Elkepesztonek tartom, hogy ma 1 TB befizetore 1 db nyugdijas jut, s ma a nyugdijak 1/4-et hitelekbol fizetik. Hihetetlen, de a nagy partok az aberralt 13. havi nyugdijon egyeznek, mint garancian kozben a nyugdijasok nemcsak a mat, hanem a jovot is felzabaljak!
Kovetelem a nyugdijak radikalis csokkenteset addig, amig arra a befizetesek fedezetet nyujtanak, es a nyugdijak teljesen uj munkaido- es gyermekaranyos elosztasat!
Vedjuk meg a jovonket es a jelenunket a partok kepmutato es hazug garanciajatol!
lehet, hogy az is jó lenne, ha pl. igen tisztelt MNB elökünk nem járna árulkodni, meg panaszkodni, hogy ez a csúnya kormány a ktg.vetésen kívülre tenné az autópálya költséget, amire elvben van is lehetőség!!
Talán, ha nem saját honfitársaink tennének mindig keresztbe, könnyebben menne a dolog. De én bízom benne, hogy még ebben az erős ellenszélben is sikerülni fog!
Senkit nem akarok elkeseríteni, de ha a szeptemberi konvergenciaprogramunkat az EU nem fogadja el, akkor nemhogy 33 milliárd (amúgy eddig én tizen-milliárdokról tudtam) nem lesz, de 1 eurocent sem. Az utóbbi 3 évben benyújtottunk 3-at is, lett belőle 3 bukta. Most pl. egyre görcsösebben próbálkozunk a büdzsén kívülre helyezni az autópályaépítéseket, legutóbb Kóka az ÁAK 20%-os részvénycsomagját akarta a tőzsdére vinni. Kár, hogy ettől még az autópályaépítések nem lesznek igazi PPP-k, még ha a tőzsdén is hajtjuk végre a tőkeemelést. Szóval a helyzet nem egyszerű, de persze azért nem is reménytelen, csak végre valódi reformok kellenének. Mindenesetre, ami április óta a sajtóban megjelent, az alapján én túl sokat nem várok, de a remény hal meg utoljára.:-)
Biztos, hogy így van. S te biztos vagy abban, hogy a magyar társadalom teherbíróképességét csak és kizárólag a nyugdíjak csökkentésével lehet fokozni???
Ha igen, akkor akkor hagyjuk a fenébe az egészségügyet, az államigazgatás és önkormányzati reformot stb., és a 33 milliárd eurot meg majd küldjük vissza az EU-nak és versenyezzünk Romániával, Moldáviával és Ukrajnával pl. hogy melyikünk tudja jobban alulmúlni önmagát...
Ezt (sem) olvastam el (még). Egyelőre Holczer úr tanulmányát vitatom, főleg azt, hogy egy társadalom teherbíróképességének növelésére csak passzív, destruktív megoldások létezhetnek, ezek egyes hatásai nincsenek mérlegelve és a tanulmány alapjaival is baj van...
Magam a konstruktív felfogásnak vagyok a híve és az idézett Világgazdaság cikk címe sem tetszik alapjában véve. S borítékolom, hogy abbn egy szó sincs arról, amit a cím kapcsán felvetettem... De majd (ezt is) elolvasom, de a "Radikális nyugdíjcsökkentés" szempontjából lényegtelennek tartom.
Azzal kellene foglalkozni, hogy a - ha jól tudom - 33 milliárd eurot miként lehet a gazdaság fejléesztésére fordítani. Hogyan lehet a magyar mezőgazdaság piaci pozícióit javítani, hogyan lehet megvédeni a magyar termelői szférát, hogyan lehet minnél több munkahelyet teremtein, minként lehet a kis- és középvállakozásokat fejleszteni, hogyan lehet csökkenteni a passzív, nem termelő célú kiadásokat, hogyan lehet a magyar egészségügyet korszerű, afejlett országokkal azonos szintre hozni? Pl.
Mondjuk ezeket a kérdéseket sokkal fontosabbnak és célravezetőbbnekl tartom, mint a nyugdíjcsökkentést. A radikálisat...
OFF.
És ha megbocsájtasz, későre jár és a következő napokban meg más elfogalaltságaim vannak, ezért nem érek rá egyáltalán itt vitázgatni. Lényegében többször is elmondtam, amit akartam s aki kinyitotta kellően a fülét, az hallhatott is valamit. Noha változrtlanul nem értek veled egyet úgyszólván semmiben, mégis pozitívum, hogy nálad érvek ütköztek és nem hülye, monoton, kínai imamalomszerű beköpésekkel kellett iszapbirkózást végezni.
Most egy időre bye!, de visszajövök néhány nap mulva. Neked és mindenkinek, akivel itt szót váltottam, köszönöm az eszmecserét. Még akkor is, ha több esetben megítélésem szerint többeknél se eszme nem volt, sem csere...
Nos, remélem, hogy a 19 nem az IQ-dat jelöli ezért közlöm veled: A mindenkori aktív korosztály tartja el a társadalom nyugdíjasait! Panyemájes? Vagyis, aki nem "szülte" meg az eltartóját az a más által felnevelt gyerek járulékaiból él! Panyemájes?
Ezt nézegesd egy kicsit és utána mondjál megoldást a nyugdíjrendszerre!
Az egymást követő népszámlálások korfáin nemcsak a közel másfél évszázad termékenységi változásainak, az ez idő alatt bekövetkezett jelentősebb népességmozgással járó történelmi események, vagy a háborús hatások demográfiai következményei kísérhetők figyelemmel. A korfákból közvetlenül látható az emberi élet tartamának másfél évszázad alatti meghosszabbodása, az élettartamok nemek szerinti különbségeinek alakulása, illetve közvetve lemérhető az orvostudomány fejlődése, az egészségi ellátás egyre magasabb szintje, a pusztító járványok elleni harc sikere. Az utóbbi évtizedek korfáin egyre többen vannak az öregkorúak, azaz – a kevesebb született gyermek miatt – a fa alja karcsúsodik, míg a fa felső része kiterebélyesedik, az örökzöld fenyőalakzat egyre inkább lombhullató fára emlékeztet. Az idősek között a nők, „a gyengébb nem” létszáma növekszik jobban, azaz a férfiak magasabb halandósága miatt az életkor előrehaladtával a nemek aránya népszámlálásról népszámlálásra egyre romlik
Hmm, gyanítom, ez nem sikerülhet. Törvényeket, rendeleteket, szabványokat nem igen szabad egy az egyben internetre felrakni...
Részleteket persze szabad.
A fejlett államok között Magyarországon a legalacsonyabb, az átlagértéktől messze elmaradó az átlagos munkában töltött évek száma (Vilgágazdaság)
Bizonyra így is van.
Ennek okai is vannak persze, amire azért figyelni is kellene... Pl. a munkaalkalmak csökkenése, amely természetszerű velejárója volt az új magyar demokráciának. Azaz - nagyon helyesen! - a munkaerő ára valódi termelési költségelem lett. Úgy, mint az anyagköltség.
Orbán úr szerint - és igaza is van! - ma Magyarországon 430 ezer körül van a munkanéküliek száma és van vagy még további 300 ezer, aki mobilizálható lenne.
GONDOLOD, hogy egy nyugdíjkorhatár növelése javítana a munkanélküliek helyzetén, számán? Nem először a munkahelyteremtéssel kellene foglalkozni? És majd akkor sopánkodni, hogy alacsony a munkában eltöltött évek száma, ha már munkerőhiány van? Vagyis a gazdaság fejlesztésével kellene foglalkozni! Konstruktív és nem destruktív megoldásokhoz nyúlni!!!
Más.
Arra is figyelmmel, hogy - még egyszer leírom, mert valahogy elkerüli a figyelmedet -, hogy a felsőoktatás és a munkerőpiac igényei nincsenek összhangban és várhatóan Románia belépésével jönnek a határon túli munkavállalók??? Olcsóbban...
Ki fogja meginni ennek a megállapításnak - és a kapcsolódó javaslatnak a nyugddíjkorhatár emelésének a levét, ha nem a fiatal korosztály??? Mit mond erről Holczer "tudós" Péter úr? Meg a Világgzadaság okos szerzője???
Lehet, hogy neked úgy tűnik, mintha a Föld lapos jellegében hinnék, pedig csupán a nyugdíjtörvényre támaszkodom. És - ha már hit - ennek azért nagyobb hitelt adok...
Javasolom, hogy a nyugdíjtörvényt IS olvasd el.
Egyébként tömör érvelésedhez gratulálok! Nagyon meggyőző... :-)