Gondolom, azért ehhez kellenek szerszámok (van mondjuk egy olcsó kínai szerszámoskészletem , arra jó, hogy kinyissam a másik órám és elemet cseréljek benne) és legfőképpen hozzáértés. Na ez nincs nálam, még sosem szereltem órát.
Mondjuk ha ez annyi, hogy egy pici csavarhúzóval állítgat az ember egy csavart, az nem tűnik vészesnek, de nem láttam még ilyet, nem tudom hogy képzeljem el. Így inkább nem bántom.
Én mondjuk simán felnyitnám és beszabályoznám, nem egy olyan nagy dolog, a saját Orient Ray II órámmal is ezt tettem, aztán a tengerben "teszteltem" (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153694623&t=9198082). Nem kell ezt túldimenzionálni, egyetlen tömítésre kell vigyázni, amit nehéz tönkretenni, ha nem vagy teljesen fogalmatlan.
Tudom, ez nem feltétlenül népszerű álláspont, de szerintem ezeknél az óráknál (150-200 dollár környéke) egy esetleges nem garanciális szerviz durva többlet költség lenne, és ha csak picit pontosabb órát akarsz, akkor az megoldható otthon is. Ez az Orient werk jól beállítva meglepően pontos tud lenni (lásd alább a saját eredményemet), én biztos nem tolerálnám, ha naponta 20 másodperc környékén csúszkálna...
Eddig mindig koronával felfelé tároltam az órát, szerintem úgy jobban néz ki (valahogy szimmetrikusabbnak meg stabilabbnak tűnik, vagy nem tudom, ez ilyen fejlövésem, hogy nem teszünk órát koronára :) ).
De most kipróbáltam egy hetet, néztem naponta is az eltérést illetve az egy heti átlagot is. Úgy néz ki, hogy ha koronával lefelé tárolom, akkor napi 4 másodperccel kevesebbet siet (+16). Így majdnem hozza azt a napi +15-öt, amit újkorában koronával felfelé hozott.
Így viszont egyértelműen nem éri meg kinyittatni.
Mindenkinek köszönöm a tippeket és a hozzászólásokat!
Egy szép régi Seiko quartz órát ( SEIKO 4004 ; 0903-8069 ) szeretnék újra működőképessé tenni. Sajnos a meghajtó tekercse zárlatos. Ilyen alkatrészt keresnék vagy komplett donort az órához.
Ha a specifikáción belül vagy, akkor nem hiszem hogy gariban hozzányúlnának. De kérdezd meg a szervizt, a szót nem adják pénzért. _BP__ olvtárssal egyetértve én inkább a vízállóság miatt aggódnék. Mondjuk esetemben egy zuhanynál vagy úszómedencénél nagyobb terhelés nem érné az órát, de már csak elvi alapon is, ha rá van írva, akkor tessék tudni a 20 bart. Az is érdekelne, hogy 200 méterre egyáltalán le tudják-e tesztelni.
A másik probléma szerintem az, hogy ezen a szerkezeten is olyan szabályzó van, mint az összes belépő szintű Orient vagy Seiko werken, amivel nem egy leányálom a pontosítás, legalábbis nekem. Aztán ha nem sikerül az elvárt szintre hozni a járáseltérést, lehet újra kinyitni-nyomáspróbázni az órát, a szervizbe járkálásról nem is beszélve.
Tavaly júliusban vettem egy Orient Mako III Kamasu-t, hivatalos úton.
Nagyjából mindig napi +15 másodperccel járt.
Újabban viszont feltűnt, hogy olyan sokat siet, elkezdtem ismét figyelni rá. Most +20 másodperc/nap eltéréssel jár, úgy, hogy az óraviselési és tárolási szokásaim nem változtak.
A maximális eltérés +25 másodperc lehet, szóval még így is a megadott határon belül van, de ez nekem kicsit talán már sok.
Érdemes lenne megpróbálni beszabályoztatni? Van ilyesmivel tapasztalat?
Az óra még garanciás, nem tudom a beszabályzást megcsinálnák e a garancia keretein belül…