Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2152
Rendszerbeállító lövészet 1991. 08.01. Kutakodás az állománytáblában az év novemberében.
Előzmény: Kuruc71 (2151)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2151
Ez az "elindultak felétek de elakadtak " mikor volt ???
Előzmény: Volt tüzér (2150)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2150

A meséhez annyi tartozik, hogy a honvédségnél az utolsókat a Mezőfalvi Vega osztálycsoportnál rúgtam őrszázadparancsnokként. (csak azoknak szól, akik még ezt nem tudnák) Éppen akkor szervezték meg az őrszázadon belül a légvédelmi lövész szakaszt (az őrszázad állománya végezte a komplexum közel légvédelmi biztosítását, addig egy 4 darabból álló ZU-23-2 gépágyús szakasszal, onnan egy légvédelmi lövész szakasszal is) Részt vettem a rendszerbe állító lövészeten, volt szerencsém egy rakétát ellőni (az indító cső azóta is megvan) irányítottam a kiképzésüket, úgyhogy viszonylag tisztában vagyok az eszköz előnyeivel és hátrányaival.

Aztán egyszer véletlenül kezembe került a csapatom "M" állománytáblája, amin rajta szerepelt az utolsó őrkutya is, ráadásul típus és rendszám szerint fel voltak sorolva a technikai eszközeink is. "M" esetén lett volna vagy 20 gépkocsim, traktorom és egyebem, viszont igazi meglepetés volt a 4 darab Land Rover Defender megléte a béke állománytáblában. Érdeklődtem, hogy a rendszámhoz tartozó gépek hol vannak, mire azt kaptam, hogy elindultak hozzánk, csak valahol a HM környékén eltévedtek.

Előzmény: Kuruc71 (2148)
Jani2 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2149

Sziasztok.

Ha esetleg érdekel Titeket, talán írhatnék Nektek - ha akarjátok - élményeimről. 1978-as évek. No technika adatai!

MN 4505. Miskolc, Petőfi Laktanya, II. Légvédelmi Hadosztály Tűzérezrede.

Sok életképet volt lehetőségem megismerni, ami talán hozzájárult, hogy 1 védelmi eszköz elindulhasson!

Persze én, csak 1 kis szegmensét érzékelhettem a dolgokból. Bár??

Többek között konyhaügyeletes is voltam Miskolcon hoszú ideig. :-))

De Pl. voltam az 1979-i  (ha jól emléxem) mezőkeresztesi kitelepülésnél, amikor az Ezred 2 százada (Szakáld és Cserépfalu) készült az éleslövészetre. (Ekkor még nem emeltek konyhaügyeletesi szintre. :-)) , de csak tébláboltam ottan, figyelve a célrarepülőket és a vezetői harcálláspontot. :-)) )

Üdv. Jani2

Előzmény: Hpasp (2126)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2148

Azért megérne egy misét, hogy hogyan kerültek "hozzánk" azok a Land Roverek, és mi lett a sorsuk, hol vannak ma ???

A mai napig gyártott Land Roverek 70%-a még üzemel !!!

Strapabíró darabok.

Előzmény: Volt tüzér (2147)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2147

Ezt ismerem, annak idején "elméletileg" nekem is ilyenek voltak, csak nekem Land Rover Defender volt hozzá. 4 darab. Állománytábla szerint meg is volt. Még a rendszámokat is tudtam. Ám a kocsikat sosem láttam. Szerintem valahol a HM-ben megakadtak valahogy, és azzal jártak az urak vadászni.

Ám az a lényeg, hogy nem tudtam, hogy ilyeneket szereztek.

Előzmény: st_patrick (2146)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2146

Egyelőre nincs jobb ötletem mint hogy egy ilyen indítót képzelj rá egy GAZ-66-ra, de próbálok keresni egy olyan képet is:

Előzmény: Volt tüzér (2139)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2145
Valahogy így bár néhány amerikai politikust elnézve nem is tudom hogy mi lenne a jobb... :-)
Előzmény: Kuruc71 (2144)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2144
"

Diplomácia? USA eddig ajánlott: 4db C-130B (románokhoz került), 24db F-16A/B ANG, Volt tüzér szerint németből kivonandó Patriotokat. Németek ajánlottak: Gepárd öj légvédelmi gá-kat (románokhoz került), M109A3G öj tar-k, FH-70R vo.tar-k. Egyik sem kellett, és ez még mindig csak az amiről tudunk...

Jobb politikusokat nm ajánlottak ??

Várj !!!

Tudom a választ : "Ajánlottak de azokat sem fogadtuk el ! :-)"

Előzmény: st_patrick (2137)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2143

1995 környékéről van szó, akkoriban nem is volt lehetetlen orosz eredetű technikához jutni (belorusz T-72). Én arra az Iglára gondoltam aminek az indítóberendezése egy állványra van helyezve, mindez pedig egy nyitott platós GAZ-66on figyel, azt hiszem ez is duplaindítós. Bár úgy tudom hogy a németektől kapott Unimogokra tették át őket.

Ami az Iglát illeti engem már rég meggyőztél:-) Még kíváncsi lennék azért hogy a lengyelek mit barkácsolhattak rajta, ez Grom-1M néven fut. Mondjuk ez is van olyan NATO kompatibilis mint a Stinger, hisz ezt is NATO-tagállam gyártja:-)

Mistral: akkor úgy módosítok hogy akkoriban az újsághírek 45 indítóról szóltak még emlékszem hogy írták is h ezekből 2x15 áll rendszerbe, 1x15 tartalék.

rali Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2142
Ezt az esztelen, kapkodó rombolást, amit ezek művelenek...Katasztrófa.
Előzmény: Volt tüzér (2141)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2141
Nem is nagyon felelnék meg politikusnak! Sőt!
Előzmény: rali (2140)
rali Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2140
Tüzér, ahogy olvasom ezeket a topicokat, egyre nyomorultabbul érzem magam...Ennyi tehetségtelen hülyét, hozzánemértő barmot egy rakáson...
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2139

Az akkori információm szerint 12 darab indítójárművet vettek 2 - 2 indítósínnel és 3 javadalmazás rakétával.

Nem tudom, milyen az Igla önjáró változata, mert amit még én használtam, az csak a katona hátán önjárt.

"Hát...ezzel nagyjából egyidőben a szovjet államadósság fejében kaptunk tán 60 Igla-1E önjáró változatot."

Ezt már csak azért is hihetetlennek tartom, mert abban az időben mindent be lehetett hozni az országba, ami nem orosz eredetű volt.

Az én szerény véleményem pedig az, hogy az Igla1-VE paraméterei lényegesen jobbak, mint a Mistral adatai, csak pechjére az Igla orosz.

Arról nem is beszélve, hogy az Iglával Magyarországon még nem hajtottak végre NEM KIVÁLÓ éleslövészetet. Ezek a kiváló eredmények ráadásul többnyire közvetlen találattal jártak. A Mistral és a madárraj kapcsolatáról most talán nem beszélnék.

Előzmény: st_patrick (2137)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2138
Köszi értem:-)
Előzmény: Eburafako1974 (2133)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2137

45 darab indítóállványra emlékszem és ha 5ösével vannak szervezve(?) akkor ez kilenc lokátor lenne.Milyen megfontolás alapján? Hát...ezzel nagyjából egyidőben a szovjet államadósság fejében kaptunk tán 60 Igla-1E önjáró változatot. Azért a paramétereik nem különböznek annyira, szerintem ez is egy tipikus, kapkodó magyar beszerzés volt azzal a mottóval hogy nekünk is legyen már valami nyugati cuccunk(?).  Hogy most miből mennyi van passzolom. De a rakétákról annak idején amikor a madárrajt kapták el, elég paprikás hangvételű cikk volt az AS-ban. A rakéták karbantartására panaszkodtak ott, hogy folyton Nyírtelekre kell szállítani, szétszedni-öszerakni,beszabályozni. A Stingert tán szét sem kell szerelni ehhez. Eddig az AS. Az Iglához (sem) értek de talán a többiek:-)

Diplomácia? USA eddig ajánlott: 4db C-130B (románokhoz került), 24db F-16A/B ANG, Volt tüzér szerint németből kivonandó Patriotokat. Németek ajánlottak: Gepárd öj légvédelmi gá-kat (románokhoz került), M109A3G öj tar-k, FH-70R vo.tar-k. Egyik sem kellett, és ez még mindig csak az amiről tudunk...

Előzmény: Kuruc71 (2128)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2136

"A honvédségnek ugyanakkor még számos megsemmisítésre váró eszköze van, például több tízezer közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta"

Hát ez azért így egy kissé politikusi túlzásnak tekinthető, vagyis nem igaz.

Közepes honi légvédelmi rakéták száma alig haladta meg az 500-at, a KRUG komplexumhoz sem volt 300-nál több darab.

Előzmény: Sgt. Elias (2134)
rali Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2135
Valóban: miért nem lövik el ezeket?Azzal is gyakorlatot szereznének a katonák.
Előzmény: Sgt. Elias (2134)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2134

És még az ország is jobban járt volna vele! (leszámítva persze néhány politikaközeli céget - meg jön a választás, a pártkasszát is fel kell tölteni...)

A honvédség 1500 vállról indítható légvédelmi rakétáját szerelik szét a közeljövőben 350 millió forintért. A megsemmisítést az USA is támogatja. A bonyolult és drága eljárás helyett ugyanakkor olcsóbb lett volna, ha a rakétákat egyszerűen kilövik - még mielőtt lejárt volna a szavatosságuk - írja a Népszabadság.

1500 Sztrela 2-es vállról indítható rakétát szerel szét hónapokon belül a Honvédelmi Minisztérium Arzenál Rt.-je. A megsemmisítés költségei elérik a 350 millió forintot, ám egy vele kötött együttműködési szerződés alapján az Egyesült Államok 70 millió forinttal támogatja a megsemmisítést. Ilyen rakétákkal 1970 óta 25 repülőgépet találtak el, és 600 civil vesztette életét terrortámadások során - írja a Népszabadság.

A honvédségnek ugyanakkor még számos megsemmisítésre váró eszköze van, például több tízezer közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta, páncéltörő rakéták, lőszerek - összesen 40 ezer tonnányi hadianyag. A lapnak nyilatkozó Gömbös János a megsemmisítéssel foglalkozó miniszteri biztos szerint a Sztrela 2-eseket szétszerelik, alkatrészeiket összeroncsolják. A fémdarabokat újrahasznosítják, a hajtóanyagot Németországba szállítják.

A bonyolult és drága megsemmisítési procedúra helyett olcsóbb lett volna, ha a rakétákat még szavatossági idejük lejárta előtt ellövik - írja a lap.

A honvédség ugyanakkor a még értékesíthető felesleges eszközeit eladja, az ebből befolyó összeg - idén körülbelül 2 milliárd forint - viszont épphogy fedezi a nem értékesíthető eszközök megsemmisítésének költségeit. A világpiacon főleg páncélos szállítójárműveket, harckocsikat, önjáró lövegeket, katonai járműveket keresnek. Az ilyen magyarországi eszközök ugyanakkor meglehetősen rossz állapotban vannak, és ezért nem sokat érnek - derül ki a Népszabadság írásából.

[origo]

Előzmény: Volt tüzér (2129)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2133

A reakció beindításához speckó feltételek kellenek. Ha nincs meg, akkor max eldurran az indító töltet (ami hivatott belőni a krikitus tömeg golyóba a hiányzo tömeget a..... val a végén). Nem akarok tippeket adni. A lényeg: egy atombomba akkor robban, ha minden feltétel adva van neki. Egy mezei ütközés hidegen hagyja...).Csak szól egy nagyot, mint egy fing és lehullik.
Előzmény: st_patrick (2118)
Hpasp Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2132

Végül is nagyon sajnálom, hogy a volhov még rezsimnek számít. Nagyon szívesen játszottam volna egy klassz kis szimulátorral.

Viszont így nem kockáztatok.

Kivárjuk, azt nem mondták, hogy meddig az?

Előzmény: Blue_Sky_007 (2127)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2131
Rád még vonatkozik a 12 év mi? Szar is lehet neked.
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2130
Mezőfalván nekem azt mondták, hogy a Volhovot kivették a titokkörből. Állítólag már csak a Vektor és a Szenyezs elemei maradtak titkosak. Egyébként érdekes, Mezőfalván nem is adják el az illesztő kabinokat sem.
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2129
Ahelyett, hogy ellövöldöznék a marhák. Bizony isten én is elválalnék néhányat.
Előzmény: Hpasp (2126)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2128

Mit lehet tudni a MISTRALOKBÓL menyit vettünk ???

Amúgy nem értem hogy hogy van az, hogy ajd minden szomszédunk meg nemszomszédunk kapott ilyen olyan katonai segélyt az USA-tól meg egyebektől mi meg ( talán a Bundeswehrt kivéve ) semmit nem kaptunk , kértünk , fogadtunk el ?

Nem lehetne a katonai attasékat megbízni egy kis diplomatikus kunyizásra ???

Előzmény: st_patrick (2125)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2127

Végül is nagyon sajnálom, hogy a volhov még rezsimnek számít. Nagyon szívesen játszottam volna egy klassz kis szimulátorral.

Viszont így nem kockáztatok.

Hpasp Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2126

1.540 Sztrela 2-es típusú rakétát és a hozzájuk tartozó alkatrészeket semmisítik meg, ennek költsége mintegy 350 millió forint.

E mondjuk a rakéták száma, nem az indítóké. Azokból tudtommal 350db volt.

(Vagyis indítóként 4 rakéta + 140db tartalék)

Előzmény: Jani2 (2124)
st_patrick Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2125

Üdv!

Remek! Nem mintha az illetékes kezekbe kerülés fenyegette volna... Jó lenne már azt olvasni hogy a miniszter az USA-val olyan szerződést ír alá amiben a kivonuló amerikai csapatok Stingereit vesszük át...

Előzmény: Jani2 (2124)
Jani2 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2124

Sziasztok

1.540 Sztrela 2-es típusú rakétát és a hozzájuk tartozó alkatrészeket semmisítik meg, ennek költsége mintegy 350 millió forint.

Teljes cikk:

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=63312

Hpasp Creative Commons License 2005.09.26 0 0 2123

A katonai szempontokat értem én, de...arányérzék? 5Mt után ki fog átmenni azon a hídon a következő néhány ezer évben? Egy humán kérdése: lelövünk egy 5Mt-t hordozó köteléket egy 25kt-s töltetű Volhovval-a töltetek ereje nem fog összeadódni?

Az 5Mt-t a támadó B-52-es hozta volna, amit biztosan le kellett volna seperni az égről. Véletlenül, vagy találattól nem indul be egy atombomba.

Előzmény: st_patrick (2118)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!