Tegnap a komposzt széthordása közben találtam ezt az útonálló darazsat. Először véletlenül megijesztetten (nem csoda, talicskával közelítettem), elejtette a pókját és elrepült. Elég hamar leszállt újra a közelben, egy darabig mászkált, keresgélte a pókot. Végül megtalálta és vonszolta tovább. Gyorsan haladt, alig győztem fotózni, végül átment a szomszédba.
A neten talált képek alapján Anoplius viaticusnak, közönséges útonálló darázsnak gondolom. Sok életlen kép közül ez a kettő lett elfogadható.
Őszintén szólva ez lenne a cél... Mindig sok poloska van nálunk, így nem félek, hogy ez annyira megtizedelné az egyedszámot, így ha nem muszáj, nem szaporítom őket :). Meg ugye szívogatják a növényeket, most a pont kiültetett paradicsompalántán hagyjam őket kifejlődni, hogy még tovább szaporodjanak? Amúgy jól sejtem, hogy ezek kimondottan bírják a paradicsomot? Vándorpoloskáról is néztem képeket, és több fotón is paradicsomlevélen vannak lefotózva a peték és lárvák.
Megneztem neten, szerintem tenyleg poloska, amit írtál. Ha jol tudom ez se nem hasznos se nem tul karos, viszont nem nagyon birom a poloskakat, igy mennek a kukaba :(.