Szeretném megkérdezni azt, hogy mi lehet az oka annak hogy a Midea Comfee VERVE12IU-B / VERVE12OU-B klimam kulteri egysege futeskor jegesedik . 2 db ilyen klamam van, de csak az egyiknel fordul elo ez. Van ebben a kimaban talcafutes vagy leolvasztasi funkcio ?
jaja, ez fontos. Nekünk volt ilyen, még a klíma előtt radiátoros fűtés volt és a fürdőszobában a külső falon megjelent a penész, mosógép-szárítógép és maga a fürdés necces volt, figyelni kellett a párára. A klíma óta megszűnt, a beépítés után meg nem lesz külső fal.
Ha találsz a lakásodban olyan hideg falfelületet, ami nagyon hideg időben harmatponti hőmérsékleten (vagy az alatt) van, az a felült vizesedni fog (párakicsapódás), ami a penész kedvenc innivalója. Rossz/hibás hőszigetelésű házak gazdái számára lenne fontos ez az ismeret, de akik ilyen házban laknak, azok nem nagyon használnak sem hőkamerát, sem infra hőmérőt, sem más, felületi hőmérséklet mérésére alkalmas drága eszközt (pl 900 forintos autós hőmérő :)
Ez egy érdekes téma, nekünk most házon belül 46% a páratartalom, fürdésidő van azaz 24-25° a belső hőmérséklet. Kint nálunk is +1° és 95% van. a CO2 az 534ppm ami a mérőn még zöld.
A tábla alapján kiszámolható ez a harmatpont de ez miért is fontos?
Nálam is jelenleg 39% a relatív páratartalom 23,5 °C-nál . A feleségem főz , süt , mos , tehát párautánpótlás is van . Viszont a szellőztető néha beindul , így azért kerül kintre is a párából . :-)
Amelyik lakásban télen ennyire magas a páratartalom, ott nagyon rossz a szellőztetés, valószínűleg magas a levegő (enyhén mérgező) széndioxid tartalma is.
Nálam most 39%-os a levegő (harmatpont: +7 fok),
de az ennyire magas páratartalom értéket is csalással érem el (párásítok). Ha nem csalnék, akkor a szobalevegőm 20% körül lenne, mert a kinti levegő +1 fok 90%, ez 22 fokosra felmelegedve kb 20%-os páratartalmú lenne. És ugye egy jól szellőztetett lakás belsejében nem más van, mint a fél órával ezelőtti kinti levegő :)
Oké, de ő a jól szigetelt ház helyiségenkénti szabályozásáról írta hogy átverés. Erre írtam hogy légcsatornásnál ne csak fűtéssel számoljon, hűtésnél jól jön.
Sok növény van, azok is összeválogatva, gyerekbarát+levegőminőség javítása szempontjából.
Sok mindent nem tudok hozzátenni mivel minden rendben. Én is azért fogok hozzányúlni, mivel a jelenlegi 'octopus' nem ideális a padlás pakolhatóságának szempontjából, illetve így a használat során felmerült pár extra kívánalom amire nem gondolhattam.
"Viszont engem zavar, amikor valaki milliókat költ olyasmire, aminek fizikailag semmi haszna/értelme (hagyta magát félrevezetni/átverni). Főleg akkor zavar, amikor a butaságát az interneten hirdeti/reklámozza, mint követendő példát."
Miért kell már megint átverésről, butaságról hadoválni úgy hogy tudatlan vagy a témában?
Gondolkozz egy kicsit, nem csak fűtésre használják a légcsatornás rendszereket.
Hűtésnél kimondottan jól jön ha szabályozható az egyéni igények szerint hány fok legyen bent. Egy jól működő légcsatornás rendszer eleve nem olcsó, nem olyan jelentős tétel már onnantól.
A fűtés nem tudja csökkenteni a levegő víztartalmát, tehát semmilyen fűtés NEM szárítja a levegőt. A víztartalom csökkentéséhez a szobalevegőt 7-8 fok alá kell leHŰTENI (pl klíma szárító üzemmód).
A legtöbb ember összekeveri a levegő víztartalmát (gramm per köbméter) a levegő relatív (százalékos) páratartalmával. Ha a szobalevegőt felmelegíted, a melegítéstől valóban csökkenni fog annak relatív páratartalma (erről hiszik azt, hogy a levegő kiszáradt :), viszont továbbra is ugyanannyi vizet fog tartalmazni, tehát ha ezt a levegőt lehűtjük, akkor újra magasabb lesz a páratartalma, a levegő "visszanedvesedik" :)
"Van ismerős aki arról számolt be tetőtéren hogy beüzemelés után 1-2 hétig recsegett a faszerkezet, illetve ha nem párásítanak akkor köhögésre ingerelhet a száraz levegő."
Télen Magyarországon a kinti levegőnek nagyon alacsony a víztartalma (sokszor szárazabb, mint a Szahara sivatag levegője!) ezért télen azokban a lakásokban, ahol nagyon jó a szellőztetés, ott nagyon száraz a levegő (nálam pl volt 20% is). Ezért az ilyen lakások levegőjébe plusz vizet kell juttatni (naponta akár 10-20 litert is!), ennek számos módja van, a rengeteg szobanövény is egy megoldás, bár többnyire túl gyenge a hatása (a szükséges napi 10-20 literhez képest a növények túl kevés vizet párologtatnak).
"Jól hőszigetelt lakás tulajdonosai nem ide járnak elsírni a bánatukat a húsbavágó gázfogyasztás miatt."
Ez valószínűleg igaz.
Viszont engem zavar, amikor valaki milliókat költ olyasmire, aminek fizikailag semmi haszna/értelme (hagyta magát félrevezetni/átverni). Főleg akkor zavar, amikor a butaságát az interneten hirdeti/reklámozza, mint követendő példát.
Én ezt simán adom, a beszerelő hívta fel rá a figyelmemet, mivel jár vissza az általa szerelt klímáihoz karbantartásra, és ő mondta hogy előfordulhat hogy kellhet páratüsszentő kézikészülék. De én inkább a növényekre szavaztam.
Amint problémává serdül a lehetőség foglalkozni fogok vele, de ennyi helyiséggel, ezzel a használat mellett semmi probléma. A következő télre még két szobát fogok rácsatlakoztatni, akkor majd lehet lesz valami.
12kw Aux duct pro, szívó oldal 5 (jelenleg aktív 3), fújó pedig 6 (jelenleg aktív 5) csatornás. a szívó oldali átmérő az 15cm, a másik oldalt nem tudom megmérni jelenleg. Ez így leírva nem néz ki ideálisnak de nincs vele bajom, és most a hozzáépítés a lényeg, ha változtatok is az elosztókon az már az új helyiségek fűtési tapasztalata után lesz.
Mi 22-23 fokot tartunk vele a gyerekek miatt, feleségem fürdetés előtt szokta feljebb venni, és este ugye leenged 1 fokot, én hagyom működni ezt a funkciót mert így nagyjából betakarózva maradnak.
Az egyetlen dolog amivel foglalkoznunk kellett az a szobanövények, mivel szárítja a levegőt ezért ezt szobanövényekkel ellensúlyozzuk.
Van ismerős aki arról számolt be tetőtéren hogy beüzemelés után 1-2 hétig recsegett a faszerkezet, illetve ha nem párásítanak akkor köhögésre ingerelhet a száraz levegő.
Nekünk ezt a növények simán hozzák, szóval a használata/működése gyakorlatilag észrevehetetlen.
Ja, hogy minapi kérdező sporttárs témája. Ott én is azt kezdtem, hogy inkább szigetelés, ha lehet. De rohadt nagy ház, a fűtésen kellene fogni, az a nagy tétel, arra meg jó a klíma. A légcsatis klímával komfortosan kifűti a tetőteret ilyenkor még, nyáron klimatizálja.Az mondjuk nem tudom, miért lenne gond, ha lentre is jut belőle a hidegből. Ha nem az a cél, hogy a legfelül is 18 fok legyen, akkor élhető lesz.
Csak azért kérdeztem, mert a HMV tartály felfűtésénél nem kondenzál a cirkó, tehát némileg romlik a hatásfoka, két rendszer egyidejű használatával dupla járulékos hőveszteség, különösen az átmeneti időszakokban fölösleges. Jó sokan lakhatják a házat, sok melegvíz fogy télen-nyáron, az is lehet, hogy eleve elég lenne a HMV kiváltása más fűtési móddal.
Ráadásul jelenleg érthetetlen módon hőcserélőn keresztül fűti a radiátorokat, ami a hőlépcső miatt megintcsak rontja az eleve nem kondenzációs kazánnak való radiátoros fűtés hatásfokát. A fűtés problémáját tehát valószínűleg meg lehetne oldani kisebb átalakítással, esetleg némi szigeteléssel.
A hűtés viszont a galéria miatt is problémás, mert az alsó szintet is hűteni fogja központi elszívással.... érdemes az összes körülményt figyelembe venni egy ilyen utólagos beruházásnál.
Volna kedve itt megosztani némi leírást a légtechnikádról, befúvások-elszívások száma, csőátmérők, szűrés milyensége? Volt olyan hideg télen, hogy rá kelljen segíteni valamivel?
Igen, persze használtuk nyáron is. Én takarítom, de penészt nem láttam. Jövő nyárra befejeződik egy hozzáépítés és meg lesz nyitva még két nyílás is, meg vannak ötleteim...pl. a fürdőszobába csak befújás van és tervezek az ottani csatornáról nyitni egy elágazást egy kisebb helyiségre.
Vannak terveim vele, mivel amikor berakták akkor a legalapszintű felszereléssel lett szerelve, de mivel így is elégedett vagyok ezek fejlesztése várhat.