Keresés

Részletes keresés

döghalál Creative Commons License 2005.10.14 0 0 2197

Ja a marhája.

Mint a Mig-29-esek pilótái akik aszitték hogy majd Ők ártanak a NATO-(USAF-)nak.

Nemdebár.

Előzmény: Hpasp (2191)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.14 0 0 2196
A felső egy kezdeti srapnel, az alsót nem tudom. De lehet valami olyasmi, ami már huzagolt csövön jött ki.
Előzmény: rali (2195)
rali Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2195
Ez egy kissé off, segítsetek egy picit.Ezerk állítólag tüzérségi lövedékek.Nézzétek meg a képeket, igaz lehet-e ez az állítás?

Tiger205 Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2194

Látod!

És ott épül fel a minket a gazdasági pangásból kihúzó hiper-szuper FILMVÁROS !

Etyek-wood!

És valakinek ez nagyon  megéri!

Gondoltad volna?

üdv:

TGR

Előzmény: SZ-200VE (2192)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2193

Amiket én felsoroltam, azok arról ismertek, hogy ott a világ vége. Alcsútrúl legalább kétfelé is el lehet indulni. Gyömrőről többfelé is elindulhattál, de vagy erdő volt, vagy szántóföld. Ezzel együtt az igaz, hogy jelenlegi eszem szerint Alcsút sem tartozik az álmaim közé. Nagyon nem kellene gondolkoznom, hogy még néhányat találjak.

Off: e-mailt küldtem.

Előzmény: SZ-200VE (2192)
SZ-200VE Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2192
Alcsút sem volt éppen a világ közepe. És az osztály meg Etyeken volt.
Előzmény: Volt tüzér (2190)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2191

Royal Navy Sea Harrier FRS.1 (1994 ápr) mellett.

A marha 3x rácsapott ugyanarra a tankoszlopra, oszt csodálkozott hogy seggbelőtték.

Előzmény: Hpasp (2189)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2190

"Ez eddig számomra a leg-világvégibb osztály amit láttam."

Nekem más fogalmam van erről a világ végi dologról. Az Urak asztala kifejezetten szép helyen volt. Ott fent egy durván 40 fős csoport volt, akiknek tulajdonképpen mindegy volt, hogy hol vannak. A laktanya lent volt Szentendre szélén. De amikor az egész mindenség (laktanya, lakótelep, tüzelőállás) egy helyen van, és az van ennyire távol mindentől, na az valóban megközelíti a világ végét. (Lásd Gyömrő, Dunaföldvár, Verőce, Miskolci osztályok.)

A Pilis sem volt sokkal közelebb a világhoz, de el tudod képzelni, hogy onnan milyen kilátás volt a világra? A tavasszal nem sokat láthattál belőle, mert az orrunkig sem nagyon láttunk el. Én viszont voltam ott jó párszor ott akkor is, amikor csodálatos volt a kilátás. Ott jó szolgálatot tett egy komoly távcső. Nekem volt egy 50x-es. Pontosabban azóta is megvan.

Előzmény: Hpasp (2186)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2189

Tegnap láttam a belgrádi hadtört múzeumban. Robotrepülőgép darabja, illetve a lelövéshez használt eszköz. Azt írta, hogy PVO-2 típusú rakéta volt. Valami klón lehet.

Az Igla a ruszkiktól vett cucc, a PVO-2 pedig egy helyben gyártott Strela-2 variáns, ahol az elektronikát miniatürizálták, így 40%-al nagyobb robbanófej kerülhetett rá.

Több felderítő robotrepülőt szedtek le vele, a Royal Navy Sea Harrier FRS.1 (1994 ápr) mellett.

Előzmény: Sgt. Elias (2174)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2188

Ha ezt a vasat a 7-es épület környékén látnám, akkor azt mondanám, hogy rendben. Ugyanis ott általában volt egy - többnyire saját gyártású - vas, amiben a rakéták szárnyait szerelés közben meg tudták támasztani. Nekünk is volt egy a Pilisen. De a 11/1-nél a területen nem szereltek rakétát.

Jártál fent. El tudod képzelni, hogy oda valaki kerékpárral ment?

Ki van csukva, ráadásul egy szakaszfedezék mögött volt.

Rejtély mi lehet.

Előzmény: Volt tüzér (2187)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2187

Ha ezt a vasat a 7-es épület környékén látnám, akkor azt mondanám, hogy rendben. Ugyanis ott általában volt egy - többnyire saját gyártású - vas, amiben a rakéták szárnyait szerelés közben meg tudták támasztani. Nekünk is volt egy a Pilisen. De a 11/1-nél a területen nem szereltek rakétát.

Jártál fent. El tudod képzelni, hogy oda valaki kerékpárral ment?

Előzmény: Hpasp (2182)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2186

Vagy netán Pilisszentlászló környékén nem építkeztek annyit?

Rájuk eleve 2 osztály jutott.

A Lom-hegy sokkal közelebb volt, egyszerűbben is megközelíthető.

Sokkal rosszabb állapotban is maradt meg, mint az Urak Asztala.

Ez eddig számomra a leg-világvégibb osztály amit láttam.

Előzmény: Volt tüzér (2185)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2185

Na de hát a Pilis sincs a főút mellett. Oda is kell menni néhány kilométert. (ráadásul ott folyamatos fakitermelés folyik, így az erdészet emberei mindig ott vannak.) Vagy netán Pilisszentlászló környékén nem építkeztek annyit? Szerintem a pilisszentkereszti polgárok megszokták az építkezés idején bejött kényelmes beszerzési lehetőséget. Annak idején a parancsnokom (igazi klasszikus TIRPÁK volt a szó nemesebbik értelmében, és csupa nagybetűvel) egy baráti vacsora alkalmával megjegyezte a tanácselnöknek és a vezető erdésznek, hogy ""Ha kiállnék a laktanya kapujába és elordítanám magamat, hogy "HONVÉDSÉGI ÉPÍTŐ ANYAG HOZZÁM!", akkor a fél falutok összedőlne." Úgy gondolom, az ottaniak nem akarták veszni hagyni a rengeteg értékes építő anyagot.

Emlékszel a Pilisen a harcálláspont fedezék előtt arra a hatalmas gödörre? Na az azért volt ott, mert az volt az eredeti talaj? szint. Csak kellett egy síma placc, és a gödröt murvával feltöltötték. Nos az élelmes emberek a murvát is hasznosították.

Előzmény: Hpasp (2184)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2184

A képeken egyébként csodálkozom, hogy ez a hely mennyivel jobban megúszta, mint a Pilis.

Nagyon jó állapotban volt.

Nagyon messze esik mindentől. (turista, autóút)

Nekünk egy 12km-es túrába került a megközelítése.

(Az 5, és a 3 éves törpe végig jött :)

Előzmény: Volt tüzér (2183)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2183

A két pilisszentlászlói osztály 7-es épülete lent volt a laktanyában. Gondolom, ha Szentendre felől mentetek fel az Urak asztalára, akkor ott mentetek el előtte. Nagyon nem látszott az útról, mert jól bent volt hátul. A képeken a "töltősor" van. Az a nyitott szín volt az egyik töltőkocsi helye, a beton pedig a másiké. Ha el tudtál volna jönni Sárbogárdra, akkor ott tudtam volna mutatni ilyent nagyban is. Ha emlékszel, a bodega padlózata saválló lapokkal volt burkolva. (Sárga, a keramit téglához hasonló, csak érdes) A 7-es épületben egyébként csak a rakéták tárolása volt. Igaz, előtte többnyire volt egy hatalmas placc, ahol már tényleg a rakéták előkészítése történt.

A képeken egyébként csodálkozom, hogy ez a hely mennyivel jobban megúszta, mint a Pilis.

Előzmény: Hpasp (2181)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2182

... és a kakukktojás...

... légvédelmi rakétás bicikli tároló???

Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2181

11/1 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN2124, Pilisszentlászló-É

Rakéta előkészítő (7-es épület?)

Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2180

Szakaszfedezék

Előzmény: Hpasp (2179)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2179

PV kabin helye, és a harcálláspont

Előzmény: Hpasp (2178)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2178

honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2177

Mindenesetre B. őrm. et. Börgöndön kijelentette a kiképzés alatt állő légvédelmi tüzérségi felderítő szakasz előtt:

"Elvtársak, bárcsak lenne már háború. Jól odaverhetnénk az imperialistáknak!"

A kis börgöndi héja.

Sgt. Elias Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2176
Igen, mikor először ránéztem a tárlóra, nekem is ez jutott eszembe. Aztán olvastam a feliratot. Egyébként jó a múzeum kertje, majd teszek fel képeket a hk. topicba.
Előzmény: Volt tüzér (2175)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2175
Ha nem tudnám, hogy hol láttad ezeket az eszközöket, akkor azt mondanám, hogy alul egy Igla-1 VE indító cső, indító mechanizmussal együtt, a középső egy Sztrela-2 indító cső, indító mechanizmussal együtt, felül meg egy Sztrela-2 rakéta van. Hogy a PVO2 típus mit jelent, azt a fene tudja. Az tény, hogy a szerbek mindent leutánoztak, ami a kezükbe került.
Előzmény: Sgt. Elias (2174)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.10.09 0 0 2174

Tegnap láttam a belgrádi hadtört múzeumban. Robotrepülőgép darabja, illetve a lelövéshez használt eszköz. Azt írta, hogy PVO-2 típusú rakéta volt. Valami klón lehet.

Ez pedig egy lelőtt F-16-os pilótájának a felszerelése, némi roncsdarabbal.
Előzmény: Volt tüzér (2172)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2173
Köszönöm a kimerítő választ.
Előzmény: Volt tüzér (2172)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2172

Valamikor, amikor Jugoszlávia elkezdett nem ellenség lenni (láncos kutya korszak vége) akkor ők is elkezdtek kapni némi technikai eszközt a Szovjetúniótól. Ez a viszony addig tartott, amíg Tito élt. Ekkor kaptak légvédelmi eszközöket is. Ám később (amikor nálunk a légvédelem korszerűsítése elkezdődött) ők már nem kaptak semmit az új eszközökből. Viszont maguknak korszerűsítettek néhány dolgot, ami úgy ahogy sikerült. Az aktív légvédelmi eszközök közül viszont csak azokat tudták némileg korszerűsíteni, ami volt nekik. Vagyis olyan eszközeik voltak, amik a hatvanas évek színvonalát képviselték. Volt persze kivétel, de az aktív légvédelmi eszközök terén nem volt komoly fejlődés. Ezeknek az eszközöknek olyan lehetőségeik voltak, mint az a hatvanas évek szíbvonalától elvárható. Tehát azért a haditechnikai eszközeik nem voltak nagyon korszerűek. Próbálkoztak ugyan némi korszerűsítéssel, de az igazi eredményekhez hiányzott az ipari és gazdasági háttér.

A körülményekről: Ha egy egész háborús koalíció a maga technikai fölényével rázuhan egyetlen korlátozott lehetőségekkel rendelkező államra, akkor ott a védekezés lehetőségei is erősen korlátozottak. Ha az akkori híradások adatait elolvasod, negyedeled, akkor láthatod, hogy a koalíció mit csinált Jugoszláviával, és a szerbek mit tudtak ezellen tenni. A koalíció nagy hatékonysággal tette tönkre a szerb infrastrukturát, ami ellen az ott jelen lévő honfiúi nacionalizmussal nem sokat lehet tenni. (Szart ér az akarat hatalom nélkül)

SZ-200-ról és SZ-300-ról: SZ-200-as technikája nem volt Jugoszláviának. SZ-300-ast ugyan venni akartak, de azt az eszköz kifizetése ellenére Jelcin nem engedte leszállítani, mert akkor már komoly embargó volt érvényben Jugoszlávia allan.

Előzmény: Kuruc71 (2169)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2171

Mirage, Harrier <- Strela (vagy Igla)

F-16 <- KUB

F-117 <- Nyeva

Előzmény: Hpasp (2170)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2170

Vega, Nyeva, S-300, Strela, 40,30,20 mm es csöves + a teljes országot fedő Rt egységek. A MIG 21/29 esekről nem is beszélve.

Vega, S-300 sohasem volt nekik (legalább is bevethető állapotban)

Volt egy Dvina ezredük még Zágráb környékén telepítve, és egy vegyes Volhov-Nyeva ezredük Belgrád körül.

A csapatlégvédelem legkomolyabb cucca a KUB volt.

Vagyis alapvetően a 50-60-as évek fejlesztései.

Hogy hogy ilyen "gyengén" szerepeltek ? Mind a légvédelem, mind a légierő ?

Az egész NATO+USAF ellen körkörös támadás esetén mit kellett volna produkálniuk, ami szerinted reális? A két ezred megtizedeli az ellenfelet???

Mirage, F-16, Harrier, F-117 ellen minden esetre értek el eredményeket.

Előzmény: Kuruc71 (2169)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.08 0 0 2169

Szia Volt tüzér

A napokban olvastam egy cikket a JugoszlávNéphadsereg legutóbbi harcáról. Ebben többek között felsorolják a légvédelmi egységeket is.

Ahogy olvastam igen komly mennyiségű, és szervezetségű rakéa,és ráditechnikai osztályokkal rendelkeztek

Vega, Nyeva, S-300, Strela, 40,30,20 mm es csöves + a teljes országot fedő Rt egységek. A MIG 21/29 esekről nem is beszélve.

Hogy hogy ilyen "gyengén" szerepeltek ? Mind a légvédelem, mind a légierő ?

köszönettel : Kuruc71

mezenguz Creative Commons License 2005.10.07 0 0 2168
..de jó, hogy még láthattam néhányat egyben..:)
..akkor a 9-es előtti placc teljesen kiürül, ugye..?
Előzmény: Volt tüzér (2167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!