Igen... eredeti :))... nem biztos hogy egy Lenard eredetit keresek. Itt most a korabban kostolt izt probalom rekonstrualni. Ugy kepzeld, hogy a legszukebb csalad 40+ tag. Erre az egyik feleseg hoz egy tal talan 30-40) toltott-rizs-csodat... amibol egy arra jo, hogy elkerekitsd a szemed, es erezd, mit jelent az, hogy "MEEEEEEEEEEEG!!! SOKAT!"
Persze a neveltetesem tiltotta, hogy tobbet vegyek mint egy - masodik alkalom volt, hogy egyaltalan lattam meg par darabot a talon!!! Altalaban a tal kiurul mielott az asztalra kerul (buffe stilusu eves van, masra nincs lehetoseg - most eppen a kerti asztalokra ment volna a tal, de nem jutott el odaig).
A hosszu tortenet roviden... A kolleganom Napolyban szuletett, a sogornoje Sziciliaban... allitolag a napolyi szokasok nem tartalmazzak a sziciliait... lenyeg, a receptet homaly ovezi, mindig a sogorno csinalja, es a baratnem!!! meg soha nem kerte el a receptet. Valami van a ketto kozott, nem eroltetem... de szeretnek csinalni ilyent en is!!!
Hat ez az... olasz kolleganomnel szoktam enni csaladi osszejovetelek alkalmaval, mikor az egyik sogornoje is ott van, mert o csinalja. Neki van receptje, es mennyei... Azt hiszem nem varok tovabb, hanem nekiallok probalgatni az internetrol.
A recept eleg hosszu, nincs idom most forditani - de ide teszem, hatha valaki beleolvasna.
A lenyege: megfozod a rizst, kihutod, lehetoleg egy ejjelen keresztul a hutoben. Elkeszited a tolteleket: daralt hust piritasz (sertes/marha vegyesen) hagyman, es adsz hozza fagyasztott zoldborsot.
A rizsbol gombocot formalsz (mint a szilvasgomboc) es teszel bele hus tolteleket. A kesz gombocot tojasba es morzsaba forgatod, es kisutod.
Olvastam sajt, sajt/sonka, sajt/szalami teltelekekrol is, de en a zoldborsos hust kostoltam, ezt szeretnem csinalni. Talan a hetvegen - bar meg a tagliatelle-kolbasz-fontina receptet sem csinaltam meg... hatranyban vagyok a fozessel... most meg, hogy ott vannak a disznosagok, az en Karolyom nem is akar masrol tudni :)).
Aztan ahogy latom a kepen (nem a recept kepei), lehet sokfele tolteleket csinalni - csak ido kerdese!!! Idom meg most nem sok van.
Multkorjaban vettem Mortadellat - annyira hasonlitott a magyar Zalai felvagottra. Hat tobbet nem veszek - annyira erzodott az, hogy valamit adtak hozzaa (zselatin szerut) hogy legyen "allaga", ne essen szet. Nagyot csalodtam - nem fogok venni mostanaban.
Egyetértek veled: ezek az "összedarált" sonkák nem más, mint a parizertől 1 fokkal jobb minőségű húspépbe rejtett sonkadarabkák. Akkor inkább a főtt-füstölt tarja.
A sonka (ami az, ami a neve) 2500 HUF-nál kezdődik és pácolástól, érleléstől függően lehet ennek a duplája is - de sonkát eszel, vagy csinálsz belőle ezt-azt.
Atlagjovedelem - most neztem meg a varos atlagjovedelmet: 40.000/ev. Haz arak 280.000 korul. Akkro ez most draga vagy nem. Mi az otthoni atlag kereset, atlag az/lakas ar?
(Haz/lakas arak... New York-ban egymillioert egy egy haloszobas lakast kapsz - a mi varosunkban ugyanaz a kenyelem-esztetika fokozatert egy ot haloszobas hazat szep nagy kerttel...)
Szegenykem - nem akartalak felizgatni ilyen butasaggal... :))
Az egesz boltnak tisztesseges fustoltaru illata volt ;)). Jo volt erezni azt a szagot, nem ereztem meg mashol, mas boltban, mas hentesnel, csak magyarnal.
Nem a daralt, osszetapasztott husokbol keszult sonkarol beszelek, hanem a finomrol, az igazirol. Nem veszek meg mast, mint azt a sonkat, amit latok sonkakent logni a boltban. Inkabb nem eszem sonkat :((