Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Igen, mikor először ránéztem a tárlóra, nekem is ez jutott eszembe. Aztán olvastam a feliratot. Egyébként jó a múzeum kertje, majd teszek fel képeket a hk. topicba.
Ha nem tudnám, hogy hol láttad ezeket az eszközöket, akkor azt mondanám, hogy alul egy Igla-1 VE indító cső, indító mechanizmussal együtt, a középső egy Sztrela-2 indító cső, indító mechanizmussal együtt, felül meg egy Sztrela-2 rakéta van. Hogy a PVO2 típus mit jelent, azt a fene tudja. Az tény, hogy a szerbek mindent leutánoztak, ami a kezükbe került.
Tegnap láttam a belgrádi hadtört múzeumban. Robotrepülőgép darabja, illetve a lelövéshez használt eszköz. Azt írta, hogy PVO-2 típusú rakéta volt. Valami klón lehet. Ez pedig egy lelőtt F-16-os pilótájának a felszerelése, némi roncsdarabbal.
Valamikor, amikor Jugoszlávia elkezdett nem ellenség lenni (láncos kutya korszak vége) akkor ők is elkezdtek kapni némi technikai eszközt a Szovjetúniótól. Ez a viszony addig tartott, amíg Tito élt. Ekkor kaptak légvédelmi eszközöket is. Ám később (amikor nálunk a légvédelem korszerűsítése elkezdődött) ők már nem kaptak semmit az új eszközökből. Viszont maguknak korszerűsítettek néhány dolgot, ami úgy ahogy sikerült. Az aktív légvédelmi eszközök közül viszont csak azokat tudták némileg korszerűsíteni, ami volt nekik. Vagyis olyan eszközeik voltak, amik a hatvanas évek színvonalát képviselték. Volt persze kivétel, de az aktív légvédelmi eszközök terén nem volt komoly fejlődés. Ezeknek az eszközöknek olyan lehetőségeik voltak, mint az a hatvanas évek szíbvonalától elvárható. Tehát azért a haditechnikai eszközeik nem voltak nagyon korszerűek. Próbálkoztak ugyan némi korszerűsítéssel, de az igazi eredményekhez hiányzott az ipari és gazdasági háttér.
A körülményekről: Ha egy egész háborús koalíció a maga technikai fölényével rázuhan egyetlen korlátozott lehetőségekkel rendelkező államra, akkor ott a védekezés lehetőségei is erősen korlátozottak. Ha az akkori híradások adatait elolvasod, negyedeled, akkor láthatod, hogy a koalíció mit csinált Jugoszláviával, és a szerbek mit tudtak ezellen tenni. A koalíció nagy hatékonysággal tette tönkre a szerb infrastrukturát, ami ellen az ott jelen lévő honfiúi nacionalizmussal nem sokat lehet tenni. (Szart ér az akarat hatalom nélkül)
SZ-200-ról és SZ-300-ról: SZ-200-as technikája nem volt Jugoszláviának. SZ-300-ast ugyan venni akartak, de azt az eszköz kifizetése ellenére Jelcin nem engedte leszállítani, mert akkor már komoly embargó volt érvényben Jugoszlávia allan.
Tudod, azért az már szemet szúrt, hogy csapatoktól nyúlták le a márkás -és biztos jó drága- terepjárókat. Amikor még én katona voltam és bontottunk a XIII. Aba utcában, csak 1- 2 teherautónyi bontott tégla tűnt el onnan.
Akkoriban még az erkölcstelenség nem ment ilyen nagyban.
Ezek valóban a régi Sztrela-2 rakéták. Iglából nem volt olyan sok, hogy a cikkben emlegetett 1500 darabhoz képest szót kéne rá vesztegetni. Nem hiszem, hogy ami jelenleg még van belőle, elérné a 300 darabot. Ezeket akkor szerezték, amikor már nagyon fújdogált a haderőcsökkentés szele. Akkor már nem nyúltak nagyon mélyen a zsebbe beszerzés ügyben. Arról nem is beszélve, hogy az Igla 1-VE még egyáltalán nem elavult technika. Van ugyan ennél jobb is, (Igla 3) de a maga egyszerűségével veri a Mistralt, és megkockáztatom, a Stingert is. Ezt olyan ember véleményére alapozom, aki ismeri mindhármat.
Ezzel együtt nekem továbbra is az a véleményem, hogy ezeket a rakétákat egyszerűen kellene megsemmisíteni, mégpedig ellövéssel. Ezek nem olyan darabok, hogy akármi is meg tud bennük rohadni. A kezelése hasonlít az Igla használatához, tehát jó gyakorlás lehetett volna. Nagy hely sem kel neki (elég 10 km) és különösebb célanyagot sem igényel. Ezzel bármire lehet lőni, ami meleg.
U.S., Hungary Agree To Destroy Man-Portable Air Defense Systems
The United States and Hungary will cooperate in the destruction of 1,540 of Hungary�s shoulder-fired anti-aircraft missiles in order to ensure that they never fall into the hands of criminals, terrorists or other nonstate actors, the U.S. State Department announced September 30.
Az origo english rovatában van a hír, ezek a rakéták gondolom régi, elfekvő Sztrelák. Ha egy Igla is van köztük...
Kérdés hogy milyen Land Roverek voltak. Hétvégén eszembe jutott egy történet ugyanis amit Surányi Endre Az autó és én c. könyvében olvastam. Ez arról szól hogy a GAZ-69 és a Land Rover összehasonlító próbán volt valamikor...hát nem tudom mikor. Lehet hogy régebbi márkák voltak ezek a mezőfalviak?
Nem lep meg a Defenderek sorsa... Egy ismerősöm Okucaniban volt egy váltás erejéig. Ott a Mercedes G-wagenekkel volt hasonló a helyzet. Azt hiszem tán a kiutalt 8 darabból volt náluk jó ha kettő. Kérdésére azt mondták hogy inkább ne firtassa hol a többi... Lehet hogy a LandRoverek meg a G-wagenek is "csapatpróbán" voltak ekkor? :-) és :-(
Viszatérve a politikusokhoz. Nos lehet, hogy nem osztjátok a véleményem, de számomra megnyugtatóbb volna, ha katona volna a honvédelmi miniszter.
A rendszerváltás eufóriájában sikerült elcseszni az orosz piacot - most kapaszkodunk utána nagyon nehezen- pedig nagy lehetőségek lettek volna, a hadi és a polgári piac számára is.(minden szar ami orosz hangulat uralkodott). Szerintem ezt jól megszívtuk. Pedig én hallottam akkori NATO katonákat nyilatkozni, (Spektrum TV) hogy azért tele lett volna a gatyájuk ha ne adj' isten sor kerül egy összecsapásra.