegám használta, idősebb úr, tök normálisan járt vele. Előtte is és most is Octavia-val jár. A km nagyjaból reális, kb. 150e km körül szoktuk eladni az autókat.
Ha jól tudom a derzbach-nál végeztetjük a karbantartást-javítást. Talán egyszer volt törve, azt hiszem elől.
Én nyugisan vezetek, semmi pörgetés, és mégis kikapcsol. És az az érdekes, hogy majdnem mindig azokon a bizonyos útszakaszok pontjain,+ - pár méter eltéréssel. :) Na majd ha megyek szervizbe, kiderül.
Azért ezt a hosszú listát olvasva kissé elment a kedvem az O3 tól, valószínűleg én hozzád hasonló vagyok engem is minden zavar ami rendellenes. Én is mindig úgy autókázom, hogy közbe hallgatózom és az előző autómnál szinte mindig nyikorgott valami vagy beázott vagy lelökte az ablakmosó csövet stb, mindig lehetett rajta csinálni valamit.
Az én Octimba (2011-es 1.6 crtdi) 200 van 190-el vettem az első héten azonnal EGR szelep csere, de hála az égnek azóta sincs semmi probléma.
Messze van még a következő autó csere de az O3 kombi és GOLF 7 kombi lesz valószínűleg a befutó, tényleg nagyon szeretem az autómat biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb költenem kell rá de ezt már vásárláskor is tudtam...
nekem most egy passatom van,indítási problémm van vele és senki nem tudja mar megoldani,ezért gondolkodk hogy cserélek,skoda ami elérhető még árban laurin klementet akkarok
Nagyon jó autó ez, Golf 5-ből ültem át, nem sírom vissza.
Az O3 csendesebb, tágasabb, kényelmesebb, stabilabb, stb.
Évi 60e km-t megyek, úgyhogy külön kiemelném, hogy az ülések nagyon kényelmesek.
Jöjjenek az eddig előfordult nyűgök (a vastagbetűsek 0 km-től):
- a tempomat magától kikapcsolgat: sok szervizlátogatást követően DSG szoftverfrissítés megoldotta (csak 2,0 TDI + DSG érintett) - az egyik lábtér lámpa villog: kétszer próbálták megcsinálni, végül magam oldottam meg (rossz volt benne a soros dióda) - nyáron csordogál a hátsó ablakmosó (nem reklamáltam miatta): szerintem túlnyomás alakul ki a csövekben - nyáron magától lesüllyed a belső visszapillantó (nem a standard, hanem a kerek "audis" tükröm van a fényszóróasszisztens miatt): kicserélték, az is ugyanolyan...nyáron 2 naponta állítgatom - hidegben gyorsításkor néha kerepel valami jobb oldalon elöl (nem reklamáltam miatta, 1-2 perc után eltűnik): olvastam üzemanyag cső rögzítési problémáról - a biztonsági öv csatok nyikorogtak, ahogy az üléshez dörzsölődtek (70 ezer körül jött elő): megcsinálták, döntöttek a tartókonzolokon - a lámpamosók kezdtek kinn maradni (90 ezer körül): kenőanyagos fújogatás párszor segített, 150 ezernél csere mindkét oldalon (berágódtak) - első lengéscsillapítók kicsit vesztik az olajat (retkes olajköd van körülöttük): állítólag normális, most le is mérték, semmi gond - (fekvőrendőrös) szilent nyikorgás elöl-hátul: 50 ezer km után az első télen kezdték, néha hónapokig csend volt, de most már fixen csinálják (a szervizben semmi jóval nem kecsegtettek, örökös probléma...majd próbálom fújogatni őket) - sziszegő hang hátul (mintha a kipufogóból jönne): állítólag üzemanyag pumpa lehet (engem nem zavar, nem reklamáltam miatta) - néha nehézkes indulás (több mp-ig teker az önindító): a motorvezérlő szoftverfrissítése teljesen megoldotta - fülbántó dörömbölés az utastérben (rossz úton): ezt sokáig hallgattam, végül beállítottam a csomagtérajtót, és megszűnt (ezt elbaxta a Skoda, számos tesztben is megemlítik ezt a problémát...fórumokon komoly iromány van erről) - a fejegység (Amundsen /de a Bolero ugyanúgy/) néha képtelen folytatni a zenelejátszást induláskor (hibaüzenetek, és/vagy átvált pl. rádióra): a legújabb szoftver talán megoldja végre - a csomagtérroló (kombi) fagyban borzasztó lassan tekeredik vissza (ütögetés segít :D) - ajtók beépített cipőmosó funkcióval (eső vagy mosás után eltárolnak egy csomó vizet): megszoktam, nem izgat...nem állok közel, amikor kinyitom...létezik már módosított ajtótömítés ez ellen - zörgések az utastérben (magam oldottam meg az őket): ajtó vezérlőmodul, ablakkapcsoló egység, A oszlop burkolat (szélvédő csere segített :D), ülésmagasság állítókar (hozzáverődik az üléskerethez), középső légbefúvó (ki volt fordulva az egyik sarka) (- a JE ajtóban is zörög valami hangos zenére, majd egyszer lekapom a kárpitot arról is)
Kollégáknak volt még ilyen:
- vízpumpa csere 100e km körül (ismert probléma, nagyobb terhelésnél hirtelen pirosba megy a hűtővíz) - xenon vezérlőmodul csere (stroboszkópozás)
Néhány tervezési hülyeség, ami engem zavar:
- béna fényszóróasszisztens: sokszor későn kapcsolja le a refit, felesleges pénzkidobás (sávtartóhoz jobb kamera jár, állítólag azzal okosabb) - sima tükörlapok a külső tükrökben, a jobbosban nem sok mindent látni - szélvédőmosó fúvókák túl mélyen vannak, ezért alulra sok vizet nyomnak, ami fél percig csordogál felfelé az orrom előtt (utána kell törölni) - a hátsó ablakmosó is béna, és szintén utána kell törölni a csordogálás miatt + benzinkutas ablakmosásánál könnyen letörhető kiálló fúvóka, ami a kombinál a 3. féklámpa része... - nincs vízvezető a szélvédő oldalán, ezért kanyarban/fékezéskor ráfolyik a víz az oldalablakra - örülnék, ha a kormányt jobban ki lehetne húzni (magas vagyok, hátra van tolva az ülés) - (gyári) első ablaktörlők csak 30-40 ezret bírnak (Golf 5: 70 ezer) - gázrugó hiánya a motorháztetőnél (VW-m volt előtte) - a szélvédőmosó betöltője hülye helyen van (szokható)
Úgy döntöttem veszek egy Octaviat,legujabat tervezem ami jövőre lesz kapható.Mostani újjakról hallotatok valami infokat jók,megbizhatók,hidegben hogy indulnak,?
mikor feltettem a kérdést az eladónak, hogy hogy került egy év alatt az autó egy budapesti autókereskedésből ebbe a kereskedésbe, köpni-nyelni nem tudott, ment a halandzsa. :)
Volna egy olyan hibám octavia I-es, hogy gondol egyet és ajtó zárásakor csak a bal elsőt zárja le. Vissza nyitom újra próba. Valamikor másodjára lezárja mindet de van úgy hogy nem. Jobb oldalról pedig tökéletesen működik. Meg a másik hibám hogy a bal első ajtónyitását nem mindig jelzi vissza. Volt már valakinek ilyen hibája? Esetlegesen hogyan javítható. Segítséget előre is köszönöm.
és mikor feltettem a kérdést az eladónak, hogy hogy került egy év alatt az autó egy budapesti autókereskedésből ebbe a kereskedésbe, köpni-nyelni nem tudott, ment a halandzsa. :)
Azért az O2 2004-ben került a piacra, tehát ami műszakilag benne van, az annál pár évvel korábbi fejlesztés. Hol volt még annakidején autórádióban USB mass storage kezelés?
A 2007-es modellévtől (2006 közepe) van MP3-at gyárilag CD-ről lejátszó fejegység, és a 2009-es modellévtől (facelift, 2008 közepe) van MDI/SD/USB képes fejegység. Ezek teljesen "reális" évszámok, ne 2016-os fejjel gondolkodva minősítsük egy korábbi kor termékét.
Vettem egy új szelvédő mosó szivattyút,beraktam,de a helyzet változatlan :( alig pisil csak az ablakmosó elől is hátul is...na most nem tudom mi legyen.
Csak aztán ki is kell kerülni az összes kátyút, mert ugrik a CD.
Ez ellen az alárakott szivacsok (egyre több) sem segítenek.
Jó discmant kell(ett volna) venni :) A legutolsó ilyen cuccomban kb. egy perc a puffer, az életében nem ugrott akkorát, hogy a puffer kiürülése előtt ne szedte volna össze magát.
nem, a mai autókba való hifikkel azért nem itt tartanak. csak épp ezek amikről beszélünk a tizenéve fejlesztett gyári cuccok (de vehetsz -nem gyári- kínait is ami passzol az autódba, lásd lentebbi írások) amik a lassan tizenéves autódba valók :)
bluetooth beépítve egyik gyáriba sincs, megveheted külön a gyári bt modult jó sok pénzért amit össze lehet kötni a fejegységekkel. de ahoz hogy pl swing-el rendesen tudd használni kell egy multikormány is, abból is olyan amin van hívásfogadás gomb. mellesleg a drágább gyári rádiókon sincs usb, azokon sd kártya foglalalt van.
annál azért vannakjobbak is, fele áron (még áfával vámal is 100K körül marad). amiket itt pofátlanul 100-150 ezrekért árulnak az az 50-60e Ft-os alsó-közép kategória alin.
btw, a múltkor megsértődött kollega meg összehasonlíthatja mit tudnak ezek meg mit tud a használtan is drágább columbus (az O2 fl-be való columbusról volt szó amugy, ha nem lett volna világos, az o3-asét nem ismerem és o3 hiányában az nem is érdekel) :P
O2 gyári rádió nem tud usb-t gondolom. Hátul se lehet kivezetni elvezetni gondolom. 2008-ban még nem volt divat az usb.... akkor még kővel meg baltával zenéltek..
A jó k.anyjukat a gyártóknak jóhogy nem kazettást tesznek bele mint a 2003 corollába ez már nevettséges kategória....
Sziasztok, o2, o2 fl ablakmosó motor hibája volt valakinek?
Eddig teljesen jól működött (-40 fokos szélvédő mosóval használtam) és nap közben elkezdett csöpögni amikor mosni akartam az ablkaot elöl is hátul is egyformán, az addigi erős nyomás eltűnt, motort kivettem,szépen forog, csöveket kifújtam, jött a levegő a fúvókákon...nem értem mi baja lehet. lehet belül ment tönkre valami a motorban és csak magában forog?
Kell szerezni egy emelőt, megemelni oldalanként és alábakolni a kerekeit. Vagy hívni egy autómentőt ha fizetős helyen áll. Valószínűleg olcsóbb mint napokig fizetni a parkolási díjat ÉS utána hívni az autómentőt. Egyébként vigyázni kell, mert eme tevékenység közben hívhatják a rendőrséget és tudni kell bizonyítani az autó tulajdonjogát. Remélem megvan a forgalmi.
Nincs ebben semmi meglepő, valakinek a térde fáj a hidegfronttól, valaki bágyadt tőle, valakinek elkezd fájni a feje, valakinek meg a vizelete jelzi a közelgő meghibásodást :)
Nekem felfőzte a O2-es Scout a vizet Ausztriába, felfele az Alpokba, jól megterhelt kocsival.
Éreztem a vizeletemen, mert vagy 6 hónapig töltöttem utánna- 1-2 decit és már volta az O1-sel is ilyen problémám, de a faszfej szerelő a szakszervízbe nem akarta megbontani a motort egy héttel azelött.
A Klimapanelem a 19.2-es csatornán meg lehet nézni, hogy mennyit mér a hűtőközeg hőmérő.
Szépen állt 94-96 fokon, bennem volt a burok a s..ben, egyszer csak megmozdúlt a tű és meg se állt. 114 fokot mutatót a klimapanel. Megálltam, lehült a motor, töltöttem bele vízet, de csak fél liter kellett, kibírt még vagy 2ookm, aztán bevittem a lakhelyünkhöz a legközelebbi VW szervízbe és megjavították. A recepciós legalább 65 éves pasi volt, azonnal azt mondta, hogy hengerfej. Drága volt, de boldog voltam, hogy hazamehettünk vele. Azóta mentem vele 14oe km, kopogjam le, nincs baja.
Nemtom mint csináltak vele. Azt mondta, hogy vagy 1oe-ret megy vagy örökké. 2 nap alatt kész volt.
Kicsi szalon volt, de annyi autó volt a bemutattóteremben, hogy nem lehetett köztük járni.
Olvastam is róla,na meg a ajánlották is ezt az úgynevezett alulról bikázós dolgot,ahol egy külső akksival rácsimpaszkodsz a generátor pozitívra,és le testeled a másik szálat...az igy felvett 5 V töltés állítólag elég lenne a központi kinyitásához...és onnanmár bent is vagyok...igen ám,de van több buktatóm...
Az egyik,hogy a padka felett állok,tehát nem férek a kerék és a padka miatt hozzá a lényeghez.
A másik pedig az hogy emelő hijján vagyok,pontosabban a Felíciáé kicsi az Octáviáé pedig a saját csomagtartójában röhög rajtam...
A kerék kulcsról nem is beszélve.;)
Szóval ha felemelném levett kerékkel,mínusz a padka és a lökhárító közti távolság,hogy amott ne törje össze azt...elméletben működhet...de nah...szutykos havas, 3 órakor sötétben vagy később a munka miatt ;) Hogyan is...? Bár neki kell álljak,mert igaz így tartós,nem kopik,de hogy kizár az életéből az noszensz..!;)
Az enyém többször volt már olajcsere szervizen, szoftvert is frissítettek rajta legutóbb (gariban), stb.
Számtalan dolog el van állítva rajta, a feltűnőeket persze mindig kikapcsolom szerviz idejére, de a többi marad.
Nem látják / nem nézik / nem foglalkoznak vele...
Persze, ha nagyon elkezdenének kutakodni, találhatnának valamit, de erre nagyon kicsi az esély szerintem.
Egy adaptációs térkép lekérése pl. a kp. elektronikáról (itt van a trükkök nagyobbik része) nagyjából 20 perc, és a gyári diagnosztikájuk szerintem lassabb a VCDS-nél. :)
Nem lehet valahogy 12 Voltot adni az autónak? Valamelyik izzo foglalatán esetleg? Vagy nincs valami kívülről is elérhető pont amin meg lehetne kicsit táplálni árammal?
Na még egy utsó kérdés,és mára felhagyok az Octaviám feltörésének elméletével...
Ha kiveszem az ablak felső részénél a gumit,akkor lesz valamennyi helyem a kaszni és az ablak közt,hogy valami piszka hurokkal elérjem a motorháztető nyitójának karját?Vagy ez is hülye gondolat...?
Ne is mozduljon. Amikor az a tű megmozdul (pontosan 112 foknál), akkor meg se áll. Felfőzi.
Egyik nyáron elromlott a kisautóban a hűtőventilátor, annyit vettem észre, hogy a tű elindult felfelé, azonnal ment csutkára a fűtés és 4-es fokozatra a szellőztetés, másnapig így jártam a városban (visszahűt --> fűtés kikapcs, kimozdul --> csutka fűtés), de hibátlanul visszahűlt mindig (hál'istennek brutálisan erős a fűtés benne, ez ekkor jól jött). Akkor végre eljutottam a szerelőhöz.
Semmivel semmit nem csinál sajnos,oldalról nem tudom bebikázni mert egy padkával állok szemben,vagyis alattam padka van...egyszerűen hihetetlen szopás...
Azért felhívtam én a 188at,és közölte az ember hogy lehet dérülni fog....nahát letettem a telefont,merthogy ő fizikálisan fogja nekem kinyitni...Persze,mondtam 15ezerért talán a hátsó ablakot le tudom magamnak tolni ha már az ablakemelő motor rossz...vagy nem?
Hihetetlen..ráadásul a lemez ilyen hidegben törik is...pláne ha a festés megpattan... ha nekifeszül Tódi a Magyar Autók Mentőjének élmunkása
Mi rendszeresen lekötött akksival tárolunk egy O2-t.
Még lehúzás előtt a központival lezárjuk, utána a vezetőajtót kulccsal nyitjuk-zárjuk (érdekes, hogy neked nem megy, talán szétakadt. Dupla hiba.) A motorháztető nyitóra pontosan nem emlékszem, de valószínűleg a műanyagidomok alakja itt is olyan, hogy csukott vezetőajtónál nem engedi, hogy meghúzd. Utóbbi is csak azért írom, hogy gondolkozz másfele is. A szaki majd tudja jobban.
Én hasonló esetben (igaz, nem Octavia volt), az autóklubot hívtam ki. A sárga angyalnál volt felfújható emelőpárna, amit az bal első ajtó keretének legfelső pontjánál az ajtó és a karosszéria közé betett, felfújta és így már befért egy pálca a résen, amivel oldani lehetett a zárszerkezetet és kinyílt az autó. Igaz, ha az ember nem klubtag, akkor ez tizenpárezer forintba fáj, cserébe viszont utána ingyen segélyszolgálat jár egy évig:-)
Újabb kérdésem merült fel az Ocatviammal kapcsolatban,aminek lemerült az akksija,és a központi bezárt.
Szóval az lenne a kérdésem,hogy amúgy sem működött az emelőmotorja a hátsó ablaknak,max a mechanika tartja fent,az üveget,igaz?Pláne így hogy pusztulat az akksi...
Szóval le lehet kézzel esetleg valahogy tolni ezt az ominózus ablakot?Nekem csak annyira kellene,hogy felnyissam a motorháztetőt...
Azt,hogy mitől lehet a probléma a váltóval,nem tudom,de a segítséged szeretném kérni.Mégpedig azt szeretném megtudni,hogy mi a váltód kódja,(ami a váltóba be van ütve)és hogy 3000-es fordulaton mennyit mutat a km óra?
már rég óta szerepel sok kereskedőnél az egy év garancia....de még senkinek nem fizettek...
ez olyan mint a westendben az üzleteken az akció 40%...
nekem is volt kollégám aki vette egy diesel golfot majd kiderült adagolo hibás...visszavitge majd közölték gari csak a fő alkatrészekre van. es elhajtották a picsába...
Egyre több kereskedő kezdte el adni a 6 meg 12 hónap garikat, de veszélyes pálya :)
A szavatosság meg szép dolog, de a vevőnek kell bizonyítani, hogy tényleg rossz, nem az eladónak, ez meg elég nehéz, pláne autónál. Hogy igazolod azt, hogy normálisan használtad és tönkrement? Pláne egy kopóalkatrészt, ami még kényes is lehet, kettőstömegűt meg ki lehet nyírni viszonylag hamar idióta használattal...
Garit ugyanakkor max 7-8 éves autóig szoktak, utána már nem jellemző, okkal, ott már bármi kijöhet.
olvastam a cikket...bullshit...azé mert hülyék a vevők ( ez tény nem vitatkozom) őket semmi nem jogositja fel az átverésre.
mi lenne a jó megoldás nem tudom...annyira nem vagyok okos.
garancia? talán.. valahogy úgy kellene hogy lenne egy nagy biztositó aki garit ad a hasznalt autókra egy évre. minden kereskedőnek el kéne vinni szemlére. ha a biztositó vallalja akkor el lehet adni. ha valami elromlik 1 even belül garis szerviz megcsinálja. ennek nyilvàn lenne dija de gondolom de ugy működne mint a kgbf.
mert ami most an az nyílvàn baromság hogy nekem ha magánszemélyként eladom a kocsit 6 vagy 12 honap nem tom pontosan mennyi szavatosságot kell vállalni.
számomra nem életszerű hogy eladom a kocsim 2 hónap mulva avevő becsenget hozzám egy számlával hogy a PH ban kicserélték neki a kettőstömegűt 5 kilóért, erre én benyúlok a kis sublótba kiveszek onnan 500.000 orbán dínárt majd átadom a vevőnek. Ezekután tenyerembeköpök kezetfogunk és elválunk békében.
Zárójelben hozzáteszem a kereskedőktől vmi ilyet várnék..mert ott egy szolgáltatást veszek hozzáértőktől vagy nem?
Nyilván ha ez igy működne akkor a kereskedők sem árulnának max 1-3 éves kocsikat. és ha egy autó lefutotta a kilométerét akkor menne a bontóba vagy balkánra...
ha a pék átbasz nem vág fődhőz. max nem megyek oda többet. ha sok embert átbasz a pék éhenhal.
ha a 3 év alatt összekuporgatott mondjuk e millámnak annyi azt kibirom röhögés nélkül.
le akartam cserelni az omegámat 2006 ban. a sillerbe egy vekire. azt mondák idős a gép vigyem a fehér utra adtak egy kontaktot. bementem 3 hasonlo omega volt 1.1- 1.3 milláért.
modta dealer a legjob autó megy jön nagy nem eszik sokat tartja az értékét stb..mondom az fasza mert pont van egy eladó. mondta ok. próbakör..minden ok. szép jó hibátlan. erre megkínált 6 kiló val. ez elég dulva profit úgy érzem.
A használt Mercedes tele volt rejtett hibákkal és több mint százezer kilométerrel visszatekerték a kilométer-számlálóját. Olvasónk perelt és nyert. Tovább »
Az AAA Autó az egyik legnagyobb használtautó-kereskedés Közép-Európában, mely láthatóan a Monty Pythontól kapta a nevét, de Sándor nem ezért nem bizniszel velük többet. Viszont irgalmatlan hosszú levélben fortyogta ki magából a bánatát. Figyelem, 14 bekezdéses[...] Bővebben!Tovább »
Becsületesnepper adott árajánlatot a kocsimra, majdnem kiröhögtem. 500-al adott volna kisebb összeget, de látnia kell hozzá (azaz az az álom ár, annál csak kevesebb lehet :D), mint egy szalon, ez azért nevetséges
A szalon úgy adta az ajánlatot, hogy azt mondta, hogy itt a szerződés, ennyiért megveszem, vagy úgy, hogy telefonon mondott egy számot, hogy menjél be az autóddal? Mert a filozófia alapban más: az István mond egy árat, ami elriaszt, de annyival meg is kínál, ha korrektül elmondtál mindent; az átlagos kereskedés meg mond valami vonzó árat és abban bízik, hogy ha már egyszer bementél, akkor nem fogsz elmenni akkor sem, ha néhány százezret még lehúz belőle.
Ugyanígy az olaj hőmérséklete sem valószínű, hogy valós.
A vízhőfokkal ellentétben az valósnak tűnik, legalábbis én láttam normál üzemi körülmények között 90-105°C között mindenfélét rajta, megy felfelé és lefelé is menet közben.
á, inkább segítek mert a végén megint megakadsz egy-két elgépelt betűnél és nem a lényeget látod meg... :)
- lobelt-é nem Columbus hanem egy kínai win ce-s fejegység
- azért akarja eladni (mint írta is lejjebb) mert androidost vesz
- "rajzolni" szerintem a columbus sem tud, maximum kiirja az infokat a maxi-dot -ra, ezt a 90e-es árkategóriájó kínaiak is tudják. de lehet hogy még ez a win ce-s is.
- bocs, de az árához képest "buta". ezen nincs mit szépíteni, védeni meg pláne fölösleges. 100-120e használtan, hogy az új áráról ne is beszéljünk. és mit tud érte? tök alap dolgokat (rádió, cd, navi). mind tudjuk hogy azért kerül ennyibe mert a skoda rárakott egy logót a kínai delphi gyártmányú egységre. amúgy nagyjából az ötöde lenne. az euro-s példa meg irreleváns.
Becsületesnepper adott árajánlatot a kocsimra, majdnem kiröhögtem. 500-al adott volna kisebb összeget, de látnia kell hozzá (azaz az az álom ár, annál csak kevesebb lehet :D), mint egy szalon, ez azért nevetséges
No mindegy, a cikke amúgy találó, jókat ír de nem kicsi haszonkulccsal dolgozik saját esetből kiindulva (vagy azért adott ennyit, mert nem tudja, hogy egy automata mikor megy ki...)
Az már csak hab a tortán, hogy rákérdezett multikormányos ugye? Mondom neki, persze, ha a dudagombtól annak minősül, ő akarta rámbeszélni, hogy ezen típuson volt multikormány, mondom neki mutasson egyet, mert nem gyártottak olyat :D Egy tucatautónál.
Igen,kaptam tanácsot,de sajnos az autót emelni kellene,ami ugye nem kis pálya...
A másik ötlet pedig a főkábel széthúzása lenne valahol a venti környékén,de olyan szar helyen állok,hogy a padkától s a keréktől alá sem tudok nyúlni sem feküdni..a barbár dolgok nem nagyon érdekelnek,és felhúzó gombom sincs,hogy elfeszítsem az ajtót...
Tegnap este én is kipróbáltam nem végig szabad útszakasz nem garázsból indulva 7 km után 90 fok a viz, és kb 11 km 90 fokos az olaj, 1.6 diesel.
Azért ne higgy el mindent, amit a szemeddel látsz! :-)
A VAG filozófiája, hogy nem azt mutatja az autó műszere, ami valós, hanem amit a felhasználó látni szeretne. Korábban írtam, hogy az O2 műszerfalán 4 adatból 3 nem valós, csak a fordulatszámmérő pontos. Azt ugye senki nem gondolja, hogy a hűtővíz kb 10-15 perc után mindig és folyamatosan 90 fokos? Ugyanígy az olaj hőmérséklete sem valószínű, hogy valós.
Nekem van egy kiegészítő cuccom, ami !valós! adatokat ír ki a maxi-dotra. Amikor a vízhőfok-mutató 90 fokra beáll, akkor ténylegesen 75-76 fokos a folyadék, míg az olaj hőmérséklete ekkor 65-66 fok. Hosszabb utak során normál körülmények között 80 fok körül szokott megállni mindkét hőmérő. A hűtővizet már vittem 100 fok fölé (nyár, autópálya, dugó), de a mutató meg sem mozdult!
Biztosan jobb így, hogy az átlagfelhasználó ne idegeskedjen feleslegesen.
...de még mindig olcsóbbért mint amennyi egy buta használt colombus lenne...
Igen, valószínűleg azért akarja lobelt77 is eladni, mert annyira szuper. A Columbus tényleg nem tud sok felesleges funkciót, viszont kompatibilis mindennel oda-vissza (pl maxi-dotra egyik kínai sem tud rajzolni), és a grafikája-kijelzője is szép.
Mindegy is, mindenki azt vegye, ami neki megfelelő. Ez egy gyári eszköz, amit az autóhoz fejlesztettek ki, nem szép dolog pont ezen a fórumon butának titulálni. Mintha az mondanád, hogy az Euro4 sz*r, mert már van Euro6 is!
a jó octikat 1 nap alatt elviszik. Akinek jó octija van mintha készpénze lenne...kell beállítani hirdetesfigyelőt. Ha jön a mail lecsapni. Én elsősorban magánszemélyt javaslok...kereskedő tuti átbasz különben nem lenne haszna...
Javaslom, olvasd el a Becsületesnepper kiváló cikksorozatát, melynek címe: A magyar használtautó-vásárló hülye. Pont neked szól!
Az enyém kb 3 hónapja volt fenn a hahu-n, miután megvettem. A kereskedő nem engedett szinte semmit az átlagnál magasabb árból, ami - már nyugodtan mondhatom - az átlagnál magasabb minőséggel párosult (a 16-os gyári alufelnit sem cserélte le semmire, az összes lízingcéges papír benne volt, stb.)
Azt meg még mindig nem értem, miért gond az, hogy az autókereskedő hasznot szeretne egy-egy autó eladásával realizálni. A kenyérboltos szerinted szívességből árul kiflit?
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne octávia1-el kapcsolatban hogy hogyan kell gyújtást beállítani? Kell stroboszkóp meg más varázslat? hengerfej csere után vagyok és fülre beállítottam de nem az igazi mintha dadogna kicsit meg bizonytalan néha az alapjárat első sorban melegen. valahol olvastam kell a lámpa meg géppel kikapcsolni a motorvezérlőben a dinamikus előgyújtás szabályozást. Ilyesmi lehet valaki leírná az ecu-ben kikapcsolás viszakapcsolás mikéntjét. Köszönettel üdv.
ez win ce-s igaz? nézegettem énis ilyeneket, de inkább majd egy androidos lesz, igaz kicsivel többért, de még mindig olcsóbbért mint amennyi egy buta használt colombus lenne.
kereskedőnél sincs hitel. maximum a kereskedő segít az analfabétáknak beküldeni azokat a papírokat amit amúgy saját maga is kitölthetne és beküldhetne a merkantilhoz.
-
nincs az a kereskedő aki 10e-nél többet költene egy eladó autóra (az is max kozmetika), tehát ez a 400e-es fénymásolt(nak látszó) számla szerintem egy ordas nagy kamu. fogadok hogy a szervízkönyvben sem lesz benne ez a 2015-ös kamuszámlás javítás, hanem a 2014-es dátumú az utolsó bejegyzés.
-
és nem utolsó sorban egy cég nem szokott olcsó alufelnit tenni a cégautóra a gyári felni helyett, ergo a kereskedés leszedte, átrakta egy alacsonyabb felszereltségű skodára (ezzel emelve annak az értékét) erre meg rádobtak egy legolcsóbb valamit. már csak azért is mert ha jól emlékszem az elegance felszereltségben alapból a 16-os felni van. ez az az autó nem véletlenül annyi amennyi. meg nem véletlenül van még mindig meg. le merem fogadni hogy a váltója is gatya. de előbb utóbb rárepül egy madár. bár amikor én vettem nekem is volt két kinézett -jó áron árult- dsg-s elegance kombi, egy 1.4-es és egy 1.8-as tsi. csak aztán én fostam a használt/lefingott dgs-ktől úgyhogy vettem manuálist. kb fél évvel később ránéztem hahura még mindig megvolt mindkét dgs-s, valószínűleg nem véletlenül nem kellett senkinek...
Eladó egy 7 colos,érintőképernyős multimédiás fejegység O2-be! Egy hónapja vettem újonnan,a kijelző fóliás,megvan a doboza is! Mindent csinál,nem írom le mert hosszú lenne,ha bármi kérdés van akkor hajrá! Lepjétek meg magatokat karácsonyra! 60ezer
Sokan mégis rá vannak szorulva a kereskedőre még a használt autóknál is, mert magánszemélynél nincs hitel. És elképesztő árak és autók vannak. Cimborám mostanában akart venni egy Octavia II-t, néhányat én is láttam, hát elképesztő, amiket időnként árulnak.
Gugli szerint autókereskedés a vevő. Elég szokatlan hogy eladás előtt a kereskedő ráborit 4 kilót a vasra. Számlával.....
a jó octikat 1 nap alatt elviszik. Akinek jó octija van mintha készpénze lenne...kell beállítani hirdetesfigyelőt. Ha jön a mail lecsapni. Én elsősorban magánszemélyt javaslok...kereskedő tuti átbasz különben nem lenne haszna...
3 szezon / 45e km futás után nagyjából 4,5 mm mind a 4 gumi. Hibátlanok, pedig fogtam egy-két húzós kátyút (nekem jobban fájt). Egy szezont még biztosan kibírnak.
Michelin Alpin A4 205/55r17 (használtan, 2×8,0 és 2×7,5 mm futóval vásárolva):
szintén 3 szezon de csak 24e km után kb 6,5 mm a 4 gumi, szintén hibátlanok. Ezek alig akarnak kopni, a szép új fekete Lyra-kon még sokáig együtt leszünk!
Ezek alapján a kopás kb 3,8 mm / 69e km, vagyis 18e km alatt fogy el 1 mm futófelület.
Első négy évben ment 150-et, eddig tiszta. Ezután egy cég, aki gondolom már a második tulajdonos lehet, költött rá minimum 400eFt-ot, hogy közben csak 10e km-t menjen vele két év alatt? Nekem ez nem áll össze.
Ránézésre nincs olyan baki, ami miatt ne érne meg egy megnézést, de vigyél magaddal valaki, aki látott már közelről 160 ezret futott ilyen Octaviát, hogy a kormány-kárpit-pedálok kopottságát megnézze. Ezen felül legyen természetesen az összes kötelező kűr, beleértve a KEKKH lekérdezést és a márkaszervizes állapotfelmérést.
Lehet japánok a hülyék, de előírás kéziváltónál 45-ként (vagy 3 évente) az olajcsere a váltóban...
Kell is, elhasználódik a váltóban is az olaj, nem csak a motorban.
Olyan, hogy élettartam olaj nem létezik, megint más ha a gyártó élettartamnak meghatározza a 250.000km-et, azt valóban kibírhatja egy töltésű olajjal, de utána esélyesen szétesik :)
Automata meg még kényesebb, lehet akár dsg, lehet hagyományos.
Nem kell rám hallgatni persze, van nagyon jó kis automataváltóval foglalkozó topic is indexen, akkor olvassatok oda bele vagy kérdezzetek meg egy kifejezetten váltóval foglalkozó szakit. Nem okoskodni, csak jót akarok másnak, nem olcsó egy dsg javítása...
Én alapvetően gyanakvó vagyok, de ha 2014.09.15-én az autóban 149.650 km volt (~40ekm/év), akkor mennyire hihető, hogy a következő két évben már csak 10.000km-t futott (5ekm/év)?
Az én Skodám is ilyen, az első évek erősek voltak (25-30), utána gyengébbek és amikor céges autó volt mellette, akkor volt olyan év, hogy augusztusban tankoltam bele először.
De gyanakodni mindig érdemes és egészséges ezen a piacon.
Én alapvetően gyanakvó vagyok, de ha 2014.09.15-én az autóban 149.650 km volt (~40ekm/év), akkor mennyire hihető, hogy a következő két évben már csak 10.000km-t futott (5ekm/év)?
Cégautó volt, és 150e km után leadták, általában akkor szokták. Ez nem gond, a cégautókat végig márkaszervizbe hordják, máshová nem is lehet.
Az enyémben is 4 évesen volt 150e, 5 évesen (amikor vettem) 165e (37,5e/év -> 15e/év). Most 8 évesen 240e, azaz 30e/év az átlagos futása, de ez nem lineáris.
Nekem nyomatékváltóm van, előírás szerint 165000-nél kéne cserélni, lecseréltettem 80.000 mellett, s azt kell mondjam, hogy kellett, fent még szép élénk piros volt az olaj, de ami lejött annak nagy része már inkább fekete volt, mint piros, elhasználódott és elöregedett.
Mi az a nyomatékváltó?
(Mármint természetesen tudom, hogy amit a köznyelv sebességváltónak hív, az valójában nyomatékváltó, dehát ilyen értelemben mindenkinek nyomatékváltó van a kocsijában, nincs értelme ezt hangsúlyozni...)
Tekintettel a páros hibára, b) a) sorrendben nézném meg. Ha b) rendben, akkor próbáld meg kézzel a helyén tartani a kapcsolót, egy-két percen belül már látszania kell jeges tükör esetén a működés (vagy ha van contactless hőmérőd, akkor az is kiválóan alkalmas nézni).
Kérdezz arra rá, hogy váltóban lett-e olaj cserélve és mikor. Ha okoskodó a válasz, akkor nem venném meg.
A kérdésnél biztosan nem lesz okoskodóbb a válasz, tekintettel arra, hogy az 1.4 TSI száraz DSG-s, aminél az olajnak csak annyi a szerepe és a terhelése, mint a kézi sebességváltóban.
Itt a megégett kuplung lehet elsősorban problémás, de azt érezni; ha nem vajpuhán indul, akkor gáz van vele, ill. mivel két kuplung van benne, a páros-->páratlan és a páratlan-->páros váltások (azonos irányban) külön kuplungon vannak, így érdemes fülelni-figyelni. Vajpuhán kell váltania, úgy, hogy szinte csak a hang és a fordulatszámmérő legyen árulkodó, a vonóerőben ne érezz szinte semmit.
Kérdezz arra rá, hogy váltóban lett-e olaj cserélve és mikor. Ha okoskodó a válasz, akkor nem venném meg.
DSG kényes szerkezet, de ha rendszeresen kap friss olajat, akkor nagy bajod nem lesz vele egy darabig.
Automatákon erősen javasolt 60-80.000-ként olajat cserélni függetlenül attól, hogy dsg vagy hagyományos nyomatékváltó.
Nekem nyomatékváltóm van, előírás szerint 165000-nél kéne cserélni, lecseréltettem 80.000 mellett, s azt kell mondjam, hogy kellett, fent még szép élénk piros volt az olaj, de ami lejött annak nagy része már inkább fekete volt, mint piros, elhasználódott és elöregedett.
Szóval erre figyelj, a többit meg elmondták előttem.
Amikor hidegen teszteled először próbálj nagyon gyengén gyorsítani, ha nagyot ránt futsz, ha nem, akkor mehet tovább a teszt erősebb gázzal.
Vétel után meg azonnal minden olajat lecserélni, de ez alap.
Na megvolt a vezérlés csere. Miskolcon az autocarma-sok nagyon profik. Pikk pakk dolgoznak és nagyon szolid árakon!!! Csak ajánlani tudom!
Vezérlés csere: reggel fél 8-ra vittem, délben már csörögtek, hogy vihetem. 2db 10-es volt. Komplett vezérlés + generátor szíj + feszítő és vízpumpa, számlával. Nagyon gyorsak és korrektek. Cserélt alkatrészek dobozban vissza. Szervízkönyv-pecsét +++++++++++.
Köszönöm a válaszod! Az autón 31 ezer előtt lett kicserélve kompletten a vezérlés; feszítővel, lánccal mindennel együtt, számlával, pecséttel bizonyítva. Gondolom ezzel nem lesz gondom. Egy picit a DSG esetleges problémáitól tartok csak.
Ennél a variációnál érdemes rákérdezni, hogy a javított vezérlés van-e már benne, mert hajlamos lehet a lánc megnyúlni, csörögni és ilyenkor nem elég a láncot cserélni, hanem feszítőpatront, "okos" kereket is kell. A DSG jó, de használattól függ, milyen állapotban van, ennek is tud a kuplungja megégni, stb... Próbaút mindenképpen, nem rángathat a váltó, mindenképp hideg motorral próbáld ki, ha melegítve adják, állj tovább - hideg motornál, amíg a vezérlés feszítője nem lesz jó, csöröghet beindítás után, de ez max. néhány másodperc.
Csereperiódus nincs egyik említett elemhez sem. Érdemes hozzáértő szervizben vétel előtt átnézetni (pl. Doni Motors) - ha nem mennek bele az általad választott szervizbe vitelre, lépj tovább.
Egy octavia 2 vásárlásán gondolkozom, találtam is egy ránézésre nagyon szép állapotú 1.4 TSI-t DSG váltóval. Az lenne a kérdésem hogy mi lehet olyan hiba az autóban, amit érdemes kiküszöbölni meghibásodás előtt? Most 140.000 van a kocsiban.
Kiemelten érdekelne a DSG minősége, meghibásodási lehetősége, csereperiódusai.
Ma reggel rendesen levolt fagyva az összes ablakom gondoltam melegitem indulás elött a motort olvadjanak le az alakok és az utastér is legyen meleg , 15 perc alatt leis olvadt a jég , de a fűthető visszapillantó tükröm semmit nem csinált a jég állt rajta ugyan ugy. Most vagy nem működik vagy csak menet közben megy , vagy más baja van mert a beállító jelző pontot a (szimbolum) alá nem tudom beállítani mert tovább ugrik 2 cm -rel (nem akad meg ).Van valami ötletek hogy mi lehet a baj ? Octavia 2 combi elegance.
Szerintem vidd el egy olyan villanyászhoz, aki látott már hasonlót. Ennél kevés egyszerűbb dolog van a világon, mint egy meglévő kapcsoló meglévő kimenetét a meglévő csatlakozók betüskézésével és bekábelezésével elvinni a másik végén meglévő csatiig, de ha gyári kivitelezést akarsz, akkor kell hozzá két pár csatlakozótüske, ami nem igazán beszerezhető (leginkább bontóból csatlakozóval együtt) és tudni kell azt is, hogy mit hová hogyan. A leírtak alapján (az ismerősöm mondta, hogy valamit be kell kábelezni) nem állnék neki a helyedben, de ha mégis belevágsz, akkor az emlékeim szerint NL a kódja annak a kimenetnek ami neked kell.
A jelenség nálunk sem állandóan jelentkezett. Mikor, éppen milyen pozícióban volt elbillenve a motor. Amikor először vittem a Suzuki szervízbe, nem is tudtam produkálni a jelenséget. Később amikor előjött, azonnal irány a szerelő, és így lett meg.
Ma reggel kipróbáltam. Kint -3 fok. Garázsból indulva, ami kb.7 fok, 26oo-on tartva 3.-ba, teljesen szabad útszakaszon, 4 km múlva 9o foknál állt a vízhőmérő- ami pontosan 75 fokos hűtővizet jelent (meg lehet nézni a automat klimán). O2-es Scout 2.O TDI. Tehát mindeképen kell min. 1okm, hogy az olaj felmelegedjen 9o fokra.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Octavia1-esem 2000es évjárat, még nem a faceliftes. Jelenleg olyan fényszóró van benne amibe nincs ködlámpa, de szeretném belerakni amit vettem, ebbe már van ködlámpa. A kapcsoló is megvan hozzá ami tudja az első ködlámpát is. A kérdésem az, hogy mi kell a bekötéséhez, a csatlakozók elvileg ugyan azok, de ismerősöm mondta, hogy valamit be kell kábelezni. Aki csinált ilyet, az le tudná írni mit hova kell kötni?
Nem biztos, hogy a Yarison is ez lesz a megoldás, de nálam is volt hasonló jelenség az asszony Swiftjén.
Kizárólag teljesen alászedett kormánynál, de ott sem mindig, lassú menetben, morgó, néha daráló hang, esetleg ropogás, vagy ilyesmi. Ezeket a hangokat elég nehéz leírni☺
Nálam a megoldás: motortartó bak. Az egyik elengedte az olajat, így a motor kissé bebukott a bak az oldalára, és ezért ha teljesen alá volt szedve a kormány, akkor a belső féltengelycsukló feszült.
Nálam a Passatban is van ilyen, állítólag valamilyen szenzorral vizsgálja a bejövő levegő minőségét, de nem nagyon tudom, hogy milyen kritériumok mentén teszi...
Az egyik opció az, de szerintem inkább az lehet, hogy a korábbi évek kályhás fűtésrásegítőjéhez hasonlóan ennél is a kályha kapcsolt be hideg hűtővíznél, a vw-t ismerve nem hiszem, hogy önként beszereltek még valami extrát :)
De ezt sosem tudjuk meg, mert nem indultam hideg hűtővízzel, hiszen ott volt a távirányítós állófűtés :)
Vésznyitó. Le van írva a kezelésiben, csomagtartóban jobb oldalt a kárpit mögött van valami pöcök elvileg (nekem még soha nem kellett, így csak ennyire emlékszem a könyvből)
Baja, jól sejted! Kell hozzá 1 köztes korbács, ami összekapcsolja a rádiót a VW köldökkel, plusz, hogy ne legyen teljes az örömöd, az antennához is kell zsinór, aminek fantomtápot (fakra?) is kell tartalmaznia.
Azt szeretném megkérdezni, hogy, ha a gyári 1DIN /kazettás rádiót/ bármely kereskedelemben kapható szintén 1 DIN fejegységre akarom kicseréni kell-e átalakító az antennához ill. a csatlakozóhoz. Gondolom nem ISO a gyári.
A beépítőkeretet már megvettem, de amíg nem tudom kell-e valami még hozzá, addig nem venném ki.
Az biztos, hogy az ideálisnál kicsit magasabb fordulatszám sokkal kevésbé káros mint az ideálisnál kicsit alacsonyabb. A lényeg az, hogy az intenzív gázadást kerüld el, és próbáld meg a 2000-2500 közötti tartományban használni a motort, különösen akkor ne menj 1800-2000 alá, ha gyorsítani akarsz, mert a főtengelycsapágyak kenése kritikus ilyenkor és alacsony fordulatszám/nagy terhelés hatására pillanatnyi vegyes súrlódás léphet fel.
A Corolláról nekem mindig a japán Wartburg hasonlat jut eszembe - teljesen egyetértek veled. Kb. 70-80e km-t tettem bele egy 2008-as Sol felszereltségűbe, de nem bírtam megszeretni, de tényleg nem volt semmi baja, viszont baromi igénytelen a beltere, csomagtartója (pl. nem volt benne belső burkolat, zsanér belógott a csomagtérbe, összetörte, amire rácsukódott, stb...) egy OII-höz képest is.
Rendben, köszönöm. De ha hidegen 2600 os fordulaton megyek azzal nem ölöm a technikát? Olvastam valami olyasmit, hogy hideg olajjal kb 2000 es fordulat az ideális, én hidegen így szoktam járatni. Nyugodtan mehetek ennél nagyobb fordulaton is?
Írj mailt és elküldöm, leszedtem a hirdetést, besokalltam mai nap :D
Lehet mégse megy, nevetséges áron vinnék, annyiért viszont nem eladó, no meg ilyen öszvér kocsi kéne, min 15-16cm hasmagassággal, tetőkorláttal. Teljesítményt még feladnám bizonyos szintig, de ezek kellenek hobbik miatt (teljesítmény ég és föld sajnos, még úgy is, ha 1.6-os octit néznék :( (előzni egy álom vele, 60-tól kezd nagyon élni), has meg kutyatúrák miatt kell, erdő, szántóföld, szőlősbe megy minden évben nem egy alkalommal, nem vagyok egy értelmes felhasználó :D)
Ha pesti vagy meg is mutatom, full fapad a kocsi, főleg ezért tetszett nagyon octiII, mert az egy kényelmes nagy autó, teljesen más világ, de sok más is van mellette, amiből nem engedek én se, meg párom se :), pedig nagyon el tudnám viselni azt a kocsit.
És itt még nem jött ki az a dolog, hogy egyszer nagyon megszívtam a márkaváltást, ez meg lebeg felettem folyamatosan :D
Meg kell várni, ameddig az olaj felmelegedik legalább 9o fokra.
Van valamilyen elektromos fűtésed is, mert másképp megfagynál.
Nagy hidegbe (-25C) a BXE Skodámmal, 25km után is 7o fokos volt a víz, annyit kellett utazak egy kanyargós megyei úton (idegesített, mert tudtam, hogy ölöm a techinkát), aztán amiután kiértem a nemzeti útra és tudtam menni legalább 1oo-zal 4.-be, hamar felmelegedett. Pedig garázsból indultam. De már zéró fokon is nehezebben melegedik fel.
Megtanultam azt, hogy nagyon hidegben tartom egy 26oo-as fordulatot, ha kell 3. sebességbe haladok, ameddig átmelegedik az olaj rendesen.
Ezeknek a motorknak a halálluk a hideg üzemmód. Le kell rövidíteni.
Nagyon sokat tárgyaltunk erről itt a topikban a dízeles kollegákkal.
A dízelek jó hatásfoka miatt a fűtést ezekben az autókban nagyon későn lehetne érezni, éppen ezért jellemzően egy kiegészítő fűtés van beépítve, hogy minél hamarabb legyen meleg az utastérben.
Én igyekszem addig nem tolni neki, amíg az olaj fel nem melegszik. Abból hosszú távon biztos nincs baj. :)
Lenne egy-két kérdésem és észrevételem a motor bemelegítésével kapcsolatba 1,6 diesel Octavia.
Indulás után szinte azonnal fújja a meleg levegőt kb 70 °C fokos a víz amikor lekapcsolom a fűtést mert már melegem van 8 km-er megtétele után éri el a 90 °C-ot ekkor az olaj kb 75 fokos.
Ennek így kell működnie vagy nálam valami nem oké? A régi autómnál ahogy melegedett a víz úgy lett egyre melegebb a befújt levegő, de az benzines volt.
Ha a víz már meleg akkor lehet neki nyomni vagy meg kell várni még az olaj is felmelegszik? Normál körülmények között 90 fok körül mozog a hőfok ha kicsit jobban nyomom akkor felmegy 100 fölé.
Kösz az ötleteket. Sajnos debreceni vagyok, úgyhogy itt kell valamit találnom, eddig viszonylag elégedett voltam a márkaszervizzel, de hogy ezt nem tudták beazonosítani, megingatta bennük a bizalmam. Van egy másik szerviz, ahol egyszer nem bele illő levegőszűrőt gyömöszöltek bele, na még oda nem megyek... Amúgy komoly baja még nem volt, és szeretjük, de mindig van valami költeni való rá, és már kezdem unni.
az én oldalbordamnak Corollama van. Téli nyári gumi olaj csere más nyűgje nincs.
Na mondjuk annyira kötődöm hozzá mint a mikrohullamu sütőnkhöz. Megtűröm a portán és annyi. Nulla érzés. De jön megy. Én is idős vidéki vaK ateista orvos/ügyvéd házaspárról vettem aki 7vegen hasznalt a temploma járáshoz napos időben.
Nem fog tetszeni, de a féltengely környékét átnézném, féltengely szokott kattogni, ha gondja van.
Ugyanakkor van egy tökéletes állapotban lévő eladó automata ignisem :D Korábban sose váltottam volna japánról, de ugye én suzukin nevelkedett ember vagyok, abból indulok ki, ami nem romlandó fajta jellemzően... Nem érdekel? :D (persze csak vicceltem...), éppen octavia-ra cserélném, de nem nagyon akar megválni tőlem, sztem félnek az automatától.
Szóval féltengely, de csapágy is esélyes, ha búgó hang van. Könnyen lehet a gumiharang szétment és alákerült kosz, innét kezdve meg csak idő kérdése.
Nagytempós fekvőknél meg még kormányösszekötő is kaphat (akár ez is kopoghat, ez ritkán koppan, de akkor rendesen, nézzék ezt is meg, nekem ezt kellett cserélnem sajátomon, pedig csak 70 volt benne, előző ignis 500-at ütötte és ez gyári volt, betett mostaninál az első tulaj :D).
Súrlódás és kopogás egyébként szerintem két különböző lesz, féltengelynél kanyarban folyamatos kis kattogást hallanál az ellenkező oldalról, mint amerre kanyarodsz, ritka nagyobb kattogás inkább stabilizátor vagy összekötő lesz.
Én akh-hoz járok, jó tapasztalatom van velük a Soroksári úton, egy próbát megérne.
Óvakodom a japán technikától mind a tűztől. A szerelők sem értenek hozzá egyáltalán mifelénk.
Betanított munkások a szakszervízesek, ami le van írva azt meg tudják csinálni, ami nincs azt nem.
Az ablakmosó ügyben igazat adok M(a)kosnak.
Nálam van olyan, hogy 3ookm alatt kiürűl az 5 liter télen, ha latyakos közúton kamionok után megyek.
Csak nálatok más fajta anyagokkal kezelik az útakat a jegesedés ellen. Nyugat-Európába utazva megfigyeltem, hogy elég la letörlöd az ablaktörlővel és tiszta marad a szélvédő.
Nekem jellemzően júliusban fogy ki a téli ablakmosó :).
Lenne egy OFF kérdésem, de szerintem nem autóspecifikus.
A Yarisunkban teljesen alászedett kormánnyal lassan kanyarodva hallatszik valami súrlódó hang időnként, aztán meg egy vagy több ugrás-szerűség, mintha egy nagy kövön áthajtottam volna. Olyan érzés, mintha valami feszülne és átugrana, ahogy forog lassan a kerék. Nagyon nem tetszik. Volt márkaszervizben, azt mondták, semmit nem láttak, azért tíz ropiért beállították a futóművet, állítólag a kerékszéttartás volt nagy, de azóta nem javult semmit, sőt inkább rosszabb lett. Valami ötlet?
(A kis benzines szívómotoros japán autót 42 ezer km-rel vettem egy vidéki nyugdíjas orvostól (bár a felesége vezette egy olyan utcában, ami tele van fekvőrendőrökkel), és az utóbbi 16 e km alatt ráköltöttem annyit, mintha egy 200 ezret futott dízelt vettem volna. Szóval azért a sztereotípiák nem mindig igazak. Az O3-ban csak 8 ezer km-rel van kevesebb, de annak még az ég világon semmi baja nem volt.)
Igen, tudom. (elnézést ha megtévesztő voltam) Sapka tömítéssel együtt lett cserélve, az alsóhoz is olajbeöntő sapka tömítés lett rakva, új, a régihez méretben, vastagságban is passzolt.
Lenne egy olyan problémám, hogy az olajbeöntőnél szökik el az olaj. Már cseréltünk olajbeöntő sapkát, olajbeöntő tömítést, de még mindig elfolyik sajnos.
Képeket mellékelten, hogy melyik részről van szó. Érdekes van megoldva már gyárilag is,...ilyen házféle van ott. A ház alatt és a sapka alatt is látni olajat.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Octavia1-esem 2000es évjárat, még nem a faceliftes. Jelenleg olyan fényszóró van benne amibe nincs ködlámpa, de szeretném belerakni amit vettem, ebbe már van ködlámpa. A kapcsoló is megvan hozzá ami tudja az első ködlámpát is. A kérdésem az, hogy mi kell a bekötéséhez, a csatlakozók elvileg ugyan azok, de ismerősöm mondta, hogy valamit be kell kábelezni. Aki csinált ilyet, az le tudná írni mit hova kell kötni?
Trükköztem. A három év leteltével nem engedte letölteni az újabb térképverziót, mondván, hogy ekkor és ekkor letelt az időszak és keressem fel a legközelebbi márkaszervizt a hosszabbítás céljából.
Ugyan nem skoda áll a ház előtt még (bár várom már, hogy úgy alakuljon), de ebben tudok segíteni, mivel eddig minden autómra felkerült a légterelő.
Én imádom, nem ver be a víz, nem ver be a huzat, viszont kimutathatatlanul emeli a fogyasztást (nem érdekel, egy évig fixen rajta volt tetőn keresztléc, lusta voltam levenni... xd), de a nagyobb gond, hogy a szélzaj is nő.
Mivel egy ignist hajtok, ami nem szerény alapban sem szélzajban pályán (sacc egy ladával versenyzik ebben kb, talán wartburg :D), így engem annyira nem érdekelt a dolog, de jobb, hogy van, mint ha nem lenne. Esős időben is jobb, mi viszont a klímát rühelljük, majd mindig megfázunk tőle, így csak vég esetén kapcsoljuk be.
Az tény, hogy pályán motort nem hallom csak a surrogó levegőt meg gumihangot, Lobelt ült pár percre benne, ő sejti milyen lehet :D
Lobelt, Gyertyából ngk legyen, ha rám hallgatsz :) De vigyázz, mert hamisítják :(
2017 térkép letöltve + kipróbálva, lehet töltikézni, akit érint. :)
Az előző, tavaszi frissítésnél bevált módszer ismét bejött. A 3 éves ingyenes frissítési időszak már lejárt. A direkt linkről letöltöttem a térképet, az Amundsen rendszeróráját visszaállítottam egy korábbi dátumra, sd kártya be, felismeri, rendszeróra vissza, minden oks.
valószínűleg nem a nyomással van a baja hanem azzal hogy nem kap jelet a szenzortól.
Lehet, hogy én értelek félre, de tudtommal az Octaviaban nincs(!) keréknyomást mérő szenzor! A keréknyomás mérése az elfordulás-különbséggel van összefüggésben.
Az lehet, hogy a kerékcsavar furatokon keresztül, vagy más úton került egy kis réz a jeladó(k)ra???
O2 keréknyomás-ellenőrzőjét nullázni menet közben kell (lassan gurulva), egyenesben, amikor egyforma fordulattal forognak a kereket. Ez lesz a bázis-adat, később ehhez hasonlítja az aktuálist.
Neked nem a légnyomással van gond, azt külön nem méri semmi. Valószínűleg valamelyik ABS jeladó adta meg magát, de arra szerintem dobott hibakódot. Ki kell olvasni, majd cserélni a hibásat.
Ja, az lehetséges, hogy mivel a felnik oda voltak tapadva a féktárcsához, az új kerekek felszerelése előtt, azokat a gumis megtisztította és befújta réz-szprével. Az lehet, hogy a kerékcsavar furatokon keresztül, vagy más úton került egy kis réz a jeladó(k)ra???
nem lehet hogy a gumis nem figyelt oda és szétcseszte az egyik (vagy több) jeladót? olyankor valószínűleg hiába nullázod ki mert valószínűleg nem a nyomással van a baja hanem azzal hogy nem kap jelet a szenzortól.
Tudna valaki segíteni abban, hogy 2006-os Octavia ll-n felrakattam a téli gumikat és azóta világít a műszerfalon a guminyomás ellenőrző, az ABS és a kipörgésgátló szimbólum.
Már próbáltam nullázni a guminyomás ellenőrzőt, ekkor elalszik mind a három lámpa, de kb. 100 méter után újra kigyulladnak.
A guminyomás tökéletes, három benzinkúton egy gumisnál és otthon is ellenőriztem. Meg tudná valaki mondani, hogy mi lehet az oka?
Araszolok a dugóban, nem nézem a műszerfalat csak élvezem a jó zenét. Egy idő után a sor gyérül így meg lehet lendülni de a kocsi nem gyorsul a szokott módon. Akkor látom a műszerfalon, hogy az izzitás ikon sárgán villog, és olyan érzésem van mintha nem lenne turbónyomás.
Félreálltam vásárolni 10 perc, visszaültem minden a régi és nem jött elő. Amúgy üzemmeleg volt a motor.
Gyújtógyertyát szeretnék cserélni benne de az autósboltban nem találtak hozzá gyárit csak a szokásos ngk,beru,denso stb.! Lehetséges,hogy nem is létezik gyári belőle! Ha nincs akkor melyiket ajánljátok?
A kocsi kiírta, hogy cseréljek elemet a kulcsban (nem is tudtam, hogy tud ilyet), de a manuálban olyan töketlenül van leírva, lerajzolva, hogy nem tudom megfejteni hogy kéne levenni a fedelét. Az ábrából nem derül ki, hogy síkjában lecsúszik, vagy felfele kell hajtani. Van rajzolva két nyíl, de hogy ott mit és merre kéne nyomni, nem értem. Próbáltam kicsit feszegetni, de eltörni nem akarom. Tud valaki okosat?
ha a kereskedő megveszi (nem bizományba, nem megbízási szerződéssel, nem üzembentartónak) úgy hogy nincs törzskönyved nincs a kocsihoz, a forgalmiban pedig csak mint -gondolom- üzembentartó szerepelsz akkor oké. amúgy van 15 napod a banki papíron szereplő tulajdonosváltási dátumtól hogy eladd vagy átírasd különben jön a 30 ropis közig bírság. de ha a kereskedő simlis és nem íratja át a nevére vagy nem jegyezteti be a forgalmiba hogy kereskedőnél van az autó (nekik van valami ilyen lehetőség hogy nem kell új forgalmit meg új törzskönyvet csináltatniuk minden autóra, csak épp azt te hogy ellenőrzöd ugye) akkor te szívod meg és mehetsz a sóhivatalba reklamálni. mert közig bírságot nem tudod se megfellebezni se bíróságra vinni. szóval szerinem gondold át van-e olyan halál megbízható neppered aki nem csszik ki veled. amugy nem az volt az irány hogy megtartod és ezért is csicsáztad fel?
Ha autókereskedésbe adom be az autót beszámítás gyanánt akkor nekik elég a banktól a papír ami bizonyítja hogy a hitel tartozás törölve lett ,vagy kell nekik a törzskönyv is.
Hisz ők csak kereskedés céljából veszik és eladásnál az új tulajnak állítják ki az új törzskönyvet....
Logikám szerint így nem sok értelme lenne a törzskönyvem kiválltásának....csak elég lenne az igazolás a banktól hogy a tartozás törölve van.
Elindulásnál olyan érzésem van mintha behúzva hagytam volna a kéziféket, szerintem a fék,a kuplung meg a kettőstömegű se szeretné ezt hosszabb távon. Első próba után visszább vettem a low állásba, így egy fokkal jobb ,de nem győzött meg. Sima kézifékkel jobban/gyorsabban el tudok indulni érzésre.
Sziasztok, próbálta már valaki bekapcsolni az abs modulon az : Extended Electronic Differential (XDS- PR-UG+/UG4) et?
Én most bekapcsoltam az O2 fl 4x4-en, kiváncsi vagyok érzek e valamit. A visszagurulás gátlót is kipróbáltam, működik is, de úgy néz ki régi vágású vagyok, inkább húzom a kéziféket,ahogy eddig:)
Az egyik teljesen beszorult, ki se jön. Ha mégis, félig se megy vissza.
Ez könnyen előfordul akkor, ha a motorházról odacsúszó hó odafagy és éppen akkor akar kijönni. Ilyen az, amikor a dizájn megelőzi a mérnöki eszet és az O1 15 év után is kiválóan működő megoldása helyett kitalálnak egy funkcióban ugyanolyan, de dizájnban sokkal szebb elemet, ami szerencsére tönkre is megy néhány évente. Szintén szerencse, hogy nem tudod neki ilyenkor azt mondani, hogy "most ne gyere", hanem magától csinálja és tönkrecs€szi.
Vannak korlátai, de humbugnak azért nem mondanám. Az alapfátyolt rajta hagyja, de a durva mocskot leszedi. Amikor a szélvédőnek a nem törölt részén alig látsz ki, akkor nagyon örülsz a fényszórómosónak, csak nem tudod :)
Rám még sosem villogtak, 100/80 esetén sem. Mindig jól beállítom, ill. az ignis lámpa nagyon szép képet ad, nem egy hirhedt opel lámpa :D
Mosásról annyit, hogy mostanában ha fél évente eszembe jut lemosni már gyakorit mondok :D (nem szép dolog, de mosást se kap gyakrabban, kinti pesti kocsi, lemosatom, 3 nap és ugyanúgy néz ki, mondjuk egy szamárszürke, semmi se látszik rajta, mostani mosás után mint ha új lenne :D)
Régebben meg háklis voltam a lámpára, képes voltam naponta törölgetni, mert úgy több fény megy át rajta, most már lusta vagyok ehhez :D
Gyári bi-xenonom van lámpamosóval, ami indulás után minden első szélvédő mosatásnál aktiválódik (ha megy a tompított), + menet közben minden 9. vagy 10. alkalommal.
Kétszer jön ki egymás után, van előmosás is.
Egyszer sem éreztem még, hogy utána jobban látnék, talán a szembejövőkön segít valamennyit a homokszemcsék eltávolításával?
Viszont ha szépen letakarítom a koszos lámpákat, "újra látok", elég nagy tud lenni a külömbség.
Ez a mosó egy humbug, vagy mit mondanak erre.
Talán 2000 lumen felett kötelező, ezért pl. a Rapid gyári 25 W-os xenonjához nem is kell.
Az a vicc, hogy asszem az izzó hivatalos maximum fényáramát veszik figyelembe, de tudjuk, hogy bi-xenon technológiánál sok fény kárbaveszik a takarólemez miatt.
Adott esetben gyári ledes fényszóróhoz se kell, mert a határérték alá van bevizsgálva. Csak ott fény kicsit nagyobb százaléka kerül az útra...és kb. annyit tud, mint a 35 W xenon.
Octavia II váltóban (2008-as) volt egy csapágycsere, a váltó szuper, de jóval magasabban fog a kuplung. Legalábbis 8 év után biztosan érzem. Állítják, hogy nem érzik, jónak kell lenni, rendben találták a kuplungot. Ma kaptam vissza, de már zsibbad a talpam az emelgetéstől. Mitől foghat magasabban, ha egyszer önállítós? Segítsetek kérlek tanácsal!
Szerintem a motor hőleadása ilyenkor még nem oszt, nem szoroz, a hűtő pedig ugye a vízkörön kívül van, amíg a termosztát nem nyit. Akkor meg már van fűtés is. Viszont korlátozza a már meleg motor, kipufogó, klíma, stb. hűtését akkor is, amikor arra szükség lenne. Nulla fok környékén persze ez nem gond, de tíz-tizenöt körül már megviccelhet, nagyobb terhelésnél. Persze az Octi hűtője alul kapja a levegő nagy részét, szóval emiatt nem lesz belőle kukta.
Ha nem oké a melegedési idő, akkor inkább a termosztátot kell cserélni. Normális esetben pár km után kell hogy melegedjen az utastéri levegő is.
Én eddig nem használtam, de tapasztalatom szerint 4-5 perc után már jön rendesen a fűtés, és a páramentesítés is 1-2 perc után hatásos. Mire kikeveredek a városból nagyobb sebességre, meg már üzemi hőfokon megy a motor, így nincs gond a fűtéssel. :)
igen, de ő egy konkrét, valaki által árult xenonos lámpatestről és az abba vásárolandó, xenon-foglalatos LED-ről beszélt, erre mondtam, hogy abban nincs és nem is fog működni a manuális állítás, tehát projektoros halogén lámpatestet kell keresnie és ahhoz való foglalatos LED kell, hogy menjen a manuális magasságállítás.
+nohab: én pusztán arra értettem, hogyha egy nem típusidegen lámpatestet rak be, akkor elvileg van gyári - nem automata természetesen - állító motor, ami akár működhet is, igaz manuálisan és nem automatikusan, terhelésfüggően.
A 1.2-es zsigulis korszakból csak emlékeztek még a 140/100ra!!!!! Hmmmmm
A szerencsésebbeknek a laposüveges H4-es trabant fényszórója volt amibe simán belement ez a brutál izzó,a gyengébbek beérték a domború (gyári) fényszóróval amibe egy kis műanyag közbetéttel belement a halogén izzó a 45/40 helyére,ami természetesen hamar elolvadt a bajuszkapcsolóval együtt mert ha jól emlékszem akkor csak az S szériásoknak volt relés a világítása! Ha ez sem volt elég akkor pedig jött középre a remegős síküveges csepel lámpa!
Cartárs megírta a választ. No meg azt se tudjuk, hogy a lámpa amit tud venni emberünk abban van-e egyáltalán motor vagy sem (nem szokott...)
A szokásos magasságállító motor sokkal lassabban működik, mint a xenonhoz társított, más feladatot is kell ellátnia, más vezérléssel.
Persze minden megoldható, de annyit nem hinném, hogy költene rá, hogy automata szintező legyen benne + mosó is kéne, ha nem szeretne forgalmit veszteni egy ellenőrzés során (már xenon esetén, led esetén csinálhat bármit, szabálytalan lesz)
De mindenki azt csinál a kocsival amit szeretne, csak mást ne vakítson :)
Én full jól elvagyok a kis h4-es rendszerrel, nem is ég ki hamar, s nekem elég a pilács (philips extreme +130 vagy osram nbu szokott bent lenni, bőven elég, esős időben mondjuk sokkal jobb a philips)
Igaz korábban volt átkábelezett kocsim, benne 100/80 izzó, no az még jobb volt :)
Véleményetekre lennék kíváncsi. Vásárlás előtt állok és látótérbe került egy octavia 2.0 benzines elegance 5 ajtós és egy kombi is. Mindkettő 2003-as évjáratú és viszonylag keveset futott 150e Km körül. Nem nagyon találok a neten véleményeket ezzel a motorral kapcsolatban. Van valakinek tapasztalata?