Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Akkor jól figyelj, mert jön egy kis rendszertechnika.
Egy rádiólokátor ugyebár poláris koordinátákkal deríti fel a légi célokat, ami ugyebár oldalszög, radiális távolság, és helyszög, vagy magasság. Az ám, de ha a lokátor Bivalybasznádon megméri a cél adatait, a tőle néhány 100 kilométerre lévő Bivalyröcsögén nem sokat érek az ott mért poláris koordinátákkal. Ezért az egész AVR rendszer arra épült, hogy az ott mért koordinátákat átkonvertálták földrajzi koordinátára (északi szélesség, keleti hosszúság) és az az adat akárhonnan nézted, mindenhol ugyanannyi volt. Ezután ezeket az adatokat kellett továbbítgatni viszonylag pontosan (fok, szögperc, szögmásodperc, tizedmásodperc pontossággal) és majdnem minden meg volt oldva. A közbeeső vezetési pontok a célok adatait ezekkel az értékekkel továbbítgatták. Lehetett volna az eredeti poláris koordinátákat is továbbítani, de a felhasználónál macerás lett volna a 100 kilométerrel arrébb mért adatokat értelmezni, és ez fokozta volna a pontatlanságot. Így csak az a feladat maradt hátra, hogy a rakéta osztály illesztő kabinja a megkapott földrajzi koordinátákat visszaszámolta poáris koordinátákra (természetesen a saját települési helyének megfelelően) És ez az adat a rakéta osztálynál már értelmezhető volt. Az AVR által ilyenformán továbbított céladat olyan pontos volt, hogy a célt szinte azonnal meg lehetett találni.
Ezek a vezetési pontok - a tartalék is - az új fedezék-építési elveknek megvelelően védett létesítmény volt. Föld alatt, beton, stb. Nem elsősorban attól kellett tartani, hogy kilövik, hanem elveszíti vezetőképességét, például a híradás megszakadása miatt. Ezek egyébként semmivel nem voltak titkosabbak, mint a többi objektum, hiszen általában egyébként is használt légvédelmi objektum területén voltak. A 11. dandár éles harcálláspontja Érden, a megerődített tartalék pedig Vértesacsán volt. A 104. ezred harcálláspontja Sárbogárd mellett, Szarvaspusztán vol, a tartalék pedig a Mezőfalvi Vega osztálycsoport harcálláspontján belül.
Az alap az AVR-rel szerelt fő harcálláspont volt. A tartalékot csak másodlagos megoldásént tervezték, és a felvetésben igazad van, a tartalékot az ára miatt nem szerelték fel vezetési berendezéssel.
Tényleg jó lett volna. Viszont ha jól értelek, akkor a Kihalt laktanyákban tán még képet is találhatok róla:-)
Más: ezek szerint a vezetési rendszer úgy volt kettőzve, hogy másféle metódus szerint ment volna a munka ha kiesik a fő háp. Ezt szándékosan alakították ki így, vagy egyszerűen csak nem volt pénz duplán beszerezni az AVR-t?
De el kellett volna jönnöd a sárbogárdi túrára, mert ott a lekfiatalabb valódi harcálláspontot láthattad volna a maga jelenlegi valójában. A tartalék harcálláspont meg egyetlen nagy helyiség volt, benne egy hatalmas tervtáblával, meg némi munkapulttal.
Felszereltségében is és állományában is. A 11. dandár és a 104. ezred harcálláspontján automatizált vezetési rendszer (AVR) volt, természetesen ez nagyobb létszámú és jobban képzett állományt feltételezett. Ezen felül ott dolgozott a fő váltás. A tartalék harcállásponton nem volt technika, csak egy kihelyezett indikátor, meg klf. híradó berendezések, onnan csak hagyományos módon lehetett vezetni, de oda HKSZ idejére a második vonal települt ki.
"Sok legenda kering arról, hogy nem csak a határ mentén voltak berepülések, ha nem mélységbe is be be repültek a Jugók. Igaz ez ?"
Igaz bizony. Különösebben nem érdekelte őket, hogy ez egy másik ország, akkor repültek be, amikor akartak. Annak ellenére, hogy nappal láttak, éjjel meg nálunk minden ki volt világítva. Akkor az orosz már nem volt itt - pedig az alighanem féken tartotta volna őket - az amerikaiak meg még nem jöttek. Az első jugó háború idején az en kb. 20 km-es határszakaszomon a napi 20 - 30 berepülést megszámoltuk. És bizony volt olyan is, amelyik elég alaposan eltévedt, bejött majdnem Paksig. A koszovói háború idején már nem mertek berepülni, mert az USA tankolási légtérnek használta Magyarország légterét, de rendszeresen repült a fejünk felett AWACS is. Azt pedig védte néhány - 24? - F18.
Használt. Ha jól tévedek, akkor MZ-ket, talán 150-est? nem értek a motorokhoz:-) A feeweb.hu/nagyvasak címen vannak a Háros-szigeten készült képek, ott mintha láttam volna roncs MZ-ket. Ha oldalkocsisat szeretnél, mondjuk a jó kis Ural-M72-t akkor szerintem azokat már régen kivonták.
Totál offtopik kérdés, a kiárusításról jutott eszembe: HAsznált a honvédség motorkerékpárokat? Egy ilyen ócskavas-börzén lehet, hogy vennék egyet, Feri bá' újjá varázsolná és lenne egy motorom olcsón...
Talán egy kicsit érdekelni fogja a T. társaságot ez a néhány kép. Minden eladó, vihető. Nagyon tetszik sok minden, a kamera objektíve kis műszaki csoda. Az egyik jármű kis tárolóhelyén avítt motors szemüveg, egy Kinizsi sörösüveg. Nem ti voltatok?
Egy korábbi hozzászólásnál, igaz mással kapcsolatban, azt írta Hpasp hogy minden arányérzék kérdése. Ezt Veled kapcsolatban annyival egészíteném ki, hogy az arányérzék mellett fontos a hivatástudat és a hazaszeretet is! De legfőképp a stílus!
" 11-évet huztam le a MN-MH kötelékében .az MN2123 nál is. "
És ennyi idő alatt Tizedes lettél !!!
No comment !!!
Most már értünk mindent !
Mindent megbocsájtunk ! :-)
ui : Nem privatizáltam sem ezt sem más topicot. Nem is állítottam ( vagy mégis ??? :-)) Egyszerű érdeklődő vagyokakik csendben olvasgatva tanulom a "szakmát" azoktól akik mívelték, mívelik . Ha kérdésem van, akkor felteszem. Meg adva mindenki a köteles tiszteletet.
Engedelmetekkel, én azt tudom, hogy nem kéne egymást cseszegetni. Ha igazad van, (mert miért ne lenne) fejtsd ki, érvekkel alátámasztva, hogy miért "marha" az, aki a hazáját (vagy annak hülye vezetőit) védendő felszáll az amúgy egész jó gépével a néhány tucatszoros túlerő ellen, vagy ahelyett hogy kikapcsolná a radart a HARM rakéták miatt várja a lopakodót, amikor a semmiből jöhet egy másik és szétlőheti. Igaz, a bátorság és a hősködés között nagyon keskeny a határvonal és a bátorság nem azonos az észszerűséggel, sőt. Mégis én úgy érzem, hogy a kecskeméti "marhák" felszállnának a MiG-ekkel, úgy mint a batajnicaiak, és a győri "marhák" pucájában ugyanúgy lenne vér bekapcsolni a tűzvezető radart mint a jugó marháknak. Őrültség lenne, teljesen igaz. De ez egy olyan szeglete a világnak, ahol az utókor nem mindig gondolkodik racionálisan, és hajlamos szívesebben emlékezni a seregét felörlő, részsikereket arató Bem apóra, mint a felesleges és értelmetlen vérontás elkerülése érdekében a fegyvert letevő Görgeyre. Szóval szerintem óvatosan a marházással.
Aztán mér nem tutták a Yoogók hogy AWACS+AIM-120+F15-F16 kombináció ellen nem rugnak labdába?
De lehet hogy mindannyian kaptak parancsot amit nem állt módjukban felülbirálni és igyekeztek a tudásukhoz mérten végrehajtani.
Ez pedig minden katona kötelessége ha marha ha nem.
IMHO - A NATO profi katonái (jó fizetésért) egy vérgőzös totalitárius kommunista rendszert mentek megdönteni, amit mennyiségi, és technológiai fölényüket okosan kihasználva, meg is valósítottak. Kis veszteségek (4-5 gép) árán, tönkreverték Szerbia iparát, és infrastruktúráját.
A Jugoszláv Néphadsereg légvédelmének katonái hazájukat védték a bombázásokkal szemben, a rendelkezésükre álló eszközöket kreatívan, azok technológiai lehetőségük határán használták. Általában elmondható azonban, hogy eredményesek csak akkor tudtak lenni, ha az ellenfél pilótája hibázott (előírást nem tartott be).
Csak elborította az agyamat, hogy valaki csak úgy tiszteletlen, és szemtelen módon beleszól, és lemarházza azokat akik a seggét védték pl a Jugó háborúk idején. Nem tudja a lelkem, hogy akkor amikor ő a haverjaival elment szórakozni ( már ha vannak haverja) akkor hányan voltak szolgálatba a különböző helyeken, hogy véletlenül Barcs helyet, ne hogy az ő kis fészkét ( ami tuti apucié ) is megszórják BL 755 sel.
Ha már Jugó háborúk !
Sok legenda kering arról, hogy nem csak a határ mentén voltak berepülések, ha nem mélységbe is be be repültek a Jugók. Igaz ez ?
Ne bosszantsátok fel magatokat kérlek. Nem ér meg annyit az egész.
Szerintem egyébként ez az ürge volt katona. 3 vagy 6 hónapig. Ha meg régebben volt hozzá "szerencsénk" akkor az ideje nagy részét vagy a fogdán vagy a futkosón töltötte. Azért van ilyen jó véleménye rólunk.
Te ne szabályozd hogy mit tegyek vagy ne. .Stimm. "
Látod ez a probléma !! Te ki vagy akadva ha valaki esetleg kritikát fogalmaz meg viselkedéseddel kapcsolatban. Sőt esetleg egy társaságban mely szakmai, vagy érdeklődési terület alapján szerveződik, a stílusod ( és nem a személyed ) miatt nem kívánatosnak vall.
Viszont te aki szerintem a légvédelmi technikához, vagy harcászathoz szerintem nem is konyítasz. Az itt lévőket nem tisztelve csak úgy "beböfögsz".
Ahogy neked jogod van hogy megválogasd a társaságod, úgy nekünk is jogunk van. Az hogy ez egy könnyen hozzáférhető fórum, nem jelenti azt hogy bárki bármit csinálhat. n sem, mi sem megyünk az ablakod alá ordíbálni, pedig gondolom az is hozzáférhetően, az utvcára nyílik.
Van a valódi" szakértö" aki sok mindent kipróbált ,összehasonlitott és erről véleményt formált.
Meg van aki a netet nyálazza rengeteg ráérő idejében Az ilyen gugliszakértő csak azt tudja amit olvas és aztán félig emésztve felirja ide hogy csillogtassa frissen szerzett ismereteit .
Részemről nem tartom korrektnek hogy valami gugliszakértő lemarházzon bárkit is aki nála különb.Ennek adtam hangot.