Keresés

Részletes keresés

jzp2107 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35680

akkor próbáld meg a telefont Jurtáéknak, hátha kivételt tesznek

komp: legalább meglenne az a szakasz is, a kompozást a 99% (ahogy én is) logisztikai okokból "lecsalja"

Előzmény: adrivik (35678)
Vagdalthús Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35679

A sárga háromszög csak pici kitérőt tesz a Dobogó-tetőre, ez egy 60 ezres térképen kb. ábrázolhatatlan. A Remete-hegyre megy a kék háromszög. Ebbe a csomópontba a Dobogó-tetőtől (egész pontosan a csúcs felé induló sárga háromszögtől) a sárga sáv visz tovább, illetve innen indul a kék forrás jelzés is a Dobos-kúthoz.

Előzmény: Törölt nick (35667)
adrivik Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35678

Igen ide is írtam, de valószínűleg szigorúan május 1-én nézik meg a leveleket. :-)

Nézegettem Dömöst is és Dunabogdányt, de semmi jót nem találtam.

Még a Nagymarost megnézem, bár a kompdíjjal már nem akartam tetézni a költségeket, de lehet nem olyan vészes.

Előzmény: jzp2107 (35677)
jzp2107 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35677

jurta kempinget próbáltad?

bár itt (http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=15257) azt írják csak május 1-től vannak, nem tudom az április vége mennyire fix időpont nektek

ha Visegrádon semmi nem jön össze, esetleg el lehet gondolkozni a szomszéd településeken (Nagymaros: reggel onnan komp, vagy pl Dömös Pilismarót óránként van busz)

Előzmény: adrivik (35674)
Güsziológus Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35676

Tavasz a Zselic-ben.

Volt hóvirág is.

Egy völgy (Patca előtt) tele volt fehér virággal.

Színesek is voltak, ezekből válogattam.

Egy mesterséges tó van Szilvásszentmárton és Zselickisfalud között.

Azt hiszem, ahogy "nem álltam meg" Kaposmérőn, nem Zselickisfalud lesz a "végállomás".

Minden OK, bár Szenna állapota szomorú.

Vígadjunk!

A tavasz azért az csak tavasz!

Előzmény: Güsziológus (35673)
asciimo Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35675

tudtommal nincs benne

Előzmény: Törölt nick (35667)
adrivik Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35674

Segítséget szeretnék kérni. Április végén Visegrádtól folytatjuk a KÉK túrázást. Már szinte mindenhol találtam megfelelő szállást, a tervezett útvonalon, kivétel Visegrád. Mivel Sátoraljaújhelyből utazunk fel és helyismeretünk gyakorlatilag nulla, kérném aki tud olcsó túristaszállás lehetőséget számunkra (3 fő) segítsen. Már több helyre írtam e-mailt, (neten talált túrista házak, erdei iskolák stb.) de semmi válasz nem jött.

Köszönettel.

Güsziológus Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35673

Egy kis előzetes.

Ez egy háromszögelési pont, valahol a Zselic "kapujában".

Nincs a TUHU térképén, pedig jó lenne, ha ott lenne:-)

Az atlasz térképén sincs:-(

A egykori kék jel már nem látszik, a nyíl még kivehető.

Fontos tereptárgy, hisz a közelben nincs fa, nincs oszlop.

Itt kell irányt váltani, a NY-K helyett az irány É-D.

Aki ellenkező irányból érkezik, az látja a települést, de mi csak szántóföldet láttunk.

Szerencsére nem tévedtünk el.

Előzmény: Güsziológus (35669)
jzp2107 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35672

OFF

Én is kékeztem, egy eleddig általam ismeretlen kis különítménnyel (egyikük ismerte Tavaszi Széll-t :-) a Bihar gerincén futó kék pálcika jelzésen hótalpaztunk sokat.

A motoros szánon vagizó újgazdagokon kívül senkivel sem találkoztunk. Amit lehet jó hírként is értékelni, ugyanis medvelábnyom, az volt.

Mind a négyen leégtünk mint a rongy.

Az útlevélvizsgáló hölgyike azt mondta mikor benézett a kocsiba: de hasonlítanak egymásra :-)

ON

Vagdalthús Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35671

Mi is rengeteg kékezővel találkoztunk Írott-kőtől Sümegig, de ezt sejtettük is a szállásadók előzetes információi alapján. Kőszegtől Írott-kőig hétköznap mentünk, de állítólag hétvégén népvándorlás volt arra.

Voltak túrázók, akikkel napokon át újra és újra összefutottunk.

koszavandor Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35670

KDP - Zirc - Vinye (2012.03.16)

Pecsételőhelyek:

Zirc - a vasútállomás pénztárában kaptunk szabvány MTSZ kéktúrás bélyegzőt.

Porva-Csesznek - a vasúti megállóhelyen nincs személyzet, de az állomásépületben található büfében készségesen adták a bélyegzőt, ami egyébként egy nagyon szép, a turistaházat ábrázoló egyedi bélyegző.

Vinye - a megállóhelytől kb. 100 méterre található a Vinye.hu büfé, itt is készségesen adták az egyedi bélyegzőt, amin csak a cég neve van.

Jelzettség:

Nincs annyi jelzés festve, mint mondjuk egy-egy népszerűbb kéktúrás szakaszon, de azért könnyen meg lehet találni az utat. A jelzések mellett az utak is annyira adják az irányt, hogy nehéz téveszteni.

Az útvonal (objektíven):

Nagyon könnyen gyalogolható szakasz, ám mindenképp érdemes vízálló bakancsban megtenni. Sok helyen kell átkelni a Cuha-patakon. A szintkülönbség minimális, szinte sík végig a terep.

A túra két látványosan különböző részből áll.

Az egyik szakasz (Vinye - Porva-Csesznek) látványosabb, az út itt majdnem végig murvás, szinte sztrádaszerű. A patakon többször át kell kelni, ám elég jól ki vannak építve az átkelők és akár át is lehet gyalogolni a patakon.

A második szakasz (Porva-Csesznek - Zirc) már jóval sárosabb, még száraz időben is. Itt is több patakátkelés van, nem is mindig érdemes ott átkelni, ahol a turistaút megy, általában 50-100 méteren belül akadnak kaviccsal kirakott részek, amin könnyebb az átkelés. Itt már jóval méretesebb mederben folyik a patak, belelépni már nem igazán érdemes.

Az útvonal (szubjektíven):

A túra szubjektíven nézve is két markánsan eltérő szakaszból állt.

Az első része (Vinye - Porva-Csesznekig) életünk egyik legnépesebb túraélménye volt. Talán a hosszú hétvége miatt is volt, de hihetetlen mennyiségű család járta az utat, végig kerülgetni kellett az embereket, ha haladni akart az ember. A sok kiépített pihenő is mind tele volt. Az erdő megtelt a sok turista hangjával, a természet hangjainak nem sok esélye maradt.

Még egy-egy felkapottabb budai útvonalon sem találkoztunk ennyi emberrel egy turistaúton. Aki a csendért és magányért szereti a természetjárást, mindenképp szaladjon át ezen a szakaszon. A Cuha völgy egyébként gyönyörű.

A második rész (Porva-Csesznek - Zirc) már egész más jellegű volt. Itt a már nincsenek olyan látványos szurdokok, sziklák, talán ez miatt is van, hogy itt már alig találkoztunk turistatársakkal. Az út elég sáros, ez miatt nem annyira élvezhető ez a rész, de a Cuha-patakon átkelni igazi élmény annak, aki élvezi a köveken átugrálást. Egy idő után ez a szakasz kissé egyhangúvá válik, főleg azért, mert az utolsó 3-4 kilométer Zircig gyakorlatilag majdnem teljesen egyenes. Zircre beérve kb. 1-1.5 km aszfaltozásra kell számítani, ez nem túl kényelmes, főleg a puha saras földút után.

Egy tipp (nem reklámcéllal): Zircre beérve a Pepe cukrászdába érdemes betérni, finomak a sütemények (még ha nem is a legolcsóbbak, 200-500 Ft között mozognak).

Néhány kép, időrendi sorrendben:

Güsziológus Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35669

Szolgálati közlemény

Már csak 15 db. 2011-es bejegyzés van a fórumon.

Igen jó volt a hosszú hétvégén a "felhozatal".

Köszönjük azoknak, akik beírták észrevételeiket.

Problémás helyről nem érkezett jelzés.

Van két - régebbi - problémás hely, reményeim szerint ez is rendezve lesz.

Felvetném, hogy az észrevétel bevitelénél legyen egy "doboz" (esetleg rádiógomb), mellyel jelezni lehet, ha problémát tapasztal a pontot felkereső.

Azt jövetően, hogy bevisszük, mikor volt a túra.

A listázáskor ezeket a bejegyzéseket lehetne valahogy jelezni.

Természetesen nem gond a sok-sok beírást átolvasni, de ha megoldható:-)))

Örülök, hogy természetes az, hogy a bélyegző rendben van.

Már Rezi is OK:-))))

A bélyegzést jelzőnek fel se tűnt, hogy már olvasható a lenyomat.

Azt hiszem, ez a természetes.

Mi is voltunk túrázni, talán beszámoló is lesz, de most az a lényeg, hogy tavasz van, és nagyon sokan választották a "kékezést".

Szép túrákat mindenkinek!

Vagdalthús Creative Commons License 2012.03.19 0 0 35668

Visszatértünk a nyugati végekről, Írott-kőtől Sümegig végigjártuk a kéket, felejthetetlen volt. Egyúttal teljesítettük a "60 éves az Országos Kéktúra" mozgalmat, s mindjárt duplán.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35667

Köszi, közben meg is jártuk, azthiszem kell egy új Cserhát térkép.

Mondjuk annyi hiányosság van az új térképen is, ahogy látom, hogy a Dobogó tetőre kimegy az S háromszög jelzés, és megy tovább is.

Viszon most nézem azt az 501 méter magasságú csúcsot is. Az is benne van a Cserhát 500 mozgalomban? Az én térképemen ez nem is szerepel :-(

Előzmény: Törölt nick (35656)
emgergo Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35666

Hehe, én ma voltam fenn a regéci várban baráti társasággal (még főiskolai természetjáró szakosztály). Pénteken mi Gönc környékéről láttuk gyönyörűen a Tátrát, sajnálom, hogy rossz oldalon ültem az autóban, így nem tudtam lekapni - tökéletesen tisztára söpört idő volt.

Viszont hihetetlen, milyen felelőtlenséggel végzik a tarlóégetést mindenfelé. Most néztem, hány erdő/bozóttűz volt a hétvégén, Telkibányán sikerült egyet "elkapnunk". Kigyulladt a hegyi ref. templom/kopjafás temető aljában a bozót, gondolom a délelőtt látott égetés nem lett tökéletesen elfojtva. A szomszéd vendégházból szóltak, hogy ég a hegyoldal, menjünk oltani - mentünk (összesen a két vendégházból olyan 20-25-en), meg a falusiak is beszálltak, így amire jöttek a tűzoltók, szerencsére a lángok nagy részét megfékeztük. Néhány kopjafás sír sajna oda :(

Fotóriport itt (mert tele voltunk médiamunkással :p)

Előzmény: Törölt nick (35655)
HEV Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35665

Nekem van eredeti 'szűz' füzetem, és a kitűző is megvan.

A héten megkeresem őket, biztos fotóztam is annak idején majd nézelődök, hogy valahol valami maradt e belőle.

Előzmény: kvte (35662)
kvte Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35662

"Van itt olyan esetleg, aki szinten ott volt a '89-es DDK nyito vandorlason?"

Az én kérdésem:

Van itt olyan esetleg, akinek megvannak még azok az anyagok, amik a '89-es DDK nyitó Vándorlásra/-ról készültek?

Kiírás, akkori füzet (mintha lett volna), beszámolók, fotók? Az egyik akkori főszervezővel (Matolcsi Gy.) hetente levelezek, voltam is nála, de neki nincs már semmije abból az időből. És ez "csak" 23 éve volt, mégis ennyire nincs ledokumentálva, megírva, leírva...

Előzmény: hurvinek_2 (35634)
_ZE Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35661

TuHu-n azért ott van a "Benőtt" megjegyzés mellette - nem tudom, most hogy áll az az ösvény.

Előzmény: Jesper Olsen (35652)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35660

Szerintem nem gond, hiszen az MTSZ-es stemplihez máshol sem tartozik dátumbélyegző. Írd mellé kézzel.

Előzmény: info.futes (35659)
info.futes Creative Commons License 2012.03.18 0 0 35659

Kedves Kéktúrázók!

MÁV-on nem kaptam keltezett körbélyegzőt, csak az MTSZ-es stemplit a füzetembe! Mennyire gond ez az igazolásnál? A kiírásban azt olvastam hogy szükséges.

Üdv.

vvittore Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35658

Írok pár sort, hogy maradhassak! :-P

RP DDK Nárai - Nádasd 2012.03.15-16

Körmendi egyéjszakás történettel abszolváltuk két napban a távot. Egyházasrádóc volt a kiinduló, majd a végpont.

Bélyegzők rendben, az útvonal nagyrész szántóföld és aszfalt, persze a szépséges helyeket össze is kell kötni egy útvonallal, ezért vannak ezen szakaszok.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35656

Jazzkedvelő, én találtam az új térképen jelzést is hozzá:

kék háromszög...bocs a minőségért!

Előzmény: Törölt nick (35651)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35655

Sikerült gyönyörű három napot eltöltenünk a Zemplénben, minden napra jutott valami kis csoda amellett hogy rengetegszer volt szerencsénk a túra során ezek mellett is. (pl Regéci  -más néven Arka-  patak végig be volt fagyva (!) így az adódó 8-10 átkelés ezen száraz lábbal történt.)

az első nap végére jutó ajándék: a Tátra csúcsai a regéci várból... még a jegyszedő úr sem emlékezett túl sok esetre mikor ilyen tisztán és sokáig látható lett volna.

Második napon a Zempléni-hg havas bércei és a Nagy Péter Mennykő (meg a Sólyom-bérc meg a Kerek-kő...)

Harmadik napon az aznapi kis csodát emberektől kaptuk meg, a Cirkálótanyán.Az itt élő hattagú család családfője hívott be minket egy pályinkára miután simogattuk a kutyákat és enni is adtunk nekik. Egy 'majd félórás beszélgetés során engedett bepillantást az életükbe.Nagyon szépen élnek, öröm volt látni őket!

Ttlosz Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35654

(Majdnem) Jól gondolod, de Kerecsensólyom lesz a Parlagi sas. A Bükki Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület sok évtizedes áldozatos munkájának gyümölcse, hogy a Kerecsensólyom állománya a 80-as évek végétől (akkor kb. 30 pár volt) mostanra kb. 180 párra nőt! 

A hegyekben sok helyen sziklán fészkel, melyet és környékét különösen védeni kell (fészekrablás, emberi zavarás - na ezek vagyunk mi is túristák, stb.). Egyszer Én is őriztem fészket a Bükkben, bár nem most volt.

Előzmény: efemm (35643)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35653

Ezekszerint régi :-)

Előzmény: Jesper Olsen (35652)
Jesper Olsen Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35652

Lehet, hogy régi a térképed? Az új térképen még az is látszik, hogy kék hrsz. jelzés vezet a Remete-hegy csúcsára (ez már 2008-ban is megvolt, amikor én gyűjtöttem ott a kódokat). Sok sikert a túrához!

Előzmény: Törölt nick (35651)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35651

Keedves fórumozók,

Egy kérdésem lenne, ami egy kicsit kéktúrás kérdés, kicsit Cserhát 500-as csúcsai kérdés.

A szerdai kéktúrázás (Cserhátsurány-Becske) után holnap ezt folytatnám, azaz a Cserhátsurány-Hollókő szakasszal. Ha már itt járok a Cserhátban, akkor az útba eső 500-as csúcsokat is megkeresem. A kérdésem az elvileg Dobogó tető mellett lévő Remete-hegyre irányulna. Jól gondolom, ez a csúcs a Dobogó tetőtől ÉK-re van légvonalban párszáz méterre "Gyertyányos irányába"? A térképen nincs semmi felírat, jelzés, így csak tippelek.

Ezügyben tud nekem valaki megerősítést adni?

Előre is köszönöm.

FarkasGyurka Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35650

Kéne neki szervezni egy túrát, ahol olyan túravezető van, mint ő

Aztán csak figyelni, hogy mi lesz belőle :-)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (35649)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35649

Értem. Köszönöm.

Nos nekem is ez volt a tapasztalatom vele. Irgalmatlan lexikális tudás és szóbőség. (Mondjuk tiszafát és borókát én nem tenném a fenyvesek közé)

Mit kicsit nehezményeztem nála és el is fogom most már mondani neki, hogy annyira túravezető, hogy más túráján mint túrázó is túravezető akar lenni. Ez kissé zavaró, de ugye senki nem tökéletes.

Magamban úgy fogalmaztam meg, vétek kihagyni vele egy túrát, amit ő szervez, de isten mentsen, hogy megjelenjen a te túrádon, mint túrázó! ;DDDD

Előzmény: FarkasGyurka (35648)
FarkasGyurka Creative Commons License 2012.03.17 0 0 35648

Tényleg régi motoros, nagy tapasztalattal, elég jó előadói készséggel. Jópár vártúra mozgalom elindítója. Kicsit érces a stílus, de szerintem nem vészes. Kicsit olyan, mint a régi túravezetők utolsó mohikánja, amolyan svájci bicska. Természetesen minden tulajdonságnak van ellenoldala is, de ami a lényeg: érdemes meghallgatni SZKG-t, több száz túrakilométer áll minden mondata mögött. 

Előzmény: Remélemilyennicknincs (35647)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!